PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Štednja električne energije (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=176089)

Deathclaw13 09.02.2012. 15:33

edit:@ tomov, sto se tice prigusnica, da sve su danas elektronicke, magnetne je stovise problem nabaviti ako bas zelis, magnetne su potrebne za zivinu i natrijevu na primjer, a to ti je standardna ulicna rasvjeta, to se ne moze paliti s elektronikom, a da ne zaboravimo propaljivach koji mora propustiti 20 000V kroz nju da bi se ona upalila
naravno da neka firma koja ima vec magnetne godinama, nece sada iz cista mira uzeti i mijenjati prigusnice, jer prigusnica je ono sto najvise kosta kod cijele fluo rasvjete, a razlika im nije tolika u racunu da bi im se isplatilo u nekom odredjenom roku

a kad smo vec na pc-e da ne pricamo samo o lampicama

volio bih vidjeti da netko s onim watmetrom ili kako se god zove
uzme i spoji istu konfiguraciju s dobrim napajanjem preko njega da vidimo potrosnju
i s el cheapo napajanjem istu konfiguraciju

npr nesto ovako
200W konfiguracija realno trosi
el cheapo napajanje vuce 260W (70% iskoristivost)
dobro napajanje vuce 232W (84% iskoristivost)
28w manje
cijena
el cheapo 150kn
dobro 450kn
300kn treba dobro napajanje otplatiti
(ignoriramo to sto je napajanje samo po sebi lijepo modularno bolja regulacija i ostalo, gledamo cisto novcanu stvar)

28w po satu ustede
14h skupe = 392w
10h jeftine 280w
392w skupe x cijena (0,9150) = 0,35868
280w jeftine x cijena (0,4636) = 0,129808

0,488488kn dnevno

napajanje se financijski u tom slucaju isplati za:
300 / 0,488488= 614,14 dana

btw- ja si necu uzet hd7970 quad crossfire zato sto jedna u idle-u trosi 4w :-p

tomov 09.02.2012. 15:41

Citiraj:

Autor windfucker (Post 2096787)
Savjet (daj Bože da spasim nekome koju kunu):
Kupio prije 3 mj 6xLED žarulje u Baumax-u (one "grozdove", kako ih je netko nazvao u par postova gore)- 2 više ne rade, ja tanji za 300+ kunića.
Stavio ih umjesto standardnih (ugradbene, rigips strop), možda ih je to i ubilo (manjkavo hlađenje), no dok su i radile (20W deklarirano po žarulji) bio je to i više nego jadno.

Oprez!

To je kukuruz žarulja a crkla je jer...
http://www.ece.cmu.edu/~koopman/des_s99/traditional_reliability/presentation.pdf
kad pogledaš malo slajdove od 9-15 shvatiš da ako imaš puno elektroničkih komponenata spojenih u serije i paralele da je pouzdanost cjelokupnog sustava puno manja od pouzdanosti samo jedne elektroničke komponente (u ovom slučaju SMD LED)...

overload 10.02.2012. 22:59

Bitno da se stedi pa makar i minimalno, a na zdravlje nitko ne misli, tj misle strucnjaci kojih se jako tesko cuje uz sve politicare koji pise zakone prema ekonomskoj opravdanosti!

syss 10.02.2012. 23:53

led i zdravlje?

Deathclaw13 11.02.2012. 01:19

osli ljudi u off

UPOZORENJE: Votka i led će upropastiti vaše bubrege. Rum i led će upropastiti jetru. Viski i led će upropastiti vaše srce. Džin i led upropastiće vam mozak. Coca-cola i led će vam upropastiti zube. Očigledno je led smrtonosan. Upozorite prijatelje da led izbace iz uporabe. Spasite ljudske živote! I ne zaboravite da je zbog leda potonuo i Titanik!

LED ubija!

