PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Vino (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=148365)

Jelc 29.02.2012. 22:16

Evo, dušu dalo za gem a nije preskupo:)

Pohrani.com

The Pill Man 29.02.2012. 22:43

Ja sam trenutno na domaćem kupažu od babića i plavine od crnog, a debita i maroštine kod bijelog. Berba 2011 je bila slaba po količini ali +4 po kvaliteti. (malo su kiseline ostale više zbog prevelikih temp krajem 8-og i u 9mj.)
Iako to i nije loše s obzirom da kod nas u Dalmaciji često budu kiseline i preniske. Ovako vino ima više svježine, pa mogu reći da je moja ocjena vina kao i godine +4.

Jelc 01.03.2012. 10:25

Oho, mislim da bum se prošetal po ovo:D

Pupo 01.03.2012. 10:34

Navodno bi to trebala biti graševina Kutjeva d.d. iako sad pitanje je što pakiraju unutra :D

panoramix 01.03.2012. 10:34

@ Jelc: Odbij PDV, maržu, transport, pakovanje i izađe fajn manje od 10 kn po litri. kakvo je to vino ? Refreshana bogtepitaj koja berba + interakcija sumpora u vinu sa neprirodnom ambalažom. Onda se čudiš da nemreš pogodit' put do lokalnog dućana i sjetit' se organizirat' Žderonje...:D

Jelc 01.03.2012. 10:39

Jebote, prigorci i zigorci bu nekaj govorili o vinu i sumporu bogte...strašno:D

Ja volim imat takva konzumna sranja u kući, idu i u vajn a dobri su za gem:)

Mortal 01.03.2012. 12:59

Samo graševina i graševina, pobjegao sam sa kontinetna i navukao se na malvaziju i povratka više nema.

Ovdje (istra) većina vinara prodaje u rifuzi vina za nekih 15-18kn i dobar dio je neusporediv sa bilo kojom litrenom graševinom. Ali da se na koninentu naći dosta dobre graševine u rifuzi, međiurje (štrigovo) i požega je puna toga i dosta boljjih od kutjevačke.

Jelc 01.03.2012. 13:13

Koje su ovdje sve probirljive njuške pa jambraju na graševinu od 12kn/l:D

Mislim ono, pa u nekim dućanima budeš skuplje platil litru žuje ili karlovačke...

Mortal 01.03.2012. 13:39

Od 11 do 13.05. vam je Vinistra u Poreču. Svi vi koji ste ljubitelji vina dođite stvarno se isplati isprobati. Prošle godine su imali 280 vrsta samo malvazije, dok ukupno je bio oko 600 vrsta za degustaciju.

Uživao sam.... :)

syss 01.03.2012. 14:01

meni su istarske malvazije fenomenalne, makar najviše volim chardonnay i dobre graševine... tak-tak graševine (ove gore matore za 8.99kn/l) u gem.

listerstorm 02.03.2012. 19:27

Belje se poprilično popravilo (a i cijenom:D) otkako je Ivica uložio.

Graševina im je gotovo na razini kutjevačke, a Merlot iz 2008/2009 je IMO kategorija za sebe, čak i u usporedbi s razvikanim (precijenjenim) Dingačem/Postupom.

Od bijelih su mi Silvanac i Sauvignon koplje iznad svih.

Za špricer đakovački rizling.:D

timmy 02.03.2012. 19:59

Citiraj:

Autor Jelc (Post 2112916)
Oho, mislim da bum se prošetal po ovo:D

Iskusno oko na prvi pogled vidi da se ne ovdje ne radi o graševini kutjeva d.d., jeftini plagijat. Inače kutjevačka graševina mi je daleko najveći best buy kad se pije u gradu. U požegi je ima u svakoj birtiji za 60-70kn + 20 kn studenac, runda za manje od 100kn

Jelc 02.03.2012. 20:19

Citiraj:

Autor timmy (Post 2114109)
Iskusno oko na prvi pogled vidi da se ne ovdje ne radi o graševini kutjeva d.d., jeftini plagijat.

Za gembač kobog:)
Za vajn guilaš nije dovoljno kisela:D

morph 02.03.2012. 20:19

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2114080)
Belje se poprilično popravilo (a i cijenom:D) otkako je Ivica uložio.

Belje (tj. Agrokor) je napravilo malu revoluciju na domacem trzistu vina. Prije za 50-ak kuna nisi mogao dobiti pristojno vino. Koliko mi je poznato drugi proizvođači su se bunili da ruše cijene, ali su se s vremenom prilagodil i omjer ulozeno/dobiveno dosao je na neku normalnu razinu.

