PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Slow 15.08.2016. 21:13

Citiraj:

Autor bertone (Post 2956930)
Sad čitam ove postove s cijenama auta i ništa mi nije jasno.
Početkom godine sam mislio prodati Ibizu 1.9 TDI PD, 10. mj. 2004., tad regana još 10 mjeseci, s hrpom tvornički ugrađene opreme (od automatske klime do xsenona), uredno servisiranu, s novim setom zimskih guma TS850 na čeličnim felgama + ljetni set na alu 16", sa samo 110k km i tražio sam 35k kn i svi koji su se javili su nudili smiješne novce (vjerojatno prekupci kojanja) pa sam odustao... i sad gledam ovaj linkani oglas: http://www.njuskalo.hr/auti/renault-...oglas-19773717 i vi velite, povoljna kupnja... pa ko je tu lud?? :stoopid:

Ako ju imas jos na lageru javi se.

generic 15.08.2016. 21:21

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2956918)
Naštelaš klimu 5 stupnjeva manje nego vani i da puše pod noge. I onda nebi pio šumeće nego hladni gemišt.
Nije klima kriva ako ju krivo postaviš ;)

Ja je rađe šibnem pod šajbu i nek pomalo turbulentno kovitla zrak po kabini. Ugodnije svima.

Gabre 15.08.2016. 21:33

ja stavljam da mi je uvijek malko kao toplo u autu i niad problema.
normalno da ces se prehladit ako ti je na 21c a vani 40c

syss 15.08.2016. 21:44

ja je uperim u facu i tak se vozim, a sad prek ljeta ni ne gasim klimu... radi auto - radi klima :D

bertone 15.08.2016. 22:08

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 2956941)
Jel tvoja ona svjetlo smeđa s nekom nijansom sive (ne znam kako bi opisao tu boju :D), crne alu felge, malo spuštena? Viđam jednu dosta često na Miramarskoj/Vodnikovoj.

Ne, tamno siva (koja kad je oprana pod suncem ima neku ljubičastu nijansu sive) i obične tvorničke sedmerokrake alu felge.

Citiraj:

Autor Slow (Post 2956942)
Ako ju imas jos na lageru javi se.

Imam je ali sam trenutno odustao od prodaje... prvenstveno zbog smiješnih ponuda i zato što mi je prošla prilika za auto kojeg sam htio uzeti umjesto nje... možda početkom slijedeće godine.

mamutarka 15.08.2016. 22:20

E cim ova kisa pocne svako par minuta palim odmagljivanje sajbe

Mislim da to nije normalno naravno, sto bi moglo bit? Negdje dihta guma oko vrata?

MAGARAC 15.08.2016. 22:22

Ovo je postalo normalno na D1...

https://youtu.be/l1zEMh4fbbk

Dottore 15.08.2016. 23:31

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2956918)
Naštelaš klimu 5 stupnjeva manje nego vani i da puše pod noge. I onda nebi pio šumeće nego hladni gemišt.
Nije klima kriva ako ju krivo postaviš ;)

Uzeo si mi riječ :)

syss 15.08.2016. 23:42

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2956967)

Mislim da to nije normalno naravno, sto bi moglo bit? Negdje dihta guma oko vrata?

probaj zabit silica gel čarape ispod sica.

buljaka 16.08.2016. 00:40

Citiraj:

Da ti ne curi možda voda negdje u kabinu? Provjeri si tepihe

IcyTexx 16.08.2016. 01:02

Citiraj:

Autor syss (Post 2956959)
ja je uperim u facu i tak se vozim, a sad prek ljeta ni ne gasim klimu... radi auto - radi klima :D

To je zato kaj su nam slabe klime u Renaultima. :D
U Laguni mi je mrrrrvicu bolja nego u Meganeu. A svejedno je pet puta slabija nego u nekoj Škodi. :D

syss 16.08.2016. 01:04

ma ni ne marim za nju... ima da me služi te rashladi kad je vrućo vani i bok.

btw. ona xsara je otišla u rekordnom roku :D

Bubba 16.08.2016. 07:40

Citiraj:

Autor tech (Post 2956915)
I policije. Bas da ga 15 godina nitko nije nis pitao..

Kakve to veze ima s policijom? Mogli su ga zaustavljati svaki dan i u njihovoj ovlasti je maksimum da mu eventualno popuse kurac, dok im se on smije iz tatine birtije. Dakle, potpuno promaseni pucanj; a sudstvo korumpiranije nego u Zimbabveu.

schetz 16.08.2016. 08:31

Citiraj:

Autor generic (Post 2956950)
Ja je rađe šibnem pod šajbu i nek pomalo turbulentno kovitla zrak po kabini. Ugodnije svima.

Isto tako, nekako se vodim time što hladni zrak pada. Bude ugodno a ni ne osjetim. Jedino ako uđem a u autu pakao, onda palim automatiku, puše i iz mjenjača valjda :D

Guls 16.08.2016. 08:48

Bitno je samo da ti ne puše u facu, ja si namjestim da mi puše u ruke ili sa strane, pa se onda zrak vrti po kabini. Do neke mjere.