Kad smo kod ustede
Zimi plinska pec maya 13 na zizku trosi cca 65kn mjesecno ukoliko je non stop upaljena
(mjerih postosnju na mjeracu prije par mjeseci dok jos nije bilo zima pa sam mogao stajati vani pokraj plinomjera:)) ukljucena je bila samo jedna plinska pec u cijelom kucanstvu te je mjerenje sto tocnije...

na pojacana na max ta ista plinska pec trosi 2.66kn plina po jednom satu

morati cu ispitati elektricne uljne radijatore i koliko bi oni smisla imali po zimi

po mojim nekim proracunima -bez testiranja ispalo bi podosta slicna potrosnja

prednost peci je sto pojacas i ona brzo ugrije, doduse brzo i ohladi, veliki je gubitak topline sto odlazi u dimnjak

elektricni radijator - trosi struju, ne plin, manja mu je wataza no pec
recimo da je pec 22-25kw (ne znam tocno, nemam manual pa bubam:))
a recimo da je el radijator 2kw
2kw je kosta po skupoj struji, ali isplati li se naspram peci
dugo treba da se ugrije i da ugrije prostor
ali nema gubitaka u dimnjak, te na zagrijavanje okolisa...

Bono 11.02.2012. 01:20

Ja sam za test uzeo jednu LED zarulju, nije toliko skupa i ima jednu godinu garancije, pa neka radi.

88 SMD LED dioda, Napon: 220-240V, Snaga: 14W, Svjetlosni tok:1200Lm, 6500K, vijek trajanja 30 000, E27

Sto se tice zdravlja pisalo je da su bolja zutija svjetla, ova LEDica je bas skroz bijela pa mi izgleda ko da sam u bolnici.

Deathclaw13 11.02.2012. 01:25

6500K je shugava boja, da

predlazem procitati ovaj pdf o rasvjeti
pomoci ce odluciti o boji, lijepo je napisano i prikazano

http://www.osram.com/_global/pdf/Pro.../103W002GB.pdf

tko procita, evo da kazem sto mislim da bi najbolje odgovaralo - 830 ili 930
927 hm, mozda cak i precrveno za neku radnu atmosferu...

Bono 11.02.2012. 01:36

Hvala na PDF-u biti ce mi to korisno jer sam negdje procitao da LED nije bas najbolji recimo za praonicu gdje mora biti dobro svjetlo da se vide mrlje, nego je bolja halogena rasvjeta.

Deathclaw13 11.02.2012. 01:54

S led-om ti mozes dobiti tocniji spektar koji zelis no s ostalom rasvjetom
ne mozes lako natjerat zivinu zarulju da svijetli crveno niti natrijevu da svijetli plavo

ko je jos na utakmici na stadionu vidio da svijetli ugodna topla boja :)

samo da napomenem, ljudi uzimaju fluo rasvjetu 640 jer je ta najrasirenija najjeftinija a ujedno je i ispodprosjecne kvalitete

za kucne potrebe bitna je i boja kojom svijetle i prikaz boja pod njom, te sama kolicina lumena, tocnije lux-a, a bitna je i jos jedna stvar koju ljudi cesto ignoriraju
a to je prikaz sjena, ako niste znali da su potrebne ostre sjene za bolje covjekovo raspolozenje, e sad koliko vi zelite sjena imati i zelite li ostre sjene ili difuzne zamuljane ili ih ne zelite uopce imati, to je na vama, a iskreno vecina ljudi nece ni primjetiti razliku...

cika deathclaw ce kad bude raspolozen i nebude znao sta ce od dosade malo paliti svjetla u sobi poslikati pa dati da se vidi na primjeru :)

tomov 11.02.2012. 10:16

Citiraj:

Autor Bono (Post 2098009)
Ja sam za test uzeo jednu LED zarulju, nije toliko skupa i ima jednu godinu garancije, pa neka radi.

88 SMD LED dioda, Napon: 220-240V, Snaga: 14W, Svjetlosni tok:1200Lm, 6500K, vijek trajanja 30 000, E27

Sto se tice zdravlja pisalo je da su bolja zutija svjetla, ova LEDica je bas skroz bijela pa mi izgleda ko da sam u bolnici.

