PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Inspekcija za provjeru legalnosti softwarea na poslu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212872)

damir1999 24.04.2014. 07:53

hvala svima koji su mi dali odgovore, a ako netko zna odgovore na ono što dosad nije odgovoreno bio bi zahvalan da napiše nešto, posebno ako mogu legalno koristiti u budućem obrtu računalo s legalnim softverom koje sam kupio prije 7 mjeseci kao fizička osoba, i drugo, ako kupim novo računalo za posao, ima li mi kontrola pravo kontrolirati i privatni laptop u stanu (koji mi je ujedno i uredski prostor za posao)?

Mikeyy 24.04.2014. 08:27

Nisam ti 100% siguran, ali ukoliko računalo uneseš u firmu (papirnato), mislim da ti sve vrijedi pošto računalo postaje vlasništvo firme.
Naravno, ukoliko imaš račun.

zbuzanic 24.04.2014. 18:08

mozes imat oem i mozes za firmu koristiti, bitno da imas racun i naljepnicu na kompu ako se radi o xp/w7. Libre je najbolji free, kuzim tvoj problem, ali ako imam takav word koji nece u libre koristim google docs, cuda radi :)

domis 24.04.2014. 20:48

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=258300
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=258831

zabavno štivo na office tematiku :)

FitzTN 26.10.2014. 19:37

U obrtu osobe A postoje 3 računala, svaki s legalnim windowsima (7 OEM, Vista OEM, XP Retail) i jedan s legalnim Office HB 2010 retail. Računala imaju i razne "stručne" programe, ali pustimo njih na stranu.

Krajem godine se obrt gasi, a sva ta računala prelaze u osobno vlasništvo osobe A.
Osoba B otvara d.o.o. vjerojatno istog imena, sjedišta i sl. i kupuje od osobe A računala s tim programima. Je li posve legalno ako se u kupoprodajnom ugovoru navede da se kupuje sav taj softver uz računala? Obrt ima račune za sve to, ali to više ništa neće značiti ukoliko se on zatvori. Zaista mi se ne kupuje sve ponovno, osobito stručni programi, ali za njih i tako moram provjeriti što će reći dobavljači.

Nikky 26.10.2014. 23:12

Jel tebe muči prelaz obrt na d.o.o. ili poslovni objekt A na B ?
Mislim da nebi trebalo biti ikakvog problema, pogotovo ako se u kupoprodajnom ugovoru precizno sve popiše (hw i sw) + navedeno da se "prepušta" novom subjektu (odmah obrt na d.o.o.), pravnici će znati formulaciju + origigi računi ...

Mada na Balkanu ništa nije sigurno, nebi me čudilo potencijalnih "problema" ako odradiš kako sam napisao :fiju:

FitzTN 27.10.2014. 08:47

Muči me prijelaz obrt -> fizička osoba (vlasnik zatvorenog obrta) -> d.o.o.
:D

Knjigovođa je rekao da napravimo ugovor fizička osoba -> d.o.o. za sav hardver, instrumente, opremu...

Pa tako ubacimo i sw u cijelu priču, barem ovaj koji bi se trebao moći prenijeti na drugog vlasnika.

Nikky 27.10.2014. 09:56

Ajde pitaj knjigovođu, mislim da je ova moja ideja ugovor obrt na d.o.o.direktno možda još bolje.

FitzTN 27.10.2014. 10:06

Vjerojatno je, ali obrt se zatvara s vj 31.12., a d.o.o. se otvara kad HZZ odobri poslovni plan koji predajem sljedeći tjedan. Pošto njima trrba pun kufer vremena, sumnjam da će to bit prije 31.12. gotovo :( Dogovorim sve to s knjigovodstvom onda.

Guls 14.11.2014. 13:58

Kada inspektor uđe u firmu, koja je procedura? On ide od računala do računala, stavlja u njih usb koji kupi informacije i kad prođe sva računala/servere/laptope i pokupi sve račune za iste, onda odlazi i javlja se u roku xy dana/sati s feedbackom?
Ili je to malo drugačije?

