PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mining (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284468)

PR3DA70R 12.11.2017. 20:22

@FRipper, ja pak ne kužim kako ti ne kužiš, ali ajde barem me Alister kuži. :P
A često pišem preko tapatalka na mobu dok sam busu ili na pauzi na poslu. Pa to sve brzinski naškrabam i tako ispadne jbg. A kad se ne kužim baš (u crypto) pa ne znam kako bi postavio pitanje.
No dobro, hvatam polako. :)

@Alister pa čini mi se da bi tako bilo najbolje. A vidim da se mogu kombinirati Nvidia i AMD, pa i da kasnije nadodam RX-ice da rade uz GTX-ice, bi bilo ok.
Pa sve dok jednom ne odlučim pojačati sa još i odvojim u zasebna dva riga itd.

Kaže Gigabyte GTX 1060 Windforce 2X 3GB. Čuli se maloprije, njegova procjena, ne ispod 2000kn, jer su odlični primjerci i daju 25 MH/s uz kojih ~75W kako kaže. :S
Tražim dalje...
Tj. imam već nešto u vidu.

Ovo drugo što me zanimalo u postu. Googlam i ne mogu naći odgovor.
Jesam dobro skužio, da AMD i Nvidia kartice bolje "funkcioniraju" sa određenim algoritmom? Po čemu to vidim i zašto je to tako? Količina, brzina memorije, core clock?

Alister 12.11.2017. 20:42

za 2 soma kuna nek si objesi mačku za rep 1060 3GB, kada se za manje nađe potpuno nova gtx 1060 3GB kartica koja majna 290~300 Zcasha što je isplativije od 25Eth-a

I Don't Know 12.11.2017. 20:43

Ljudi isplati li mi se vise da uzmem neki antiminer u USA za oko 1500 USD ili da sastavim neki manji rig? Struju ne placam :D

kvaju 12.11.2017. 21:24

Cheddur by Jon Cursihttps://itunes.apple.com/us/app/cheddur/id1269377156?mt=8

Preporuka aplikacije za ljude koji tek ulaze u crypto svijet

Cheddur by Jon Cursihttps://itunes.apple.com/us/app/cheddur/id1269377156?mt=8

vorda22 12.11.2017. 21:25

Citiraj:

Autor I Don't Know (Post 3125352)
Ljudi isplati li mi se vise da uzmem neki antiminer u USA za oko 1500 USD ili da sastavim neki manji rig? Struju ne placam :D

s9 definitivno...ili l3+

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Randy 12.11.2017. 21:27

[QUOTE=FRipper;3125275]Potrošnja je minimalno 150W

Dual je loše postavljen, treba to biti 29+ ETH i ostalo SIA

Za potrosnju gpu-z kaze 85-90w

A za dual, jeli ima neki poseban bios ili sta??

maXonja 12.11.2017. 21:37

Citiraj:

Autor Randy (Post 3125371)
Za potrosnju gpu-z kaze 85-90w

A za dual, jeli ima neki poseban bios ili sta??

Nije ti to realna potrošnja

Ja sam baš mjerio, -100mV postavljeno u afterburneru:
RX470 ~ 150W
RX570 ~ 200W

Što se tiče dual mininga, igraj se sa -dcri opcijom

Randy 12.11.2017. 21:49

Citiraj:

Autor maXonja (Post 3125376)
Nije ti to realna potrošnja

Ja sam baš mjerio, -100mV postavljeno u afterburneru:
RX470 ~ 150W
RX570 ~ 200W

Što se tiče dual mininga, igraj se sa -dcri opcijom

Budemo probali fala ekipa! :chears:

Booster 12.11.2017. 23:57

Prvo pozdrav svim rudarima, prije par mjeseci mi frend koji rudari bacio bubu u uho i pošto sam nedavno sklopio novu konfiguraciju, ostatke stare sam iskoristio za jedan mini rig. Generalno slijedio sam upute s prvog posta i malo upijao do jedno 40 i neke stranice da ne ispadnem odma totalni kreten (eventualno mali kreten) no, imam dvije starije grafičke (da znam vuku struje) ali to je čisto za probu da vidim kako stvari funkcioniraju, radi se o Radeonkama HD7950, rig mi vuče 475W (imam energy monitor na utičnici), averange hashrate mi je 470-480.0H/s (minam ZEC-a) i baš gledam kako se u zadnje vrijeme gomilaju postovi sa izračunima efikasnosti s obziron na potrošnju...ako sam dobro pokopčao meni bi zarada bila skoro pa ništa s ovim rigom...ili sam nesto krivo pokopčao? Dobro ajde, grijem sobu s njima pa će račun za plin doći jedno 20% manji :)
Na dvotarifnom sam brojilu, HEP, nije mi jasno pošto svi računate po nekim tarifama manjim nego što je meni na računima za struju navedeno.

