PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Mleki 15.02.2013. 07:40

Ja sam admin u firmi na tome stroju. ( Zato sam ga i dobio za održavanje :nono:)
Kontaktirao sam Končar gdje su mi rekli da je ta platforma davno napuštena i da oni nemaju više podršku za taj proizvod.
Toliko o profesionalnosti naših stručnjaka.
Intel sam kontaktirao oko ovoga , ali isto pitanje je da li ću dobiti nešto korisno od njih. Po mojem iskustvu uvijek dobijem odgovor tipa, pogledajte FAQ ili nešto drugo.
Mislio sam vidjeti s članovima foruma, ako je još netko nasjeo na kupovinu ovog uređaja, pa da podjeli iskustvo ili kakvo rješenje.

Alister 15.02.2013. 09:52

A koji RAID si imao gore, 5 ili 10 ?

Old Iggy 15.02.2013. 10:06

Citiraj:

Autor Mleki (Post 2337580)
Ja bih se javio s jednim problemom oko NAS uređaja u firmi.
Kupili smo prije četiri godine Končar Bertu SS4000-E i do danas je radila kao curica.
Danas nam se desilo da se sama od sebe inicijalizirala. Znači kao da je došla iz trgovine.
Da ne govorim kako su na njoj svi važni podaci.
Ne znam da li netko od članova ima "to smeće" ili ga je koristio, pa da ima možda rješenje da se postojeće raid polje koje je na diskovima prijavi na njoj.
Ja ne želim ništa dirati oko inicijalizacije diskova koja je prvi korak u instalaciji Berte da ne bi pobrisao RAID polje (ako već nije pobrisano).
Nadam se da mi netko može pomoći.

LP

Možeš se spojiti preko web konzole?
Znaš li koji je uređaj u pitanju (stvarni proizvođač i model)?

Pretpostavljam da nemaš backup?

Mleki 15.02.2013. 13:48

Citiraj:

Autor Alister (Post 2338022)
A koji RAID si imao gore, 5 ili 10 ?

Radi se o Intel Storage System SS4000-E na kojem je RAID 5.
Problem je u tome što po uputi ljudi u Končaru taj RAID nije moguće pročitati nigdje nego samo na Bertama.

Spajanje na web konzolu je moguće i kada se spojim dobijem stanje kao kada je uređaj novi.

U međuvremenu smo dečki u odjelu i ja uspjeli doći do podataka.
Ako netko ima sličan problem, rješenje je to da ne dirate diskove, te da pronađete identičan uređaj.
Sva sreća pa na drugoj lokaciji u firmi imamo još jednu takvu stvarčicu, pa smo diskove iz ove "kao zbrisane" stavili u tu koja radi. Ona je uspjela skužiti da jedan od diskova ne radi kako treba i rebildala je polje pa smo uspjeli isčupati podatke van.
U svakom slučaju nikome ne preporučam da na ovome uređaju drži neke važne podatke bez backupa na pet mjesta. Prije godinu dana sam imao problem također s njim da mi je izgubio postavke mreže sam od sebe.
No to sam riješio lako samo upisivanjem podataka nazad u web konzoli.
Inače je ovo bilo dobro riješenje do sada, kada nam je bilo potrebno da 100 ljudi ima pristup određenim fileovima te mogućnost da ih pregledavaju i mijenjaju.
Moj je problem riješen vraćanjem podataka korisnicima , a sada je na mojim šefovima da nađu novce za neko ozbiljnije riješenje storage-a.:fiju:

LP

D1viry 15.02.2013. 14:06

Citiraj:

Autor Mleki (Post 2338192)
Moj je problem riješen vraćanjem podataka korisnicima , a sada je na mojim šefovima da nađu novce za neko ozbiljnije riješenje storage-a.:fiju:
LP

I backup naravno. Bez backupa ništa. Backup (svakodnevni) je najbitnija stvar u firmi. To ti je prva stavka, koju moraš riješiti.
Naravno, moraš i testirati backup, jer backup bez testiranja nije backup.

