PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   F1 sezona 2019 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=296476)

aski 04.11.2019. 07:59

Mercedes nije uvijek samo najbrzi paket bio, već i najkonzistentniji, a i vozaci, bez obzira na ogromnu razliku u kvaliteti izmedju Hamiltona i Bottare.

Ferrari je bio mlitav kao uvijek. Vettel se neko vrijeme nije mogao spojiti, Leclerc je jako brz, ali imao je i on par zajeba. Max isto svako malo nesto ujebe...

Za svo to vrijeme, Hamilton skuplja bodove i u najgorem slucaju zavrsi 5.

Da se drugi malo priberu, prvenstvo vi se rijesavalo na kraju, a ne 5-6 utrka prije kad se samo matematicki treba osigurati.

Hamilton je na dobrom putu da se poravna sa Schumacherom po pitanju naslova. Po pobjedama hoce sigurno :D

Budu li drugi vozili ko ovih sezona, u to uopce ne sumnjam 😉

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Brko 04.11.2019. 08:38

Jes @aski, to je ono što sam ja rekao pa sam tu etiketiran kao hejter. To je recimo Vettelov najveći problem. On ne može spojiti više od 3 utrke nekog top nivoa, bez obzira na bolid. Priče nekih bivših sugovornika u ovoj temi o njegovih 120% davanja sebe jer auto nije dobar pa zato eto greške, sad se jasno vidi da je to bio bulšit.

Nije mu za zamjeriti, ali ako na suprotnoj strani imaš konkurenta koji zajebe svaku 15.-20. utrku pa bude lošiji od 5 mjesta, a uglavnom je u top 3, onda ti čabe i najbolji auto.

Od Singapura vozi dobro, ne može se ništa tu reći, ali sezona je počela u Australiji a ne u Singapuru.

Jednostavno su to takvi vozači. Nekad bolji nekad lošiji. Samo je LH neka konstanta.

Gigi1 04.11.2019. 09:12

ma merc je bio svjetlosnim godinama daleko u skoro svim utrkama prve polovine sezone, odnosno do Austrije, jedina pista gdje je netko ima bolji bolid od njih je bio Bahrain.
Pa onda kukanje ferkana da bi oni nazad na prošlogodišnje gume.
bottas je uzeeo u prvih 5 utrka 3 pole positiona, od prvih 8 utrka mislim da je merc imao 6 komada 1-2, slažem se da su bili najkonzistentniji, ali brzina bolida u tom dijelu sezone naspram ostalih je bila svemirska.
Max je tada vozio kao po špagi, imao kvalije po sekundu i kusur brže od timskog kolege, nerijetko je i lapao gaslya, a opet bio miljama daleko od merca kao i ferkani, sjetite se što se pisalo tada po forumu...hoce li uopce neka druga momcad pobijediti do kraja sezone bar jednu utrku.

Da se razumijemo, svaka cast Hamiltonu, jebacki i bez greške je odvozio, ali kad ti je najbliži pratitelj timski kolega za koeg znamo da nije top class vozac, i taj isti timski kolega do iduceg najbližeg protivnika ima 65 bodova zalihe svebi trebalo biti jasno. Hamilton da je radio greške kao Vet i Lcl u zbroju opet bi bio ispred njih bodovno.

Neko vrijeme smo tu po forumu pisali da je X puta zanimljivije gledati midfield battle nego da kamera prikazuje merkane kako kruže stazom

aski 04.11.2019. 09:18

Bio je Merc najjaci, tu nema dileme.

Samo mi govorimo o tome da su oni (Ferrari) unatoc dominaciji Mercedesa, izgubili hrpu nepotrebnih bodova, sto zbog vozaca, sto zbog tehnikalija... A tako ne mozes osvojiti naslov protiv Hamiltona, mozda protiv Đovinacija. Mercedes je kako se to kaze, bio puno bolji u damage limitationu.

Svaki put se sve okrece novoj sezoni, a svaki put sve isto 😁

Vidjet cemo hoce li naredna biti ista po tom pitanju. Vjerujem da ce alibi biti spremanje za 2021. i nova pravila.

