PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Lewis 11.12.2018. 09:50

Danas radi i meni (FFox), evo krene loading na ovom desnom ekranu i ond aotovri cjeli DSM nakon toga
http://prntscr.com/ltfgbl

Mirkopoter 11.12.2018. 22:03

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3256963)
Brzina interneta nema veze s time ali brzina lokalne mreze utjece na prikazivanje, ja sam probao vrtiti sa Tva WiFiem (NAS je spojen zicno naravno ali TV u jednoj sobi mi nije imao LAN zicu pa sam vrtio WiFiem) ali nije to to, do 720p je islo bez trzanja, malo jaci bitrate i fullHD i znalo je biti "bufferinga" i zastajakivanja i onda sam ipak provuko zicu i do tog TVa i mir :). Ali tu nije problem NAS nego WiFi mreza/brzine iste/zidovi po kuci/stanu....

Mislim da si me ovime odgovorio od NAS-a. Preskupa investicija i da mi na kraju ne radi kako treba jer nemam mogućnost spajanja android box-a žicom.

Lewis 11.12.2018. 22:06

A kao mislis drugacije rejsti? Tu nije NAS problem nego mreza/Wi-fi/router... Ako imas neki bolji router koji moze dati dobre brzine (a/c) ond amoguce da bi radilo dobro ali sa ovim sto dobijes od ISPa tesko.

Mirkopoter 12.12.2018. 00:10

Koristit ću externi hdd, uštekat kad idem gledat i tjt, jbg

fitch 14.12.2018. 00:42

Imam Synology DS115j u kojem je WD Red 3TB. Budući da se slobodan prostor sve više smanjuje, htio bih nadograditi disk i uzeti WD Red 6TB. Stari od 3TB nakon toga mogu iskoristiti u kompu :D

Koliko sam vidio na netu, imam par opcija
  1. ubaciti novi disk u Synology, spojiti drugi disk u vanjskom kućištu preko USB-a (2.0 :(), kopirati podatke. Prije toga napraviti backup konfiguracije što bi mi trebalo sačuvati usere, shareove itd.
  2. ubaciti novi disk u Synology da se instalira DSM, zatim spojiti oba diska u komp, prekopirati DSM particiju i data particiju sa starog na novi disk
  3. imam Orico 2 bay HDD dock s opcijom kloniranja - klonirati stari na novi disk, nakon toga spojiti novi disk na komp i pomoću gparted povećati particiju

Treća opcija mi se čini najbezbolnija pa sam mislio ići tako, ali prvo provjeravam tu ima li netko iskustva sa zamjenom diskova ili neki drugi savjet.

Libertus 20.12.2018. 19:57

Ima li tko ideju kako ugasiti "Consistency check" na Synology NAS?
Toliko mi ubije NAS, uspori do te mjere da ne mogu otvoriti folder na njemu, a problem je čim završi jedan check, on pokreće drugi kroz kratko vrijeme i tako već danima.

Lewis 20.12.2018. 20:01

Jesi provjerio u Task Scehduleru, ako je tamo aktiviran disableaj/obrisi ga.

Libertus 20.12.2018. 22:24

Nema tamo toga. Vidim da se i po internetu žale ljudi da im se to stalno pokreće.
Evo sada je ponovno na 25% nakon tri sata.

Nikky 21.12.2018. 00:16

Možda ne vidiš jer si prijavljen kao "obični" user, vjerojatno treba kao admin ili čak root.
Jeli znaš koliko puta ga je odradio (baš da piše 100%) ?

Za žuntu:
https://diktiosolutions.eu/en/synolo...istency-check/
https://www.synology.com/en-global/k...data_scrubbing
https://www.reddit.com/r/synology/co..._100_and_then/

Libertus 21.12.2018. 13:33

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3259900)
Možda ne vidiš jer si prijavljen kao "obični" user, vjerojatno treba kao admin ili čak root.
Jeli znaš koliko puta ga je odradio (baš da piše 100%) ?

