![]() |
meni su rekli okvirna cijena je 950€ po kw
dakle u mom slučaju 3800 eura tj 28500 kn cca al još čekam papire, službenu ponudu Nadam se da u ponedeljak .. i tako je tako .. što se mene tiče, odmah mogu radit tu nit nema mnogo posla, panele na krov, kabel, na tavan mi dođe sa inverterom i spoji se na kable ja imam čisti jug krov, i uredan tavan za strujju, pa su rekli da tu nema neke kemije za radit + lako dostupno |
Moj projekt i dalje stoji u ladici, nema jos niceg na krovu :D Ako hocu preko fonda, imam sve gotovo recimo. Samo sam konstatirao da je 950e jako dobra cijena budući da je moja verzija 10k kn odnosno 100k za 10kw kljuc u ruke.
|
Citiraj:
Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Citiraj:
...da obrazložim što me potaknulo postaviti pitanje u vezi prodaje struje jer je bilo neprecizno formulirano: iz Zakona o tržištu električne energije NN 111/2021 (14.10.2021.) članak 3. (1) 40.krajnji kupac je kupac koji kupuje električnu energiju za vlastitu uporabu 46. kupac s vlastitom proizvodnjom je krajnji kupac koji unutar svojih postrojenja i instalacija ima postrojenje za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe i koji može isporučivati istodobno višak proizvedene električne energije u mrežu članak 46. (3) Proizvodnja električne energije ne smatra se elektroenergetskom djelatnošću iz članka 4. stavka 3. ovoga Zakona ako je proizvodno postrojenje iza obračunskog mjernog mjesta aktivnog kupca ili ako se proizvodno postrojenje koristi isključivo za vlastite potrebe pri čemu se električna energija ne predaje u mrežu. članak 4. (3) Pravne i fizičke osobe mogu obavljati elektroenergetske djelatnosti samo na temelju rješenja kojim se dozvoljava obavljanje te djelatnosti (u daljnjem tekstu: dozvola) sukladno zakonu kojim se uređuje energetski sektor, osim ako drukčije nije propisano ovim Zakonom.) ...i dalje mi nije jasno što je pisac Zakona htio reći i kako to izgleda u praksi miriši mi na propagandu s ciljem energetske neovisnosti zanimalo me jel se što promijenilo u vezi jedne druge proizvodnje skroz je offtopic, ali bih volio podijeliti s vama :) pa nemojte zamjeriti (puc prstima i promijeni se Zakon o tržištu električne energije) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama NN144/2021 (27.12.2021.) Članak 49. Članak 80. mijenja se i glasi: »(1) Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića za potrebe ovoga članka smatra se fizička osoba koja proizvodi jako alkoholno piće iz voća koje ta osoba uzgaja i dobiva sa zemljišta koje je u njezinu vlasništvu ili zakupu s pomoću jednostavnog malog uređaja za destilaciju − kotla (u daljnjem tekstu: kotao) i može proizvesti najviše 50 litara jakog alkoholnog pića od voća godišnje po kućanstvu i koristiti ga za vlastitu potrošnju i potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju. Mali proizvođač jakog alkoholnog pića koji proizvede jaka alkoholna pića od voća u količini koja ne prelazi 50 litara godišnje ne obračunava i ne plaća trošarinu. TLDR: Ukoliko ne želimo prodavati struju potrebno je HEP-u dokazati da nema injektiranja (predaje) viška struje u mrežu |
Da uletim ko padobranac, nisam sve procito ali danas sam dobio ponudu za solarnu centralu na kuci.
Princip kljuc u ruke i usput sam saznao da zakonski mogu ugraditi "samo* 3,6kw snage. Sent from my motorola edge using Tapatalk |
Zna li netko, u zadnjoj turi poticaja za solare, jesu li bili samo za privatne ili i za poslovne subjekte?
Postoji li spisak potrebne dokumentacije? Trazim na FZOEU ali ocito uspijevam preskocit |
Citiraj:
|
Komentar/pitanje, samo da potvrdim, nije sala ili humor.
