![]() |
Citiraj:
Možda si vidio za PCIe SSD-ove. Ostalo sve što je veve rekao. |
Bilo je problema sa NVME m.2 ssd om i instalacijom starijih windowsa poput WIN 7. Mozda je to citao.
Ja sam imao taj problem ali moze se nije nemoguce. I da ja bi isao na veci kapacitet od 120 GB. Koliko god ti se u pocetku cinilo dovoljno falit ce ti mjesta brzo a i nije optimalno da SSD je krcat podataka. Tako da moj savjet ne idi ispod 250 GB ako mozes. Radije i sporiji 240 nego brzi 120 |
Ne razumijem kako vam nije dovoljno 120gb?Za nekog "regular usera": Neka windows zauzima i 20GB, instaliras na ssd jos programo koje stalno koristis, recimo google chrome, neki media player, drivere, neki program za odrzavanja, antivirusni bla bla bla, opet ce u najgorem slucaju ostati barem pola kapaciteta slobodno... Ja sam (pa ne tako doavno) imao samo HDD od 250GB, i bas na c disku sam imao 120gb, na njemu win 7 kasnije i 8.1, sve programe i pokoju igru i opet sam uvijek imao barem 30gb free :)... Ako se moze ici na 240/256GB onda svakako, ali ako je covjek kratak s lovom dosta je i 120gb da se na njega stavi win i svi programi za koristenje i da se opet ima lufta
|
Ne mislim nista lose kad to kazem. Naravno svako sebi po svojim potrebama kupuje. Moj savjet je iz osobnog iskustva.
Pa i ja sam prvi SSD kupio jos davnih dana onaj Intel G2 od 80 giga i moralo je bit dovoljno ali to je znacilo da recimo sam morao dosta toga pazljivo birati sta ce biti na SSD a sta na HDD. Drugo, windowsi sa vremenom rastu, 20 giga je valda samo prvi dan kad ih instaliras. Pa kad gore stavis programe koje koristis, a koji su svakom novom iteracijom sve veci, pa svaki update, a da ne pricamo o nedajboze nekoj igri. Sve cesce su to komadi od preko 20 giga a ponekad i 80 poput onog GTA V. I trece SSD se usporava sa popunjenoscu narocito ako se predje 75%. To bi znacilo nekih 90 Giga ostane realno za popuniti od 120 Dakle sto sam htjeo reci, radije veci kapacitet pa i sporiji SSD nego manji a brzi ako se mene pita. |
Evo ja imam full updejtani win 8.1 i zauzima 20,8GB, eto neka zauzima i 30GB svoli ostali programi koji se najvise koriste (chrome, steam, skype....) nece zauzimati skupa ni par gb, po meni je 120GB dosta za nekoga tko nece instaliravat neke ogromne igre na njega.
|
ujedno su veći diskovi i brži.. ne u pravilu ali uglavnom da..
|
Citiraj:
Nego gledam neki ~500 giga SSD, jel Crucial MX300 best buy za taj kapacitet? |
koji bi bio neki best buy od 250-500 gb?
ovaj od 60gb ce mi dalje biti za OS a drugi bio koristio samo za programe i igre |
|
Svi EVO Samsung su TLC. PRO serija je MLC...
|
Citiraj:
|
Kakvi su oni 'nikad-čuo-za-firmu' SSD-ovi tipa Intenso i sl. koji se u zadnje vrijeme pojavljuju u našim trgovinama?
|
Gledaj koliko je jamstvo...
Valjda bi trebali biti ok |
Citiraj:
|
Doktore, pacijent je u međuvremenu (2 i pol mjeseca) mogao i umrijeti :D
|
Evo linkova gdje su na vrlo razumljiv način objašnjene razlike između SLC, eMLC, MLC i TLC nand memorija. Mogu biti vrlo korisni pri pomoći u odabiru SSD diska.
