PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303560)

Antony 23.08.2020. 17:46

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3431665)
Opet vi o cijenama i kak je skupo :roller:

Standardni balkanski mentalitet, kad vam je to tako smiješno nek vas i dalje nastave šišat kao ovce :D

Lewis 23.08.2020. 17:50

Tako je, brijem da bi Nvidia odma pala u probleme, dionice bi potonule da na Balkanu napokon prestnau biti ovce i bojkotuju te ne kupe tih 100 komada :).

Antony 23.08.2020. 17:58

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3431699)
Tako je, brijem da bi Nvidia odma pala u probleme, dionice bi potonule da na Balkanu napokon prestnau biti ovce i bojkotuju te ne kupe tih 100 komada :).

Nema smisla ni komentirati ovako namjerno glupe sarkastične postove, I'm over and out što se ove specifične teme tiče.

Lewis 23.08.2020. 18:03

Pa optuzijes ljude za "Balkanski mentalitet" a sam komentiras, kukas i jos vrijedas ljude sa su "ovce za sisanje" , uvjeravas kako ti neces kupit te pokusavas ljude uvjerit da je jedino tvoje misljenje ispravno ?

Sta te briga oce neko dat 5, 10 ili 15k za komad hardwarea ? Pa nece tebi uzet pa je problem.

Osim toga nitko jos nezna sluzbene cijene tako da je raspravljanje o cijenama trenutno ionako totalno bezpredmetno.

guerra 23.08.2020. 18:05

Ne znam dal je bilo, al navodno ce ovaj 12 pin biti dosta malen konektor. E sad kolko sam shvatio ti 12 pin ce biti rkskluzivni za FE, a ono sto me zivo zanima je kako ce izgledati braided kablovi za taj konektor. To ce izgledati dosta smijesno ako ovih 12 braided kablova bude tanasno...

https://www.tweaktown.com/news/74664...ies/index.html

Antony 23.08.2020. 18:12

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3431704)
Pa optuzijes ljude za "Balkanski mentalitet" a sam komentiras, kukas i jos vrijedas ljude sa su "ovce za sisanje" , uvjeravas kako ti neces kupit te pokusavas ljude uvjerit da je jedino tvoje misljenje ispravno ?

Sta te briga oce neko dat 5, 10 ili 15k za komad hardwarea ? Pa nece tebi uzet pa je problem.

Osim toga nitko jos nezna sluzbene cijene tako da je raspravljanje o cijenama trenutno ionako totalno bezpredmetno.

Ja pokušavam samo dat do znanja da ovo što Nvidia radi s cijenama nije normalno. Jedine "argumente" koje dobivam nazad je da su cijene eto ok jer se kartica isplati kroz rendering, kao da se te kartice primarno prodaju za to, a ne za gaming. Ili osim toga još bolji odgovori gdje se samo ismijava ekipa jer se eto valjda smatra da onaj koji "kuka" o cijeni valjda nema para da si to priušti.

Slobodno neka ljudi kupuju te kartice za te pare (nisam doslovno u niti jednom postu napisao nekome da to ne napravi niti mi pada napamet petljat se nekome što će raditi sa svojim novcem), ali neka me se ne pravi idiotom tj. nemojte me uvjeravati da su te cijene normalne i da te grafe stvarno toliko vrijede (za gaming).

The Exiled 23.08.2020. 18:15

Citiraj:

Autor guerra (Post 3431706)
Ne znam dal je bilo, al navodno ce ovaj 12 pin biti dosta malen konektor. E sad kolko sam shvatio ti 12 pin ce biti rkskluzivni za FE, a ono sto me zivo zanima je kako ce izgledati braided kablovi za taj konektor.

To ce izgledati dosta smijesno ako ovih 12 braided kablova bude tanasno...

Da, izgleda da je fizički dosta manji, ali dva 8-pin konektora se ionak neće vidjeti skrivena iza/ispod u većini današnjih kućišta, pa ne bude (oku) smetalo.:)

Lewis 23.08.2020. 18:23

Citiraj:

Autor Antony (Post 3431708)
Ja pokušavam samo dat do znanja........

Nisi li maloprije reko da is gotov sa postanjem u ovu temu ?

