PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Hi-Fi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=101271)

medo 21.01.2010. 10:10

Citiraj:

Autor zvonac (Post 1544999)
Ma ok eto tek tolko pitam, imam osjećaj da se ekipa zgraža nad samim imenom loudness pa eto, inače podesil da nije ni previše ni premalo neg taman:DRecimo meni pure direct nije nekaj i ne koristm ga, dok neki to prakticiraju, kak veliš svi drukčije prakticiramo okolinu.

Pusti snobovske priče. Ti ljudi nemaju tvoj audio sustav, tvoj stan/sobu i ne znaju kakav zvuk tebi paše.

srale7 21.01.2010. 10:41

Citiraj:

Ma ok eto tek tolko pitam, imam osjećaj da se ekipa zgraža nad samim imenom loudness pa eto, inače podesil da nije ni previše ni premalo neg taman:DRecimo meni pure direct nije nekaj i ne koristm ga, dok neki to prakticiraju, kak veliš svi drukčije prakticiramo okolinu.

Ekipa se zgraža sa razlogom nad tom funkcijom. Jer to je funkcija da se nabrzinu napravi atraktivan zvuk, znaci pojacani basevi i visoki. A obično biva, kad se nabrzinu zeli postic atraktivnost, to bas i ne prođe najbolje.

Ali kao sto je Juan rekao, svatko od nas drugačije percipira okoliku, a tako i zvuk i ako tebi odgovara..
Ionako neces ukljucit Pure direct, ako ti tu par ljudi to predlozi. To je stvar osobnog ukusa/izbora. Po meni isto kao da postavis pitanje,; da si kupim plavu ili crvenu majicu?:D

Flikoman 21.01.2010. 18:08

Citiraj:

Trebaš ćuti taj Direct, TONE OFF, na Rotelu. Kolika je razlika u odnosu na Tone On. Kod mene se fakat skuži, u pozitivnom smislu.

agm7007 21.01.2010. 21:22

Moram priznati da su mi te vaše audiofilske rasprave uvijek zanimljive, makar ne kužim ni par posto od svega. :D

Pa ću u duhu toga bubnuti par svojih newb pitanja, ne zamjerite

Mene ovo zanima čisto u smislu neke buduće kupovine, tek tolko za početak neke entry kombinacije pojačala i zvučnika, no samo u paru sa pc-em, jel. (kombinacija sa dedicated cd playerom mi nema smisla kad nemam puno audio cda). Dosad jedino kaj sam slušal su mp3ice na x530, no kad bih već uložio u audio sustav, naravno da bih polako prešao na FLAC ili slično, na početku barem sa bitnijim mi albumima.

npr. onakav DAC s prethodne stranice, jel se uz njega koristi zvučna kartica ili se samo može prištekati usbom na pc i u pojačalo i to je to?
i jel slušanje mp3ica zbilja oštećuje, degradira zvučnike (kak sam negdje pročital davno prije). Kolko bi onda uopće bilo preporučljivo koristiti takav audio sustav za uobičajenu pc upotrebu (znači i youtube i ostale gluposti), uz slušanje glazbe?

gbijelic 21.01.2010. 23:54

Što se tiče loše snimke da, ali pri većim glasnoćama (iskusio na svojima mališanima) no i za to ti treba jače pojačalo...DAC-eva ima puno, mogu se spajati preko USB, optičkog kabela, koaksijalnog, najbolji su optički i koaksijalni, jer preko USB-a DAC dobiva napajanje od kompa pa moze prenositi i smetnje napajanja, dok ovi koji imaju svoje napajanje rade s čišćom strujom...uz njega se koristi zvučna koja ima koaksijalni ili optički izlaz te kod odabira opcija u meniju zvučne postavis dig out i to je to...ima toga dosta malo progooglaj naićeš na vrlo zanimljive članke

-POP- 22.01.2010. 01:35

Citiraj:

Autor technix (Post 1543513)
Prvobitna cijena je na sonus-artovoj stranici bila 550 kn, međutim nakon velikog interesovanja za isti, izmjenili su cijenu i uskladili je sa cijenama za EU (115 €). btw. još ga nemaju, dobit će ga tek krajem tjedna ili idući tjedan.
btw. za 115€ se otvaraju druge opcije sa ebaya, no to je već druga priča..

