PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Sam svoj majstor - razni radovi po kući/stanu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=310816)

domy_os 11.03.2025. 09:32

Jesen se meni pokazala lošom za sijanje trave, tada vegetacija polako staje, trava ne stigne dovoljno narasti i sjeme se uguši od silne vode u zemlji iako je zemljište s laganim padom.

Redovna košnja odnosno održavanje je ključ, na starom placu sam imao korova skoro 2 m, pokosio par puta i već se vidjela fina zelena trava, a korov je nestajao.

Ne znam imaš li problema s krticama, ali ako se već nanosi nova zemlja, razmisli o mreži protiv krtica, kod nas zna biti kao minsko polje, horor.

Mommistake 11.03.2025. 10:26

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3793356)
Samo redovno kosi, najmanje jednom tjedno, trava će vremenom pojesti taj korov, kreni odmah.

Ili sad pofrezaj, malo sabij zemlju, pobacaj sjeme za travu, zalijevaj toliko da ne pliva i kosi tek kad fino naraste.

Okej, hvala.

Površina je velika, nekih 700 kvadrata trave, pa ne mogu povaditi sav taj korov ručno.

Ali ajde, idem vidjeti da uzmem neku kosilicu danas, pa krenem kositi.

Mario92 11.03.2025. 11:31

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3793371)
Ili odvodni kanali ili dubinska drenaža. Svrdlom za zemlju napraviš rupe (najmanje 60 cm da probiješ gornji zbijeni sloj), ispuniš rupu šljunkom/poroznim materijalom i zadnjih 5-10cm zasipaš cemljom za cvijeće. Zaliješ, pa opet zasipaš dok se zemlja ne slegne. Ne znam koliki su ti "bazeni", ali računaj da po kvadratu imaš najmanje jednu rupu, ovisno o promjeru. Računam da bušiš svrdlom promjera 20cm. Ako imaš problem da se stvara kora ljeti dok je vruće i dok ima vlage, slobodno baci i vapna po cijeloj površini.
Pomogli bi i podrivači, ali ne znam koliko je praktično ugurati traktor od 150ks + na travnjak :D

Pretpostavljam da je i kod mene ilovača jer količina vode kaj mi ostane u dvorištu tjednima nakon zadnje kiše je nenormalna. Sjebana situacija, s Medvednice mi ide voda tak da gacam u blatu čak i nakon manje kiše. Blatnjavo, sklisko, dvorište je bez pretjerivanja neupotrebljivo + pes od 50 kila spotaracal svu travu i nosi blato u kuću tak da baš imamo veliki problem s tim.

Ova dubinska drenaža em nisam znal, em mi nitko nije rekel - plan mi je bil napraviti francusku drenažu oko kuće + na najnižoj točki kosine i spajanje na kanalizaciju.

Trebal bi i izravnati dvorište, posaditi neku črešnju, popločiti napred itd. ali em nemam vremena uz bebu, love niti pouzdanog majstora da napravi to sve... ali ovo zadnje imamo svi problem eh :no2drug:

Imam oko 300ak kvadrata, nije puno al čovjeka veseli... još imam rovove uz ogradu kaj sam čupal japanske čemprese pretprošle godine, isto tak dobil preporuku da ostavim da se zemlja "oporavi" od kiseline kaj je ostala od njih.

sinisa1989 11.03.2025. 12:22

Kreni redom. :D
Ak imaš "glinu", brzi fix ti je napraviti mali kanal motikom. Samo da se voda ne zadržava i da teče. U dvorištu na selu imam sličnu situaciju s voćnjakom. Uzeo motiku i "iscrtao" male kanale(3-4 cm) u glavni odvodni kanal. Izgled je narušen samo prvih 10 dana dok trava ne zaraste. A ionak mi to nije bitno jer je voćnjak. :D Voda si je našla put, a ja više ne moram nositi čizme 3 dana nakon kiše.
Naravno, nije dugoročno rješenje jer se to za koji mjesec poravna, pa opet isto. Ali od jeseni do proljeća je ok jer nema košnje. Ljeti je podnošljivo jer su voćke ionako žedne.
P.S. ja sam najviše posla u dvorištu odradio dok je klinka bila beba. Stavimo ju u kolica i spava ko top dok mješalica ronda. Sad ne mogu jednu granu odrezat da ne ponovi 30x da želi i ona rezat. Zamisli kak mi je gletat i krečit :D

goran1985 11.03.2025. 12:49

Citiraj:

Autor Buger (Post 3793440)
Ja bi pofrezao sad, poravnao grabljama (zemlji treba par mjeseci da prestane raditi), špricao totalom kako šta nikne (jedno 2-3 špricanja do kraja kolovoza. Razmislio o automatskom navodnjavanju.