Za kućanstva je najprirodnija boja svjetla 2700K jer je najsličnija običnoj žarulji. Ta boja spektra je najsličnija ljetnom sumraku.
Plavičasta svjetlost (od 4000K pa nadalje) bolje imitira dnevni spektar pa ako je čovjek ima kod sebe doma - navečer se dovede u situaciju da ne može jel zaspati :goodnite: Takve žarulje se stavljaju u urede i trgovine da su ljudi budniji i orniji za rad.

Citiraj:

Autor Deathclaw13 (Post 2098013)
6500K je shugava boja, da

predlazem procitati ovaj pdf o rasvjeti
pomoci ce odluciti o boji, lijepo je napisano i prikazano

http://www.osram.com/_global/pdf/Pro.../103W002GB.pdf

tko procita, evo da kazem sto mislim da bi najbolje odgovaralo - 830 ili 930
927 hm, mozda cak i precrveno za neku radnu atmosferu...

Što se tiče žarulja 9xx ja ih još nisam vidio. Što se tiče cijevi 9xx znam da postoje i koriste se uglavnom u grafičkoj industriji gdje je potrebna dobra reprodukcija boja ali a propo toga te su cijevi višestruko skuplje od cijevi 8xx.

lowrider 11.02.2012. 12:08

Citiraj:

Autor Deathclaw13 (Post 2098007)
osli ljudi u off

UPOZORENJE: Votka i led će upropastiti vaše bubrege. Rum i led će upropastiti jetru. Viski i led će upropastiti vaše srce. Džin i led upropastiće vam mozak. Coca-cola i led će vam upropastiti zube. Očigledno je led smrtonosan. Upozorite prijatelje da led izbace iz uporabe. Spasite ljudske živote! I ne zaboravite da je zbog leda potonuo i Titanik!

LED ubija!

Kad smo kod ustede
Zimi plinska pec maya 13 na zizku trosi cca 65kn mjesecno ukoliko je non stop upaljena
(mjerih postosnju na mjeracu prije par mjeseci dok jos nije bilo zima pa sam mogao stajati vani pokraj plinomjera:)) ukljucena je bila samo jedna plinska pec u cijelom kucanstvu te je mjerenje sto tocnije...

na pojacana na max ta ista plinska pec trosi 2.66kn plina po jednom satu

morati cu ispitati elektricne uljne radijatore i koliko bi oni smisla imali po zimi

po mojim nekim proracunima -bez testiranja ispalo bi podosta slicna potrosnja

prednost peci je sto pojacas i ona brzo ugrije, doduse brzo i ohladi, veliki je gubitak topline sto odlazi u dimnjak

elektricni radijator - trosi struju, ne plin, manja mu je wataza no pec
recimo da je pec 22-25kw (ne znam tocno, nemam manual pa bubam:))
a recimo da je el radijator 2kw
2kw je kosta po skupoj struji, ali isplati li se naspram peci
dugo treba da se ugrije i da ugrije prostor
ali nema gubitaka u dimnjak, te na zagrijavanje okolisa...

Ja sam zamjenio Maju sa kombi plinskim bojlerom Bosch-potrošnja plina se skoro prepolovila, btw žižak ne radi u stand by-u, nego iskrom pali plin kod svakog paljenja plamenika.

Mislim da sa strujnim grijanjem nećeš prišparati, osim ovih gore navedenih klima uređaja, naravno ovisi koliko toga trebaš grijati :goood:

overload 11.02.2012. 21:16

Citiraj:

Autor syss (Post 2097943)
led i zdravlje?

fluo i zdravlje!

Deathclaw13 11.02.2012. 22:09

Citiraj:

Autor tomov (Post 2098072)
Za kućanstva je najprirodnija boja svjetla 2700K jer je najsličnija običnoj žarulji. Ta boja spektra je najsličnija ljetnom sumraku.
Plavičasta svjetlost (od 4000K pa nadalje) bolje imitira dnevni spektar pa ako je čovjek ima kod sebe doma - navečer se dovede u situaciju da ne može jel zaspati :goodnite: Takve žarulje se stavljaju u urede i trgovine da su ljudi budniji i orniji za rad.

