![]() |
Hvala majstore )
Naravno da sam probao ali ništa ne kužim ... glup za to :P |
Samo da nadodam:
1. obavezno prije svega stavi zadnji bios, jer koliko vidim ispravljali su neke stvari u biosu prije toga Citiraj:
E sad da li će 100% raditi bez problema, teško je reći. |
Hvala)
A dali će ovaj isto imati mogućih problema? Samsung 860 EVO M.2 500GB SSD (MZ-N6E500BW, M.2 SATA3) U stvari htio bih zamijeniti svoj stari SSD corsair Neutron jer uopće nemam dojam da je tamo SSD. Ne znam da li sam trebao nešto podesiti da to bolje šljaka ili samo umetneš i to je to :) |
Ako već ideš na M.2 SSD onda radije na NVMe varijantu (šta si ga linkao u prvom pitanju), jer ovi SATA verzije (ovaj kojeg si linkao post poviše) je ista stvar kao std. "obični" SSD.
|
Baš sam sad išao malo tražit po internetu da vidim to oko postavka u BIOSu za NVME SSD ... to je cijela gnjavaža.
Bolje da instaliram ipak std. SATA SSD. Da li je stvarno tolika razlika u performansama između ta dva SSD ? |
Citiraj:
Tako da - slobodno idi na Sata varijantu ;) Sent from Usreo Mobara |
Ako te strah potencijalnih problema sa Bios - om onda uzmeš klasično 2.5" izdanje i "mirna Bosna". To bi bila "bulletproof" varijanta.
Netko kaže da se "ne vidi" razlika, ja baš nedavno slagao jednu makinju sa NVMe varijantom i "čini mi se brže" nego klasika. Sa testovima se isto vidi razlika. Ovaj kojeg si prvo mislio uzeti (NVMe) je trenutno najbrži na tržištu, evo njegov review / test > https://www.guru3d.com/articles_page...review,17.html cca 3000 Seq. Reed, u SATA varijanti možeš očekivati nešto malo manje od 600 koliko je SATA3 standard. Na tebi je sad da odlučiš / prelomiš. |
Hvala dečki , uljepšali ste mi dan. Samo mi je trebao neko da mi predloži "mirna bosna" varijantu. :P
Imam dosta jak komp i7 6700K , jaku grafičku i 16gb DDR4 itd ... sve 5 osim tog SSD koji me izluđuje jer uopće ne kužim da je on unutra umjesto starog HDD. Npr kada nešto vadim iz WINRARa ili otvaram notepad od 30 mb opet mi je sporo kao s starim klasičnim diskom. Možda louda igre malo brže ali jbš to jer meni treba za svakodnevni rad. Mislio sam da će taj NVME nešto ubrzati sve skupa tako da sam mislio to uzeti ali ako nema neke prevelike razlike onda ko će se zajebavat s tim a i ploča je stara 3 godine ... |
a gledaj .. treba biti cijeli komp.. koji če pratit takav m.2 SSD
badava ti takav ssd ako je cpu celeron :) Ja sam m.2 samsung 128GB 1500/900 R/W zamjenio za samsung evo 970 250GB .. 3000/nešto ... i mogu ti reč da i tu vidim i poznam razliku .. baš da je od životne važnosti .. nije al svaka budala ima svoje veselje kak se veli jel ? |
Vodite računa da je za rad operativnog sustava najbitnija stavka Random 4K reads and writes. Sequential pomaže kod učitavanja ogromnih fajlova kod igara i kod editiranja videa. I onima koji vole kopirati velike fajlove s mjesta A na mjesto B :D
|
Ubacio sam nvme 970 Evo plus 500 GB u komp i dobivam slabije rezultate od deklariranih po ASSSDu. 2900/2700 sa nodom na off.
Probao sam staviti i samsung driver koji je nešto malo poboljšao, ali ne puno. |
Citiraj:
drugi moguci razlog - x2 umjesto x4 sabirnice, ali onda bi limit triba bit oko 1600 ako se ne varam - a to je cesce kod laptopa koji ne podrzavaju svi x4 m.2 utor... |
Citiraj:
Edit - odvrtio crystal disk mark i 3603/3070. Mislim da je to ok. |
poz.
dali bootanje sa NVMe drive-a (Samy 970EVO 250GB M.2) ovisi iskljucivo o maticnoj/biosu (ASUS PRIME X370-PRO) ili ima veze i sa OS-om? obzirom da je cjena izmedu gore spomenutog m.2 i "obicnog" samy 860 evo 250gb cca 150kn isao bi na NVMe, ako sam siguran da nebu bilo problema ako se odlucim na dualboot ili slicne kerefeke (win7 / 10). hvala. |
Jasno da ima veze / utječe svo troje (mobo + [NVME] SSD + OS).
