PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Mehanicke tipkovnice i sve o njima (čitaj 1. post ! ) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=244464)

PR3DA70R 15.01.2022. 11:10

Sad sam još nešto skužio što se tiče RGB-a na tim mehaničkim tipkovnicama što mi je malo meh. :/

Sve bolje tipkovnice su sa south facing switchevima/LED-icama i key capsi uglavnom nisu transparentni.
Istražio sam i razumijem sad zašto je to tako. Ali pitam se čemu onda pozadinsko osvjetljenje kad nikakve koristi od toga osim da malo između tipki svijetli. Vidljivost znakova u mraku je brijem skoro nikakva.

Pozadinsko osvjetljenje imam na tipkovnici da bi vidio tipke tj. znakove a ne da svijetli bezveze okolo-naokolo.

Npr. sad imam G810 i nju sam odabrao baš zbog tog što svijetli samo kroz tipke, em je estetski ljepše em je funkcionalno. Okej ajde čak i nek svijetli okolo, nema veze fora je i to. Ali bitno da ide kroz tipke.

Mislim nisam siguran, ne mogu naći nešto više o tome na netu. Možda i pomaže takvo pozadinsko za vidljivost iako tipke nisu prozirne ili?

Pa da pitam vas koji ste malo duže u tome.
Kakve su opcije za mene kojem to pozadinsko osvjetljenje pored izgleda nečemu i služi? Kakav je izbor capsova sa prozirnim znakovima, gdje da to pogledam, gdje ih kupujete općenito?
Hoće li takvi capsi isto bit okej sa south facing switchevima?

crackman 15.01.2022. 15:13

Citiraj:

Autor marcony (Post 3576587)
Francuska. Htio sam uzeti K3 prosle godine, ali shipping je ispadao negdje skoro pola vrijednosti tipkuse tako da na kraju nisam uzeo. Ako ima zainteresiranih za Keychronove, mozemo podijelit troskove dostave..

Ja bi uzeo jednu k2, ako šalju iz europe.

JuiceBox 15.01.2022. 19:36

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3576759)
Sad sam još nešto skužio što se tiče RGB-a na tim mehaničkim tipkovnicama što mi je malo meh. :/

Sve bolje tipkovnice su sa south facing switchevima/LED-icama i key capsi uglavnom nisu transparentni.
Istražio sam i razumijem sad zašto je to tako. Ali pitam se čemu onda pozadinsko osvjetljenje kad nikakve koristi od toga osim da malo između tipki svijetli. Vidljivost znakova u mraku je brijem skoro nikakva.

Pozadinsko osvjetljenje imam na tipkovnici da bi vidio tipke tj. znakove a ne da svijetli bezveze okolo-naokolo.

Npr. sad imam G810 i nju sam odabrao baš zbog tog što svijetli samo kroz tipke, em je estetski ljepše em je funkcionalno. Okej ajde čak i nek svijetli okolo, nema veze fora je i to. Ali bitno da ide kroz tipke.

Mislim nisam siguran, ne mogu naći nešto više o tome na netu. Možda i pomaže takvo pozadinsko za vidljivost iako tipke nisu prozirne ili?

Pa da pitam vas koji ste malo duže u tome.
Kakve su opcije za mene kojem to pozadinsko osvjetljenje pored izgleda nečemu i služi? Kakav je izbor capsova sa prozirnim znakovima, gdje da to pogledam, gdje ih kupujete općenito?
Hoće li takvi capsi isto bit okej sa south facing switchevima?

Previse pitanja u jednom postu :D . RGB je gimmick kao i na svemu, stvar je u tome jesu li keycapsi ABS, PBT itd ... Da sad ne pisem sve, googlaj o svakom i svojstva tih plastika te kako se moldaju. Sto se keycapsa tice, candykeys, mykeyboard, keygem.store.

Ovako nesto je za tebe : https://cannonkeys.com/products/gb-domikey-ghost

PR3DA70R 15.01.2022. 23:04

Sorry. :D

Radim to cijeli dan. Oduzelo me skroz, sto tabova samo o mehaničkim tipkovnicama. XD
Na koncu si mislim dobro bi mi došla neka lampa za desk kao one što idu na monitor. Namjestit na neko blago toplo osvjetljenje plus to nešto svijetla što prodire među tipke i taman bi bilo ja mislim za vidljivost.

Uglavnom mah, ne mogu sad, navukao sam se i neće me osvjetljenje tipkovnice odbit od slaganja. :P

Citiraj:

Autor JuiceBox
Sto se keycapsa tice, candykeys, mykeyboard, keygem.store

Hvala kolega.