Za žuntu:
https://diktiosolutions.eu/en/synolo...istency-check/
https://www.synology.com/en-global/k...data_scrubbing
https://www.reddit.com/r/synology/co..._100_and_then/

Nije, testirano kao admin korisnik. Imam samo task za recycle bin, auto update, i dva smart check, jedan ide zadnji dan u mjesecu, drugi svakih 6 mjeseci.

Jutros je završio testiranje i sada radi normalno, pustim sve što sam pogasio ponovno pa da vidim kada će poluditi.

Pustit ću još jednom taj data scrubbing (drugi tvoj link) pa da vidim da li će se onda neko vrijeme smiriti s time.

marek45 02.01.2019. 22:54

Molim savjet. Dakle radi se o školi. Jel bi bilo pametno kupit Synology 216SE i stavit 2 diska (drugi je kopija prvog) i tamo držat sve datoteke koje trebaju učiteljima, stručnim suradnicima i eventualno učenicima?
Odnosno može li se složiti da se NAS pikne u lan i da samo određenim folderima imaju pristup određeni ljudi (preko pasworda recimo).
I onda imamo folder ravnatelj, učitelj, 8b, pedagog i slično.
I mogli bi podacima pristupati od doma preko interneta?!

Eto jel uopće dobra ideja NAS za takvo nešto?

Lewis 02.01.2019. 23:01

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3262988)
Molim savjet. Dakle radi se o školi. Jel bi bilo pametno kupit Synology 216SE i stavit 2 diska (drugi je kopija prvog) i tamo držat sve datoteke koje trebaju učiteljima, stručnim suradnicima i eventualno učenicima?
Odnosno može li se složiti da se NAS pikne u lan i da samo određenim folderima imaju pristup određeni ljudi (preko pasworda recimo).

Naravno da moze, imas u opcijama login/password i svakom useru oznacis koje foldere koje moze vijdeti, koje moze smao read, koje moze read/write i slicno. Svaki user ima svoj login/password i to je to.

Samo je pitanje hoce li ti "j" serija biti dovoljno jaka za to jer ovisi koliko ljudi pristupa tome (posto spominjes i ucenike moglo bi biti puno korisnika odjendom pa bolje ici na jaci model).

I Obavezno raditi backup periodicno/denvno/po potrebi na neki drugi NAS ili externi disk ili cloud... bez obzira sto imas Mirror opciju jedan sam NAS nije backup ;).

marek45 02.01.2019. 23:20

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3262993)
Naravno da moze, imas u opcijama login/password i svakom useru oznacis koje foldere koje moze vijdeti, koje moze smao read, koje moze read/write i slicno. Svaki user ima svoj login/password i to je to.

Samo je pitanje hoce li ti "j" serija biti dovoljno jaka za to jer ovisi koliko ljudi pristupa tome (posto spominjes i ucenike moglo bi biti puno korisnika odjendom pa bolje ici na jaci model).

I Obavezno raditi backup periodicno/denvno/po potrebi na neki drugi NAS ili externi disk ili cloud... bez obzira sto imas Mirror opciju jedan sam NAS nije backup ;).

A sad imam mrežnu mapicu i tu klinci trpaju podatke (uz svoj OneDrive). Onda bi možda uzeli NAS samo za učitelje i stručne suradnike. Enkripcija, logiranje svih događanja i slanja istih na email također ima, jel?

Lewis 02.01.2019. 23:28

Enkripcija cega ? Svaki user ima svoj login/pass/folder i oni drugi ga ni ne vide sa svojim loginom/permissionima takod a ne kuzim sta bi jos enkriprirao?
Imas i recycle bin/restore za NAS pa vidis ko je obrisao neki file (jer uvijek svi kazu "nisam ja" ;)).

Sta bi slao na mail? Kako ti to sad radi preko onedrivea ?

wifi 03.01.2019. 08:44

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3262988)
I mogli bi podacima pristupati od doma preko interneta?!