Se ti opet vraćaš u HI-FI?! :chears:

technix 22.01.2010. 03:08

Citiraj:

Autor -POP- (Post 1546430)
Se ti opet vraćaš u HI-FI?! :chears:

pozdrav lega! hehe.. ja sam stalno u hifi, samo što me zadnjih 2 god uhvatilo neko ludilo za naglavnim sistemom, pa sam samo na slušalicama... upravo promijenio lampe na pojačalu, usvirava se pomalo..

:beer:

medo 22.01.2010. 10:28

Citiraj:

Autor agm7007 (Post 1546159)
npr. onakav DAC s prethodne stranice, jel se uz njega koristi zvučna kartica ili se samo može prištekati usbom na pc i u pojačalo i to je to?

Best-buy varijanta ti je Sennheiser HD555 + DAC s optičkim ulazom i izlazom za slušalice, po mogućnosti neki malo bolji DAC s Wolfsonovim ili Burr Brown D/A konverterima. Kao što je netko već rekao, izbjegavaj USB DAC, jer zna prenositi ground noise sa PCa.
Citiraj:

Autor agm7007 (Post 1546159)
i jel slušanje mp3ica zbilja oštećuje, degradira zvučnike (kak sam negdje pročital davno prije). Kolko bi onda uopće bilo preporučljivo koristiti takav audio sustav za uobičajenu pc upotrebu (znači i youtube i ostale gluposti), uz slušanje glazbe?

MP3 može skuriti zvučnike na tulumu iz razloga što su MP3-ce često clippane ako je prilikom kodiranja source bio normaliziran na 100%. Moja preporuka je koristiti Advanced Limiter u foobaru upravo zbog toga. On stišava izvor zvuka ispod granice clippanja, ali ga moraš postaviti kao zadnji DSP plugin.

Kada si složiš dobar audiosustav, bit će ti gušt slušati sve na njemu. Od youtubea do DVD audia ;) Sve će se čuti (puno) bolje.

srale7 22.01.2010. 10:50

Citiraj:

Autor medo (Post 1546582)
Best-buy varijanta ti je Sennheiser HD555 + DAC s optičkim ulazom i izlazom za slušalice, po mogućnosti neki malo bolji DAC s Wolfsonovim ili Burr Brown D/A konverterima. Kao što je netko već rekao, izbjegavaj USB DAC, jer zna prenositi ground noise sa PCa.

Ajde molim te pogledaj sta ti pises.:rolleyes:

Dac s optičkim ulazom i i izlazom za slusalice? Ajde ok, na taj optički ulaz za slusalice recimo dolazi digitalni signal i dac ga konvertira u analogni i sta onda? Onda ga opet prebacuje u digitalni i salje van na optički izlaza za slusalice:stoopid:

Senn 555 imam i moje preporuke sto se tice slusalica.

Sto se tice Dac-a, nije toliko bitno o kojem se cipu radi, mislim bitno je, ali jos puno drugih stvari koji su bitne s kojima se na kraju dobije bolji ili losiji rezultat.

Evo slike jednog, kod nas poznatog Usb daca, naravno iznutra:D

http://img141.imageshack.us/img141/1244/projectgf7.jpg

fanATIk 22.01.2010. 11:09

Školski primjer izvlačenja iz konteksta.
Mislim da su svi shvatili da priča o DAC-u koji ima optički ulaz na sebi.
A ujedno ima i izlaz za slušalice.
Koji nije optički.
:hitthewal:

gbijelic 22.01.2010. 11:14

Iz jednog pitanja (laičkog) nastane 20 nabrijanih postova od kojih mozes jedan slozit kao odgovor...previse se prepucavate...

