![]() |
Citiraj:
|
Na left foot braking sam mislio,to mi palo na pamet...da stavimo i gas u jednadzbu...a kako gas kad koci...:D
|
Wolw, previse google...Puno stvari ne pise u Wikipediji.
Kad budete imali priliku da vas netko provaza u pravnom trkacem autu, sa pravim kocnicama onda mozemo diskutirat a ovak nema smisla jer vidim da vam jos nikad nisu ispale oci van od kocnja. Najradikalni primjer je F1. Ak stavrno msilite da F1 koci motorom onda nema smisla uopce razgovarat ili s druge strane bas me zanima koliko kartingasa koci motorom.... |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Također ne znam odakle sva ta sila samodopadnosti kod tebe jer ne znam iz kojeg razloga msiliš da si ti jedini koji ima neka saznanja po pitanju nekih stvari a da su svi drugi nule. Smogni bar malo zdravog razuma i shvati da nisi jedini koji neki kurac zna. E.O.D. od mene. |
Izmisljate toplu vodu sa tim teorijama koje su praksi apuslutno nebitne. Na stazi, etapi se oslanja na kocnice i samo kocnice i ucinak motora na usporavanje je ispod minimuma vrijdnog da se o njemu pisu eseji. To vam je cisto trazenje dlake u jajetu sto nije nista cudno za neke forumase koji u svakom postu traze neke sitnice pa da mogu pocet sa svojim google teorijama.
|
Citiraj:
|
stvar je u ponasanju auta pri kocenju i ubrzanju, gdje je cilj da transformacija sile bude sto blaza, da motor ima konstantan visoki moment, da se kontrolira zabacivanje auta, da se kontrolira blokiranje kotaca..
to sto je awd, ne znaci da je raspodjela snage jednaka na svim kotacima, ni jedan awd nema 50-50 raspodjelu snage, vec su to omjeri 70 iza 30 naprijed.. jednako tome, i balans kocnica je naravno drukciji.. od kocenja motorom kod osobnih auta, do kocenja motorom kod turbaka, do kocenja motorom u f1.. mislim krajnost i trkeljanje samo da se baljezga.. i u f1 se naravno koci motorom, al tu se moze rec da je zanemariva zaustavna "pomoc" kocenja motora.. nekad vise, u eri tc-a i ostalih elektronskih pomoci manje, danas zanemarivo.. jesi troll al nek si.. mi cudaci sto nastavljamo.. |
Citiraj:
Recimo, porbaj to ovako istestirati, dok voziš brzinom od 120Km/h, počni jako kočiti, ne toliko jako da se počne paliti ABS, i za vrijeme kočenja odmah prebaci par stupnjeva niže i počni popustati papučicu kvačila, vidjet ćeš koliko se osjeti to kočenje motora. Koliko god dobro koči sa kočnicam ajako se dobro osjeti taj dodatk kočenja motorom. Pozz |
neće to raditi, kod njega na suzukiju je drugačiji omjer motora, mase, zamašnjaka i lera :D
|
Citiraj:
Ja na šest banki, stavim u drugu i lagano popuštam kuplung a ono sve leeeti i dalje...:D drriiin, driin din din driin...:D:D |
Da rezimiramo cilj kočanja motorm nije kočenje ili je jako malio dio toga nego je cilj smanjiti potrošnju..Ja u jako rijetkim situacijama mjenjam u nižu, u najviše situacija ako se npr. približavam semaforu samo pustim gas i udrim po kočnici i kuplungu tek kad mi se okr spuste na okr gdje motor baci gorivo u mome slučaju na oko 1600rpm..