Stvarno se desilo, samo ne znam na kojem otoku. Prije dvije, maksimalno tri godine, nekom liku su dosli i razbijali panele na krovu kuce. Objasnjenje je bilo, da je premasio broj dozvoljenih panela koliko smije imati. Kad sam to cuo, upalile su mi se sve lampice, da je to najgluplja sto sam ikad cuo za solarne panele anegdota. Onda se sjetih, prijateljice iz GP-a, koji mi je davno slala nacrt nekog zakona/globe (Spanjolska) gdje su cak i naplacivali neki solarni porez. Jel netko zna, gdje se to desilo u HR? Jel itko dokumentirao slikom, pisanim tragom? Znam samo da je na nekom nasem otoku, da nije starija storija od tri godina - plafon. Da dodje HEP, Bosko Buha ili Ljupka Dimitrovska, ocekivao bih da ce ga ubiti papirologijom, nekakvim pravnim ili biroktatskim malteriranjem. Ali razbijati panele... ... |
Ne da ta priča smrdi, nego ono... :D
Kladio bih se da je ili riječ o potpunoj izmišljotini, ili da fali poprilična količina bitnih informacija i da su detalji priče poprilično različiti od ovogo što je došlo do tebe. Inače, mene zavlače već par dana i nikako da mi dođu doma da pregledaju krov i krenemo u izradu konkretne ponude i nacrta. |
I ja jos cekam ponudu
Tjedan prosao Danas pisao, ili ponuda ili odoh dalje trazit Nema smisla cekat Netko ce htjet moje pare |
Citiraj:
|
Pozdrav, razmišljam o solarnoj elektrani na kući, zanima me da li se može elektrana kasnije povećati u slučaju potrebe? Trenutno imam 350 kn struje ali možda se jednom ugradi dizalica topline pa će bit potrebno nadogradit ako se uopće može, i da li to treba sa hepom dogovorit?
Drugo me zanima koji je postupak, napravi se projekt, pa šalje hepu na odobrenje te onda tek ide izvođenje radova? |
Citiraj:
Racunica je bila oko 52000kn (kljuc u ruke) a njihova procjena je bila da ta njihova elektrana moze napraviti (na mojoj lokaciji) 4200kn godisnje (znaci racunam 4000 uvrh glave). To je meni (ne)isplativost investicije 13 godina (a garancija je 5) sto ce reci nije bas neka sreca ako se ide bez poticaja s obzirom da kao sto svi kazu paneli nakon 15 godina ko zna u kakvom ce biti stanju.... |
Citiraj:
Poskupljenje struje za mjesec dana će malo promijeniti računicu |
Citiraj:
Hoce, malo ce se promjeniti ali vjerujem da ce i oni naci "racunicu" da poskupe uslugu-ugradnju :D. Ali po meni sve iznad 6-7 godina da dodjem na nulu (i ond akrecme stedit) je neisplativo.. Radije onda ulazom te novce u nesto sto ce mi za 6-7 godina donijeit veci prinos i platim sturju od razlike :). |
Tako je nekako računica kada malo trošiš. Imam sličnu potrošnju i slični zaključak. Zato sam mislio možda i grijanje centralno prebaciti na struju, onda se mijenja računica. Ali pošto su specijalci u HEPu i državi namjerno išli sje***i narod i prebijati potrošnju samo u mjesecu umjesto na razini godine, ispada da ljeti kada provodiš kao lud ne možeš potrošiti, nego njima poklanjaš struju. Umjesto da ti omoguće da prebiješ sa zimskom potrošnjom kada ne možeš ništa proizvesti.
|
Citiraj:
|
Aha, ja sam shvatio da trošiš oko 4000kn godišnje...
