PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Tableti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=65)
-   -   E-book reader (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=133655)

Mario92 18.11.2024. 14:09

Svijetlo je samo za po danu? What

A ja gledam paperwhite baš zbog čitanja u mraku, kaj sam ja tu kud sad ili?

acmevagabundo 18.11.2024. 14:30

I meni je najbolje čitati na plaži, osvjetljenje je tada beskorisno. Ne kužim osvjetljenje u tom slučaju, pa sve se vidi.
Da nisi slučajno pobrkao e-ink i čitanje na tabletu.

Lourdin 18.11.2024. 14:34

Imam Kindle PW.
Čitam po mraku u spavaćoj sobi dok žena spava.
Odlična stvar. Stavim na skoro najmanje osvjetljenje, žuto obavezno, i uživam.
Ne znam zašto nebi bio po mraku...

Sent from my M2011K2G using Tapatalk

kopija 18.11.2024. 15:05

Bijela slova na crnoj pozadini, jeli moguće?
Nemam e-ink, al tu shemu koristim na tabletu po noći.

udarnik60 18.11.2024. 15:16

Citiraj:

Autor kopija (Post 3774783)
Bijela slova na crnoj pozadini, jeli moguće?
Nemam e-ink, al tu shemu koristim na tabletu po noći.

Moguće je.

I relativno je ok sa žutim svjetlom, ali koliko se god vi čudili ne čitam ga u mraku. Nije to baš dobro za oči makar bio e-ink. Uvijek uz neku lampu.

A full brightness i bijelo svijetlo puno više pomaže po sunčanom danu.

Sent from my motorola edge 40 using Tapatalk

d0X 18.11.2024. 22:09

Citiraj:

Autor udarnik60 (Post 3774784)
I relativno je ok sa žutim svjetlom, ali koliko se god vi čudili ne čitam ga u mraku. Nije to baš dobro za oči makar bio e-ink. Uvijek uz neku lampu.

Slažem se i sumnjam da se itko čudi jer poanta e-inka je da simulira čitanje sa papira.

conan 19.11.2024. 02:05

Citiraj:

Autor acmevagabundo (Post 3774719)
Ne znam koliko je ovdje čitača, al recimo u prvom postu kažeš da si čitao usporedbe kindla 11 i 12. Mislim da na forumu ti to nitko neće moći usporediti. Nema nitko dvije uzastopne generacije uređaja. Moj prvi Kindle mi je trajao 10 godina i promjenio sam ga zbog hardverske greške. Inače bi i dalje čitao na njemu, a vjerojatno je imao slabiji brightnes od ovih novih.

Što sam više čitao o Kindleu i drugim ebook readerima to više neginjem Kobu :)
...konkretnije Kobo Libre
Znam da nepotrebno okolo seciram žebe i da bi mi bio dobar bilo kakav e-reader za 100 eura al jebga, tužite me ne ženi.
Odlučio sam pročitat prvo sve fizičke knjige koje sam s vremenom skupio a nisam pročitao pa tek onda kupit e-reader.

From Tapatalk with love

LAcy 19.11.2024. 03:16

Meni je za oko zapeo TCL NXTPAPER. Kao najbolje od oba svijeta. Jedino sto ga jos nema za kupit, tj. ima Verizon al' uz pretplatu. Ne treba mi cellular netowrk na tabletu a jos manje pretplata za isti.

https://www.tcl.com/us/en/products/m...r-11-dark-grey

acmevagabundo 19.11.2024. 10:36

Citiraj:

Autor conan (Post 3774862)
Što sam više čitao o Kindleu i drugim ebook readerima to više neginjem Kobu :)
...konkretnije Kobo Libre
Znam da nepotrebno okolo seciram žebe i da bi mi bio dobar bilo kakav e-reader za 100 eura al jebga, tužite me ne ženi.
Odlučio sam pročitat prvo sve fizičke knjige koje sam s vremenom skupio a nisam pročitao pa tek onda kupit e-reader.

