PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Max Rockatansky 19.04.2021. 19:13

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3511700)
većina usera misli da je nas=backup.
ako imaš 2 nas-a, i složiš ih da je drugi kopija prvoga, onda da. u tom slučaju to se i naglasi :)
sa 2 synologyja imaš takve mogućnosti kroz sam sustav (server-client, imaju svoje aplikacije za to), ako ne se složi rsync ili šta već target nas podržava.
rsync provjereno radi (synology -> linux mašina).

Da, post je malo nejasan ... ja sam početno pitanje shvatio kao da NAS ima odvojeni dio za backup (nedostupan običnim userima) a drugi za filmove (kao file-server).

Black Dragon 19.04.2021. 19:37

Nakon zadnjeg update DSM 6.2.4-25556 piše da su sada minimalno passowi 8 znakova i ostalo ... e sad da li netko zna koji je pass za NUT ?
Dakle do sada sam pisao za user i pass povezivanje na UPSa na PCima koji je spojen na Synology da je user : upsmon i da je pass secret , e više nije :) ili mi se bar tako čini, probao sam i monuser za user ne prolazi ... zna netko koji je sada ? Dobijem poruku da UPS server aktivno odbija povezivanje u error logu (nije da piše krivi pass ali ne znam koji mu je a krivi user i pass mi se ipak čini najlogičnije :) )
Uredno napišem da je NUT host: IP Synologya (192.168.x.xxx)
NUT port 3493
UPS name ups
Pooling interval 5
Login user upsmon i pass secret i dobijem šipak UPS_Network : Error When Connection to Nut Host : No connection could be made because the target machine actively refused it 192.168.x.xxx:3493

Nikky 19.04.2021. 19:53

Zakakili su i ima po netu:
https://community.synology.com/enu/forum/1/post/141910

Black Dragon 19.04.2021. 20:20

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3511724)

OK ... prošao post,
dakle user je i dalje upsmon i pass je i dalje secret ako nekom treba, a PRIVREMENI FIX je po nome što piše:

"In dsm ups section, desactivate server network ups, save, reactivate it and write the ip allowed Save again and on nut clients deactivate and reactivate the service.

Unfortunately, this isn't a permanent fix :(. After a power event, or a NAS restart, UPS will stop working again."

UPS se pojavio sa svim parametrima, sada radim :) pa budem poslije "izazvao" nestanak struje izvlačenjem UPS iz utičnice pa ću provjeriti da li ću morat ponoviti postupak kako piše na forumu.

Vuco 19.04.2021. 20:58

Citiraj:

Autor zdravko_c (Post 3511623)
Synology to može sigurno, moraš imati pristup NAS-u izvana, Download Station instaliran na NAS-u, i DS get na smartphone-u ili preko običnog browsera na računalu. Otvoriš DS get , kopiraš link koji hoćeš skinuti i to je to, NAS kreće sa skidanjem i sprema ga u folder koji si odabrao.

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3511682)
pitanje je odakle bi ti skidao te fajlove? synology ima downloader app koji se instalira na samu mašinu, i nudi nekakav rudimentalni download manager.
https://i.ibb.co/gtPSM7m/syn.png

To je to. Čak i tako rudimentalan "browser" mi je dovoljno dobro rješenje! Synology Disk station je otvoren prema van (preko njihovog releya ili fiksnog IP-a jednog dana).
Hvala na odgovorima!

Nikky 19.04.2021. 21:15

@Black Dragon
Imaš dalje na drugoj stranici šta još trebaš napraviti,
napravi dodatni cron da odradi proceduru za tebe.

Night 20.04.2021. 10:05

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3511700)
većina usera misli da je nas=backup.
ako imaš 2 nas-a, i složiš ih da je drugi kopija prvoga, onda da. u tom slučaju to se i naglasi :)
sa 2 synologyja imaš takve mogućnosti kroz sam sustav (server-client, imaju svoje aplikacije za to), ako ne se složi rsync ili šta već target nas podržava.
rsync provjereno radi (synology -> linux mašina).