Što se tiče žarulja 9xx ja ih još nisam vidio. Što se tiče cijevi 9xx znam da postoje i koriste se uglavnom u grafičkoj industriji gdje je potrebna dobra reprodukcija boja ali a propo toga te su cijevi višestruko skuplje od cijevi 8xx.

2700 je najopustajuca boja
po meni kao sto rekoh mozda precrvena

9xx zarulja sam vidio dosta
ove "stedne" tocnije kompaktne fluo cijevi - njih je dosta dobar broj 2700K

prave velike fluo cijevi 927 i slicno, njih takodjer ima
nisu toliko skuplje npr 927 (jesu ako kupujes u baumax-u)

odite u lipapromet ili ellabo
moja preporuka
http://www.ellabo.hr/ProductDetails....e5ce&pgoid=202
(lipapromet izgleda nema cijenu online, pa treba otic' tamo provjeriti ili ih nazvati)

tomov 12.02.2012. 09:39

Citiraj:

Autor Deathclaw13 (Post 2098630)
2700 je najopustajuca boja
po meni kao sto rekoh mozda precrvena

9xx zarulja sam vidio dosta
ove "stedne" tocnije kompaktne fluo cijevi - njih je dosta dobar broj 2700K

Može link na nekog proizvođača koji ima nešto od žarulja 927, 940 ili 965 jer ja zaista nisam upoznat sa činjenicom da postoje.

Citiraj:

Autor Deathclaw13 (Post 2098630)
prave velike fluo cijevi 927 i slicno, njih takodjer ima
nisu toliko skuplje npr 927 (jesu ako kupujes u baumax-u)

odite u lipapromet ili ellabo
moja preporuka
http://www.ellabo.hr/ProductDetails....e5ce&pgoid=202
(lipapromet izgleda nema cijenu online, pa treba otic' tamo provjeriti ili ih nazvati)

Ova koju si dao u linku je 830 znači nije 9xx. Lipapromet je uvoznik za Philips (to mi je poznato) ali mislim da nemaju maloprodaju. O Ellabu bi se moglo koješta ispričati.
Tražih i nađoh kod jednog njemačkog webshopa da je 9xx cijev oko 2x skuplja od 8xx cijevi (za usporedbu cijevi su od istog proizvođača)...

Deathclaw13 12.02.2012. 13:40

Citiraj:

Autor tomov (Post 2098737)
Može link na nekog proizvođača koji ima nešto od žarulja 927, 940 ili 965 jer ja zaista nisam upoznat sa činjenicom da postoje.

Ova koju si dao u linku je 830 znači nije 9xx. Lipapromet je uvoznik za Philips (to mi je poznato) ali mislim da nemaju maloprodaju. O Ellabu bi se moglo koješta ispričati.
Tražih i nađoh kod jednog njemačkog webshopa da je 9xx cijev oko 2x skuplja od 8xx cijevi (za usporedbu cijevi su od istog proizvođača)...

Kad nadjem di ima tih 927 cu javit, moram uhvatit zenu u naselju koja po kuci ima sve stedne 927 da ju pitam di je uzela.
edit:
zaboravih primjer: http://www.ecat.lighting.philips.com...9689532302_eu/

Sto se tice toga sto sam dao u linku, da to je 830, bas nju sam predlozio jer mislim da je najbolji izbor omjer ulozeno/dobiveno te performanse:zdero:

Moze se uzeti u lipaprometu, odes do njih kazes sta oces, oni ti daju racun koliki trebas platit, odes u postu i uplatis im novce i vratis se s potvrdom da si platio, oni ti daju stvari.

Ako bas zelis izbjeci tako sta, odes do baumaxa i kupis po 56kn 927 fluo 58w
(off: Je li jos netko primjetio da je vibra u baumaxu 100kn?)

