![]() |
ovaj notebook je iz 2010 kad su postojali ssd male veličine ko što piše,nije bilo većih
Solid state drive features Standard 80GB, 128GB solid state drive sizes. po meni bi trebo moć veći ssd ali provjeri još. |
Citiraj:
|
Može preporuka ssd diska min 120gb , cijenom da nije preko 700kn :D ( što manje to bolje)
|
Citiraj:
https://www.adm.hr/ssd-250gb-samsung...m_medium=click |
Citiraj:
|
Imam jedan čudan problem sa SSD-ovima. Na mom kompu imam 2 SSD-a, Sandisk ultra extreme 480 kao sistemski i 850 evo 500GB za manje važne stvari. Oba su prištekana na jedina dva SATA 3 6G priključka s čipseta. Imam još jedan 6G kontroler na matičnoj, ali ga ne koristim.
Dakle, kada kopiram sa ili na 850 evo, postiže dosta malene brzine - do 50-60GB/s. Upogonio sam magiciana, no sve je uključeno (TRIM, 6G). Na HTPCu imam Z87 čipset i na njega sam uštekao ova dva SSDa i kopirao iste datoteke, no ovaj put 850 evo guta s preko 400MB/s. Iste sam SATA kablove koristio, tako da to otpada. Oba sustava imaju legalne Windows 10. Ponestaje mi ideja što bi moglo biti... Molim pomoć! |
Pucanj u prazno - antivirus i antimalware isključeni?
|
Citiraj:
Evo dva detalja - na HTPC kao sistemski disk imam 850 pro 256GB i samo sam stavio 850 evo 500 (sa istim SATA kabelom), copy ili move radi munjevitom brzinom. Na 850 evo je stalno bilo 400GB slobodno, over-provision nisam mijanjao. Disk je skoro ispod čekića, nisam upisao prvi terabajt na njemu. |
Probaj ga u taj dodatni kontroler ubosti.
|
Citiraj:
Eto, guuglam za daljnje ideje... |
Mora da si prištekao krivi kontroler.
|
Citiraj:
|
ako dobro vidim hgshop daje 24 rate na american,pa bi najrađe uzeo 2x ssd od 500 samsung 850 evo ili crucial mx 300 525,ali najvjerotanije ću uzet 1,sad je pitanje 3 god vs 5 god garancije ili čistih 500 gb kod cruciala ili 480 gb kod samsunga nakon formatiranja.
|
Citiraj:
|
stigo samsung evo 850 500 gb da vidio tu opciju,nego htio clonirat hdd disk s igrama na novi evo,kaže acronis ne disk je dinamički ne može,stavio easeUS partition kaže disk mora bit Unallocated ali već ga pokrenuo dodao slovo,ništa prištedit ćemo ga.
|
Koji ssd od 120 gb je danas best buy...kingston uv400, kingston a400, adata sp550, adata sp580, adata su650, adata su700, radeon r3 ili neki skroz drugi?
Nebi dao preko 450 kuna. |
najjeftiniji koji nađeš :D
|
A valjda je neki od ovih pouzdaniji :)
Da je samsung evo 850 jeftiniji, nebi previse razmisljao |
Citiraj:
|
Dodaj još 100kn, uzmi si 250GB Samsung Evo, Crucial ili Kingston i na miru si.
|
Kojih 100kn? Čitaš što čovjek piše? Kupuje SSD do 450kn, a 250GB Samsung je 300kn skuplji.
@Lak: Ono što je kolega gore rekao - najjeftiniji. Nijedan od navedenih nije na zlu glasu kao nekada Patriot Blast pa ćeš teško pogriješiti. |
Citiraj:
|
Znaci adata sp550, iskreno i to mi je puno novaca za 120 gb, ali izgleda da su cijene jako otisle gore.
Cijeli komp mi vrijedi mozda 500 kn (bez harda-riknuo je), pa mi je malo zao novaca, ali nema druge, o rabljenom ssd sam razmisljao, ali ne bih bas uzimao neki stariji od pola do max godinu dana (nema niti takvih oglasa), a i napajanje mi je pocelo rondati, pretpostavljam vent, to se moze zamjeniti ili je cijeli psu uskoro za otpis? Inace silverstone 400 je u pitanju. |
Otišao bi sutra do linksa uzet ssd za jedno starije računalo, ali vjerojatno će taj ssd kasnije otići u novi komp.
Vidim samsung 850 evo za 800kn i sandisk za 700kn, jel ima kakve razlike u pouzdanosti jer je razlika u lovi minimalna a vidi da se ovaj samsung hvaljen? https://www.links.hr/hr/ssd-240-0-gb...mb-s-051400421 https://www.links.hr/hr/ssd-250-0-gb...mb-s-051400325 |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Kak vidit total bytes written za kingston ssd ?
U onom kingston manageru to ne piše. Exporto sam u txt obliku podatke iz tog managera i našao TBW 4TB, vljda je to to, a opet može bit 4.01tb a može bit 4.99tb pa opet mutavo. Puno ili malo za disk star 8 mjeseci ? https://s1.postimg.org/8e7ehyrr7z/20..._-_Notepad.jpg |
Pa nije to puno. Ja za 2g i 1mj imam 13.2TB od maximalnih 300TBW koliko je obuhvaceno garancijom iliti deklariranim radnim vijekom.
Tih tvojih 4TB je tu negdje isto kao ovaj moj Samsung ako bi to podjelio na mjesece... Valja vidjeti za taj tvoj model koliki je maximalni moguci TBW, to je najbitniji podatak ali da je tih 4TB puno - nije. |
Citiraj:
Evo moj Kingston nakon 2 i pol godine, i nisam baš neki potrošač https://imgur.com/a/T2jZ9 |
Kako znati može li se u laptop ugraditi SSD?
Konkretnije, može li ići u Acer Aspire E17 (E5-722G-68AP)? Ako da, bio bih zahvalan na preporuci dobrog SSD-a od 256 GB :) |
Uvijek se može umjesto 2.5" hard diska ugraditi 2.5" SSD. Disk možeš ubaciti umjesto optike u caddy pa imati oboje, ako trebaš više prostora.
Što se preporuke tiče, Samsungov EVO 850 je uvijek izbor bez greške, ako nije svaka kuna bitna. |
i Sandisk vrijedi preporuke.
|
Zahvaljujem :)
|
+1 za Samsung. Best buy.
|
Pomalo neočekivano, nakon dvije godine, moj Samsung 840 EVO 250GB i 19.7TB ukupnih zapisa je upravo degradirao i pri kraju je životnog vijeka.
Testovi pokazuju 4mb/s read i 3.7mb/s write. |
Da li si imao ukljucen trim?
|
Yup, čak ne vidim ni kako ga isključiti.
edit: ugasio ga. |
Citiraj:
Pa to mi se cini jako malo za taj ssd..on bi morao puno više proći prije nego baci riku...600 tb bi morao proci bez da relocira sektore..a koliko sam gledao testove 840pro verzija je išla na 2.4pb(peta bayta) prije nego je riknula potpuno..nešto tu neštima..:nono: uostalom pročitaj malo ovo |
A lol. Pa može SSD krepati i na 2TB, sve ovisi o kakvom je primjerku riječ itd. Netko nema sreće, očito je Guls jedan od tih :)
|
@guls - jel se pad u performansama dogodio preko noci ili si vec ranije primjetio da nesto ne stima s njime?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:57. |