I Don't Know 13.11.2017. 03:28

Citiraj:

Autor vorda22 (Post 3125368)
s9 definitivno...ili l3+

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Da, vidim l3+ je ispod 1500 i brza je dostava kod distributera. Problem je jedino sto hvatam wifi a ruter mi nije bas blizu a koliko vidim svi ovi mineri moraju direktno kablom da se povezu.

markec2102 13.11.2017. 12:21

Citiraj:

Autor Booster (Post 3125424)
Prvo pozdrav svim rudarima, prije par mjeseci mi frend koji rudari bacio bubu u uho i pošto sam nedavno sklopio novu konfiguraciju, ostatke stare sam iskoristio za jedan mini rig. Generalno slijedio sam upute s prvog posta i malo upijao do jedno 40 i neke stranice da ne ispadnem odma totalni kreten (eventualno mali kreten) no, imam dvije starije grafičke (da znam vuku struje) ali to je čisto za probu da vidim kako stvari funkcioniraju, radi se o Radeonkama HD7950, rig mi vuče 475W (imam energy monitor na utičnici), averange hashrate mi je 470-480.0H/s (minam ZEC-a) i baš gledam kako se u zadnje vrijeme gomilaju postovi sa izračunima efikasnosti s obziron na potrošnju...ako sam dobro pokopčao meni bi zarada bila skoro pa ništa s ovim rigom...ili sam nesto krivo pokopčao? Dobro ajde, grijem sobu s njima pa će račun za plin doći jedno 20% manji :)
Na dvotarifnom sam brojilu, HEP, nije mi jasno pošto svi računate po nekim tarifama manjim nego što je meni na računima za struju navedeno.

Ja sam sebi izračunao da majnam ZEC sa 5X1060 što ispadne oko 1400 Sol/s uz potrošnju od oko 600W trebalo bi mi čistog ostati nekih 500-600kn mjesečno. No, to je bilo na razinama dok je ZEC bio 220$, sad je 270$, tako da bi na taj iznos trebalo dodati cca. 20% gore. Puno je tu faktora... jeb ga, ako se sve sunovrati ostat će ti konstanta samo račun za struju :D

dadoremix 13.11.2017. 13:35

kakva je situacija sad z novim ATI driverima?
čime krotite gpu core i mem?
jer kako su dolazile nove verzije ati drivera, MSI afterburner mi je otkazao poslušnost
A i prestao sam rudarit.. sad stigla zima.. možda malo zakurim

edit
afterburner 4.4 radi

ali me nešto kopka..

flashao sam bios.. strap 1750 .. jer 1500 više ne radi.. tj radi na vrhuncu.. pa se komp jedva moze koristit

e sad.. mem dignem .. core spuštam .. i tako sam smanjio watt potrošnju
E sad, radim to isto.. ali mi pada i hash rate.. 24 na 22
pa mi to sad malo zbunjola.. ati driveri 17.10.1

PR3DA70R 13.11.2017. 17:48

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3125340)
Jesam dobro skužio, da AMD i Nvidia kartice bolje "funkcioniraju" sa određenim algoritmom? Po čemu to vidim i zašto je to tako? Količina, brzina memorije, core clock?

Ima li ovo smisla?
Ponašaju li se AMD i Nvidia različito zbog vrste tehnologije ili je sve u krajnjoj potrošnji i hashrateu?

Booster 13.11.2017. 18:30

Citiraj:

Autor markec2102 (Post 3125564)
Ja sam sebi izračunao da majnam ZEC sa 5X1060 što ispadne oko 1400 Sol/s uz potrošnju od oko 600W trebalo bi mi čistog ostati nekih 500-600kn mjesečno. No, to je bilo na razinama dok je ZEC bio 220$, sad je 270$, tako da bi na taj iznos trebalo dodati cca. 20% gore. Puno je tu faktora... jeb ga, ako se sve sunovrati ostat će ti konstanta samo račun za struju :D

Znaci treba ti godinu i pol samo da vratis ulozeno po toj računici :kafa:

gunther 13.11.2017. 18:39

To je super!