Gigi1 04.11.2019. 09:34

A idu li onda od iduce sezone opet nove gume(ove koje su testirali u usa)?

dean225 04.11.2019. 09:49

Evo čitam na Njemačkom autosportu da Ferrari nije skužio da je Vettelu napukao neki stabilizator na zadnjem desnom točku. Upravo zbog toga se klizao na startu i auto je bio prilično neupravljiv. Dobro je prošao, mogao je poginuti.

Čestitke Hamu i Mercedesu! Top momčad sa top vozačem.

Ferrariju želim iduće godine puno više pameti, puno bolji start u sezonu i bolji Vettel. Ova godina je bila vjerovatno najgora u njegovoj karijeri. Mora se puno toga posložiti jer ako ovako nastave, mogla bi i iduća godina biti ista. Toplo, hladno.. 3 utrke su daleko najbrži pa onda zaostanu 1min za ostalima. Nešto tu gadno ne štima. Opći dojam je da su najbrži a Mercedes osvaja bodove, utrke, prvenstva.

Možda iduća godina bude bolja.

draksa 04.11.2019. 13:14

Nisam nigdje vidio ovo za Vettela od strane Eng medija. Oba Ferrarija su se mučila na medium gumama (Vettel malo više). Leclerc nije mogao pobjeći Sainzu i Ricciardu tako da nisam siguran koliko je točno to da je puknuto bilo nešto.

A isto ne bih rekao da je Ferrari 3 utrke najbrži, u kvalama možda ali u utrkama nisu bili. Prednost sa motorom se ne može iskoristit svaki krug u utrci ,a prednosti u zavojima se mogu.

1v@n 04.11.2019. 15:58

Max vs Ferrari :D
https://www.pitpass.com/66170/Ferrar...ns-cheat-claim

aski 04.11.2019. 17:57

Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3350833)
A idu li onda od iduce sezone opet nove gume(ove koje su testirali u usa)?

Ako bi isle, znas i sam kako ce biti, nekome su super, drugi kmece.

Lani je Ferrari ubijao pa su nakon plakanja Tota i Laude morali popustiti. Ove godine su pogodili pa je sve bilo OK.
2013. Red Bull pogubljen na pocetku sezone, nakon plakanja i prijetnji izlaskom iz sporta, eto ti guma po njihovom ukusu. Samo podsjetnik da je Alonso zadnji put pobjedio bas tad kad je bila kuknjava - Barcelona 2013. 😀
Pa prije Ferrari jer je cika Ross na oko vidio da Michelin ima sire gume itd. 😊

Brko 04.11.2019. 19:40

Pardon, dodao bih da je čika Ross vidio da se Michelin gume u vožnji prošire za 15 mm. I to je vidio 2003 taman kad je počelo gorit pod guzicom nakon Hungaroringa i 3 utrke do kraja :) 2 i pol sezone to nije ni omirisao a gume iste od 2001 :D

I dobro, dolaze dobri dani za vas. Samo se morate malo strpiti.

2020 bude u revijalnom tonu vjerojatno kao i sada, a od 2021 eto Ferrarija u vrhu. Malo cvilež o izlasku iz sporta (Montezemolo glavni savjetnik kako se to radi, 2x mu uspjelo), malo pretnje vetom, malo ispod stola i eto 4-5 godina za redom naslova. Ovog puta neću imati problem sa time jer to bude Čarli dizao :D kao što sam nekoć imao problem gledati švapskog seronju, bog mu dao zdravlja da se oporavi. I mean it.

Dakle, sve bi dao da to vidim... Čarli diže kante u Ferkanu, a Max dođe u tridesete bez naslova :D kakav bi to smijeh bio :D

aski 04.11.2019. 19:50

Godine brzo prodju, ko i Montoyi. Novi Senna, ovaj, onaj, a na kraju prdac. Ovako iz glave - 6 pobjeda ako se ne varam.

Glavni cilj - sto atraktivnije preteci Schumachera. I nije da nije uspjevao, samo on ko Hamilton danas, dizao pobjede i naslove, a ostali suva kur*a 😊

Mozda i Lujo predje u Ferrari na koju sezonu pa ih jos jednom sve nasapuna. To bi tek bilo jebeno 😁

Brko 04.11.2019. 21:37

Za Debla Montoyu svakako.

Nego, uz Grožana, još jedan panj ostaje na gridu:

https://www.autosport.com/f1/news/14...-seat-for-2020

Tijebote.