Ako imaš na stolu računalo i to računalo svako X vremena iskopira svoje podatke na NAS onda taj NAS jest backup tog računala. A to hoćeš li ti imati backup i tog NASa (preporučljivo) je druga priča, ali već s jednim NASom si se dosta zaštitio od crkavanja računala, prema tome backupirao si ga.
I slažem se, rsync je zakon, probao sam Synology<->OMV i OMV<->OMV, to radi super, crontab ga okine svako nekoliko vremana, synca se i sve super.

matija.gubec 20.04.2021. 11:29

Hvala svima na odgovorima a pogotovo na kritičkom osvrtu :)

Kao što rekoh, ne snalazim se najbolje u ovim vodama, zato sam i zamolio za pomoć. :)

Mislim da sam dobro uhvatio što nisam posebno naglasio:

• Na kompovima, tabletu i mobitelima imam backup, ovdje bih stavio backup od backupa i to bih htio da synca sam
  • druga najvažnija stvar mi je da videoteku stavim na njega
Svjestan sam da mi trebaju bazične stvari, ali kako imamo 3 laptopa, tablet i dva moba neda mi se to backupirati ručno na disk(ove) i spreman sam uložiti u NAS da se ne zezam s time, ako bi on riješio te probleme. Svi kompovi su na Windowsima.

Ako netko ima nešto starije za prodati što bi zadovoljavalo moje uvjete slobodno mi pošaljite PM :)

Još jednom, hvala vam svima! :chears::goood:

Lewis 20.04.2021. 11:32

Do koliko para mislis ici, te dali je to suma SA ili BEZ diskova koju planiras potrosit (cisto da ti mozemo nesto preporucit).

vacs 20.04.2021. 17:25

Kad sam vec naletio na temu, ima li tko iskustva s wd my cloud home? razmisljam da bi mi bilo zgodno za imati kao media server, a da nije preskupo

imam razvucenu gigabitnu mrezu po kuci i 5ghz wifi (866mbit), dva android smart tv-a i tri laptopa...pretpostavljam da prijenos podataka na njega s laptopa ide bez greske, no kako je s spajanjem na tv tocnije za stream filmova i da li povlaci titlove iz .srt fajla?

Lewis 20.04.2021. 17:51

Ja sam prije par godina imao WD MyCloud X2 i nisam bas bio zadovoljan, od samog softwarea koji je daleko od synologya do grijanja uredjaja a i brzine (preko gigabitne mreze na dva diska nisam mogo dobit vise od 75 MB/s dok synology preko istog kabela ide 120 MB/s) - doduse meni je bio cisti file storage backup pa sam se pomirio sa sporijim transferom ali jednostanvo za druge stvari je ionako bio preslab.

mann 20.04.2021. 23:14

Ljudi, ima tko da je joinao syno u ad? Naravno da su u uputama napisali da moras imati domain admin što je suludo.

Uglavnom rečeno mi je da je dovoljno imati account sa delegacijom domain join permissionima. Ima tko da potvrdi / koristi syno u ad-u?

Sent using Tapatalk

2 die 4 20.04.2021. 23:31

Može preporuka koji HDD najjeftiniji za NAS?
Kupio sam Synology DS220+ i sada gledam koje diskove strpati unutra, naravno da želim proći što je moguće više jeftinije, ali naravno da su diskovi adekvatni.
Tenks.

Lewis 20.04.2021. 23:33

Nema tu puno filozofije, pogledas kolko TB trebas i onda izaberes Synology Ironwolf ili WD Red (pazi samo da nije SMR).

2 die 4 21.04.2021. 22:54

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3512127)
Nema tu puno filozofije, pogledas kolko TB trebas i onda izaberes Synology Ironwolf ili WD Red (pazi samo da nije SMR).

Znači, ovo je ok?
https://www.adm.hr/seagate-8tb-ironw...m_medium=click

ili ovo od WDa

https://www.adm.hr/wd-8tb-35-7200rpm...60972/product/

:fala:

Lewis 21.04.2021. 23:35

Da to je OK, ako zelis 5 godina garancije, ako ti je dosta 3 godine onda mozes i "non PRO" modele.

