PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dizalice topline (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303296)

benny_blanco 12.12.2024. 08:50

Dali je do sada, drzava subvencionirala kupnju dizalica topine? Koliko vidim po drugim zapadnim drzavama subvencije krecu od 20% na vise (UK/DE)

Silthrax 12.12.2024. 09:46

Je vec par godina. Zadnje je bilo ove godine u trecem mjesecu, ja sam uzeo subvenciju za DT, fasadu, stolariju i izolaciju poda i stropa. Na sve je bilo 60% osim na solare di je 50%.

benny_blanco 12.12.2024. 10:02

Jel poticaji vrijede za starogradnju i novogradnju?

Silthrax 12.12.2024. 10:28

Starogradnju, gleda se da se ide na poboljsanje energetske ucinkovitosti.

Disco 13.12.2024. 06:00

Nemojte gledati potrošnju struje u €, gledajte u kW i to na cijelu sezonu.
To je jedino pravilo jer od 1.10-1.3 (ili do 31.3, nisam 100%) ako potoršite ukupno više od 3000kW (što je stvarno ništa, trebali su staviti barem duplo IMHO), struja vam je 50% skuplja.

@Silthrax: Može malo detalja molim te, može li se lova tražiti retroaktivno (ili čak i za budućnost tipa napravit ću fasadu i kupit DT za 5 mjeseci?) i gdje se uopće traži?

EDIT: Išao malo izgulgati, evo link zainteresiranima.
Ako sam dobro skužio ovo sve je APP i mora se riješiti prije obnove, te sve treba izgleda čekati i čekati....pa kome se uvjetno rečeno žuri i ne želi obnavljat godinama, ovo baš i ne igra... :(
A i čuo sam da izvođači čim im spomeneš to, napucaju cijene gdje se gubi dio tih sredstava, no to je sve rekla-kazala....
Ispravite me ako sam krivo shvatio.

Pomo 13.12.2024. 06:17

Citiraj:

Autor Disco (Post 3779330)
To je jedino pravilo jer od 1.10-1.3 (ili do 31.3, nisam 100%) ako potoršite ukupno više od 3000kW (što je stvarno ništa, trebali su staviti barem duplo IMHO), struja vam je 50% skuplja.

https://udruzenjeobrtnikabujstine.hr...ils.php?id=916

Eto tute za nas koji se na struju grijemo.
Čisto za info, meni je ukupna potrošnja za prošli mjesec taman nekih 500kW.
Tri klime 0/24 na 22-23 kako koji dan, 70m2 stan, fasada trula termo žbuka iz 75-e i stavio sam PVC stolariju s trostrukim staklima.
Vjerujem da je računica i za toplinsku pumpu slična.
Koliko vidim (ima na računu zadnjih 12mj po kilowatima), taman se provlačim sa 2800-2900kW za razdoblje 01.10.-31.03.
Topla voda je na plin pa to spašava.

xlr 13.12.2024. 07:28

Bas me zanima kako ce to izgledati jer samo prosli mj. sam imao potrosnju od ravno 1000 kW (zbrojene visa i niza tarifa)... Lagano sam naebo :)

Silthrax 13.12.2024. 08:35

Citiraj:

Autor Disco (Post 3779330)

@Silthrax: Može malo detalja molim te, može li se lova tražiti retroaktivno (ili čak i za budućnost tipa napravit ću fasadu i kupit DT za 5 mjeseci?) i gdje se uopće traži?

EDIT: Išao malo izgulgati, evo link zainteresiranima.
Ako sam dobro skužio ovo sve je APP i mora se riješiti prije obnove, te sve treba izgleda čekati i čekati....pa kome se uvjetno rečeno žuri i ne želi obnavljat godinama, ovo baš i ne igra... :(
A i čuo sam da izvođači čim im spomeneš to, napucaju cijene gdje se gubi dio tih sredstava, no to je sve rekla-kazala....
Ispravite me ako sam krivo shvatio.

Znači moras već imati izgrađenu legalnu kuću koju ti kao energetski obnavljaš, meni se poklopilo što sam kupio kuću koju sam ionako planirao čitavu renovirati pa kad je uletila energetska obnova bilo mi je super.

