PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   DSLR aparati i oprema (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=150376)

jed2i 13.11.2019. 00:15

Daj usporedi malo aparate i objektivno pogledaj, sony ima prednost samo kod shadow recoverya, sve ostalo ide na stranu rp-a
Cijena tijela s adapterom kod nas je ispod 10k kn.

1v@n 13.11.2019. 01:06

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3353686)
Daj usporedi malo aparate i objektivno pogledaj, sony ima prednost samo kod shadow recoverya, sve ostalo ide na stranu rp-a
Cijena tijela s adapterom kod nas je ispod 10k kn.

Gdje? Samo Extreme Digital. Ne mogu nikome preporučiti ni da 200 kn tamo ostavi nakon što sam pročitao iskustva s njima. Nit tamo može uzeti na rate.

11.099,00 u Mall.hr je najjeftinije što sam vidio, a ona akcija staro za novo je prošla.

11.799,00 za RP sa starom 50-kom

11.198 za A7II s novom 50-kom

Nije velika razlika u cijeni, ali kad mi već kažeš da nisam objektivan...

Da, samo bolji DR, a stabilizacija? Izbor objektiva? Čovjek planira nadograđivati s vremenom. Što da uzme od Canona? Imaju 10 objektiva vani od kojih je samo ona 35-ica cijenom ispod 1000€.

Sony radi FF mirrorlesse od 2013. i ima fino razrađen sustav. Canonu su R i RP prvi FF mirrolessi, trebat će im vremena dok se poslože. Ne vidim smisla ozbiljnom ulaganju u ovaj sustav dok je još u povojima.

jed2i 13.11.2019. 07:35

U canosi je 10400, eto, može tamo kupit.
Da, zaboravio sam in body stabilizaciju, imaš dvije stvari naspram svih ostalih.

Izbor objektiva je daleko veći za Canon nego za bilo koji drugi sustav. To valjda i ptice na grani znaju.
Ili više ne želiš koristit adaptere koje si prije zagovarao?

Zato kažem, objektivno si pogledaj, znam ja da ti naginješ Sonyu, to je tak jasno ali nemoj biti ko sektaš kad preporučuješ drugima nešto

1v@n 13.11.2019. 08:41

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3353696)
U canosi je 10400, eto, može tamo kupit.
Da, zaboravio sam in body stabilizaciju, imaš dvije stvari naspram svih ostalih.

Izbor objektiva je daleko veći za Canon nego za bilo koji drugi sustav. To valjda i ptice na grani znaju.
Ili više ne želiš koristit adaptere koje si prije zagovarao?

Zato kažem, objektivno si pogledaj, znam ja da ti naginješ Sonyu, to je tak jasno ali nemoj biti ko sektaš kad preporučuješ drugima nešto

Jel pričamo o nativnim objektivima ili i svemu što se može preko službenih adaptera staviti na aparat?

Ako je tako, uzmi kalkulator i zbroji onda i sve Sony A-mount i Minolta objektive. Kaže Dyxum da ima ukupno 140 (nisu uračunati nikakvi 3rd party) A-mount objektiva i 50 E-mount objektiva. To je ukupno 190 objektiva koje možeš koristiti na Sonyu danas (i dalje ne računam ništa što nije Sony ili Minolta). Izvuci koliko Canon EF (EF-S, EF-M) i RF objektiva postoji, pa napiši fino brojku ovdje ako si već krenuo tvrditi da ima više objektiva za Canon nego za bilo koji drugi sustav.

Sad sam sektaš kad napišem da bih radije uložio novce u sustav i mount koji je vani 10 godina, i aparat koji se sustavno nadograđuje već 6 godina, nego u nešto što je predstavljeno prije par mjeseci.

Canon sektaši... Nije bitno šta je i kakvo je, dok piše Canon, najbolje je :goood::lol2:

jed2i 13.11.2019. 09:12

Naravno da nije najbolje, ne postoji najbolje.
Kao što Sony nije najbolji, tako nije ni Canon ni Nikon itd...
Uzmeš ono što ti odgovara, cijenom i specifikacijama ili nekim kriterijima kojima se vodiš.
Na bilo koje pitanje koje netko postavi, ti preporučiš Sony, jel sad razumiješ?