Šta se OS - a tiče za W7 treba "napraviti" install medij (nebitno sad hoćeš DVD ili USB), treba integrirati par KB updatea + NVMe drajver + USB 3.0, support tog SSD - a (MZ-V7E250BW) > https://www.samsung.com/us/support/o...70-evo-nvme-m2 usput možeš dodati IE11, SP1 , ... Nisi naveo koji CPU jer nakon 6. generacije Intela (kod AMD - a je slično) su namjerno zakakili support za W7 (šta ne znači da ne probaš). Obzirom da je AMD platforma u pitanju dobro bi bilo integrirati baš "sve šta treba" ... Možeš to odraditi pješke sa NTLite ili uz pomoć gotovih alata. Info: https://www.anandtech.com/show/11182...-windows-7-x64 https://forums.guru3d.com/threads/ry...or-not.413089/ Za W10 gofno nema problema, samo kad digneš os zamijeniš NVMe drajver sa supporta. Dual boot isto nije problem samo pametno odradiš i paziš na par detalja: - pazi da su particije pravilno postavljene (alaigment), primjera radi 1. particija neka starta na 1024 sektoru - na početak stavi boot particiju (1_Boot), cca 1 GB dosta (i previše) gdje ide Boot Manager - iza staviš npr. 2_W7, cca 64 GB je dosta, a iza 3_W10 "okrugle" veličine do kraja ssd - prvo instaliraj W7 pa vidi kako će ispasti a nakon toga W10 |
hvala nikky.
znam za ovo sa w7 i supportom, al ja sam to npr. na 7600k i 8600k rjesio bez nekih vecih problema i to radi odlicno. cpu ce vjerovatno bit r5 2600, ako ne odustanem i pricekam seriju 3xxx. jos razmatram/proucavam/citam... vidjet cu jos ocu na NVMe il klasiku. |
A čuj, NVMe je lijepa "igračka", već sam komentirao u temi "da se vidi / osjeti" razlika prema SATA3 klasici,
pogotovo šta za ovog navode read do 3.400 MB/s. |
Jedna dilema pa cisto da mi netko pomogne oko toga :D
Dali se isplati preci s Samsung 840 PRO 256GB na neki od M2 Diskova... Trenutno sam na I5 2500k -> Ascrock Z68 PRO3 Ali sad prelazim na Ryzen7 1700 i B350 Strix...Odigura se tu i tamo neka igrica |
to se i ja pitam, a odgovor jest koliko sam ja pofatao do sad, da u igrama i OS-u neces to primjetit. to je za ove deckice sto se igraju benčmarcima ili nekim opakim prebacivanjima. ALI, obzirom da mi je razlika u cjeni cca 150kn izmedu 970evo od i 860evo, razmisljam da ubodem iako cu jos vidit.
|
Ha? 970 evo plus koji sam uzeo premalo dođe 500 GB oko 1000 kn, a za to dobijem 860 evo sata 1tb. Ili sam ja nešto krivo skužio?
|
Osobno kod M.2 NVMe i općenito M.2 SSDa mi je najveći benefit jedan SATA data i jedan SATA power žila manje u kištri.
On je brz, daleko od toga da nije, ali ako ti treba za everyday common stuff za po doma, uz takav omjer cijena koji si naveo (150 kn razlike), definitivno se isplati ići na duplo veći kapacitet tj 1TB SATA 860EVO. Kad sam uzimao 960EVO NVMe pred 2 godine, onda je taj NVMe bio 130 kn skuplji od SATA verzije 250GB, a do prvog 850EVO 500GB trebalo je dobaciti sa još 300+ kn. Sad da imam situaciju da moram uzimati SSD i da je 970EVO 500 jeftiniji 150 kn on 860EVO 1TB, definitivno ovog debljeg. Sent from Usreo Mobara |
Alfa pričam o 250vs250. Ali stoji ovo što kaže Brko. Nisam iskreno ni bacio oko na 500gb modele.
|
upogonio sam 970 evo, skor je valjda ok, kolko sam ja guglao to je tu negdje sve
https://i.imgur.com/tvQI4ST.png stavljen je dolje, ispod heatsinka, temperatura idle 38 |
mali hint, instalacijom samsung nvme drivera malo se boostaju performanse
po defaultu se dobiju stornvme, to su od windowsa samsungovi su secnvme https://i.imgur.com/EjG4GZ1.png |
|
Ekipa, nedavno sam skužio da mi HDD rikaje i dobio je neke bad sectore (WD Black 2TB).
