![]() |
Llc calibration postavi na extreme kao i phase probe na full phase . Overvolta ti ploca i zato trotla..
|
Probao sve i opet ista stvar. Smanjio sam V na 1.32 i radi cini se i tu stabilno. Ma vjerojatno necu ni ostaviti na 4.5GHz ali me zanima zasto ga trotla. :-/
Sto god duze vrtim prime to ga vise spusta, spusti ga do x23 mnozitelj. Ne kuzim. Pocme ga spustat odma nakon 5 sec primea. |
Nisam još klokao i5 pa samo da kratko pitam:
Dali se to sada kloka preko UEFI-a ili ga mogu jednostavno preko programa ASRock eXtreme Tuner? Evo SS programa: http://www.pohrani.com/t/2A/qN/1AL9VpGg/3570.jpg |
Stavio sam množitelj na 43 tako da sada radi na 4.3GHz, ne prelazi 60 stupnjeva u igri..
|
|
Molim pomoc, CPU: i5 3570K, MBO: ASUS P8Z77-V Deluxe, RAM: Corsair Vengeance 1600MHz CL8
Occao sam proc na 4,5 GHz i cini se sve ok, i stabilno Voltaza: 1,280 V Temp idle : 30-31°C Temp load: 48-49°C (prime95: Blend) ALI: Nemogu odvrtiti windows experience index do kraja... uvijek mi smrzne, nije blue screen nego bas sve smrzne i nemogu nista, ni mis pomaknuti. i to kad dodje do assesing CPU performance...pred kraj tog testa (ne odmah)....neznam sta da jos poriktam? da dignem voltazu, neznam, nemam ideje...moze pomoc/savjet? i sto me jos vise zbunjuje, prime vrti bez problema pol sata na temperaturi ispod 50°C a taj WEI nemoze do kraja izgurati.... |
To što nakon bootanja windowsi rade i što možeš neke osnovne stvari normalno raditi, ne znači da je sistem stabilan. Ima puno uputa na forumu kako provjeriti stabilnost sustava a nekad samo Prime nije dovoljan a pogotovo ne ako se ne vrti bar 12 sati.
Meni je znao prolaziti Prime a rušio se 3D mark. Ili se igraj s naponima ili spusti frekvenciju na 4.3. To ti je taman a siguran sam da bi radilo stabilno. |
@uploader
Aj pogledaj sto kaze Event Viewer. Ako ima WHEA error-a, nista cudno sto freeza, overclock nije sto posto stabilan bez obzira sto prolazi stress testove. Ako ih ima napon ce trebati ici gore dok ih ne eliminiras. |
Kad si već rekao poterao sam i ja taj Expirience Index da vidim malopre i prošao je bez problema. Inače koliki ti je VDROOP prilikom opterećenja? Trebalo bi da pustiš i Links malo 100 krugova 2.5 do 3 GB memorije bilo bi dovoljno. Inače mislim da ti fali napona ako imaš VDROOP ili pad napona. Možeš da probaš i preko Offseta da podesiš napon kako sam ja to uradio sada .... Inače to je ta voltaža za 4.5 Ghz za nas "obične".
|
Imali ste pravo...nesto mi s naponom ne valja...kad stavim na auto onda radi...ali napon onda ide cak do 1.42 jel to nije malo previse? I cudni su mi rezultati nekih benchmarka...cak su manji nego kad je proc na stock....trebam pomoc...ako netko ima malo vremena i volje da mi pomogne
|
Citiraj:
Ili jednostavno spusti multiplier na 44 i vidi jel stabilno sa tih 1.280V. btw... koji hladnjak koristis? |
Spusti multi, ne dize se cuna bolje ako je x45. Drugo, primeom nemoj testirati proc, bolje upali aida test sa avx ili odsarafi par sati omiljene igre i to je to. IBT na extreme 20 passova isto odradi svoje. Javi kak napredujes, mos i na PM cimat. To hladis onim Alpenföhn Brockenom ?
|
Dobio sam natrag original zapakiranu H80i ganjc novu pumpu s RMA. Sto me je priznajem iznenadilo! Aj budem probao sad se zezat malo s naponom...