1v@n 14.11.2014. 14:25

Uvijek me zanimalo što se događa ako je računalo zaštićeno passwordom ili otiskom prsta, a u trenutku inspekcije, vlasnika/korisnika nema u firmi.

keymaster 22.02.2015. 15:06

Evo moje iskustvo sa jednom tvrtkom,koristili su više manje sve nelegalno.
Što se tiče naše inspekcije tu su imali sreće jer im još nisu bili.
Ali,dobili su mail iz Engleske.
Da koriste nelegalno Catiu.
I ovi kao,nismo mi,možda je neki naš vanjski suradnik došao sa nelegalnim softverom na svom laptopu.
Uglavnom,nakon 20ak minuta su dobili graf,od kada je instaliran program,na koliko računala i koliko se koristio u određenim vremenskim intervalima.
Tu nije bilo izvlačenja.
Sad imaju platiti oko 100 000 kn za licence Catie ili im ide tužba.
Pošto im taj program treba za rad odlučili su to platiti.

Paxton 22.02.2015. 18:18

oprosti, ali meni to smrdi.
od koga su dobili mail? kake veze ima engleska s nasim inspekcijama?
i vrlo je upitna legalnost prikupljenih podataka od koristenju softvera...

keymaster 22.02.2015. 19:20

Citiraj:

Autor Paxton (Post 2740359)

Ja sam mislio da je neka navlakuša kao onaj trojan MUP i slične stvari.
To je bilo ovo ljeto,valjda kako smo sad EU i oni iz vani nas mogu pratiti.
Ako se dobro sjećam neki tip iz Walesa.
Ugl, žena ga je nazvala na broj telefona i čovjek zaista postoji.
Povezao ju je s nekom firmom kod nas koja prodaje Catiu.
Kaže kada je zvala ove naše da su već od tog stranca bili upoznati sa situacijom i da su ju samo pitali koliko licenci želi kupiti ako ne želi sudsku tužbu.

keymaster 22.02.2015. 19:25

Da li bi se sa dualbootom nešto riješilo sa inspekcijom?
Na jedan os staviti sve što treba a na drugom os staviti sve legalno i dočekati inspekciju sa tim legalnim sistemom.
Nekako sumnjam da bi to pomoglo ali valjda neko zna.

partwish 22.02.2015. 19:56

Citiraj:

Autor keymaster (Post 2740401)
Da li bi se sa dualbootom nešto riješilo sa inspekcijom?
Na jedan os staviti sve što treba a na drugom os staviti sve legalno i dočekati inspekciju sa tim legalnim sistemom.
Nekako sumnjam da bi to pomoglo ali valjda neko zna.

Hahaha, koji si ti kralj... Oprostite gospodine inspektore, samo sekudnu dok restartam računalo... Hahaha, K R A LJ!!!

Bono 22.02.2015. 20:02

Citiraj:

Autor partwish (Post 2740429)
Hahaha, koji si ti kralj... Oprostite gospodine inspektore, samo sekudnu dok restartam računalo... Hahaha, K R A LJ!!!

Jesi mozda pomislio da se u mnoge poslovne zgrade ne moze samo tako uci? Moraju se na porti javiti portiru i onda netko dode po njih ili dobiju karticu. Sto se tice dual boota ako ti trebaju windowsi nob stop kupi ih, ako je samo povremeno onda remote desktop moze posluziti.

keymaster 22.02.2015. 20:08

Citiraj:

Autor Bono (Post 2740437)
Jesi mozda pomislio da se u mnoge poslovne zgrade ne moze samo tako uci? Moraju se na porti javiti portiru i onda netko dode po njih ili dobiju karticu. Sto se tice dual boota ako ti trebaju windowsi nob stop kupi ih, ako je samo povremeno onda remote desktop moze posluziti.

Poznanik koji ima firmu me pitao jel može nekako zeznut inspektorat.
Onaj dual boot menu se lako namjesti da se ne pojavljuje osim ako ga korisnik sam ne pozove.
Međutim, sumnjam da bi se to tako lagano riješilo.

Bono 22.02.2015. 20:10

Citiraj:

Autor keymaster (Post 2740440)
Onaj dual boot menu se lako namjesti da se ne pojavljuje osim ako ga korisnik sam ne pozove.

Ovisi o njihovom USB sticku, mozda je pametan pa nalazi na sistemu NTFS/FAT32 particije, ali i to se rijesi s enkripcijom. Makar koliko je bilo pisanja tu, oni i za Ubuntu zele naplatiti kaznu. :lol2:

keymaster 22.02.2015. 20:12

Citiraj:

Autor Bono (Post 2740444)
Ovisi o njihovom USB sticku, mozda je pametan pa nalazi na sistemu NTFS/FAT32 particije, ali i to se rijesi s enkripcijom. Makar koliko je bilo pisanja tu, oni i za Ubuntu zele naplatiti kaznu. :lol2:

