![]() |
Citiraj:
Spominješ novi XFR, ako može link na to, jer iz meni dostupnih materijala to ne vidim! Jer XFR posotji i u 1950X modelu. A svugdje se spominje da su oba CPU u biti ista i da nisu ništa mijenjali. Što se tiče rušenja cijena prošlogodišnjih modela TV-a, mogu samo reći da se npr. ovogodišnji LG OLED 55" model B8 može trenutno nabaviti za 1309 EUR, što je manje od cijene po kojoj se kod nas još uvijek prodaje lanjski model B7, mislim da sam dovoljno rekao o izlaznim cijenama ovogodišnjih modela i kako tržište funkcionira. LG OLED55B8 - 4K OLED TV 55 Zoll https://www.gamingoase.de/templates/...e_labels/4.png Art.Nr.: 19750-2 Hersteller: LG EUR 1.309,00 oder monatlich finanzieren inkl. 19 % USt, zzgl. Versandkosten
|
xfr2 drzi veci clock na vecem broju jezgri od xfr1 - primarno zbog razloga sto zen+ drzi veci clock na istom naponu naspram zen1...odnosno prevedeno u neke brojke na 280W imas cca 4GHz, na 240W cca 3.9GHz all core za 2950X,
ps. kad si tolko pljuckao neki proizvod/cijenu covjek bi ocekivao da si se prethodno bar vise informirao ;) |
Citiraj:
Gigi1 ti je već odgovorio pa da ne ponavljam, a i lijepo se vidi kad usporediš 1700 i 2700X. Nisam imao prikladan kit 2x16GB RAMa za 2700X (stariji Patriot iz doba X99) pa sam pustio default setup i po hw monitoru je dignuo sve jezgre na 4.0 GHz za rendering uz ~1.25V. Na stranu PR materijal i HWinfo, meni je bitno da stvarno i napravi posao brže nego ručno oc-ani 1700. Nisam još imao prilike probati 2950X ili 2990WX ali imaš tu na forumu opširne recenzije pa pročitaj o razlikama koje je donio Zen refresh. |
sakomako
XFR na prvoj i drugoj generaciji su neusporedivi. Na prvoj je da prostiš kurčina (samo boost do 2 jezgre), dok na drugoj generaciji skalira na svim jezgrama po potrebi, prepoznaje headroom ovisno o cooleru i tako se clocka... Tako da je overclock praktično nepotreban. U nekim recenzijama su čak dobivali u gamingu lošije rezultate sa manualnim OC umjesto xfr2, jer su sa manualnim OC imali recimo 4.1ghz ili 4.2ghz na svim jezgrama, dok je xfr2 boostao 4 jezgre više od toga (a mnogim igrama su 4 dosta) i otud bolji rezultati. Zatim druga generacija ima 3% bolji IPC (što su dobili zatezanjem cache latencija, mislim na L2), također i taj 12nm node koji je omogućio 200-300mhz veće clockove, koji kao što sam gore napisao ne mora uopće biti jeftiniji Zatim cooleri - kod ryzena 1 genreracije su non-X modeli imali coolere, dok su X modeli osim što su bili skuplji zbog gluposti (xfr koji je kurčina) - bili bez coolera. U drugoj generaciji xfr2 čak ima nekog smisla, te X verzije ne samo da imaju coolere ovaj puta, nego imaju bolje coolere od non X verzija |
Citiraj:
Hvala na objašnjenju jer nisam našao nešto o tome! No ako te ne zanima OC onda je lanjski model po znatno nižoj cijeni i te kako zanimljiviji prosječnom kupcu. Isto sam ti pokazao da ovogodišnji model LG OLED sa novim CPU i automatskom kalibracijom nakon samo 6 mjeseci na tržištu je sada na cijeni od 1309 EUR dakle na nivou je trenutne cijene istih takvih lanjskih modela TV iako je evidentno bolji i napredniji model. Dokaz da velika konkurencija na tržištu čini čuda iako nemaju proivod tog ranga i tehnologije. LG očito ima drugačiji odnos do kupaca i drugačiju poslovnu politiku i smatra da je