PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

9800pro 23.08.2025. 14:32

Citiraj:

Autor Hazl113 (Post 3818100)
A zašto moram skinut ISO? A zašto ne preko službenih Microsoftovih stranica upgrade? Koja je razlika?
Kako besplatno produžiti nadogradnju Win10??? to bi mi najbolje pasalo sada i u slijedeće 2 god.
https://www.microsoft.com/hr-hr/soft...load/windows11
potemkin.hr
Napravio sam i Backup, ali sa Win7 alatom koji je u desetki. Nadam se da je to to.
http://img4.imagetitan.com/img.php?image=28_backup.jpg
Moj Win 10 je Pro English United Kingdom. Koliko vidim to ne postoji za Win11. Vjerojatno je to international.

Imaš onaj Assistant, napravi update preko njega, sve ti ostane.

Hazl113 23.08.2025. 14:41

Lako za Favorite u Edge, postoji import. Što je sa mailovima u Outlooku? Isto Import, ili sve zapamti.

tomek@vz 23.08.2025. 16:07

Citiraj:

Autor Hazl113 (Post 3818110)
Lako za Favorite u Edge, postoji import. Što je sa mailovima u Outlooku? Isto Import, ili sve zapamti.

Majko mila aj ga kompliciras sad vec. Jesi napravio Backup just in case? Nisi, napisao si da si "rucno" sve kopirao. Dali mi znamo dali si ti backupirao Outlook (AppData profile) ? Neznamo jer nisi napisao. Dakle imas 2 opcije:

1. Produziti support za Win 10 kao sto ti je kopija preporucio: LINK
2. Upgrade na Win 11 :

- ako si siguran da si napravio backup svega bitnoga ako neto pode po zlu - prijedi na iducu stavku. Ako nisi napravi backup na vanjski disk sa na primjer Veeam-om (free verzija)

Za sam upgrade imas vise opcija - jedna je alatom kojim sam gore spomenuo i dao ti link (doslovce klikas samo next , sam sve obavi i kolko me sjecanje sluzi ne pita te za verziju Windoza jer ocita postojecu licencu). Opcija B je sto je kopija spomenuo - skines Win 11 ISO (English International ako nisi siguran je sigurna opcija) i bootas sustav sa njega , odaberes opciju Upgrejda sustava, odaberes svoju verziju OS-a (Home/Pro) prema onome sto imas i opet samo drmas next. Par rebootova > i imas Win 11 na svom kompu.

Kao sto vidis nije nuklearna fizika, odaberu jednu od mogucnosti i - "just do it" :chears:

Promo 23.08.2025. 16:48

Citiraj:

Kako besplatno produžiti nadogradnju Win10??? to bi mi najbolje pasalo sada i u slijedeće 2 god.

Prati Enrol dok se ne pojavi u Update sekciji:

https://www.youtube.com/watch?v=qchypwioE6Y

• Use Windows Backup to sync settings to the cloud via OneDrive.
  • Redeem 1,000 Microsoft Rewards points. Redeeming those points can buy you one year of security updates.
  • Pay $30 for the extended security updates program.

Hazl113 23.08.2025. 19:37

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3818118)
Majko mila aj ga kompliciras sad vec. Jesi napravio Backup just in case? Nisi, napisao si da si "rucno" sve kopirao. Dali mi znamo dali si ti backupirao Outlook (AppData profile) ? Neznamo jer nisi napisao. Dakle imas 2 opcije:
1. Produziti support za Win 10 kao sto ti je kopija preporucio: LINK
2. Upgrade na Win 11 :
- ako si siguran da si napravio backup svega bitnoga ako neto pode po zlu - prijedi na iducu stavku. Ako nisi napravi backup na vanjski disk sa na primjer Veeam-om (free verzija)
Za sam upgrade imas vise opcija - jedna je alatom kojim sam gore spomenuo i dao ti link (doslovce klikas samo next , sam sve obavi i kolko me sjecanje sluzi ne pita te za verziju Windoza jer ocita postojecu licencu). Opcija B je sto je kopija spomenuo - skines Win 11 ISO (English International ako nisi siguran je sigurna opcija) i bootas sustav sa njega , odaberes opciju Upgrejda sustava, odaberes svoju verziju OS-a (Home/Pro) prema onome sto imas i opet samo drmas next. Par rebootova > i imas Win 11 na svom kompu.
Kao sto vidis nije nuklearna fizika, odaberu jednu od mogucnosti i - "just do it" :chears:

Napravio sam radi sigurnosti podataka jedno i drugo. Copy-Paste na jedan vanjski, a Backup na drugi vanjski SSD, ali sa Win7 u Win10. Poslao sam sliku. Upravo skinuo Win11 ISO. Pretpostavljam da ga treba sa WINRAR-om otpakirati i takvog spremiti na DVD ili USB stick. Ali nigdje nisam mogao izabrati Win11 Pro ISO. Nemam pojma koju sam to verziju otpakirao. Nije pisalo ni Pro ni Home. Možda su obje gore pa onda kod instalacije pita Pro ili Home.

tomek@vz 23.08.2025. 20:06

Citiraj:

Autor Hazl113 (Post 3818145)
Napravio sam radi sigurnosti podataka jedno i drugo. Copy-Paste na jedan vanjski, a Backup na drugi vanjski SSD, ali sa Win7 u Win10. Poslao sam sliku. Upravo skinuo Win11 ISO. Pretpostavljam da ga treba sa WINRAR-om otpakirati i takvog spremiti na DVD ili USB stick. Ali nigdje nisam mogao izabrati Win11 Pro ISO. Nemam pojma koju sam to verziju otpakirao. Nije pisalo ni Pro ni Home.