Tako je to kod nas,kad negdje uđe inspekcija pitanje je samo koliko će ti kazne opaliti.

zupy 22.02.2015. 21:08

Za Catiu sam i ja čuo - moji su kopali i tražili račune za istu..

buljaka 22.02.2015. 22:57

Citiraj:

Autor keymaster (Post 2740440)

sta ga sprijecava da digne live windowse sa usb-a ? a druga instalacija na hardu bude npr ubuntu pa ne mogu nista ako izvadis usb kad dodju

Viperus 23.02.2015. 00:26

Citiraj:

Autor Paxton (Post 2740359)

Dakle, pričali su mi seniori u velkoj firmi u kojoj sam na praksi. Svjetski poznate firme tipa Microsoft, AutoCAD, Matlab ti same stave na net crackove (hrpa ljudi kažu da im antivirus detektira trojanca, ali svi kažu da ti je to ništa), koji su u biti trojanci i kažu im kad točno i na kojoj IP adresi se koristi njihova app. I sad, ako neki Ivan Horvat iz male državice Hrvatske ima crackani AutoCAD, nikoga nije briga, jer tip zaradi ni 100k kn godišnje, to je manje od 15 000 € i nema se šta na njemu zaraditi. Ali kada oni skuže da neko koristi nelicencirani AutoCAD iz velike firme (koje imaju statične IP adrese) koja ima 1000+ zaposlenika i profit od XYZ milijuna kn godišnje, onda im pošalju upozorenje da plate, ili tužba u suprotnome. I veće firme uvijek plate.

coconut 10.03.2015. 06:32

Trebao bi određeni program za firmu. Vidim da neke stranice prodaju ključeve/licence jeftinije nego naše prodavaonice (npr. g2play). Koliko je legalno nabaviti ključ od takvih stranica? Ono, ako dođe kontrola nemam ni medija ni MS stickera na kućištu, ni one boxove sa ključevima,... Nikakav fizički dokaz o kupnji licence osim računa te stranice.

Doink the Clown 10.03.2015. 07:59

Citiraj:

Autor coconut (Post 2748073)
Nikakav fizički dokaz o kupnji licence osim računa te stranice.

Nedovoljno.

coconut 11.03.2015. 06:41

To sam i pretpostavljao. Thx.

Andrija M 25.04.2015. 19:01

Jedno pitanjce, u pitanju je manja firma sa 3-4 računala - jel legalno koristiti outlook.com i adresu moja.firma@outlook.com za small biznis ?

Isto pitanje i za moja.firma@yahoo.com

Mikeyy 25.04.2015. 22:29

Zašto nebi bilo?
Druga stvar što gmail.com/yahoo.com/outlook.com poslovne email adrese izgledaju neozbiljnije.
Za small business mislim da ti to nije bitno, ali ukoliko krene, mislim da je kulturno uzeti email na svojoj domeni, može biti i na gmail hostan. Domenu ionako dobiješ đabe (.hr).

Andrija M 25.04.2015. 22:37

Hvala, tako sam i mislio ali ipak da provjerim.

Firma inače ima svoju adresu ime-firme@zg.ht.hr (to je ipak dovoljno ozbiljno) no sav mail se forwardira na outlook.com iz razloga što je t-com inbox mali pa se često dešava da se zapuni a takodjer nema imap-a

Bubba 26.04.2015. 21:25

Citiraj:

Autor Andrija M (Post 2770553)
Firma inače ima svoju adresu ime-firme@zg.ht.hr (to je ipak dovoljno ozbiljno)

U 2015., ja ne vidim kako bi moglo biti vise ozbiljnije nego imati 5 MB mailboxa bez ikakvih suvislih opcija s domenom ISP-a!

sinisa1989 26.04.2015. 23:14

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2770903)
U 2015., ja ne vidim kako bi moglo biti vise ozbiljnije nego imati 5 MB mailboxa bez ikakvih suvislih opcija s domenom ISP-a!

:lol2:
Moram priznati da već jako dugo nisam vidio da netko koristi te mailove.

FitzTN 29.04.2015. 11:21

Zašto ne? Inbox je 100MB, postoji kakva-takva zaštita od spama, radi pop3...