Issss kako su ovi keycapsi dobri, pogodio si skroz! Samo sold out! :(
Moglo bi se pojaviti nekad opet ili?

Koja je ovo keyba? Odlično izgleda!
https://cdn.shopify.com/s/files/1/02...g?v=1635458868

Btw krenuo postat ovaj video pa vidio odgovor.
Review i mod-anje Keychron Q2.

"After mods" sound test na kraju. :nuts:
Ahhhhhhhhhh naježio sam se. Taj zvuk želim!

JuiceBox 15.01.2022. 23:13

Tzv, thocky, taj zvuk svi zele. Ja sam ga dobio sa svakim ePBT setom i dobrim dampiranjem tipkuse. Tipkovnica je Satisfaction75 . Sto se osvjetljenja tice ja sam to vec "preskocio" , nusprodukt mi je RGB, i cak i kad ga imam drzim na jednom boji i tek toliko da je vidim u mraku. Steta sto si promasio groupbuy, nedavno je bila Ikki aurora V2 , odlicna 65% tipkusa, ja sam preoderao winterbreath verziju : https://ucarecdn.com/60e5ed8a-03f6-4...ality/lighter/

Sto se tipkovnica tice, werk technica werk ONE ili Geistmaschine Zeitgeist su domet : https://geistmaschine.io/ https://www.instagram.com/werk.technica/?hl=hr , ali cifra od min 1000-1300€ bez keycapsa i switcheva...

Iako ima odlicnih budget tipkusa, samo skicaj ove gore stranice dok se malo ne usemis.

PR3DA70R 17.01.2022. 18:52

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3576944)
Tzv, thocky, taj zvuk svi zele. Ja sam ga dobio sa svakim ePBT setom i dobrim dampiranjem tipkuse. Tipkovnica je Satisfaction75 . Sto se osvjetljenja tice ja sam to vec "preskocio" , nusprodukt mi je RGB, i cak i kad ga imam drzim na jednom boji i tek toliko da je vidim u mraku. Steta sto si promasio groupbuy, nedavno je bila Ikki aurora V2 , odlicna 65% tipkusa, ja sam preoderao winterbreath verziju : https://ucarecdn.com/60e5ed8a-03f6-4...ality/lighter/

Fora je winter breathica. :)

Pa i nije mi do RGB-a u smislu rainbow efekta već upravo to, da vidim u mraku i pored tog mogu uskladit boju sa ostatkom setupa po guštu. Wallpaper, komp sav svijetli također pa tako i tipkovnica. Ponekad tu i tamo neki simple minimalistički efekt.
Dojadi jedna boja, osvježim sa drugom i tako. Lijepo mi je to. :)

Primjer:
https://i.ibb.co/sqMY2DV/20211225-00...emastered1.jpg

Osvjetljenje na tipkovnici izgleda malo neuredno zbog starlight efekta. :D

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3576944)
Sto se tipkovnica tice, werk technica werk ONE ili Geistmaschine Zeitgeist su domet : https://geistmaschine.io/ https://www.instagram.com/werk.technica/?hl=hr , ali cifra od min 1000-1300€ bez keycapsa i switcheva...

Iako ima odlicnih budget tipkusa, samo skicaj ove gore stranice dok se malo ne usemis.

Kakva je ovo perverzija bokte? Đizs :sweating:

E da, probao na dva dana od frenda 60%. Nikako za mene. Laknulo mi je kad sam vratio natrag G810. :D
Sada znam točno da mora biti 75% minimalno. Shvatio sam da mi i F tipke full fale, ne samo strelice.
A to sam shvatio dok sam u Battlefieldu uletio u tenk i htio promijeniti sjedalo. Reko nope. Neće ići. XD
Znam da bi mogao bindat na neke druge tipke ali ne, samo bi zakomplicirao i na F tipkama je to najpratkičnije.

JuiceBox 17.01.2022. 19:28

Onda si ubodi Q1, switcheve po zelji i capse i bog te veseli. Sve imas.

Mozes i ovako nes uzet i das gravirati. Nisam pobornik čajniza ali ako to zelis, go for it.

PR3DA70R 17.01.2022. 20:51

Za sad sam suzio izbor na Q1 ali pošto još ne kupujem ću dalje razgledavati. Možda na još nešto zanimljivo naletim.

Ma jok, da oćoravim. :D
Ipak malo too much da su skroz prozirne.

