PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kriptovalute (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=75)
-   -   Bitcoin - iskustva i korištenje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=220924)

vorda22 10.03.2014. 07:56

Citiraj:

Autor dakky (Post 2560241)
Vas dvoje ste bas zabrijali, BTC i LTC i ostali alt-coini su samo uvod u jednu valutu koja ce biti svjetski prepoznata i bez flawova ovih prijasnjih valuta. Mozda BitCoin evoluira u tu valutu, a mozda nastane nova. To nitko ne moze znati za sad, dakle ili raditi sadasnje kripto-valute ili ih ne raditi, odluka je na pojedincu ;)

Ja od 05.12.13. kad sam krenuo isplatio oko 3500kn na tekuci od cega je oko 1200kn otislo na struju. Dakle 2300 kn ciste zarade. Sad dal se isplati ili ne, trebalo bi pitati nekog ekonomista... ;)

amateru ;)

sto je najgore, jos uvijek se isplati, ali puno manje. tako i tako se treba isplatiti samo 30-35% investicije, a ostalo je vrijednost u hardwareu

Nick7 10.03.2014. 08:26

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560179)
Jos nisam dobio odgovore na postavljene "probleme", vec ih se samo elegantno izbjegava (kao i veliki zagovrnici u medijima kad im se postave ta pitanja).

Ti mislis zato sto je 'open source' da mozes samo 'napucati' novih XYZ bitcoina u mrezu?
Ne ide to tako.
Malo prouci protokol.
Da bi mogao 'fejkat' dio coina, morao bi imati mogucnost da sam imas pool koji generira vise od 51% ukupnog hashrate-a.
Sve ispod, i pokusaji fejkanja ce biti samo diskreditirani.

Opet, to sto je nesto open ili closed source - ne znaci nista.

No, ono sto se moze, je koristiti bitcoin kod za generirati nove alt-coine.
Sto se i radi. Svi drugi alt-coini su u biti klonovi bitcoina, uz odr. izmjene (Scrypt algoritam i sl. djidje).
Pod klonovi to i mislim - jer vecina koda je upravo kod od bitcoina.

Vrijednost je nesto pak drugo. Vrijednost valuti daju ljudi koji ce investirati u nju. Ili nece. Pa nece imati nikakvu vrijednost.

Shamanix 10.03.2014. 09:16

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 2560266)
Ti mislis zato sto je 'open source' da mozes samo 'napucati' novih XYZ bitcoina u mrezu?

Ajde mi pokazi molim te gdje sam ja tako sta rekao? Procitaj 10 puta moje postove ako ne mozes shvatit iz prve o cemu pricam

Ja sam rekao da ga se moze klonirat beskonacno puno u vidu NOVIH MREZA koje mogu sve sto moze i "original" i da mi nije jasno po kojoj logici onda moze imat vrijednost..

Vrijednost daje prvenstveno ogranicene kolicine. Dali bi zlato bilo toliko vrijedno da bilo tko moze uzet 3d printer i isprintat zlata koliko hoce isto kao sto i sad svatko moze uzet bitcoin open source kod i napravit "altcoin-e" u beskonacnost ?

syss 10.03.2014. 09:22

a tko to točno zna koliko još zlata ima?

može se pratiti trend rudarenja istog pa raditi pretpostavke.

Nick7 10.03.2014. 09:27

Altcoini *nisu* bitcoini.
To je isto kao reci da posto Hrvatska ima stampariju za kune, da onda samim tim rusi vrijednost recimo - dolaru.

Bitcoin je *valuta*. Istina, u virtuali, ali je valuta.
Isto kao sto je i Litecoin valuta.
Litecoin je 'klon' Bitcoina, ali druga valuta. Opet, isto kao sto je 100 drugih alt-coina svoja valuta, i realno 'klon' bitcoina.