Dr. Faustus 03.03.2012. 01:10

Oprostite, ali ova tema se sve više svodi na razglabanje 'alkosa' o jeftinim vinima umjesto da se pišu preporuke o stvarno dobrim (vrhunskim) vinima.

Unaprijed se ispričavam ako sam nekoga povrijedio.

listerstorm 03.03.2012. 01:40

Alkosa?

Makaršta. :D

Škicni par postova iznad. Nije da nema govora o vrhunskim vinima.

Što bi ti od istih preporučio? Ako nisam nepristojan, u suprotnom isprika. :)

Jelc 03.03.2012. 08:39

Tema je vino i kao takva dopušta valjda da se razgovara i o "svakodnevnim" vinima a ne samo o vrhunskim...isto kao i na temi o pivu gdje se priča i o Žuji i pivu koje je 50 kn boca.

Koga smeta kaj se tu i tamo postavi pitanje gdje ima jeftinije graševine ili rizlinga za gemišt-taj bi možda trebao pronaći kakav uže specijalizirani forum:)

sick_boy 04.03.2012. 19:18

E, jbg. Evo začetnika teme - malo se profiltrirao ukus u zadnje vrijeme i postao "fina guza"... :D

Ugl, jeftinjake više ne gledam (radije popijem čašu mineralne neg' čašu kutjevačke/beljske/nekedruge graše iz litrenke).

Trenutno na stolu otvoreno "2718 sati sunca u boci" od Dubokovića - vrlo dobro za nekih 80-tak kn butelja. Neki dan probao Mihaljev Merlot 2009. (90kn butelja u podrumu) - čuvajte se Dalmoši, ovo vino ozbiljno ugrožava Plavce (da, i Dingače i Postupe) - izvrsno vino!

Bijelo - Miraz Graša (Feričanci) - njam (ali, poskupo - cca. 100kn butelja)! Još uvijek se nađe orahovačkog Silvanca - "platiš 1 dobi'š 2" u Konzumu, Plodinama - bargain!

Negativno - Erdutska kvalitetna Graša berba 2010, butelja - bljak. Litrena Kutjevačka i Beljska Graša berba 2010. - fuj. Frankovka 2009-, neki Vukovarski vinar - Milanković ili nešto slično - bljak. Neki jeftini Cabernet Sauvignon u Intersparu (ne sjećam se točno koji, ali znam da je cca. 25kn) - užas i katastrofa!

srale7 04.03.2012. 20:43

Dodjem jucer u svoj kvartovski mali Konzum, nije bilo Kutjeva i uzmem to nesretno Belje (graševina) i 1,5l mineralne, racun 29,xx kn. Uglavnom, to Belje nije tak ni loše, pogotovo sa mineralnom i za tu cijenu (23 kn) tesko da može bolje :)

listerstorm 05.03.2012. 21:30

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2115051)
nije bilo Kutjeva i uzmem to nesretno Belje

Jesenas je završen projekt izgradnje najsuvremenije vinarije u ovom dijelu Europe (investicija od cca 150 milijuna kuna). Imaju preko 600 hektara i 8 milijuna litara kapaciteta.
A i bez problema će platit najbolje enologe.

U idućih par godina Belje će potpuno preuzeti primat u proizvodnji najkvalitetnijih (što bijelih što crnih) vina u RH a Agrokor je već sada najveći proizvođač.

Podsjetnik na trenutno stanje:

http://www.jutarnji.hr/vina-belje-ne...-rastu/995236/

Kušaonica:
http://www.belje.hr/djelatnosti/tp/kusaonica.asp

srale7 05.03.2012. 21:41

Da čujem preporuke za chardonnay do 50kn/l?

Odnosno koliko je dobar chardonnay od Kutjeva? jel na razini Graševine?

syss 05.03.2012. 21:53

nisam ih probao sad sve žive, ali možeš malo i van granice i potegnut za gato negrom ;)

Ammy 05.03.2012. 22:18

Jel netko pio Cuvée? To sam dobila al eto još stoji zatvoreno :)

Inače volim crna vina pogotovo ona jako jako suha. Fina su mi vina od Agrokora Festigia, pogotovo Festigia Castelo. Doduše nisam izbirljiva, samo nevolim one kiseliše, za buteljku ću uvijek izdvojit novce i onda guštat u istoj :D

Dobila sam jednom prilikom par boca Iločke frankovke, ali neke za odabranu klijantelu :D bila je prefina, daleko bolja od one komercijalne po dućanima.

I mješanje vina s vodom ili kolom je grehota :D

samsung89 05.03.2012. 22:39

Neznam kakva je kod vas situacija no osobno kupujem vino u trgovini samo baš kada nema druge opcije.

Kod nas se za 10-15kn nađe odličnih vina koja su po meni puno bolja nego večina ovih razvikanih po trgovinama.

