![]() |
Citiraj:
Bootloader niti nemam jer mi ne treba, imam payload Za vise informacija i how to imas google https://www.coreboot.org/Payloads Mozes napravit dva kernela, jedan minimalni da buta root i init i onda koristis kexec da promjenis kernel ako ti trebaju neke funkcionalnosti osa koje minimalni kernel ne podrzava.. Mozes i odrediti u kojoj ce adresi memorije biti koji kernel ako te brine da te neki CIA agent ne exploita https://0xax.gitbooks.io/linux-insid...otstrap-6.html Mozes sta hoces i kako hoces, pa to je linux, zato ga i koristimo Ne ne mislim da su ovdje retardi.. Svi smo mi tu istih interesa svi volimo istu materiju, niko od nas nije ni retard ni noob jer da je ne bi ga tu ni bilo... Nubovi kupuju casopise |
E ovo ću bogami istražiti, stvarno zanimljiva informacija.
Još uvik ne znam kako flešaš sam ROM, jer sam često naiša na pljusku sustava, radi errora "component is Read only". |
Citiraj:
Ovo "on the fly" nisam probao ali sam vidio dosta korisnika na irc koji su tako flesali, vecinom laptope Uvijek je najbolje putem manjeg otpora, ugaseno racunalo najmanje sansa da nesto podje krivo |
Citiraj:
E jesi zabrijao..:roller: Ti stvarno misliš da si zanimljiv toliko da te NSA prati, i da bi ti "Custom ROM" tu pomogao. A tko će ti podesiti tj. napraviti RHEL (hardened) distribuciju Linuxa i iskompajlirat sve device drivere pa i patch-ati sam kernel da si 100 posto siguran da imaš neprobojni sustav? I opet ti nikakav hebeni Linux ni VPN ni TOR neće pomoći, jer NSA i FBI ima dostup do svih podataka sa Onion routera (imaju hrpu svojih u mreži, namjerno), VPN-ova i sl.. Za tvoju informaciju, čak i ovi naši špijuni iz Zvonimirove ul. te skinu ko goluba.. provjereno. U realnom vremenu se u HR skida, snima i analizira protok podataka sa magistralnih rutera, do brzine 40GB/s po kanalu.. pa sad ti vidi. |
@BusMaster
Koje su to špije iz Zvonimirove? :D From Tapatalk With Love |
Citiraj:
A i hardened source konfiguracija nije nista komplicirana ako si na TI sa kernelom... Pa to ti je obican kernel sa par patcheva, sve je isto Znam za modem, svi modemi su spijuni. Za sad jos nisam nasao nacin da to rijesim, ali rijesit ce se i to u open source... do tad cemo se pokrivati torom Vidis da je slobodan kod buducnost, RISC -V se razvija pomalo. Bit cu prvi koji ce si promjenit arhitekturu na cpu cim to bude moguce. U buducnosti sve ce biti free kod Ne skrivam ja nist i boli NSA kukec za mene ali zelim privatnost I vjeruj mi, sto se tice racunala, potpuno je imam. Jedino jos ti modemi su problem za sada Inace coreboot je kao linux ima i svoje distribucije, libreboot npr koje su gotove samo treba flashat za razliku od coreboota gdje morate sami radit konfiguraciju i kompajlirat iz scratcha sto trazi dosta iskustva i znanja ali opet daje pogodnost konfiguracije. Ima jos distribucija coreboota, npr za thinkpad laptope itd... ali to je sve out of the box i korisnik nema puno mogucnosti u konfiguraciji Moze se i kupiti hardware sa corebootom. Cisto za info ako ko zeli probat a da ne prlja prste po assembleru |
Citiraj:
|
Možda glupo pitanje, ali koja bi bila razlika između workstationa i dobro složene custom konfiguracije? Odnsono, zašto bi se netko u tom slučaju odlučio za gotovi workstation, koje bi bile njegove prednosti?
Imam naime frenda koji hoće novi workstation kupiti,a kod ans u ponudi više jedva da toga i ima, na nabavi mi izbacuje dvije firm koje drže gotove workstatione, a rok isporuke im je svima od 4 do 6 tjedana plus što svega jedan ili dva modela možemo naći koj iodgovaraju njegovim potrebama, a njemu treba hitno. I sad dvojimo dal da mu slažem nešto custom made jer mu je dugo za čekat. |
Ako je zapeo za workstation, nek aga naruči izvana. Sigurno će stići prije nego da ga naruči kod nas. I biti će mu jeftiniji.
|
Imas neki pouzdani shop da znas da je ok i da su brzi? I da moze platit na firmu?
Mislim zapeo je covjek jer je do sad radio samo na workstationu, i ne razumije skroz da su unutra 90% iste komponente kao i u custom made konfiguracijama :D |
Nema hitno ovih dana baš, čeka se dosta, moji neki klijenti čekaju i po 6 mjeseci za opremu.
