![]() |
hvala svima koji su mi dali odgovore, a ako netko zna odgovore na ono što dosad nije odgovoreno bio bi zahvalan da napiše nešto, posebno ako mogu legalno koristiti u budućem obrtu računalo s legalnim softverom koje sam kupio prije 7 mjeseci kao fizička osoba, i drugo, ako kupim novo računalo za posao, ima li mi kontrola pravo kontrolirati i privatni laptop u stanu (koji mi je ujedno i uredski prostor za posao)?
|
Nisam ti 100% siguran, ali ukoliko računalo uneseš u firmu (papirnato), mislim da ti sve vrijedi pošto računalo postaje vlasništvo firme.
Naravno, ukoliko imaš račun. |
mozes imat oem i mozes za firmu koristiti, bitno da imas racun i naljepnicu na kompu ako se radi o xp/w7. Libre je najbolji free, kuzim tvoj problem, ali ako imam takav word koji nece u libre koristim google docs, cuda radi :)
|
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=258300
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=258831 zabavno štivo na office tematiku :) |
U obrtu osobe A postoje 3 računala, svaki s legalnim windowsima (7 OEM, Vista OEM, XP Retail) i jedan s legalnim Office HB 2010 retail. Računala imaju i razne "stručne" programe, ali pustimo njih na stranu.
Krajem godine se obrt gasi, a sva ta računala prelaze u osobno vlasništvo osobe A. Osoba B otvara d.o.o. vjerojatno istog imena, sjedišta i sl. i kupuje od osobe A računala s tim programima. Je li posve legalno ako se u kupoprodajnom ugovoru navede da se kupuje sav taj softver uz računala? Obrt ima račune za sve to, ali to više ništa neće značiti ukoliko se on zatvori. Zaista mi se ne kupuje sve ponovno, osobito stručni programi, ali za njih i tako moram provjeriti što će reći dobavljači. |
Jel tebe muči prelaz obrt na d.o.o. ili poslovni objekt A na B ?
Mislim da nebi trebalo biti ikakvog problema, pogotovo ako se u kupoprodajnom ugovoru precizno sve popiše (hw i sw) + navedeno da se "prepušta" novom subjektu (odmah obrt na d.o.o.), pravnici će znati formulaciju + origigi računi ... Mada na Balkanu ništa nije sigurno, nebi me čudilo potencijalnih "problema" ako odradiš kako sam napisao :fiju: |
Muči me prijelaz obrt -> fizička osoba (vlasnik zatvorenog obrta) -> d.o.o.
:D Knjigovođa je rekao da napravimo ugovor fizička osoba -> d.o.o. za sav hardver, instrumente, opremu... Pa tako ubacimo i sw u cijelu priču, barem ovaj koji bi se trebao moći prenijeti na drugog vlasnika. |
Ajde pitaj knjigovođu, mislim da je ova moja ideja ugovor obrt na d.o.o.direktno možda još bolje.
|
Vjerojatno je, ali obrt se zatvara s vj 31.12., a d.o.o. se otvara kad HZZ odobri poslovni plan koji predajem sljedeći tjedan. Pošto njima trrba pun kufer vremena, sumnjam da će to bit prije 31.12. gotovo :( Dogovorim sve to s knjigovodstvom onda.
|
Kada inspektor uđe u firmu, koja je procedura? On ide od računala do računala, stavlja u njih usb koji kupi informacije i kad prođe sva računala/servere/laptope i pokupi sve račune za iste, onda odlazi i javlja se u roku xy dana/sati s feedbackom?
Ili je to malo drugačije? |
Uvijek me zanimalo što se događa ako je računalo zaštićeno passwordom ili otiskom prsta, a u trenutku inspekcije, vlasnika/korisnika nema u firmi.
|
Evo moje iskustvo sa jednom tvrtkom,koristili su više manje sve nelegalno.
Što se tiče naše inspekcije tu su imali sreće jer im još nisu bili. Ali,dobili su mail iz Engleske. Da koriste nelegalno Catiu. I ovi kao,nismo mi,možda je neki naš vanjski suradnik došao sa nelegalnim softverom na svom laptopu. Uglavnom,nakon 20ak minuta su dobili graf,od kada je instaliran program,na koliko računala i koliko se koristio u određenim vremenskim intervalima. Tu nije bilo izvlačenja. Sad imaju platiti oko 100 000 kn za licence Catie ili im ide tužba. Pošto im taj program treba za rad odlučili su to platiti. |
oprosti, ali meni to smrdi.
od koga su dobili mail? kake veze ima engleska s nasim inspekcijama? i vrlo je upitna legalnost prikupljenih podataka od koristenju softvera... |
Citiraj:
To je bilo ovo ljeto,valjda kako smo sad EU i oni iz vani nas mogu pratiti. Ako se dobro sjećam neki tip iz Walesa. Ugl, žena ga je nazvala na broj telefona i čovjek zaista postoji. Povezao ju je s nekom firmom kod nas koja prodaje Catiu. Kaže kada je zvala ove naše da su već od tog stranca bili upoznati sa situacijom i da su ju samo pitali koliko licenci želi kupiti ako ne želi sudsku tužbu. |
Da li bi se sa dualbootom nešto riješilo sa inspekcijom?
