![]() |
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=4Ua_G33sA-Y |
Nikada čuo za tu igru :D
Ali koliko vidim po iskustvu korisnika, ovo je bug (neoptimiziranost) u igri, koji se jednostavno rješava podešavanjem Paging Filea-a. Korisnici sa 2GB karticama najnormalnije igraju ovaj naslov. Kao što rekoh, meni osobno, nikada nije zatrebalo više od 4GB VRAM-a, ali naravno uvijek će biti neoptimiziranih igara i drivera :) |
Čekaj malo dh, sad si počeo pobijat glavni razlog opravdanja kupnje R9 390... nebu to dobro završilo. Prozvat će te envidijašem i opstruatorom.
|
Sta nije glavni razlog cijena i performanse ? Kao ono kupi 280 ili 290 dok ih ima..
|
Citiraj:
|
Nije glavni razlog kupnje r9 390 njena kolicina vrama, vec performanse koje daje, a to sta su vlasnici gtx 970 nafajceni jer imaju slabiju karticu i pri tome ih se jos zeznulo sa vram fičrom nije moj problem, na greškama se uci ;)
Neoptimizacija igara je zajebana stvar, ali stavimo to sada na stranu, to se ionako nebude sprjecilo ni sada ni ubuduce a igre ce zbog toga uzimati vise vrama i traziti jace grafe itd... pa je bolje biti podmazan po tom pitanju :D Ja nikada ne igram bez upaljnog MSi Afterburnera da vidim sta se i koliko trosi, a od kad imam r9 390 mogu reci da mi je 90 posto igri koje sam presao koristilo oko 4gb vrama, nesto gore nesto dolje ovisno o igri i nivou, ali je bilo i njih koje su bez problema isle i na 4.5gb pa i blizu 6GB. |
@Eladio
Čitajući ovu temu, glavni razlog je upravo taj - 8GB VRAM-a jer sve više i više igara guta više od 4GB čak i na 1080P. Drugi glavni razlog je - DX12 koji samo što nije i kristalna kugla prema Mantleu kaže da će te kartice biti puno bolje za budućnost. Cijena se skoro pa nigdje ne spominje. @Sphere To i je tvoj najveći problem. Dokazati kako su nVidia useri zeznuli kupnjom GTX970 kartice. To je tvoj problem i životna misija na ovom forumu. Tvoji postovi to govore. |
Pa cijena se zna, to svako moze i sam provjerit, ove ostale stvari se treba navest da znaju manje upuceni...
Brko Ja nisam rekao da se na gtx 970 nemoze super igrati, samo kazem kada uspoređujemo i kada opcenito pricamo ili slazemo konfe sta bi bilo bolje uzeti i sta je bolja opcija, ulozeno/dobiveno i zalog za buducnost ko ne misli cesce mjenjati. |
Znači, to treba ponoviti na svakoj stranici teme, nekada čak i dva puta te repliati kad god netko odstupi od te ideje :) ? Pošteno.
|
Pa u pravu si da je gtx 970 dobra kartica, nitko to ni ne opovrgava, ali kada vec mogu birati tamo gdje je cijena jednaka i podjednaka zasto ne otici na bolje i sigurnije... r9 390
|
Sve 5, jedino što sam ti već rekao, bezveze je govoriti od DX12 i budućnosti od 2-3 godine. Poučeni dugoročnim iskustvima, mnoge "futureproof" kartice iz oba tabora su se znale pošteno usrat kad su pola godine/godinu nakon izlaska došle igre u kojima je bilo jako jako puno problema. I to ne bilo kakve igre, nego vrlo vrlo tražene i popularne igre tipa Battlefield.
Zato kažem da poanta priče sa DX12 ne drži vodu jer dokaza nema. Samo nagađanja i taj Mantle kojeg osobno ne doživljavam kao nekakav ozbiljan benč za futureproof grafiku. Nadalje, ne opovrgavam da je R9 390 8GB jača u nekim situacijama od GTX 970 3,5GB. Ni najmanje. |
Pa koliko sam citao imat ce dobrih DX 12 igara i tokom 2016. neke bi trebale vec prije proljeca izaci... mislim i da skroz zanemarimo dx 12 i na trenutnim igrama je r9 390 bolja, ovo za DX 12 se samo usputno napomenulo kao dodatni plus i moguce ocekivanje.