HCS 05.11.2019. 14:15

Kad smo vec kod Hamiltonvih 5432 naslova, tko je zadnji vozac digao titulu a da nije imao najbrzi auto na gridu?
Hakkinen 98', 99'? Schumacher 94', 95'?

draksa 05.11.2019. 14:15

Kimi 2007 :D

Brko 05.11.2019. 15:25

Prost 1986.

Brko 05.11.2019. 17:10

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3350953)

Zaboravih ovo komentirati. Znači balavander samo tako upre prstom u Ferrari i nazove ih varalicama. Hrabro.

Valjda misli da će Red Mulj ipet kupiti pravila kao 2009 pa da će dominirati. Ovim mudrim i proračunatim potezom si je možda zauvijek zalupio vrata na šansi da pređe tamo.

Maestealno. Pa kad su i varali na očigled i krali, vozači nisu nikad upirali prstom tamo jer su se svi nadali jednom sjesti u crveni bolid. Ali Max je očito pametniji od svih. Čak ga i ćaća kudi. Koliko je dobar vozač, toliki je i glupan. GG Max :)

aski 05.11.2019. 17:52

Citiraj:

Autor HCS (Post 3351255)
Kad smo vec kod Hamiltonvih 5432 naslova, tko je zadnji vozac digao titulu a da nije imao najbrzi auto na gridu?

Hakkinen 98', 99'? Schumacher 94', 95'?

Schumacher 2003.

Brko 05.11.2019. 18:16

Citiraj:

Autor aski (Post 3351328)
Schumacher 2003.

Bulšit totalni :)

FerrZG 06.11.2019. 11:09

Meni na pamet pada 2008. kao zadnja godina u kojoj je bio znacajan missmatch u vozackoj kvaliteti glavnih pretendenata za naslov, a osvojio ga je onaj u overall sporijem bolidu tijekom cijele sezone.

Ferrari je 2008. imao zvijer od bolida, ali je Kimi bio totalno indisponiran i poprilicno los veci dio sezone, a Massa jednostavno nije kalibar za svjetskog prvaka, iako ga je izgubio u zadnjem zavoju sezone.

Znacajan broj kisnih utrka te sezone je potpuno razotkrio Massino neumijece voznje po mokrom, narocito blamaze u Monacu i onih 5 pirueta u Silverstoneu :lol2:
Nadodamo na to onaj fijasko s crijevom za gorivo u Singapuru i eksploziju motora pri sigurnom vodstvu 3 kruga prije kraja u Madarskoj i taj naslov je trebao biti zakaparen davno prije zadnje utrke da je Ferrari imao kompetentnog vozaca.

Zadnji takav vozacki missmatch prije navedenog je bio Shumi >>>> Hill.

Hakkinenov Mclaren je bio sve samo ne inferioran auto '98 i '99, dapace bez sumnje i premca najjaci auto u '98 i vecem dijelu '99. Hakkinen je bio sramotno los '99, da Schumi nije slomio nogu prosetao bi se do naslova tada.

To je, po meni, bilo najbolje vozacko razdoblje Schumacherove karijere (94-2000) u kojem je maksimum izvlacio iz tih Benettona/Ferrarija.

Iako su svi ti bolidi bili "in the same ballpark" sto se performansi tice s konkurencijom, jako je tesko u F1 osvojiti naslov s bolidom koji je cijelu sezonu ocigledno inferioran u odnosu na konkurenciju. Najblize tome u zadnjih 30 godina je dosao Alonso 2012. Iza toga Schumi '97.

Brko 06.11.2019. 11:27

Slažem se sa FerrZG. U obu kategoriju "skoro" 1997 i 2012 bi dodao i Kimija 2003.

Jedino bih te ispravio da Massa nije IZGUBIO naslov prvaka jer ga nikad nije ni imao :) prvenstvo bi bilo riješeno u Kini da nije bilo onog debila suca iz Kenije na utrci u Spa kad je Lujkanu dao 25 sekundi kazne za nešto što nema veze s mozgom.