Ja sam mislio napravit prelazak na drugi sustav, na kraju nisam.
Zašto? Zato jer bi negdje dobio, negdje izgubio, ne postoji savršeno.
Na kraju sam se odrekao mrvu većeg dinamičkog raspona (koji mi treba za valjda 0.5% fotografija) i in body stabilizacije (nisam fan in body stabilizacije jer ima određenih nedostataka)

RWR 13.11.2019. 09:50

Hvala svima na savjetima!

Trenutno koristimo jedan jeftiniji Sony kompakt i njihova PlayMemories aplikacija nas je toliko naživcirala da je i to jedan od razloga zašto sad gledamo Canon.
Iako pretpostavljam da je bežična povezivost s mobitelima/računalima bolja s novijim/jačim modelima.

Drugi razlog zašto bi radije Canon a ne Sony je mogućnost potpunog zakretanja ekrana, što bi nam bilo korisno.

Dodatno pitanje: u slučaju da se odlučimo za Canon mirrorless, koliko bi nam jednog dana značio upgrade na "Canon RF 35mm F1.8 IS STM Macro" objektiv što se tiče kvalitete slike (u odnosu na Canon EF 50mm f/1.8 STM)?

Pošto je macro, slike proizvoda (nakit, sitne umjetnine) bi mogle biti kvalitetnije/detaljnije?

jed2i 13.11.2019. 10:53

RF 35mm je optički bolji objektiv od 50mm STM-a
Fotke će biti detaljnije(objektiv ima veću rezoluciju)
Sve zavisi o mogućnostima.

Ne znam koliki DOF vam treba za to snimanje. Možda bi vam bio dobar i objektiv tipa 100mm macro ili sličan.
Za macro imam Sigmu 105mm f2.8, mogu ju preporučiti jer je super oštra.

Night 13.11.2019. 12:32

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3353719)
Canon sektaši... Nije bitno šta je i kakvo je, dok piše Canon, najbolje je :goood::lol2:

Ja kao Canonaš bih vrlo rado svoju kolekciju objektiva zamijenio za Sigmine verzije istih :fiju:

1v@n 13.11.2019. 16:29

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3353734)
Naravno da nije najbolje, ne postoji najbolje.
Kao što Sony nije najbolji, tako nije ni Canon ni Nikon itd...
Uzmeš ono što ti odgovara, cijenom i specifikacijama ili nekim kriterijima kojima se vodiš.
Na bilo koje pitanje koje netko postavi, ti preporučiš Sony, jel sad razumiješ?

Ja sam mislio napravit prelazak na drugi sustav, na kraju nisam.
Zašto? Zato jer bi negdje dobio, negdje izgubio, ne postoji savršeno.
Na kraju sam se odrekao mrvu većeg dinamičkog raspona (koji mi treba za valjda 0.5% fotografija) i in body stabilizacije (nisam fan in body stabilizacije jer ima određenih nedostataka)

Čitaj ispočetka sve što sam pisao...

Čovjek je pitao za Canon, napisao sam mu sve podatke za Canon i dao mu alternativu za manje novaca i naveo razlog na što se ti kačiš s lažnom činjenicom da Canon ima najviše objektiva od svih sustava (što nigdje nije bilo pitanje, a i dalje čekam konkretan broj koliko je to). Krećeš u kontru, i onda izbjegavaš odgovor :D

Preporučio bih i Fuji prije Canona, jer isto ima dulji staž u mirrorless polju. Panasonic isto ima FF mirrorless, i njega bih preporučio ispred Canona, također zbog duljeg staža i automatski ispeglanih dječjih bolesti.