2 die 4 22.04.2021. 00:01

Hvala puno.

Human1 22.04.2021. 10:33

Citiraj:

Autor vacs (Post 3512011)
Kad sam vec naletio na temu, ima li tko iskustva s wd my cloud home? razmisljam da bi mi bilo zgodno za imati kao media server, a da nije preskupo

imam razvucenu gigabitnu mrezu po kuci i 5ghz wifi (866mbit), dva android smart tv-a i tri laptopa...pretpostavljam da prijenos podataka na njega s laptopa ide bez greske, no kako je s spajanjem na tv tocnije za stream filmova i da li povlaci titlove iz .srt fajla?

Nek me netko ispravi ako griješim, ali mislim da pitanje "da li povlači titlove..." trebaš postaviti svojem tv-u. Ili uređaju / softveru s kojim misliš reproducirati filmove.
Meni npr moj tv ne povlači titlove, dok VLC player uredno povlači.

RaneZ 04.05.2021. 00:47

Poz, mozda je bilo davno ali kupujem Synology 720+ i imam stari 216j. Jedan bi ostavio doma, drugi na poslu i htio bi syncat određene foldere (posao) da su uvijek isti na oba. Preko neta, posto su fizicki odvojeni. Prosao sam cuda po netu ali sve sto nadjem dodjem u limbo jer je 216 prestar vs 720+ da koriste iste apppove/addonove xD

Nije mi bitno da je real time folder sync, jednom dnevno je uvrh glave.

Kruno M 04.05.2021. 07:24

Citiraj:

Autor RaneZ (Post 3515409)
Poz, mozda je bilo davno ali kupujem Synology 720+ i imam stari 216j. Jedan bi ostavio doma, drugi na poslu i htio bi syncat određene foldere (posao) da su uvijek isti na oba. Preko neta, posto su fizicki odvojeni. Prosao sam cuda po netu ali sve sto nadjem dodjem u limbo jer je 216 prestar vs 720+ da koriste iste apppove/addonove xD

Nije mi bitno da je real time folder sync, jednom dnevno je uvrh glave.

Ja koristim ovo:
https://www.synology.com/en-global/k...Synology_Drive

Sa 218j na 218+ i to mi radi super, sve skupa imam i na mobu preko drive aplikacije.

Libertus 30.05.2021. 16:23

Da li je netko testirao koliko mu NAS može povući preko VPN-a?

Moje postavke:
Synology NAS 216+II
CPU: Intel Celeron N3060
Internet: 1 Gbps / 500 Mbps
VPN: OpenVPN AES-256

Testirao sam na preuzimanjima linux image-a preko torrenta.
Kada pustim bez VPN-a, ide preko 50 MB/s torrent, zavisno od peerova.
Kada ide preko VPN-a, maksimalno što sam dobio je 12 MB/s, što je oko 10% maksimalne veze.

Naravno nisam siguran da li je to ograničenje VPN pružatelja usluge ili je do hardware AES dekripcije u Celeronu koja ne može odraditi više od toga.
Da li zna netko koliko je otprilike ograničenje tog Celerona ili ostalih Celerona koji idu u Synology NAS?

Night 31.05.2021. 08:55

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3521887)
Naravno nisam siguran da li je to ograničenje VPN pružatelja usluge ili je do hardware AES dekripcije u Celeronu koja ne može odraditi više od toga.
Da li zna netko koliko je otprilike ograničenje tog Celerona ili ostalih Celerona koji idu u Synology NAS?

Taj Celeron ima AES-NI instrukcije, on bi morao moći prožvakati kojih gigabajt AESa u sekundi, odnosno 5-8x više nego što ti je kapacitet linka. Vjerojatnije će biti da je problem u VPN provideru jer znaju limitirati promet prema p2p.