No, opet se vracamo na pocetak: to je svaka valuta za sebe.
A vrijednost jedne valute ovisi o tome koliko ce tko investirati u nju.
Tako da stancanje zilion alt-coina nema nikakav direktan utjecan na bitcoine - jer je on svoja valuta, sa svojim ogranicenim brojem.

Shamanix 10.03.2014. 09:34

Citiraj:

Autor syss (Post 2560296)
a tko to točno zna koliko još zlata ima?

može se pratiti trend rudarenja istog pa raditi pretpostavke.

Pa dali je u ovoj raspravi sad bitno koliko tocno ima, logicno je da na jednoj planeti ima ogranicena kolicina, ako hoces jos moras ici u svemir sto je malo teze trenutno.. Dok uzet open source kod moze dijete od 15 godina s pola snage i stvorit inflaciju..

@Nick7, altcoini su BITCOIN samo s drugim imenom, mogu sve isto ko i bitcoin, koriste isti protokol, a jedina je razlika sto koriste drugu mrezu i to je sve..

Ne moze usporedjivat tako valute, jer svaka drzava ima monopol nad svojim novcem i kuna ti u americi nista ne vrijedi.. dok bitcoin i svi klonovi se koriste u istoj "globalnoj drzavi" zvanoj internet.

Nick7 10.03.2014. 10:06

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560304)
@Nick7, altcoini su BITCOIN samo s drugim imenom, mogu sve isto ko i bitcoin, koriste isti protokol, a jedina je razlika sto koriste drugu mrezu i to je sve..

To je ono gdje si u krivu.
alt-coini koriste isti protokol, i bazirani su na bitcoin kodu.
Ali sama valuta botcina je - bitcoin.
Dakle, drukcija valuta od ostalih alt-coina.
Isto kao sto USD nije EUR ni CHF....
Citiraj:

Ne moze usporedjivat tako valute, jer svaka drzava ima monopol nad svojim novcem i kuna ti u americi nista ne vrijedi.. dok bitcoin i svi klonovi se koriste u istoj "globalnoj drzavi" zvanoj internet.
I opet, bitcoin je *jedna od valuta* na Internetu.
Ako ni dalje ne kuzis, nema smisla diskutirati...

Shamanix 10.03.2014. 10:12

Ocito ti ne kuzis poantu cijele price... totalno je nebitno kako je ime valute.. ajmo reci da je hrvatska internet i da svatko moze koristit valutu koju hoce.. Sta bi se desilo s kunom kad bi se pojavila inflacija drugih valuta koju bi ljudi poceli koristit ?

Sta bi se desilo sa zlatom da nekim cudom pocnem srat zlato i to zovem "sranje" a ima iste osobine kao zlato, dal bi davao hrpu para za zlato il bi kupovao jeftino "sranje" sa identicnim osobinama kao i zlato ?

vorda22 10.03.2014. 10:16

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560327)
Ocito ti ne kuzis poantu cijele price... totalno je nebitno kako je ime valute.. ajmo reci da je hrvatska internet i da svatko moze koristit valutu koju hoce.. Sta bi se desilo s kunom kad bi se pojavila inflacija drugih valuta koju bi ljudi poceli koristit ?

Sta bi se desilo sa zlatom da nekim cudom pocnem srat zlato i to zovem "sranje" a ima iste osobine kao zlato, dal bi davao hrpu para za zlato il bi kupovao jeftino "sranje" sa identicnim osobinama kao i zlato ?

trebas samo uvjeriti "mali miljon" korisnika da to tvoje sranje ima istu vrijednost, i na konju si :)

naravno, neces uspjeti...