do sada ostvario dovoljno extra profita i da može sada dalje biti prisutan na tržištu sa nekim normalnim profitom, u isto vrijeme Samsung sa svojim QLED traži debelu premiju preko onoga što taj njegov proizvod pruža. Stvari nisu jednostavne i jednoznačne. Što se tiče AMD pohvalno je da su malo pokrenuli tržište CPU, ove preinake su u redu samo realno gledano to je samo iteracija za koju očekuju jako puno novaca u obliku extra profita i to rade zato što to trenutno mogu. Činjenica je da nisu toliko gladni kao što je Intel ili Nvidija, ali i dalje je to u principu isti stav i politika kao i kod ostalog dijela branše. Jer su u najavi bile vijesti o izlaznoj cijeni oko 850 USD, pa su se kasnije malo korigirali. Prava stvar će biti kada se igrači sa područja SOC za pametne telefone uključe na tržište PC i kada tehnoloćki dostignu ove duopolne igrače, onda će to biti sasvim drugačija situacija, kroz 5 godina biti će puno zanimljivije na području CPU za desktop tržište nego što je danas. Dodavanje novih jezgri u CPU je sada postala rutina.:D Evo i Intel počeo naručivati svoje CPU kod drugih proizvođača. Dokaz da se znanje i tehnologija širi i na ostali dio svijeta i da ne ostaje samo u rukama duopolista. |
OK, tebe muči šta se novi proizvod prodaje po istoj umjesto nižoj cijeni od staroga jer donosi minimalne pomake u odnosu na stari.
Pa nitko te ne tjera, zato se i ja još uvijek veselo igram na kanti pod moj komp, ne kupujem svake godine novo. A ako neko ima love i želi imat sve najnovije, pa ko si ti da ljudima to braniš i uvjeravaš ih da je to neispravno...svako ima pravo na izbor. A i kao što su drugi primjetili nisi se ni informirao o proizvodima... Ja još samo mogu dodat da su ti mobiteli dosta loš primjer jer su i oni cijenama otišli u teški bezobrazluk u svega par godina. Iako i kod njih možeš kao i u PC svijetu uzet nešto prihvatljive cijene i koristit normalno, nitko te ne tjera na top modele. I eto, problema nema. |
Ovaj thread je opravdao Epyc u naslovu :)
|
Citiraj:
Trudimo se!:D |
Nisi još na slobodi, budi bez brige :D
|
Vidi li netko sličnosti i koje su razlike?
http://i64.tinypic.com/huosg4.jpg http://i64.tinypic.com/2gwgtao.jpg |
Jel može jedno ozbiljno pitanje u ovoj temi?
Koji je trenutno najjeftiniji TR i MBO, ali da ima najveci life span odnosno da ću moći za recimo 3 godine zamjeniti bubam 1700 za 2990WX ? To mi trenutno zvuci primamljivo... kupiti stariju generaciju za manje para pa za par godina upgrade na najjaci danasnji, s obzirom na isti socket. |
Najslabiji/jeftiniji je TR 1900X , to je 8c/16t Gen1
|
Da li je ideja na mjestu ili nije? Da uzmem sad 1900X umjesto postojećeg 4690K, treba mi upgrade, a cijenovno je prihvatljiv (mada mislim da ću naći jeftinije)... i čekam 2990WX da dođe na tu istu cijenu ili jeftinije... mjenjaju sockete ko čarape, ovo mi izgleda nekako optimalno.
|
Pa to sve zavisi sta radis na tom kompu, ako se igras , surfas, fejsbucis onda nema smisla, ako pak renderiras i radis nesto sto zahtjeva multithreading on da je OK ideja.
|
Pa recimo samo da mi 10 tabova na Firefoxu šteka i to me nervira. Puno je toga što se automatski refresha, na 3 monitora, a u planu i četvrti, na i5 4690K samo FF ždere 40-50% CPU. Kad se pogasi sve, igrat se da glatko, ali to je van komfort zone.