Ti si taj koju uvjerava ljude da je jedino tvoj nacin razmisljanja ispravan i ti znas kolko bi trebalo kostati.

Cijena za sve je oduvijek bila u ponudi-potraznji. Znaci mogu oni naplacivait i 5000$ ako ljudi kupuju znaci cijena je pogodjena. Ako se ne prodaje onda ce pojeftinit i stvar rjesena. Nevidim zasto bi ti ili bilo tko od nas ovdje trebao odrediti koliko je "normalno" da nesto kosta.. ? St aje danas uopce "normalno" u ova luda vremena di mobitle kosta 12,13,15000 kn :)? Dali nesto vrijedi XYZ novaca to ni ti ni ja nemozemo znati niti je na sposao stoga je tvoj nacin uvjeravnja totalno nepotreban.

Nismo mi ostali idoti pa nerazumijemo da bi bilo bolje (za nas ali ne za Nvidu , njihove dionicare niti ostale 3rd party hardware proizvodjace, zaposlenike...) da je 500$ umjesto 1500$ ali eto nije i imamo samo opciju kupiti ili ne. nemoras ti nama "dati do znanja" da bi bilo bolje (za nas) da je jeftinije, To je na razini "heureka otkrio sam toplu vodu u 21 stoljecu..." :).

A to sti bi ti grafu koristio iskljucivo za gaming (nije ni render ni gaming jedino za sta se koriste grafe) to je opet tvoj problem jer gaming (osim maloj kolicini profi gamera) je ionako luksuz i nije prijeka potreba niti esencijalno vazno za zivot tako da luksuz se oduvijek placao i placat ce se, pa ko voli nek si priusti kom je skupo nek preskoci/ceka koju generaciju kasnije.
Oduvijek je tako bilo i bit ce.....

MadBoY 23.08.2020. 18:34

Citiraj:

Autor Antony (Post 3431708)
Slobodno neka ljudi kupuju te kartice za te pare (nisam doslovno u niti jednom postu napisao nekome da to ne napravi niti mi pada napamet petljat se nekome što će raditi sa svojim novcem), ali neka me se ne pravi idiotom tj. nemojte me uvjeravati da su te cijene normalne i da te grafe stvarno toliko vrijede (za gaming).

Za 1080p gaming su dovoljni 1660 Super i neki 1080p adaptive sync monitor. Druga strana je sto vise nije dovoljno imati 60 fps u igrama, sad treba 144 fps. Prije je rijetko tko imao 144 Hz monitor, sad ljudi imaju 1440p 144 Hz, dosli su 240 Hz monitori, 4k 120 i 144 Hz... za takve stvari su ove 1000€+ graficke. Kako se povecao broj kombinacija rezolucije i fps-a, tako se povecao i broj modela grafickih kartica.

Mladenxy 23.08.2020. 18:35

ja bum još samo rekao da smo jako sretni ljudi kad nam je ovo največi problem u životu, odriješiti kesu kožnatom ili ne :D

d0X 23.08.2020. 18:36

@Lewis, upali auto-correct pls :D

Citiraj:

Autor Antony (Post 3431695)
Standardni balkanski mentalitet, kad vam je to tako smiješno nek vas i dalje nastave šišat kao ovce :D

Mislim da je standardni balkanski mentalitet baš kukati kako je sve skupo bez uzimanja u obzir hrpe faktora zbog kojih cijena raste :)

guerra 23.08.2020. 18:43

@The Exiled

Ma dobro to, neg mislim kak ce ovakvi kablovi iz linka sad izgledati kad ce prakticki na istu sirinu gdje su prije jedan pored drugog bila 4 kabla sad biti 6 komada. Morat ce biti dosta tanji i mislim da ce blesavo izgledati iz tog razloga.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/00...g?v=1582924510

The Exiled 23.08.2020. 18:53

Aha, da bude malo blesavo izgledalo:), pogotovo u društvu ostalih (standardnih) kablova, ali većina AiB kartica bude imala dva klasična 8-pin konektora, pa su samo FE kartice na estetskom udaru.:goood:

Garro 23.08.2020. 19:27

Mislim da sve nas tu kolektivno žulja praktični monopol nVidije pa mogu raditi s cijenama što hoće. Dobro kaže Lewis, da ne mogu prodati po cijeni koju traže, snizili bi je.