Nitko ne zna jel se Canon i Nikon planiraju u budućnosti baviti sa svojim mirrorless FF aparatima na način na koji se to bave ostali.
Ne bi bio ni prvi ni zadnji projekt koji je propao nakon kratkog vremena. Zadnji su stigli na utrku, ne vjerujem im dok se ne dokažu i nemam ih na temelju čega preporučiti.

Čovjek traži aparat za konkretnu namjenu. Bit će mu dobar i Panasonic, Fuji, Nikon, pa i Sony.

Sad je rekao da mu treba zakretanje ekrana, da mu se ne sviđa aplikacija za prebacivanje fotki na mobitel i da se fotka nakit, sitne umjetnine i macro...i sad se stvari mijenjaju

1. Ne treba ti FF aparat, nego dobra rasvjeta - uloži više novaca u kontinuiranu LED rasvjetu nego u aparat (par komada Viltrox L116T su dovoljni za osvjetliti takav kadar + baterije za njih ili stalno napajanje)
2. Ne treba ti aparat s izmjenjivim objektivima, uzmi Nikon P1000, Sony RX10 ili... (ne znam ima li Canon išta usporedivo)
3. Veličina senzora ti je apsolutno nebitna za ovu namjenu, oba ova aparata će dati vrhunske fotke

Kupovina FF ili APS-C aparata i objektiva za ovu namjenu je bacanje novaca u vjetar. Eto, toliko od mene.

RWR 13.11.2019. 17:11

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3353872)
Čitaj ispočetka sve što sam pisao...
Čovjek traži aparat za konkretnu namjenu. Bit će mu dobar i Panasonic, Fuji, Nikon, pa i Sony.

Sad je rekao da mu treba zakretanje ekrana, da mu se ne sviđa aplikacija za prebacivanje fotki na mobitel i da se fotka nakit, sitne umjetnine i macro...i sad se stvari mijenjaju

1. Ne treba ti FF aparat, nego dobra rasvjeta - uloži više novaca u kontinuiranu LED rasvjetu nego u aparat (par komada Viltrox L116T su dovoljni za osvjetliti takav kadar + baterije za njih ili stalno napajanje)
2. Ne treba ti aparat s izmjenjivim objektivima, uzmi Nikon P1000, Sony RX10 ili... (ne znam ima li Canon išta usporedivo)
3. Veličina senzora ti je apsolutno nebitna za ovu namjenu, oba ova aparata će dati vrhunske fotke

Kupovina FF ili APS-C aparata i objektiva za ovu namjenu je bacanje novaca u vjetar. Eto, toliko od mene.

Aparat će se koristiti svakodnevno nekoliko sati za više različitih namjena, samo sam htio dobiti više informacija za jedan konkretni primjer. U dobru rasvjetu smo već uložili.

Prvi korak je odabrati dobru bazu i "all around" objektiv, a kasnije ćemo ulagati u nove objektive za specifične namjene prema prioritetima i budžetu.

jed2i 13.11.2019. 20:02

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3353872)

Čovjek je pitao za Canon, napisao sam mu sve podatke za Canon i dao mu alternativu za manje novaca i naveo razlog na što se ti kačiš s lažnom činjenicom da Canon ima najviše objektiva od svih sustava (što nigdje nije bilo pitanje, a i dalje čekam konkretan broj koliko je to). Krećeš u kontru, i onda izbjegavaš odgovor :D

Aha zakačio si se za broj objektiva :D
Situacija je malo kompleksnija kod mene jer nisam striktno mislio na broj objektiva koji je izdan od strane proizvođača nego na dostupnost objektiva, tu je moj problem jer se nisam izrazio možda dovoljno dobro.
Canon ima velik broj živih objektiva koje možeš kupiti nove.
Da ne govorim o servisu, evo na servisu mi je objektiv iz 1991, koji će dobiti novi element. Dakle nakon 28 godina možeš u Hrvatskoj (bez slanja u Njemačku) servisirati objektiv i tijela aparata.