Nybelung 16.08.2016. 10:28

Meni puše ravno u nozdrve

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com...aa37f78785.jpg

Inače uopće nisam osjetljiv na klima uređaje, i spavam pod njom.
A da klima nije potrebna govore samo oni koji nemaju klimu.:D

turbojc 16.08.2016. 10:30

Citiraj:

Autor akoj (Post 2956923)
Uff nisam mislio da ću izazvati ovakvu lavinu komentara.

Uzbrdo ide i Polo s 44 KS, a i Astra koja ima 90 KS s gepekom i autoprikolicom punom cementa, tako da mislim da uzbrdica ne bi predstavljala problem nijednom autu kojeg gledam.

Hvala na konstruktivnom savjetu. Znam da se isplati, ali s druge strane autima bez klime se može više srušiti cijena pri kupovini. Ne bojim se manjka snage, mislim da je skoro svaki agregat na tržištu dovoljan za moje potrebe.

Što se Civica tiče, nema ništa protiv nijednog proizvođača (osim VAG koncerna), ali zaobišao bih Hondu ovog puta, samo zbog straha od nekog većeg kvara cije saniranja istoga, a i bliži sam B segmentu.
Kao što rekoh, mali benzinac, 5 vrata, pouzdanost i sigurnost prioritet, a tek onda komfor.

Malo sam stavio na papir koliko mi posjedovanje jednog takvog auta koštalo tijekom 5 godina:
- auto 25K
- benzin cca. 3.5K godišnje
- servisi i osiguranje 4.5K godišnje (ako računam kategoriju 44-55 KW)
- dva seta guma cca. 3.2K

I to amortizirano iznosi nekih 1200 kn mjesečno kroz 5 godina, ili 1000 kn ako računam da ga prodam za 10K pri kraju eksploatacije. Sve u svemu - svota baš i nije mala.

Ova solucija otpada, tako da mi ne gine puna cijena.

Pošto vidim da si poprilično razuman, i voliš računati kako bi znao gdje si, dodao bih ti savjet da si uzmeš u obzir koju kunu sa strane za neplanirane troškove, jer nevolja ne spava.

A što se tiče Honde, ako nađeš onu koja je uredno servisirana kod urednog majstora, nećeš imati nikakvog straha. Pogotovo što si u Osijeku i imaš na raspolaganju barem 3 mehaničara kod kojih možeš nastaviti uredno servisiranje.

lowrider 16.08.2016. 11:34

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2957061)
Meni puše ravno u nozdrve

Inače uopće nisam osjetljiv na klima uređaje, i spavam pod njom.
A da klima nije potrebna govore samo oni koji nemaju klimu.:D

Tak sam i ja nekad mislio, al dođe sve na naplatu s vremenom

Old Iggy 16.08.2016. 11:38

Citiraj:

Autor ivosimec (Post 2956904)
Jebala Vas klima da Vas jebala, jučer vozio iz Dubrovnika za Zagreb pod klimom i navečer upaljeno grlo, jutro prehlađen.

I sad pijem usrane šumeče tablete po ljeti radi hebene klime.

Nikad više pa makar se znojio ko deva.:fuming:

Klima s tim nema nikakve veze.
Ako je upaljeno grlo ili si prehlađen problem je infekcija, ne klima.
Ovo je u rangu "čuvaj se propuha" ili "ne daj djeci da piju pića s ledom".

imart 16.08.2016. 11:52

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2957084)
Klima s tim nema nikakve veze.
Ako je upaljeno grlo ili si prehlađen problem je infekcija, ne klima.
Ovo je u rangu "čuvaj se propuha" ili "ne daj djeci da piju pića s ledom".

ne sudi samo po sebi jer su svi ljudi različiti..
ma kak nebi bilo veze. ovisi koliko je tko osjetljiv. ja sam se vozio na more pod klimom cijelo vrijeme i narihtao da puše u mene. da sam okrenuo u ženu, nju bi uhvatila takva glavobolja da to nisu istine.
i da ako sam sav znojan pijem mrzlu vodu s ledom, drugi dan me uhvati kašalj a nemam upalu.

sa klimom u autu treba razumno. ako si osjetljiv na propuhe, stariji ili malo dijete, treba umjereno rashlađivati. ako ti ne smeta, žeži do ibera u tikvu.

svi smo različiti i da, vjerujem da je čovjek imao upalu grla jer mu dišni sustav nije navikao na hladan zrak i prehladio se, odnosno sluznica se iziritirala, na to su došle bakterijice i eto upale.

ja sam dosta puta pokiso do gaća i ponekad imao upale mjehura i to je zbog te hladnoće, itd nedami se cjepidlačiti ali prije lupetanja malo se informiraj o općim činjenicama, a ne samo onome što osjećaš na svojoj koži.