Bluzer 12.02.2012. 16:10

Citiraj:

Autor tomov (Post 2098072)

Čini mi se da je ovo "legit", otkad sam sve zamijenio štednim (nisam uopće obraćao pozornost na temperaturu svjetla) u stanu bez nekog objektivnog razloga idem sve kasnije i kasnije spavati. :stoopid:

Deathclaw13 12.02.2012. 22:00

morati cu napraviti neki smjestaj nekih stvari
pa palit i gasit raznorazna svjetla pa odvrtit benchmark i poslikat i dat primjere
soba s teselacijom
soba bez teselacije
soba s hps
soba s cfl
soba s hps i mh i 16x AA
...
:)

tomov 12.02.2012. 23:14

Citiraj:

Autor Deathclaw13 (Post 2099283)
morati cu napraviti neki smjestaj nekih stvari
pa palit i gasit raznorazna svjetla pa odvrtit benchmark i poslikat i dat primjere
soba s teselacijom
soba bez teselacije
soba s hps
soba s cfl
soba s hps i mh i 16x AA
...
:)

ROFL

Buger 14.02.2012. 10:59

Može li mi netko objasniti zašto nekim "štednim žaruljama" treba cca pola sekunde da se upale (npr. Osram), dok se neke trenutno uključuju (npr. TEŽ)?

I zašto na pakiranjima proizvođači deklariraju uštedu energije do 80% kada je jedna štedna žarulja za istu količinu svjetlosti u odnosu na žarulju sa žarnom niti deklarirana na cca 5 puta manju snagu?

Old Iggy 14.02.2012. 11:03

Citiraj:

Autor Buger (Post 2100417)
Može li mi netko objasniti zašto nekim "štednim žaruljama" treba cca pola sekunde da se upale (npr. Osram), dok se neke trenutno uključuju (npr. TEŽ)?

I zašto na pakiranjima proizvođači deklariraju uštedu energije do 80% kada je jedna štedna žarulja za istu količinu svjetlosti u odnosu na žarulju sa žarnom niti deklarirana na cca 5 puta manju snagu?

Pa daj malo kalkuliraj. :D

tomov 14.02.2012. 12:43

Citiraj:

Autor Buger (Post 2100417)

Ove bolje se malo prvo predgriju pa upale pa su trajnije :)

X - 4X/5 = X/5
X - 80%X = X/5

odakle slijedi ušteda od 80% :roller:

Buger 14.02.2012. 12:53

a vidi stvarno :D

Buger 19.02.2012. 12:59

Još jedno pitanje u vezi štednih žarulja.

Imam nekoliko Osramovih twist žarulja i sve imaju malu crnu točkicu na vrhu, e sad, na jednoj žarulji se ta "točkica" povećala nekoliko puta? Znači li to da će žarulja uskoro u vječna lovišta ili? Inače, žarulja je stara oko 4 mjeseca...

syss 19.02.2012. 13:18

ja to nisam primjetio na svojima, makar su moje neke isto twist ali philipsove.

od svih štednih u kući, jedno 15ak komada, još ni jedna nije krepala, a neke mislim da broje i preko 5 godina.

Facelessone 19.02.2012. 14:11

Meni je dosad krepala jedna Philips 125W. Počne se pojavljivat nekej crno, polako se širit i onda krepa nakon nekog vremena. Ali se stvarno i naradila. Oko 3 godine ~12 sati dnevno u kuhinji di je zapareno, zadimljeno i kaj sve ne.

Buger 20.02.2012. 10:39

evo i slika:

"standardna točkica"
http://www.pohrani.com/f/1J/xB/1f2cKlGk/p2200173.jpg

"nova proširena točkica"
http://www.pohrani.com/f/40/wt/2eMvo1EV/p2200171.jpg

EDIT: oprez, slike su od 1.5MB

Deathclaw13 21.02.2012. 12:20

Simptomi nadolazeceg kvara kompaktnih fluo cijevi mogu doci mjesecima unaprijed, a to su produzeno vrijeme paljenja dok ne postigne maksimum svjetline, zujanje integrirane elektronicke prigusnice iliti balasta, nasumicni trenutci smanjene svjetline, te pojava rastucih crnih tockica unutar cijevi.