Onda odem na wccftech i čitam fanboy morone koji koriste termine kao Turdeon ili AMDerp, zazivajući propast AMDu. Tako da je PCEX kamilica s gunđanjima o cijeni.

Osobno, navijam da AMD razguzi nVidiu kao što je napravio Intelu s Ryzenom. To se neće dogoditi, no mogu sanjati.:)

The Exiled 23.08.2020. 19:34

nVidia bi morala napraviti opasan zajeb, da im se desi tzv. "Intel 10nm scenarij", a i ono kaj sam spomenul par postova prije - taman da RDNA 2 nudi 90% Ampere performansi za 50% cijene - nema šanse da ovi spuštaju cijene.:)

Radi se o firmi koju jednostavno ne jebe ni 5%, a kamoli kad kao danas nude najbolje, pa makar najbolje bilo samo 5% bolje od konkurencije. Intelove pak GPU pokušaje trenutno gledaju s povećim smješkom od uha do uha.

Garro 23.08.2020. 19:42

Da, smijali su se u 3dfx-u kad su gledali NV1...:D

Ali u pravu si, ne vidim mogućnost da AMD, Intel ili netko treći u dogledno vrijeme izbace išta na razini nVidia-e, i to mi se nimalo ne sviđa. Kod monopola kupac uvijek ostane kratkih rukava.

The Exiled 23.08.2020. 19:46

Bez brige, tržište bude se pobrinulo za nVidiju, ako sjebu, ali zasad je Radeon divizija jedini pravi konkurent - sve ostalo su bajke - pogotovo Intel priče i njihove PowerPoint prezentacije.:chears:

Matebaron 23.08.2020. 21:28

Citiraj:

Autor Garro (Post 3431737)
Da, smijali su se u 3dfx-u kad su gledali NV1...:D

Ali u pravu si, ne vidim mogućnost da AMD, Intel ili netko treći u dogledno vrijeme izbace išta na razini nVidia-e, i to mi se nimalo ne sviđa. Kod monopola kupac uvijek ostane kratkih rukava.

Šta nije NV1 izašla 1995. a Voodoo 1996? :)

Kompanije imaju jednu svrhu, a to je generiranje profita, bilo bi neodgovorno od njih da ne poberu najviše što mogu. A mi možemo otvorit posebnu temu za kmečanje o cijenama. :D

Garro 23.08.2020. 21:39

Vidiš, nešto mi se sjećanje pobrkalo, mislio sam da je NV1 izašao poslije prvog Voodooa, ali stoji da su se svi se smijali nVidiji dok nije izašla RIVA 128.;)

The Exiled 23.08.2020. 21:45

Sve 5, ali trenutna (sad već višegodišnja) situacija u Intelu itekako opravdava tragikomediju koju prolaze, jer kokošinjac koji su stvorili nikoga ne impresionira - pogotovo nVidiju.

Prema onome kaj je Raja pokazal, Intel možda u najboljem slučaju radi na kartici u rangu kakve RX 5700 XT ili RTX 2080, a trebala bi izaći za dvije-tri godine.

Zato Kožna Jaketa na takve najave vrti 30/30-150 pojačan na 11, dok se u Intelu vrti "plitak potok, a voda duboka".:)

Gigi1 23.08.2020. 23:26

Da su cijene graf. kartica visoke možda se i najbolje vidi po tome da se kupuju prvenstveno gamerske grafe umjesto ws grafi za ws poslove

Tajl3r 24.08.2020. 00:46

Kupus od topica, prozva si ljude da su ovce jer kupuju skupe grafe neki su se u toj tvrdnji pronasli kuzis ne,normalno da su skupe i da je more prozirno,love imas/nemas nebitno, kupit os/nes nebitno,amo dalje.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

markecSMB 24.08.2020. 08:06

Daj nemojte gnojit temu.
Ak ti je preskupo il ak ti nije preskupo i ak ne želiš dat novce ne moraš to svima govorit u specifičnoj temi.
.... intel i amd, ovo je tema Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Admini dajte očistete ova govna.

Mene zanima implementacija HDMI2.1, konkretno me zanima da kupim novi LG OLED i imam G-sync s 4k u 120 Hz.