Ono što je nevjerojatno je činjenica koliko ljudi i to tehničkih struka još uvijek vuče raznorazne @net.hr ili @inet.hr račune koji koliko znam nemaju ni pop3, a kamoli išta više :D

Gmail je premija, meni na @domena.hr mail stižu samo spamovi, a gmail to čisti samo tak :D

Andrija M 30.04.2015. 16:44

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2772113)
Zašto ne? Inbox je 100MB, postoji kakva-takva zaštita od spama, radi pop3...
..............
Gmail je premija, meni na @domena.hr mail stižu samo spamovi, a gmail to čisti samo tak :D

Upravo tako, firma ima već odavno svoje xxxxxxx@ime-firme.hr adrese međutim

- 90% mailova koji stižu na te domena.hr adrese su spamovi
- 90% ljudi i dalje nam pišu na adresu ime-firme@zg.t-com.hr

Jedini problem kod t-com inboxa da je premali i da nema IMAP i zato svu ulaznu poštu forvardiram na outlook.com

I zato sam pitao jel je outlook free za korištenje u small bussines svrhu a ovi tu me ismijavaju :stoopid:

ivo_k 03.05.2015. 16:20

Citiraj:

Autor Andrija M (Post 2772663)
Upravo tako, firma ima već odavno svoje xxxxxxx@ime-firme.hr adrese međutim

- 90% mailova koji stižu na te domena.hr adrese su spamovi
- 90% ljudi i dalje nam pišu na adresu ime-firme@zg.t-com.hr

Jedini problem kod t-com inboxa da je premali i da nema IMAP i zato svu ulaznu poštu forvardiram na outlook.com

I zato sam pitao jel je outlook free za korištenje u small bussines svrhu a ovi tu me ismijavaju :stoopid:

gmail.com i outlook.com su besplatni servisi za privatne osobe, bez emaila na domeni firme, SLA, podrske, centralne administracije usluga i korisnika, bilo kakvih garancija, uz reklame itd.

ozbiljna firma omogucava svim svojim zaposlenicima poslovni email na korporativnoj domeni imefirme.com/hr/stogod

ako zelis ozbiljno poslovati, onda se mani tcoma, isp-a, hostinga i gledaj google, ibm, microsoft, tj. poslovna rjesenja.

Andrija M 03.05.2015. 20:33

Citiraj:

Autor ivo_k (Post 2773568)
ozbiljna firma omogucava svim svojim zaposlenicima poslovni email na korporativnoj domeni imefirme.com/hr/stogod

ako zelis ozbiljno poslovati, onda se mani tcoma, isp-a, hostinga i gledaj google, ibm, microsoft, tj. poslovna rjesenja.

Kupac želi kvalitetnu i brzu uslugu te povoljnu cijenu a kad ti pošalje mail sa upitom da čim prije dobije odgovor, i pri tome mu je potpuno svejedno jel mail sa narudžbom šalje na super.turbo@adresa.hr ili na kuracpalac@gmail.com

Eto takva su ti moja poslovna iskustva iz prakse.

rodney 03.05.2015. 21:41

Citiraj:

Autor Andrija M (Post 2773633)
..

A neznam, ja npr. gledam s podsmijehom firme sa ...@zg.t-com.hr
Da, možda pošaljem upit, ali nije mi svejedno, i ako imaš neku konkurenciju
sa super.turbo@adresa.hr, sigurno ću ih shvatiti ozbiljnije.
Daklem, ponavljam, ja kupac i nije mi svejedno :D

Bono 03.05.2015. 21:56

Hmm da superiorne usluge Microsofta i googla, sve puno spama ili kod Microsofta nekih filtera gdje pola mailova ne dodu.

Mikeyy 03.05.2015. 22:40

Zavisi čime se baviš i na kojem nivou. Komuniciram dnevno poslovno sa ljudima koji imaju gmail ili t-com.hr i ne smeta mi. Ali prije jedno godinu dana nam u firmu šalje ponudu da pređemo kod njih kupovati struju, a šalje sa gmail adrese... Hoćeš mi prodati nešto tolike vrijednosti, ali evo nemaš za domenu da kupiš...

Doink the Clown 04.05.2015. 07:27

Oko čega se vi tu prepucavate, pitanje nema veze s temom :D Nitko ne gleda koju e-mail adresu ima firma i da li je to ''legalno'' :D

Andrija M 04.05.2015. 18:39

Citiraj:

Autor Doink the Clown (Post 2773714)
Oko čega se vi tu prepucavate, pitanje nema veze s temom :D Nitko ne gleda koju e-mail adresu ima firma i da li je to ''legalno'' :D

pa to je i bilo pitanje na početku, jel legalno koristiti outlook.com u small biznis svrhe

A onda su počela prepucavanja :fiju:

Dakle jel legalno ili nije legalno pa da završimo priču :cool:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:45.