Flikoman 22.01.2010. 11:23

Citiraj:

Autor gbijelic (Post 1546617)
Iz jednog pitanja (laičkog) nastane 20 nabrijanih postova od kojih mozes jedan slozit kao odgovor...previse se prepucavate...

Potpis :chears:

srale7 22.01.2010. 11:49

Citiraj:

Autor gbijelic (Post 1546617)

Baš zato sto je pitanje laičko, odgovor mora biti jednostavan i točan. Pogotovo ako taj odgovor dolazi od HIFI gurua kao sto je kolega medo. A ne ovako da je i mene zbunio s onakvim odgovorom.

Inace meni se isto jako svidja taj koncept daca i pojacala za slusalice u jednom uredjaju, sto sto kod nas do sad nije bilo nas puno takvih uredjaja. Sad se pojavio ovaj NuForce, koliko vidim, na stranim forumima ga hvale, tako da vjerovatno nije los.

gbijelic 22.01.2010. 11:56

Je da, malo sam se i ja dao u potragu i čini se ok za tu cijenu...treba pricekat da netko od naših da opis...eh kad bi cijena ostala 550kn :)

fanATIk 22.01.2010. 12:05

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1546663)
Baš zato sto je pitanje laičko, odgovor mora biti jednostavan i točan. Pogotovo ako taj odgovor dolazi od HIFI gurua...

To bi baš htio vidit, da laik i HIFI guru pričaju normalno, na jednostavan način. :D

srale7 22.01.2010. 12:11

Citiraj:

Autor gbijelic (Post 1546676)
Je da, malo sam se i ja dao u potragu i čini se ok za tu cijenu...treba pricekat da netko od naših da opis...eh kad bi cijena ostala 550kn :)

Da, zvučalo je malo pre optimistično, da cijena bude 200 kn manja nego po Europi, ali koliko sam upoznat sa tvrtkom nuForce, vjerujem da je taj dac vrijedi 750 kn:fiju:

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 1546687)
To bi baš htio vidit, da laik i HIFI guru pričaju normalno, na jednostavan način. :D

Pa to se moze vidjeti na svakom koraku u ovoj temi. Medo djeli pametne savjete svima. I to besplatno:goood::D

gbijelic 22.01.2010. 12:19

Znam da se uređaju nemogu mjerit po tome da je bolji onaj koji ima više komponenti u sebi, no u usporedbi NuForce sa ovim se vidi razlika. Dosta ljudi iz Hr je uzelo taj dac i dali dobru ocjenu s obzirom na cijenu od 110$, pa bi isto bilo dobro ako je netko u mogućnosti napraviti usporedbu :)

fanATIk 22.01.2010. 12:50

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1546693)
Pa to se moze vidjeti na svakom koraku u ovoj temi. Medo djeli pametne savjete svima. I to besplatno:goood::D

Ne bi htio komentirati, vaše djetinjasto prepucavanje bi trebala bit stvar moderatora ovog foruma. Al imate sreće da čovjek ima visok nivo tolerancije.
E da vam je Vuco mod ovdje... :D

srale7 22.01.2010. 13:06

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 1546719)
Ne bi htio komentirati, vaše djetinjasto prepucavanje bi trebala bit stvar moderatora ovog foruma. Al imate sreće da čovjek ima visok nivo tolerancije.
E da vam je Vuco mod ovdje... :D

Nije djetinjasto, vec neke stvari se moraju raščistit, iako je to jako tesko, jer hifi se ne moze izmjeriti, ocijeniti, dobiti konacan broj koji odredjuje stupanj kvalitete. S tim a da u tome jos ima dosta filozofije, odnosno raznih principa shvaćanja pojedinih stvari, i samim tim je to jos zamršenije.
Iz tog razloga dolazi do polemika i tezih rasprava, ne samo na ovom podforumu, nego na svim forumima koji se bave hifijem.
Zato tu dolazi do učestalih prepirki, ali eto, vjerujem da je to i čar ovog pdf-ma:D

technix 22.01.2010. 13:17

Citiraj:

Autor gbijelic (Post 1546700)
Znam da se uređaju nemogu mjerit po tome da je bolji onaj koji ima više komponenti u sebi, no u usporedbi NuForce sa ovim se vidi razlika. Dosta ljudi iz Hr je uzelo taj dac i dali dobru ocjenu s obzirom na cijenu od 110$, pa bi isto bilo dobro ako je netko u mogućnosti napraviti usporedbu :)

otkrivenje! :D
iz kine zadnjih godina dolaze zanimljivi i dobri proizvodi za povoljne novce.
Ono što se meni sviđa kod njih je to što ne skrivaju ništa, otvoreno prikažu utrobu uređaja sa svim komponentama, tako da se zna šta se kupuje.
Ako može švaba i amerikanac, što ne bi mogo i kinez :)
Kina vrvi sposobnim inženjerima ET, među kojima naravno ima i dizajnera audio uređaja koji su život posvetili tome - ustalom kao i u drugim zemljama.

medo 22.01.2010. 13:22

Vidim da su me svi shvatili osim dotičnog. Budući da mi prepucavanje nije namjera, ograđujem se od svega što je Ribica dalje napisao.

agm7007 22.01.2010. 13:22

Hvala, laik je zadovoljan odgovorima. :D

Znači da razjasnimo, ak nabavim DAC sa optičkim ulazom, ne treba mi kvalitetnija zvučna od ove na matičnoj, jel bi se onda radilo o dig. prijenosu i DAC bi jedini obrađivao zvuk?

Sviđa mi se zapravo ovaj savjet za slušalice + dac sa izlazom sa njih. Za početak bi ispalo jeftinije nego kvalitetniji zvučnici, pojačalo i dac.
Vi koji imate npr HD555, jel ih ugodno nositi par sati i više? Jer praktički bi ih stalno imao kad bi bio za kompom.

medo 22.01.2010. 13:24

Imam HD555 već dosta dugo i mogu ti reći da sve što je bolje od njih košta puno puno više. Kad ih prvi put staviš na uši, imat češ smile od uha do uha cijeli dan :)

Jako su ugodne za nositi. Ali budući da su otvorenog tipa svi oko tebe čuju šta slušaš. Isto tako i ti čuješ sve oko sebe (recimo šum kompjutera)....

Citiraj:

Autor agm7007 (Post 1546766)
Znači da razjasnimo, ak nabavim DAC sa optičkim ulazom, ne treba mi kvalitetnija zvučna od ove na matičnoj, jel bi se onda radilo o dig. prijenosu i DAC bi jedini obrađivao zvuk?

Točno! ;)

agm7007 22.01.2010. 13:36

Citiraj:

Autor medo (Post 1546772)
(recimo šum kompjutera)....

Zapravo, to malo teže. :D Konfa je jako tiha, samo još ide ssd unutra i bit će praktički nečujan i s metra udaljenosti.

Hvala na odgovorima, dobio sam dojam u kojem pravcu mogu ići. :chears:

srale7 22.01.2010. 13:51

Citiraj:

Autor medo (Post 1546772)
Imam HD555 već dosta dugo i mogu ti reći da sve što je bolje od njih košta puno puno više. Kad ih prvi put staviš na uši, imat češ smile od uha do uha cijeli dan :)

Prvi put da se vecinom slazem sa kolegom Medom, slusalice su stvarno jako ugodne, ja bi rekao neutralne za nosenje. Znaci obicno nakon pola sata zaboravim da ih imam na glavi, sto recimo nije bio slucaj sa HD 465.
HD 555 imaju najbolji omjer kvalitete i cijene, jer nesto malo bolje kosta duplo vise. Sto se tice kakatera zvuka, zvuk je otvoren, visoki su detaljni, bas korektan, vokali odlični. Ali slusalice kao takve zahtjevaju posten izvor i kvalitetnu aplifikaciju. Znaci bilo bi lose takve slusalice spojit u onbordušu.