JuiceBox 17.01.2022. 20:56

Imas one pudding keycapse koji su ti pola mlijecni pola crni/bijeli. Nije ni to lose, bacaju poprilican underglow.

PR3DA70R 19.01.2022. 20:46

Znam za te, mislio sam njih možda za prvu ruku uzet ako ne nađem nešto bolje.
Iako mi se generalno ne sviđaju baš, najlakše su za nabaviti.

crackman 20.01.2022. 09:12

Netko je neki dan napisao da keychron svoje tipkovnice šalje iz Francuske, to nije točno.

Kontaktirao sam support i kažu da sve šalju iz Kine.

Tajl3r 20.01.2022. 15:37

Da odakle ce slat ,kina radi i salje 95% takvih proizvoda ovih 5% je teška preplacena ezoterija koju kupac sebi u glavu stavi da je nesto posebno a u principu je cherry svic dosadni sa minimalnom promjenom na slideru,stemu ili kucistu.
Zato danas imamo 5 tisuca vrsta istog svica sa drukcijem kucistem.

Sent from my M2012K11AC using Tapatalk

Ivo_Strojnica 20.01.2022. 15:40

Što rade ljudi koji su kupili svoje skupe mehaničke tipkovnice?
Googlaju skuplje mehaničke tipkovnice koje žele kupiti :D

mierdadeltorro 20.01.2022. 16:25

čujete li vi na svojim tipkovnicama onaj zvuk koji opruga napravi (ono klang ili tako nešto)
prva mehaničkla koju imam, G613, dosad uvijek imao jeftinjavu od tipkovnica obične membranske. i sad kad je tišina i tipkam primjetim kad opalim po tipkama zvuk kad se opusti opruga.
jel to do ovih romer g switcheva ili je tako na svim mehaničkim?

JuiceBox 20.01.2022. 19:52

Ne cuje se na svima, ali da, romer g su jako losi switchevi. Neki switchevi imaju jace izrazen ping neki manje,ovisno o vrsti opruge, materijala kucista i verziji switcha. U vecini slucajeva se rijesi lubanjem same opruge.

mierdadeltorro 21.01.2022. 20:01

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3578217)
Ne cuje se na svima, ali da, romer g su jako losi switchevi. Neki switchevi imaju jace izrazen ping neki manje,ovisno o vrsti opruge, materijala kucista i verziji switcha. U vecini slucajeva se rijesi lubanjem same opruge.

imaš preporuku za lube?

T}{OR 21.01.2022. 23:49

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3578150)
Što rade ljudi koji su kupili svoje skupe mehaničke tipkovnice?
Googlaju skuplje mehaničke tipkovnice koje žele kupiti :D

Živa istina. Ovo je hobi rupa bez dna. :D

Promijenio sam mislim 3 tipkovnice kroz period od jedno godinu dana svaku, prije nego sam naletio na Ducky One 2 TKL koja sada već uredno oko 3 godine stoji na stolu. :kafa:

JuiceBox 22.01.2022. 21:21

Citiraj:

Autor mierdadeltorro (Post 3578481)
imaš preporuku za lube?

Sve ovisi o switchevima koje koristis, najvise se koriste tribosys 3203/3204 i krytox 205g0. Ja osobno koristim 205g0 :chears:

tutix 30.01.2022. 17:56

Jel to Logitech konačno došao pameti?

G413 TKL - PBT kapice, aluminijski plate i standardni donji red. Jedini minus koji vidim neki klon smeđih switcheva, ali to možda ni nije loše...

Sent from my Pixel 5 using Tapatalk

T}{OR 30.01.2022. 19:30

Citiraj:

Autor tutix (Post 3580547)
Jel to Logitech konačno došao pameti?

G413 TKL - PBT kapice, aluminijski plate i standardni donji red. Jedini minus koji vidim neki klon smeđih switcheva, ali to možda ni nije loše...

Sent from my Pixel 5 using Tapatalk

Konkurencija ih stišće. :D

Ostaje za vidjeti kakvi su stabilizatori i sami switchevi. Software im (barem koliko mi se čini) ne pati od manjka funkcija i ne zauzima previše prostora...

Poslano koristeći Tapatalk

JuiceBox 31.01.2022. 09:52

Software i to sto jedini imaju nase dijakriticke znakove je jedino sto valja kod njih. Bataliti ta romer g sranja, staviti hotswap sa normalnim mx style switchevima i gg.

Tichma 31.01.2022. 14:20

vidim da je netko pitao za Keychron i dostavu... ugl. danas mi je stigla
Keychron K3 iz Kine, preuzeo normalno bez carine, od kad sam narucio do preuzimanja 10 dana :)

PR3DA70R 31.01.2022. 15:06

Preko Keychron stranice?

