PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   MIRRORLESS aparati i oprema (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=285354)

jed2i 26.10.2019. 08:11

Ja kao dinosaur sam malo čekao da ti aparati sazriju :)
Imam objektive s kojima sam sretan i ne namjeravam ih mijenjati, za sad mi je bolja solucija ostati na Canonu

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3348351)
A ni eos r nije neki primjer napretka.
A ni prodaja ne ide bas najbolje.

Nekako mi se cini previse para za uredjaj bez IBISa i sa katastrofalnim kropanjem 4k videa.
Plus novi mount.

Poslano sa mog BAH2-W19 koristeći Tapatalk

Osjećam da bi odveo raspravu u domenu "moj je veći od tvog"
Mene to ne interesira, fotkaj s čim si sretan.

Amd_Shill 26.10.2019. 09:52

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3348372)
Ja kao dinosaur sam malo čekao da ti aparati sazriju :)
Imam objektive s kojima sam sretan i ne namjeravam ih mijenjati, za sad mi je bolja solucija ostati na Canonu

Osjećam da bi odveo raspravu u domenu "moj je veći od tvog"
Mene to ne interesira, fotkaj s čim si sretan.

Apsolutno ne.
Pokusavam utvrdit razlike izmedju glavnih igraca u tom sektoru.

1v@n 26.10.2019. 13:03

Logično, nekome s brdom objektiva je lakše promijeniti aparat uz investiciju u adapter, nego mijenjati sve objektive.

To sam napravio kod prelaska s A77 (A-mount) na A6000 (E-mount) i nakon 6 mjeseci, kad sam dobio nekoliko nativnih E-mount objektiva na korištenje, skužio da adaptiranje stvarno nema smisla i prešao kompletno na E-mount. Koštalo me i vremena, i živaca, a najviše novaca, ali eto, treba proći i tu lekciju :)

Nekolicina njih koji su ostali na DSLR-u i čudili mi se što radim, sad prelaze i pokušavaju prodati vrhunske A-mount objektive za male novce i nikako ih se ne mogu riješiti. Kod Canona još ima vremena, ali i to će proći.

Nekome tko nema brdo objektiva je isplativije promijeniti kompletan sustav odjednom.

2300€ je EOS R (body only) + 100/200€ za adapter
1975€ (body only) / 2130€ (body + 28-70) je A7III

Nisam EOS R probao, ali ako je vjerovati DXOMark rezultatima, bliže je Sonyu A7II nego A7III, a tu je onda ogromna razlika u cijeni (A7II košta 1375€ s objektivom).

To je skoro 2x više novaca koje treba dati za EOS R. Razlika od 1100-1200€ ti još omogući i da kupiš i novi drugi objektiv, i to više klase.

EOS R sigurno nije loš aparat, ali ima debelo previsoku cijenu kad se pogleda s kim se treba natjecati. Ciljana skupina su im očito samo postojeći Canon korisnici, i to je ok.

blackened 26.10.2019. 14:26

Treba netko mozda tamron 70-200 f2.8 za Nikona? Muka mi ga nosit, 85-ica je dovoljna. Onaj stariji, bez stabilizacije.

jed2i 26.10.2019. 22:45

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3348390)
Apsolutno ne.
Pokusavam utvrdit razlike izmedju glavnih igraca u tom sektoru.

Onda super :)
Meni je drago da se Sony pojavio u foto svijetu.
Uvode inovacije, dobri foto senzori itd... no postoje musice. To me za sad odbija od prelaska
Canon kaska za ostalima po pitanju foto senzora, to je svima jasno.
Ono sto mi nije jasno je to da su patentirali bsi senzor a nece ga stavit u nadolazece modele (navodno)

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3348436)
....

Dxo mark je pokazatelj kako senzor radi , nikako kako cijeli fotoaparat radi, to uostalom znas i sam, gledas kompletan sistem (tijelo i objektivi)
Mene je ovaj kit ispao manje od ove cijene za body od R-a koju si ti naveo.

1v@n 26.10.2019. 23:54

Upecao si onu akciju zamjene starog DSLR-a za 5500 kn popusta na foto sajmu?