Na stranu servis (koji nije nimalo nebitna stavka)
Pričaš o dječjim bolestima, koje to dječje bolesti nalaziš u EOS R-u i RP-u, to su im prvi mirrorlesi full frame aparati.
Koje dječje bolesti nalaziš u RF objektivima?

Hoćeš da ti ja kažem koje dječje bolesti sam našao kod Sony a7r3?
Znaš i sam jer sam ti pisao o tome u drugoj temi.
Stavim R i RP na isti objektiv i fokusiraju trenutno.

Oslobodi se tog gledanja aparata kroz senzor i dinamički raspon koji ti treba kod 1% fotografija(ako i toliko) i gledaj cijeli sistem.
Neću se više raspravljat po ovom pitanju.

Edit:
Da se malo maknemo od ovoga.
Vi koji planinarite ili pucate wildlife, koje torbe koristite za foto?

1v@n 14.11.2019. 17:16

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3353962)
Da se malo maknemo od ovoga.
Vi koji planinarite ili pucate wildlife, koje torbe koristite za foto?

Nadam se da smo gotovi s prepucavanjem čiji je veći :)

Pogledaj Manfrotto Offroad. Frendici ga uzeli prije 2 godine za rođendan i prezadovoljna je. Dio u koji ide aparat se može izvaditi i može biti samo kao planinarska torba, a naprijed ima i nekakvu trakicu koja ide preko prsa, samo da spriječi da se aparat klati uokolo ako je obješen oko vrata
https://www.manfrotto.com/be-en/offr...mb-or-bp-30bu/

Mislim da smo dobili 7 godina garancije čak na torbu.

jed2i 14.11.2019. 21:03

Agreed ;)

Što se tiče ruksaka....
Imam ogromnu Sigmu 150-600
Kad lutam šumom (i vrebam nevine živine :) ) onda mi je idealno da mogu aparat s tom Sigmom pospremit unutra

Do sad sam koristio ovaj: https://www.ebay.com/itm/Evecase-Ext...cAAOSwAEhdqFOo

Samo drugi brend, identičan je ruksak

U donji pretinac Stavim vodu i robu, a u gornji dio ide aparat, čak mi aparat sa Sigmom 150-600 stane na knap.
Ne da mi se više to stavljat tak na knap pa zato tražim neki drugi ruksak
U ovaj Manfrotto mi ne stane aparat sa Sigmom :(
Šteta, sviđa mi se kak izgleda

1v@n 14.11.2019. 23:55

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3354272)
Agreed ;)

Što se tiče ruksaka....
Imam ogromnu Sigmu 150-600
Kad lutam šumom (i vrebam nevine živine :) ) onda mi je idealno da mogu aparat s tom Sigmom pospremit unutra

Do sad sam koristio ovaj: https://www.ebay.com/itm/Evecase-Ext...cAAOSwAEhdqFOo

Samo drugi brend, identičan je ruksak

U donji pretinac Stavim vodu i robu, a u gornji dio ide aparat, čak mi aparat sa Sigmom 150-600 stane na knap.
Ne da mi se više to stavljat tak na knap pa zato tražim neki drugi ruksak
U ovaj Manfrotto mi ne stane aparat sa Sigmom :(
Šteta, sviđa mi se kak izgleda

Mislim da nećeš naći planinarski ruksak u koji ide aparat s tim objektivom, a da nešto osim toga još stane unutra :D

Ovi koji postoje imaju ulaz s donje bočne strane, a po širini nijedan neće primiti toliku mrcinu.
Pogledaj Tamrac Anvil Super 25, samo ne znam što još stane osim aparata

Jedino da si Šerpu iznajmiš :)

jed2i 15.11.2019. 10:05

Na kraju ću sam šivat ruksak :lol2:

Ma uzet ću ne planinarski ruksak s dosta mjesta tak da i stvari uz foto opremu stanu unutra...mislim da mi samo to preostaje

1v@n 15.11.2019. 15:56

Ja imam ovog
https://tetonsports.com/product/scout3400-backpack/

Ako naletiš negdje, topla preporuka.