OK, možda je FF krivac, ali ne vidim kako nakon toliko iteracija. Neko bi se već požalio. Jednostavno su stranice krcate sa Javascriptom i to izgleda kolje CPU, koliko god smješno zvučalo... |
AMD za sada ispunjava obećanja o trajnosti socketa (AM4 i TR4), tako da se može i tako nešto planirati. Nažalost, X399 ploče su dosta skupe (npr. za Intelov X299 je veći izbor a ima i modela za manje od 2k Kn). Inače, trenutni best-buy je TR 1920X za 3.250 Kn, ploče kreću od 2.300, a trebat će ti i 500-600 Kn za neki bolji hladnjačić i po 4 keksa RAMa ako želiš iskoristiti quad-channel (lijepo je vidjeti da su cijene RAMa počele pomalo padati).
Ako ti treba takva platforma, no brainer :), posebno sad kad je zbog nestašice (ili što već Intel izvodi), i7-8700K skočio na 3.850 Kn (ne sjećam se da je ikad u nekoj generaciji CPU-ova neki skoro duplo jači CPU bio jeftiniji od slabijeg). |
Citiraj:
Meni je recimo brze modelirati na starom Dual Xeonu gdje mi je core clock 3GHz nego na ovom sadanjsem di je core clock 2.2GHz premda stari ima samo 32 thread a novi 80. Stos je sto 95% modeling operacija nije djeljivo na threadove pa radi sa jednim threadom na 2.2GHz i tada je sporije nego jedan na 3GHz ili 4.5GHZ kod obicnih Quadova/i7. U rendeur je naravno druga prica ali to je specificno. |
Kad bi bio siguran da mi treba ne bi pitao ođe :D nervira me da je komp usporen, imam 5 SSD i 1 HDD, page file na 2 razlicita SSD od onog s OS, svi imaju bar 500 MB read, M2 ima dosta vise, 16 GB DDR3 sa 4690K@4770 i svejedno glupi firefox trza i to mi ide na zivce da ne mogu opisati. Necu Chrome, ocu FF. Jbg, zaglibio ko Intel i AMD fanovi :D
|
Da, vjerojatno ovo što Lewis piše ... ja isto imam po par instanci FFa, svaki sa 10-tak tabova i radi ok (osim što poždere 5-6 GB RAM :)) ali od plug-inova imam samo neki adblocker.
|
A kad trebam bar jos 2-3 plugina pored adblockera... mozda neki zeza, ali kako to otkriti... a i nije za ovu temu... da li bi vise coreova rijesilo problem jeste....
|
Citiraj:
Također provjeri da se kojim slučajem u pozadini ne vrte kojekakve (1 - 2) gadosti. Lako onda kasnije kreneš u nadogradnju, odnosno kupnju novog hardvera.:) |
A probaj i waterfox, a tu je uvijek i refresh FF-a, ali si napravi backup prije u slučaju da ne pomogne.
BTW, probaj malo i Operu, a posebno EDGE ako koristiš W10, mogao bi se ugodno iznenadit ;) |
AMD Announces Threadripper 2970WX, 2920X Availability, New Dynamic Local Mode Feature
Citiraj:
|
Imam ova dva kita memorije, znaci 32 gb. Stavio sam ih da rade u quad i radi bez problema.
E sad, kad bi htio dodati jos 32 gb, jel mora biti ista ili slicna memorija, sto se tice brzine, voltaze, xmp profile i tako to? Opcenito, na sta trebam pripaziti kod kupnje dodatne memorije? Nisam nikad imao maticnu sa 8 utora pa mi je ovo sve novo. Hvala :) |
Najbolje bi bilo da kupiš identične module, tj. još jedno duplo pakiranje, jer s tim je vjerojatnost za potencijalne probleme svedena na minimum.
|
Trebam preporuku hlađenja.
Imao sam enermax liqtech tr4 360 ali mi je krepao. Koliko citam, ova nova generacija, enermax liqtech II tr4 je puno bolja i kvalitetnija i cak bolje hladi. U uziu ce biti dostupni tek za neka 2 tjedna. Nije mi hitno posto mi je i maticna na popravku. Ali zanima me imali sto bolje? Ne mogu naci nikakve testove usporedbe tr4 hladnjaka. kraken x72? |
Ne, nikakvi krakeni pored liq-a.
|
2990WX Threadripper Performance Regression FIXED on WindowsNekolicina entuzijasta je riješila problem na relaciji Windows OS (kernel) i Threadripper/EPYC.:goood:
|
Tek sad pogledao video. Masu toga nisam razumio, ali što reći nego svaka čast!