I onda se neki čude kad kažem da moj punto od njihovog troši 2l manje:D |
Dobro si se sjetio Wartburga (Japanski naziv Yakodimi:D), taj koncept da je išta valjao bi ga kopirali i drugi proizvođači. Znači kočenja motorom ima i biti će ga i na najnovijim generacijama motora, čak i na električnim. Ova diskusija se rastegla, a najviše mi smeta što većina negdje nešto vidi-pročita pa to krivo shvati, te nam onda trubi kao stručnjak. Daleko više cjenim zdravo razumska razmišljanja, pa makar i dijelom neispravna. Kad već pišem, imali ko kakav video uradak o svojoj vožnji, ako se ustručavate, ja ću krenuti od sebe. Evo sjetio sam se da ima još jedna vrsta motornog kočenja, a to je alternativa ručnoj kočnici kod parkiranja, tj. prva brzina.
|
Citiraj:
Najviše me zanima kako oni koji ne koče motorom, da li tu istu praksu primjenjuju i na nizbrdnim dionicama? :D |
Citiraj:
|
Dok vi kočite motorom cijena benge raste... :D
Sad je pravo vrijeme da odem kod majstora jer me plin nešto zeza. Citiraj:
|
ma zayebat ću ja sistem i bojkotirat punjenje benzina na jedan dan! :D
|
Zajebi ih i napuni dan prije ili poslije :roller:
Koji drek od mozga uopće može izmislit takvu glupost od ''bojkota''. |
fejsbuk generacija eto tko :D
|
Citiraj:
|
Mislim da bi sada bilo dobro kupiti neku cisternu, natočiti je do vrha i iz nje sipati u sutić. U naredna 2-3 jeseca gorivo ima da ode debelo preko 3 KM (12-13kn), doduše, kod vas je već sroko došlo do toga.
BTW BiH je jedina država u okruženje (mislim i u Evropi :D) u kojoj je dizel skuplji od benzina. |
Citiraj:
|
Zanimljiv članak: usporedba NASCAR Cup i F1 motora.
|
Zadnjih se 5 stranica raspravlja IMHO o potpuno 2 različite stvari - kočenje motorom i ubacivanje u ler.
Ako imam brzinu i idem prema relativno udaljenom semaforu na kojem vidim crveno pa ne pada mi na pamet kočiti motorom da izgubim svu inerciju i još k tome da moram dodavati gas da se dokotrljam do tog crvenog (ono kočit motorom da bi uštedio, a onda stiščeš gas da bi opet stao za 20 metara, koliki genijalac trebaš biti za to?) Normalno da ću ubaciti u ler i pustiti auto da ide, ako se upali zeleno - super, bez gubitka inercije ubacujem u brzinu i nastavljam dalje, ako stižem pred semafor a još uvijek je crveno lagano kočim da bi dopustio da se upali zeleno i prošao dok se još krečem a ne da stanem pa krečem. Kočenje motorom koristim samo prije/prilikom ulaska u zavoj, dok na bilo kakvoj ravnini di je naprijed neko potencijalno zaustavljanje ubacujem u ler. Motorom se koči kada treba brže usporenje jer može prilično usporiti auto (ako se već neće koristiti kočnica) ubacivanje u ler nema veze sa gubitkom brzine već sa održanjem inercije. Ako sa 60 km/h spustim u treču i počnem puštat kvačilo vrlo brzo izgubim polovinu te brzine, pa bi onda opet trebao ubrzavati na 60, asti štednje. Dok sa 60 ubacim u ler gubim minimalno na kratkoj udaljenosti, pa sa 50 nastavim ubrzavati uz minimalnu potrošnju (em imam brzinu za recimo 4 brzinu i dovoljno okretaja da se motor ne zaguši) |
Raspravlja se o svemu a ne samo o autima....