E sad ovako za npr stolariju ti dođe isto išao preko fonda ili ne jer ti je cijena ista i dođe ti super. Dok npr za fasadu većina ti radi bez računa pa kao uštediš za PDV i teže je nači neke majstore koji zele ići preko računa ali sve se da. I opet ako i uračunaš PDV sa 60% subvencije si daleko u plusu. I npr. ista stvar ti je sa dizalicom topline svejedno je moraš uzeti sa PDV-om ako želiš garanciju na nju. Da sam primjetio da netko diže cijene radi fonda nije istina jedino se neki ne žele bakčati sa računima draže im je ići na crno.

Meni je fond odobrio 55k eura energetske obnove i ispadne da ću ja morati financirati samo 22k eura za dizalicu topline sa podnim grijanjem, izolaciju poda (stirpor, glazura), izolaciju stropa (stiropor), fasada (14 cm stiropor) i troslojno staklo. Što ispadne ekstra.

Natječaji su svake dvi godine i nije da je nešto komplicirano. Pa bi preporučio ljudima ako su planirali neke takve radove da se probaju organizirati prema fondu jer velike su uštede.

Tajl3r 13.12.2024. 08:45

Super samo jos Fali plava iskaznica za fondiće i to je to.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

segregator 13.12.2024. 09:01

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3779052)
Pogotovo se ne isplati u startu kada moraš izvaliti po 15-20k eura.

https://www.ronis.hr/monobloc-heat-p...78452/product/

Silthrax 13.12.2024. 09:17

Citiraj:

Autor segregator (Post 3779355)

To mi je full cudna cijena, ali sama dizalica za neku standardnu kucu je od 3-5k eura za srednji rang. Ako ce se ici na neku kvalitetu ili brend cijena ide do 10k. Uz to ide dodatno i popratni materijal za kotlovnicu pa sama cijena ugradnje.

goran1985 13.12.2024. 10:17

Ove monoblokove je pizdarija za ugradit.
Brat mi je LG Therma V 16kW 3f platio 4.500€. Kvaliteta takva kakva je, unutarnji displej se pokvario nakon manje od godine dana. Ali da grije, grije...

segregator 13.12.2024. 10:22

Citiraj:

Autor goran1985 (Post 3779381)
Ove monoblokove je pizdarija za ugradit.
Brat mi je LG Therma V 16kW 3f platio 4.500€. Kvaliteta takva kakva je, unutarnji displej se pokvario nakon manje od godine dana. Ali da grije, grije...

LG daje 5 godina garancije, ko ih šljivi, neka brat zove da poprave :)

Da, monoblokovi su jednostavniji za ugradnju može i vodoinstalater ugradit

Badboy 13.12.2024. 10:51

Citiraj:

Autor Silthrax (Post 3779359)
To mi je full cudna cijena, ali sama dizalica za neku standardnu kucu je od 3-5k eura za srednji rang. Ako ce se ici na neku kvalitetu ili brend cijena ide do 10k. Uz to ide dodatno i popratni materijal za kotlovnicu pa sama cijena ugradnje.

A i nije samo to nego i cijena dizalice jako raste sa njezinom snagom,a za manju snagu treba brutalno dobro izolirana kuća!!Ako ste u kontinentalnom dj.

Poslano sa mog 2203129G koristeći Tapatalk

segregator 13.12.2024. 10:54

Citiraj:

Autor Badboy (Post 3779393)
A i nije samo to nego i cijena dizalice jako raste sa njezinom snagom,a za manju snagu treba brutalno dobro izolirana kuća!!Ako ste u kontinentalnom dj.

16kW ti nije dovoljno? Meni većina online kalkulatora kaže da je to dosta za 200m2

goran1985 13.12.2024. 13:09

Citiraj:

Autor segregator (Post 3779383)
LG daje 5 godina garancije, ko ih šljivi, neka brat zove da poprave :)

Da, monoblokovi su jednostavniji za ugradnju može i vodoinstalater ugradit

Popravili su ali se skoro mjesec dana čekalo. Srećom to nije jedini način grijanja.

Sa 16kW se može grijati i više od 300 kvadrata ako su jako dobro izolirani.