Shamanix 10.03.2014. 10:20

Uvjeriti nekog nije problem ako moje "sranje" ima iste osobine kao i zlato, isto izgleda, isto su poslozeni atomi, jedina je razlika u imenu i cijeni...

vorda22 10.03.2014. 10:29

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560330)
Uvjeriti nekog nije problem ako moje "sranje" ima iste osobine kao i zlato, isto izgleda, isto su poslozeni atomi, jedina je razlika u imenu i cijeni...

imenu, cijeni i to zlato2 koje si kupio stoji vani izlozeno da ga moze svaka malo organiziranija cjelina popaliti i ostanes bez njega, dok je pravo zlato u trezorima rasporedjeno

mozes misliti kak ce ljudi kupovat zlato2 :)

Shamanix 10.03.2014. 10:37

Ma ok, nedamise vise doslonvno crtat i dokazivat svoja logicna zakljucivanja..
Tko moze shvatit o cemu pricam, ce razumit, a tko ne moze neka pozove nekog ekonomista da mu pomogne :)

vorda22 10.03.2014. 10:39

tako je, ti pricaj price, a nama se pomalo pune racuni :)

Shamanix 10.03.2014. 10:43

Hahaha ok ok.. bitno da se ti imas s cim pohvalit ;)

MadBoY 10.03.2014. 12:51

Opet se spominje zlato koje nema nikakve veze sa niti jednom valutom. Vrijednost zlata je odredjena tako sto su se ljudi dogovorili da vrijedi toliko, inace je njegova vrijednost 0, isto je i sa USD i EUR i KN, vrijede onoliko koliko se netko dogovorio da vrijedi. Moze netko imati 100 kg zlata a da ne vrijedi nista, jer nam najednom vise nije potrebno.

Bitcoin i Litecoin su dvije razlicite valute, temelje se na istim principima ali nisu iste.
USD i EUR su dvije razlicite valute, temelje se na istim principima ali nisu iste.

Imamo hrpu novih "coin" valuta ali ima i hrpa "normalnih" valuta, mozes raditi u SAD-u, dobivati placu u USD, doci u EU, promjeniti USD u EUR i trositi novac.
Isto tako mozes dobivati placu u BTC, promjeniti u USD/EUR i trositi novac, ili mozes dobivati placu u LTC, promjeniti u... valjda se vec kuzi princip.

A skroz druga stvar je koliki je tecaj, tj. koliko ces EUR dobiti za USD i koliko ces EUR/USD dobiti za BTC.

Nick7 10.03.2014. 15:27

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560330)

E, vidis.. 'jedina razlika' je isto tako i u KN vs EUR vs USD vs YEN vs... stogod.
Pa kad je tako.. zasto onda nije iste vrijednosti? Paipr s necim nacrtanim je to - papir?
A kad vec tako rastezem to (kao i ti), zasto onda komadic papira na kom ja napisem broju 1.000.000 ne vrijedi toliko USD?

Brkas kruske i jabuke.... i dalje tvrdoglavo tupis po svome.
Nauci sto je to VALUTA.

Xizor 10.03.2014. 17:06

Kad su svi pozvani vec drljati o svacemu eto da drljam malo i ja.

Vrijednost bitcoina za buducnost je blockchain. Iliti kako vole pisati okolo odgovor na Byzantine Generals problem.

Smjer u kojem se pomalo stvari krecu je koristenje blockchaina kao platforme za druge usluge.

Zapravo prije no sto se zapletem, bmk -cekam sljedeci pump'n'dump

Toodeloo

dakky 10.03.2014. 18:26

Ajd jedno tehnicko pitanje... da li mogu povezati 2x R9 280x u crossfire pa da bude dobro za igranje... a u ostalom vremenu za majnanje... dakle kako se cgminer ponasa kad ima kartice u crossfireu? Vidi samo 1 GPU ili vidi 2 ? Prodat cu svoju R9 290 i uzeo bi 2x R9 280x (jer je moja Sapphirica referentna i uzasno glasna s 1 turbinom)

Shamanix 10.03.2014. 21:28

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560327)
ajmo reci da je hrvatska internet i da svatko moze koristit valutu koju hoce.. Sta bi se desilo s kunom kad bi se pojavila inflacija drugih valuta koju bi ljudi poceli koristit ?

Ajde kad ste tako pametni odgovorite mi na ovo pitanje i objasnite mi zasto onda kuna "ne vrijedi" u SAD i zasto ju prvo moras promijenit ?