Zanima me implementacija AV1. Netflix mi je u kurcu u zadnje vrijeme između 19-23h i zanima me jel bi mi hvatao stream u AV1 da si napravim extension monitora i tako gledam netflix.

guerra 24.08.2020. 08:17

@BsClocked

Na kraju price najvaznije je da driveri rade :fiju:

Blue Spirit 24.08.2020. 16:44

Seasonic confirms NVIDIA RTX 30 series 12-pin connector

https://videocardz.com/newz/seasonic...12-pin-adapter

Seasonic Outs 12-Pin Nvidia Power Connector, Lists 850W PSU Requirement (Updated)

https://www.tomshardware.com/amp/new...lists-850w-psu

JuiceBox 24.08.2020. 19:23

NVIDIA 12-pin Connector Pictured Next to 8-pin PCIe - It's Tiny

Manuel Calavera 24.08.2020. 21:43

https://youtu.be/AjRog2bc3Bw

Summary:

- Flagship bi na stock postavkama trebao trošiti preko 330w
- Premium AiB modeli do 390w
- Kad se skinu limiti i OC-a i preko 400w, te da "može primjetno zagrijati manju sobu"
- nije isključeno da ima coprocessor, ne nužno za RT, nego može biti i za DLSS
- neki AiB modeli su glasni

Mladenxy 24.08.2020. 22:17

Odlična kombinacija sa novim i9-10900K :D zajedno 600-700w :D

Blue Spirit 25.08.2020. 00:04

Idealno za PSU od 800 - 1000W :D
https://media.tenor.com/images/dc4ad...30b0/tenor.gif https://media.tenor.com/images/4fc90...f72f/tenor.gif https://media.tenor.com/images/efede...d1f9/tenor.gif

EDIT:

https://i.imgur.com/HpMfhwM.png

Tajl3r 25.08.2020. 00:06

Pa sta zima ce skoro :)

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

MAHER 25.08.2020. 09:05

Mislis da ce refresh ampere kartica kod tmsc vec na proljece?

The Exiled 25.08.2020. 09:16

Neko bude ih propucal, ako to naprave svega nekoliko mjeseci nakon preCtavljanja.:) Mislim, moguće je da do ljeta 2021. imaju 7nm osvježenje, ako se TSMC smiluje, ali kak god bilo - prvi kupci budu ostali poprilično ogorčeni.

Opet s druge strane, identičnu situaciju su imali s GTX 480, pa šest mjeseci kasnije evo GTX 580 koja anulira sve kaj nije valjalo s ovom prvom. S tim da budu Ampere kartice itekak vredu, jedino ih Samsung muči u toj priči.

Lewis 25.08.2020. 09:53

Nisam skuzio jel ovaj novi 12pin konektor znaci da ce grafa imati 2 takva ili jedan ?

Ako je jedan nije neki bed ali ako su dva to bi znacilo da 4 komada 8pin sadanjsih se mora "prekonvertirati" u jedan 12 pinski ????
Trenutni 8 pinski (6+2) moze isporuciti 150W, ako su dva takva u grafi to je 300W i jos maximum 75W iz PCI-E slot akroz maticnu, to bi dalo maximum od 375W tako da nekuzim kako bi onda grafa koja guta 400W (3090 roumors) mogla uopce raditi?

Ako je pak 4*8pin (u 2*12pin) onda bi znacili da moze potegnuti do 675W sto se tice struje ili "bacamo" 250W bezveze grupiranjem kabela ?

guerra 25.08.2020. 10:04

Citiraj:

Autor sti (Post 3431385)
Šteta što gamerski Ampere dolazi na inferiornom Samsungovom procesu. Možda refresh bude na TSMC-u, pa i potrošnja bude manje. Po trenutnim informacijama Big Navi će biti slabiji od 3090 ali puuuno efikasniji.

Ak mozes sibni neki link gdje je objasnjeno kako ce Big Navi biti puno efikasniji.

