![]() |
Izbacilo mi na jubito novi DJI Neo.
Koliko vidim ima samo 135 g, ali pretpostavljam da i se i za to mora imati ispit, osiguranje? Ili ga koristiti u ovim bazičnom modu bez kontrolora bez osiguranja, dozvole? |
Citiraj:
Po meni je najbolji dron za početnika mini 2 se ili mini 3. Neki best buy bi bio air 3. Sve iznad toga je neisplativo za nekomercijalne svrhe. Moje mišljenje. Uz dron obavezno kupiti bar još jednu dodatnu bateriju i set ND/CP filtera. |
1v@n i ostali, jeste nosili dronove u avion? Pogotovo fly more combo s više baterija?
Znam da wizzair recimo ne dopušta, ali ostali u pravilu imaju onaj generalni chart, i ne bi trebalo biti problema u carry onu. tnx |
Nosim 4 baterije za dron, 4 za GoPro, 3 za svoj aparat, 2 za curin i powerbank. Sve je to uvijek u mom ruksaku i ide u kabinu. Nikad me nigdje nisu zaustavili i pitali za baterije. Svaki put kad letim negdje je identičan setup.
Sad sam išao u Španjolsku na godišnji Easyjetom i vraćao se Ryanairom, nije mi ruksak ni otišao na stranu za dodatnu provjeru. Nekad se to dogodi kad imam brdo elektronike na jednom mjestu. Osim toga, ništa drugo. |
Citiraj:
po viđenom na YT puno je praktičniji i brže spreman za rad od onih koji teebaju daljinski i mob. stvarno je lagan (daljinski je teži od njega) no ne sklapaju mu se propeleri kao kod Hoover air X1 (njega sam imao prvog u planu) pa je maaalo krupniji za ruksak. |
Citiraj:
Dron stavis u predanu prtljagu ili njega isto sa sobom u kabinu nosis? |
Citiraj:
Raspitao sam se je li u planu nova kategorija za njih, ali nula bodova. Sva pravila vrijede kao i za svaki drugi dron ispod 250g Citiraj:
|
Stigla Avata, Integra naočale i RC Motion 2 kontroler...
Neplanirano dobar deal, ali više je on mene našao, nego ja njega. Ako ima koga s FPV iskustvom, nek se javi. |
Citiraj:
za sad idem na opciju samo preko mobitela jer je daljinac veći i teži od drona :lol2: tek tolikoo da odaberem "follow" "circle" il nešto bez puno namještanja dron je u zraku nakon 20tak sekundi od vađenja iz torbice. stane u pederušu za pojasom :D , još 2 baterije u ruksaku i to je to šta sam htio. Skydio mi je bio preskup da bi ga kupio za follow kroz šumu nisam još skužio kako da ide ispred mene ili sastrane, nemam opcije kontrole na mobu za te radnje :stoopid: |
Citiraj:
ajd kad se ufuraš napiši dojmove i mene vuče da to kupim, da umirovim mini 1 |
Kupio sam Neo i mogu reci za hobbyiste koji zele malo opaliti slike i nemaju puno iskustva odlican.
Za sve koje zele nesto ozbiljnije preskociti. Baterija traje maximalno 8 Minuta, na vjetru je jako slab i follow me funkcionira do 25 km/h u automatic modu. |
Citiraj:
Nema ništa u tom rangu vrijedno spomena, mini 3 pro je od 600 na dalje. |
Citiraj:
Uglavnom, potrajat će dok se to posloži. Naočale su kompatibilne i s Mini 4 Pro i Mini 2, pa ću vjerojatno probati FPV prvo s nekim od ta dva, da se naviknem na kontrole s motion RC |
Oke za uk
A ovdje u hr, naš divlji zapad? Aplikacija neda? Jer nesto sam nacuo da po novome trebas sve moguce dozvole unijet u app i onda ces moc letjet A ja se pitam, ako je tako.... tko li de kupit bilo koji dji drom vise Osim naravno tko treba ta posao i misli bit full legala Moj mini 1 još uvijek ziv, ove godine ako je 2x poletio |
btw jel moze netko preporuciti neki kontroller za PC da vjezbam simulacije doma ?
|
Ako planiras kupiti dji dron, nemas sta vjezbati. Prejednostavno je i nemas o cemu brinuti. Tu skidam kapu djiu, doveli su taj user expirience do savrsenstva.