A razlika za koju si pitao je što je workstation testiran, provjeren u smislu kompatibilnosti međusobno komponenti, i garancija te support koji dobiješ. Ako si informatički obrazovan to ti ništa ne znači u prijevodu ako se dobro posloži custom konfa. |
Citiraj:
Npr https://www.heinzsoft-shop.de/lenovo...en-201341.html |
Citiraj:
Ma tako nekako i ja razmišljam, čisto provjeravam sam sebe :D Čovjeku nije lova u pitanju, želi stabilnost i pouzdanost, radit će se u autocadu i projektiranje općenito. Rekoh mu i ja da ako baš želi workstation nek ide na tu varijantu, ali problem je u hitnosti, treba mu to jučer. Pa zato mislim da ćemo mu mu složit custom made na kraju. Mislin, ja na svojoj "radnoj stanici" radim i pun ozahtjevnije stavri, stabilno i pouzdano, a custom made je. Ne ovo iz siga, moram to updateati :D Ovako nešto bi mu bilo skroz ok: https://www.heinzsoft-shop.de/lenovo...re-190600.html Al ako su tako duga čekanja (kod ovog piše dva radna tjedna, to vjerojatno nije točno ako su zastoji), onda bolje složit odmah u par dana konfiguraciju tu. |
Problem sa "radnim stanicama" od della, lenova, hpa i ostalih je sta imaju posebna napajanja i maticne u većini slučajeva, i ako neš od toga crkne van jamstva good luck u potrazi djelova. Sad dal su kvalitetnije napravljene i slozene nego ako sam to radis neznam.
|
Radna stanica bez Xeona ili Threadrippera je samo malo jaci komp. Nit kaj vise nit kaj manje. Na kraju se sve svodi na to sto kupac zeli i dal se misli zajebavat kad nekaj krepa ili bude lokalni "strucnjak" to rijesavao.
|
Citiraj:
Dan danas radi bez greške, bez ijednog BSOD-a, štucanja ili kakvog drugog problema, a zna cijele dane računati kojekakve operacije i optereti u svakoj fazi neku od komponenti do maximuma. |
Ako tak gledaš, onda je opet i xeon/tp radna stanica još malo jači komp :D
A što se zajebancije oko rješavanja nečeg krepanog tiče, nisam siguran da bi to kod nas za workstation bilo išta bolje, obzirom da workstatione u ponudi nema u svim shopovima, a tamo gdje ih ima uglavnom su dostupni po narudžbi kroz par tjedana. Za custom made pc krepani dio nađeš ipak u par dana najviše. |
Mislim da je najbitnije ako to treba biti stabilno 24/7 da se ne radi o nekakvim našpanatim OC kompomentama.
Ako meni komp nešto računa 12h, boli me briga ako to bude u +-1h. Bitno da me ujutro kad se pojavim na poslu dočeka gotov proizvod, a ne error :) |
IBM je nekad bio zakon što se tiče supporta, ne znam da li je Lenovo nastavio tim stopama, ali uvijek su (za razliku od nekih drugih) imali sve na skladištu i rješavali probleme unutar 24h, ako treba i zamjenom čitavog stroja
|
Mislim da je u današnje vrijeme teško očekivati ovako nešto.
|
I dalje postoji Next Business Day + On site jamstvo za sve top modele sva tri igraca. Ako je nekome to bitno imate ZBook, W seriju i Precision liniju za laptope i uredno fercera, ne bas u roku 24 sata, al najduze kaj sam cekal je bilo 72 za Precision.