Kako uz njega imam još i 1.5TB Green te 512GB NVME Samsunga, odlučio sam se izbaciti ova dva HDD-a iz računala i uzeti jedan 2TB SSD kao zamjenu. E, sad pitanje je što i kako. Pošto mi matična ima 1 m2 utor koji je već okupiran, uzeo bi ili SATA ili pak PCI-ex ako ima smisla (ili one adaptere m2 na pciex?). Što je trenutno najbolje rješenje? Ima po oglasnicima vanka s garancijom 970 Evo od 2TB oko 150-180€, ima li što pametnije? Da li je bolja opcija m2 uz adapter jer nativnih pciex ssd-a baš i ne nalazim, odnosno dosta su rijetki i skupi. |
Citiraj:
Druga opcija ako si već našao taj EVO po toj cijeni uzmeš i izbaciš sve diskove te prodaš i možeš uzeti još jedan SATA SSD od recimo 1TB nek se nađe mjesta. :goood: |
Uzeo sam patriot schorch nvme m.2 256GB. U AS SSD Benchmark dobivam seq r1341.88 w787.62. Je to ok rezultat? Cini mi se malo.
Dize windowse 42 sekunde. Je li se moze nekako ubrzat? |
uf .. dugo brate
meni digne za 2-3 sec .. nit monitor se još ne probudi, desktop je tu a imam samsunga m.2 evo 760 read write je ok, al 42 sec .. tu mač format c |
Ostali SSD-ovi - specifikacije, pitanja, rasprava, review, firmware update,...
Uobičajene r/w brzine za pcie 3.0 x2 disk.
Dizanje windowsa nema veze s tim. |
Citiraj:
Imate kakve preporuke za ubrzanje windowsa osim format c:? Hvala |
Nemaš ti tu šta ubrzavat, nešto ti kolje sistem i ne da mu da se podigne u kratkom roku.
Ne može nitko znati što ti imaš instalirano i da li si pokupio neko smeće na PC-u. Podigni čiste windowse i gotovo. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sporo bude dok se jos podizu windowsi u biosu, znaci, pokaze logo od maticne pocne ucitavanje koje traje dugo, ono vrti logo od winowsa jedno 20 sek i tek onda ude u windowse.
|
Citiraj:
|
Evo probao format c: i nije se situacija popravila. Ista stvar, nije stvar u windowsima. Cisti windowsi a on ih dize 32 i vise sekundi. Znaci gusenje dolazi iz biosa ili nečeg trećeg.
Da, i meni logo od uefija se nekih 20, mozda i vise sekundi vrti. A kad iskljucim logo od maticne onda toliko vrti logo od windowsa. Ne znam u čemu je stvar. Imam MSI B350m mortar arctic maticnu, ryzen 5 i 16GB ddr4. Prije sam imao ADATA SSD sata, a sada Patriot Scorch nvme m.2 i ucitavanje windowsa je isto. Ne razumijem u čemu je stvar. |
Mislim da sam skužio što ga usporava, priključeni uređaji na usb-e. Iako događa se čudna situacija. Kad isključim komp i ponovo upalim uz priključene usb-e digne se za 20sek, bez usb-a za 18. No kad restartam uz usbe i bez trebamo mu od 32 do 44sek, ovisi da li su usb-i uklječeni ili ne.
Ima li načina da se to riješi? Uređaji koji su priključeni na usb-e su mi potrebni u svakodnevnom radu. Hvala |
meni win7 isto puno sporije dize ako su mi ustekani/upaljeni vanjski USB diskovi (USB 3.0, dodatni kontroler na maticnoj).
|
A kako mjeriš to vrijeme podizanja win? I koji win? Pretpostavljam 10?
Evo reda radi ja sam išao izmjerit koliko treba mojoj krami (vidi pod moj komp). I taj moj prastari Intel od 180gb do desktopa diže za 20sek, a dok skroz ne učita avast i sve te tričarije mu treba 40sek. Taj moj SSD je dosta spor kod zapisa, (crystal mark kaže R=470mb/s, a W=160mb/s za 4GB). Opet zavisi i o tome što ti se sve diže u pozadini... A inače ne znam zašto se zamaraš tim glupostima, kao da ima veze koliko se dižu win. Nije da je razlika u minutama, nego u par sekundi. BTW taj SSD je star nekih 6 godina i još uvijek je na 100% healtha (isplatio se) :D Na njemu su samo Win i popratni programi, uvijek slobodno 110-120gb jer je sandforce poznat po tome da jako gubi na performansama kad se napuni. Dok ovaj drugi, Sandisk SSD isto ima 100% health, mlađi je nekih 1-2god i služi mi za igre, ima slobodno 40-ak gb (kapacitet mu je 256gb) i u istim uvjetima pokazuje R=430mb/s a W=310mb/s. A i Win10 su mi od kad su izašli, naravno updateani, ali instalacija od tog, prvog dana. EDIT: Evo probao i curin laptop, neki Dell Vostro niže kategorije sa i5 8250u, kaže da ima Micron SSD od 256gb, CDM R=522 mb/s, W=508 mb/s, win10 do desktopa 17sek, učitano sve (manje toga se diže nego na mom desktopu) 35sek. Dakle, brži disk od moga, razlika u stvarnom korištenju zanemariva. Njen lap očito ima spectre i meltdown patchewe i u BIOSU i u Win, dok moja kanta ima samo u Win. Ti koristiš AMD pa se ne moraš zamarat time. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:15. |