http://www.fastestssd.com/featured/s...-state-drives/ https://www.mydigitaldiscount.com/ev...tml#Conclusion |
Citiraj:
|
Citiraj:
Bili su nešto jeftiniji od Kingstona, AData i Patriota ... nešto tipa 360 vs 400-420 Kn u to vrijeme. Sad sam provrtio CrystalMark na Intel chipsetu (read/write) Seq, 502,2 / 161,5 512k, 302,7 / 5,6 4k, 16,7 / 65,3 QD32, 112.2 / 98,5 |
Frend ima ovaj laptop: DELL Latitude E6410
Vremešni je, ali za njegove potrebe više nego dovoljan. Zamolio me da mu instaliram neki SSD unutra ali mora biti ponuda iz Svijeta medija jer ima neki deal tamo. Nisam nikad turio SSD-ove u mašine starije od 3-4 godine pa me zanima, hoće li SATA SSD normalno raditi sa tim uređajem i Win7 x64? U biti, jedini uvijet je da SSD ima kapacitet 240/250/256 GB. Jel OVAJ OK za tako nešto? Ili još bolje, OVAJ? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Preko SATA2 maksimalno može potegnuti 286MB/s i to je svejedno brže nego preko klasičnog diska 80-100MB/s. Još i k tome osjetiš vibraciju. |
Citiraj:
|
Dottore
Adata SP550 - 16 nm TLC SK Hynix Brko Transcend SSD370S je odličan (SiliconMotion, MLC, imam ga u lapu jako sam zadovoljan). |
Već je platio Cruciala tako da je to gotova stvar :)
A ovaj Transcend, koliko vidim to je SATA? Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
Je, SATA III, 2,5 ".
|
Gledam sad račun, AData SP550, 240GB, platio sam 518kn u protisu 3. kolovoza prošle godine.
Trenutne cijene 8 mjeseci kasnije su apsurdne. Razmišljao sam o upgradeu trenutnog SSDa u glavnom kompu ali izgleda da će pričekati normalnije cijene (ispod 500 za ~250GB). |
Ima li gdje uzeti neki ok SSD od 240 GB za cca 550 kn?
|
Citiraj:
|
Taj sam i ja vidio. Nemam trenutno novaca, a tražim nešto jeftino za novi PC. Izgleda da ću i ja pričekati da im cijena malo padne. Hvala! :)
Poslano sa mog HTC Desire 626 koristeći Tapatalk |
Citiraj:
btw. sjećam se meni se cini prosle godine ili ima malo vise kad sam uzeo jedan kingston UV400 240 gb za 460-ak kn, meni se cini da je bio links :) |
Bome ja sam kupio svog mx300 5 do 12. Taman zadnji period jeftinih cijena + još na to jebačke black friday/cyber monday akcije (malo jače od 100 eura 525gb)
|
Prosle godine u 6.mjesecu sam kupio 4*240gb kingston uv400 za cca 405kn komad, jedna od boljih kupnji zadnjih godina.
|
SSD Intel 540s 180GB... računalo zablokiralo i ugašeno na gumb, nakon toga se windowsi više ne pokreću nego vrte vrte i jave grešku unmountable_boot_volume.
Podaci izvučeni preko live linuxa i napravljeno i kloniranje na drugi (novi) SSD, windowsi se pokreću, sve radi... SSD s početka priče uopće ne surađuje kad treba išta zapisati, ne mogu se s njega obrisati particije, neki zero write u paritition magicu prođe al sve ostane kao prije. Neki programi javljaju "failed to write sector". Čitanje s tog SSD-a radi "savršeno". E sad, ja bi taj disk odnio na RMA ali bi volio da bude obrisan. Čak je i po SMART atributima otišo kvragu. Postoji li ikakav program i/ili mogućnost da se obriše sve na njemu? Updatao sam firmware i to je uspjelo, ali ništa nije bolje. |
Jedino ako nešto može napraviti onaj njihov tool ... morat će takav na RMA ... valjda nemaš nešto škakljivo :fiju:
|
Nema Intel nikakav tool, to i je problem. Ima jedino SSD toolbox koji radi pod Windowsima, ali komp ne želi bootati čim je taj ssd uključen (iako windowse diže s drugog diska), a ne očitava ga pravo ni putem USB-a.
To je poslovni komp, nema ništa strašnog al ak se da obrisat zašto ne :D |
Da li možeš bootati i napraviti secure erase? Ako ne, onda piši kući propalo. :)
Nego, nije li taj problematična serija koju pišu po netu? Sent from my Nexus 6P using Tapatalk |
Ujjj u mene Intel 535 serija od 120Gb, valjda neće crknit (bez obzira na 5 god. gare i MLC čipove)
Srićom je kupljen za povoljnu cifru :D |
Kod mene je Intel 520 240 GB, Intel 1500 Pro 180 GB, OCZ Vertex 4 256 GB , Samsung - zaboravio koliki kapacitet.
Samo što sam mjenjao Vertex 4 120 GB jer je krepao u bootu i zamjenjen Vertex 460 A 120 GB. Daklem, više bi sekirao :) Sent from my Nexus 6P using Tapatalk |
Citiraj:
Fakat, SSD oživi laptop star 7 godina bez pol jebe. Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:00. |