RaneZ 10.03.2014. 21:35

Jako puno pitanja od ovih koji kasne...

Gle, neki su puno duze u tome i zaradili su.
Osobno me zaboli za rječ "valuta" ako ja imam "virtualne" novce koje mogu/jesam povukao na svoj racun. Jednstavno je. Ali cut ces za bitcoin jos puno u buducnosti... :goodnite:

doctorg 11.03.2014. 00:23

evo jedan link da nadahne majnere
when you go big, you go big :)

m4dm4n 11.03.2014. 09:12

@Shamanix :

Micica, ako ne shvaćaš kako sustav funkcionira, teško da ćeš razgovarati na nivou sa onima koji zarađuju živu lovu na tome. Ovako daješ dojam malog ljubomornog djeteta oko kojeg svi imaju lizalice, a ti nemaš, te im pokušavaš objasniti kako te lizalice zapravo nisu fine.
Nije se jednom dogodilo da je neka država namjerno obezvrijedila svoju službenu valutu (u kojoj svi dobivamo plaću), i odjednom je platežna vrijednost građana drastično pala. Eto, toliko je službeni sustav stabilan.
Vrijednost američkog dolara se temeljila službeno na rezervama zlata, i postojala je direktna veza između to dvoje. No, 1971. se sve promijenilo i zlato danas nije glavni faktor odlučivanja vrijednosti neke valute. Glavni faktor danas su zadužnice i garancija neke države da može plaćati svoje dugove, dakle neki oblik povjerenja. Dakle, moglo bi se reći da je dugovanje srž vrijednosti svih državnih valuta danas. Sustav funkcionira onoliko koliko mu vjerujete, "Trust based system". To nije dobro.
S druge strane, Bitcoin mreža se temelji upravo na dijametralno suprotnim pretpostavkama, ne vjeruj apsolutno nikome. Od samog početka se znao kraj priče, transakcije su javne i transparentne, "nalaženje" novih kovanica se događa u stabilnom i predvidivom okruženju.
Mnogi su ljuti na Nakamotu sa izjavama tipa : "Ooo, vidi ti njega, nakrao se love u početku i sad ga boli taki i smije se svima kako se muče!"
Zaboravlja se jedna stvar, vrijednost bitcoina je u početku bila na razini friške fige. Nekolicina je eksperimentirala, usavršavala protokol i aplikacije, i doslovno su se igrali rudarenja, i nešto sitno transakcija. Zapravo, ovaj ekonomski sustav je predivan, i šteta je što se ovakvo nešto ne koristi u cijelom svijetu, i to službeno.
Mala historija ekonomije, i molim lepo, ne biti ljut na one koji imaju. Ako ljudi popuše, njihov rizik, koji se SVIMA najavljuje u startu da je rizik velik. Piramidalni sustav kaže upravo suprotno : "Ma ne, pa to je super, svi ćemo zaraditi pare, i živjet ćemo sretni. Rizik? Nema ga, ku'iš to je jednostavno savršen sustav, i ja ga nudim BAŠ TEBI!"

P.S.
Autor Rendula : "Osobno mislim da je bitcoin dosad donio neusporedivo vise sranja nego koristi i da je cijeli sistem (zajednica?) totalno u banani. Steta cpu i gpu vremena, prije su se barem proteini razlagali."

S ovime se u potpunosti slažem, bez obzira na gornji tekst. Mislim da bi se računalni resursi u 21. stoljeću definitivno trebali koristiti u svrhu obrade razno raznih podataka, a ne na stvaranje vrijednosti novca. Novca bi trebalo biti što manje, jer je novac izvor zla. Istina, nužno zlo, ali ipak zlo. :D

Shamanix 11.03.2014. 09:40

Totalno mi je svejedno sta ce tko mislit i kakvu ce sliku imat o meni. Ja razumijem kako sustav funkcionira i brate grebe se meni tko zaradjuje, a tko ne... Ja sam postavio ekonomska pitanja a ne pitanja vezano kako funkcionira bitcoin...