Night 23.11.2019. 12:14

https://www.lowepro.com/be-en/protac...k-lp36772-pww/

Stane SLR sa Sigmom 150-600, može se vaditi bez skidanja ruksaka, također ima i dva bočna pretinca u koje se mogu staviti objektivi i vaditi bez skidanja ruksaka. Ima strap oko pasa koji se može skinuti ako je višak. Ima ove trake po cijelom ruksaku za kačiti dodatnu opremu. U donjem dijelu je kabanica koja se može navući preko ruksaka. I što je još super može u avion ispod sjedala. Stane i 15" laptop.

Renesis 23.11.2019. 13:50

za ruksak nemogu pomoci jer nemam velike mrcine, ali za sve do kile i pol fotic vecinu vremena imam vani na Peakdesignu clipu:
https://www.peakdesign.com/collectio...oducts/capture

od sightseeinga do planirarenja, divota za imati. fotic ne visi oko vrata, a ruke slobodne.

rams 23.11.2019. 18:01

Pozdrav,

planiram vrlo uskoro kupiti novi fotoaparat i nalazim se u dilemi.

Canon EOS M50 sa kit 15-45mm objektivom za 585EUR

ili

Nikon D5600 sa Tamron 18-200 za 600EUR, sa Nikkor 18-105mm VR za 700EUR?

Više od 1080p snimanja mi ne treba, za M50 sam samo rječi hvale svugdje pročitao što se videa tiče. Sa druge strane želim da mi fotke budu dobre kvalitete i da je sposoban u low lightu bez flasha funkcionirati solidno.

Na koju stranu da idem, preporuke?

Mar 23.11.2019. 19:20

Ako mene pitaš svi ti SLRovi (ili mirrorless) aparati s većim senzorom su ti ništa bez poštenih objektiva.
Ne mora objektiv nužno biti skup, no s tim kit objektivima f3.5-6.5 razlike između SLRa i boljeg kompakta nisu velike.

Također, ukoliko misliš slikavati u uvjetima lošeg ili nikakvog svjetla, preporučam ti ulog od 100ak kn u portabl LED panel s hot shoe priključkom (ili flash) jer će ti to najviše dignuti kvalitetu fotki.

Ako ti ne smeta malo veći aparat uzmi Nikon D750 polovni za 5, 6k kn i par prime objektiva. Zaboravi te kitove i ultra zoom objektive ako misliš slilavati u uvjetima slabog svjetla.

rams 23.11.2019. 20:26

Ok, sve jasno, imao sam davno EOS 1000D i znam da f3.5 kit lens nije bog zna što, kasnije cu mozda i nadograditi s nekim objektivom, ali koji u startu nudi najbolji bang for buck.

Koji god aparat da uzmem, kao drugi objektiv mislim da cu ici na 35mm/f1.8.

Da li ima smisla protegnuti se na Sony A7 prve generacije?

https://www.saturn.de/de/product/_so...e-2255281.html

1v@n 24.11.2019. 02:53

Citiraj:

Autor rams (Post 3357244)
Da li ima smisla protegnuti se na Sony A7 prve generacije?

https://www.saturn.de/de/product/_so...e-2255281.html

Samo zbog ergonomije ću reći ne.
Ako te hvata nostalgija za analognim aparatima i njihovom ergonomijom, onda ima smisla.

Ako želiš nešto ugodnije iskustvo, zaobiđi. Probaj pa vidi jel ti paše, ali meni nije bio ugodan za korištenje.

rams 24.11.2019. 13:03

OK hvala za savjet. Nasao sam sada, što mi se cini kao dobar izbor, 800D sa 18-55 i 50mm 1.8 u kompletu za 699.

Mozda bude jos neka ponuda za crni petak pa bude i jeftinije.