Nedavno smo baš testirali sa kolegama, natočili smo u iste boce domaće i kupovno i ponudili na degustaciju. Svi su rekli da im je ovo domaće bolje (makar nisu znali koje je koje)

dopeer 06.03.2012. 11:54

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2115820)
Da čujem preporuke za chardonnay do 50kn/l?
Odnosno koliko je dobar chardonnay od Kutjeva? jel na razini Graševine?

neces pogrijesiti sa kutjevom niti sa beljem.
mozes probati i od feravina chardonnay (35-40kn, to im je nova politika da sva vina iz dika serije budu 5eur).
chardonnay od krauthaker jer mozda najpopularniji...75kn.
ako se zelis pocastiti preporucam od koraka chardonnay sur lie...145kn (po mnogima jedno od najboljih bijelih vina u hrvata)
od novih vinara poprilicno dobar chardonnay ima galic vinarija...70kn.

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2115884)
Jel netko pio Cuvée? To sam dobila al eto još stoji zatvoreno :)

ciji cuvee? ako je od josica (koji je poprilicno popularan) onda ti se nebu svidio jer je polusuhu :D

Citiraj:

Autor Ammy (Post 2115884)
za buteljku ću uvijek izdvojit novce i onda guštat u istoj

za gustanje preporucam cabernet sauvignon od roxanicha :D jedno od najboljih crnih vina...155kn
uskoro ce pustiti i merlot na trziste...cijena bi trebala biti ista.
a i uskoro na trziste izlazi gran teran od coronice...biti savrseno ko i uvijek :D

Ammy 06.03.2012. 17:26

Citiraj:

Autor dopeer (Post 2116194)
ciji cuvee? ako je od josica (koji je poprilicno popularan) onda ti se nebu svidio jer je polusuhu :D

za gustanje preporucam cabernet sauvignon od roxanicha :D jedno od najboljih crnih vina...155kn
uskoro ce pustiti i merlot na trziste...cijena bi trebala biti ista.
a i uskoro na trziste izlazi gran teran od coronice...biti savrseno ko i uvijek :D

Cuvee je ezimit-vino, a to kaj je polusuho ne znači da ga neću popit :D

thx za preporuke :goood:

Amdejac 07.03.2012. 00:56

http://www.rotodinamic.hr/akcije.asp?ID=2
Stolno vino ROTO SAMO 7,99 kn.

listerstorm 11.03.2012. 09:44

A jbt, 7,99 kn.

To me podsjeti na onu kad je stari poznati (bogati) vinar na samrti sinovima rekao "djeco, znate, vino se može praviti i od grožđa".

Amdejac 11.03.2012. 11:00

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2119822)
A jbt, 7,99 kn.

To me podsjeti na onu kad je stari poznati (bogati) vinar na samrti sinovima rekao "djeco, znate, vino se može praviti i od grožđa".

Zakon o trošarinama

Članak 48.
Trošarina na alkohol i alkoholna pića ne plaća se:
1. na pivo iz članka 40. ovoga Zakona, koje je proizvela fizička osoba, vlasnik poljoprivrednog zemljišta, iz vlastitog uzgojenog ječma za vlastitu potrošnju i potrošnju članova njegova kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji.
2. na vino iz članka 41. i ostala pića dobivena vrenjem osim piva i vina iz članka 42. ovoga Zakona, koje je proizvela fizička osoba, vlasnik poljoprivrednog zemljišta ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju vina i ostalih pića dobivenih vrenjem osim piva i vina, ako se koriste za vlastitu potrošnju i potrošnju članova njegova kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji.

Tu se vidi koliko zakonodavac razumije materiju. Za vino se nemora imati čak niti grožđe, dovoljno je imati tvar za proizvodnju vina.
Dok za pivo moraš imati zemlju, posijati ječam i imati pogon da ječam proklija i kasnije ga posušiti da se dobije slad.

Samo za primjer od čega se radi vino.

panoramix 11.03.2012. 11:32

Citiraj:

Autor AMD (Post 2119850)
Zakon o trošarinama

Članak 48.
Trošarina na alkohol i alkoholna pića ne plaća se:
1. na pivo iz članka 40. ovoga Zakona, koje je proizvela fizička osoba, vlasnik poljoprivrednog zemljišta, iz vlastitog uzgojenog ječma za vlastitu potrošnju i potrošnju članova njegova kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji.
2. na vino iz članka 41. i ostala pića dobivena vrenjem osim piva i vina iz članka 42. ovoga Zakona, koje je proizvela fizička osoba, vlasnik poljoprivrednog zemljišta ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju vina i ostalih pića dobivenih vrenjem osim piva i vina, ako se koriste za vlastitu potrošnju i potrošnju članova njegova kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji.

