![]() |
Kada si instalirao da nisi možda postavio hr repozitorij ?
Ako jesi, tu je zaheb, prebaci na de ili us ili instaliraj iz početka sa tim da paziš na taj detalj, "been there done that" :D Evo da se ne mučiš tražiti napravi slijedeće: - ako ti radi Shellnithebox tu uđi kao root, ako ne onda na neki drugi način otvori terminal + sudo su - sa editorom otvori "nano /etc/apt/sources.list" - evo kako kod mene izgleda i povlači sve kako treba: Code:
# Uživaj :) |
Web GUI od OMV-a je pomalo ćušpajz, ali opet s druge strane dobro posluži da se osnovne stvari postave u par klikova, pogotovo nekome tko bi inače morao fino guglati neke stvari.
Kod mene je Docker bio instaliran još na verziji 3, tad očito nije bilo problema. Štoviše, osim postavljanja fiksne IP adrese (web gui to ne odradi kako treba svaki put), ne sjećam se nikakvog drugog problema s OMV općenito. Ovo bi moglo pomoći za Docker na omv4 : https://forum.openmediavault.org/ind...MV-4/?pageNo=2 |
Danas sam na isti način instalirao Docker bez problema.
Čudno. Kako napraviti da se cijeli hdd vidi unutar npr. /mnt/hdd foldera? Ako radim to preko fstab onda mi ne pokazuje ispravno status hdda kad želim sherati neki folder tj. kao da ga nema. Ima neki drugi način za to? Edit: Pokušavam podesiti da torrente skida na hdd pa sam transmission podesio da je na hddu folder Download, a na usbu folder incomplete, ali ne vidim da tamo skida. Želio bih smanjiti pisanje po sd kartici, a i da je hdd čim manje u full pogonu. Istu stvar imam podešenu na raspberryu i radi savršeno. Edit: Upravo sam nakon jednog restarta izgubio odroid na mreži... Nakoliko vađenja napajanja nije pomoglo pa kad sam več pomislio da ide sve instaliranje ispočetka onda se odroid pojavio na mreži. Ovo nikako nije dobro. |
Možda preslab hw ?
Ovo šta se "igram" je stari klasični pc sa mrskim :D Athlon 64 X2 + 1 GB rama + 1 stari hdd. |
Nebi trebalo biti:
* Samsung Exynos5422 Cortex-A15 2Ghz and Cortex-A7 Octa core CPUs * 2Gbyte LPDDR3 RAM PoP stacked * SATA-3 port for 3.5inch or 2.5inch HDD/SSD storage up to 27mm thickness * Gigabit Ethernet port * USB 2.0 Host Mislim da je prije do openmediavaulta |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Originalni adapter košta podosta, ali ima kompatibilnih na Aliexpressu, npr. ovaj. Inače, ja nisam imao slučajeva da se ne vidi nakon reseta, ali realno resetiram ga vrlo rijetko. |
Citiraj:
|
Imaš možda na odroidu instaliran pyload?
Preko Docker ne radi, barem ne ovaj koji sam isprobao. Razmišljam da ga preko SSH instaliran direktno na armbian strech pa me zanima koje upute da pratim? Imam ga na raspberryu sa raspibian strechom i radi perfektno. |
Upravo instalirao za probu, upute za ručnu instalaciju s Gita za RPI su okej, jedino zamijeni liblept4 s liblept5 kod instalacije dependenciesa.
|
Hvala.
Pitanje za postavke HDDa, ako si što podešavao. Kako postaviti AAM, write cache i mislim da se nudi power opcija kod HDDa? |
Nisam to ništa dirao, samo instalirao Armbian Stretch, armbian-configom učitao DTB za HC1/HC2, ubacio shutdown skriptu za parkiranje glave i to je sve.
|
Ja sam postavio spindown na 30min.
Trebam li staviti shutdown skriptu? Ja sam instalirao omv4, a ne prvo armbian pa onda iz njega omv4. HDD je WD Red 4TB. Nekako si misli da ta skripta ne može škoditi ako ju stavim. Edit: Smart Trebam brinuti zbog ovih prefaila ? |
A ne izgleda dobro :fiju:
Sve ok dok neki od parametara ne "okine" max dozvoljeno, iza toga je hdd u crveno ... na Linuxu se da naštimati da to tolerira al na winsima ne i stalno gnjavi / prijavljuje. Prati parametre i vidi jeli se errori povećavaju. Možda griješim, izgleda kao da "fali" struje ili spoj power i data kabela ... zna biti šroteks kabel / konektor (power ili data) i zezneš hdd. Jel to stvarno hdd ima tek 10 sati rada ? EDIT: Za spindown hdd - a ima već integrirano u OMV samo je malo kriptično jer treba čitati / informirati se, objašnjeno > https://forum.openmediavault.org/ind...wer-Managment/ |
Novi je hdd.
