PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284780)

crotorious 27.01.2022. 15:02

Jel postoje neke subvencije na razini drzave/EU buduci da svi guraju obnovljive izvore energije, manje zagadenja itd. Na yt vidim da ljudi imaju on grid sustav po kojem ako nemaju dosta energije kupuju od dobavljaca (zimi), a kad proizvedu vise nego sto potrose onda daju na grid i to posebni sat racuna.

segregator 27.01.2022. 15:15

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3579787)
Zar nije kod opcije 2. prebijanje na razini godine, ne mjeseca?

http://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=2805

generic 27.01.2022. 15:22

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3579751)
Imas tri opcije kod vlastite elektrane:
1. status proizvodjaca = neisplativo, otkupna cijena struje koju tebi HEP placa je manja nego cijena kWh koju ti placas, tj kupujes
2. status samoopskrbe gdje na godisnjoj razini ne smije proizvesti vise struje nego si potrosio + jos neki limiti, ali nebitni za 99% kucanstva. Tu imas dvosmjerno brojilo i na kraju mjeseca ti dolazi netirani racun (proizvedeni kWh - potroseni kWh = iznos), ako si proizveo vise nego sto si potrosio, racun je 0kn, visak proizvedenog si poklonio.
3. Neovisan o HEPu, koristis baterije za pohranu el energije, kada nemas dovoljno sunca i prazne su baterije koristis struju iz el mreze.

A da li je dosta struje za sve u kuci ovisi o velicini elektrane koju instaliras, mozes ti imati elektranu i za manji grad ako bas zelis

Crveno nije točno. Zato i ide dvosmjerno brojilo. Ako se ne varam, dobiješ 90% cijene koju plaćaš kad kupuješ, ali (minorno) varira i o opskrbljivaču.

edit:
@Libertus: Afaik, bilanca primljeno-predano i račun mjesečno, a godišnje se gleda da li si potrošač s vlastitom potrošnjom ili si previše proizveo (:D )

Libertus 27.01.2022. 15:23

Citiraj:

Autor segregator (Post 3579808)

Ima li neki dokument online? Kada sam pričao zadnji puta s ljudima iz te branše, uvjeravali su me da je konačni obračun godišnji. Da se izdaje mjesečna rekapitulacija, ali da je prebijanje na razini godine.

pinkskin 27.01.2022. 16:45

Je, prebijanje je na razini godine

Libertus 27.01.2022. 18:27

Citiraj:

Autor generic (Post 3579813)
Crveno nije točno. Zato i ide dvosmjerno brojilo. Ako se ne varam, dobiješ 90% cijene koju plaćaš kad kupuješ, ali (minorno) varira i o opskrbljivaču.

edit:
@Libertus: Afaik, bilanca primljeno-predano i račun mjesečno, a godišnje se gleda da li si potrošač s vlastitom potrošnjom ili si previše proizveo (:D )

Ok, može pojašnjenje.

Ljetni mjeseci, stancam struju ko blesav, ne mogu toliko potrošiti jer mi jedino klima radi. Znači u višku sam struje ogromnom.

Onda dođe prosinac, jedva da išta struje proizvodim, ali mi je grijanje na struju i cijeli dan rasvjeta i sve ostalo radi tako da trošim daleko više nego što proizvodim.

U konačnici recimo da sam na razini 12 mjeseci proizveo točno onoliko koliko sam i potrošio kWh.

Da li samo prebijamo proizvedene i potrošene kWh na razini godine? Ili u ljetnim mjesecima oni meni plaćaju 0,37kn kWh (ili nešto slično) za svaki kWh viška koji nisam potrošio nego poslao u mrežu, a zimi ja njima 1,xxkn kWh koji sam potrošio iznad svoje proizvodnje?

generic 27.01.2022. 19:10

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3579863)
Ok, može pojašnjenje.

Ljetni mjeseci, stancam struju ko blesav, ne mogu toliko potrošiti jer mi jedino klima radi. Znači u višku sam struje ogromnom.

Onda dođe prosinac, jedva da išta struje proizvodim, ali mi je grijanje na struju i cijeli dan rasvjeta i sve ostalo radi tako da trošim daleko više nego što proizvodim.

U konačnici recimo da sam na razini 12 mjeseci proizveo točno onoliko koliko sam i potrošio kWh.

Da li samo prebijamo proizvedene i potrošene kWh na razini godine? Ili u ljetnim mjesecima oni meni plaćaju 0,37kn kWh (ili nešto slično) za svaki kWh viška koji nisam potrošio nego poslao u mrežu, a zimi ja njima 1,xxkn kWh koji sam potrošio iznad svoje proizvodnje?

Nažalost, sve ovo nepovoljnije (crveno). Evo, čovjek stavio svoj pravi (iz)račun. Znači, ako predaš 1 kWh više nego primiš (što moraš da bi ostao u "pravoj" kategoriji), to će te koštati znatno više od cijene tog jednog kilovatsata.