Tu se vidi koliko zakonodavac razumije materiju. Za vino se nemora imati čak niti grožđe, dovoljno je imati tvar za proizvodnju vina.
Dok za pivo moraš imati zemlju, posijati ječam i imati pogon da ječam proklija i kasnije ga posušiti da se dobije slad.

Samo za primjer od čega se radi vino.

Nemoj nagliti Organu, vino je proizvod dobiven fermentacijom voćnog soka. Zakonodavac nije htio nabrajati sve voćke od kojih se može dobiti vino pa je stavio općenitu imenicu tvar. Svake godine spravljam jabučno vino a rado popijem kupinovo i ako nađem negdje vani, vino od bazge.
O direktno rodnim hibridima ( tudum) ne treba posebno govoriti. 75 trsova je još uvijek u pogonu...:goood:

Ammy 20.04.2012. 20:13

Baš pijuckam Portugizac, pa nije loše :goood:

Marjag 23.04.2012. 17:20

Vinarija..

ja uglavnom gledam kupit u vinariji..tu u puli imas odlicna vina za 16ak kn.
tako ima teran iz bacve za 16 a u konzumu ribar i ostala ekipa kostaju toliko..
a zna se sta je ribar..

ivan77 23.04.2012. 18:14

da taj "teran za 16kn" se radi šećer+germa+umjetna aroma+boja+malo sumpora

MORH 23.04.2012. 19:29

da al je prasak kvalitetniji :)
u kojoj vinariji uzimas to u puli?

Overclock 23.04.2012. 19:46

U Puli ima na samom početku ili samom kraju Zagrebačke ulice, jefitno a odlicno crno vino, proslo ljeto sam sa boljom polovicom degustiral tam i oboje smo bili iznenadjeni okusom a i cijenom od nekih ~15kn/L.

listerstorm 23.04.2012. 20:30

Najbolje od rinfuznog crnog je Merlot (Belje). 3L za 55 kn u beljskoj točionici u Osijeku.

Uglavnom, best buy nadaleko.:)

The Pill Man 23.04.2012. 21:01

Citiraj:

Doduše nisam izbirljiva, samo nevolim one kiseliše, za buteljku ću uvijek izdvojit novce i onda guštat u istoj

Dobila sam jednom prilikom par boca Iločke frankovke, ali neke za odabranu klijantelu bila je prefina, daleko bolja od one komercijalne po dućanima.

I mješanje vina s vodom ili kolom je grehota
Svaka rič stoji!
Jedino je malo frka dok ne probaš više vrsta i ne nađeš dobitnu kombinaciju, potroši se dosta.
Ja sam se zato nakon koje tisućice i uhvatio vlastite proizvodnje, doduše radi se o 150l+- godišnje ali radim maksimalno kvalitetno i uživam u tome.

Samo što je nastala frka u familiji jer sam napravio bolje vino od starijih "iskusnijih" rođaka pa sad pucaju po šavovima od ljubomore. A zezali me kad sam počeo čitati o tehnologiji na netu da će to biti ne(t)-vino.:D

RAUL 23.04.2012. 21:25

Citiraj:

Autor The Pill Man (Post 2149754)
Svaka rič stoji!
Jedino je malo frka dok ne probaš više vrsta i ne nađeš dobitnu kombinaciju, potroši se dosta.
Ja sam se zato nakon koje tisućice i uhvatio vlastite proizvodnje, doduše radi se o 150l+- godišnje ali radim maksimalno kvalitetno i uživam u tome.

Samo što je nastala frka u familiji jer sam napravio bolje vino od starijih "iskusnijih" rođaka pa sad pucaju po šavovima od ljubomore. A zezali me kad sam počeo čitati o tehnologiji na netu da će to biti ne(t)-vino.:D

Debit?

Ammy 23.04.2012. 22:14

Citiraj:

Autor The Pill Man (Post 2149754)
Svaka rič stoji!

Da istina potroši se dosta, ali meni je interesantno da mi je neko vino odlično i onda se izguštam u njemu i nakon nekog vremena mi više ne paše, mislim nije loše ali nije to to više. Nisam sad neki alkić pa da trošim puno previše alkohola :D

A to kaj se tiče vlastite proizvodnje, pa valjda ti stari i iskusni vinari znaju kak se kaj radi, pa nemožeš ti imat ništa bolje od njih, pogotovo ako si dosta mlađi od njih. Jednom riječju zavist :)

Mortal 04.05.2012. 10:27

Vinistra je sljedeći vikend :)

Upad 80kn, ima dosta zanimljivih predavnja i 250vrsti malvazije za isprobat. Ide netko?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:18.