Old Iggy 15.02.2013. 19:35

Citiraj:

U međuvremenu smo dečki u odjelu i ja uspjeli doći do podataka.
Ako netko ima sličan problem, rješenje je to da ne dirate diskove, te da pronađete identičan uređaj.
Sva sreća pa na drugoj lokaciji u firmi imamo još jednu takvu stvarčicu, pa smo diskove iz ove "kao zbrisane" stavili u tu koja radi. Ona je uspjela skužiti da jedan od diskova ne radi kako treba i rebildala je polje pa smo uspjeli isčupati podatke van.

To je standardna stvar, u principu se kod takvih sustava podaci o polju nalaze na diskovima pa tako stvar i "hoda".

Citiraj:

U svakom slučaju nikome ne preporučam da na ovome uređaju drži neke važne podatke bez backupa na pet mjesta. Prije godinu dana sam imao problem također s njim da mi je izgubio postavke mreže sam od sebe.
No to sam riješio lako samo upisivanjem podataka nazad u web konzoli.
Inače je ovo bilo dobro riješenje do sada, kada nam je bilo potrebno da 100 ljudi ima pristup određenim fileovima te mogućnost da ih pregledavaju i mijenjaju.

Backup je uvijek obavezno rješenje, bez obzira koji sustav uzmeš.

Ako ti treba savjet za diskovni sustav, samo javi. Ako me ne zbanaju radi ovog. :banned:

tor 15.02.2013. 20:14

Nitko još nije dobio ban jer je pomagao drugome u ovakvim stvarima. Jedino ako se pomagalo da se dođe do cracka ili slično :D

Mleki 27.02.2013. 10:01

Pa naravno da ću ovdje potražiti pomoć.
Općenito se sam snalazim, ali kod specifičnih stvari uvijek pitam.
Iggy, ako budem trebao pomoć javim se na PM.

Old Iggy 27.02.2013. 10:18

Citiraj:

Autor Mleki (Post 2347283)
Pa naravno da ću ovdje potražiti pomoć.
Općenito se sam snalazim, ali kod specifičnih stvari uvijek pitam.
Iggy, ako budem trebao pomoć javim se na PM.

Slobodno. :kafa:

tutix 01.03.2013. 17:52

E ovako, trebam jednostavno riješenje za kućni storage. Znači disk minimum 1TB i bilo bi dobro da bude spojeno istovremeno na mrežu i preko USB-a da bude spojeno na Samsungovu telku. Znači ono, kućne fotografije i video su primarni, svojevrstan backup tih sentimentalnih podataka, a onda da se može pokazat na telk kad dođu gosti recimo, pogledat neki legalno skinut film s torrenta :D.

Sad vidim da preko wirelessa prijenos podataka i ne fercera tako dobro (brzo), ali za čitanje, odnosno odvrtanje video materijala ne bi trebalo biti loše?

Napikirao sam ovo kućište: http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051604025

i recimo ovaj disk: http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051510173.

Kućište ima sve što mi otprilike treba, ima torrent klijent koji će dobro doći. To će biti spojeno na Thomson 782i, dok ne dođe H1 i uvali što već bude, možda čak i neki n broadband router/modem (vidim po susjednim mrežama)... Mreža će biti ionako relativno spora, dok se ne uleti sa nekim boljim routerom. Mora biti wireless nažalost, jer su notebookići u pitanju. Recimo da će istovremeno sa uređajem radit max 2 uređaja, tipa telka i možda jedan laptop.

E sad, ima li nešto isplativije/bolje od ovoga da cijenom ne odstupa previše?

Rex251 17.03.2013. 09:42

NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk

Povoljnije od ovoga teško da ćeš proći s novom stvarčicom u dućanu, ali s obzirom na navedene zahtjeve koje imaš trebalo bi biti dovoljno, inače slično bi te ispalo vjerojatno i s R-Pi slaganje, ali naravno traži hobistički pristup

ante2 20.03.2013. 09:05

Re: NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk

Pazi da se ne bi razocara brzinom prenosa podataka i oskudnim operacionim sistemom i postavkama i losim torentom i musicama tipa iskakanje sa mreze i tako to ;) , moje iskustvo sa jeftinim NAS kucistima je jako lose (mada je to bilo prije par godina mozda se stanje popravilo)

tutix 13.04.2013. 17:40

Ovoga vise i nema u ppnudi. Sad sam napikirao D-Link DNS-320, ali sumnjam da cu uzimat NAS uopce. Presporo mi je jer uglavnom imam 100 mbps mrezu, a wireless linkovi su 54 mbps. Alternativa je dodatni Gigabitni switch i jos jedan 300 mbps WIFI router ili switch ali to je dodatno ulaganje...