Frend je kupio stari 5D za 1500 kn, odnio tamo i uzeo RP s popustom od 4000 kn :D

Dobar deal, kak god okreneš

jed2i 27.10.2019. 00:57

Nope, kupio sam ga vani. Nisam ni znao za tu akciju na foto sajmu. Na zalost nisam mogao ni doci.

1v@n 27.10.2019. 09:36

Evo, ako nekog još taj deal zanima, ima par dana još šanse da iskoristi priliku.

https://www.aviteh.hr/upgrade-to-canon-2019

(najveći popust je ako se donese stari FF aparat, ali ni za doneseni APS-C aparat nije mali popust)

OuttaControl 27.10.2019. 11:12

Znaci kupio sam EOS-M za 800kn(+carina naravno) sad ga mogu utopit za vrijednost 2500/3300 :p

On right track, idalje čekam objektiv i adapter, alii Canon me privesla malo, iz eos-m serije su makli usb kontrolu, liveview i sve te meni korisne funkcije za EEVA, usb služi samo za prijenos fileova, i nažalost ne mogu niti u isto vrijeme slikavat i prebacivat slike sa sd kartice na komp preko kabela.
Ali barem ML spašava stvar koliko toliko pa imam Intervalometar i custom Bulb mode pa će se dat izvuć nešto, neće biti pravi EEVA, ali sta sad.

jed2i 27.10.2019. 18:40

Skini si Astrophotography tool, APT pa onda pokusaj ;)
Besplatan je, ako hoces platis, ja sam ga platio jer podrzavam razvoj necega sto mi koristi

riceburner 28.10.2019. 10:33

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3348595)
Evo, ako nekog još taj deal zanima, ima par dana još šanse da iskoristi priliku.

https://www.aviteh.hr/upgrade-to-canon-2019

(najveći popust je ako se donese stari FF aparat, ali ni za doneseni APS-C aparat nije mali popust)

a kaj da donesem EOS 1N? on je FF :goood: onda dobim ovaj free :D

aski 28.10.2019. 12:03

Pise dslr 😀

Super je akcija. Ali jbg nisam iz Canon tabora.

Trebao bi Sony nesto slicno 😊

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

1v@n 28.10.2019. 16:02

Imaš njihovu cashback akciju koja je smiješna...

Najveći popust je čak 1500 kn, i to na najskuplje stvari, tipa A7RIII od 22 000 kn, kojem je trenutna cijena 2100€ na amazon.es

U prijevodu, i s tim cashbackom je skuplji za cca. 800€ kod nas.

Zaboravi na akcije kod Sonya ovdje i čekaj strane black friday akcije.

jed2i 28.10.2019. 20:06

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3348957)
Zaboravi na akcije kod Sonya ovdje i čekaj strane black friday akcije.

Kod svih je takva situacija, na žalost.

Pupo 30.10.2019. 19:32

Citiraj:

Autor aski (Post 3348886)
Pise dslr ��

Super je akcija. Ali jbg nisam iz Canon tabora.

Trebao bi Sony nesto slicno ��

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

https://www.sony.at/cashback

:D :D

EDIT: Kasnim 2 dana :D

Mrcina 02.11.2019. 09:00

Gledam neki jeftiniji mirrorless ili manji dslr sa pristupacnim objektivima u cca 35-50mm rangu, s mogucnosti plitkog DOFa i ok bokehom. Namjena cisto osobna upotreba, instagram i fun fakto. Atraktivan jpeg pozeljan

Canon m100 mi je zapeo za oko, za njega ima sigma 30mm f1.4, canon 32mm f1.4, canon 22mm f2 pancake i EF adapter

On je nekih 2500kn, ovisno o vremenu + objektivi

Ima netko drugih prijedloga?

1v@n 02.11.2019. 17:31

Htio sam reći A5100, ali je A6000 postao još i jeftiniji od njega u međuvremenu...Imaš novo tijelo za 400€ na Amazonu

Zašto Sony...
1. Ima viewfinder, Canon nema
2. Ima hotshoe, Canon nema
3. Bolji low light ISO
4. Veći burst FPS
5. Više nativnih objektiva i mogućnosti adaptacije svega ostalog
6. Sonyev APS-C senzor je veći od Canonovog APS-C senzora, ali ajmo reći da je to nebitno.

