PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   2.5" SATA SSD do 525 GB - specifikacije, rasprava, review, firmware update,... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=223099)

Gilbert5 12.06.2012. 18:53

Vertex 4

listerstorm 12.06.2012. 19:13

Bome, odlična garancija tog Vertexa. A i performanse. :)

Za 859 kn Mushkin Chronos na akciji.

rak21 12.06.2012. 21:53

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 2181868)

pitao čoek best buy..

A ja pitam best buy synchronous SSD, 120-128 gb?

antrax 13.06.2012. 08:33

pa vertex4 :)

ukratko: marvell at its very best za 300kn manje nego kad je izasao.

EDIT:
vidim krive deklarirane brzine su jos, ovdje su stvarne specifikacije kako se ponasa s novim firmware-om

rak21 13.06.2012. 11:58

Odlične cijene je taj vertex 4, pitam se samo postoji li razlog za to?? Novim firmwareom ispravljeni su nedostaci inicijalne verzije.

Ono što mi se kod spomenutog diskovlja nikako ne sviđa je opcija nadogradnje firmwarea koja je destructable te ih se mora vaditi iz laptopa i spajati na drugi komp prilikom svakog updatea; totlana tlaka. Kako drugi popularniji diskovi stoje po tom pogledu?

EDIT i pitanje pride; da li je prednost sinhronog diska očigledna i kod sata 2 matičnih ploča?

antrax 13.06.2012. 12:15

pa vecinom nadogradnja firmware-a nije destruktivna za podatke, za samsung mi nije diralo nista, dok za crucial ne mogu tvrdit, al mislim da je sve i dalje ostalo (da ne guglam sad, ali nekak se ne sjecam frustracija).

Istina je da disk ne smije bit glavni OS ako radis iz win, al zato flashas sa sticka i super.

Cijene ssd-a su opet nesto pale, ali ne kod nas naravno, kod nas to slijedi samo ocz cesto te je stoga takva cijena. Treba bi biti 10-15% skuplji od 830 (koji je 105E 128gb verzija u DE btw! a cijene hardvera tamo su u rangu 10% ispod nasih inace u prosjeku koliko ja pratim)

Edit:
@ezz... bez brige sto imas samo sata2, uzmi sata3 disk, prije ili kasnije ces iskoristit potencijal. Ionako vecina bitnoga sto ssd radi su mali fajlovi, a za to nije ni sata2 cesto zagusenje.

rak21 13.06.2012. 14:29

Citiraj:

pa vecinom nadogradnja firmware-a nije destruktivna za podatke, za samsung mi nije diralo nista, dok za crucial ne mogu tvrdit, al mislim da je sve i dalje ostalo (da ne guglam sad, ali nekak se ne sjecam frustracija).

Istina je da disk ne smije bit glavni OS ako radis iz win, al zato flashas sa sticka i super.
Misliš podigne se OS sa stika na kojem su instalirani windowsi? To se može i sa laptopa? (uzimajući u obzir ograničenja biosa..)

Koji bi bio najbezbolniji način update.a SSD-a a da se ne vadi iz laptopa, stavlja u externo kućište i spaja na drugi komp svaki put?

antrax 13.06.2012. 14:50

ma ne, napravis linux butabilni stick i na njega sibnes rom te kad se digne command line upises sto je pisalo u uputama i vozis dalje.

Samsung win software Magician recimo napravi direktno takav stick, dok sam za cruciala morao po uputama na njihovom forumu sto nije bas najbolje rjesenje, al vrlo kratko traje i stvarno je lako i bezbolno.
OCZ takoder ima tool za isto (vidi na dnu stranice)

mozes na svakom laptopu vec kakvih 10ak godina uredno staviti boot sa usb uredaja.

mbed 16.06.2012. 08:42

Vertex 4 128GB ili samsung 830 128GB??

Prednost vertexa je garancija 5 vs 3 godine i ajmo reći brzina, dok je samsung pouzdaniji.

Cijenom je samsung skuplji 150kn.

Da li uzeti sad bilo koji ili pričekat još koji tjedan s nadom da će i do nas doći pojeftinjenje samsunga?

domis 16.06.2012. 10:37

cek, ako sam dobro shvatil...vertex je jeftiniji i nudi 2 god vise garancije? pa gdi je onda dilema?

Sn4k3 16.06.2012. 11:49

Citiraj:

Autor domis (Post 2184211)
cek, ako sam dobro shvatil...vertex je jeftiniji i nudi 2 god vise garancije? pa gdi je onda dilema?