|
Kažem ti probaj sa OFFSETom. LLC na FULL ili UltraHigh kako ti je već u biosu. Ostavi na 4Ghz digni ofset za 0.10000V vidi koliko je to napona u CPUZu? Pokreni Prime i vidi da li ti pada napon. Ako pada digni još malo u ofsetu sve dok ne dobiješ da ti napon pod opterećenjem bude u cpuzu na 1.285V. Kada to dobiješ stavi ga na 4.5Ghz i pusti prime. Ako padne digni još malo u ofsetu i prati temperaturu. Tako ćeš ga potrefiti.....
|
Evo malo sam se igrao...stavio sam mnozitelj na 40, znaci
4GHz offset 0.10000 cpu voltage auto i na idle mi je voltaza 1.336 a kad puknem prime95 onda pada na 1.272 da li vama to ista govori :) meni bas i ne puno! uglavnom cini se stabilno, ali po mom misljenju napon je malo too much za idle 1.336V |
Nije veliki, zato što ti je VDROOP veliki kada pokreneš prime. Napon je bitan kada je pod opterećenjem a ne na idle.
|
Citiraj:
Mislim da offest ne mozes ni postaviti ako je napon na "Auto", tj, koliko se sicam, cpu voltage triba biti u Offset Mode-u da bi to radilo i imalo smisla. I da, taj napon je malo prevelik za 4.0GHz... ako ces pak ici na Offset mod mislim da bi za 4.0GHz moga i u minusu. Pretpostavljam da si novi sto se tice OC-a? Imas po netu zbilja odlicnih guide-ova za Ivy Bridge, pa baci oko. |
sad kad sam uhvatio malo vremena da se igram OC 3770k sa z77x-ud5h ... mogu vam reci da danasnji OC je ljepota...
kad ne radi, bas ne radi... svuce se na minimum... kad radi onda bas radi! kad se sjetim koliko sam samo struje potrosio dok sam imao velike voltaze na cpu, poslije 3 godine q6600 OC na 3.6 na 1.4v, na ploci gdje je backplate, promjenilo boju ploce i to bas zbog toga sto je stalno bilo na fixnoj voltazi :) trenutno 3770k radi na 4.6 hladjen Thermaltake Ultra 120 Extra sa dvije noctue (znam, stari hladnjak ali brate jos hladi bolje od 50% ovih novih hladnjaka) upravo sam realizovao da sam dobio solidan primjerak 3770k procesora, prosao je stress test sa dobrim temperaturama a na 1.2v i temperature max 74C LOAD: http://prntscr.com/5garp1 temp 74C IDLE: http://prntscr.com/5gavef temp 34 danas cu pustiti prime95 blend pa ako prodje, a nadam se hoce...icu na manju voltazu ili cu ici na 4.7-4.8 sa istom voltazom sve u svemu drago mi je da sam naletio na solidan primjerak, ko bi reko' čuda da se dese :D EDIT: recite mi jel neko zna da kako se ove novije serije cpu-a ponasaju sa Loadline calibration? |
Da ozivim malo temu :D
http://prntscr.com/8mutya Ovo je rezultat posle delid-a Pre delida http://prntscr.com/8muv79 Ovo treba poslati gospodi iz Intela I naravno ovo je rekord u temperaturnom dropu :D |
Hladis direktno jezgru ili si vratio IHS ali s drugom pastom ? Svakako odlican rezultat.
|
Citiraj:
Ja koristim CLP,stavljena i ispod i iznad IHS-a, Hvala kolega,znaci imali smo i do 32C ali ovo su stvarno zasrali za 10-ku |
Već se neko vrijeme lomim jel da napravim delid jer u više od desetljeća vodenog hlađenja se ne mogu sjetiti kada je takav tip hlađenja bio toliko neučinkovit.
|
Ima li itko iskustva sa ASRock Z77 extreme4 maticnom?
