![]() |
Citiraj:
Pa jedan je power konektor (15 pinski) a drugi je sata kabel. Nisam ja ugrađivao ssd u komp već Futura it. Ja se ne razumijem u taj dio ugrađivanja komponenata nažalost. |
Citiraj:
Spominjao si megastore hangar18. |
[QUOTE=Revolver3844;3171761]Kakva sad futura ?
Spominjao si megastore hangar18.[/QUOTE Disk je kupljen u Megastoreu za vrijeme onog rukometnog ludila, a u Futuru sam odnio komp da mi ga ugrade jer se ja ne kužim u to. |
Evo da i ja podijelim iskustvo sa ssd diskovima.
Imam dvije konfiguracije: 1. -Asrock 870 Extreme R 2.0 -diskovi u AHCI modu -FX 6300 -16 GB DDR3 -Samsung 840 Evo 120 GB -GTX 970 4GB 2. -Gigabyte GA-G31M ES2L r 2.0 -nema podršku za AHCI -Core 2 Duo E8400 -Kingston HyperX 3K 120 GB -2GB DDR2 -Radeon 4630 512mb I sad, sve to radi ok, ali mi je ova druga konfiguracija dosta brža u odnosu na prvu. Mislim na pokretanje aplikacija, win explorer, pa i surfanje. U gamingu, naravno nije. Pitam se? Jeli to do ssd-a ili su Intel procesori toliko bolji od Amd-a (ne mislim na Ryzen), pa da ih i stariji Inteli "deru" u single threadu? |
Napravi SSD test, pogledaj brzine Read i Write.
Ali ne bi trebala biti druga brža nikako. I nije do SSD-a, tj. ako su oba ispravna, razlika bi trebala biti zanemariva. Rami igraju ulogu, OS, procesor itd. Ali u svemu je prva bolja. |
Ta AM3+ ploča nema baš bajan sata kontroler, ali nebi tu trebalo biti nekog guženja, pogotovo jer je ovo još starije
Ja sam sa još starije AM2+/AM3 as rockice od tvoje prešao na ovo iz potpisa, te sam naravno vidio veliku razliku u benčmarcima, ali ponešto i u praksi (bootanje, responzivnost i to), no tu je pitanje koliko je tu do veće propusnosti ssd-a na ovoj ploči, a koliko i do znatno boljeg cpu-a, više rama, bržeg itd. |
Samsungova 840 serija je imala dosta problema s čitanjem starijih podataka pa je možda to i ovdje slučaj. Pokušavali su to krpat softverski, no nije baš išlo: link
|
Radi to meni sve ok i vjerovatno će testovi pokazati da je prvi brži. Samo, testovi su čista sintetika. Dojam je, onako, na prvu da je ovaj drugi brži. Prvi mi je kućni, drugi na poslu i svaki dan sam i na jednom i drugom. Na oba radim otprilike iste stvari.
Testovi: Samsung 840 EVO https://s9.postimg.org/rorhvylm3/ssd_evo.png HyperX 3K-na sata 2 sučelju https://s10.postimg.org/qv4162245/Kingston_ssd.png |
Bolji je Intel.Meni je komp sa istim ssdom puno brže radio na Asus h81m-k i g1820,nego na giga 970+8350 kombinaciji.
Sad ne znam kako je kod ryzena,ali eto,možda je do kontrolora. |
Pozdrav,
na stolnom računalu starom cca.10 godina htio bih zamijeniti hard disk sa SSD-om . Radi na Win 7 - 32 bit . Pretpostavljam da bi optimalni kapacitet bio 250 GB. Pošto sam truba za te stvari , zanima me koji bi preporučili a da bi bio kompatibilan sa mojim kompom. Kaj velite na SSD-e sa Aliexpresa - cijene su im OK ali pouzdanost ? Ili da bježim od toga ? Razmišljam o nekom brendiranom Samsung,Kingston.. Što se tiče ugradnje , to bi mi odradio kolega koji se razumije u te stvari. Svaki savjet i preporuka dobrodošla. Skinuo sam program da vidim točne podatke o matičnoj i procesoru pa evo da ih navedem: Motherboard Chipset: Intel G31 (Bearlake) + ICH7 Motherboard Slots: 3xPCI, 3xPCI Express x1, 1xPCI Express x16 Processor Name: Core(TM)2 Duo CPU E7300 @ 2.66GHz Ako treba još koji podatak, samo recite... http://i64.tinypic.com/ek2snn.jpg |
Uzmi bilo koji sa sata sučeljem. Netrebaš gledati neke skupe i super nabrijane s obzirom na konfiguraciju koju imaš. Svaki će biti dobar.