S obzirom da skole uglavnom ne vode racuna o svojim podacima, takav NAS je odlicno rjesenje, pogotovo ako pored toga radite backup. Medjutim, zadrzi se na nastavnom/skolskom osoblju bez ucenika (osim mozda nekih manjih grupa) cisto zbog sigurnosnih razloga. I odma bi sav privatni pristup rijesia pomocu owncloud/nextcloud rjesenja, a samo neke od foldera koji su zajednicki za vise ljudi slozia preko SMB-a.

mann 03.01.2019. 09:29

Notifikacije na mail moze slati synology Drive, no to je ajmo reci private cloud povrh SMB-a. Doduse mozes ti imati drive aktivan na samim SMB sharovima, why not.

P.s. Enkripcija cijelog share je moguca ali neznam sto ces dobiti osim da ti padne propusnost. Ta vrsta enkripcije stiti jedino ako ti netko provali u skolu i ukrade cijeli nas. Tada on nemoze upaliti nas i vidjeti "uciteljske" podatke jer ih prvo mora mountati i dekriptirati. Ako je to sto trazis onda zaboravi na 216j liniju za takvo okruzenje sa toliko korisnika. Cak i bez enkripcije tesko...

Black Dragon 03.01.2019. 21:59

Imam Synologya kao pas buha i ovdje se konstatno vrte pitanja jel može ovo ili može ono ... a ne znam je li mi promaklo ali da li je itko postavio link na https://demo.synology.com/en-us/dsm gdje se može 30 minuta isprobavati demo što se sve može. Mislim da se tako može izbjeć 101 pitanje.
Mislim na Synlogyima vrtim privatne Cloud, office (ala google docs), mail, video nadzor,... more stvari) BackUP Google drive, Onedrivea, BOX, radim na Synology, realtime backup u uredu za 80 ljudi, .... Tu ljudi postavljaju pitanja na nivou dijeljena fileova sa pojedinim ovlastima ... to može i kanta od par kuna. Nemojte Synology svoditi na to. Probajte demo i shvatiti ćete koliko je to upotrebljiva sprava. Pa onda postavljajte pitanja koji vam treba.

Sorry Lewis, tražio od početka a na strani prije ti stavio link 10.12.2018., 22:27 :)

marek45 08.01.2019. 15:51

Citiraj:

Autor Black Dragon (Post 3263295)
Imam Synologya kao pas buha i ovdje se konstatno vrte pitanja jel može ovo ili može ono ... a ne znam je li mi promaklo ali da li je itko postavio link na https://demo.synology.com/en-us/dsm gdje se može 30 minuta isprobavati demo što se sve može. Mislim da se tako može izbjeć 101 pitanje.

U redu. Neki su ovdje novi i nemaju iskustva s time. Hvala na demo. :)
Btw. Što da jedna škola uzme tj, koji točno synology NAS? 20-tak korisnika. RAID 1 polje.
Trebamo gledati wd red diskove?
3tb dosta, ukupno 2 diska, gb lan?

p.s. Koliko vremenski NAS zahtijeva vremena-ako uopće zahtijeva nešto kad se složi? (dnevno ili mjesečno?)

wifi 08.01.2019. 19:13

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3264809)
Btw. Što da jedna škola uzme tj, koji točno synology NAS? 20-tak korisnika. RAID 1 polje.

p.s. Koliko vremenski NAS zahtijeva vremena-ako uopće zahtijeva nešto kad se složi? (dnevno ili mjesečno?)

wd red 4tb trenutno najisplativiji... PMR tehnologija provjerena
vremenski za sam setup ovisi... sat-dva igranja s korisnicima i pravima pristupa...

Inovator 09.01.2019. 00:52

Citiraj:

GB LAN obavezno, osobito za veci broj korisnika.

2 HDD setup ti je dovoljan.

mann 09.01.2019. 05:42

Citiraj:

Jedino bi bilo pametno preskočiti j seriju. 218 je znaci trenutno najnovija linija (2 diska, godina 18). Gledaj od play na dalje.