Redline 26.11.2019. 23:59

Ja baš razmatram dal uzet EOS 77D novi ili rabljeni. U jednoj našoj trgovini je novi sa 18-55 IS STM 5300kn dok na njušci ima polovni star godinu dana za 4000kn. Dal je pametno kod takvih aparata uzimati polovno?

jed2i 27.11.2019. 13:04

Citiraj:

Autor Redline (Post 3358289)
Ja baš razmatram dal uzet EOS 77D novi ili rabljeni. U jednoj našoj trgovini je novi sa 18-55 IS STM 5300kn dok na njušci ima polovni star godinu dana za 4000kn. Dal je pametno kod takvih aparata uzimati polovno?

Ak imaš garanciju onda te baš briga, provjeri broj okidanja i kučište aparata i objektiva na oštećenja.

Ako netko treba torbu, imam ovu - https://i.postimg.cc/64LLhY8J/HTB1-R...XFXXXB-jpg.jpg
Prodaje se pod raznime brendovima, npr Evecase....

Prošla je samnom dobar dio Dolomita, Mangart, Matterhorn regiju.....
Uzeo sam novu torbu pa mi je ova višak.
Prodajem ju jer mi ne stane unutra Sigma 150-600 + adapter + eos R nego moram rastavljati (mogu nagurat unutra ali ne želim zatvarati na knap)

Torba se sastoji od gornjeg dijela di ide foto oprema + donji dio u koji mogu ići ostale stvari

Prodao bi ju za 250kn, pofotkam ju pa stavim tu fotke

Redline 27.11.2019. 13:51

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3358437)
Ak imaš garanciju onda te baš briga, provjeri broj okidanja i kučište aparata i objektiva na oštećenja.

Nema više garanciju i ima 9253 okidanja. Mozda bolje dodat 1300kn i kupiti novo? U dilemi sam :D

jed2i 27.11.2019. 13:54

Ak ti nije problem, onda novo, al ak je aparat uredan, nema oštećenja i ima tak malo okidanja onda ne vidim problem.
Ne poznajem taj aparat, istraži malo po netu da li ima nekih slabosti pa onda pregledaj taj rabljeni na to, tako ćeš lakše odlučiti.

riceburner 18.12.2019. 14:28

ćemo da snimamo https://forum.crotuned.com/uploads/emoticons/pimp.gif :goood:

https://i.ibb.co/Hx60wjv/film.jpg

https://i.ibb.co/B40XsQL/0-02-05-fa9...cc-4ae6b43.jpg

1v@n 18.12.2019. 23:41

Citiraj:

Autor riceburner (Post 3364623)
ćemo da snimamo

Čudne neke memory kartice za DSLR :D

kantonac 19.12.2019. 07:46

:D kartice samo za sirove fotke xD

Ljudi imam trenutno d600.. Eh sad kopka me preći na mirrorless.. Lomim se sony ili da ganjam nikon Z ff..
Ako uzimam sony moram leće nove uzimati a za nikon vec imam dosta leća dobrih.
Dobro adapteri funkcioniraju za leće ove od dslra?

Ali nekako me vuce da si uzmem d810/750.. Iako bi trebao nešta manje za nosati na putovanja i po prirodi..

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

1v@n 19.12.2019. 07:54

Morat ćeš sam sa sobom rasčistiti oko tog.

Kombinacija D/SLR objektiva s adapterom, koliko god taj objektiv bio dobar, nikad neće biti toliko dobra kao objektiv koji je napravljen za mirrorless i to će te kopati cijelo vrijeme.

Što ti fali D600 trenutno, a misliš da možeš dobiti prelaskom na nešto drugo?

kantonac 19.12.2019. 09:44

Ma upravo to.. Jos raščišćavam :D

Odlicno me služi i ostavit ću u si ga za backup, jedino što želim novo je fotić sa bržim fokusom, tj pratećim fokusom.. Za slikanje životinja u pokretu, i fotic s jos malo jačim senzorom u uvjetima slabijeg svijetla :)

Imam 50 1.4., 24.70 2.8, 70-200 2.8 vr1, 17-35 2.8-4.
Pa bi onda mozda bilo boljr ganjati d750 ili d810.

