![]() |
Citiraj:
Zanima me apropos priče o tome da su noviji Zen2 ipak malo zreliji od ovih prvotnih (da bolje boostaju). I jesi li na 7901 ili? Jer taj BIOS mrvu manje boosta, ali RL razlika je vj 1-2%. |
Njemu je i 3600 nešto (pre)dobro boostao
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Bivši R5 3600 je bio 21. tjedan 2019, a ovaj je 50. tjedan 2019, dakle sigurno je noviji silicij od R5 3600. BIOS je 7901 i da, bilo se izgubilo malo u tom biosu, tipa 25MHz ali ništa krucijalno. 7704 je bio bolji po tom pitanju no who cares. Citiraj:
Citiraj:
https://i.postimg.cc/YqHTw827/2020-1...00-X-4-425.jpg Sve je AutoOC/PBO Enabled i 200 MHz overdrive. No ovo potonje i nema neke vajde jer je isto stavio na 0, 50 ili 200MHz. Da se vratim na R5 3600 svoj. Imam razloga vjerovati da je to bio 3600X samo očito diskvalificiran zbog nečega. Kolega ima isti procesor, istu ploču, isti BIOS, iste postavke BIOS-a i boostao mu max 4200 MHz, dok je moj išao +200MHz. Kod AMDa takav witchcraft je moguć jer sjetimo se i onih verzija R5 1600 sa 8c/16t pod kapom. Ovaj overdrive od 200 MHz u biti i ne pomaže toliko jer bi onda ovaj 3700X trebao boostati na 4600MHz što jasno ne radi. Ali dojma sam da ovaj 3700X puno bolje barata sa boostom i sustained clockovima. Bilo kako bilo, sad bude mir neko vrijeme (dok ne uleti kakav 3900X/XT za sličnu nemoralnu ponudu ili neka budala izbaci C6H BIOS za Zen3 :D ). EDIT: U F1 2020 boosta 4300-4325 MHz na 1440P rezoluciji. https://i.postimg.cc/85JWwq7V/2020-11-18-F1-2020.jpg |
Update:
Nakon par dana igranja sa R7 3700X, ponašanje mu je malo nestašno. Ne zato što je to loš procesor nego izgleda da je Venomous X onako rubno dobar za njega u paru sa ovim Noctua ventom. Kako sam doma počeo grijati malo bolje jer je vani hladnije, sjednem uz komp i fino malo malo čujem kako vent turira. Ništa glasno, ništa strašno ali "vuuuuuuuum vuuuuuuum". Upalim HW Info i vidim: napon 1.5V, clock 4425 MHz. Rekoh fino. Probao sam se igrati postavkama u BIOS-u i sa offsetom, ali nisam dobio željene rezultate, pa sam išao vidjeti ono od čega sam odustao kad je izašlo :) 1usMusov CTR, detaljno ge proučio i zabavljao se zadnjih sat i pol sa time (verzija 1.1 beta 7). Rezultat me pozitivno iznenadio. Prvo nakon dijagnostike, program je pokazao da moj CPU spada u SILVER kategoriju (što god to značilo): https://i.postimg.cc/XJyrcxFp/CTR.jpg Onda nakon testa i testinga je sam našao sweetspot: CCX1 4225 MHZ + CCX2 4250 MHz @ 1,250V. Testiram u igrama, drži takt na 4250 MHz i temperature ne prelaze 70°C, a krivulja u BIOS-u mi je naštelana da vent radi na 500 RPM do 70°C. Apropos tome, nema ni turiranja venta. Kad je bio na automatici, držao je 4300, a spajkao sa 4325MHz, tako da sam tu žrtvovao 50 (vršno 75 MHz) ali sam smanjio napon za minimalno 0,2V i smanjio temperature. SingleThread je u gubitku cca 1-2%, ovisno što se mjeri, dok je u MultiThread dobio više jer je takt fiksan na 4250/4225. Cinebench R20 kaže 5063, dok je u provotnom scenariju kod AutoOC/PBO +200MHz bilo 4600 i nešto jer je sustainao 4025-4050 (zanemarite ovih 4808, to ne znam zašto pamti): https://i.postimg.cc/hGQDHvGY/Cinebench-R20.jpg Poanta priče je da sam se bacio jer za R5 3600 nije bilo potrebe jer se njegovi izleti u tople krajeve nisu ovako manifestirali u godinu i pol koliko sam ga imao pod istim coolerom na istog ploči, dok R7 3700X itekako radi toplije. Kad ga opteretim sa CB20 ili nekim stressom tipa Prime95, max temp je 82°C i vent na max rpm, što je sasvim normalno. Ali dok idla ili tijekom surfinga, takt je isti, jezgre spavaju i bude se, ali nečujno. Ako netko želi, neka si uzme 2 sata vremena, neka prouči i neka proba :) ma MT sigurno bolje nego automatika. Za ST, zanemarivi gubici. |
Resetirao si BIOS na default i promijenio si samo ove stavke koje lik navodi?
|
Nisam resetirao BIOS, jer je puno postavki na inače na auto kad koristiš AutoOC/PBO.