Tichma 31.01.2022. 17:17

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3580724)
Preko Keychron stranice?

yup

PR3DA70R 31.01.2022. 18:34

Awesome. :)

simba 02.02.2022. 16:00

Uzeo bih neku mehaničku tipkovnicu, ne previše para (nova recimo do 500 kn, al tražio bih takvu rabljenu za manje para...). Bio bih mrtav da dam više od 300tinjak kn pogotovo što sam sada kupio monitor pa kako objasniti ženi da bih trebao i novu tipkovnicu koja još i škljoca pa će joj i to dizat tlak... Trust, Redragon i sl. mi je ok opcija. Izbjegao bih plave prekidače zbog buke, znači crvene ili smeđe, da ima num lock i po mogućnosti tipke za multimediju (može i kao FN).. HR layout mogu zaboravit vjerojatno... Prijedlog?
Recimo Redragon vata k-580 pro mi se čini ok, no malo sam zbunjen jer negdje piše da je pro, pa u opisu plavi prekidači pa je pitanje je li to verzija pro ili ne. Malo zbunjujuće.
PS. Pretpostavljam da bi na njoj mogao promijeniti prekidače, na Aliju oko 150 kn?

tun3 05.02.2022. 15:08

Ne znam kako je kod Trusta ali kod Redragona pripazi, njihov hotswap ima uže utore za nožice pa ti velika većina svitcheva (skoro sve osim Outemu) ne prolazi - naučio sam na teži način. Ako uzimaš switcheve sa Alija uzmi Outemu, to bi moralo pasati, a sad brown ili red ovisi u biti samo o tome želiš li taktilne ili linearne switcheve. Ja imam Kumaru K552 viška, ali em nema numpad em su plavi switchevi, ne znam koliko bi ti to odgovaralo. Iskreno dolazim u napast da je iskasapim i modam, da vidim što je moguće, iako vjerojatno mogu zaboraviti puno baš zbog tih hotswap socketa njihovih...

Tajl3r 05.02.2022. 15:30

Stavija spuzvu u kuciste i krep traku na pozadinu pcb mogu reci da je dosta bolji zvuk na ovih par jeftinijih tipkuša šta imam.

8:38 pa nadalje
https://youtu.be/bt5ajRZBeYU

Sent from my M2012K11AC using Tapatalk

simba 06.02.2022. 09:36

Citiraj:

Autor tun3 (Post 3581848)
Ne znam kako je kod Trusta ali kod Redragona pripazi, njihov hotswap ima uže utore za nožice pa ti velika većina svitcheva (skoro sve osim Outemu) ne prolazi - naučio sam na teži način. Ako uzimaš switcheve sa Alija uzmi Outemu, to bi moralo pasati, a sad brown ili red ovisi u biti samo o tome želiš li taktilne ili linearne switcheve. Ja imam Kumaru K552 viška, ali em nema numpad em su plavi switchevi, ne znam koliko bi ti to odgovaralo. Iskreno dolazim u napast da je iskasapim i modam, da vidim što je moguće, iako vjerojatno mogu zaboraviti puno baš zbog tih hotswap socketa njihovih...

Uzeo jučer Trust Asta, bila na akciji 250 kn. Ništa specijalno, ali bitno mi je da nije glasna, crveni prekidači. Osvjetljenje podijeljeno u 6 redova boja, nije rgb, ali to me ni ne zanima. Bitno samo da se vide tipke.

T}{OR 07.02.2022. 00:00

Možda nekome pomogne:

Dr. Strange 07.02.2022. 08:47

Može mišljenje o ovoj tipkovnici? https://www.mall.hr/misevi-i-tipkovn...03930300-r3m1-

i može li mi netko pojasniti ovo US HRV gravura tj kako to izgleda?

crackman 07.02.2022. 09:09

Citiraj:

Autor Tichma (Post 3580704)
vidim da je netko pitao za Keychron i dostavu... ugl. danas mi je stigla
Keychron K3 iz Kine, preuzeo normalno bez carine, od kad sam narucio do preuzimanja 10 dana :)

Ja da to napravim meni bi zaljepili i porez i carinu sto posto :)

Garro 07.02.2022. 23:50

Uf...već mjesecim tražim zamjenu za svoju reklamiranu Asus Strix Flare s UK layoutom i graviranim hrvatskim slovima, no osim Logi G512 mi ništa ne zapinje za oko.