Osobno nebi uzimao te kineske sa Aliexpres-a. Ako ne misliš skoro kupovati novu konfiguraciju, pa ga poslije prebaciti tamo, možeš uzeti i 120gb. Za os, aplikacije i koju stariju igru sasvim dovoljno. Ovaj npr.: https://edigital.hr/ssd-disk/kingsto...37120g-p425432 |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Nebitno. Radiće normalno, samo na manjoj sata 2 brzini (do 300MB/S). Zato sam i rekao da ne kupuješ skupe jer ionako nemožeš postići deklariranu brzinu. Nemoj da te brine to što je na manjoj brzini jer se to u normalnom radu ne primjećuje. Dva-tri posta gore imaš primjer sata2 i sata3 testirane brzine. Po testovima je razlika, ali vjeruj mi, ne primijeti se. Bilo bi primjetno samo kod kopiranja velikih fileova što ćeš raditi rijetko ili nikako.
U odnosu na mehanički disk komp će ti doživjeti preporod:) |
Citiraj:
Hvala još jednom !:goood: |
Citiraj:
https://iponcomp.hr/webshop/product/...3_256g/1563881 |
Citiraj:
|
Uz Samsung evo kao primarni i vodeći. Malo skuplji ali uloženo/dobiveno najbolji.
|
Ajd ovako.Imam jedno pitanje.Imam priliku uzeti u zamjeni neku kaby lake konfu baziranu na Asus z270m plus matičnoj,i za početak bude gore i3 6100!
( to mi se nudi u zamjenu).Uz to ide 16gb G.Skill 2400mhz ddr4.Sada bi uzeo jedan m2 ssd,jer vidim da ploča podržava interni m2 raid,(ima dva m2 utora),pa me zanima koji uzeti jer vidim da je samsung evo 960 nekako najbrži i najpopularniji,ali je i dosta skup,u odnosu na ostale. Na nabavi gledam ima neki patriot za 700kn,wd black sa 5 godina gare za 820kn,intel p600 ,ili nešto drugo? Inače, frend koji mi nudi zamjenu ima samsunga 960 evo 250gb koji bi mi također dao za bolju cijenu ,ali me muči što nema gare.Koliko se ti m2 kvare,jer mi se za 200-300kn ne riskira,rađe bi potegnuo novi? Ovaj mi je upao u oči.Ok cijena ,solidne brzine: https://comel.hr/ssd-256gb-ad-sx6000...roizvod-25046/ |
Ja bih išao na što veći kapacitet ako nisi neki pr0 korisnik.
Recimo ti "budžet" nvme, tipa p600 (baci oko na review) i nisu tako dobri pa ih nema smisla extra plaćati, tako da bolje malo nadodati i ići na 480/500/512/525gb sata ssd na kojeg ćeš rokati i igre |
Citiraj:
Onda ovaj adata je ok kupnja? Ili da uzmem klasični 850 evo za 700kn u hgshopu i vozi koliko ide'? |
Samsung, i na miru si.
|
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=lmaK4p-vmPc |
Nikakav best buy nije za 650kn. Evo je 700kn, bolje performanse, pouzdaniji, brži itd.
Best buy je EVO 850 250GB bio i ostao. Pogledaj video i vidi razlike u performansama za što? Za 50kn? iPon (tamo sam ga ja uzeo), 650kn, 5 godina gare, i boli te. |
Citiraj:
S tim da s MX500 dobiješ spacer i True Image key (koji se može koristit i za non-Crucial diskove). O pouzdanosti (empirijski) ne možemo jer su i MX500 i 860 Evo novi diskovi. |
Ja ti govorim iz iskustva.