Evo da obrazlozim: Svaka drzava ima svoju valutu i taj sugavi papir vrijedi jedino zato sto MORAS PLACAT POREZ U TOJ VALUTI i samo radi toga ima vrijednost. To je razlog zasto kuna ne vrijedi npr. u americi, jer ne mozes platit porez s kunom tamo i zato moras mijenjat valute. Zato i postoji valuta koliko postoji drzava jer svaka drzava ima monopol nad svojom valutom i stiti ju od inflacije drugih valuta, sto kod bitcoin-a nije slucaj.

Da me ne shvatite krivo, nisam rekao da bitcoin "nije fin" i da je smece vec da ima svoje probleme koje sam pokusao iznjeti, takodjer ne mislim ni da je sluzbeni financijski sustav savrsen.

Sam kazes da je bitcoin sustav idealan koji simulira zlatni standard koji su ljudi napustili 1971. godine... Pitaj nekog ekonomista sta misli o standardu koji se veze za zlato (sto bitcoin simulira jel)

Ja nisam ekonomist, ali bi volio ako ima ekonomista vamo na forumu da se ukljuce u raspravu i prosvjetle me jer sam ocito ja jedini ovdje koji ne razumije neke stvari jel...

ivan77 11.03.2014. 09:54

Ma koji se vrag Shamanix uopće ovdje raspravljaš?
Neka vrijeme pokaže svoje. Nije ovo ni prvi ni zadnji balon od sapunice.

Shamanix 11.03.2014. 10:12

Hehe, pa javni forum je da se raspravlja.
Raspravljam jer pokusavam shvatit pomocu kojeg mehanizma ce se bitcoin zastitit od inflacije ostalih valuta (altcoin-a) kao sto to cine drzave u svojim zatvorenim sustavima. Ali sam ocito na krivom mjestu haha, zato bi i volio da se ukljuce ekonomisti koji znaju o cem pricaju, pa neka me prosvjetle argumentima ako sam ja u krivu.

vorda22 11.03.2014. 10:13

Citiraj:

Autor ivan77 (Post 2560911)
Ma koji se vrag Shamanix uopće ovdje raspravljaš?
Neka vrijeme pokaže svoje. Nije ovo ni prvi ni zadnji balon od sapunice.

:)

kazes sad ce, samo sto nije puknuo

inace mt.gox najveca burza je nestala, a vidi cijena ostala na 600+ dolara. malo cudno za balon

ako imate pare orocene na smijesne kamate na 5-10 godina, uzmite bar dio i pretocite ih u bitcoine i drzite isto vrijeme, vjerojatno ce vam taj mali dio donijeti vise para nego crkavica od banke...

vorda22 11.03.2014. 10:19

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560917)
Hehe, pa javni forum je da se raspravlja.
Raspravljam jer pokusavam shvatit pomocu kojeg mehanizma ce se bitcoin zastitit od inflacije ostalih valuta (altcoin-a) kao sto to cine drzave u svojim zatvorenim sustavima. Ali sam ocito na krivom mjestu haha, zato bi i volio da se ukljuce ekonomisti koji znaju o cem pricaju, pa neka me prosvjetle argumentima ako sam ja u krivu.

altcoini sluze samo da bi gpu majneri imali sto majnat, kraj price

nemaju apsolutno nikakve sanse ni prismrdit bitcoinu

syss 11.03.2014. 10:20

upravo to... asic mašine/klasteri za bitcoine, ati grafe za sve ostalo.

Shamanix 11.03.2014. 10:27

Citiraj:

Autor vorda22 (Post 2560923)
altcoini sluze samo da bi gpu majneri imali sto majnat, kraj price

Ok, stvarno jaki argumenti koji su me uvjerili da promjenim misljenje..