Ali da, možeš clearCMOS napraviti pa izmjeniti par ovih koji su navedeni u tekstu. |
sad vidis i ti da se zen2 moze grijati.. :)
moj se isto volio zagrijati.. i hladnije mi radi ovaj 12c ZEN3 sad koji uredno boosta 4950mhz nego taj ZEN2 6c sto sam zadnje imao i koji je jedva boostao 4200mhz :D s vremenom su popravili to, i dobro je da jesu.. ovo je sad skroz ok |
Da li je netko imao slučaj neispravnog ryzena.
Konfa je Asus x370 prime pro Ryzen 5 3600 Aegis 2x8gb AMD 5700XT RM750x U zadnje vrijeme se nešto malo više igra i dešava se rušenje. Nekada svakih 15 min, nekada 3 sata bez problema. Naravno sumnja je odmah pala na 5700XT. Ne znam ni sam zašto, ali zavrtio sam Prime95 i ne prolazi Blend ni Large FFT. Nema pravila, nekada se sruši odmah nekada nakon 5 sati. Noć ne može izdržati. Sve je default, XMP ugasen. Probao podici voltazu memorije na 1,35V offset voltaze proca +0,05 LLC do Level 3 Više nemam ideja. Je li moguće da je proc neispravan. Koliko sam googlao sve upucuje na RMA. Nisam vrtio test kada je kom složen, ali sada kada vrtim film i u startu se znalo desiti tu i tamo koje rušenje, ali ne toliko često. Makar onda se nije ni igralo toliko. |
na kolko ti je RAM freq?
to spusti pa probaj. ja ako pokusam memu preko 2800 no go. |
Na 2133 mhz :)
U biosu je sve load default setting. I tako je od prvog dana. Temp su 75C, motherboard prijavljuje CPU 54C, ploca 30C. |
onda ismus calc i po njemu namjestit sve za mem u biosu. to bi ja kao korak 2.
i ovo 75C mi se cini jako visoko za non OC. to neki tvornicki cooler? jel to za proc temp or what? |
Reinstall windowsa proban?
|
75C je temp iz proca. Koju on prijavljuje.
Ma sve reinstall vise puta. I sve bazno win+ driver+steam. Cak ni afterburner nije instaliran za OSD. Ili je proc ili je memorija. Nemam drugu za testirati. Mislim da ce sve skupa u uzi. Sent from my GM1910 using Tapatalk |
Tako se moj prvi 3600 rušio, ali nikad kod opterećenja nego kod surfanja i sličnih nezahtjevnih radnji (BSOD, uvijek sa drugom greškom). Zamjenio proc i od onda 100% stabilan, već preko godinu dana. ;)
Pretpostavljam da si flashao zadnji BIOS i napravaio clear CMOS? Za memoriju si odvrti Memtest sa bootabilnog USB sticka, tako da ti može testirat cijelu memoriju, a ne iz win. |
nek ti znalci kazu, ali AFAIK i IMO to je debelo previse za taj proc. jos ak je to idle temp tu nesto smrdi.