Nemoj biti debil i dizati dron medju ljudima i to je to. Citiraj:
Na koji dio se referiras kad kazes divlji zapad? Prilicno je restriktivno regulirano kod nas, zna se sta se smije a sto ne i gdje. |
Citiraj:
Kažu da pošto UK nije u EU, ne vrijedi mi ništa od toga. Osiguranje mi pokriva cijelu EU i nigdje nisam naletio da mi UK dozvole nisu vrijedile, jer su usklađene s EU zakonodavstvom. Uglavnom, za let dronovima težim od 250g ovdje moram imati A2 Certificate of Competency što će mi firma riješiti. Moram uzeti članstvo u FPV udruzi što mi omogućava da letim i među ljudima i pokriva mi letove i unutar EU i u svijetu. A da bih letio u HR, moram dron registrirati kod CCAA i onda poslati u AMC tu registraciju + podatke o osiguranju. Komedija... Nije kod nas najgore, čitam iskustva iz USA. Kupe dron, pripreme si sve za letenje, da bi skužili da ne mogu doslovno nigdje letjeti jer su kineski dronovi na blacklisti zbog špijunaže. Nikome nije jasno zašto im jednostavno ne zabrane prodaju, nego ih prodaju i dalje. |
Citiraj:
DJI flight simulator, vozis sa njihovim kontrolerom Sent from my iPhone using Tapatalk |
pozdrav
imam pitanje dali se netko susreo sa doticnim problemom na dji mini3 erorr je 40028 naime kupio sam polupani dron i popravio ga donekle zamjenjeni su dolnji senzori, krilca, poljepita polomita nozica epoksijem te zamjenjen kabal kamere i gambala ali mi je ostao ovaj erorr, dron leti ispravno gimbal se okrece normalno u svim smjerovima jedini problem je da neradi auto foksu na kameri ima li netko ideju kako rijesiti ako se uopce moze, ako je nepopravljivo imam ideju lecu kamere fizicki pomaknuti od senzora i zaljepiti pistoljem za plastiku da mi udaljeni predmeti budu u fokusu opet pitanje dali cu ostetiti kecu kamere sa toplinom ili... eto svaki komentar je koristan osim kupi novoga drona hehehehe... |
dižem temu
DJI AVATA 2 fly more combro i Goggles 3 Ima tko ? u hr kako ide, ako ilegalno koristim ? Malo sam se zaželio drona, a neda mi se papirologiju rješavat . Za zujit oko kuce i po prirodi Mini 1 imam sad 5g .. ako je 10x letio |
Avata 2 ima Remote ID
Prevedeno, čim poletiš, on javlja tko si i gdje si. Sretno :D Imam Avatu 1 s Integra naočalama i motion controllerom, ali to ide sa mnom samo kad znam da nema apsolutno nigdje nikog, iako nema RID. Glasan je u MP3, čak i s trokrakim propelerima. S Avata 2 se ne bih usudio ni poletjeti zbog RID. https://www.dronavia.com/2024/04/04/...v=82a9e4d26595 |
ajde, nadam se nekom infu tu z HR
dal tko leti na crno, ili nema smisla kupovat ili kupim, ako radi super, ako ne .. pozovem se na web shop kupnju i vračam :D balkan style |
Citiraj:
Jedini problem je i dalje samo kamera/snimanje i DGU... A tu ti neće pomoći niti nonRID, osim što ćete "teže ulovit". |
A gledaj, to je C1 kategorija.