Vidicemo sta ce te reci za par mjeseci kad pocnu dolazit ASIC-i za ostale coin-e
http://zeusminer.com/product/zeus-s-...sic-miner-set/

Zar nije isto tako bilo i s bitcoinom, prvo cpu, pa gpu, pa asic.. isto tako ce biti i s ostalim coin-ima.. i u cem je onda razlika ?

vorda22 11.03.2014. 10:40

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560931)
Ok, stvarno jaki argumenti koji su me uvjerili da promjenim misljenje..

Vidicemo sta ce te reci za par mjeseci kad pocnu dolazit ASIC-i za ostale coin-e
http://zeusminer.com/product/zeus-s-...sic-miner-set/

Zar nije isto tako bilo i s bitcoinom, prvo cpu, pa gpu, pa asic.. isto tako ce biti i s ostalim coin-ima.. i u cem je onda razlika ?

vec su izbacili nove coine koji scrypt asici nece moci majnat, vec samo gpu...bas me zanima zasto :)

tako da neces jos moci od srece skakati jer je susjedu crkla krava... https://vertcoin.org/

uostalom, ne moras ti mijenjat misljenje, budes nas se sjetio za 5 godina :))))

syss 11.03.2014. 10:42

a i ti asici su isto svoja priča... em ih izdaju na kapaljku, sve vrvi korisnicima koji čekaju u redu, kupovina samog preorder ticketa i druge gluparije.

Shamanix 11.03.2014. 10:46

Ne postoji coin koji je asic-proof, samo je pitanje vremena.. tako da to i nije neka zastita od inflacije altcoin-a

vorda22 11.03.2014. 10:53

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560936)
Ne postoji coin koji je asic-proof, samo je pitanje vremena.. tako da to i nije neka zastita od inflacije altcoin-a

istina, samo sto u medjuvremenu gpu majneri uzimaju paru i mijenjaju u bitcoine...jednostavno da ne moze biti jednostavnije :)

nego, sto ti mislis da ce se desiti sa altcoinima kada ih gpu majneri prestanu rudariti? :)

m4dm4n 11.03.2014. 11:07

Citiraj:

Autor vorda22
istina, samo sto u medjuvremenu gpu majneri uzimaju paru i mijenjaju u bitcoine...jednostavno da ne moze biti jednostavnije :)

nego, sto ti mislis da ce se desiti sa altcoinima kada ih gpu majneri prestanu rudariti? :)

Isto što bi se desilo i sa Bitcoinovima. U slučaju da bi se očuvalo stabilno majnanje bitcoina svakih 10ak minuta, težina otkrivanja se prilagođava svakih tjedan-dva. U slučaju da interes bude manji, sustav će se toliko pojednostaviti da možeš i iz glave probiti hash i osvojiti nagradu. :)
Ako ni to neće biti dovoljno, eeee, to je već problem . :D
ASICovi i razno razne skupe igračke su tu samo zato što je interes publike ogroman, i sustav se brani od toga sa kompleksnošću.

Shamanix 11.03.2014. 11:15

Pa razumijem da majnaju i okrecu paru i nije mi ni malo krivo, da se mene pita najradje bi da svi imaju dostupno sve sto trebaju i da im novci i valute uopce ne trebaju (utopia da, i znam da je nemoguce :D)

Ja osobno nemam pojma sta ce biti u buducnosti, kao sto nitko ne moze znati sta ce biti u buducnosti.. Ali sto je teze rudarit coin-e to ce im cijena rasti i ne vidim razloga zasto i drugi altcoini ne bi mogli postic to sto je bitcoin postigao, pa cak ga i prestici (jel myspace bio prvi, pa ga je facebook ostavio u povijesti).