Drugi problem je Samsungov "Smart" TV koji ima problem sa DLNA serverom na tim jeftinijim NAS-ovima

Lewis 13.04.2013. 18:13

Citiraj:

Autor tutix (Post 2377898)
Drugi problem je Samsungov "Smart" TV koji ima problem sa DLNA serverom na tim jeftinijim NAS-ovima

Kavih problema ? NAS bi trebao imati upciju za DLNA (moj ima) pa neznam sto bi TV tu trebao biti problematican ?

segregator 13.04.2013. 18:50

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2377915)
Kavih problema ? NAS bi trebao imati upciju za DLNA (moj ima) pa neznam sto bi TV tu trebao biti problematican ?

Problem je vjerojatno što DLNA nije standard nego "standard" :D

tutix 13.04.2013. 19:11

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2377915)

Telka neće streamat pojedine video datoteke preko media servera na DNS-320, tipa .avi i .mkv , uglavnom .mp4 prolazi, neki su prijavljivali da ni neku muziku isto ne želi. Doduše, ne znam iz prve ruke, tako sam čitao na stranim forumima.

E da i ovo gore sam bio u zabludi, ti uređaji nemogu biti istovremeno spojeni i na USB i na mrežu.

Lewis 13.04.2013. 20:26

Hmm pa ti SamrTVi nemaju bas sve dekompresore tkao da niti ne rade inace svi fileovi, mozd aje zbog toga, nevidim kako bi MP4 radio preko DLNA a neki drugi format (pod uvjeotm da ga TV podrzava uopce) ne ?

Moj PanasonicTV cita iste formate sa NASa i USB diska/sticka a one koje ne podrzava nece vrti sto god od medija da mu das :).

spawn 13.04.2013. 21:46

Ima li negdje nekakav provjeren i dobar 150 ili 300mb wifi nas za jedan disk? To je sve sto mi treba,da spojim mede8er i wd live preko wlan i direktan stream s diska. Ne bih spajao router ili ap jer mi internet ne treba. Samo za video fileove.

segregator 13.04.2013. 23:30

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2378018)
Ima li negdje nekakav provjeren i dobar 150 ili 300mb wifi nas za jedan disk? To je sve sto mi treba,da spojim mede8er i wd live preko wlan i direktan stream s diska. Ne bih spajao router ili ap jer mi internet ne treba. Samo za video fileove.

U tom slučaju, što fali običnom prijenosnom USB disku? Jeftinije, jednostavnije, i ne šteka ko wlan

Lewis 13.04.2013. 23:38

Citiraj:

Autor segregator (Post 2378051)
U tom slučaju, što fali običnom prijenosnom USB disku? Jeftinije, jednostavnije, i ne šteka ko wlan

Prepostavljam da mu je u tom slucaju problem sto ima dva uredjaja pa mu se neda prestekavat disk iz jednog u drugi :).

segregator 13.04.2013. 23:43

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2378058)
Prepostavljam da mu je u tom slucaju problem sto ima dva uredjaja pa mu se neda prestekavat disk iz jednog u drugi :).

Što mede8er nema mogućnost raditi i kao server?

Lewis 13.04.2013. 23:50

Citiraj:

Autor segregator (Post 2378062)
Što mede8er nema mogućnost raditi i kao server?

Pa jel nisi gore rekao da ce sa USB diskom izbjeci problem kako ti kazes "i ne šteka ko wlan"

Kako ce izbjeci ako ga spoji preko mreze tj. mede ?Onda WDTVL mora ici preko LANa - zar ne ?

segregator 13.04.2013. 23:52

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2378066)
Pa jel nisi gore rekao da ce sa USB diskom izbjeci problem kako ti kazes "i ne šteka ko wlan"

Kako ce izbjeci ako ga spoji preko mreze tj. mede ?Onda WDTVL mora ici preko LANa - zar ne ?