Libertus 27.01.2022. 19:18

Ako je tako, da se prebija na razini mjeseca, onda banana. Razmišljao sam možda ugraditi solare bez subvencije i prebaciti grijanje s plina na struju kako bi povećao potrošnju, ali samo ako je prebijanje na razini godine.
Tada bi se to isplatilo.

Ako je na razini mjeseca, onda ništa od toga, jer je kontinent u minusu 6 mjeseci u godini.

Kamby 27.01.2022. 19:30

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3579814)
Ima li neki dokument online? Kada sam pričao zadnji puta s ljudima iz te branše, uvjeravali su me da je konačni obračun godišnji. Da se izdaje mjesečna rekapitulacija, ali da je prebijanje na razini godine.

https://www.hep.hr/ods/zakoni-i-propisi-138/138

Imaš pod sekcijom obnovljivi izvori energije i kogeneracija.

Ukratko, na razini godine je bitno da si potrošio više nego proizveo.

Matijac 27.01.2022. 19:54

Na razini godine je. Ljeti dobiš račun 0kn, koliko potrošiš potrošiš ostatak ide HEPu, zimi koliko potrošiš si se oduzme od onog što si dao višak HEPU. Bitno je samo da ne proizvedeš više nego potrošiš jer onda ideš u proizvođače i ne isplati se.

Libertus 27.01.2022. 20:12

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3579886)
Na razini godine je. Ljeti dobiš račun 0kn, koliko potrošiš potrošiš ostatak ide HEPu, zimi koliko potrošiš si se oduzme od onog što si dao višak HEPU. Bitno je samo da ne proizvedeš više nego potrošiš jer onda ideš u proizvođače i ne isplati se.

Tako sam i ja razumio da je za privatne osobe, ali nisam gledao da li tako piše u zakonu ili pravilniku. Za poslovne znam da je ovako kako je @generic napisao.

RainZG 27.01.2022. 23:22

Citiraj:

Autor generic (Post 3579813)

edit:

Ovo sto sam napisao je tocno jer se radi o modelu samoopskrbe.
Mozes zvati HEP Opskrbu i provjeriti ako zelis.

RainZG 27.01.2022. 23:25

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3579787)
Zar nije kod opcije 2. prebijanje na razini godine, ne mjeseca?

Brkas dvije stvari.
Jedna stvar je mjesecni obracun gdje se prebija unutar tog mjeseca potrosnja i proizvodnja.

Druga stvar je kontrolna na godisnjoj razini ukupne potrosnje i proizvodnje gdje ne smijes imati vise proizvedenog od potrosenog. Ukoliko dodje to toga automatski te bacaju u proizvodjaca na godinu dana. Nakon isteka godine dana mozes ponovno traziti status samoopskrbe.

generic 28.01.2022. 12:13

Citiraj:

Autor RainZG (Post 3579932)
Ovo sto sam napisao je tocno jer se radi o modelu samoopskrbe.
Mozes zvati HEP Opskrbu i provjeriti ako zelis.

Moj komentar se odnosio da višak poklanjaš što sigurno nije točno. Ili ga "akumuliraš" kad imaš višak pa trošiš kad imaš manjak ili dobiješ za to naknadu taj mjesec.

@Segre: Ma da, ali tih pola neće biti pola ako ne proizvodiš puno više nego kupuješ. Ljudi misle da je cijena energije cca kunu, ali nije jer je to sumarna cijena energije, prijenosa i održavanja distribucijskog sustava. I onda ispadne "plaćam kunu u višoj tarifi, a dobijem natrag 40 lipa".

segregator 28.01.2022. 12:26

Citiraj:

Autor generic (Post 3580058)
Moj komentar se odnosio da višak poklanjaš što sigurno nije točno. Ili ga "akumuliraš" kad imaš višak pa trošiš kad imaš manjak ili dobiješ za to naknadu taj mjesec.

kako sam ja shvatio, kvaka je u tome da ti za mjesečni "višak" obračunavaju kune koje onda možeš trošiti kad manje proizvodiš, ali ti plaćaju po upola manjoj cijeni od one po kojoj prodaju...i onda se na kraju godine sve obračuna da se vidi ko kome duguje i koliko

http://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=2633

RainZG 28.01.2022. 14:59

Citiraj:

Autor generic (Post 3580058)

@Segre: Ma da, ali tih pola neće biti pola ako ne proizvodiš puno više nego kupuješ. Ljudi misle da je cijena energije cca kunu, ali nije jer je to sumarna cijena energije, prijenosa i održavanja distribucijskog sustava. I onda ispadne "plaćam kunu u višoj tarifi, a dobijem natrag 40 lipa".

U pravu si, ja sam pobrkao dva procesa kod njih.
Kod samoopskrbe akumuliras visak te ga trosis u mjesecima kada imas potrosnju vecu od proizvodnje.
Akumulacijska cijena je isto 1:1, ali ti ne isplacuju nista, to je bitna stavka.