Trebao bi imati daljinski identifikaciju, prijavu u zračni prostor, osiguranje i ispit. Kad sve ovo gore imaš, ne smiješ i dalje sminati ni slikati ako nemaš obrt ili firmu za takve vrste usluga. Osobno, nikad nisam imao nekih problema, što legalno, što ilegalno letim, ovisno o sitaciji. Ali da, pošto moraš imati daljinsku identifikaciju, možeš puno lakše najebati nego za dron ispod 249g. Prijava i rezervacija prostora je svakako moguća, samo ne znam jel to odmah znači da te preko toga mogu pratiti da li imaš sve navedeno ili ne. Ako je zajebancija doma oko kuće i u krug, vozi samo. |
Dron ispod 250g nema RID?
|
moj mini 2 nema.
|
Ma da ali pretpostavljam da Mini 4 Pro ima.
|
ma ja pitam .. ako uopšte mogu upalit tu igračku
ako nedam nikakve podatke, neka me love oko kuce i polja Kupit cu preko web shopa, ako radi radi .. ako ne .. povrat :D |
blaženi Mavic 2 :D
"under the radar" :pirate: |
Može me netko podsjetiti.
Kada zapravo upadneš u probleme kod snimanja? Tek kada objavim snimak online ili već u trenutku snimanja ako netko naleti? Iako sam kao privatna osoba obavio svu svoju dužnost prijave, registracije, rezervacije. Primjer odem na livadu ili na neko zabačeno mjesto i samo guštam u letenju te usput upalim snimanje da se mogu diviti letu poslije i to ne objavim. I dođe neki šonja sa značkom dok uživam i snimam, hoću nahebati ili ne? |
Citiraj:
iz mog iskustva ako te neko vidi pitaju te oko drona, gledaju, mašu i sl ali ako letiš iznad privatnog posjeda, snimaš žene koje se kupaju u bazenu onda može bit problem, grad isto, grupe ljudi isto... |
Mislim da sa DGU imaš problem ako netko iz nekog razloga prijavi snimku ili ako snimaš nešto što nebi smio (a usput imaš nesreću da te ulove).
Ja uglavnom snimam prazne parcele ili gradilišta. Ne prijavljujem snimanje ni snimke DGU. Osiguranje i dozvolu za svaki let imam. So far so good, since 2017 :D |
Citiraj:
Citiraj:
I u tom trenutku (nekim čudom usred šume :D) pojavi se policajac ili bilo koje nadležno tijelo sa ovlastima da piše kaznu, mogu li pobrat kaznu jer tijekom leta snimam? Znam da kao privatna osoba bez djelatnosti ne mogu koristiti snimke, bilo objaviti online ili prodati. No znači li to da ne mogu snimati niti za svoje oči? |
zakon u HR je podosta glup.
dakle imaš kameru (akcijsku ili profi) i moš snimat bilo šta i bilo gdje. ALI ako je ta kamera na dronu onda ne smiješ :care: policije nema ni u gradu gdje bi trebali bit a kamoli u šumi il negdje u zabiti. -nemaš straha stranci po ljetu snimaju na plkaži ljude koji se kupaju ili svoju obitelj i niko ništa (dron je bio mini al opet kažem niko ništa). no da se dogodi nešto (pad na nekoga ili ulet u nekoga onda je druga priča. dok got ne snimaš nešto od važnosti za državu neće te niko prijaviti (bar ja tako mislim). recimo bez dozvole DGU i sa svim važećim dozvolama za dron pilota nisi smio snimati skup/koemmoraciju u Jasenovcu . sutra odi tamo i snimaj za sebe i niko ti ništa neće. čak i da objaviš snimke spomenika (iako ih vjerujem ima po YT). |
Treba ipak biti pažljiv.