Tako da je Massa imao više sreće nego pameti te sezone. Kao i Irvinac 1999 :) okoristio se tuđom nesrećom i spletovima okolnosti toliko da dođe do prilike za naslov. Na kraju ga nije osvojio jer je bio loš. Vrijedi za oba :)

aski 06.11.2019. 11:37

Jos bi dodao da je Schumacherova najbolja sezona bila 1997. Na stranu zadnja utrka i sudar s Villeneuveom.

Gigi1 07.11.2019. 11:31

https://www.facebook.com/56866540995...sn=mo&d=n&vh=e :D

Max_Damage 07.11.2019. 13:30

Već je imal tu foru od prije. Sad ovak, a kaj kad kojim slučajem završi u Merc? Sigurno bi progutal govno

Brko 07.11.2019. 13:35

Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3351950)

Odlično :) weeeeee :D

Brko 07.11.2019. 20:49

Ode Renault?

https://www.gpblog.com/en/news/49672...s-season-.html

aski 07.11.2019. 21:23

Po koji put lol?

Zbilja su smijesni. Odu li, najvise je spusio Ricciardo.

Brko 07.11.2019. 21:42

Koji put? Pa koliko god treba :) vratit će se 2027 opet.

Blue_Fatal1ty 07.11.2019. 23:14

Citiraj:

Autor aski (Post 3352140)
Po koji put lol?

Zbilja su smijesni. Odu li, najvise je spusio Ricciardo.

S obzirom na trenutne performanse neznam koliko manje puši ako ostanu.

....a tek ocon? :roller:
Sve je protiv njega.

aski 10.11.2019. 16:31

Odličan video koji pokazuje kako je Vettel lani izgubio naslov i kako je ove sezone do Singapura bio pušiona. Lani nije kriv samo za Kinu kad ga je Max zajebo.

https://youtu.be/RMEwEbuKQzE

Brko 10.11.2019. 17:11

Dobar video. Kad se sjetim da je za svaki od ovih kadrova postojalo opravdanje ovdje na forumu :D

Bočni vjetar, slab mehanički grip, jaka kiša, kad voziš na 120% griješiš, netko drugi je kriv... srećom pa ti postovi ostaju trajno :)

I Eddie Irvine je rekao isto što sam i sam pričao. Vettel drugi puta u karijeri ima dobrog vozača za kolegu i drugi puta puši u međusobnom dvoboju, praktički od rookija. Bourdais i Webber nisu vrijedni spomena kao vozači, Kimi se nakon 2008 nije ni trebao vratiti u F1, dok su ga klinci Ricciardo i Leclerc nasapunali.

A Leclercovo sapunanje ima još i veću vrijednost jer je Seb prvi vozač kojem je Lec bio podređen cijelu sezonu... i na kraju svejedno čmrljiona. Strašno.

gil 10.11.2019. 17:43

Nevjerojatno kako neki ljudi u životu imaju sreće. Neki dobiju 4 puta na lotu a neki i 7 puta, a dok neki isključivo svojom moći i nadnaravnim sposobnostima osvoje 6 puta loto. :D

Brko 10.11.2019. 18:08

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Oduvijek bilo i bit će ;)

Meni je samo jedna jedina stvar facinantna i zbog koje sam sretan: isti ljudi koji su se zadnjih 10-15 godina kleli isključivo u statistike i brojke da su pokazatelji onog što te čini najboljim postali ultimativni neprijatelji statistike, ne priznaju je više nego sud donose subjektivnim zaključcima :)

Nekad je za status najboljeg ikad bila 91 pobjeda jer onaj sa 41 pobjedom nije ta brojka pa ne može biti bolji. Danas isti izjavljuju da brojka 83 ništa ne znači čak i ako uskoro postane 93, jer se pamte naslovi u tobože slabijim bolidima i neke tamo vožnje iz 1993 94 95 96 iz utrka koje nisu ni gledali.

Da nebi bilo zabune, ne mislim NITI NA JEDNU osobu sa foruma ili ove teme. Govorim o velikim ljubiteljima i poznavaocima sporta oko sebe ;)

gil 10.11.2019. 18:12

Ljepota je u oku promatrača.

Prošlost, sadašnjost i budućnost se ne mogu uspoređivati, previše različitosti.