Kako ti je potrošnja raspoređena? Možeš li napraviti bez da ih uopće pitaš,tj. bez da daješ struju u mrežu? |
Citiraj:
Sto se tice ugranje bez papira, navodno se nesmije, rekli su mi da je protuzakonito cak i napravit vecu centralu (recimo da prijavim 3.6kw a napravim 7kW) a kamo li kompletno mimo sustava. neznam, nisam se vis epuno raspitivoa kad sam dobio racunicu (ne)isplativosti krajem 2021 godine. |
Jel taj limit 3.6kw univerzalan ili je vezano za nekakvu kvadraturu kuće? Ako je 3.6kw onda ne znam kome je uopce isplativo stavljat na krov kuće. Meni je zimi rata 1200kn, ljeti 800, znaci 1000kn prosjek koji će se još povećat, samo je pitanje koliko. Ako mi treba 15 godina za povrat uloga, paneli uopce nemaju smisla osim sto si "malo manje" ovisan o hepu. Ljeti mogu spremit brdo struje koju bih mogao trošiti zimi ali u pravilu ne smijem?
|
Taj limit je limit od HEPa (neko je to tamo tako napisao.....) za sve koji imaju Monofazni prikljucak struje. Ako imas Trofazni prikljucak onda mozes i 10kW ali i cifra za ugrandju raste skoro pa linearno :).
|
I na kraju opet dođeš do 10+ godina za isplativost. :)
Btw, većina ima doma monofazni priključak |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Možeš stavit i jaču elektranu, ali bi trebao limitirat max prema hepu na 3.68 kW, a jesi razmišljo da ideš na dokup snage na najmanji trofazni pa onda na jaču elektranu
|
Citiraj:
Ovo za trofazno sam razmisljao ali nemam volje mjenjati zice po kuci zbog toga.... A da sama prebacim na trofazno tek tako neznam jel uopce izvedivo ? Plus taj "dokup" - izmjena bi bio brat bratu jos 10000 kn HEPu |
Citiraj:
Za prelazak sa mono na trofaznu treba samo pola sata, a i manje, elektricaru da u razvodnoj kutiji stana rasporedi potrosace(osigurace) ravnomjerno po sve tri faze. Nista komplicirano. O doplati bi se dalo diskutirat, al nije lose imat trofazni prikljucak, za buducnost i punjenje elektro automobila. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Malo se raspitaj o EON-u i njihovim "inžinjerina" i "projektima" Cijena dokupa ti je 1.350,00 kn/kW, znači kao imaš sad 7,36,a hočeš 11,04 (najmanji trofazni) to ti je 6210 kn sa PDV-om Naravno da se može staviti limitacija izlazne snage prema mreži, HEP-u je jedino bitno da ti nešalješ više od 3,68kW u mrežu na toj jednoj fazi. Nađi nekog da ti napravi pošten projekt, a i raspitaj se malo po HEP-u pa vidi šta oni misle o EON-u i njihovim "projektima", jer valjda svaki koji su napravili je banana od projekta. |
Citiraj:
|
Evo mojeg podužeg razmišljanja o solarnim panelima i pitanja isplati li se neka ovakva varijanta kod mene. Živimo u kući od neto cca. 120 m2 (prizemnica + posebno garaža od 50 m2). Kosi normalni krov na oba objekta (ako je to bitno u cijeloj priči). U Međimurju.
U vezi solarnih panela imam točno nula znanja, pa sam zato napisao ovaj tekst, ako bi mi netko mogao pomoći oko svega. Razmišljao sam o panelima putem kojih bih dobivao struju, a i panelima za toplu vodu (ili su to jedno te isti paneli? Ako proizvedem struju, ona grije vodu, pa onda valjda trebamo samo jednu vrstu panela). Htio bih neovisan sustav u kojem bi se riješile ove situacije: potrošnja struje, topla voda, punjenje električnog automobila, grijanje kuće, hlađenje kuće. Trenutna situacija kod mene je ovakva: - u kući imam jednofazni priključak struje od 7,36 kW - po cijeloj kući je podno grijanje isključivo na plin - u kući imam kamin koji koristimo u nekim prijelaznim razdobljima, a i klima koja se koristi za hlađenje (može se i za nekakvo dogrijavanje naravno) – drva ovdje ne računamo, a klima je naravno na struju - auto dizel od 190 KS trenutne prosječne vrijednosti po Njuškalu od 250.000 kn (spominjem