Citiraj:

Ali budući da su otvorenog tipa svi oko tebe čuju šta slušaš. Isto tako i ti čuješ sve oko sebe (recimo šum kompjutera)....
Slusalice su otvorenog tipa i sve se dosta cuje van, ali unutra se bas i ne cuje. I medo, podrazuijneva se da svaki korisnik računala, koji ima i najmanje afinitete prema dobrom zvuku, buku svog kućišta drzi ispod 20dB, pa tako ne znam kako bi mogao cuti šum kompjutera:D

medo 22.01.2010. 14:12

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1546803)
Slusalice su otvorenog tipa i sve se dosta cuje van, ali unutra se bas i ne cuje. I medo, podrazuijneva se da svaki korisnik računala, koji ima i najmanje afinitete prema dobrom zvuku, buku svog kućišta drzi ispod 20dB, pa tako ne znam kako bi mogao cuti šum kompjutera:D

Naveo sam to samo kao primjer..... a svi me krenuli loviti za riječ :beer:

9800pro 23.01.2010. 13:05

Neš me ulovila šiza za tweakingom mojih Missiona m31i. Imam ih već cca mjesec dana i za sada sam dosta zadovoljan s njima. Ali naravno, vrag mi neda mira pa sam ih išao otvoriti. Prvo kaj mi je zasmetalo, možda je i nebitno, visokotonac je sa stražnje strane otvoren i šerafi koji ga drže za prednju masku nisu bili stegnuti do kraja tj. micali su se. Da li je zgodno složit neku kutijicu da ih se zatvori ili da samo stavim malo spužve?
Što se tiće dampinga ima samo ovaj deblji filc i ima ga za pokrit područje oko BR otvora i malo okolo woofera. Probat ću nabaviti još malo toga pa staviti još na ostale stranice.
Kaj se tiće skretnice, jel bi nju bilo zgodno isto nekak zatvoriti i možda malo još zaliti sa vrućom plastikom jel mi se ne čini da je baš "cvrčak free"

Evo malo slikica :D

http://img267.imagevenue.com/loc148/..._122_148lo.JPGhttp://img267.imagevenue.com/loc211/..._122_211lo.JPGhttp://img146.imagevenue.com/loc552/..._122_552lo.JPGhttp://img260.imagevenue.com/loc495/..._122_495lo.JPG
http://img233.imagevenue.com/loc523/..._122_523lo.JPGhttp://img31.imagevenue.com/loc159/t..._122_159lo.JPGhttp://img121.imagevenue.com/loc98/t...1_122_98lo.JPG
http://img252.imagevenue.com/loc345/..._122_345lo.JPGhttp://img240.imagevenue.com/loc387/..._122_387lo.JPGhttp://img188.imagevenue.com/loc561/..._122_561lo.JPG
http://img129.imagevenue.com/loc1067...122_1067lo.JPG

gbijelic 23.01.2010. 14:39

Al si ga razšarafio :D...btw kod mojih prijašnih m33i se je tuba micala lijevo-desno(izgleda da oni jako brzo to sklapaju)

Flikoman 23.01.2010. 14:57

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 1547650)
Kaj se tiće skretnice, jel bi nju bilo zgodno isto nekak zatvoriti i možda malo još zaliti sa vrućom plastikom jel mi se ne čini da je baš "cvrčak free"

Kaj ti to nebi bilo najzgodnije aluminijskom folijom zatvorit?

9800pro 23.01.2010. 15:09

Citiraj:

Autor Flikoman (Post 1547736)
Kaj ti to nebi bilo najzgodnije aluminijskom folijom zatvorit?

Tak sam i mislil, karton neki okolo i folija preko njega...