Libertus 31.05.2021. 11:23

Citiraj:

Autor Night (Post 3522057)
Taj Celeron ima AES-NI instrukcije, on bi morao moći prožvakati kojih gigabajt AESa u sekundi, odnosno 5-8x više nego što ti je kapacitet linka. Vjerojatnije će biti da je problem u VPN provideru jer znaju limitirati promet prema p2p.

To me i zanimalo. Znači ti misliš da nema šanse da AES-NI bude ograničavajući faktor na tom Celeronu? Imaš li koji link na tematiku?

Što se tiče VPN-a, oni su dosta transparentni oko svega. Ne ograničavaju P2P promet.
https://airvpn.org/forums/topic/4561...comment=102213
Znam da mi na jednom serveru koji je vjerojatno bio pun korisnika nije htio preći download 300 Kbit, dok sam 3 minute kasnije na drugom povukao 12 Mbit bez problema.

Prema ovome, maksimalna brzina zabilježena kod njih je cca 600 Mbps što bi bilo, ako dobro preračunavam, oko 75 MB/s.
Moja maksimalna koju sam ostvario u 10-tak pokušaja je 12 MB/s što je cca 100 Mbps.

Zbog toga mi se čini da je ograničenje u AES-NI.

zvonac 31.05.2021. 23:20

Pozdrav ljudi..
Gledam ovaj NAS, Synology DiskStation DS220j.. Oko 1300kn..

https://www.storagereview.com/review...-ds220j-review

Koristio bi se za torrent, 4k-fhd filmove, fotke. Pristup sa jednog PCa.
Znaci, kucna upotreba. Doma me ceka hdd od 1.5tb, a bio bi idealan za NAS.

Kak vam se cini taj entry level NAS za te novce?

Ivo_Strojnica 01.06.2021. 01:10

Imam ti ga ja.
Za tu upotrebu i novce....sasvim ok.
Ali ces sigurni htjeti više, a onda postaje preslab.
Ima premalo rama a ne moze se upgradeati

zvonac 01.06.2021. 08:54

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3522279)
Imam ti ga ja.
Za tu upotrebu i novce....sasvim ok.
Ali ces sigurni htjeti više, a onda postaje preslab.
Ima premalo rama a ne moze se upgradeati

Tak sam si i mislio, kaj misliš da će mi apetit porasti:D

Znači bolje prikupit onda lovu za neki jači model NASa..
Ispada da tek za oko 2tkn se može kupit nešto ozbiljnije.

Recimo ovaj, Synology NAS DS218Play, taj je nešto sitno preko 2tkn (2040kn)

S čim nisi zadovoljan na svom NASu? Ček jel taj model podržava transcoding? Vrtiš filmove u 4k/FHD sa NASa na udaljene uređaje (PC)

Lewis 01.06.2021. 09:43

Nijedan "j# model nemoze transcodati, nemoze ni vecina jacih a kamo li taj :).

Ivo_Strojnica 01.06.2021. 12:51

Tako je, nema transkodiranja.
jednostavno je samo za storage i par nekih fičura.
osobno ga koristim kao mail server, vpn server i calendar/contacts server, uz backup.
Ma taj 218 je ferrari za ovoga.
Da sam onda bija pametniji, uzea bi njega također.

zvonac 01.06.2021. 15:24

Ok. A imate neku preporuku za NAS da vrti filmove direkt sa njega (a ima podrsku za transkodiranje)?
Pretpostavljam da za te stvari treba izdvojit 2.5-3tkn?

Libertus 01.06.2021. 15:41

Mislim da ti Play modeli podržavaju transcoding. Po meni, idi ili na Play model ili na željeni + model, iako su ti oni možda overkill.

Lewis 01.06.2021. 15:43

Gledaj modele sa celeron J4025 i J4125 CPUovima, oni ce moci transkodirati video ako treba s tim da ni oni nisu bas svemoguci :).

Znaci neki Synology DS920+ ce te kostati oko 4800-5000 kn.

Libertus 01.06.2021. 15:48

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3522465)
Ok. A imate neku preporuku za NAS da vrti filmove direkt sa njega (a ima podrsku za transkodiranje)?
Pretpostavljam da za te stvari treba izdvojit 2.5-3tkn?