Tako da, odgovor je da, to je znak "bye bye baby bye", ali mozda ce radit' jos dost' dugo...

tutix 24.03.2012. 00:29

Zna netko gdje se može (i može li se uopće) nabavit ovakva letva u nas: Belkin Conserve Smart AV?

Inače, uzeo sam jučer u Lidlu štedne žarulje, topline 2700K, 15W (64W). Zasad ne zuje (:D), sporije se pale što je dobro i još kad bi izdržale >10 000 h... 15 kuna komad.

Viperus 25.03.2012. 10:31

Ja sam ti mjerio kolko ti uređaji troše u standby-u i neisplativo ti je. Sve izuzev maxTV-a, toši 1-2W. Da ne spominjem da ako imaš recimo maxTV i VHS/DVD rekorder, kad ugasiš TV će ti se resetirati satovi na njima, a maxTV će se paliti 5min.

Realno gledano štedne žarulje ti traju pola od onoga što piše. Oni ovo računaju tako da ih drže upaljene 10k sati bez prestanka (ili računalnom simulacijom to naprave XD) , tako da se zbog učestalog paljenja i gašenja to spusti na 50-75% ovisno o kvaliteti žarulje.

Bolje ti recimo uzeti te u lidlu za 15kn pa da rade 1-2god, nego one od 65kn šta traju 3-5 god.

BTW jel itko zna gdje se mogu odlagati štedne žarulje? Prije par dana sam primjetio na križanju selska - zagorska neke strelice prema reciklažnom dvorištu, ali nisam još skužio di je XD

tomov 25.03.2012. 23:17

Stare štedne i ne štedne žarulje kao i sve što je radilo ikada na struju osim baterija i akumulatora spada u elektornički otpad.

tor 26.03.2012. 07:23

Citiraj:

Autor Viperus (Post 2129603)
Ja sam ti mjerio kolko ti uređaji troše u standby-u i neisplativo ti je. Sve izuzev maxTV-a, toši 1-2W. Da ne spominjem da ako imaš recimo maxTV i VHS/DVD rekorder, kad ugasiš TV će ti se resetirati satovi na njima, a maxTV će se paliti 5min.

Realno gledano štedne žarulje ti traju pola od onoga što piše. Oni ovo računaju tako da ih drže upaljene 10k sati bez prestanka (ili računalnom simulacijom to naprave XD) , tako da se zbog učestalog paljenja i gašenja to spusti na 50-75% ovisno o kvaliteti žarulje.

Bolje ti recimo uzeti te u lidlu za 15kn pa da rade 1-2god, nego one od 65kn šta traju 3-5 god.

BTW jel itko zna gdje se mogu odlagati štedne žarulje? Prije par dana sam primjetio na križanju selska - zagorska neke strelice prema reciklažnom dvorištu, ali nisam još skužio di je XD

ovo je istina za standby, premala je to potrošnja da se išta kemija oko toga. Štediti na el. energiji je najefikasnije tako da obratiš pažnju na najveće potrošače i tamo pokušaš smanjiti potrošnju, perilice i ta sranja paliti kad je jeftinija struja, gasiti potrošače kad ih ne trebaš itd.

tomek@vz 26.05.2012. 19:58

Struji struja...i košta

Možda malo bedasto ali...nešto me malo navelo na razmišljanje neki dan...Struja poskupjela - pa razmišljam - dali je dovoljno skupa da bih recimo primjetio osjetan pad cijene na mjesečnom računu za struju ako bih recimo svoj Phenom II X4 B55 3.8GHz zamijenio sa nečim tipa I3 2100 ili G530? Pretpostavimo da komp radi 24/7.

lowrider 26.05.2012. 20:50

Ono za čim ja slinim je 10 solarnih panela od 100W=1kW za 6000kn sa PDV i dostavom u ZG, apsolutno najjeftinija i najpovoljnija ponuda (nažalost samo od 10+ komada ploč, manje ne)
S tim buš OSJETNO smanjil račune, a s ovim čisto sumnjam da bu kaj osjetno manje trošilo.