From Tapatalk with love

Žena mi ima Kobo, i meni ti to sve izgleda isto. E-ink je super za čitanje i ako ti je primarno čitanje samo je bitno da je e-ink.
Kao što je gore rečeno, nove generacije nemaju fizičke tipke, listaš dodirom na touchscreen. Ali to meni paše, čak sam prije ležeći na plaži na boku znao nehotično pritisnuti gumb za listanje, pa vraćaj stranicu.. Ovo mi je bolje.

Postoji Calibre app i to mi je na instalirano na laptopu, pa iako kindle ima puno manje knjiga koje su u formatu nativno podržanom od kindlea, sa Calibreom sve pretvaraš u kindle format i to ti nije nikakvo ograničenje.
Jedino nisam probao, ali naše knjižnice podržavaju elektronske knjige i epub format. To nije kindlov format, ali je za kobo. Može li se preko njega posuđivati e-knjige i kako to radi ne znam. To ti mora objasniti netko bolje upućen u to, ali mi izgleda kao jako zgodna opcija, učlaniti se u neku knjižnicu i čitati posuđene e-knjige.

Cuky 19.11.2024. 11:51

I mene taj dio zanima oko nasih knjiznica. Uclanjen jesam, trenutno nemam citac, al namjeravam uzet.

conan 19.11.2024. 12:35

Dobro pitanje... Knjižnice i posuđivanje e-knjiga. Provjerit cu kod sebe u Bj al ne očekujem puno. Prije bi reko da ima neka online knjižara di se "posuđuje" pa ti pošalju na račun/mail.

Edit:
https://www.kgz.hr/hr/informacije/up...e-knjiga/53172

From Tapatalk with love

Moshus 19.11.2024. 12:47

Novije generacije kindlea podržavaju epub, na starijima konvertiraš i vozi.
Ovo da se pozadinsko osvjetljenje koristi po danu, a ne po mraku je ono wtf. Sunčano ili ne, po danu ti ne treba apsolutno nikakvo pozadinsko osvjetljenje što i je poanta e-inka. Po mraku je stvar preferencije. Ja bez problema čitam sa pozadinskim osvjetljenjem u mraku bez vanjskog svjetla.

Vezano za knjižnice... Kakav je izbor knjiga na hrvatskom ako je netko koristio? Gledam za staru uzeti neki e-ink koji bi podržavao te aplikacije, ali đabe ako nema knjiga na hrvatskom.

conan 19.11.2024. 13:00

Koliko sam ja skužio pozadinsko osvjetljenje treba za čitanje e-inka u mraku, u osvjetljenom prostoru je nepotrebno jer je isto ko da čitaš papir.
Navodno nije neka sreća sa e-knjigama na hrvatskom, možda novija i razvikanija izdanja.
Ja imam neke na hrvatskom ali su u PDF formatu.

From Tapatalk with love

Moshus 19.11.2024. 13:23

Ma imam i ja nešto knjiga na hr, ali ako se knjižnice aktivno ne bave prebacivanjem knjga u taj format onda se to ne isplati.

1v@n 19.11.2024. 14:06

Ima 10+ godina kako sam pokušao nagovoriti direktora jedne domaće izdavačke kuće da krenemo digitalizirati njegova izdanja, od udžbenika do kuharica.
Rekao mi je da sam lud :lol2:

Nema interesa za time uopće u HR

Moshus 19.11.2024. 14:42

Pa za takav tip literature sam siguran da nema interesa. Teško da će netko ići čitati kuharicu na e-readeru.
S druge strane vjerujem da bi za nekakvu beletristiku bilo interesa, naročito za stariju gardu koje ne barata vješto engleskim.

acmevagabundo 19.11.2024. 16:59

Baš bi bilo dobro da netko opiše svoja iskustva sa knjižnicom i posuđivanjem e-knjiga.
Mene to zanima, jer bi htio čitati na hrvatskom. Ono malo knjiga što sam našao na hrvatskom sam već pročitao tako da trenutno čitam na engleskom. Može proć, ali hrvatski mi je draži. Postoje besplatne elektronske knjige, i tu skineš knjigu i prebaciš je na čitač bez problema. Ali tu je jako ograničena dostupna građa. Volio bi da možeš čitati noviju beletristiku na hrvatskom, pa makar i par godina staru.
Na ovoj poveznici koju je @conan stavio postoje navedena dva e-book čitača. Moram li baš imati jedan od ta dva za naše knjižnice ili? U opcijama koje sam gledao knjige koje se posuđuju su u epub ili html formatu. Kindle koji ja imam ima ugrađeni web preglednik, mogu li je onda posuditi html format ili?