Brko 10.11.2019. 18:51

Nema veze sa povješću. Ako si zauzeo stav statistike kad ti paše, a onda odbacio statistiku kad ti ne paše, tada nisi promatrač. Tad si beskičmenjak i licemjer.

zanetti 10.11.2019. 19:45

Odavno ne oratim formulu 1,Tek se ovdje na forumu inforimiram kakvo je stanje ma gridu.Slažem se sa tvrdnjama da ne se ne mogu usporediti sadašnja i prošla vrimena,statisitke i to.Uz svo dužno poštovanje svim velikanima ovog sporta prošlim i sadašnjim Ayrton Senna je za svih njih bio i ostao kralj.
Samo moje mišljenje u svezi zadnjih par postova.

tizhu 10.11.2019. 21:41

senna je postao puuno veća legenda nego što je trebao postati samo zato jer je umro.
dr. prost je bio jednako dobar, ako ne i bolji vozač. nigel mansel i niki lauda su bili izuzetni vozači samo se o njima toliko ne priča jer su ostali živi.

zanetti 11.11.2019. 19:34

Brko i Profesor su bili fantastični.Kažem ima tu stvarno puno legendi sporta.
Slažem se sa tobom u dijelu da dio zasluga za moju tvrdnju čini pogibija Senne,ali tako se mitovi i rađaju.
Svi oni su bili odlični vozači,a nagleda san ih se još tamo od vremena kad su se na Grobniku vozile moto GP utrke.
Samo kad bi bila kišna utrka e tu bi se vidila sva umjetnost sennine vožnje .
Znam da tehnika ide naprijed i da se tadašnji i prijašnji bolidi,staze,gume i šta sve ne, ne mogu uspoređivati .
Današnja elktronika ili tadašnja skoro mehanika(bilo je tu igračaka tipa aktivni ovjes),a bolidi brutalni.
Smatram da je puno teže savladati mehaniku nego elektroniku u tako nepovoljnim vremenskim uvjetima.
Imalo bi se tu još pričat o gumama,stazama,motorima,mehanici,vozačima(Fangio,Stewart,Lauda ma ima ih :) i ko zna o svemu još,ali u mojoj glavi Senna je kralj,a sve ostalo su prinčevi.

aski 11.11.2019. 21:04

Ja mislim da su danas razlike medju vozacima daleko manje nego prije i to bas zbog elektronike.

Nek danas netko odveze ko Senna u Monacu 1,5s brze od kolege u istom bolidu 😁

Iako, da danas imamo takve bolide, opet bi se nasao neki koji je bolji od ostalih 😊 A to bi vjerojatno bili Hamilton i Verstappen.

zanetti 11.11.2019. 21:56

Citiraj:

Autor aski (Post 3353249)
Ja mislim da su danas razlike medju vozacima daleko manje nego prije i to bas zbog elektronike.

Nek danas netko odveze ko Senna u Monacu 1,5s brze od kolege u istom bolidu 😁

Iako, da danas imamo takve bolide, opet bi se nasao neki koji je bolji od ostalih 😊 A to bi vjerojatno bili Hamilton i Verstappen.

Da slažem se se sa svim.

https://www.youtube.com/watch?v=1hUWuR2Dj78

Brko 12.11.2019. 21:38

Nakon rovarenja po podrumu prošlosti, evo jedne "bombe" iz sadašnjosti:

Alex Albon ima sjedalo u RBH u 2020. Bravo. Pokazao više nego Gasly u svakom slučaju. Izuzetno mi je drago za tog momka.

Tako da su sve vozačke postave poznate za 2020 osim jednog mjesta:

Mečka: Lujkan & Bottara
Ferkan: Vet i Lec
Red Mulj: Max i Albonac
McLaren: Carlos i Lando
Renault: Ricci i Ocon
Red Mulj 2: Kvyat i Gasly
Haas: Magnusen i Grožan (dabogda propali zbog Grožana)
Fors Inđija: Stroll i Perez
Alfa: Kimi i Panjovinaci
Viljamovka: Russel i to zadnje mjesto koje se nuđa (Ljatifi most probably)

Dakle, Hulkenberga gledamo još 2 utrke u F1. Kakav rekorder, toliko utrka bez podija i jedan slučajni PP. Nikad dokazani talent nažalost. Sam je rekao da rađe nebi vozio 2020 nego vozio za Williams.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:40.