U firmi smo pokupovali u zadnjih 2 godine preko 100 Cruciala i preko 200 Samsunga svih modela. Samo crucial imao problema. Imao je i Samsung na nekima, ali par komada. Crucial puno problema. Pričam o serveraju naravno, ali daleko su nepouzdaniji od Samsunga. Pričam o 850, ne o 860. Gdje god da upišeš best buy SSD, otvara se samsung 860, do prije 6 mjeseci je to bio 850. Ali u svakom slučaju je 850 na svakoj listi više od bilo kojeg Cruciala. Ako već ideš na jeftiniju soluciju, prije bih radije uzeo neki SanDisk ili Intel. |
Ok, consumer diskove ste ugrađivali u servere? :D
Opet velim, Evo 860 i MX500 su novi diskovi i prerano je za govorit o pouzdanosti, a glupo izvlačit zaključke po ranijim serijama. 860 Evo bolje izgleda na papiru, a Crucial je 50 kuna jeftiniji i više dobiješ u kutiji. O performansama je također glupo pričat jer na blind testu nitko ne bi pogodio o kojem disku je riječ. 5 godina garancije imaju oba, a uz redovit backup problema nema čak i da bilo koji prdne. Ipak pričamo o consumer diskovima :) Što je bilo, bilo je. Noviji Inteli su ok (do prije 2 godine su još reciklirali prastari problematični SandForce kontroler, kojeg ne bih najgorem neprijatelju preporučio), a SanDisk obično nije imao DRAM cache i osjetilo se u nekim situacijama. |
Kod mene ih je također dosta prošlo (BX200, BX300, MX300, EVO 850 i sad novi MX500 modeli) i općenito su svi za prosječnog korisnika i više nego OK kupnja. Novi EVO 860 je malo slabiji od 850 modela, dok je MX500 u rangu s dobrim-starim EVO 850. Razliku u performansma teško da bude skužil, a obzirom da EVO 850, 860 i MX500 dolaze s 5 godina garancije, stvarno mu je svejedno kojeg bude kupil.
|
Čak sam negdje pročitao za crucial "leading global brand" i to mi je bilo malo da fuq? Evo ovdje
https://www.techpowerup.com/240462/c...id-state-drive Al OK nebitno, u pravilu su u zadnje vrijeme imali ok omjer cijene, kapaciteta i performansi i sad ovih 5 god. garancije je odličan potez |
Crucial je Micronov brend, a Micron je jak u svijetu memorije. Pod Micronom su još Nanya i Elpida.
|
MX500 je trenutno best buy disk s obzirom na cijenu ako gledamo diskove od 240-250gb.
Ostalo su naklapanja i bedastoce. Pouzdanost da nije prisutna ne bi dolazio sa 5 god garulje. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Samsung (Semiconductor) je priča za sebe, po resursima i proizvodnji. 2. i 3. mjesto je sigurno rezervirano za SK Hynix i Micron. Micron je dugo šurovao s Intelom oko IM Nandova, koje možeš vidjeti kod oba vendora, ispod poklopaca. "Problem" je što nemaju svoje kontrolere. Baš idem pogledat sad malo statistike, zanima me :) EDIT: Otprilike je tako nekako: Link |
|
|
Transcend 240 GB model TS240GSSD220S umra nakon cca 300 sati rada. Točnije nije potpuno umra, ali;
https://s9.postimg.org/xu10k6ki3/image.jpg Zamijenjen u garanciji. |
Planiram uzeti Samsungov SSD od 250gb. Za 850 EVO znam da je provjeren ali za skoro istu cijenu dobijem i 860 pa me sada zanima da li bolje uzeti 860 pošto je noviji ili ipak ići na provjereno? Garancija je na oba 5 godina
|
Oba su provjerena, 860 je nešto brži. Što god uzeo, dobro budeš uzeo.
|
S obzirom da je 860 ipak noviji, a garancija i cijena su mu isti kao i kod 850 dobro sam se danas zamislio iako sam bio uvjeren da ću kupiti 850. Zato ipak danas još nisam ništa kupio pa da malo ispitam teren
|
Uzmi 860 i na miru si.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:18. |