Na jedan os staviti sve što treba a na drugom os staviti sve legalno i dočekati inspekciju sa tim legalnim sistemom. Nekako sumnjam da bi to pomoglo ali valjda neko zna. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Onaj dual boot menu se lako namjesti da se ne pojavljuje osim ako ga korisnik sam ne pozove. Međutim, sumnjam da bi se to tako lagano riješilo. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Za Catiu sam i ja čuo - moji su kopali i tražili račune za istu..
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Trebao bi određeni program za firmu. Vidim da neke stranice prodaju ključeve/licence jeftinije nego naše prodavaonice (npr. g2play). Koliko je legalno nabaviti ključ od takvih stranica? Ono, ako dođe kontrola nemam ni medija ni MS stickera na kućištu, ni one boxove sa ključevima,... Nikakav fizički dokaz o kupnji licence osim računa te stranice.
|
Citiraj:
|
To sam i pretpostavljao. Thx.
|
Jedno pitanjce, u pitanju je manja firma sa 3-4 računala - jel legalno koristiti outlook.com i adresu moja.firma@outlook.com za small biznis ?
Isto pitanje i za moja.firma@yahoo.com |
Zašto nebi bilo?
Druga stvar što gmail.com/yahoo.com/outlook.com poslovne email adrese izgledaju neozbiljnije. Za small business mislim da ti to nije bitno, ali ukoliko krene, mislim da je kulturno uzeti email na svojoj domeni, može biti i na gmail hostan. Domenu ionako dobiješ đabe (.hr). |
Hvala, tako sam i mislio ali ipak da provjerim.
Firma inače ima svoju adresu ime-firme@zg.ht.hr (to je ipak dovoljno ozbiljno) no sav mail se forwardira na outlook.com iz razloga što je t-com inbox mali pa se često dešava da se zapuni a takodjer nema imap-a |
Citiraj:
|
Citiraj:
Moram priznati da već jako dugo nisam vidio da netko koristi te mailove. |
Zašto ne? Inbox je 100MB, postoji kakva-takva zaštita od spama, radi pop3...
Ono što je nevjerojatno je činjenica koliko ljudi i to tehničkih struka još uvijek vuče raznorazne @net.hr ili @inet.hr račune koji koliko znam nemaju ni pop3, a kamoli išta više :D Gmail je premija, meni na @domena.hr mail stižu samo spamovi, a gmail to čisti samo tak :D |
Citiraj:
- 90% mailova koji stižu na te domena.hr adrese su spamovi - 90% ljudi i dalje nam pišu na adresu ime-firme@zg.t-com.hr Jedini problem kod t-com inboxa da je premali i da nema IMAP i zato svu ulaznu poštu forvardiram na outlook.com I zato sam pitao jel je outlook free za korištenje u small bussines svrhu a ovi tu me ismijavaju :stoopid: |
Citiraj:
ozbiljna firma omogucava svim svojim zaposlenicima poslovni email na korporativnoj domeni imefirme.com/hr/stogod ako zelis ozbiljno poslovati, onda se mani tcoma, isp-a, hostinga i gledaj google, ibm, microsoft, tj. poslovna rjesenja. |
Citiraj:
Eto takva su ti moja poslovna iskustva iz prakse. |
Citiraj:
Da, možda pošaljem upit, ali nije mi svejedno, i ako imaš neku konkurenciju sa super.turbo@adresa.hr, sigurno ću ih shvatiti ozbiljnije. Daklem, ponavljam, ja kupac i nije mi svejedno :D |
Hmm da superiorne usluge Microsofta i googla, sve puno spama ili kod Microsofta nekih filtera gdje pola mailova ne dodu.
|
Zavisi čime se baviš i na kojem nivou. Komuniciram dnevno poslovno sa ljudima koji imaju gmail ili t-com.hr i ne smeta mi. Ali prije jedno godinu dana nam u firmu šalje ponudu da pređemo kod njih kupovati struju, a šalje sa gmail adrese... Hoćeš mi prodati nešto tolike vrijednosti, ali evo nemaš za domenu da kupiš...
|
Oko čega se vi tu prepucavate, pitanje nema veze s temom :D Nitko ne gleda koju e-mail adresu ima firma i da li je to ''legalno'' :D
|
Citiraj:
A onda su počela prepucavanja :fiju: Dakle jel legalno ili nije legalno pa da završimo priču :cool: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:45. |