Realno Radeon se konstantno bori sa efikasnoscu pa im je trenutni Navi na 7nm po efikasnosti bio cak nesto slabiji od Nvidijin Turinga na 12nm kad se gleda ukupni power draw sistema. Uz 2.5% vecu potrosnju daje 7% slabije rezultate ako gledamo rx 5700 xt vs rtx 2070 super.

https://static.techspot.com/articles.../Power2-p.webp

https://static.techspot.com/articles...h/1440p-p.webp

Iz tog razloga mi je nekako tesko povjerovati da ce sa Big Navijem 7nm+ biti efikasniji od 8nm Ampera. Neka me netko tko je vise pratio sve skupa ispravi ili pojasni situaciju o RDN2 vs Ampere po tom pitanju.

The Exiled 25.08.2020. 10:17

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3432099)
Nisam skuzio jel ovaj novi 12pin konektor znaci da ce grafa imati 2 takva ili jedan?

Zasad je priča da bude jedan koji je u stanju progutati i do 600W, ako bude trebalo.:)

Gigi1 25.08.2020. 10:21

ne može se to bas tako jednostavno gledati efikasnost jer svaka firma ima svoje tech kako im gpu radi, lakse je usporediti prijasnji gen jedne firme sa novom gen te iste firme.

a sto se same efikastnosti tice ovo direktno utjece na istu jer smanjuje fps(amd), odnosno povecava u slucaju nvde...no to je vec odavno prozvakana tema

Lewis 25.08.2020. 10:22

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3432108)
Zasad je priča da bude jedan koji je u stanju progutati i do 600W, ako bude trebalo.:)

Hmm ali klako ce progutati 600W ako kabeli nedaju vise od 150W po komadu ? Ako kroz 2 komada 8pin (1 kom 12pin) treba proci 600W to znaci da bi trebali drugacija napjanja jer sadasnja nedozvoljavaju toliko u zbroju dva 8pin kabela ?

The Exiled 25.08.2020. 10:27

Ne znam, ali neka kemija bude sigurno, jer za ovaj 12-pin koji je Seasonic pripremil stoji sljedeće...
Citiraj:

It yet uses high gauge wires and pins, so it can push up to 600 W of power - more power than two 8-pin connectors.
:kafa:

guerra 25.08.2020. 10:34

Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3432111)
ne može se to bas tako jednostavno gledati efikasnost jer svaka firma ima svoje tech kako im gpu radi, lakse je usporediti prijasnji gen jedne firme sa novom gen te iste firme.

a sto se same efikastnosti tice ovo direktno utjece na istu jer smanjuje fps(amd), odnosno povecava u slucaju nvde...no to je vec odavno prozvakana tema

Jasno da se dva procesa tipa 7nm+ tsmc i 8nm samsung ne mogu usporedivati samo tako, ali svejedno u slucaju Turing vs Ampere radi o osjetnom smanjenju procesa pa se ipak ocekuje dosta bolja efikasnost. Sa druge strane Big Navi je samo refresh 7nm tsmc-a (kolko sam skuzio), a po gore prilozenom vidimo kako se Radeonov 7nm tsmc nosio sa Nvidijinim 12nm tsmc pa mi je tesko povjerovati kako ce Big Navi biti puno efikansiji.

Ne znam koliko je prozvakana ta tema iz videa, ali znam da je dobro osmijana :D

MadBoY 25.08.2020. 11:19

Citiraj:

Autor guerra (Post 3432101)
Iz tog razloga mi je nekako tesko povjerovati da ce sa Big Navijem 7nm+ biti efikasniji od 8nm Ampera. Neka me netko tko je vise pratio sve skupa ispravi ili pojasni situaciju o RDN2 vs Ampere po tom pitanju.

Glasine su da je Nvidia u testiranjima dobila 30% vecu potrosnju na Samsung 8nm procesu nego na TSMC 7nm. A Samsung sa svojih 5nm muku muci s yieldovima i dalje je potrosnja visa nego na TSMC 7nm. Tako da cak i ako nekim cudom Ampere bude 5nm i dalje to nije ni blizu 7nm od TSMC-a.
AMD kaze da RDNA ima 50% bolji "performance-per-watt" or GCN, a da ce RDNA2 imati 50% bolji od RDNA2. Jos uvijek nema potvrde hoce li RDNA2 koristiti 7nm ili neku poboljsanu verziju 7nm procesa.
EDIT: RDNA2 nije samo refresh od RDNA.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:40.