Kupis grafi za 1 000 000 kn, za godinu i pol povratis ulozeno, prodas hardver za 50% cijene i zaradio si 750 000 kn u godinu i pol

nelose :)

Booster 13.11.2017. 18:44

Je, samo treba imati milju kn kapitala, muda i kome to prodat kasnije :)
Ne znam, još važem, jasno je da ako nista ne ulozis nista ne mozes ni ocekivati ali kakvih sam se priča naslušao na kraju to nije ni blizu ali vrijeme će pokazati...do tada pratim sve i samo lagano :D

maXonja 13.11.2017. 18:50

Da sam ja u 2. mjesecu razmišljao o tome što bi bilo kad bi bilo nebi imao to što danas imam

gunther 13.11.2017. 18:52

Citiraj:

Autor maXonja (Post 3125742)
Da sam ja u 2. mjesecu razmišljao o tome što bi bilo kad bi bilo nebi imao to što danas imam

:dobar:

buljaka 13.11.2017. 18:55

Moj poznanik je trenutno po njegovim riječima na 30tom rigu i s obzirom na besplatnu struju i da već dugo majna super mu ide. Malo malo prodaje kartice preko fejsa i kupuje druge u Srbiji sa povratom pdv(blizu mu je granica). Koliko vidim ovako sastrane financijski se digao jebeno a radi isti posao... Dakle isplati se, samo se najviše isplati onima koji su duže u tome

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

gunther 13.11.2017. 18:58

A cuj, ako krenes danas, za dvije godine i ti ces biti duze u tome... :)

I Don't Know 13.11.2017. 19:08

Koliko je isplatljivo uzimat antiminere? mislio sam bitmain l3+ da uzmem za 1500 USD pa ne znam jel bolje to ili rig da sastavljam. Kontam da je trenutno bolji majner ali ne znam do kad ce sve to radit, nisam pratio majnere... Kupujem sve u USA i ne placam struju :D

FRipper 13.11.2017. 19:35

Citiraj:

Autor I Don't Know (Post 3125753)
Kontam da je trenutno bolji majner ali ne znam do kad ce sve to radit

Sam si si odgovorio...

Trenutno su isplativi, ali tko zna koliko će dugo biti... A računaj na to da su bučni za poluditi, ali ako ti to ne smeta...

Sve u svemu, više volim igrati na sigurnij iliti grafičke...

gunther 13.11.2017. 20:07

Citiraj:

Autor FRipper (Post 3125768)
Sam si si odgovorio...

Trenutno su isplativi, ali tko zna koliko će dugo biti... A računaj na to da su bučni za poluditi, ali ako ti to ne smeta...

Sve u svemu, više volim igrati na sigurnij iliti grafičke...

Papak :kafa:

Dakyminer 13.11.2017. 20:54

Citiraj:

Autor maXonja (Post 3125742)

Upravo tako.
Previse sto bi bilo ako bi bilo , treba se upustiti i to je to.
Naravno rizik je prisutan, a u cemu nije.

...Tihomir... 13.11.2017. 20:57

Kada budu napravili POS i mining ETH više ne bude moguć (ili ako sam dobro shvatio samo velikim farmama bi to još imalo smisla), da li to znači da na svim drugim coinima nastalim od ethera isto prestaje mogućnost mininga (tipa expanse, music etc)?

Alternativa za mining sa AMD karticama kada se to dogodi da li je na vidiku?

grudobran 13.11.2017. 21:24

Bez brige, imaš novčića za kopati da budeš zatupio sve krampove.

Pogledaš na https://whattomine.com/coins i sve ti je jasno :fiju:

Evo i slikoviti primjer, recimo da imaš 3 RX 480

kopaš ETH, algoritam ETHASH, kartice troše 405W
kopaš XMR, algoritam CryptoNight, kartice troše 330W

Na prvu loptu svi gledaju ETH, ali ako imaš malo više kartica od 3 na potrošnji struje se uštedi poprilična razlika.
Da ne pričam o problemima s odvođenjem dodatnih 75W topline iz prostorije.

Tako da ti ispada novčić na CryptoNightu isplativiji nego ETH.

To je ujedno i odgovor na tvoje pitanje. :dajpivu:

Booster 13.11.2017. 21:30

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3125745)
Moj poznanik je trenutno po njegovim riječima na 30tom rigu i s obzirom na besplatnu struju i da već dugo majna super mu ide. Malo malo prodaje kartice preko fejsa i kupuje druge u Srbiji sa povratom pdv(blizu mu je granica). Koliko vidim ovako sastrane financijski se digao jebeno a radi isti posao... Dakle isplati se, samo se najviše isplati onima koji su duže u tome

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

:goood:
Pa kad je struja đabe normalno da se isplati...i meni bi se s ovim Ladama od kartica koje trose po 200W svaka isplatilo da mi netko struju plati :D

PR3DA70R 14.11.2017. 12:30

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3125340)

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3125701)
Ima li ovo smisla?
Ponašaju li se AMD i Nvidia različito zbog vrste tehnologije ili je sve u krajnjoj potrošnji i hashrateu?