Ne , dovoljan ti je Rufus ili Ventoy.

kopija 23.08.2025. 21:30

Citiraj:

https://forum.pcekspert.com/showpost...postcount=5935

Mario92 24.08.2025. 20:32

Citiraj:

Autor Hazl113 (Post 3818033)
Ljudi, trebam samo pravi link za prelazak sa Win10 na Win11 bez gubitka podataka. Znači da mi svi instralirani programi ostanu na Win11. Na što moram pazit. Komp je kompatibilan sa Win11. Kako će proći Outlook i mailovi. Da li to sve ostaje. Da li ostaje i File Explorer kao na Win10?

Nemaš nikakvih problema, slobodno napravi upgrade :)

spiderhr 26.08.2025. 09:39

Jel to glupi file explorer ne sortira datoteke više odmah kada primijenim ime?

Npr:

Imam datoteku koja se zove Zemlja.jpg, Sunce.jpg,...

I sada napišem 01-Zemlja.jpg i ostane na istom mjestu, ne prebaci je na početak tj. na vrh.

Da stavljeno je da je po imenu sortiranje.

Promo 26.08.2025. 09:56

Nece dok ne odradis refresh ili ponovo ne udjes u folder. A ima recimo bug ako je po imenu, i updejtujes projekat bez da mijenjas ime. On ga nekad baci na dno liste. I svaki put se trznem "fali" i onda nekad nakon refresha ili ponovnog ulaska, se vrati na mjesto.

Isto vazi ako su poredani po "date modified". Treba mi da najstariji bude na vrhu. Kada ga editujem, da padne na dno jer je sad on najnoviji. Ali nece dok se ne refresuje folder. Smara jako kod velikog broja projekata.

Tako je sa win11 day one. Ali ono sto je "zanimljivo", ovo se pocelo desavati i sa win10.

spiderhr 26.08.2025. 10:07

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818389)
Nece dok ne odradis refresh ili ponovo ne udjes u folder. A ima recimo bug ako je po imenu, i updejtujes projekat bez da mijenjas ime. On ga nekad baci na dno liste. I svaki put se trznem "fali" i onda nekad nakon refresha ili ponovnog ulaska, se vrati na mjesto.

Isto vazi ako su poredani po "date modified". Treba mi da najstariji bude na vrhu. Kada ga editujem, da padne na dno jer je sad on najnoviji. Ali nece dok se ne refresuje folder. Smara jako kod velikog broja projekata.

Tako je sa win11 day one. Ali ono sto je "zanimljivo", ovo se pocelo desavati i sa win10.

Znači sjebali i najosnovnije. Već sam mislio da nije neka opcija čekirana.

F5 za refresh moram stisnuti.

Fakat postoje sve veći poluproizvod koji bu samo za pokazivanje.

Doma samo za Steam i Pinball FX :)

Nauštrb tih 10 kaj imaju touch ekrane mi ostali se moramo patiti.

JBg... na poslu nemremo baš za sve koristiti Linux. Da možemo odmah bi ih prebacio.

Doma samo za Steam i Pinball FX...

Promo 26.08.2025. 10:37

E moj prijatelju gdje si bio kada nije u file manageru radio copy i paste. Sad je win11 ozbiljan sistem kakav je nekad bio :D

spiderhr 26.08.2025. 10:42

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818403)
E moj prijatelju gdje si bio kada nije u file manageru radio copy i paste. Sad je win11 ozbiljan sistem kakav je nekad bio :D

Na Linuxu... i W10

Jooj ta 11 mi je baš nekako odbojna, ništa nemreš prilagoditi sebi nego kako su oni zamislili. Izgled pogotovo, svaki "titlebar" različit. I taj scrollbar tanki... zbljuv... Na 4K moram pogađati gdje je.

Promo 26.08.2025. 10:58

Nekad taj copy/paste nije radio ali nekad kopira pogresan fajl. Ne znam sta je gore:

It sometimes cannot copy images, or ends up pasting a previously copied image instead.

https://www.reddit.com/r/WindowsHelp...in_windows_11/

tomek@vz 26.08.2025. 11:23

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818410)
Nekad taj copy/paste nije radio ali nekad kopira pogresan fajl. Ne znam sta je gore:

It sometimes cannot copy images, or ends up pasting a previously copied image instead.

https://www.reddit.com/r/WindowsHelp...in_windows_11/

Zato ja na Windozama koristim TeraCopy...navika.

xlr 26.08.2025. 11:51

Citiraj:

Autor Promo (Post 3818389)
Ali ono sto je "zanimljivo", ovo se pocelo desavati i sa win10.

Ovo sam i ja primjetio, a ne pamtim da je tako bilo prije. Na W11 mi je to malo bedasto pa tamo primjecujem taj "problem" jer cesto preimenujem fajlove. Ne znam otkad i na W10 LTSC IOT-u imam isto ponasanje, slucajno skuzio

domy_os 26.08.2025. 12:31

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3818388)
Jel to glupi file explorer ne sortira datoteke više odmah kada primijenim ime?

Npr:

Imam datoteku koja se zove Zemlja.jpg, Sunce.jpg,...

I sada napišem 01-Zemlja.jpg i ostane na istom mjestu, ne prebaci je na početak tj. na vrh.

Da stavljeno je da je po imenu sortiranje.

Meni je taj dio oduvijek radio kako treba, kao i ovo sortiranje po datumu promjene, upravo probao, za razliku od mnogih drugih gluposti...

spiderhr 26.08.2025. 12:33

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3818426)
Meni je taj dio oduvijek radio kako treba, kao i ovo sortiranje po datumu promjene, upravo probao, za razliku od mnogih drugih gluposti...

Provjerio na dva računala gdje je W11. I oba ne sortiraju po imenu kada promijenim ime.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:01.