Od "plitki DOF" objektiva imaš jeftine nativne Sigme (16mm f/1.4 - 380€, 30mm f/1.4 - 290€ i 56mm f/1.4 - 390€) koje su skroz ok.

Stavi si sve na papir i odluči.

riceburner 06.11.2019. 08:26

i tko je bio jucer pipkati EOS R?

jed2i 06.11.2019. 09:05

Si ti bio? :D
Ja sam ga prepipkao prije pa sam ga zato i kupio :D

riceburner 06.11.2019. 09:10

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3351529)
Si ti bio? :D
Ja sam ga prepipkao prije pa sam ga zato i kupio :D

jesam, ali nisam prije imao prilike vidit sve objektive na hrpi i probat snimat s njima... :nono:

jed2i 06.11.2019. 10:05

Citiraj:

Autor riceburner (Post 3351531)
jesam, ali nisam prije imao prilike vidit sve objektive na hrpi i probat snimat s njima... :nono:

Imam 24-104 i mogu reći da je odličan, stvarno su ga super napravili.
15-35 je top top....samo cijena....
Mislim da ću si umjesto njega nabaviti Sigmu 14-24 Art.
Ostale RF nisam isprobao

riceburner 06.11.2019. 12:07

bome ova nova stakla su fakat brutalna, od velicine do kvalitete izrade, jedino sam debil zaboravio ponijeti SD karticu da malo doma jos proucim snimljeno...

EVF i sa firmwarerom 1.4 meni ko dinosaursu i dalje smeta lag i titranje, ali s vremenom bi se mogao vidit s ovim aparatom u torbi :D

1v@n 06.11.2019. 13:04

Ajde, napokon ste došli pameti :D

Svi mirrorless objektivi su vrhunski, nema iznimke. Morali su biti rađeni od nule za taj sustav, dok je velika većina objektiva za DSLR-e bila dizajnirana za film i kasnije samo blago prilagođena za senzore.

Nema više ni tolikih razlika koje su bile prije između nativnih i 3rd party objektiva (Tamron, Sigma...)
Svi imaju vrhunska stakla, samo je stvar koliko će im Sony/Canon/Nikon... dati pristup kodu.

Što se EVF-a tiče, još su i Canon i Nikon daleko od Fujija i Sonya.
Fuji ima genijalan hibridni EVF za vas dinosaure. Kombinira optički i digitalni. Meni osobno nije sjeo.
https://www.fujifilm.com/products/di...s/page_02.html

Sony stavlja najjači EVF samo na A7R modele, a ostali modeli ga dobiju tek kad novi R izađe s još boljim :D
Na A73 imam EVF s A7RII, što je okej, ali mogli su ubaciti i onaj s A7R3. I dalje je bolji od konkurencije (koliko vidim EOS-R ima EVF sličnih specifikacija, ali ga nisam probao, i izašao je skoro godinu dana nakon A73)

Amd_Shill 06.11.2019. 13:14

Nabavicu iz USA a7R4 sebi za Božić.
Tek cu se onda smirit kad uzmem najbolje na tržištu.
Ukucani nece bit bas odusevljeni tim troškom.

Amd_Shill 06.11.2019. 13:16

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3351620)
Ajde, napokon ste došli pameti :D

Svi mirrorless objektivi su vrhunski, nema iznimke. Morali su biti rađeni od nule za taj sustav, dok je velika većina objektiva za DSLR-e bila dizajnirana za film i kasnije samo blago prilagođena za senzore.

Nema više ni tolikih razlika koje su bile prije između nativnih i 3rd party objektiva (Tamron, Sigma...)

Svi imaju vrhunska stakla, samo je stvar koliko će im Sony/Canon/Nikon... dati pristup kodu.

Što se EVF-a tiče, još su i Canon i Nikon daleko od Fujija i Sonya.