Eto ja sa svojom glatko igram na 2k i zadovoljan sam i da opet kupujem opet bi imao isti izbor, meni cak osobno nije ni bitno previse koliki ce biti razmak između gtx 970 i r9 390 i kako ce uopce raditi igre na ijednoj jer ju namjeravam vec iduce godine zamjeniti nekim postenim Pascalom ili Arctic Islandsom, ovisno koja bude bolja, ali neko ko ne misli mjenjat grafu nardne 2-3 godine njemu ce znacit ;) |
brko.. i je i nije bezveze.. neke stvari se nisu pokazale, a neke se i jesu pokazale.. ne treba sve odmah ni odbaciti..
i oko price dx12 postoje zanimljivi detalji i okolnosti , a win10 su tu i MS ce to dalje pogurati.. kad tad ce me natjerati na taj prelazak kojeg za sad uspjesno izbjegavam dok sam na 8ici.. cinjenica je da to oko grafike i rama je prenapuhano , dobro se vidjelo da u tim nekim testovima gde 970tka recimo ne koristi ram kao 390tka, pa ju je svejedno oprala :D a to je ono sto je zelio raci gore dh41400 , ucinak je konacni rezultat i njega treba gledat :D kad smo vec kod toga , s obzirom na 1080p , a tu rezu realno jos vecinom svi imaju, rijetko tko uopce ima uistinu pravi razlog i za takve grafe :D za dve godine ce biti sto bude, ali siguran sam da ce se i dalje igrati i oni koji imaju gtx 660 a kamo li ne svi ostali :D |
Postoje dva (i samo dva) moguca razloga zasto bi GTX970 u nekoj igri bila (osjetno) brza od R9 390.
1) Gameworks. Igre koje su optimizirane za Nvidiju, ili namjerno neoptimizirane za AMD. 2) CPU overhead u AMD-ovim driverima. Problem samo na nizim rezolucijama (do 1080p). Vec preko toga R9 390 dobija GTX970 cak i u igrama u kojima je inace sporija. GT970 je unatoc tome odlicna kartica za 1080p gaming, dobra i za vise rezolucije. Obzirom da je dosta manji potrosac od AMD-a, podrzava Physx i opcenito je bolje optimizirana za mnoge AAA naslove, to je cini solidnim izborom. Medjutim, sve se cini da Maxwell upravo daje 100% svojih mogucnosti sa igrama kakve sad imamo. R9 390 joj u prosjeku dobro parira ali ce u DX12 biti itekako brza, sve dok developeri koriste nove tehnike za asinkrone shader-e. Paralelizam Hawaii chipa je bar dvije generacije ispred Maxwell-a, to je vec opce poznato. Nvidia je trenutno jako dobra u DX11 bas zato sto ima u driverima razne manipulacije sa shaderima, koje nece igrati ulogu u DX12. |
Citiraj:
već smo jedno tisuću puta apsorbirali da gtx 970 ima 3.5 gb i štakori već to znaju koliko si puta ponovio. dosadan si i naporan :kafa: Citiraj:
meni moja strix 970 odlično radi bez obzira na tih 3.5 gb. da sam ljut na njih zbog toga što su napravili jesam ali nema smisla trošit živce. da sam mogao za 2700 kn kupit r390 prošle godine u 10 mjesecu vjerovatno bih kupio jer mi je bitno omjer uloženo/dobiveno. ne postoji futureproof kartica ni kod jednog proizvodžača jednostavno zato što to nije u njihovom intresu. |
Never gets old :D
Budimo realni među recenzentima (barem velikom većinom, pa tako i ovog portala) je odavno prevaziđeno što bi rekli srbi, da je 390 definitivno bolji deal. Naravno to ne znači da 970 nema snažne točke (gayworks i brutalan performance per watt). Izbor je naravno uvjetovan i aktualnom cijenom u vrijeme kupovine, pa ako je recimo 970 po nekoliko stotica jeftinija nameće se. Naravno podrazumjeva se i cooler tj. izvedba gpu slične klase (dobra s dobrom, mediocre vs mediocre), ne pričam npr. o gpu sa crappy plasticnim blowerom vs tri-x i sl. |
Citiraj:
|
Vi se toliko ovdje oko toga trudite čiju ruku da poljubite i čiji obraz da obranite, a možda oni imaju deal sa cijenama, da će i jedni i drugi držat (pre)visoke cijene. :)
2008. 8800GT i 3870 su koštale 1700-1900 kn. Današnja klasa takve kartice je 2700-3300. Pa dokle majku mu. Takvim tempom npr. u 2018. neće biti kartice vrijedne spomena ispod 3000... koja će biti u rangu današnje GTX960 ili R9 380. Jedino rješenje koje ja vidim je treći igrač. Ovaj duopol je niš koristi. nVidia digne cijene svake nove serije 20%, AMD digne 15%. A ispada kak je AMD povoljniji... kaj niko ne vidi "big picture"? |
Treba uspoređivati cijene u dolarima onda i sad, današnji dolar daje jako visoke cijene u kunama hardweru.
|
Citiraj:
Tocno to. Kad vidim val ovih youtubera "cool tech under 100$", " top tech black friday deals", cyber monday i slicno, i kad vidis da mogu kupiti recimo "staru" r9 290 za 200$, pa kad to stavis u kontekst kupovne moci (relativno u odnosu na prosjecni dohodak), njima su komponente 80% pristupacnije. Zato je njima grafa od 200$ - "budget grafa". Drugi svijet je to :) |
Citiraj:
Assassins creed isti fifi... cim se stvori gro ljudi na trgu ili negdje frejm padne i zastajkuje Imamo istu grafu , i nije bas sve tako da moze na max (NEMOZE)!.. i to govorim o aa 2x ne vise za 1440p je Fury tri x trenutno najbolji izbor |
Citiraj:
|
Dijelom u razliku treba uračunati inflaciju, dijelom i naknadu za duopol.
Tako je cijena kod predstavljanja 8800GT (jesen 2007.) bila 250$, dok je GTX 970 bila 300$ (jesen 2014.). http://i65.tinypic.com/2nbegpy.jpg Nažalost u HR se plaće i penzije uglavnom ne korigiraju u skladu s inflacijom, tako da preračunato u kune to još gore izgleda. |
Citiraj:
Citiraj:
Oš to vidjeti pri prelasku na 14/16nm? Recimo gtx 980/390X performanse za mainstream cijenu ispod 2 soma – gtx 1060, r9 480? Nekom logikom bi trebali, ali iskreno sumnjam nakon svega kako se odvijaju stvari. Mislim da je domet da gtx 960 ili r9 380 performanse ponude za 1300kn umjesto za 1700kn, ali i to bi bio velik iskorak za mainstream naspram zadnje 3 generacije na istom proizvodnom procesu. Nedovoljno kad se uzme u obzir koliko godina je prošlo, kad se uzme u obzir da je flagship do 3 puta jači nego onda, koliko su igre zahtjevnije nego onda. Opet će špica vjerojatno biti u višoj cjenovnoj kategoriji, eventualno 980Ti performanse za 3 soma +. Isto tako ti famozni pascal/arctic islands flagshipi koji bi trebali sve živo pojesti možda ne naslijede današnje flagshipe cjenovno (što je već neko vrijeme pravilo), nego budu još skuplji… |
Citiraj:
Ali glavno da ce i dalje Hawker i Sphere srat po svemu zelenom a nece nitko sa foruma imat iste jer ce kostat 4-5k kuna mid range. :D klasika. |
Citiraj:
..bas smo se danas nesto raspravljali o konfi za 16soma kuna i kompromisima gdje rezat :D |
$ je 2008. iznosio 4.9 kn
http://www.hnb.hr/tecajn/h300108.htm Danas iznosi 7 kn i to je sva mudrost, nema tu nikakvih zavjera po pitanju cijena hardvera. Zlatno doba dolara je iza nas, pamtim ga i kao skupljeg početkom 2000. kada je bio nekih 8 kn. http://www.hnb.hr/tecajn/ |
eh kad se sjetim 2008-e i srednji tecaj dolara 4.92 :chears:
uzimalo se tada dosta stvari sa ebaya ^^ Dolar ce se opet vratiti na osmicu 100% jao nama onda.. :D |
Ovo bukvalno interpretiranje tečaja dolara s pravdanjem da je zbog toga cijena kod nas veća je smiješno varljiva.
