![]() |
Dakle uspio sam a vi mi recite je li to ok.
Speedport maknut skroz, doznao koji mi je password za spajanje na net, user name sam pročitao is speedporta prije micanja. Iz onta kabel u plavi wan port. Pod IPTv stavio manual, na internet upisao 100 a pod lan 4 1500 i na njega spojio maxtv. Nudi mi jedino još lan 3 za taganje. Lan 1 i 2 pod manual nemam. Ugl max tv radi, net radi. Nisam uključivao bridge mode budući da nemam speedport u sustavu uključen. Upisao sam pod pppoe user name i pass da se spoji na net i stavio zaštitu na wlan mrežu 2.4 i 5ghz. Mislim da je to to, i updateao firmware preko rputera jer je našao noviju verziju od one koja je bila. Recite mi jedno ima li smisla da mijenjam DNS sada kada ih mogu mijenjati i koje da stavim i da li mijenjam to u routeru ili i u kompu? |
Vidiš da si uspio, odradio si OK.
Za sada ostavi tako i prati kako se ponaša. Lako napraviš korekciju ako bude potrebe. Ako te baš svrbi DNS, možeš iskoristiti DNSBench programčić, ubaci mu sve poznate lokalne DNS servere i dobit ćeš listu najbržiš i/ili najpouzdanijih. Po tome postaviš fiksno u routeru. |
Citiraj:
znači ništa nedirati ,jedino ako primjetiš zastajkivanje,usporavanje možeš probati google ili opendns, ako ti sve radi nema potrebe eksperimentirati. p.s ako pogledaš malo po netu gotovo uvijek češ naletjet da ako su dns-ovi od provajdera na kolko tolko solidnom serveru da zbog blizine i zauzetosti servera u pravilu bolje rade od google dns |
Citiraj:
|
Na sami Asus ne jer nema SIP / VoIp, treba Speedšrot ili neki drugi "punokrvni" SIP / VoIp uređaj.
Da bi to radilo "preko" Asusa treba naći triple-play fw za njega. U osnovi treba još jedna Bridge konekcija sa odg. Vlan - om vezana na odr. Lan port (recimo Lan3). Na nekim uređajima je Vlan=101 problematičan jer je već upotrijebljen u fw za drugu svrhu ... Negdje sam bio stavio link sa info o tome (triple-play fw na Asus - ima) jer se sve više traži. |
Citiraj:
|
Misliš na sami SIP / VoIp uređaj ?
|
Mislim na router koji ima integriran voip u sebi, da mogu cijeli 3d paket koristit, i izbaciti potpuno Speedport iz priče ?
|
Na žalost, bar koliko je meni poznato, takvi su rijetki na aftermarket tržištu.
Jedino ako je nekakav "višak" namijenjen nekom ISP - u. Kao samostalni uređaj mogao bi igrati onaj nasljednik PAP2 (da sad ne tražim oznaku), mislim da on ima podršku za Vlan - ove. EDIT: To opet pokriva sami VoIp. U oba slučaja treba se dobro pognjaviti dok ispravno postaviš one puste opcije / parametre ... |
Ček, kako je onda kolega uštekao svog Asusa direktno u ONT ako mora koristiti i Speedporta za telefoniju ? Znači da ONT ima dva RJ45 izlaza ili?
|
Citiraj:
Speedport se može uglazbiti tako da se on spaja na ONT I stavlja u Bridge mode radi telefona, a Asus u speedport radi svega drugog. Sent from my Nexus 5X using Tapatalk |
Citiraj:
Sent from my SM-G935F using Tapatalk |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
To smo već utvrdili u temi.
Tko ima Ericsson ONT ne treba se zezati sa triple-play fw, na novom uređaju se složi Internet i MaxTv a tel. (VoIp) ostaviš na Speedšrotu. Speedšrot kakav / takav nek radi samo VoIp dio priče. Time izbjegneš cijeli igrokaz postavljanja xy parametara na nekom drugom uređaju. Za one koji imaju noviji ONT sa samo jednim Lan izlazom igra kombinacija sa dodatnim GB switch - em (pa dalje rješavaš kao gore), ili triple-play router. Poviše sam napisao pa da sad ne prepisujem. |
Ja imam onaj crni ONT s jednim izlazom i ne treba mi telefon pa je na njega direktno spojen asus. Jedino sam malo razočaran što mi niti jedan laptop ne želi preko 90mbit ostaviti brzinu neta preko speedtesta a T-com server u zagrebu,a tu sam na speedportu znao tući 100 ili koji mbit preko toga. Stavio sam drugi kanal koji mi je wifi analayzer preporučio kao najmanje opterećen i stavio bandwith na 40mhz i dalje isto...
|
Probaj dslreports speedtest.