Pa da...opet uštedi 1000 kuna, a i praktičnije je...a i samo 1 uređaj onda ide preko wlana

tutix 14.04.2013. 00:35

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2377976)
Hmm pa ti SamrTVi nemaju bas sve dekompresore tkao da niti ne rade inace svi fileovi, mozd aje zbog toga, nevidim kako bi MP4 radio preko DLNA a neki drugi format (pod uvjeotm da ga TV podrzava uopce) ne ?

Moj PanasonicTV cita iste formate sa NASa i USB diska/sticka a one koje ne podrzava nece vrti sto god od medija da mu das :).

Radi i mkv i avi preko USB-a, pitanje je jedino radi li i AC3 za zvuk ali čini mi se da i on radi sa USB-a. Ovo što sam *čitao* je vezano baš uz Samsung telku i njihovu implementaciju DLNA jer Windowsi 7 streamaju bez problema...

Bilo bi super da netko tko ima NAS media server (DLNA) i Sami telku da kaže iz prve ruke :).

shx 14.04.2013. 11:46

HD 2TB preporuka za NAS (RAID1)

Dakle,

u potrazi sam za diskom od 2TB za NAS (konkretno D-link DNS 320) i RAID1 setup.

Što uzeti? Ima li netko slične postavke i isprobanu konfiguraciju koja radi dobro? Koliko se osjeti razlika između 5400/7200 rpm?

Ja bih radije uzeo 5400 disk u nadi da će se manje paliti ventilator na NASu te tako stvarati manju buku. Ima li to smisla?

Hvala svima

Pupo 14.04.2013. 13:18

WD Red seriju uzmi u obzir

http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=2tb+red

jurbAs 14.04.2013. 14:04

uzmi red seriju jer su namjenjeni nas uredajima vise trpe konstantan rad i dugotrajan im je vjek trajanja. Ja cekam 1 od 3TB da mi dode :)

shx 14.04.2013. 16:02

a izgleda da će onda RED serija biti moj izbor. samo me muči hoće li D-link DNS 320 biti kompatibilan s tim diskom? nema ga navedenog na listi koju sam našao na d-link webu

jurbAs 17.04.2013. 10:27

pa mislim da ne bi trebao imati problema sa njima... Posalji mail supportu od d-linka pa ih pitaj o kompaktibilnosti ako nigdje ne nades na netu da je podrzan

tor 17.04.2013. 10:30

provjeri, imao sam svakakvih iskustava s dlink NAS-ovima, doduše s 343 modelom no...

shx 17.04.2013. 14:52

provjerio sam. odnosno na ovome linku je naveden i d-link dns 320 kao jedan od testiranih uređaja.

http://www.wdc.com/en/products/produ...x?id=810#tab10

Valjda je to dovoljno da bi radio na navedenom uređaju :)

tor 17.04.2013. 17:28

da, trebalo bi biti. Znam da sam update frimwarea čekao mjesecima, kad su došli 2TB diskovi.

Momir 03.05.2013. 07:50

Imam par pitanja.
Za oko mi je zapeo synology DS413j.

E sad, imam ova 4 diska pod moj komp, samsung 2TB.
Na njima stvarno nista pravise bitno, ali skladiste drloga kojeg volim.
Jedino bitno su slike, neznam sad koliko tocno ih ima, ali imam neki programcic i on mi na dnevnoj bazi napravi kopiju s jednog diska na njih jos 2...

Uglavnom, ja u nasu nebi pravio raid poslje, nego bi slicnu foru, ako je moguce, znaci da mi sam s jednog diska kopira na drugi ili vise njih, samo taj folder "SLIKE".

I jos jedno pitanje, nebih htio pogubiti dragi mi drlog. Mogu osloboditi sigurno jedan disk da bude prazan, pa njega ubaciti u nas i pustiti da nas odradi sta ima s njime, pa taj disk unutra napuniti, pa ubaciti drugi disk, pa da njega nas sredi, ali da mi nebrise podatke s prethodnog, jeli to izvedivo?

