![]() |
Citiraj:
|
Ah, tko zna kakve kemije budu odradili da to čudo tehnike proradi kak spada. Windows 11 je izbačen samo radi Alder Lakea, mada je sam OS smetje samo takvo.
I opet, ako gledamo samo zadnjih 5 godina, mainstream višejezgreni procesoru su tu kao dobar dan, pa opet većina igri i dalje ne trza previše na taj napredak. Dobro je Australac rekel, Alder Lake je za gamere i dalje samo 6C ili 8C CPU, a manje jezgre se mogu komotno kompletno isključiti, jer negativnih posljedica nema za igre.:chears: |
Citiraj:
|
Intel Core i9-12900K Alder Lake Tested at Power Limits between 50 W and 241 W
Ispada da na PL1/Pl2 125/125 troši cca kao 5900x i čak mi se čini da je tu negdje, dok je u gamingu malo brži. Baš me zanima koliko će raketa biti efikasnija. |
Uzeo sam i7 12700K, stavio Noctua NH-U12A Chromax Black hladnjak, sve radi, sve štima, ali... koje temperature bi trebao očekivati sad u, recimo, Battlefieldu 2042, sa 2080 Super grafom. Po statsima, vidim da se CPU i ne muči nešto posebno, tu je između 30-40% a temperature su mi uglavnom između 61 i 64 stupnja. Zna se dogoditi da "pobjegnu" do 69, ali se onda valjda hladnjak aktivira i brzo spusti na 61... jesu li to OK temperature ili bi trebale biti u 50ima sa tim hladnjakom? Fala!
|
|
Fino su to sročili u TechPowerUp testiranju.:) Igre ionako nemaju koristi od manjih jezgri, dok PL postavke pak nemaju pretjeran utjecaj na performanse većih jezgri, a razlike u sličicama u sekundi se svode na desetak FPS-a.
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
i3 10100F za 600 i kusur kuna |
Ako ima neku Xe osnovnu grafiku, bio bi to dobar HTPC. Bio bi bolji od starih kompova zbog potrošnje i novih dekodera za video.
|
Tu je bitnije što matične podržavaju HDMI 2.0 4k@60Hz na mainstream desktopu od 11th gen nadalje. Ali treba ti H520/B560/H570/Z590 ploča skupa s 11 gen i5 ili jači. I onda možemo pričati o Intel integrirana grafika HTPCu.
H265 decode inače podržava u hardveru sve od kaby lakea (7xxx) i novije. Ali fali taj HDMI 2.0. Meni lakše bilo low profile GT1030 ukrcat u HTPC na i5 2400 i vozi, nego se zapetljavati u skupi ITX hardver za HTPC. |
Citiraj:
|
Moj prijatelj je kupio 10300 ili tako nešto i shvatio da ne ide više od 4k24hz, a to mu je bilo važno zbog streamanja igara. Išao na AMD zbog toga :)
|
Citiraj:
Ili ryzen apu 2xxxg. Ili kako ti je Mladen napisao moderni i3. Pick your poison. |
Intel Core i5-12400 Review and Gaming Benchmarks:frend:
Citiraj:
|
Nema AMDa nigdje...
|
Obzirom da ionak kupuješ, prodaj sad ovaj Zen 2 komplet, kupi novi Core i5-12400 i DDR4 ploču i miran si. Imaš 5600X za manje nofci.:)
|
Citiraj:
Ne fali niš mom 3600. :chears: Ali ko je na nečem slabijem, a nemore upgrade na nešto jače... :goood: |
:chears::frend:
|
U prijevodu, polomili mu ruke i noge i pustili u opticaj...
Treba čekat retail verziju, ovo se moglo zvat kakogod pošto po viđenom očito nema veze sa finalnom verzijom. :D |
Da, ovo je Heavy Metal Steve više zamislil kao upozorenje svima koji misle jeftino kupiti s kojekakvih tržišta, jer zajeb bude žešći.:)
|
|
:chears:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Da, sve skupa je ispalo čušpajz, mada su sami procesori sasvim OK, ali Ian Cutress je bil poptuno u pravu kad je rekel da Intel mora izdati Alder Lake u 2022., samo jebiga - inače ne bi to bilo to.:)
|
Gameri sigurno ne trče platiti za male jezgre koje im ne trebaju. Skupe ploče i skupi procesori=zmija u novčaniku.
|
Tako je, na kraju su DDR4 ploče i memorija skupa s Windows 10 OS-om bolji izbor za Alder Lake. Marketing se jako potrudil, ali realnost je ipak drugačija.
Možda, sad s početkom 2022. kad stignu Core i5 i Core i3 modeli, krene to prema boljoj prihvaćenosti, ali DDR4 ploče budu i dalje popularniji izbor, jer DDR5 zalihe su nepostojeće. |
Ak je ljudima bitno u budućnosti kupovati dobro i jeftino, ignoriranje skupoga je jedini put. Naravno ljudima niš više nije bitno...
|
Bolje da su izbacili te male jezgre i dodali 2-4 velike koje će po performansama nadmašiti 4-8 malih, plus bolja kompatibilnost sa starijim igrama i anti-cheat sustavima, i puno manje posla za developere. Ako su sa comet lake mogli nuditi do 10 jezgri, zašto na ovom novom node-u ne mogu isto toliko?
|
Morali su ovak, jer to je jedini način da slože nekaj u rangu s AMD-om i da mogu sve skupa prikazati kao napredak.
Ionak je sad na kraju ispalo da opet za igre imaju šest i osam jezgri, a i to ne daje neke pretjerane razlike u odnosu na Zen 3. |
Ma da su izbacili trenutne procesore sa trenutnim brojem jezgri ali bez malih jezgri uz nižu cijenu. Bili bi top gamerski procesori gdje se ljudi ne bi pitali zašto plaćam male jezgre....npr. ja ne želim platiti ni igpu i želim goli CPU.
|
I to bude stiglo za koji tjedan u obliku Core i5-12400(F), a osim niže cijene, sve ostalo bude u rangu sa R5 5600X. I to je to, porasta u performansama ne bude, ali bude koštalo manje, pa opet OK.
Mislim, sve ovo smo više od godinu dana pričali i komentirali i ispalo je točno tak, mada je u ono vrijeme bilo šok i vjeverica, teorije zavjere i ko zna kaj sve ne. Alder Lake je 10% do 15% bolji od najboljih Zen 3 modela koji su već više od godinu dana u prodaji i to nažalost nije imalo ama baš nikakav utjecaj na AMD. |
Fali ipak jedan 8/16 velike jezgre bez igpu za recimo 2000 kn :D
|
Možda Core i7-12700(F) bude u tom rangu.
|
Citiraj:
|
Intel Core i5-12400 Beats The Core i9-11900K Rocket Lake Flagship In Leaked Gaming Benchmarks At Less Than Half The Price & While Consuming Less Power
Link: https://wccftech.com/intel-core-i5-1...ng-less-power/ Eto, još samo da i cjena bude ok..ništa bolje od ovog netrebam. Dosadilo mi je to čekanje više za novu konfu.., a AMD nikako ne spušta cijene. |
|
Ovo sa DDR 5 je fijasko epskih razmjera. Benefiti sranje, cijena ogromna i još ih ni nema.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:03. |