Pitam jer mi je cudno kako mali napon treba moj 3570k za 4,5ghz. OC je postignut putem offset metode i CPU-Z pokazuje 1,136V sto mi se cini nekako malo.Malo sam istrazivao po netu i ljudi kazu da ta maticna dosta "laze" u vezi napona tj. izmedu prikazane i stvarne vrijednosti... http://www.pohrani.com/t/3t/py/2kkpSLbn/untitled.jpg |
Vidi koliki ti napon prikazuje u BIOS-u,inace moguce je za vrhunske primerke,imam kolegu kojome isti CPU radi na 1.176na 4.6ghzcini mi se,moj ne moze na tako niskom naponu,po svojoj prilici izgleda da si ubo extra primerak
Evo da vidis da je moguce na tom naponu http://prntscr.com/906ke9 Identican tvoj :D |
Hladnjak
Poz. Koji hladnjak koristis zavi5 3570k ? Jer su stvarno nikakve tem.za pola sata bencha...
|
Jel igra tko od vas na i5 GTA V ? Jel uspijete držati lock 60 FPS ? I koju ploču trebam gledati za i5 3470 da uspijem clockati na 4 GHz ?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Da bi stavio i5 3470 na 4Ghz trebaš prostojnu Z77 ploču, (može i Z68 ali tad treba updateati bios) ja sam nedavno i5 3570 stavio na 4.2Ghz. |
Citiraj:
Imao sam prvo i5 2400s SB radi niskog TDP ( 65 W ) 4x2.6 GHz,GTA 5 isao malo bolje nego na i3 2120 koji je na 3.3 GHz. Zatim presao na i5 3470 kojemu sve cetiri jezgre su na 3.4 GHz sto je ekvivalento mislim SB na 3.6 GHz-3.7 GHz i opet bottlenecka HD 7950 u GTA 5,a bome vidim i u Crysisu 3 gdje cak i5 4460 je usko grlo za jacu graficku. Jedino tipa i5 2500k nafrljen na 4.5 GHz ne bottlenecka,ali to je opet trosak dobre ploce,hladenja i ako pogodis dobar primjerak. Viditi cu,pikiram te ploce,ali su cijene u nebesima i ne znam koliko se tjeram da uzmem toliko mi nije razumno dati +500 kn za maticnu staru 4 godine i koja ce za 2 godine biti vec obsolete. |
Prvenstveno je bitna grafa za gaming.dalje 3470 je valjda zadnja generacija koja se može klokovat,a da nije K(osim Skylake)ali samo updateanim biosom i klokanjem turba zapravo.3470 nece biti nikakav bottleneck jer u GTA 5 koji "koristi" sve threadove,AMD octa core procesori su opet sporiji.
|
Ti non k i5 procesori ce ubrzo postat preslabi, imas i sad igara di se zakucaju na 100 posto i to uz grafe ranga r9 390, recimo Dragon Age inquistion mi zna zakucat proc na 100 posto(druga jezgra ode na 100 posto nekad, a ostale na 98 i 99 posto), pa onda Arma i slicne tome, i ovi od najajcih AAA naslova znaju dobro razvalit stock i5-icu, isto vrijedi i za FX-a zbog slabih jezgri, posto vecinom ove nove igre vole jaku jezgru.
|
Citiraj:
Igra jest neoptimizirana,ali isti scenarij u GTA V,majke mi ja sve mislim da si ja umisljam ili sta,gdje god sam procitao taj i5 bi trebao GTX 970 izvlaciti,a kamoli duplu slabiju HD 7950 :lol2: http://s30.postimg.org/ci087u0jh/ACU..._32_34_864.jpg http://s9.postimg.org/818gr8k17/GTA5..._13_45_214.jpg Mislim prijeci na AMD FX neki upiknuti,isplati li se realno ? Ili pak uzeti kakvu plocu koja moze oc-ati,isplati li se opet ulagati u neku bolju plocu,a platforma long gone radi 400-500 MHz overclocka ? |
Mene na mom spasava sta ga mogu dobro kloknut kad uzmem hladnjak, i to ce mi kupit jos godinu do godinu ipo dana, nakon toga sigurno nebudem opet isao na i5 jer mi to prakticki bude side grade, kad ga budem mjenjao idem direktno na platformu identicnu danasnjoj X99 da se dobro osiguram za opet narednih 5-6 godina po pitanju platforme, kao sta me i ova bude sluzila toliko.
|
Sa tvojom konfom na potpisu je neisplativo ići mjenjati .