Može mi molim vas netko barem ukratko odgovoriti sa da ili ne ako ima smisla pa ću dalje sam istraživati.

Pomutnja i pitanje proizlazi od izjave od prijatelja da bolje majnam equihash algo jer imam Nvidia karticu. Da AMD bolje majna ethash i tako to.

segregator 14.11.2017. 12:34

Meni je malo neobično da ti koji imaš dotičnu karticu pitaš nas koji je nemamo, umjesto da odvrtiš oba algoritma, i sam pogledaš (i pomogneš i ostalima sa istom karticom)

Možda bi bilo dobro da ljudi koji postavljaju ovakva pitanja naglase da li su učili engleski u školi, jer uz pomoć googla treba 10-ak sekundi za većinu ovakvih pitanja

PR3DA70R 14.11.2017. 12:52

Ma čekaj malo. Ajde nađi. Ajde nađi molim te kad misliš da je jezik tu problem.
Ali prije probaj skužiti uopće što sam napisao i zašto postavljam to pitanje.

RaneZ 14.11.2017. 13:19

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3126035)
Ma čekaj malo. Ajde nađi.

http://bfy.tw/F1Tp

PR3DA70R 14.11.2017. 14:07

Ok našao sam već ovo. Hvala. Malo sam promijenio unos, ala taj tvoj. Te dobio isti rezultat. Sad samo pročitam.
http://www.tomshardware.com/reviews/...deon,5211.html

Znači ipak ima veze i ima više iza svega. Samo što pretpostavljam da ovdje nitko toliko u to ne ulazi, samo su rezultati bitni ili se ne da ulaziti u detalje. Zato se i šalje na google. Smatram da tko kuži s čime ima posla mu nije niti teško napisati.
Kada netko nešto ne kuži, ne usmjeri se pa makar linkom, već se ignorira ili pravi budalom. Pa se čovjek pita, kao ja u ovom slučaju, jel' sad svi preskaču post jer im se ne da ili ne znaju dati odgovor na post?
Meh... Barem znam na čemu sam. Pitam samo najjednostavnije s nekom pretpostavkom da mi netko može pomoći s "problemom".
*Monolog out.

maXonja 14.11.2017. 14:12

Ne razumijem u čemu je problem, al ono, stvarno

Imaš hashrate koji daje kartica, imaš potrošnju kartice, preko kalkulatora izračunaš što je na kojoj kartici profitabilnije i to je to, prosto ko pasulj

PR3DA70R 14.11.2017. 20:47

Sve se na koncu svodi na to, da. Altcoina je puno, da se prilagoditi na profitabilnije.
No ipak.
Drugačije su arhitekture. Količina, brzina VRAM-a, procesora (GPU core), optimizacija, driveri... Sve proporcionalno sa vrstom algoritma. To je ono što sam htio znati i shvatiti zašto se spominje i povezuje Nvidia/AMD sa nekim algoritmom. Ima li razlike, što to znači i koliko je bitno za krajnjeg majnera. Pogotovo početnika.

Danas napokon slobodan pa sam si uzeo malo više vremena za istraživanje. Malo sam si posložio neke činjenice. :D

Trenutno sam u potražnji servisa za isplatu.
Vidim da ih ima jako puno. Preko kojeg vi idete kada se odlučite unovčiti izrudareno?

Edit:
Nvm našao odgovarajuću temu. "BTC kartice"

FRipper 15.11.2017. 08:54

Neću više ni malo tolerirati tvoje postove.

I zadnji put ti kažem, ako ne misliš ulagati nemoj ni kalkulirati!

Stvarno si pretjerao sa neznanjem, ne čitanjem, ne razmišljanjem i ostalim sa NE.

Sljedeći tvoj post u mining podforumu brišem, a ako pitanje koje postaviš je već 500x odgovoreno ide ban.