Krajem kolovoza, nanio tanki sloj komposta tako da se poravnaju neravnine. Dakle travnjak se ravna dodavanjem materijala (kompost ili pijesak), a ne letvama i slično. Pun je youtube kvalitetnih videa, upiši lawn renovation.

I onda početkom rujna pošpricaš taj kompost sa totalom i nakon par dana sa mezotrionom ako nabaviš. Pa ide sijanje kvalitetnog sjemena, npr. Bottos ili Barenburg (kod nas ih uvozi Mladen commerce). Prvih par dana puno zalijevaš i prva košnja nakon 3 tjedna.

Ovo da će redovita košnja pojest korov, ako je loša zemlja i loši uvjeti za travu - neće, korov će pojest travu.

Drenaža gore kako su naveli sa bušenjem rupa npr.

Sijanje trave na proljeće je loše jer dođe sedmi mjesec, vrućine i imaš slabu, novu travu i loše uvjete za rast iste, a dobre uvjete za rast korova i gotovo...

Ja isto početkom rujna sijem. Slažem se i sa tvrdnjom da se košnjom korov neće uništiti. Nemam velik travnjak, manji je od 100m2 ali ljeti nemam vremena održavati tako da mi izdrži do lipnja i onda svaki put nanovo.
Da bi mi izdržao cijelu godinu morao bi ugraditi podzemni sistem kap po kap i robotsku kosilicu, to je u nekom planu.

Baš ću baciti oko na te vrste trave koje si spomenuo jer obično kupim u Peveca neku univerzalnu.
Ove godine sam čak naklijavao sjeme po preporuci sa YT i nije se loše pokazalo. Ujednačeno nicanje a mravi ne urade štetu jer odmah i žila krene.

Mario92 11.03.2025. 14:08

Citiraj:

Autor sinisa1989 (Post 3793501)
Kreni redom. :D
Ak imaš "glinu", brzi fix ti je napraviti mali kanal motikom. Samo da se voda ne zadržava i da teče. U dvorištu na selu imam sličnu situaciju s voćnjakom. Uzeo motiku i "iscrtao" male kanale(3-4 cm) u glavni odvodni kanal. Izgled je narušen samo prvih 10 dana dok trava ne zaraste. A ionak mi to nije bitno jer je voćnjak. :D Voda si je našla put, a ja više ne moram nositi čizme 3 dana nakon kiše.
Naravno, nije dugoročno rješenje jer se to za koji mjesec poravna, pa opet isto. Ali od jeseni do proljeća je ok jer nema košnje. Ljeti je podnošljivo jer su voćke ionako žedne.
P.S. ja sam najviše posla u dvorištu odradio dok je klinka bila beba. Stavimo ju u kolica i spava ko top dok mješalica ronda. Sad ne mogu jednu granu odrezat da ne ponovi 30x da želi i ona rezat. Zamisli kak mi je gletat i krečit :D

Zapravo sam krivo rekel - kosina mi nije u nekom čošku, nego mi je ajmo reći ovak nekak najniži dio (crveno štrihirano)

https://i.imgur.com/I3YxPML.png

Pretpostavljam da bi najbolje bilo da prvo izravnam dvorište, prefrezam ga, probam pad nekak dopeljati do skroz lijevo i onda drenažu složiti prema dolje (to je i jedino gde mogu jer je tam cesta i kanalizacija, sve okolo je parapet koji drži površinsku vodu + druga dvorišta su okolo tak da nemam izbora)

strgani 13.03.2025. 09:15

U zgradi smo od 5 stanova i imamo razvedenu noćnu rasvjetu po parkingu i u planu nam je postaviti rampu na ulazu u parking.
Planiramo uzeti struju od rasvjete, ali se rasvjeta pali samo po noći, senzor je na zgradi.
Kako je najjednostavije prebaciti svaku lampu na svoj senzor, da struju stalno imamo kod lampi (od lampe koja je najbliže ulazu na parking bismo uzeli struju)?

TomG 13.03.2025. 09:34

Spustam strop na katu nase kuce i sredujemo si dodatni prostor. Ima li netko neki link sto staviti od izolacije?