Jel je 50w razlike između ta dva proca-tko barata podacima.

tomov 27.05.2012. 10:47

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2171152)
Možda malo bedasto ali...nešto me malo navelo na razmišljanje neki dan...Struja poskupjela - pa razmišljam - dali je dovoljno skupa da bih recimo primjetio osjetan pad cijene na mjesečnom računu za struju ako bih recimo svoj Phenom II X4 B55 3.8GHz zamijenio sa nečim tipa I3 2100 ili G530? Pretpostavimo da komp radi 24/7.

Ovisi za što ti služi računalo... Ako je stroj za malo neta i tome sličnom onda ugasi recimo 2 jezgre u BIOS te undervoltaj procesor i promijeni throttle frekvencije u C'N'Q sa K10 te imaš procesor koji troši jako malo... Naravno ako ostaneš na AMD imaš grafičku koju nije baš lako optimizirati. No u svakom slučaju ti se ne isplati kupovati novo računalo da bi uštedio energiju jer će ti trebati godina i godina da isplatiš investiciju a do tada ćeš već kupiti novi komp...

Just my 2c...:chears:

tomek@vz 27.05.2012. 13:09

Citiraj:

Autor tomov (Post 2171306)
Ovisi za što ti služi računalo... Ako je stroj za malo neta i tome sličnom onda ugasi recimo 2 jezgre u BIOS te undervoltaj procesor i promijeni throttle frekvencije u C'N'Q sa K10 te imaš procesor koji troši jako malo... Naravno ako ostaneš na AMD imaš grafičku koju nije baš lako optimizirati. No u svakom slučaju ti se ne isplati kupovati novo računalo da bi uštedio energiju jer će ti trebati godina i godina da isplatiš investiciju a do tada ćeš već kupiti novi komp...

Just my 2c...:chears:

Mudro zboriš...A što ako uspoređujemo sad ta dva proca u full loadu - kolko gledam razlika je cca 100W u potrošnji u loadu. Dakle 90% surfanja, 9% gaming, 1% igranje sa virtualkama...što ako ne želim izgubiti na performansama a da u isto vrijeme želim uštediti na struji...

spawn 27.05.2012. 18:08

100w ako igras 3 sata dnevno = usteda oko 10kn mjesecno.

borny 27.05.2012. 18:28

@ tomek: radije kupi štedne žarulje nego da sakatiš komp.
Ili netbook pa nek radi 24/7.

rodney 27.05.2012. 18:46

Citiraj:

Autor lowrider (Post 2171174)
Ono za čim ja slinim je 10 solarnih panela od 100W=1kW za 6000kn sa PDV i dostavom u ZG, apsolutno najjeftinija i najpovoljnija ponuda (nažalost samo od 10+ komada ploč, manje ne)
S tim buš OSJETNO smanjil račune, a s ovim čisto sumnjam da bu kaj osjetno manje trošilo.

Gdje i kojih panela?
Inace, nisu sam paneli trosak, treba imat ili ugovor s hepom ili cudo brdo olova,
inverter, regulator punjenja, svasta nesto, i nakraju - sunce...

lowrider 27.05.2012. 19:01

Citiraj:

Autor rodney (Post 2171497)
Gdje i kojih panela?
Inace, nisu sam paneli trosak, treba imat ili ugovor s hepom ili cudo brdo olova,
inverter, regulator punjenja, svasta nesto, i nakraju - sunce...

Ne, to ti treba za prodaju struje HEP-u. Za vlastit potrebe ne.
Osim eventualno građevinske dozvole za postavljanje, al sumnjam da za 1-2 panela to treba

Evo link:

http://www.solarni-paneli.hr/pdf/cjenik.pdf

Za cijenu jedne osrednje konfe imaš kompletni solarni sustav koji bi ti napajao komp 24/7 (panle, inverter/regulator, akku)

borny 27.05.2012. 19:18

Kako ti paneli reagiraju na tuču?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:41.