![]() |
Citiraj:
Ako je polegnut šaraf i mala šansa da guma pokupi. Ako stoji auto i namjestiš da ih ubode pod kutem pri kretanju. Makar i tup oblik Da je u pitanju kamenčić i samo bi naletio nekome po staklu. Teško da neki susjed zašarafi tako kad je spušten. Osim ako je kotač okrenut. edit. https://abload.de/thumb/img_05692putq.jpg https://abload.de/thumb/img_1660h0uqj.jpg |
Ono što ja mislim je da su ga vrlo lako mogli zakopat u pijesak kojim su prekrili rupu koju su probili na cesti. Ispao je u pijesak i nabili su ga okomito. Proglasit ćemo to nesretnim slučajem.
I sad da moram mijenjat nove DOT2016 gume koje sam metnuo u 3. mjesecu... Pa propucat cu nekoga / nešto. |
a kaj auto nemre preko 210?
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk |
Ma vulkanizer ti to sredi bez problema. Meni je sredio RFT gumu 285 i vozila je par mjeseci bez problema i s brzom voznjom. To je taman bila zadnja sezona za sve 4 gume.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Ne moras mjenjat gume. Vulkanizer ovo povravi i dalje se mozes vozit 210 bez problema. Guma na sebi s ovakvim ostecenjem nema nista osjetljivo sto bi sjebalo njen integritet. Zakrpat ce se i dalje ces se vozit s novom gumom.
|
Citiraj:
Na servisu su pokrpali gumu injekcijom, pa me zanima jel sigurno ici s takvom gumom na more , i kolko se jos moze vozit s takvom gumom jer ima vec 4 godine i oko 35 000 km ? Gume su zimke koje ocu izvozit do 10 mj kad bi trebale ici nove. |
Meni se lani zabio pant u gumu. Novu novcatu. Tako da vjerujem da se bilo što može "ušarafit" u gumu samo od sebe. Vulkanizer mi je nabio onaj čep iznutra i rekao da se vozim kao da ništa nije ni bilo. Platio možda 50-70 kn.
|
Ja sam prošle godine pokupio neku iskrivljenu metalnu šipku od 4-5 cm nakon obilnog pljuska. Na cesti je bilo svakakvog "smeća" (kamenje, blato, ..) i ja taman naletio. U zadnje dvije godine kod vulkanizera sam češće nego na benzinskoj. :D
|
Kolika dubina profila na cjelogodišnjim gumama je dovoljna?
Tj. kada bi se trebalo zamijeniti. Obično se kupi kada na ljetnim padne ispod 2mm pa njih stavim straga a sprijeda kupim nove. Ovaj puta su to bile cjelogodišnje (ljetno-zimske) pa do kojeg profila se može ići? |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Po zakonu, ljeti su te legalne do 1.6mm, zimi do 4mm. Znači kad padnu ispod 4mm, vrijede samo ljeti. Iako, ako misliš na sebe i suputnike, promijenit ćeš ih dosta prije nego padnu na 1.6mm. S 2mm gume služe za stalak za suncobran, a ne stavljaju se natrag. No to si ipak ti pa bi me čudilo da je drukčije. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Zvuči kao nešto što bi mi se moglo dogoditi sljedeće. :D |
Citiraj:
:D |
Citiraj:
Tko ikakve radove po cesti radi s takvom opremom? |
Ma znam, i sam sam u životu imao tri puta slučaj s šarafom u gumi. Jebga, jel slučajno, jel namjerno, ne znam. Al svaki put je bio šaraf, ne čavao. Ne sjećam se više kakva je glava bila. :D Al sam svaki put to riješio kod vulkanizera za neke sitne novce.
|
Citiraj:
Pa iza ti je jednako važna dobra guma ko i naprijed da te ne odnese u zavoju. Ja gume bacam na 3 mm profila. Ja stavljam obrnuto, nove uvijek iza, kad se potroše 1mm, a prednje dođu na 3 mm, stražnje idu naprijed, a opet nove iza. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Nove gume uvijek na pogonu neovisno da li iza ili prednje. Ako pojavi zima i kiša, tih 2mm neće spastiti ni oboje. Prednje se brže troši od kočenja i pogona. Zadnje isto ako imaš BMW ili Mercedes. |
Ne. Bolje gume, idu iza, neovisno o pogonu. Stražnje gume daju stabilnost.
|
a što ako se radi o pogono na sva četiri? radi li se onda o nedozvoljenoj poziciji? :D
|
Ako se vozilo nalazi na asfaltiranoj površini onda se tu radi o potpuno prirodnom položaju tako da nema govora o nedozvoljenoj poziciji :D
Ha čujte, možda te starije gume koristi kao oružje, nikad se ne zna :D |
Citiraj:
Ja sam prošle godine došao starom cestom od Vira do Varaždia s Toyotom Corollom Verso 2007. godište, 2.2 140KS s 4.7l/100km. Stari gledao i nije vjerovao. :D |
Citiraj:
Imao sam demonstraciju u AMC-u zašto uvijek bolje gume treba na stražnje kotače. Svi smo zinuli... :) |
I meni je davnih dana instruktor u AŠ rekao da gume s boljim profilom idu na stražnju osovinu bez obzira na pogon, a njemu vjerujem jer je lik bio:
Što se pak tiče dubine profila, bez obzira na profil ljetne mijenjam svake dvije godine (cca 20-25k km), zimske svake tri (cca 15k km)... jer cijena novih guma je neusporedivo manja od posjeta limaru. |
I kak ti mislis krenut na snjeznoj uzbrdici sa losim prednjima ?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Citiraj:
|
Mislim da se ovdje ne govori o usporedbi ćelavih prednjih i novih stražnjih.
|
@bertone:
Daj mi samo reci koliko je tebi koštala ta autoškola? |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:39. |