Badboy 13.12.2024. 13:26

Citiraj:

Autor segregator (Post 3779395)
16kW ti nije dovoljno? Meni većina online kalkulatora kaže da je to dosta za 200m2

Ja nemam dizalicu ugradbeni kamin i klima toshiba 5kw griju oko 100m2,kum mi ima lg thermu 11kw grije 150m2 brutalno izolirane kuće u Kerestincu
Možda sam se krivo izrazio,mislio sam pod veća snaga(naravno cijena)ali i puno veća potrošnja(isplativost)za slabije izoliran prostor di se po meni polako gubi smisao plin struja drva...ako se gleda ušteda!!(Struja dizalica)

OuttaControl 13.12.2024. 14:29

Citiraj:

Autor xlr (Post 3779336)
Bas me zanima kako ce to izgledati jer samo prosli mj. sam imao potrosnju od ravno 1000 kW (zbrojene visa i niza tarifa)... Lagano sam naebo :)

i feel you man :) tocno isto ko i ti

Juice 13.12.2024. 14:33

Citiraj:

Autor xlr (Post 3779336)

Kolko imaš u kojoj tarifi? Da ne ispadne da ti se slučajno jedna tarifa bolje isplati :D

xlr 13.12.2024. 14:54

38% mi je u nizoj, taman na nekoj granici da mi se plavi model (makar marginalno) ne isplati :)

JoZ@ 13.12.2024. 20:04

aj da pitam tu jer ima veze sa grijanjem

dal ima kod nas neš slično
da je na pelete a da se može i koje drvo ubacit

https://www.instagram.com/reel/DDbjekWhQjK/

:chears:

Pomo 14.12.2024. 05:21

Citiraj:

Autor JoZ@ (Post 3779502)
aj da pitam tu jer ima veze sa grijanjem

dal ima kod nas neš slično
da je na pelete a da se može i koje drvo ubacit

https://www.instagram.com/reel/DDbjekWhQjK/

:chears:

Odavno. Cijena na upit, tj. ne pitaj :D
https://www.pul.hr/itemcategory/zagrijavanje-ztraka
https://www.piazzetta.com/en/hybrid-stoves
Ali vjerojatno ima i jeftinijih proizvoda. Samo treba nać, a da valja.

lowrider 14.12.2024. 08:07

Citiraj:

Autor segregator (Post 3779355)

Ovo je možda neka greška, ili nije ako piše 2 godine garancija?
Btw kako je s defrostom tih jedinica, da li to uopće postoji kod njih?

Disco 14.12.2024. 08:52

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3779541)

A neki dan je netko na FB stavio video isto ovako neke mrcine kako radi defrost i bilo je masu pare....ispod ekipa u komentarima govori da kako su im susjedi znali dolazit na vrata da im se zapalila DT. :D Računajte da izgleda ima XX puta više kondenzata nego kod klasične klime zrak-zrak.

segregator 14.12.2024. 11:00

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3779541)

Nije, ima ih po EU naći i jeftinije. kako se meni čini više manje sve to proizvodi ista tvornica u Kini, a onda se na to zalijepi cijena ovisno o snazi branda, pa foxair dođe 2k, Fuji 4k, a Daikin 6k Eura

Npr, Fuji verzija:

https://solarno.hr/katalog/proizvod/...lica-12kw-r290

Disco 16.12.2024. 12:20

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3778742)
Hvala, dobro se vidi. Iza ovog Frigosan poklopca je sigurno neka "pamet" slična onoj u unutarnjoj jedinici klime, da se bar mogu vidjeti neki podaci od toga, čisto da prelistam specs. Vidim da imaš i temp senzor na bakrenoj liquid cijevi, tko zna što se tu još krije. :)

Danas sam se o ovome malo raspitao u jednoj drugoj firmi i dečko mi je rekao da su neko vrijeme i oni ovo radili, a da koliko se sjeća ide kanibaliziranje unutarnje jedinice i iskorištavaju se njene iznutrice za novu untarnju koja grije vodu umjesto zraka. Uz naravno i dodatne komade unutra koji inače fale. ;)

lowrider 16.12.2024. 13:50

Citiraj:

Autor segregator (Post 3779565)
Nije, ima ih po EU naći i jeftinije. kako se meni čini više manje sve to proizvodi ista tvornica u Kini, a onda se na to zalijepi cijena ovisno o snazi branda, pa foxair dođe 2k, Fuji 4k, a Daikin 6k Eura