Unaprijed zahvalan na informacijama :)

Rex251 03.05.2013. 08:09

Koliko je meni poznato gotovo svaki NAS ti ima neki način internog kopiranja označenog foldera po zadanom rasporedu.
Za drugo, većina NASeva u kućnoj upotrebi zahtjeva formatiranje harda prije korištenja, jer najčešće rade s jedim od ext datotečnih sustava, ali ne znam za Synology, možda on dopušta ostavljanje particije

Momir 03.05.2013. 08:41

Da, jasno mi je da ga treba formatirat i obaviti sto mora, zato bi ja ubacivao 1 po 1.
Znaci ubacim prazan, nas ga formatira, sredi, ja na njega iskopiram preko mreze sadrzaj drugog diska, kojeg nakon kopiranja ubacim u nas i pustim da se nas igra s njime. Ali da mi pri tome ponovno neformatira prvi disk...

Lewis 03.05.2013. 09:36

Pa ako nemas 4 diska i ne mislis raditi Raid 5 (ili SHR) sa jednim diskom rezerve onda ti se ni ne isplati kupovati model sa 4 diska. Kupis model DS213j (ili je jos DS 212j).

Ovo za prebacivanje nisam siguran ali mislim da bi trebalo raditi tj. kad dodas drugi disk onda ce se Volume "rasiriti" preko oba ali bez gubitka podataka ako to zelis tako da nebi trebao nista izgubiti. A u krajnjem slucaju mozes donijeti disk kod mene da backupiramo prije nego to pokusas izvesti, ja imam jos oko 4.5TB slobodno na mom DS411j tako da nemas brige :).

Momir 03.05.2013. 09:52

Pa imam 4 diska :)

Nemogu li ja imati 4 odvojena diska u jednom nas kucistu, znaci da vidim svaki zasebno, a ne sve skupa zajedno?

Vjerojatno cu sljedeci tjedan naruciti ja to cudo, pa se igrati sa tim jednim od 2 tb i jednim manjim sa strane, da vidim kako se ponasa, ako bude zezalo onda cu traziti dalje upomoc :)

Lewis 03.05.2013. 10:08

Pa imas 4 ali Ja sam shvatio da ti zelis 2 diska staviti u NAS a ne sva 4 i to jedan po jedan od ta dva?

Mozes ti u NASu napraviti vise "volumea" tj. mozes nesto slicno particijama a vjerojatno i svaki disk posebno (to nisam probao ali vjerujem da je moguce jer ionako vidi u systemu sve diskove zasebno) ali onda fakat nevidim poantu toga? Stavis 4 komada i napravis RAID5 ili RAID6 ako zelis dva diska "rezerve".

Sta bi dobio time da ti svaki disk bude zaseban u NASu tj. sta pokusavas slozit?

BTW vjeruj mi da ako stavljas slike i slicno brzo ce 2TB (1.8x formatirano) da postane malo i pozelit ces jedan veci "volume" tako da je RAID 5 idealan :)).

jurbAs 03.05.2013. 10:16

Ovako ako ti zelis nemoras raditi raid polja na NAS uredaju ja imam svaki disk zasebno jer samo raid polje pogotovo 0 je nepotrebna. Ja sam isto tako prebacivao podatke jedan po jedan disk i budi siguran da ce ti trebat vjecnost da prebacis podatke preko mreze ili preko USB.a. Ako imas gigabitnu mrezu ice brze.
po pitanju backupa se nisam zezao ali ima on program sa backup kojeg mozes namjestiit da backup radi sa diska na disk u to sam siguran.

Momir 03.05.2013. 10:27

Da, sva 4, jedan po jedan :D

Ma slika nema puno, to su privatne slike, nista profesionalno, toga ima ispod 100gb sigurno (a i to sam puno rekao), toliko se nakupilo u zadnjih 10-ak godina, nista strasno.

Jednostavno nemam potrebu za raidom.

Gigabit mreza je izmedju mog kompa i nasa, ostatak ukucana ima 100.
Ma vidim ja da ce to sljakat, a nek traje, na to sam spreman :D

hvala svima...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:29.