reko sam ti. updejtaj bios mozda, napravi postavke meme preko 1ismus calc. i tamo izaberi one najnize postavke, stable il kak se vec zove. i gdje ti je ubodena mem-a provjeri (koji slotovi). |
@Disco
Tebe sam se odmah sjetio jer smo kupili proc u isti vrijeme. Ja sam koji tjedan prije uzeo. Zadnji bios. Sve default. Probat cu jos i bateriju van izvaditi. Prema AMD-u temp su ok do 95C i ova temp je uz najvece opterecenje u prime. Inace su nize. Memorija je na mizernih 2133. I tu trazi voltazu 1.20. ja sam probao sam 1.35v na 2133. Opet se rusi. Kontaktirao uzi. Vidjet cu s njima. EDIT: javio se uzi. Memorija ili proc. Testiram danas zasebno plocice. Ako ne prode ide kod njih na testiranje. Sent from my GM1910 using Tapatalk |
Da se pohvalim da je danas stigla pila :D
XMG CORE 15 (Schenker) kupljen je direkt od schenkera, kod nas su cijene ipak vece i dobavljivost je upitna. KONFIGURACIJA: Ryzen 4800H 2x32GB DDR4 3200mhz RTX 2060 6GB refresh 1TB A2000 15" full hd 144hz Kroz narednih par dana cu bas usporediti s laptipom koji trenutno koristim (ASPIRE 7: i5 8300h, 16gb ddr 2666mhz, GTX 1050 4GB, 250GB A2000) i kantom (i9 9900k, 128GB DDR4, 1TB SX8200Pro, GTX 1080) Tolko rama je jer ce se laptop koristiti na terenu za obradu fotogrametrijskih projekata i obrada point clouda. Za sada je bio dobar i Aspire, ali ima da ga XMG rasturi :D |
Citiraj:
Zasada mi je laptop bomba nakon prelaska sa Intela - (HP Spectre x360 - i7-8705G) koji se dosta grije i bučan je pri malo većem load-u. |
kolko si cekao od narudjbe do isporuke? Ja preko mj i pol.
Ja sam kupovao na firmu pa sa se malo dopisivao s podrskom, totalno su spaljeni. Barem zenska koja je meni bila kontakt :D |
Citiraj:
Meni isto ženska bila kontakt Patricia se zove, super je odgovara na email u roku 15 minuta. Podrška im je stvarno vrhunska. :) |
Čestitke što ste ih napokon dočekali, ja sam odustao nakon 52 dana čekanja i uzeo legion 5 (4800h, 2060, 16gb 3200mhz ram) na popustu za BF, očekivana dostava sutra.
|
Isto kod mene Patricia. Realno, ovo je jedini laptop koji izgledom nije slozen da zadovolji potrebe teenagera (legion je prolazan).
Ceka se ako im je vjerovati jer oni narucuju sve komponente i sklapaju ih u DE (uostalom na dnu pise asembld in dojčland). Mislim da je cak na njihovoj stranici pisao za core 15 amd da ocekuju isporuke od sredine 11. mj. na dalje i zenska je rekla da se malo duze cekaju procesori od amd-a. Ja za sada zadovoljan. Odigrao mafiu definitive edition nekih 2 sata i bez kasljucanja na max postavkama. |
evo prvih rezultata benchmarka. Ocekivao sam da XMG bude dosta bolji od Acera, ali doslovno ga je satrao. Bojim se kak ce mi i9 proci protiv njega :D
https://i.postimg.cc/MnkRHpLF/ACER-1.jpg https://i.postimg.cc/zynhg1ZX/ACER-2.jpg https://i.postimg.cc/BXPHJKmF/XMG-1.jpg https://i.postimg.cc/rzP56JNc/XMG-2.jpg prva dva rezultata su od acera, druga dva od XMG-a |
Moram priznati da je situacija na tržištu stvarno genijalna trenutno, Ryzen 3600 je oko 1900 kuna kod nas :lol2:
Daleko smo dogurali od proca kojeg se masovno preporučalo prije cca godinu dana. |
Srećom tu je jeftini intel :D
i5 10400f ide od 1150kn i vozi miško https://www.nabava.net/search.php?q=i5+10400f |
Citiraj:
Intel nas spašava preskupog AMD-a, stvarno se sve okrenulo naopako :D |
Čuj ipak je 2020 godina :D
|
Ako ćemo realno tako je trebalo biti već pred neko vrijeme. ;)
|
Moja teorija je da nestaju.
Prodaju se kao vruće kifle (barem jesu prije poskupljenja), a 7nm kapacitet očito nisu dovoljni za last gen poput rx 5000 serije i ryzena 3000 i nove proizvode (a još najavljuju mobilne ryzene, mobilne rx 6000m), konzole da ne spominjem, a gdje je tu tek nadolazeći threadripper i epic u priči. Mislim da nema dovoljno kapaciteta za sve Iako nisu tako rekli ne vidim kako ima smisla AMD-u praviti nove zalihe RX 5000 serije i ryzena 3000, kad je marža i potražnja veća za novim stvarima |
Jedino je iz perspektive AMD problem ako nemaju ništa isplativog u ponudi u tom segmentu 100-200$, valjda su spremni to prihvatiti.