Citiraj:

Autor gbijelic (Post 1547728)
Al si ga razšarafio :D...btw kod mojih prijašnih m33i se je tuba micala lijevo-desno(izgleda da oni jako brzo to sklapaju)

Je, i na mojim starim m33i se tuba dala zvadit van a na m33 kaj na poslu imam ne. Na ovima se neda, probao sam jel sam ih mislio zmenjat (wc papir uložak model tube) sa plastičnim :D

no one 23.01.2010. 16:05

Pozdrav ljudi,malo sam neiskusan po pitanju Hifi sustava pa se odlucih pitat Vas da bez veze ne bacim pare na nes sta nece dobro zvucat.

Posjedujem Yamaha RX-V350 i trazim neke frontove za oko 2000kn .
Netreba mi toliko za filmove ,koliko za slusanje glazbe.Najcesce slusam dance glazbu naci prog. house,tech house,trance....bitan mi je bass i kvaliteta zvuka naci nesto u sredini.....hvala na pomoci!

Flikoman 23.01.2010. 16:11

Citiraj:

Autor no one (Post 1547790)
Pozdrav ljudi,malo sam neiskusan po pitanju Hifi sustava pa se odlucih pitat Vas da bez veze ne bacim pare na nes sta nece dobro zvucat.

Posjedujem Yamaha RX-V350 i trazim neke frontove za oko 2000kn .
Netreba mi toliko za filmove ,koliko za slusanje glazbe.Najcesce slusam dance glazbu naci prog. house,tech house,trance....bitan mi je bass i kvaliteta zvuka naci nesto u sredini.....hvala na pomoci!

http://www.njuskalo.hr/zvucnici/mission-m34i-oglas-735626

no one 23.01.2010. 16:18

Moze preporuka nekih tornjeva ,ovo mi vise lici na neke rearove.

EDIT: I iskljucivo stvari iz trgovine ,nezelim kupovat polovne stvari...nemam dobra iskustva.

9800pro 23.01.2010. 16:21

Flikoman je stavio krivi link, evo pravi: http://www.njuskalo.hr/zvucnici/miss...i-oglas-735626

za te pare bolje nebuš prošao, pogotovo za verstu muzike koju slušaš. I nebi te trebalo brinuti kaj je, kako ti kažeš polovno jer imaju još garanciju.

Flikoman 23.01.2010. 16:33

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 1547807)
Flikoman je stavio krivi link, evo pravi: http://www.njuskalo.hr/zvucnici/miss...i-oglas-735626

za te pare bolje nebuš prošao, pogotovo za verstu muzike koju slušaš. I nebi te trebalo brinuti kaj je, kako ti kažeš polovno jer imaju još garanciju.

Ispravio sam se brzo, krivo sam kopirao :D

Teško da ćeš naći za 2k kuna takve samostojeće poput M34i, u dućanu, skroz nove.

zvonac 23.01.2010. 16:41

Ekipa pošto imam m3 na stalcima, za što bolji zvuk kolko ih je potrebno odmaknut od zida?bočno i iza.

-POP- 23.01.2010. 16:47

Daj ima barem 50-70cm iza, s boka barem 100cm.

zvonac 23.01.2010. 16:59

Citiraj:

Autor -POP- (Post 1547823)

Đizs treba im puno mjesta:DZnači još ih moram dalje udaljit od zida.E a daj mi reci m3 imaju iza za spojit 4 žice u čem je fora i kaj se dobiva s tim?Pošto iam normalno samo dvije spojene.

Flikoman 23.01.2010. 17:03

Citiraj:

Autor zvonac (Post 1547822)
Ekipa pošto imam m3 na stalcima, za što bolji zvuk kolko ih je potrebno odmaknut od zida?bočno i iza.

Oko pola metra, pogotovo ako ti je bass rupa iza, čim više odmakneš od zida, više ćeš dobit na detaljima, a čim bliže zidu, više bassa.

Chome 23.01.2010. 17:06

Citiraj:

Autor -POP- (Post 1547823)

Ne treba previše. Missioni su specifični da traže manje mjesta iza od većine koji imaju iza rupu jer nisu skloni stvaranju rezonancije od bassa.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:13.