1v@n 19.11.2024. 17:04

Citiraj:

Autor Moshus (Post 3774961)
Pa za takav tip literature sam siguran da nema interesa. Teško da će netko ići čitati kuharicu na e-readeru.
S druge strane vjerujem da bi za nekakvu beletristiku bilo interesa, naročito za stariju gardu koje ne barata vješto engleskim.

Napisao sam digitalizirati, ne nužno pobacati sve u epub. Ima servisa preko kojih se mogu rentati i kupovati mjesečna izdanja časopisa i sl. Nema granica. Od beletristike u ePubu, do kuharice u digitalnoj kolor verziji s dodanim video sadržajem koje možeš listati na tabletu. Mogućnosti su stvarno beskonačne

MIK 19.11.2024. 17:42

Gledam neki oglas za Kindle- piše "bez oglasa" ??? kaj to znači da se kindle kupi sa reklamama ?

Moshus 19.11.2024. 17:48

@Ivan
Jasno, ono što htjedoh reći je da bi sigurno bilo interesa za određen tip literature kao što je beletristika, odnosno literatura koja se posuđuje u knjižnicama i to prvenstveno u formatu za e-readere.

@acmevagabundo
Moraš imati e-čitač na koji možeš instalirati naveden aplikacije

@Mik
Imam stariju generaciju Kindle-a pa nemam tih problema, ali mislim da kod ovih novijih generacija, ako uzmeš jeftiniju verziju onda te lešinari spamaju sa reklamama. Ako hoćeš bez reklama moraš dati više para.

ID2502 19.11.2024. 17:58

Nema spamanja sa reklamama na novijim kindle uređajima.... jedina reklama je na lock screenu a tokom čitanja ne iskaču reklame.....

1v@n 19.11.2024. 18:03

Oduvijek je bilo tako. Imao si reklamu na ekranu dok je bio na standby. Skuplje verzija nije imala ništa. Tijekom čitanja nikad nije iskakalo ništa. Ne znam jel ikome smetalo jer je izgledalo kao screensaver.

Mirkopoter 08.12.2024. 16:18

Imaju li sad Kindle-i kakve zaštite od prebacivanja ebooksa skinutih s interneta na internu memoriju? Imam neki stariji i nikakvih problema nema s time, ali ne znam kako je s novijima.

acmevagabundo 08.12.2024. 16:30

Prebaciš bez problema. Ali, više je korisnika prijavilo da im je kod ažuriranja pobrisalo knjige. Ako možeš bez mreže i ažuriranja nebi trebalo bit problema.

ID2502 08.12.2024. 17:07

Ja sam svoj PW spojio dva puta ove godine na wifi radi updatea i oba puta mi je izbrisalo sve knjige sa njega. Ali prebacivanje knjiga ručno ili ako koristiš Calibre funkcionira bez problema. Ako nisi spojen na net nemaš brige.

Mirkopoter 08.12.2024. 17:41

Može se isključiti net? Čuo sam neke primjedbe da nema isključivanja neta na Kindle-u.

d0X 08.12.2024. 18:08

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3778406)
Može se isključiti net? Čuo sam neke primjedbe da nema isključivanja neta na Kindle-u.

Imaš Airplane mod.

xlr 08.12.2024. 18:12

Moj je spojen na net valjda 10 puta u ovih 6 godina. Net nije obavezan za rad ako sve radis preko Calibrea. Mozes update napraviti i rucno bez neta.

Cuky 10.12.2024. 06:19

Koristi li tko citace knjiga od Koboa?

Clara bw npr.?

Zanimaju me dojmovi u odnosu na Kindle.

kiki86 10.12.2024. 08:23

Imam ja kobo libre colour 2 mjeseca. Stalno je na net spojen i ne nestaju knjige >.>

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:42.