Npr, Fuji verzija:

https://solarno.hr/katalog/proizvod/...lica-12kw-r290

Nisam stvarno u toku s time.
Sad si mi zadao razmišljanja :roller:

segregator 16.12.2024. 14:03

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3779844)
Nisam stvarno u toku s time.
Sad si mi zadao razmišljanja :roller:

Evo baci pogled na ovo:

https://www.cee.hr/trgovina/visokote...kw-bln-012tc1/

skoro 6000€, nikad čuo proizvođač, malo izmijenjen naziv proizvoda, ali ih link izdaje...to je BLN-012TC1

a sad:

https://solarno.hr/katalog/proizvod/...ica-12kw-r290/

Fuji, sa istim nazivom proizvoda, skoro duplo jeftiniji

Vokel/Nagai??? isti proizvod:

https://vokel.com/proizvodi/visokote...1070002000159/

Originalni kineski OEM koji proizvodi za sve njih:

https://www.solareastess.com/product/bln-012tc1.html

Sad bi bilo super ako se netko kuži da nam objasni da li postoje RAZLIKE među dotičnima (elektronika, neki specifični dijelovi, support) koji opravdavaju ogromne razlike u cijeni

lowrider 16.12.2024. 16:58

Hvala na linkovima.
Ako sam dobro skužio, ti monoblokovi imaju u sebi i cirkulacijsku pumpu i expanzijsku posudu, ili to moraš dodati još?

Baš sam razvukao cijevi u vikendici za grijanje, nema tamo plinske mreže, pa mi ovo sad ispada jako dobra ideja.
Izolacija je dobra , 10cm fasada, 26cm vuna u krovištu, nova pvc stolarija.

goran1985 16.12.2024. 17:05

LG monoblok je imao to sve u sebi, jedino smo dodali filter, hvatač nečistoće.

segregator 16.12.2024. 21:21

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3779874)
Hvala na linkovima.
Ako sam dobro skužio, ti monoblokovi imaju u sebi i cirkulacijsku pumpu i expanzijsku posudu, ili to moraš dodati još?

Baš sam razvukao cijevi u vikendici za grijanje, nema tamo plinske mreže, pa mi ovo sad ispada jako dobra ideja.
Izolacija je dobra , 10cm fasada, 26cm vuna u krovištu, nova pvc stolarija.

Evo ovdje se može pri kraju videa vidjeti koliko je to jednostavno spajanje...doslovce možeš i sam spojiti ako se malo kužiš, ili uz pomoć vodoinstalatera...dvije cijevi i struja:

https://youtu.be/97MRsvDiCQQ?t=369

LostX 16.12.2024. 23:42

Dečki... ja sam prije cca 10ak dana sebi instalirao BLN-012TC1, to je ustvari SUNRAIN proizvođač iz kine...

Uz to treba izvesti u 5/4" ostatak instalacije... magnetni filter , Ventil protiv smrzavanja,esbe troputni sa motorom i spremink tople vode za toplinsku pumpu...

Za sad radi ok na radijatore cca 140ak kvadrata, pvc prozori, samo obicna fasada...
i 12kw je previše za to, bolje uzeti 8kw verziju, ova može povuć do 25ampera. Ugl vrti oko 1300-2200w sad kad je oko nule... vecinom je na 1500w. Bitan je dobar protok vode, ugrađena pumpa je jaka i ima 1800litara protoka na 33% snage...

Ko uzima na poticaje, možda najbolje arotherm plus uzeti...

segregator 17.12.2024. 00:30

Citiraj:

Autor LostX (Post 3779947)
Dečki... ja sam prije cca 10ak dana sebi instalirao BLN-012TC1, to je ustvari SUNRAIN proizvođač iz kine...

Uz to treba izvesti u 5/4" ostatak instalacije... magnetni filter , Ventil protiv smrzavanja,esbe troputni sa motorom i spremink tople vode za toplinsku pumpu...

Za sad radi ok na radijatore cca 140ak kvadrata, pvc prozori, samo obicna fasada...
i 12kw je previše za to, bolje uzeti 8kw verziju, ova može povuć do 25ampera. Ugl vrti oko 1300-2200w sad kad je oko nule... vecinom je na 1500w. Bitan je dobar protok vode, ugrađena pumpa je jaka i ima 1800litara protoka na 33% snage...

Ko uzima na poticaje, možda najbolje arotherm plus uzeti...