Iz perspektive korisnika je problem što ako cijene jednom narastu, ne spuštaju se, to smo već previše puta vidjeli u GPU svijetu. Ryzen je bio disruptive kad je tek došao, danas više i nije... |
Citiraj:
Sad je red na intelu da bude "disruptive", inače smo u banani RDNA2 nažalost nije disruptive, niti će biti |
Citiraj:
Hype i razvikanost je sad na AMDovoj strani i naravno da se to koristi. Zato Intel procesora i ploča ima u izobilju. Pamtim periode gdje je bilo "ne sad kupovati XY proizvod". Danas je "nemoj kupovati NIŠTA". Jebeni CPU cooleri su poskupili. Samo gledam kak bi i R5 2600 mogo na soma u pol... Kako bi drugovi sirotanovići rekli - samo HODL. Čuvajte pare i strpite se koji mjesec. Biće R5 3600 za 1100-1200 i tako dalje i tako dalje. |
Mislim da tek sad vidimo posljedice što se GloFo prosrao sa 7nm. AMD su trebali opskrbljivati sa 2 strane, a sad se mogu jebat.
Nebih se začudio da angažiraju Samsung u budućnosti za neke linije proizvoda. Naravno ne na ovome njihovom 8nm koji je nešto na pola puta između 12nm i 7nm TSMC, nego neki bolji budući node, donekle ekvivalentan ovome. Pa recimo da konzole prebace na to, jer će se štancati sigurno 7-8 god. |
GloFo i dalje isporučuje I/O jezgre za sve gdje ih AMD koristi, tak da je po tom pitanju suradnja OK, mada se CPU dio izjalovil. Također, MadBoy je u glavnoj temi za nadolazeće procesore stavil par crtica u kojima su informacije da je AMD na dobrom putu da postane TSMC-ov glavni i najveći klijent. Mislim, već sad su miljenici, a sve kaj se po pitanju 7nm oslobodi, AMD odmah zakupi, tak da sljedeće godine sa Zen 4 na 5nm, lagano pokupe i ono malo preostalih TSMC 7nm kapaciteta kad se slegne prašina.:) Intel s druge strane pak, jedva čeka da uspiju nešto s nečim, jer previše su i ove skoro četiri godine u kojima AMD ima neki konkretni proizvod, mada je tek Zen 3 stavil točku na i. Ukoliko Intelu uspije to nešto s nečim, začas smo na na dobrim starim putevima, tak da nema straha.
|
To što postaju najveća mušterija ne znači da im je to dovoljno :D
Velika im je financijska šteta što je GloFo zasrao, jer zamisli sad da imaju 7nm iz još jednog izvora koja bi im to financijska injekcija bila. Pogotovo u ovo doba gdje nema biranja, sve bi ošlo. No valjda će se popraviti situacija kad se mobitelaši prebace na 5nm |
Da, ali TSMC uredno podiže nove tvornice, već sad su od ASML-a za 2021. naručili (opet) nove EUV mašine, a čim nikne novi FAB, postojeći samo progutaju kapacitete za ove popularnije proizvodne procese. Tak da budu u godinama koje slijede imali i više nego dosta manevraskog prostora za AMD na 7nm + 5nm, dok istovremeno nude zadnji krik tehnike u pogledu 3nm i 2nm. Kaj se GloFo tiče, jebiga, nije prošlo kak je bilo zamišljeno, ali snašli su se oni kasnije bez pardona, a bome i AMD, jer da su tu ostali bez ikakvog izbora, ne bi ova Ryzen priča dugo trajala.:) U svemu ovome, Intel i nVidia bi u odnosu na AMD mogli imati puno većih problema sa zakupljivanjem TSMC kapaciteta.
|
nemam pojma ali trenutno šugavi samsung na 8nm i intel na 14 nm djeluju bogovski :D Ovaj TSMC kao da je malo na kolektivnom godišnjem odmoru ili bacaju probne balone koliko visoko mogu ti procesori i grafe, čito da dobiju sliku.
|
Citiraj:
Praktično ne možeš skoro ništa od hardwarea kupiti po normalnim cijenama. Običan laptop s ryzen 4300U cpu, što je ono, uredska konfiguracija, nema ništa normalno. Ono što ima cijena je 1000kn ili više veća nego normalno. Baš treba stisnuti kesu dok ne budu molili da netko kupi. |
Jos mi je bilo krivo sto sam uzeo 3600 za 1400kn jer sam mislio cekati novu seriju pa kao past ce cijena.
ipak nisam pogrijesio. Citiraj:
Strah me iduce godine da ce ljudi morati jesti ove oled grundinge i sl. sad se bacaju novci, a tko zna sto nas ceka. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:04. |