Nemam vremena da tražim najjeftinije cijene u lokalnim američkim i europskim dućanima, okinuo sam traženje amd 390x na neweggu (400$) i amazonu.de (450€). Dolar na petak: 7,014889kn Euro na petak: 7,627289kn Razlika u cijeni između grafa u SAD (2806kn) i EU (3432kn) je 626kn. Ako uzmemo da je cijena u EU ista ko u SAD, opet imamo grafičke iznosa +1000kn u odnosu na Brkinu usporedbu. Inflacija se na krajnjeg kupca ne reflektira linearno kao što se to može vidjeti na dionicama i indeksu globalne inflacije, ali recimo da vrijedi onih 15% porasta cijene, zapamtimo da je to 15% iznosa cijene iz gore zadane 2008. To bi značilo da je cijena ekvivalentne grafičke današnjoj 390x (2806kn) iznosa 2440kn. Gdje se izgubilo još bar 500kn u ovim trkeljanjima, tečaj je odgovor, jelda? Preračunato je to tu negdje. Dakle, ispada da nas SAD baca u neku krizu :D Nisam tog ekonomskog faha, Fischer će me tu moći ispraviti sigurno, ali bukvalno gledajući, to su te brojke na papiru. Na stranu da plaće ne rastu istom stopom kao rast inflacije, čime se još više produbljuje jaz između građanskih "slojeva". |
To je u principu to, najveći problem inflacije je što stvara neravnoteže u raspodjeli, jer primanja gotovo nikada ne rastu agregatno tom stopom :)
A zaboravljate i lokalna davanja našem divnom, efikasnom i sposobnom državnom aparatu :) Imamo jednu od najvećih stopa PDV-a na svijetu :) |
Cijene u sad su izrazene bez ikakvog poreza, koji se na kraju izrade zaracuna ovisno o zemlji u koju se shippa i iznosi od 0 do 10%. Dok je u eu ukljucen vat od 15-25% ovisno u kojoj zemlji se prodajno mujeato nalazi...
Dodaj jos da i proizvodnja ardvera ide u $$$ pa dok eu veletrgovac plati jos i nesto konverzije i sve to skupa se nabere... |
kako god zamotas , i dalje dodje na isto, skupoo :D
|
|
Ocigledno smrdljivi Asetek zeli izmusti jos love za izmisljenu toplu vodu.
AMD/nvidia ce to vjerojatno rjesit bez puno pompe. |
Nvidia tu nema sta rjesavat, njihove grafe ni ne dolaze sa vodenim, to je do Gigabytea, AMD je daleko vise ostecen, jer je njima cijela serija je u problemu posto r9 fury x dolazi iskljucivo sa vodenim hladnjakom.
|
Citiraj:
AMD ce vjerojatno njih gonit za nastalu stetu. |
Samo im je jos to trebalo u ionako teskoj situaciji :nono:
|
http://all-funny.info/wp-content/upl...ca1.jpg?2ec897
'Murica i njihova lawsuit shema :D Gori su od Zagoraca (NHF) :D |
Procject Cars 60 fpsa na 4k, doduše nije sve maxed out jer tada pada na nekih 30-40 iako je i to igrivo no eto, na pcarsu nemam niti screen tearing..
|
Citiraj:
Prvo su sve testirali sa Asetekom,a onda promjenili i odabrali Coolermaster. Vjerojatno je Asetek malo pogodjen tom odlukom pa im ovako vracaju. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:26. |