Nisam u toku kakve su cijene ff objektiva za ML.. Ali bi bome morao tuci iz početka.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...01b398c37d.jpg

riceburner 19.12.2019. 10:05

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3364765)
Čudne neke memory kartice za DSLR :D

36GB nekompresirano po kartici :D:D:D:D

1v@n 19.12.2019. 17:38

Citiraj:

Autor kantonac (Post 3364798)
Ma upravo to.. Jos raščišćavam :D

Odlicno me služi i ostavit ću u si ga za backup, jedino što želim novo je fotić sa bržim fokusom, tj pratećim fokusom.. Za slikanje životinja u pokretu, i fotic s jos malo jačim senzorom u uvjetima slabijeg svijetla :)

Imam 50 1.4., 24.70 2.8, 70-200 2.8 vr1, 17-35 2.8-4.
Pa bi onda mozda bilo boljr ganjati d750 ili d810.

Nisam u toku kakve su cijene ff objektiva za ML.. Ali bi bome morao tuci iz početka.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...01b398c37d.jpg

Sad bi ti sve, neće ići

Kod mirrorlessa, iz iskustva.

Slabije svjetlo - Sony A7x > Sony A6xxx
Brzina AF - Sony A7x < Sony A6xxx

A6xxx serija nema konkurencije u brzini fokusa, ali nije toliko dobra u low lightu kao A7

A7 serija pak nema konkurencije u low lightu (ok, osim Nikona s istim Sony senzorom), ali ima dosta sporiji fokus

Morat ćeš odabrati jedno od tog.

Nikon ima samo jedan adapter, i taj ne podržava AF-D objektive.
S adapterom i postojećim objektivima ti AF neće raditi ništa brže nego sad, može jedino nešto sporije.

Za loviti životinje okolo, nema bolje. Imaš ga već na A6100 pa na dalje.

kantonac 19.12.2019. 17:51

Imas li mozda kakavog iskustva s nikon Z seriom?
Uzimao bih ff, ne bih isao na apsc .

Bit ce red uzeti pravo ogledalce :D

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

1v@n 19.12.2019. 23:34

Nisam ga probao, ali osobno ne bih kupovao ništa što je tek izašlo i što je prvi proizvod tog tipa, makar to bio i Nikon

jed2i 20.12.2019. 00:56

Z serija ima problema s bandingom,stabilizacijom....
Malo sam gledao mirrorlese prije nego sam sebi kupio aparat.
Uglavnom, preskocio bi tu prvu nikonovu seriju.

riceburner 20.12.2019. 10:46

šteta da nisi canonas, ovaj R sistem u nekmi stvarima nije kao slony, ali barem objektivi rade stvarno dobro sa original adapterom, pricao s par canonasa koji su presli na slony, ali nisu bili nabavili sve slony objektive, vratili se na R sustav i za to kaj koriste su vrlo zadovoljni, mislim da je i đedaj uzeo R canona...

rams 25.12.2019. 02:01

Nasao sam na Njuskalu Sigmin objektiv 24-70 f2.8 EX DG HSM za 1600kn, razmisljam s cim zamjeniti kit objektiv pa se vrtim izmedju raznih modela, da li bi ovo bila oke kupnja?

https://www.njuskalo.hr/objektivi/si...oglas-29990494

riceburner 26.12.2019. 13:17

Citiraj:

Autor rams (Post 3366268)
Nasao sam na Njuskalu Sigmin objektiv 24-70 f2.8 EX DG HSM za 1600kn, razmisljam s cim zamjeniti kit objektiv pa se vrtim izmedju raznih modela, da li bi ovo bila oke kupnja?

https://www.njuskalo.hr/objektivi/si...oglas-29990494

ti hsm modeli su jaaako tricky, moras dobro probat prije kupovine, ponesi laptop i pregledaj RAWove...

puno bolji su stariji modeli s glasnim AF motorom, puno manje problema sa svime... ja imam jedan koji je star 17 godina i radi ko prvi dan, a sa HSM nisam imao srece...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:05.