Play giga rama, čisti 218 2gb, najbolje plus (nadogradiv ram, Intel proc) ali on je malo skup.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Vuco 09.01.2019. 09:47

Ja u jednoj firmi trenutno guram 215j sa dva WD Red 2TB diska u RAID 1 polju. Maksimalno je bilo 10ak korisnika, što mrežnih što preko Quickconnecta i funkcionira već 2 godine. Ako je stiska s lovom, mislim da će i on 20 korisnika izdržati. Škole su prije imale nekakve slabe kompjutere ili je sve bilo share-ano sa jednog diska (od profesora) pa je nas 30 radilo bez problema.

Za više aplikacija što je BlackDragon spomenuo (VPN, mail serveri, baze, nadzorne kamere), onda definitivno jači model.

riceburner 09.01.2019. 12:16

jel postoji neki NAS box, a da prima SAS diskove ili sve samo SATA? ostalo mi nekaj viska SAS diskova pa bi to bilo zgodno u neku kutijicu stavit...

Lewis 09.01.2019. 12:24

Citiraj:

Autor riceburner (Post 3265135)
jel postoji neki NAS box, a da prima SAS diskove ili sve samo SATA? ostalo mi nekaj viska SAS diskova pa bi to bilo zgodno u neku kutijicu stavit...

Postoji , ALI nece ti se svidjeti cijene tih modela ;)

http://prntscr.com/m4uxsk

riceburner 09.01.2019. 12:59

eh, to nije nas box :D to je boxina, takvog cuda sam se rijesio :D nis, budu diskovi na trznicu ili cu slozit u neki itx box :D ili uhvatit kakav HP microserver...

marek45 12.01.2019. 13:10

Citiraj:

Autor mann (Post 3264995)
Jedino bi bilo pametno preskočiti j seriju. 218 je znaci trenutno najnovija linija (2 diska, godina 18). Gledaj od play na dalje.

Play giga rama, čisti 218 2gb, najbolje plus (nadogradiv ram, Intel proc) ali on je malo skup.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Taj plus i gledam. Skupljamo ponude. :)
Nego kad se to čudo uzme onda skidam programe s njihove stranice i tako ga konfiguriram?
Što preporučate raid 1 ili što više mjesta, pa na neki vanjski disk dnevno radit backup?

buljo 12.01.2019. 14:48

Ili J serija ili +.
Ovo izmedju nit smrdi nit mirisi.

dadoremix 12.01.2019. 15:54

Qnap ili Synology 2-bay

samba share i vpn pristup istom materjalu.. ništa više
3 računala pristup na njega, arhitekti 2d crtanje

šta uzet ?

Lewis 12.01.2019. 15:59

Te specifikacije na linksu za Qnap TS-228A totalno neodgovoaraju, da je 1.7Ghz i 4GB ECC memorije to bi bio best buy ali sluzbeni site kaze 1.4GHz i 1GB Ram.

Ali generalno SAMO za file server svjedno koji uzmes od ta dva.

Black Dragon 12.01.2019. 18:24

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3266317)
Taj plus i gledam. Skupljamo ponude. :)
Nego kad se to čudo uzme onda skidam programe s njihove stranice i tako ga konfiguriram?
Što preporučate raid 1 ili što više mjesta, pa na neki vanjski disk dnevno radit backup?

Da, kada se logiraš u NAS onda se pojavi lista dostupnih programa sa elementarnim opisima i skidaš što ti treba (što više programa to više gušiš NAS), dakle ono što ti treba.
Backup je jedini onaj koji je off line i nije povezan s ničim. Npr. imaš USB Copy u ponuđenim aplikacijama. Dakle ja imam jedan externi usb HDD, u programu je ukucano što se kopira. dakle bilo tko dođe i ušteka USB HDD u NAS i ovaj odna sve odradi sam, dakle kopiira ono što sam ukucao da se kopira i kada je gotov samo unmounta USB disk, ištekaš i spremiš u sef. 20 usera, škola, ... ne treba vam brzina nego sigurnost, RAID 1 ako mene pitaš.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:29.