Potpis. Ne vidim razloga zasto izbjegavati SF samo zbog moguce "nepouzdanosti" kad vec ima toliku garanciju. Osobno nemam nikakvih problema sa svojim "starim" Phoenixom koji je u kompu vec oko godinu i po te ima zapisano ohoho Gb-a... Firmware je updatean na najnoviju verziju ali tek nedavno, do tad je vozen na tvornnickom fw-u... Performanse su i dan-danas odlicne i zasad nisam iskusija nikakve bsode ili slicne probleme vezane uz ssd.
Knock on wood :)

Pantera-N 16.06.2012. 17:03

Ekipa tražim novi SSD oko 120GB do 1200kn. Trenutačno sam na Asus P5Q-E matičnoj (Intel P45/ICH10R sa SATA2) ali planiram mijenjati konfu krajem godine tako da planiram uzeti SATA3 SSD.

Mislim ga koristiti kao "sistemca". Vertex 3/4, Corsair Force GT ili da gledam nešto drugo?

Koliko vidim Vertex 4 ima dosta dobre performanse

QuidZz 16.06.2012. 18:32

Od tih definitivno vertex 4 radi 60 mj garancije..

Pogledaj si jos i Adata S510..

°kabel listrik° 17.06.2012. 09:12

Pozdrav!
Malo sam tanji sto se tice pracenja SSD-a pa bih molio malu pomoc, u dilemi, jer imam potrebu da uzmem jedan min. 100+GB, a po nettu nalazim razne price i "gluposti", a volio bih da cujemo Vase misljenje jer se uvijek nekako potvrdilo korektinim.
Naime malo sam u konfuziji pa molim za pomoc pri odabiru, gledao sam Vertex-a 4 i Ocz Agility 3 , jer mi oni izgledaju primamljivo zbog pref. , cijene a i garancije. S druge strane kazete da je Samsung i Adata pouzdaniji a ja iskreno vise naginjem na tu stranu. Da li je stvarno toliko ocita razlika sto se "pouzdanosti tice" ili je to neki od marketinskih trikova, samo radi prodaje!!
Bavim se dosta grafickom obradom, volim da zaigram i dobru igru, te imam nesto malo stariju konfu.. koja ce uskoro, nadam se biti zamjenjena ! :) hvala

Sn4k3 17.06.2012. 11:43

Gledaj da je garancija sto duza, imho to je najbitnija stavka kod jednog ssd-a. Po pitanju brzine, svi ssd-i nove generacije su jako brzi i po odokativnoj metodi neces uociti razliku izmedju jednog Samzunga i Vertexa4 ili Agilitiya3... Naravno, pouzdanost je bitna ali imho svi novi kontroleri su dovedeni do nivoa da su male sanse da ces imati nekih velikih poteskoca, ali uvijek postoje izolirani slucajevi. Moja preporuka je Vertex4.

(Pardon za krivu informaciju vezano uz kontroler, svejedno preporuka i dalje stoji ;))

antrax 17.06.2012. 17:27

ljudi nemojte mjesat kruske i jabuke

vertex 4 NIJE sandforce disk nego marvell!

adata s510 je isti disk ko agility3, tako da nije ni vise ni manje pouzdan jedino ih je manje prodano i prodavani su sa vec kolko tolko popeglanim firmwareima.

v4 bi morao biti drasticno pouzdaniji od bilo kojeg sf-a. U rangu sa samsungom i ssdima baziranim na intel kontrolcima.

v4 za cijenu za koju se prodaje u odnosu na ostatak na nasem trzistu je cisti no brainer. Kupiti bilo sto drugo tog kapaciteta je ludost.

Tomy B. 17.06.2012. 18:34

Zar Vertex 4 nije s novim Indilinx kontrolerom?

Uber Gosu 17.06.2012. 19:26

Citiraj:

Autor antrax (Post 2184828)
ljudi nemojte mjesat kruske i jabuke

vertex 4 NIJE sandforce disk nego marvell!

adata s510 je isti disk ko agility3, tako da nije ni vise ni manje pouzdan jedino ih je manje prodano i prodavani su sa vec kolko tolko popeglanim firmwareima.

v4 bi morao biti drasticno pouzdaniji od bilo kojeg sf-a. U rangu sa samsungom i ssdima baziranim na intel kontrolcima.

v4 za cijenu za koju se prodaje u odnosu na ostatak na nasem trzistu je cisti no brainer. Kupiti bilo sto drugo tog kapaciteta je ludost.