Dodatna (brza) jamstva i masno kostaju. Sent from my 2201116SG using Tapatalk |
Citiraj:
Ovo je najtočnije objašnjenje :D I nema to veze s klasičnim jamstvom koje se dobije na komponente/uređaj. Inače najbolje jamstvo je imao Panasonic Toughbook- Doslovno je serviser dolazio avionom i servisirao laptop na licu mjesta ako je trebalo. |
Laptop nije loše rješenje isto, predložio sam mu ovaj ThinkPad:
https://www.mikronis.hr/Proizvod/len...tn0019sc/36602 Kakvi su ti laptopi sa spajanjem više monitora? Dva 27" bi išla ok preko docka ili kakvog adaptera? |
Citiraj:
taj konkretni kojeg si linkao ima hdmi i usb-c (usb-c na dp ili hdmi kabeli postoje ili c na c ako ti monitor ima taj konektor)preko kojih se mogu spojit 2 ekrana, i isto vremeno se moze koristit i ovaj ugrađeni ako treba i to radi provjereno na starijim modelima, vjerujem da ce radit i na tom. Ne treba ti dock nikakav, a mozes i dock spojit pa preko njega. Ja imam od lenova usb-c dock i preko njega 2 vanjska monitora na DP spojena, a prije sam koristio direkt preko laptopa. |
Citiraj:
Zadnjih 6 godina smo na HP-ovoj Zbook seriji, trenutno inženjeri imaju G3, G4 i G8, te smo naručili prošli vikend G9 da se obnovimo nakon 6 godina. Moj G3 radi odlično nakon 6 godina. Imao sam dva problema - baterija mi se napuhala nakon 5 godina, zamijenio za original u servisu kod nas za 1200kn. I ona antiskliz gumica se odvojila kompletno, pa se koristilo super ljepilo. Na G3 i G4 modelu, kasnije su to promijenili da ne ide svuda okolo nego samo u kutovima. Prošli tjedan smo naručili 6 Zbook-ova, jedan Elitebook 850 i G470 17.3". U Mikronisu je bio delivery time 3-6 mjeseci, Slovenija jedan shop isto tako. Našli druge - https://www.markoshop.si/ Sljedeći dan od uplate je došao odmah Elitebook 850, dva dana nakon toga sve ostalo. Ostali smo paf. Cijene 15-20% jeftinije nego kod nas, naša tipkovnica, nema laptopa ispod 32GB RAM-a i 1TB SSD-a. Nismo mogli vjerovati kak je sve stiglo brzo... Nismo provjerili što je u kutijama osim tog 850tke (na putu smo a kolega je preuzeo paket bez da je pogledao), ali nadamo se da su unutra laptopi a ne cigle :D |
Citiraj:
Citiraj:
Ja sma pak imao loša iskustva s HP radnim stanicama, baš isto driveri koj isu radili sranja i usporavali komp. A ovaj lik je zaljubljen u Lenovo i Think serije, pa eto, neka mu. Sad ako bude neko sranje s njim, reći ću mu, a šta ću ti ja, ti si ti htio :D |
Te neke boljke koje spominjete sa driverima i ostalo, prema mom iskustvu uvelike su uvjetovane domenskim okruženjem i time koliko je isto dobro postavljeno.
Ne kažem opet da je za sve krivo. From tapatalk with love |
Laptop za povremenu prenosivost - DA, ali ako će 99% vremena stati na istom mjestu onda bi se ipak vratio na varijantu kompa složenca ili gotovog workstation - a :fiju:
Rekao si:"radit će se u autocadu i projektiranje općenito", osim standardnih stvari kao cpu (čitaj: snaga, brzina), ram (nikad dosta), pohrana (ssd, hdd - ovi), najvažnija je grafa a to u drugoj varijanti (komp / workstation) sutra puno lakše napraviš upgrade. |
Citiraj:
u tom slucaju mogu ti reći da dock koji ja imam radi tip top na thinkpadu t470s, spaja se na usb-c i preko njega mi se i puni laptop, a na njemu ima brdo konekcija. Trenutno imam 2 monitora spojena na dp, i koristim jos i integrirani, dock je: https://support.lenovo.com/us/en/sol...-service-parts ima već i novijih modela. Ja sam uzeo refurbished za 700kn kod našeg reselera |
Molio bih administraciju da temu zapinaju kao što su i one druge za konfiguracije. Ovo nek' bude serverska tema.
Planiram uzeti workstation koji će vrtiti MSSQL (trenutno 2 baze) plus virtualke sa Linuxom za MariaDB (MySQL) baze (isto trenutno 2) + arhivu mejlova (biti će mail server sa roundcubeom gore). Za to mi bude dovoljan workstation ili baš da uzmem server? Trenutno 2 MariaDB baze vrtim na NAS serveru. Gore bi bio Win11 sa HyperV (mada ga ne volim draži mi je VirtualBox). Mislio sam uzeti: CPU: i7/i9 zadnja/predzadnja generacija RAM: 32 GB Storage: 2x1TB SSD + 2x2TB HDD OS: W11 jer mislim da mi ne treba serverski OS. |
Nije ti neko pitanje. "Vrtim baze" je tlapnja, jer vrtimo svi baze i na mobitelima, i to na kilavom ARM-u sa sugavim RAM-om, pa eto, sve radi bez greske.
Drugim rijecima, to sto si napisao mozes vrtiti na svemu od Pentiuma 4 Celerona sa SDRAM-om do Xeon Maxa s HBM memorijom. "Serverski OS" ti ne treba ako ces imati tri i pol konekcije na to, ali ponovno, to znas samo ti. Realno, ako sada vrtis nekakve baze na NAS-u, onda da uzmes i najjeftiniji PC iz trgovine imas svijetliju buducnost. |
Ne znam smije li se cross postati, ali ako se smije, trebam Lenovo P500 Flex Adapter.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:00. |