Mislio sam ici sa vunom 20 cm + paranepropusna u kupatilu za ostalo cu vidjeti i saznati. Hvala

lowrider 13.03.2025. 09:40

Ja koristim Knauf Ecose Unifit

Nikky 13.03.2025. 09:42

Kako je provučena struja do lampi ?
Jeli slučajno kroz el. bužir/ cjev ?
Ako je onda je "lako" dodati žica i prespojiti.
Tada može ostati postojeći senzor na kući.

strgani 13.03.2025. 09:43

Citiraj:

Autor TomG (Post 3793801)
Spustam strop na katu nase kuce i sredujemo si dodatni prostor. Ima li netko neki link sto staviti od izolacije?

Mislio sam ici sa vunom 20 cm + paranepropusna u kupatilu za ostalo cu vidjeti i saznati. Hvala

Ja sam stavio 15cm kamene vune, i paronepropusnu foliju naravno,na lođi i je.eno se dobro osjeti izolacija.

Citiraj:

Autor strgani (Post 3793797)
U zgradi smo od 5 stanova i imamo razvedenu noćnu rasvjetu po parkingu i u planu nam je postaviti rampu na ulazu u parking.
Planiramo uzeti struju od rasvjete, ali se rasvjeta pali samo po noći, senzor je na zgradi.
Kako je najjednostavije prebaciti svaku lampu na svoj senzor, da struju stalno imamo kod lampi (od lampe koja je najbliže ulazu na parking bismo uzeli struju)?

Anyone?

Nikky 13.03.2025. 09:46

Pogledaj unazad 😀

strgani 13.03.2025. 09:56

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3793804)
Kako je provučena struja do lampi ?
Jeli slučajno kroz el. bužir/ cjev ?
Ako je onda je "lako" dodati žica i prespojiti.
Tada može ostati postojeći senzor na kući.

Postoje bužiri oni narančasti naborani, zakopani u betonu i zidovima i dijelom ispod šute, ali je to nekoliko desetaka metara i više račvanja po dvorištu postoji...

Nikky 13.03.2025. 11:22

Onda bi se vjerojatno dalo odraditi šta želiš.
Treba napraviti skicu / shemu sa naglaskom na "optimizacijom" br. žica.

strgani 13.03.2025. 11:23

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3793814)
Onda bi se vjerojatno dalo odraditi šta želiš.
Treba napraviti skicu / shemu sa naglaskom na "optimizacijom" br. žica.

Kako misliš "odraditi što želim", provući nove žice, ili prebaciti senzore na svaku lampu zasebno?
I znate li koga tko bi to mogao pogledati i obaviti?
Preferabilno da ima tvrtku i da može izdati račun.

TomG 13.03.2025. 12:29

Citiraj:

Autor strgani (Post 3793805)
Ja sam stavio 15cm kamene vune, i paronepropusnu foliju naravno,na lođi i je.eno se dobro osjeti izolacija.

Anyone?

Hvala ti.

Nikky 13.03.2025. 13:52

@strgani
Ako si zadovoljan kako je do sada senzor odrađivao, neka i ostane kako je,
do te lampe najbliže ulazu se provuče dodatno x žica (napajanje + eventualno komandu za rampu).
Ako će rampu postavljati neka firma onda bi oni trebali znati / moći odraditi i taj dio oko el. instalacija.
Ova dodatna komanda (npr. u ulazu) zna biti zgodna, da ne moraš izlaziti vani kad dolazi netko od gostiju i sl.

strgani 13.03.2025. 14:45

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3793833)
@strgani
Ako si zadovoljan kako je do sada senzor odrađivao, neka i ostane kako je,
do te lampe najbliže ulazu se provuče dodatno x žica (napajanje + eventualno komandu za rampu).
Ako će rampu postavljati neka firma onda bi oni trebali znati / moći odraditi i taj dio oko el. instalacija.
Ova dodatna komanda (npr. u ulazu) zna biti zgodna, da ne moraš izlaziti vani kad dolazi netko od gostiju i sl.

Tvrtka koja ugrađuje rampu ne radi električne instalacije, u ponudi piše da struja treba biti dovedena do mjesta postavljanja, isto tako i betonska ploča na koju ide rampa mora biti pripremljena.

Dizati će se rampa na daljinske upravljače.

Misliš da bih mogao od te posljednje lampe skroz progurati kroz bužir nečime novi kabel?