Logirao sam se samo da kažem: točno to :amen:

sa novim FW-om dere ko veliki (256/512):D

antrax 17.06.2012. 22:06

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 2184859)
Zar Vertex 4 nije s novim Indilinx kontrolerom?

ne, kontroler je marvell, kao i na octane/petrol diskovima, samo je ocz brendirao firmware kao svoj, ko fol jako custom. Cak su izdali i sluzbenu obavijest o tome svojedobno nedugo nakon izlaska v4.

edit:
jedino se ne zna tocno koji kontrolac je u v4, moguce je da su iskamcili cak novu generaciju prije cak nego je pusten u micronu/crucialu van, te da je to razlog suludih performansi.

°kabel listrik° 17.06.2012. 22:40

Malo me iskreno buni sto na officialu pise NAND Controller - Indilinx Everest 2

link

antrax 17.06.2012. 22:48

pogledajte ovdje, post 15 je prvi od sluzbenog osoblja. Za konkretnije, koristite google.

°kabel listrik° 17.06.2012. 23:04

Moja greska, nisam isao toliko "duboko" , dakle i ja potvrdjujem

" and Vertex 4 use Marvell based Silicon...." :)

srale7 18.06.2012. 10:44

Trebao bi preporuku za novi SSD, kapacitet 60-80gb, sata3 i najbitnija mi je stabilnost i pouzdanost, brzina nebitna. Znači htio bi izbjeć reklamacije, bsod i slične probleme.
Trenutno imam Intel V-25 i prezadovoljan sam, apsolutno nikakvih problema s njim pa bi volio da tako i ostane.

Gledam Samsung 830 64gb, cijena 618kn, jel ima sta bolje ili jeftinije?

geronimo_2 18.06.2012. 10:49

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2185168)
Trebao bi preporuku za novi SSD, kapacitet 60-80gb, sata3 i najbitnija mi je stabilnost i pouzdanost, brzina nebitna. Znači htio bi izbjeć reklamacije, bsod i slične probleme.
Trenutno imam Intel V-25 i prezadovoljan sam, apsolutno nikakvih problema s njim pa bi volio da tako i ostane.

Gledam Samsung 830 64gb, cijena 618kn, jel ima sta bolje ili jeftinije?

jizus, sta je vec toliko pala cjena :stoopid:?
nemogu otvorit link i nabavu jer sam iza firewalla.

meni ser830 64gb radi bez greske i to jos sa sistem TC enkripcijom. ni jedno rusenje, bsod i slicno.
:chears:

Tomy B. 18.06.2012. 13:08

Citiraj:

Autor antrax (Post 2184959)
ne, kontroler je marvell, kao i na octane/petrol diskovima, samo je ocz brendirao firmware kao svoj, ko fol jako custom. Cak su izdali i sluzbenu obavijest o tome svojedobno nedugo nakon izlaska v4.

edit:
jedino se ne zna tocno koji kontrolac je u v4, moguce je da su iskamcili cak novu generaciju prije cak nego je pusten u micronu/crucialu van, te da je to razlog suludih performansi.

Nisam ovo znao, zanimljiva informacija. :fala:

antrax 18.06.2012. 13:29

@srale7.. nema trenutno nista bolje kod nas u 64gb rangu od samsunga. go for it.

srale7 21.06.2012. 16:23

Zanima me kapacitet tog diska, odnosno jel je punih 64 gb ili je par gb manje?
I btw cijena mu je narasla za nekih 70 kn(diskont 24) :)

QuidZz 21.06.2012. 16:27

Mom pise da ima 59.6 gb :D

srale7 21.06.2012. 16:39

Mamu im lopovsku, to mazanje veličine sa kapacitetom nikad nije bilo jasno, kako sve te udruge potrošača/kursi/palci dozvoljavaju da nam oni disk od 931gb prodaju pod 1024 GB?

Znači taj Zamzung ima 59 gb, sto mi je sad nekak naknap, kad vec uzimam disk, ne znam ni sam. Kad bi bio od 80 gb, to bi mi bilo idealno.