Bilo je dosta reboota nakon instalacije omv-a |
Citiraj:
Ovo ti je SMART mog diska koji je kupljen negdje sredinom ožujka i odonda radi u Odroidu. Code:
SMART Attributes Data Structure revision number: 10 |
Citiraj:
Imam OMV4 na RPI 4 i za moje potrebe je skroz ok, ali primjetio sam da neke stvari ignorira. Konkretno, obavezno moram koristiti spindown opciju i namjestio sam opciju "127 with spindown". Diskovi se uredno isključe nakon zadanog vremena (10 min), ali se uredno pale svakih pola sata. Skužio sam da radi smart test diskova i pritom ih pokreće iako je opcija smart test isključena. Pokušavao sam paliti, gasiti smart opciju, razne kombinacije, ali on uvijek po svom. Problem sam riješio polovično tako da sam vrijeme za smart test povećao sa pola sata na jedan dan. Sad se pokrenu samo jednom dnevno. Ne smeta, ali... Napominjem da radim u GUI. Imam Putty i mogu se spojiti ali to je za mene japanski:fiju: |
Citiraj:
Što se tiče drugog dijela pitanja, sori, OMV ne koristim, tako da ne znam što sve od servisa koristi i čime sve upravlja. Navikao sam konfiguracije raditi ručno. |
Koliko vidim usporedbom SMARTA (@franzD) brine me jedino ovo:
UDMA_CRC_Error_Count kod mene je RAW=5 Izgleda da je to pohvatao vađenje napajanja iz utičnice.. |
Odlucio sam se za nabavku prvog NAS-a za home/soho, i koliko sam dosad imao prilike vidjeti ne postoje prebuilt sustavi s 5-6 bayeva koji imaju status ledice na hotswap trayu a da nije synology/qnap/buffalo za 4500 HRK i vise.
Trebam manje kuciste, backplane, mogucnost stavljanja barem 2-3 kartice (10gig mreza sljedece godine), procesore s do 4 jezgre ili 4 threada i da to sve zajedno trosi "nista" struje. Gledao sam i na unraid forumu, svi grade svoje. Preporuke? |
Još jedna čudna stvar kod omv4..
Ne mounta mi se HDD nakon reboota...čudnan je taj omv. Nastave li se takvi problemi idem na čisti armbian (strech, ili Buster). Zanima me kako podesiti spin down na npr. 60 min u armbianu? Ostalo sam valjda pohvatao kad sam počinjao sa raspberryem, ali on nema HDD.. |
Citiraj:
Code:
cat /etc/fstab |
fstab je kod omv-a jako čudan..
Postavom ga ujutro, sad nisam u mogućnosti. Možeš molim te postaviti ili na PM poslati svoj fstab armbiana. Kad sam isprobavao armbian mountao sam HDD i USB stick u fstabu preko uuid-a i to je radilo OK. Tu se baš nisam snalazio sa opcijama koje se nude (noatime,...) |
Ništa specijalno u fstabu, prvo je SD kartica, drugo je disk.
Code:
UUID=a8bebb42-31fb-43ba-a796-8c864021c5c4 / ext4 defaults,noatime,nodiratime,commit=600,errors=remount-ro 0 1 |
Zasto ne probas s omv 3. Meni uredno sve radi (docker i ostali pluginovi) tako da ne vidim razliga za 4orku.
Jasno da je 4orka novija, ali vrijedi probat s 3ojkom. |
Pokušavam ažuritati firmware prema uputama na odroid wikiu, ali ne uspijevam..barem mi se ćini tako:
Code:
root@odroidHC2:~/jms578fwupdater# ./JMS578FwUpdate -d /dev/sda -f ./JMS578-Hardkenel-Release-v173.01.00.02-20190306.bin -b ./backup.bin -t 30 Sad sam tek skužio da radim glupost jer mi je na sda USB stick, a HDD je na sdb.. Nadam se da nisam nešto sprčkao na USBu.. Update nakon ovoga prošao bez problema. Na koji način mogu provjeriti ako je spindown postavljen kako sam želio? Edit2: Za sad radi sve ok, iako..vidim da će biti još dosta borbe s tim.. Sad sam isprobao brzinu kopiranja preko sambe i došao do nekih 11MB/s...mislim da je to presporo. Postavke omv-a nisam dirao pa ako ima šanse da se tamo nešto izmjeni da dobim na brzini pls. napišite. |
Citiraj:
https://i.postimg.cc/23hB0Fhz/Screen...9-13-20-38.png https://i.postimg.cc/S2zzFcPf/Screen...9-13-20-45.png https://i.postimg.cc/WqGFtTTD/Screen...9-13-22-13.png |
Sve u lancu je na gigabitnoj mreži.
|
Prvo provjeri brzinu diska.
Code:
dd if=/dev/zero of=/media/main/test conv=fdatasync bs=384k count=1k; rm -f /media/main/test Code:
d:\ima\iperf-3.1.3-win64>iperf3.exe -c 10.0.0.100 |
Mislim da sam napravio grešku kod spajanja.
Sad mi je to sinulo (ne mogu provjeriti sad).. Moguće da sam Odroid spojio u ruter. :hitthewal:, a ne switch pa je zato spor transfer. Edit: Provjereno.. Napravio sam grešku i spojio Odroid u ruter. Spajanjem na switch nestali su problemi sa sporim transferom podataka. :fiju: Edit2: File transfer ipak ne mogu navuči da bude čitanje i pisanje maksimalno tj. oko 100MB/s. Dobio sam cca 70-75MB/s pisanje, a čitanje je ok tj. oko 100MB/s. - Mjereno LAN Speed testom. Treba možda neke stavri podesiti na Windowsima za ethernet kontroler da se izvuče maksimum na pisanju...ili da ne tražim dlaku u jajetu? Problem sa brzinom prijenosa tj. kopiranjem fajlova sa računala na Odroid preko Sambe i dalje je prisutan...20-25MB/s prosječno...presporo |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:24. |