ONTOPIC Jel tko vidio slike Maserati Granturisma? :slinemicure: |
|
Citiraj:
Citiraj:
Tvoj cijeli tekst nema ništa pametnoga :D U kojoj su te to autoškoli učili:D Citiraj:
|
Citiraj:
Trenje je puno manje u leru kad su kotači "odsječeni" od pogona, AKA - proči češ puno veću udaljenost u leru nego ako su kotači još pod pogonom (dakle u brzini) a bez gasa. Citiraj:
Naravno da neće biti ništa ako nastaviš normalno voziti, ali jel ovdje ipak pričamo o malim pothvatima koje puno vozača koristi. Citiraj:
Pa taj je auto star 5 godina :D |
Sto se tice stednje goriva, to je moguce samo kad je auto parkiran u garazi. A kako mi se cini budem opet poceo zesce bajkat, a zena cipelcugat.
|
Ja te ne kužim i dalje:D Šta je cilj proči što veču udaljenost na leru? Pa nečeš 200m prije semafora ubacivat u nižu, niti ga bacat u ler. Več na 30m, pusti gas, na 10m kočiš i staviš u ler>karikiram..
Trenje:D Zašto govoriš o trenju, pa trenje je največe kad pališ auto, jer nema odmah podmazivanje. Ja sam tebe ovak shvatio, znači po tvojem je donji slučaj. http://www.zaslike.com/files/xj279m3qpveodpsg947.jpg |
definitivno vrijeme da se zavrsi rasprava jer se vrti u krug i previse je baljezganja..
u leru se ne vozi, tko vozi neka vozi, nece se zemlja prestat okretat.. koliko vidim ti sve znaju.. shvacanje da pustit gas i kocit motorom do semafora ukljucuje i dodavanje gasa jer si previse usporio mi je ???? pa ne pustis gas pol kilometra prije jbmu.. pustit koliko ti treba.. krstarit u leru i cekat da se upali zeleno.. ? jedino valjda ako si sam na cesti i krstaris par sto metara.. ugl.. suluda rasprava, posto vecina misli da sve zna, a tako je tesko nekome nesto objasniti.. |
Koga zanima novi Switf Sport, stize za 20tak dana. Cijena 125500kn.
Ja sam si danas rezervirao probnu voznju, bio sam na servisu pa uz put pa cemo vidit.. Uslikao i ovaj autek koji djeluje jako dobro, kompaktno i nabrijano. Cijena je bed. http://www.pohrani.com/f/c/xg/4QTRaSfc/2222.jpg http://www.pohrani.com/f/1E/Y6/4YtO2JIA/11111.jpg Amortizeri Kayaba za Swifta 1.5vvt, 770 prednji i 560 zadnji, po komadu naravno.. |
nije ni cijena bed nego ugled kod nas u toj klasi... odi nakrcaj svu tu opremu u passata pa će ti se glava zavrtit, a ovo mi zgleda super i generalno mi se auto jako dopada.
|
one question,trebao bi auto preko noci ostaviti na jednoj uzbrdici,konkretno passat b5,e sada cuo sam ( ponavljam cuo,ne vjerujem dok tu par eksperata ne izjasni se ) da po hladnocama zna se "zamrznuti" rucna kocnica i onda bude *ranja ...
ne bi ni ostavljao u brzini,nije mi to sigurno,opet sta bi bilo bolje ? ( nisu temperature niske uopce preko vikenda ovog,gledao sam ) zahvaljujem : ) |
vani je 20c, šta će ti se smrznut pobogu :D :D
|
pa zato i pitam,ali cujem ovo-ono,pa mi nije svejedno
a sta recimo kad su bile ove temperature sa pocetka veljace,tada u brzinu i bez rucne ili se moze sa rucnom ? |
pa čuo sam za primjere da se bez obzira na temp zašteka ručna... veći je rizik svakako na nižoj temp, ali mislim stvarno da ovaj vikend nećeš imat problema :)
jedino ako te sam sistem sajle iznevjeri, onda nemoj tu doć nas krivit :) |
Citiraj:
|
Čuo sam da se zna desit, no recimo meni se u 11 godina to niti jednom nije desilo a stalno imam povučenu ručnu kad je auto parkiran.
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:58. |