Uvjeti su:
- full size (TKL i manje otpadaju);
- UK layout (nikakav US s malim enterom ne dolazi u obzir);
- backlight (ne treba RGB, samo da se vide slova, uključujući hrvatska);
- taktilni switchevi (clicky i linearni otpadaju);
- palmrest.

Došao sam do te faze da sam spreman razmisliti i o ozbiljnoj investiciji da sam napravim svoju tipkovnicu, ali nemam pojma odakle da krenem, od drveća ne vidim šumu.

JuiceBox 08.02.2022. 09:35

Citiraj:

Autor Dr. Strange (Post 3582164)
Može mišljenje o ovoj tipkovnici? https://www.mall.hr/misevi-i-tipkovn...03930300-r3m1-

i može li mi netko pojasniti ovo US HRV gravura tj kako to izgleda?

Preskociti taj precjenjeni sepet. HRV gravura je doslovno print dodatni na tipke , s tim da racunaj da je ovo US layout sa malim enterom. Sto toco zelis od tipkovnice, tj kakvu ?

Citiraj:

Autor Garro (Post 3582401)
Uf...već mjesecim tražim zamjenu za svoju reklamiranu Asus Strix Flare s UK layoutom i graviranim hrvatskim slovima, no osim Logi G512 mi ništa ne zapinje za oko.

Uvjeti su:
- full size (TKL i manje otpadaju);
- UK layout (nikakav US s malim enterom ne dolazi u obzir);
- backlight (ne treba RGB, samo da se vide slova, uključujući hrvatska);
- taktilni switchevi (clicky i linearni otpadaju);
- palmrest.

Došao sam do te faze da sam spreman razmisliti i o ozbiljnoj investiciji da sam napravim svoju tipkovnicu, ali nemam pojma odakle da krenem, od drveća ne vidim šumu.

Snajpati na casekingu kad bude dostupna ducky ONE 2 i glorious wrist pad. Ovi plasticni wristpadovi su go' qrac , pogotovo oni gumirani. Ovaj kad se podere bacis i uzmes novi.

Ako ces ici na custom, to ce te kostati. Cakstovise full size custom tipkulje su izuzetno rijetke. Nesto najblize tomu je krenut s gmmk barebone , uzeti nekakve taktilne switcheve i capse.

Nije ti ni ovo lose : https://candykeys.com/product/va109m-cmyk-iso-de na stocku su brown switchevi, tipkulja izgleda ovako :chears:

Garro 08.02.2022. 11:53

Opa, ovaj Ducky mi se sviđa, a i wristpad mi se čini ok. Hvala!:beer:

Da li postoji opcija da se izrežu/graviraju hrvatski znakovi da kroz njih prolazi svjetlo?

JuiceBox 08.02.2022. 12:19

Ako ne lažu : https://zonatampona.hr/lasersko-graviranje/ " Laserskim graviranjem moguće je na tipkovnicama koje imaju pozadinsko osvjetljenje postići transparentnost graviranih znakova. "

Garro 08.02.2022. 13:28

Super, tnx! Još da mogu naći tu Ducky tipkulju na lageru, to bi bilo fenomenalno... nema je nigdje na stanju.

Sinac 08.02.2022. 14:06

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3582480)
Ako ne lažu : https://zonatampona.hr/lasersko-graviranje/ " Laserskim graviranjem moguće je na tipkovnicama koje imaju pozadinsko osvjetljenje postići transparentnost graviranih znakova. "

To je već par puta spomenuto, oni inače rade graviranje za više uvoznika, imaju iskustva i već gotovih predložaka (pozicija, snaga i trajanje lasera) za razne tipkovnice.

Citiraj:

Autor Garro (Post 3582492)
Super, tnx! Još da mogu naći tu Ducky tipkulju na lageru, to bi bilo fenomenalno... nema je nigdje na stanju.

mlacom.si za Ducky, znaju imati na stanju već gravirane.
caseking.de je drugi izvor.

Garro 08.02.2022. 16:53

Mlacom mi je u bookmarku, nema ih, kao ni u casekingu…

Dr. Strange 08.02.2022. 20:42

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3582441)
Preskociti taj precjenjeni sepet. HRV gravura je doslovno print dodatni na tipke , s tim da racunaj da je ovo US layout sa malim enterom. Sto toco zelis od tipkovnice, tj kakvu ?

Full size gamersku, a koju ću koristiti dosta i za tipkanje pa da je ugodna, i po mogućnosti da ima ugravirana naša slova.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:22.