Fuji ima genijalan hibridni EVF za vas dinosaure. Kombinira optički i digitalni. Meni osobno nije sjeo.

https://www.fujifilm.com/products/di...s/page_02.html

Sony stavlja najjači EVF samo na A7R modele, a ostali modeli ga dobiju tek kad novi R izađe s još boljim :D

Na A73 imam EVF s A7RII, što je okej, ali mogli su ubaciti i onaj s A7R3. I dalje je bolji od konkurencije (koliko vidim EOS-R ima EVF sličnih specifikacija, ali ga nisam probao, i izašao je skoro godinu dana nakon A73)

Konkurencija mora jos puno pure pojest da bi se priblizili Sonyu u mirrorlessima.
Prekasno su se probudili pa ovi imaju veliku prednost

riceburner 06.11.2019. 13:31

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3351627)
Konkurencija mora jos puno pure pojest da bi se priblizili Sonyu u mirrorlessima.

stricek iz cpsa veli da canonu i dalje mirrorles nije tolko bitan vec klasika,

spigl i dalje drzi skoro 70% prodaje plus naravno, RF mount nema profi aparata u ponudi nego samo consumer i veli da niti ne planiraju izbacit pro body uskoro...

ja cekam da izadje Mark III špigl pa da prodam onaj bolesni bubreg :D

1v@n 06.11.2019. 16:24

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3351627)

Ako planiraš A7R4 uzimati iz US, zapitaj se prvo koliko ti je bitan video. US aparati su lockani na NTSC, pa ako radiš u kompi s nekim tko ima EU aparat ili radi neku produkciju, malo će biti problema s usuglašavanjem frameratea.

EU modeli se mogu switchati između PAL i NTSC, američki ne. A7II sam uzeo iz amerike, ali A7III sam uzeo ovdje. S takvim aparatom moraš početi raditi i video, jer inače nema smisla imati ga samo za foto.
Citiraj:

Autor riceburner (Post 3351635)
stricek iz cpsa veli da canonu i dalje mirrorles nije tolko bitan vec klasika,

spigl i dalje drzi skoro 70% prodaje plus naravno, RF mount nema profi aparata u ponudi nego samo consumer i veli da niti ne planiraju izbacit pro body uskoro...

ja cekam da izadje Mark III špigl pa da prodam onaj bolesni bubreg :D

Vidjet ćemo sad na olimpijadi. Sony se probudio i šopa fotoreportere s A9 i A9II i kompletom novih objektiva (100-400, 200-600, 400 i 600mm). Canonu nisu bitni amateri nego profesionalci i agencije, a sad im je i u tom području Sony lupio šamarčinu :D

Senčar (canonaš) iz HINA-e je već odradio svoj test prije par mjeseci u Minsku na EP, pogledaj dojmove :fiju:

2 die 4 07.11.2019. 16:25

Canon Quietly Releases the EOS Ra: A Mirrorless Astrophotography Camera

Ups :D

jed2i 07.11.2019. 19:51

To je debilana, uzmes obican, izvadis bandpass filter iz njega, stavis custom filter.
30x digitalni zoom ti ne treba jer svatko ko fotka astro fokusira preko bahtinov maske....

1v@n 08.11.2019. 00:52

Probao sam napraviti tu i tamo nekakvu dugu ekspoziciju neba na mirrorlessu i ako imaš samo nebo u kadru, muka isusova je podesiti fokus koristeći EVF ili ekran. Tu je OVF ipak zakon.

Kad mi se fotka nešto po nebu, odem do kolege u zvjezdarnicu, nakačim aparat na teleskop i snimim si nešto iz gušta. Nemam strpljenja čučati okolo da tako nešto snimim, pa onda još čučati za kompom i stackati to sve kasnije, pa obrađivati. Svaka čast vama koji to radite, ali ne :D

Amd_Shill 08.11.2019. 08:45

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3352191)
Probao sam napraviti tu i tamo nekakvu dugu ekspoziciju neba na mirrorlessu i ako imaš samo nebo u kadru, muka isusova je podesiti fokus koristeći EVF ili ekran. Tu je OVF ipak zakon.