Samo znam da ljudi pricaju gluposti sa limitom na 21.mil, deflacijska valuta, digitalno znato i neznam ni ja sta, a ne postoje mehanizmi za zastitu od hiperinflacije ostalih altcoin-a koji se po nicem ne razlikuju od bitcoin-a

vorda22 11.03.2014. 11:19

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560954)
Pa razumijem da majnaju i okrecu paru i nije mi ni malo krivo, da se mene pita najradje bi da svi imaju dostupno sve sto trebaju i da im novci i valute uopce ne trebaju (utopia da, i znam da je nemoguce :D)

Ja osobno nemam pojma sta ce biti u buducnosti, kao sto nitko ne moze znati sta ce biti u buducnosti.. Ali sto je teze rudarit coin-e to ce im cijena rasti i ne vidim razloga zasto i drugi altcoini ne bi mogli postic to sto je bitcoin postigao, pa cak ga i prestici (jel myspace bio prvi, pa ga je facebook ostavio u povijesti).

Samo znam da ljudi pricaju gluposti sa limitom na 21.mil, deflacijska valuta, digitalno znato i neznam ni ja sta, a ne postoje mehanizmi za zastitu od hiperinflacije ostalih altcoin-a koji se po nicem ne razlikuju od bitcoin-a

bitcoin je facebook, youtube...to je sve kaj trebas znat :)

Shamanix 11.03.2014. 11:22

Hahaha ok, sad mi je sve jasno :D

Nego.. ne moras reci koliko imas, samo mi reci dali imas bitcoin-e i dali imas koje altcoin-e ?

vorda22 11.03.2014. 11:32

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2560958)
Hahaha ok, sad mi je sve jasno :D

Nego.. ne moras reci koliko imas, samo mi reci dali imas bitcoin-e i dali imas koje altcoin-e ?

bitcoine imam, trebaju se platiti seedboxi i sl pizdarije, altcoine ne, ali ih majnam i mijenjam u btc na dnevnoj bazi :)

http://www.bitcoinboulevard.nl/

Shamanix 11.03.2014. 11:40

Eto to objasnjava tvoje zaludjeno misljenje.. nisi objektivan kao ni 99% zaludjenih bitcoin-ovaca :D

Jel ima tu mozda nekih "unbiased" ekonomista, koji se razumiju u problematiku i s kojima mogu normalno razgovarat? :D

Forace 11.03.2014. 12:25

Ti razumiješ jednu elementarnu stvar: sad je in bitcoin - majnaš ga i okrećeš lovu na tome ako si vješt i imaš logike dovoljno.

Kad bitcoin krene nizbrdo (a krenut će samo nitko ne zna kad) rasrpodaješ, spašavaš šta si izmajnao i ideš na nešto drugo.

Ti tu vrstan kapitalista pa ne kužiš kako se zarađuje na takozvanom hypu, odnosno na onom što je trenutno "in".

Imaš još jedan banalan primjer na koji si tu na forumu mogao naletjet ali nije toliko rašireno:

CPU socketa mislim 771 šta ide na 775. Recimo inicijalna cijena mu je bila mala, dok je sad narasla jer se može modat i stavit na 775 ploču. Ista stvar je sa tim prastarim pločama koje u biti nemaju vrijednost ali zahvaljujuć tom modu im je vrijednost porasla.

Znači rezime - mogao si i na tome zaradit ...

Na kraju nitko ne kaže da je bitcoin siguran ali sad ga možeš majna i zarađivat, tj. okretat lovu - samo treba na vrijeme izać iz njega ako i kad krene propadat - ali to pravilo vrijedi za sve investicije - zar ne?

Sad možemo ići dalje isplati li se dati šta ti ja znak 4k kn osposobit rig za majnanje - koliko će ti se vratiti i kad? Pa onda dalje jel bolje investirat u neki ASIC ili nešto treće ...

Pa onda ideš dalje: koja alt valuta je isplativa za majnat pa konvertirat u bitcoin ili nešto drugo ... primjerice što misliš zašto neki majnaju nešto drugo pa onda to konvertiraju u bitcoin?

p.s. Evo pogledaj malo gdje možeš trošit bitcoine:
http://www.coindesk.com/information/...with-bitcoins/

Bottom line to i je jedino bitno, zar ne?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:23.