samo u kontekstu zamjene za električni auto, o čemu nešto kasnije) U kući smo od 8.12.2019., dakle to je skoro 2,5 godine i statistika od tada kaže ovako: - prosječna mjesečna potrošnja struje je: 255,06 kn (za računicu možemo uzeti 300 kn) - prosječna mjesečna potrošnja plina je: 353,44 kn (za računicu možemo uzeti 400 kn) - prosječna potrošnja auta je: 6,76 litara (za računicu možemo uzeti 7 litara) - prošle godine (2021.) sam natočio 1371,18 litara goriva, ako uzmemo cijenu dizel goriva od 13 kn, to je skoro 18.000 kn godišnje Sve tri brojke su točne u lipu jer vodim evidenciju. Brojke za računicu su po meni ispravne jer smo trenutno u kući supruga i ja, još nemamo djecu, ali planiramo imati tako da će se troškovi sigurno povećati i to je još optimistično s obzirom na dugoročno povećanje cijena energenata – ali hajdemo uzeti u obzir ovakvu računicu jer sve veće cijene će značiti još veću isplativost ovog projekta). Po meni, izmjene bi trebale izgledati ovako: 1.) snaga struje bi se trebala povećati na 11,5 kW (?) – cijena je cca. 1500 kn po kW što bi značio dodatak trošak od cca. 5.000 kn (ako je to uopće tako?) 2.) plinski bojler bi se trebao zamijeniti električnim bojlerom (imam i spremnik vode od 149 litre) – ovo su specifikacije: https://prnt.sc/8_5vFfGuPFcl - trošak ne znam, i ne znam ako je to izvedivo uopće 3.) auto dizel bi se zamijenio električnim autom kako bi se punio većinom kod kuće Sada je pitanje, u kojem smjeru i od kuda krenuti? Ovo je neka moja okvirna računica, i ne mora značiti da sam uopće u pravu jer velim, nemam previše pojma o bilo kojem segmentu, zato i tražim pomoć. Pretpostavimo da se u sve ide uz poticaje, pa ću pretpostaviti da je poticaj na ugradnju solarnih panela 30%, a poticaj za električne aute je još uvijek 70.000 kn (barem je tako do sada bilo?). Trenutna situacija potrošnje kućanstva/prijevoza na godišnjoj razini je: 3.600 kn struja, 4.800 kn plin, 18.000 kn dizel goriva = 26.400 kn, možemo zaokružiti na 30.000 kn godišnje za sve tri stavke. Od jedne renomirane tvrtke sam u 9/2022. godine tražio ponudu za postavljanje solarnih kolektora i nakon što sam im poslao ovakve slične brojke, tlocrte oba krovišta i sve što su me već tražili, dobio ponudu na 64.151,38 kn. Stavimo pretpostavku njihove ponude u trenutnoj situaciji na 75.000 kn zbog rasta cijena materijala/usluge. Dodajmo tome 5.000 kn za povećanje snage struje, novi električni bojler i usluga zamjene te prebacivanje grijanja na struju cca. 25.000 kn, uzmimo električni auto od 400.000 kn (otprilike je to iznos za modele tipa Tesla 3, VW ID.4, Škoda Enyaq), prodajom mojeg auta, minus poticaj dobivamo iznos uloga od 80.000 kn, zaokružimo taj iznos na 100.000 kn dodatnih za auto. Dakle, trenutna godišnja potrošnja: 30.000 kn Ulog koji je potreban: 75.000 kn – 30% poticaja + 5.000 kn + 25.000 kn + 100.000 kn = zaokružimo sve na 200.000 kn. U nekom idealnom svijetu, ako uspijem dobiti električne energije koliko ću trošiti, to je isplativo kroz 7 godina i dalje sam neovisan? Što sam zaboravio? Ono što mi sada pada na pamet - nisam uzeo u obzir amortizaciju auta (iako je to slično kao kod električnog auta, kao ni 'potrošnju' solarnih panela). Vjerojatno ima toga još… Sve piše u svojstvu privatne osobe. Nisam siguran ni hoće li ići takvi poticaji za privatne osobe u budućnosti (kako je moja pretpostavka, 30%), ni hoće li ići poticaji za kupnju električnog auta. Jer mi se čini da bez svega toga, ova računica pada u vodu. Napominjem još jednom da su ovo sve moje projekcije (osim moje trenutne godišnje potrošnje). Isprike na dužini posta :) |
Mnogo zaokružuješ brate. :D Preporučujem da izračunaš točno i onda zaokružiš na kraju jedno +30% gore.