Kad mi se fotka nešto po nebu, odem do kolege u zvjezdarnicu, nakačim aparat na teleskop i snimim si nešto iz gušta. Nemam strpljenja čučati okolo da tako nešto snimim, pa onda još čučati za kompom i stackati to sve kasnije, pa obrađivati. Svaka čast vama koji to radite, ali ne :D

A ima to svojih čari.
Probao sam par puta i uspio dobit fokus (manualno sa crvenom bojom)

Interesantno je da sam fokus dobio sa jeftinom Sigmom 30 2/8, a skupi Zeiss 24mm f1,8 nikako.

jed2i 08.11.2019. 09:12

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3352191)

Fukusiranje se radi preko live view-a sa povećanjem, nikako preko OVF
Idealno je staviti bahtinova na objektiv, uperiti u sjajnu zvijedu pa posložiti fokusom krakove koje bahtinov maska daje. Može se i samo preko live viewa ali je preciznije s bahtinovim+live view (i brže)

Zbog čega sam rekao da je besmisleno povećanje od 30x koje Ra daje...
Ako ste probali fokusirati uz povećanje, onda ste iz prve ruke vidjeli smetnje u atmosferi
Nema šanse da ćeš skužit kad je zvijezda u fokusu i razvaljena je zbog atmosfere ili kad jednostavno nije u fokusu
Pomaci su mikro mali, toliko mali da sama temperatura utječe na fokusiranje
Da ne pričam o tome da svaku boju treba fokusirati posebno (ovo se vidi samo na mono kamerama)
Zbog toga, najpreciznije, najbrže - Bahtinov maska ispred objektiva.

riceburner 08.11.2019. 09:12

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3351715)

Senčar (canonaš) iz HINA-e je već odradio svoj test prije par mjeseci u Minsku na EP, pogledaj dojmove :fiju:

kaj Damir ima neki blog ili nekaj? :kafa: daj link...

1v@n 08.11.2019. 09:39

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3352248)
Fukusiranje se radi preko live view-a sa povećanjem, nikako preko OVF
Idealno je staviti bahtinova na objektiv, uperiti u sjajnu zvijedu pa posložiti fokusom krakove koje bahtinov maska daje. Može se i samo preko live viewa ali je preciznije s bahtinovim+live view (i brže)

Zbog čega sam rekao da je besmisleno povećanje od 30x koje Ra daje...
Ako ste probali fokusirati uz povećanje, onda ste iz prve ruke vidjeli smetnje u atmosferi
Nema šanse da ćeš skužit kad je zvijezda u fokusu i razvaljena je zbog atmosfere ili kad jednostavno nije u fokusu
Pomaci su mikro mali, toliko mali da sama temperatura utječe na fokusiranje
Da ne pričam o tome da svaku boju treba fokusirati posebno (ovo se vidi samo na mono kamerama)
Zbog toga, najpreciznije, najbrže - Bahtinov maska ispred objektiva.

To sam i mislio, pojavu šuma na EVF-u, sve živo titra i muka je naći zvijezdu, prepoznati je i onda fokusirati. OVF dobro posluži kao kontrola No, nebitno, daleko sam ja od toga da uopće mogu reći da sam probao astro :)
Citiraj:

Autor riceburner (Post 3352249)
kaj Damir ima neki blog ili nekaj? :kafa: daj link...

Na instagramu je dosta aktivan
https://www.instagram.com/damirsencar/?hl=hr

2 die 4 08.11.2019. 16:42

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3352115)
To je debilana, uzmes obican, izvadis bandpass filter iz njega, stavis custom filter.
30x digitalni zoom ti ne treba jer svatko ko fotka astro fokusira preko bahtinov maske....

Oprosti, samo sam link podjelio:stoopid::fiju:

jed2i 08.11.2019. 17:22

Haha, ma ne ljutim se ja, to znaš i sam :D
Canon je i prije izdavao modele s oznakom a koji su propuštali puno više crvenog spektra, baš za astrofoto
Njihove aparate je lagano za modificirati pa nisu baš imali puno uspjeha s a modelima

2 die 4 08.11.2019. 21:20

Ma znam, trollam samo ;)

1v@n 14.11.2019. 17:09

Evo nečeg novog na testu :)

https://i.ibb.co/Y7BR5Fv/20191114-170453.jpg

kantonac 14.11.2019. 17:18

Uuuu zanimljivo..
Bas javi dojmove i nabaci koju kakva je na 1.2

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

1v@n 14.11.2019. 17:31

Citiraj:

Autor kantonac (Post 3354202)
Uuuu zanimljivo..
Bas javi dojmove i nabaci koju kakva je na 1.2

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

Večeras idem fotkati J.R. Augusta pa će biti fotki. Slijedeće čekam 120-300 f/2.8

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:24.