Čujem od dosta ljudi da se pojave policajci iz ničega i rade probleme. Ali većina ljudi koje znam da su dobili kaznu su vozili na frekventnim područjima s turistima, tipa Savski naspi, dvorac Trakoščan itd. Tamo je, naravno, za očekivati tako nešto. Ja sam u dronovima 3 godine, vozim dosta, nikad problema. |
Ma ne znam jbt tak mi želja ponovo nabaviti dron. Zadnji M2P koji sam imao sam jako malo koristio jer je bio velik i previše privlačio pozornost, a kako sam ga kupio polovno nije imao mogućnost niti za Care Refresh pa me stalno bilo strah to čudo uopće letiti. Tako da sam ga na koncu prodao dok još drži cijenu i dok je u jednom komadu. :D
Prošla koja godina od toga i od onda svako malo maštam kako ću ponovo kupiti. Poznati su mi svi ti zakoni i pravila. M2P sam imao prijavljeno na CCAA, prijavljivao let i sve. Samo nisam osiguranje uzeo al kako sam ga dosta brzo išao prodati dobro da nisam. Poznavajući zakone (DGU/nemam djelatnost) sve mi je to jedina kočnica koja me sputava da povučem okidač. Jer mi nije samo do letenja, bavim se hobi fotografijom pa bi uz kameru koju imam, dron bio samo dodatna perspektiva u mojoj kolekciji. Sve uglavnom fotkam za sebe i tu i tamo objavim nešto fora na instagram i slično. Uglavnom priroda, landscape, zalasci, nešto arhitekture, ljude jako slabo gotovo ništa. Tako da dron svakako nije samo da letucka, volio bi to što vidim iz zraka i zabilježiti. I tako već danima i noćima prevrćem u glavi, hoću-neću. Izludit više. XD Ko mali sam sa starim visio po aeromitinzima gdje su bili i RC avioni, helikopteri toliko to volim i želim još od malih nogu. Plus čudo koje leti ima i kameru pa još uz ljubav prema fotografiji koja se rodila tijekom odrastanja di ćeš bolje, san kombinacija... Ubija me u pojam što su takvi zakoni! :fuming: Evo morao sam to izbaciti negdje. :D |
A gle, stvar je dosta jednostavna.
Ako hoćeš po zakonu, ne možeš. Ako nećeš po zakonu, sve što radiš, radiš na vlastitu odgovornost :D |
Ma nabijem ih na onu stvar. :kafa:
|
Rekao bih da je to loše prepisani EU zakon. Kako se provodi ne mogu komentirati.
Ovdje u UK moram imati Ispod 250g 1. Operator ID - Ł11.79 godišnje 2. Flyer ID (nije obavezan) Iznad 250-500g 1. Flyer ID (obavezan) 2. Osiguranje (za amatersko korištenje, neobavezno) 3. A2 Certificate of Competency (obavezno za letenje u naseljenom) - online ispit cca Ł100 Avata FPV (A3 kategorija) Obavezno održavanje 50 / 150m udaljenosti (ljudi / objekti) Dok god kao operater stojim na javnoj površini, mogu snimati i letjeti gdje hoću. I onda pošaljem upit u CCAA mogu li FPV dron donijeti i koristiti u HR, isključivo u nenaseljenom (imam vinograd na brdu usred ničega). Vele da ne može, da ga moram registrirati kod njih i još brdo papirologije. Bez obzira što imam komercijalnu dozvolu i osiguranje koje vrijedi svuda u EU...ali ne, u HR su pametniji. |
ja u zadnje vrijeme jako rijetko letim, uglavnom na pustim mjestima.
htio sam polagati ali samo preko video veze za A2. ne želim raditi 120+ km do ZGa i onda moram prijaviti let i čekati da mi odobre. ko će mi odobriti za praznik, vikend ili u roku 1-2 sata kad se smislim da bi negdje letio. i šećer na kraju - moram imati obrt za snimanje.i prijaviti DGU. i čekat da mi daju odobrenje za objaviti na YT. pa poanta drona sa kamerom je snimak iz zraka... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:29. |