Radije strpi do Kaby lake odnosno Skylake refresh. Gledam da ima malo još poboljšanja i smanjen TDP. DDR4 memorije za sada još neisplativ pored DDR3 kad je nov na tržištu. Recimo, prije sam imao i7 2600k i prešao na i5 3570k, nisam osjetio drastičnu razliku u radu pa i u igrama. Oba su hlađena na VenomousX sa S-Flex ventom na 1200rpm. Ja sam još zadovoljan sa svojom konfom osim dodatnog povećavanja SSD-a Nekad malo lupam po glavi glede Z97 i Z170 ploče zbog M.2 utora za SSD "kao budućeg 256GB za OS" i ostatak SSD po sata portovima za igre. Kako mi sada igramo i sve više zauzimamo prostora. Reimo Battlefield 4 koju zauzima točnije 65Gb prostora i jako mi smeta što sa mehaničkog diska predugo loada pa kasnim u odnosu na ostale igrače. Negdje se i dogodi smrzavanje na samo 3 sekude dok disk loada na 100% |
Dottore
Cek ne kluzim zas si ti isao sa i7 2600k na i5 3570k, ne vidim gdje si ti mogao profitirati? blava Ja taj i5 za i5 ili fx-a nebi mijenjao niti kupovao bolju plocu za OC niti nista, isfuraj ga jos godinu dana pa pređi na kaby lake neku i7-micu sa dobrom plocom i hladnjakom da se osiguras kak se spada. |
Citiraj:
U gamingu sa i7 na i5 ne osjeti ništa osim na 3d marku dok sam furao GTX 560Ti. Niti sam plakao za 2600k. Mogao bi preći na i7 3770k sa dodatnih 1000kn ali radije bi na novu konfu. Meni je teško odreći kvalitetnu Xonar-icu u odnosu na onboard Realteka. (čitaj nedostatak utora x1 ako namjeravaš ići na micro ili mini itx ploče) Za sada ne znam koliko je napredovala zvučna sa P67/Z68 na sadašnje Z97 ili Z170. edit. Znalci znaju da u BFBC2 ne voli onboard Realtek jer ruši. Onda krenuo na BF3 i skoro 2 godine pauze do kupnje BF4. Znao sam i igrati CS GO na integruši sa 50-70fps-a i sa trenutnim GTX960 drži konstantno 300fps bez dodatnih podešavanja |
Citiraj:
Sve osim i7 6700 + Z170 s masnim overclockom će ti biti sidegrade. Zato samo šparaj ;) |
Citiraj:
Ma pikirati cu i7 2600k/i5 2500k i neku plocu da dignem barem na 4 GHz i to je to,mislim da je to oke i5 2500k/i7 2600k na 4 GHz. |
Neisplativo, i5 2500k na 4GHz ti je neznatno jaci od tvog na 3.4 zbog slabijeg IPC-a trebao bi ga barem na 4.5-4.6 roknut da osjetis poboljsanje, i7 2600k moze proc njega izvalaci multithreading.
Jbg uzima vrijeme svoj danak sandy-u, ipak je to vec 5 godina stara platforma i 30-35 posto slabija od Skylakea. Kao sta sam vec rekao nista ispod kloknute i7-mice tebi nije upgrade. |
Citiraj:
Jasno da je 6700K Skylake sada mokri san svakog tinejdžera koji noću izaziva ukrudbe i polucije kod mnogih, ali nemojmo pretjerivati... 30-35% (ako, ako...) će osjetiti onaj koji se bavi hard-core renderiranjem, ali taj nebu kupil 6700K nego 5820K . Slažem se da je Sandy Bridge "stara" platforma... ali: Citiraj:
Citiraj:
Ovako ćeš okinuti 2500 kn minimalno za poprilično izrabljene komponente koje, ako ti rikne ploča, procesor više ne znači ništa. Ista sudbina čeka i mene ako ploča prdne, ali dok radi, ne diram. Tako da, koliko god 17 2600K bio itekako upotrebljiv, nije to za tebe. Radije uzmi i5 6600K i neku entry Z170 ploču za 3000kn i barem si miran sljedećih hrpu godina (3 minimalno zbog garantije) nego da daješ 500-600kn manje za ovo što sam naveo. Just my 2 cents. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:22. |