ja osobno klimu doma koristim tako da na timer narihtam da se pali na najjače kad me još nema doma a kad dođem stavim na umjereno i da puše paralelno sa stropom.
ukoliko bih tri sata spavao da puše po meni, probudio bi se smrznut i počeo kihati.
takav sam, i postoji još mnogo takvih ljudi za razliku od tebe koji bi se mogao kupati u sjevernom ledenom moru.

ali ne iznosi neistine bezveze .. NHF.

bertone 16.08.2016. 12:54

Što se tiče korištenja klime (općenito, ne samo u autu) ima dosta toga i u glavi :)
Primjer za to imam na poslu... kolega koji mi dolazi na smjenu. Ako na displeju klime piše 18 stupnjeva kad je ušao u kanc., lik odmah počne kihati, kašljati i kukati kako to nije zdravo... ako sam mu na displej minutu prije ulaska u kancelariju stavio da piše 24, uđe u kanc. nema kihanja i kašljanja te još doda kako je baš ugodno u sobi... siva tvar u glavi čuda čini :D

akoj 16.08.2016. 13:15

Citiraj:

Autor turbojc (Post 2957064)
Pošto vidim da si poprilično razuman, i voliš računati kako bi znao gdje si, dodao bih ti savjet da si uzmeš u obzir koju kunu sa strane za neplanirane troškove, jer nevolja ne spava.

A što se tiče Honde, ako nađeš onu koja je uredno servisirana kod urednog majstora, nećeš imati nikakvog straha. Pogotovo što si u Osijeku i imaš na raspolaganju barem 3 mehaničara kod kojih možeš nastaviti uredno servisiranje.

Uračunao sam jedan malo veci servis, bez brige(gledao sam okvirno 3 mala servisa, 1 srednji i 1 veliki s nekim kvarom - a cijene sam izvukao tako što sam povukao paralelu s cijenom servisa Astre G koju trenutno vozim(mali servis 400 kuna)).
Velika većina Civica ovdje je nažalost seljo-tunning, a iz njih ore cajke. Koliko sam shvatio, dobre Honde se ne prodaju.

Naravno da ću još dobro razmisliti koji auto uzeti, trebam li povećati ili smanjiti budžet ili pričekati s kupnjom dok vlastiti auto ne postane apsolutno neophodan(trenutno sve relacije do 5km radije odradim bicom nego autom)

Hrconja 16.08.2016. 13:16

Citiraj:

Uzmi si par sati i operi prozore i šajbe iznutra sa sredstvom za pranje prozora. Čim skineš taj sloj dima od cigareta i svega sličnoga prestat će ti se maglit prozori.

mamutarka 16.08.2016. 13:33

ma kakav dim nema pušenja u mom autu (cigareta :D ) al cu probat nis me ne kosta

Alister 16.08.2016. 13:40

Ni kod mene nema dima, pa je opet staklo masno. Nije ni zrak čist :) a pitanje je kada si zadnji puta čistio šajbu iznutra. Filter peludi/kabine si mijenjao u skorije vrijeme?

buljo 16.08.2016. 13:42

Vecina ne zna koristit klimu u autu, evo sisa prvi. Vozimo se klima puce najhladnije i najjace u facu a vani bilo 35. Naravno da me grlo boljelo poslije.
Meni je u pravilu klima na 24 sad prek ljeta i skroz je ugodno.
S tim da moja klima ak stavim najhladnije pingvini zicaju za caj :D
Jedno ljeto sam vozio na more i klima na 26. U autu nit vruce ni znojan.

mamutarka 16.08.2016. 13:52

Citiraj:

Autor Alister (Post 2957138)
Ni kod mene nema dima, pa je opet staklo masno. Nije ni zrak čist :) a pitanje je kada si zadnji puta čistio šajbu iznutra. Filter peludi/kabine si mijenjao u skorije vrijeme?

ručno perem stakla iznutra svakih kajaznam, mjesec-dva

a filtere sve sam mijenjao u 5. mjesecu

syss 16.08.2016. 13:55

plati ratu auta pa ću tada staviti klimu kak tebi paše, a do tada se sluša šofera... ili prestani biti bulimična plačipička :D

Hrconja 16.08.2016. 14:05

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2957134)
ma kakav dim nema pušenja u mom autu (cigareta :D ) al cu probat nis me ne kosta

Pa možda se uspušeš dok netko puši, ne znam :D

@ ostali -

Ne znam smeta li mi više kad mi onaj središnji greben šiba klimu u ruku, rame ili u facu ...

Kako je vama namješteno ? One bočne otvore sam okrenuo prema prednjim prozorima i ne smetaju mi, al ove srednje ne znam di je najmanje štetno za uperiti

mamutarka 16.08.2016. 14:10

Ja uperim srednje prema suvozacu, najvise se sam vozim pa nek puse u prazno

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:22.