~Trt~ 22.06.2012. 12:42

potrebno mi je mišljenje za sistemca. Gledao sam
SSD 120.0 GB CORSAIR Force 3 series CSSD-F120GB3-BK, SATA3, 2.5'', MLC-Chip, maks. do 550/510 MB/s pa me zanima mišljenje ssd eksperata na tom području. Tražim mišljenje za taj ili drugi istih/sličnih performansi do 1200kn

QuidZz 22.06.2012. 12:53

uzmi ocz vertex 4 128gb sa 60mj garancije za 1050kn ili ocz agility 3 120gb za 830kn

rak21 22.06.2012. 14:05

ili ocz vertex 4 ili samsung 830, moja dvojba makar..

antrax 22.06.2012. 14:54

uzmi ocz, ili ako zelis samsung uzmi ocz pa se zamjenimo, ja ti dam samsunga u zamjenu :D

Ukoliko ne planiras uzeti neki jeftini sandforce disk za kakvih 900kn za tih 120gb, onda idi na vertexa4. 5g garancije, vrlo pouzdan kontroler, pa samim time i disk, best buy. Tocno sto QuidZz pise (sad tek vidio) :)

sto se kapaciteta tice, nema mazanja ociju, proizvodaci prikazuju kapacitet u GB dok windowsi prikazuju u GiB, te zbog toga dolazi do razlike u "kapacitetu"

No navodno flash memorije imaju stvarni kapacitet u GiB, tako da bi se smanjenjem overprovisioninga teoretski moglo otkljucati dodatnog kapaciteta, no to nije nikako preporucljivo jer bi osjetno moglo naskoditi performansama diska.

rak21 22.06.2012. 16:36

zaš konkretno (osim garancije) tipuješ na OCZ-a? J abih uzeo 128GB, za OCZ znam da dima odlične preformanse (nakon 1.4 updatea), ne znam kakav je Sams 830 u toj varijanti..

Jel vertex 4, obzirom na dimenzije, stane u sve latope? Vidim da je deblji od Samsa..

antrax 22.06.2012. 17:35

jer je v4 naprednija verzija crucial m4 koji je osim po pitanju sekvencijalnog pisanja bolji disk od samsunga 830 u svakom pogledu bitnom za rad racunala.

Samsung je ok disk, daleko od toga, ali nije u rangu najboljih. Uostalom pogledaj moj mali usporedni test oba (istina na sata2 kontrolcu, ali objasnjavam razlike u funkciobnalnosti). Test brzine stvarnog posla je odlucio koji ide u laptop za posao, a koji ostaje u kucnom kompu.
I za komp gdje mi je svejedno za dimenzije bi opet uzeo m4 prije samsunga svaki dan, jednostavno brze citanje u svim situacijama, brze pisanje osim sekvencijalnog sto je ionako nevazan podatak.

Tocno je da v4 nejde u svaki laptop, zasto je tako napravljen ostaje veliko pitanje umjesto da je jednostavno slozen u 7mm kuciste sa 2mm spacerom poput x25-m, nije da kosta nesto. No kako se radi o vrlo malom broju laptopa koji zahtjevaju 7mm diskove, trenutno nije velika boljka, no moglo bi postat u buducnosti.
A i samsung 7mm kada nije kupljen sa notebook upgrade kitom je losa opcija za laptope sa 9mm slotovima za disk jer osjetno lamata i lupka vecinom kod micanja laptopa (isprobano na mom g62, al ja imam notebook kit pa je to rjesivo tim komadicem plastike).

°kabel listrik° 24.06.2012. 22:15

Obzirom da je prvi SSD disk ( V4 128gb verzija ) i na preporuku kolega sa foruma izuzetno sam zadovoljan, sto se tice prostora ( o kojem je prica ) to izgleda ovako :

Tvrdi disk OCZ-VERTEX4 ATA Device (119 GB, IDE)

Iako radim jos uvijek sa SATA2 kontrolerom na maticnoj, disk se ponasa izuzetno dobro, cak i iznad ocekivanja, obzirom da je SATA 3 disk ;)

Tomy B. 24.06.2012. 22:31

Ovo što piše IDE, gdje si to našao?

Ako može daj screenshot od AS-SSD (samo otvori aplikaciju, nemoj odraditi benchmark).

°kabel listrik° 24.06.2012. 22:52

Ta info je iz AIDE 64 / sistemski izvjestaj..

Sto se AS-SSD-a tice on ne vidi SSD disk, ne znam koji je tome razlog ?

Tomy B. 24.06.2012. 23:02

Da li si SATA kontroler stavio u AHCI?

Koja je matična?

legendarni 25.06.2012. 21:00

Asus X53S - SSD?

Pozdrav ekipa,

ovako zanima me koji bi bio najbolji izbor SSD-a za laptop?

gledao sam ovaj

http://www.din-sped.hr/30460-corsair-ssd-120gb-force

hvala!!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:49.