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3522475)
Mislim da ti Play modeli podržavaju transcoding. Po meni, idi ili na Play model ili na željeni + model, iako su ti oni možda overkill.

https://www.synology.com/en-global/p...S218play#specs
Hardware Transcoding Engine - 10-bit H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1; maximum resolution: 4K (4096 x 2160); maximum frame rate per second (FPS): 60

Usporedba:
https://www.synology.com/en-global/p...218play/DS220+

U usporedbi se niti kod jednoga ne navodi hardware transcoding pa mi bilo čudno, ali se navodi na pojedinačnoj stranici za 218Play.
Kao što @Lewis navodi, + modeli imaju Celeron, a oni imaju hardware transcoding za neke codeke.

zvonac 01.06.2021. 16:49

Ovaj DS220+ bi trebao bit dobar, 2700kn..
Kolko citam recenzije, jako dobar NAS za neveliku lovu..

Libertus 01.06.2021. 17:28

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3522500)
Ovaj DS220+ bi trebao bit dobar, 2700kn..
Kolko citam recenzije, jako dobar NAS za neveliku lovu..

Već si poduplao iznos para, a nisi još krenuo. :D Računaj i na jedan keks DDR4 memorije od 4GB + diskovi po želji.

DS220+ je super NAS.

zvonac 01.06.2021. 18:26

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3522509)
Već si poduplao iznos para, a nisi još krenuo. :D Računaj i na jedan keks DDR4 memorije od 4GB + diskovi po želji.

DS220+ je super NAS.

Izgleda:D

Ak trazim ono sto me interesira, cca 2.5-3tkn za NAS, ispod toga tesko da bi se naslo nesto dobro.. Eventualno rabljeno s njuskala.

buljo 01.06.2021. 21:22

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3522509)

DS220+ je super NAS.

Memorija nije nužna u startu za ono kaj mu treba, to može uvijek stavit ak će trebat.

Al da, moj glas ide za 220+, J modeli su fakat za basic stvari, da je jeftin- nije.

Libertus 01.06.2021. 21:26

Memorija mu je cca 150kn, a riješava hrpu problema koje može imati. Bolje mu je odmah uzeti i miran je. Moj DS216+II se preporodio kada sam mu zamijenio 1GB stick sa 8GB. Realno dosta mu je i 4GB.

Ivo_Strojnica 01.06.2021. 21:32

Ma gledaj rabljeno, to nema šta ne raditi.

buljo 01.06.2021. 22:08

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3522567)
Memorija mu je cca 150kn, a riješava hrpu problema koje može imati. Bolje mu je odmah uzeti i miran je. Moj DS216+II se preporodio kada sam mu zamijenio 1GB stick sa 8GB. Realno dosta mu je i 4GB.

Ok 1 je malo, ak se ne varam 220+ ima 2 GB a to je ok.
Recimo meni nakon kaj se upali za osnovne stvari treba cca 1.6 GB.
Ne daj boze da upalim koju virtualku :D

sti 18.06.2021. 09:44

Planiram si složiti torrent mašinu koja bi isključivo služila za 4K UHD Blu Ray Remuxeve (cca 90 Mbit/s bitrate). Imam Netflix i HBO pretplate ali mi smeta gledanje "4K" sadržaja u Netflixovom kompresiranom 15Mb bitrateu.

NAS mi se čini kao elegantno rješenje, ako uzmem Synology onda mogu putem Download Stationa skidati torrente, a gledat ih putem Nvidia Shielda koji bi sa NAS-om bio povezan gigabitnim Ethernetom.

S obzirom da Shield podržava sve moderne audio i video codece, pretpostavljam da mi ne treba prejaki NAS, jer ne bi koristio transkodiranje već obični direct play putem Plexa ili VLC-a? Vidio sam dosta preporuka za Synology DS220+ i spreman sam ga uzeti ako ima još nekih prednosti osim transkodiranja, ali ako je samo ono u pitanju, možda mogu uzeti nešto jeftinije?

Hvala na savjetima :beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:06.