Cijena dodatnog kW je 1560kn+PDV. Gledao sam skoro isto što i ti, osim što nisam računao zamijeniti auto. Prije mjesec dana sam gledao koliko bi me zamjena auto izašla, i za top auto srednje klase s maksimalnom opremom, morao bih nadoplatiti 130.000kn+ za slični električni auto s još uvijek manje opreme. To mi nije izgledalo kao baš normalno, tako da sam odustao od elektrike za sada. :) Ostalo ti stoji, ali je mana što je naravno HEP namjestio računicu i isplativost ti neće biti ta koju si stavio, vjerojatno niti blizu. Ti ćeš najviše struje proizvoditi u proljeće i ljeto. Dio ćeš potrošiti odmah kada krenu klime raditi, ostalo će ti u tim mjesecima prebiti. U konačnici ćeš ti više isporučiti u mrežu nego potrošiti i višak će ti platiti oko 0,40kn po kWh (tu negdje, nisam siguran koliko točno). Onda će doći period jeseni i zime kada će ti se uključiti grijanje na struju, trošit ćeš dosta, a proizvoditi malo. Tu ćeš struju platiti 1,5kn/kWh ili koliko je već sada (tj. koliko će biti). Da su omogućili prebijanje proizvodnje i potrošnje na razini cijele kalendarske godine, onda je to druga priča. Ovako ti ukradu ljeti struju, a zimi ti to pošteno naplate. |
Citiraj:
@k1ter Također sam u sličnim šemama bio, do sad sam riješio dio toga pa ti mogu poslije danas/sutra napisati kad budem gotov s poslom. |
Citiraj:
Ovdje je bila rasprava, a i pitao također jednog poznanika koji baš ima elektranu, prebijali su na razini mjeseca. (info star 2-3 mjeseca) |
Citiraj:
Citiraj:
|
Nemam ti link, jednostavno sam otišao i pitao :)
I susjed mi je ugradio elektranu i potvrdio da se prebija na godišnjoj razini. Probam naći neki HEP link kad uhvatim vremena, a do tad - možeš ovo uzeti kao rekla kazala od "lika koji trabunja na internetu" ili mi vjerovati, ja ti u tome za sad ne mogu pomoći :) |
Citiraj:
Za sve informacije https://hepi.hep.hr/aktualno/vijesti...amoopskrbu/218 |
S tim da (kako su meni rekli) ako sad imas monofazno 7.3kW onda moras ici na trofazni prokljucak jer inace HEP neda vecu elektranu od 3.6kW.
|
Citiraj:
Da, prebija se na razini mjeseca ali se višak prebacuje dok god ga imaš, tako da ako si nagurao solidno viška u ljetnim mjesecima - trošiš ih u zimskim mjesecima. Na to sam mislio pod "prebija se na godišnjoj razini", jer koliko sam shvatio, kolegu Libertusa je smetalo to što misli da se višak od ljetnih mjeseci ne može iskoristiti u zimskim mjesecima, što nije točno. Bitno je samo da sve skupa na godišnjoj razini ne proizvedeš više nego si potrošio. Citiraj:
Mi imamo 2 brojila na kući, jedno je monofazno a drugo trofazno, pa smo prvo mislili kemijati da ostavimo 2 brojila ali da trošimo struju od iste solarne elektrane. Na kraju smo odustali od toga i spajamo oba kućanstva na jedno trofazno brojilo. |
Citiraj:
Svakako pređem link da vidim. Nego ako netko zna da li se može sljedeće. 1. Napraviti na krovu off-grid elektranu, znači da se ne šalje ništa u mrežu HEP-a. 2. Posložiti elektroniku tako da se sve što se može trenutno potrošiti troši na jednom satu, a sav višak de se troši na drugom satu. Drugi sat uvijek i u svakom trenutku može potrošiti cjelokupnu proizvodnju elektrane. Oba priključka su u istoj zgradi. Naravno da se HEP-ova brojila ne uključuju niti u jednu priču. Struja se i dalje zbog nedostatne proizvodnje iz solara vuče iz mreže, ali manje nego prije. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:30. |