Amen.

p.s. upit za BTC kartice odmah ti brišem, jer kalkulacije o isplati kada nemaš Rig nemaju smisla...

renaTq 15.11.2017. 10:26

Tocno,i ja sam ispitivao puno previse dok nisam kupio i krenuo.

lit 15.11.2017. 11:32

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3126223)
Danas napokon slobodan pa sam si uzeo malo više vremena za istraživanje. Malo sam si posložio neke činjenice. :D

Mislim, razumijem da početnici ne znaju o ovome puno, ali jedan savjet svima koji počinju, ako idete sa 1 grafičkom ili do 1 riga, mega sitničarenje vam neće koristiti. Iako svi težimo tome da pogodimo profit u lipu/cent ali evo iz prve ruke znam i znamo svi da to tako ne ide.

Poanta je da počnete a u hodu ćete shvatiti što i kako sve ide. Na male količine vam se ne isplati toliko brinuti jer više trošite svoje vrijeme na mozganja nego što to zapravo vrijedi.

O9g1 15.11.2017. 12:13

Citiraj:

Autor lit (Post 3126388)
Mislim, razumijem da početnici ne znaju o ovome puno, ali jedan savjet svima koji počinju, ako idete sa 1 grafičkom ili do 1 riga, mega sitničarenje vam neće koristiti. Iako svi težimo tome da pogodimo profit u lipu/cent ali evo iz prve ruke znam i znamo svi da to tako ne ide.

Poanta je da počnete a u hodu ćete shvatiti što i kako sve ide. Na male količine vam se ne isplati toliko brinuti jer više trošite svoje vrijeme na mozganja nego što to zapravo vrijedi.

:care::care::care:

A uz to trošite i naše i spamate forum, pa opet Vi sami ne možete naći pravu informaciju od sve sile ponavljajućih postova, pitanja ili odgovora na 100 puta pregruntane stvari.

@MOD: predlažem da ovaj kolegin post ukomponiraš u prvi post teme, pa će možda makar 1ozbiljniji početnik možda bar malo razmisliti i istražiti prije nego bubne i zaspama :chears:

PR3DA70R 15.11.2017. 13:22

Citiraj:

Autor FRipper (Post 3126320)
Neću više ni malo tolerirati tvoje postove.

I zadnji put ti kažem, ako ne misliš ulagati nemoj ni kalkulirati!

Stvarno si pretjerao sa neznanjem, ne čitanjem, ne razmišljanjem i ostalim sa NE.

Sljedeći tvoj post u mining podforumu brišem, a ako pitanje koje postaviš je već 500x odgovoreno ide ban.

Amen.

p.s. upit za BTC kartice odmah ti brišem, jer kalkulacije o isplati kada nemaš Rig nemaju smisla...

Ovaj post neće biti off topic, ali moram barem nešto reći na ovo.

Ma ja ne znam šta sam ja tu toliko zgriješio i kome, kako sam ja tu toliki problem postao. Koja pravila sam prekršio? Da mi se prijeti banom? Wtf?
Ne znanjem o čemu? Pišem u odgovarajuću temu, čiji sam naslov glasi "Rudarenje za početnike". Početnik sam u rudarenju, tražim pomoć.
Slažem rig uskoro, odlučio sam se za to i ne povlačim se od odluke. Želim se pripremiti na vrijeme. Zašto je pogrešno ići na sigurno i pripremiti se prije svega? Ispitati teren, napraviti kalkulacije sa onim čime se raspolaže. Pripremiti se za veće. (Ne očekujem odgovor)
Svi su gotovo sigurno tako započeli, od malog do velikog.
Opomena pred ban, zbog ne znanja? E pa baš ti hvala. Ne mogu vjerovati.

Citiram tvoj post na početku.
"Ja sam krenuo sa rudarenjem u cilju da svaki mjesec kapaju neki novci, bolje da rudare i donose nešto novaca nego da stoje u ormaru. I preporuka svima koji žele krenuti da ne dižu kredite kako bi kupili rudnike, već da ulažu polagano i po svojim mogućnostima. Ako imaš za 1 grafu, onda kreni s 1 grafom :)"

No dobro, poštivati ću te kao moda ovog foruma, te se pokušam pridržati naredbama (?).

Upogonio sam ZEC Miner 0.3.4b, dwarfpool.
~300 Sol/s
Solidno za 970 zar ne? :)

domy_os 15.11.2017. 14:01

Previše gubiš vrijeme na računanje svega preko interneta, to je čista generika. Jednostavno pokreni, zapiši hashrate za svaku valutu i onda računaj u svojim uvjetima. Što više vremena gubiš na to, to će ti manje love biti na računu jer u ovih par dana koliko računaš si sigurno mogao skupiti koji dolar.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:02.