Najjači dio mi je kad kaže kako "ne pozna baš previše windowse" :D :care: |
Di u Europi mogu nabaviti epyc cpu? Ne threadripper to imam već epyc.
|
Citiraj:
evo ovaj je oko 4500 EUR za 7601 https://www.proshop.de/CPU/AMD-EPYC-...aign=pricesite |
Citiraj:
Thank you |
Neki frend od frenda uzeo konfu od 60 000kn (koja ga je s popustom i/ili odbijanjem PDV-a izašla 6000 eura odnosno 45 000) :eek:
Znači 32/64 threadripper, 128gb ram, rtx 2080Ti, neki napucani 32" 4K monitor Tip je iz Osijeka, Lewis jesi to ti? :D Uzeo je neki hyper x ram (kaže mi ovaj da nije samsung b-die ram) stock 3600mhz, naravno da sam mu rekao da mu 8 keksiju ne može sigurno raditi na toj brzini (pogotovo non b-die), te da sa 3000mhz može biti sretan i na 3000mhz na kraju i radi (zasad, nisu tweakali). Dobro njima za worsktation workload ionako nije bitna brzina rama, to se samo malo vidi u high end gamingu. Nemam nikakve specse nego samo jednu sliku. Znači radi se o gigabyte x399 ploči, pokušavam skužiti koja je, ali jednostavno ne postoji na gigabyte stranici Znači izgleda isto kao ova po vrm-ovima, ali ova plastika lijevo pored vrm-a nije crna nego srebrna i ne piše aorus nego gigabyte EDIT Našao sam - https://www.gigabyte.com/Motherboard...E-EX-rev-10#kf Iz nekog razloga mi samo aorus mbo izbacivalo pod x399 |
Grehota uzimat 2990WX a ne uzet MSI MEG maticnu. Temperature VRM-a su jedina stvar o kojoj brinut treba a MEG-ica je tu daleko bolja od ove koju je uzeo.
|
Ma nije se ovaj mnogo informirao čini mi se... Dat tolike novce na ho-ruk
|
Citiraj:
Ja sam pocetkom prosle godine htio uzeti jedna WS ili RS sa Threadripperom ali na kraju je opet pao intel sa WS plocom (7 slotova) jer AMD TR4 socket i dalje nema nijednu Workstaiton plocu sa 7 full size PCI-E slotova :(. To mi je toliko nejanso da nemogu opisati, Hvale se sa 64 PCI-E lanea na procesorima a nemaju plocu koja to moze full iskorisititi u korist grafike :(. Tako da se ja i dalje drzim mojeg starog WSa iz 2016te sa 80 laneova (kombinirano na dva E5 Xeona) Sto se tice navedene konfe da mi je CPU render prioritet isao bi i ja na w2990 ali posto mi je danas 99% GPU render jedna 2080Ti je malo i CPU s toliko threadova mi ne pomaze. |
Lewis, kako slozis vise od 4 grafe u kuciste? Koristis vodeno pa ih rezes da budu one-slot gpu ili pci-e extendere?
Mozes poslat kakvu sliku? Moze i na pm. Hvala :) |
Trenutno korisitm Thermaltake PCI-E 16x extendere a grafe "objesim" u kucsite okomito da ih razmaknem jednu od druge :).
Imam ovakve slicne od 30c, i 60cm extendere https://www.thermaltake.com/Chassis/...ble/design.htm |
Znaci, ko kobasice u pušnici :D
Nisu ni skupi. Budem si kupio to. Hvala :) |
Citiraj:
ovi od 30cm su nekih 600 kn a ovi od 60cm su oko 750-800kn za komad kabela :D konkrento imam ove shileded verzije https://www.thermaltake.com/Chassis/...0mm/design.htm https://www.thermaltake.com/Chassis/...0mm/design.htm od 1m su preko 1000kn :D. https://www.thermaltake.com/Chassis/...0mm/design.htm |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:30. |