Ne bi se čudio da je taj HT-ov server s 100mbitnim portovima. |
Ista stvar 84-90mbit, baš me izluđuje to sada,onaj speedport mi je davao bolje rezultate od ovog,a ovaj je stavljen na isto mjesto i na isti kabel gdje je bio speedport, pa me to baš čudi
Žicom je brzina kakva treba biti, jedan mobitel daje 110mbit, drugi koji ima AC piše da je brzina 220mbit,a dva laptopa dok je max tv uključen daju između 60-90mbit i više od toga ne... |
Ako su N uređaji na 2.4Ghz onda ni nećeš baš neku brzinu dobiti.
AC na 5GHz već ide lako preko 100mbita. |
Jedino je žica mjerodavna, na WiFi "šta dobiješ" jer utječe x faktora.
Spominjali smo ... |
On bi trebao bez problema slati tih 100mbita pa i na 2.4...
Evo postavke...ako netko ima komentar za promjenu na bolje neka slobodno javi...ASUS RT-AC55U je model sa zadnjim firmwareom upgraden preko routera...direktno spojen na crni ont bez speedporta i bez telefona... http://i1288.photobucket.com/albums/...psxmgurgle.png http://i1288.photobucket.com/albums/...psvbsctqko.png http://i1288.photobucket.com/albums/...pshbxpkx0f.png http://i1288.photobucket.com/albums/...psmqzs6nqw.png http://i1288.photobucket.com/albums/...psvpjzwjt3.png |
Citiraj:
|
Skini si na mobitel wifi analyzer pa pogledaj što je najmanje zauzeto od kanala pa uzmi taj kanal za 2.4Ghz jer je kanal 1 sigurno pretrpan
|
Kanal 1 je stavljen jer mi wifi analyzer predlaže taj kanal :)
|
Jako je čudno da je kanal 1 najmanje zagušen jer je on uglavnom default na svemu.
Probaj na 20Mhz channel width. |
Još gora stvar, stavim na 20mhz brzina interneta mi ne prelazi 50mbita, vratim na 40 ide na 90mbit...
|
Jako čudno.
Ne mogu vjerovati da samo 90 ide. |
Da nemaš QOS uključen i limitiran bandwith na 90 ili tako nešto?
|
Citiraj:
|
imam ONT od Raisecoma i ZTE router i dobivam max 65mbita, mogu li kako konfigurirat router da dobijem 100mbita :D ili moram njih zvat...
|
Citiraj:
Naručio sam drugu internu wifi karticu koja podržava 5ghz pa ću makar na jednom laptopu eliminirati problem s brzinom, a drugi neka onda ima 90mbita... |
Citiraj:
ako je preko žice trebao bi dobiti oko 9x (full 100 ne pošto ZTE nema gigabitne portove) uz uvjet da ti je LAN kabel ispravno pokrimpan i minimalno cat5e |
Citiraj:
100 i nešto preko 100 bi trebao dobit pod uvjetom da je asus spojen direktno na ont ako ide preko zte-a više od 90-setak nejde zbog nepostajanja gb portova na zte-u |
1 privitaka
Citiraj:
nego...čini mi se da je konektor što ide u ont krivo pokrimpan, zamjenjene strane |
Evo sam "posudio" slike koje su vremenom "isparile" > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=128323
Bitno je da je zakrimpano po A ili B standardu na oba kraja. |
Ajoj, ajd riskiraj par kuna i kupi pošteni (npr cat6) kabel za spojiti ONT i ZTE a ovo baci u smeće..
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Onda angažiraj nekoga i zakrimpaj kako treba na ovoj neispravnoj strani.
|
ma sad mi 35 mbita i s tim i s 2 druga ispravna kabla....jbg..morat ću ih zvat svakako
|
Trenutno imam speedport + Ericsson i sve radi ok osim streaminga 4k na TV.
Pretpostavljam da Speedport nema AC i da je loš za wifi te ne može progurati tih cca 6MB/s ( film od 35-40GB). Da li Tcom nudi išts bolje i može li se dobiti all in one s AC bez potrebe za 2 uređaja? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:28. |