Nikky 13.03.2025. 15:23

Nađi / pitaj informacije o toj rampi, vjerojatno nije neki veliki potrošač,
moguće da bi 3x0,75mm˛ bilo dosta a takav kabel ima fi cca 6 - 7 mm.
Ako kabel zapne, nešto lakše prođu same žile.
Angažiraj (te) nekog električara / kućnog majstora ....

mkey 13.03.2025. 16:49

Ovisno kako su postavljene kanalice, provlačenje može biti lagano ili takvo da ispizdiš na živce :D
Zanimljivo da ta firma nema svog električara.

domy_os 14.03.2025. 07:37

Citiraj:

Autor strgani (Post 3793842)
Tvrtka koja ugrađuje rampu ne radi električne instalacije, u ponudi piše da struja treba biti dovedena do mjesta postavljanja, isto tako i betonska ploča na koju ide rampa mora biti pripremljena.

Dizati će se rampa na daljinske upravljače.

Misliš da bih mogao od te posljednje lampe skroz progurati kroz bužir nečime novi kabel?

Koliko su široki bužiri? Kroz 16 mm ćeš teško provući dva kabela, pogotovo ako je negdje jače savijen ili pritisnut, ali probaj. U Pevecu imaš foršpana za kikiriki, nisu tako loši, potezao sam s njima minimalno 20 kg tereta i nisu pukli. Možeš i cijeli kabel namazati tekućim deterdžentom za suđe i uštrcati malo na početak bužira, dosta pomogne. Najgore je kad se novi kabel krene motati oko postojećeg kabela u bužiru, tu onda najbolje taj stari povući van pa progurati ispočetka zajedno oba kabela.

strgani 14.03.2025. 08:21

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3793919)
Koliko su široki bužiri? Kroz 16 mm ćeš teško provući dva kabela, pogotovo ako je negdje jače savijen ili pritisnut, ali probaj. U Pevecu imaš foršpana za kikiriki, nisu tako loši, potezao sam s njima minimalno 20 kg tereta i nisu pukli. Možeš i cijeli kabel namazati tekućim deterdžentom za suđe i uštrcati malo na početak bužira, dosta pomogne. Najgore je kad se novi kabel krene motati oko postojećeg kabela u bužiru, tu onda najbolje taj stari povući van pa progurati ispočetka zajedno oba kabela.

Stvar je u tome da je bužir na x mjesta prekinut jer je rasvjeta na 10ak mjesta po dvorištu, zato mi se ne čini izvedivo da ćemo uspjeti provući novi kabel. Pogledam kasnije koliko je točno bužir širok.

Nikky 14.03.2025. 09:01

Najgore od svega šta ti zapravo dodatno treba samo 1 žila za fazu, a iskoristiš postojeću nulu i uzemljenje.
Zato sam i spominjao ranije žicu umjesto cijelog kabela.

Staromodan 14.03.2025. 09:19

Zna li mozda netko gdje ima za kupiti u hr metalni prikljucak 1 1/4" na npr. 25 mm ili neki drugi promjer? Treba mi za vrtnu rucnu pumpu za vodu.

prileee 14.03.2025. 10:22

Bauhaus: https://www.bauhaus.hr/prikljucci-za...0000967%3AMjed

Sad oce bit bas 1 1/4 na nesto, valjda oce, npr navojna spojnica 1 1/4 na 1: https://www.bauhaus.hr/prikljucci-za...ica/p/16163123

Staromodan 14.03.2025. 10:48

Hvala, nasao sam navojnu spojnicu (vanjski 1 1/4" na 1") i vijcani spoj (unutarnji 1" na slauf).

tiki66 14.03.2025. 12:03

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3793929)
Najgore od svega šta ti zapravo dodatno treba samo 1 žila za fazu, a iskoristiš postojeću nulu i uzemljenje.
Zato sam i spominjao ranije žicu umjesto cijelog kabela.

Ako su trenutne lampe plastične i nije ni spojena zemlja možda se žica od uzemljenja da iskoristiti za nešto drugo :fiju:

/fušer mode off

Buger 15.03.2025. 16:05

Jel netko stavljao one drvene letvice na zid, tzv. akustične panele?

Obložio bih dimnjak s time, pa ne znam kako izvesti kut? Uz to je dimnjak malo ukošen...

domy_os 15.03.2025. 16:30

Ja razmišljam to ili teraplast. Kolika ti je temperatura dimnjaka iza same peći? Moj je oko 60-65°C. Ne znam kako će se to drvo ponašati pri dugom izlaganju većoj temperaturi. Treba staviti koji cm kamene vune između.

Buger 15.03.2025. 16:49

To mi je dimnjak na koji je spojen kombi bojler, zidan ciglom, nije uopće topal na dodir ...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:00.