Koju verziju BLN-a? Gore sam naveo nekoliko, a ima ih još
Kolika je temperatura vode na izlazu iz dizalice?

lowrider 17.12.2024. 13:32

Znači ispod 200eu mjesečno bi ispala potrošnja struje te DT?
Ok da, spremnik tople vode treba ubaciti da ne moraš grijati posebno vodu za pr@nje/tuširanje

LostX 17.12.2024. 15:43

Citiraj:

Autor segregator (Post 3779952)
Koju verziju BLN-a? Gore sam naveo nekoliko, a ima ih još
Kolika je temperatura vode na izlazu iz dizalice?

Bas BLN-012TC1, razlika vam je samo u prednjoj masci i u tome ima li segmentni display, tft touch manji ili veci...

Radi po krivulji, kad je vani nula temp je oko 50c.

Unutra je "hifly / hilfy" kompresor kao i u hitachiu.

https://image.made-in-china.com/2f0j...oling-Dhw.webp

segregator 17.12.2024. 15:49

Citiraj:

Autor LostX (Post 3780016)
Bas BLN-012TC1, razlika vam je samo u prednjoj masci i u tome ima li segmentni display, tft touch manji ili veci...

Radi po krivulji, kad je vani nula temp je oko 50c.

Unutra je "hifly / hilfy" kompresor kao i u hitachiu.

https://image.made-in-china.com/2f0j...oling-Dhw.webp

A gdje kod nas ima kupiti Sunrain? Na nabavi i jeftinije.hr ih ne pronalazi.

Kakvi radijatori su u pitanju, 50C mi ne zvuči baš puno

domy_os 17.12.2024. 17:02

Citiraj:

Autor Disco (Post 3779824)
Danas sam se o ovome malo raspitao u jednoj drugoj firmi i dečko mi je rekao da su neko vrijeme i oni ovo radili, a da koliko se sjeća ide kanibaliziranje unutarnje jedinice i iskorištavaju se njene iznutrice za novu untarnju koja grije vodu umjesto zraka. Uz naravno i dodatne komade unutra koji inače fale. ;)

Može biti da je i kod tebe taj slučaj, pogledaj stavke na računu. :D Bio je neki video gdje je čovjek ostavio unutarnju jedinicu, ali prenamijenio za grijanje vode, ne mogu ga sad nikako naći...

LostX 17.12.2024. 21:36

Citiraj:

Autor segregator (Post 3780018)
A gdje kod nas ima kupiti Sunrain? Na nabavi i jeftinije.hr ih ne pronalazi.

Kakvi radijatori su u pitanju, 50C mi ne zvuči baš puno

Narucis sa alibabe.
Moras raditi heat loss izracune, pogledaj heatpunk web kalkulator.
Plocasti radson radijatori. Moraju biti dobro dimenzionirane cijevi jer je protok vode jako bitan.

SMHP-012C1 se zove model sa drugacijom maskom naprjed i tft ekranom, ali na njemu svejedno pise BLN-012TC1 na naljepnici.

segregator 17.12.2024. 21:47

Citiraj:

Autor LostX (Post 3780067)
Narucis sa alibabe.
Moras raditi heat loss izracune, pogledaj heatpunk web kalkulator.
Plocasti radson radijatori. Moraju biti dobro dimenzionirane cijevi jer je protok vode jako bitan.

SMHP-012C1 se zove model sa drugacijom maskom naprjed i tft ekranom, ali na njemu svejedno pise BLN-012TC1 na naljepnici.

Pola godine rok isporuke, 400 dolara dostava, bez razumno ostvarive garancije...to je eventualno profesionalcima zanimljivo :)

Disco 18.12.2024. 07:47

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3780028)
Može biti da je i kod tebe taj slučaj, pogledaj stavke na računu. :D Bio je neki video gdje je čovjek ostavio unutarnju jedinicu, ali prenamijenio za grijanje vode, ne mogu ga sad nikako naći...

Ne kod mene, nego kod kolege koji je stavio slike, zab nick. ;) :chears:

A ovo sa ovim kinezima bez garancije i slično....kada vam odapne grijanje usred sezone i nemate podršku ćete skužiti zašto neki put treba platit skuplji proizvod.
E jedino ako ste i sami majstori, vidim onda zašto bi vam to bilo zanimljivo, nama koji nismo baš i nije.:beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:46.