Velikus 31.01.2022. 12:30

Bok bok

Preslistao sam nekoliko stranica, ali nisam našao upis u vezi fizikalnih (matematičkih) pretpostavki za maksimalnu iskoristivost sunčeve energije

Pod kojim kutem bi trebalo konstruirati krov i kako orijentirati kuću ako se uzme u obzir i promjena nagiba Zemlje kroz godišnja doba?

Primjena skalarnog produkta brought me here :D

lowrider 31.01.2022. 13:19

Moraš uzeti u obzir precesiju s nutacijom. cccc...

Kakvu god kosinu napraviš, ne bude idealna.
Paneli su najučinkovitiji kad sunce pada okomito na njih.

Velikus 31.01.2022. 13:54

/dupli post

Velikus 31.01.2022. 13:55

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3580702)
Paneli su najučinkovitiji kad sunce pada okomito na njih.

:rtfm:
(u|v) = 0

generic 31.01.2022. 20:06

Citiraj:

Autor Velikus (Post 3580687)
Bok bok

Preslistao sam nekoliko stranica, ali nisam našao upis u vezi fizikalnih (matematičkih) pretpostavki za maksimalnu iskoristivost sunčeve energije

Pod kojim kutem bi trebalo konstruirati krov i kako orijentirati kuću ako se uzme u obzir i promjena nagiba Zemlje kroz godišnja doba?

Primjena skalarnog produkta brought me here :D

Evo ti pa slušaj.

Velikus 31.01.2022. 20:22

Citiraj:

Autor generic (Post 3580803)

Odlično ! Puno hvala !
:fala:

Igorr 04.02.2022. 08:51

Pozdrav ljudi, imam malo drugačiju situaciju:
- u kući imamo 2 odvojena stana, svaki sa svojim brojilom
- postavili bi zajedničku hibridnu verziju solarne elektrane (solari + baterije) i ne bi išli na dvosmjerno brojilo sa HEP-om
- kako nećemo imati ništa sa HEP-om, ja sam se nadao da bi se dalo srediti da imamo zajendičku elektranu, no kompanija s kojom se dogovaramo za ponudu, SolarShop, tvrdi da se to nikako ne može

Pretpostavljam da je velika šansa da znaju što pričaju i da se stvarno ne može, ali rekoh da provjerim da li slučajno netko ima neka druga saznanja?

segregator 04.02.2022. 09:13

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3581578)
Pozdrav ljudi, imam malo drugačiju situaciju:
- u kući imamo 2 odvojena stana, svaki sa svojim brojilom
- postavili bi zajedničku hibridnu verziju solarne elektrane (solari + baterije) i ne bi išli na dvosmjerno brojilo sa HEP-om
- kako nećemo imati ništa sa HEP-om, ja sam se nadao da bi se dalo srediti da imamo zajendičku elektranu, no kompanija s kojom se dogovaramo za ponudu, SolarShop, tvrdi da se to nikako ne može

Pretpostavljam da je velika šansa da znaju što pričaju i da se stvarno ne može, ali rekoh da provjerim da li slučajno netko ima neka druga saznanja?

Može pojašnjenje što/zašto ne može? Sasvim sigurno da ne možete slati struju u HEP mrežu, ali možete dio potrošača prebaciti na solarno i imati neku verziju off-grida...sad, koliko je to praktično, to je već pitanje

Igorr 04.02.2022. 09:20

Nisu mi još uvijek rekli, bilo je samo da se to jednostavno ne može.
Danas se nalazim sa njihovim zaposlenikom koji bi mi trebao sve detaljnije objasniti.

Ono što bi mi htjeli je da potežemo koliko god nam treba sa solara (i baterija), te potencijalne manjkove potezati svatko sa svog brojila.

I po mogućnosti imati kontrolu nad tim da jedno kućanstvo (koje bi financiralo većinu troškova) ima primat, u smislu da to kućanstvo namiri svoje potrebe sa solara, a potencijalni višak ide za potrebe drugog kućanstva, te onda ostatak u baterije.
(*za vrijeme radnog vremena nam je solidno manja potrošnja jer se drastično smanji broj ukućana, što je dobro vrijeme za napuniti baterije)

generic 04.02.2022. 09:40

Ha gle, sigurno se može, samo je pitanje koliko je financijski isplativo. To bi u biti mogao biti sustav koji se sastoji od jednog podsustava sa solarima i baterijama i dva podsustava s inverterima (svaki stan ima svoj inverter). Svaki inverter bi bio spojen na solare+baterije i na svoj dovod s brojila, a povrat u mrežu je blokiran softverski. Inverteri bi međusobno komunicirali radi load balancinga po kriterijima koje sami iznesete (financijski, a ne elektro uvjeti). E sad, koliko njih koštaju nestandardna rješenja je drugi par rukava.

Igorr 04.02.2022. 09:55

Ha, znači po tebi se to da napraviti, samo je pitanje cijene.
Hajd baš vidim danas s njim detaljnije, za sad me samo zanima da li baš postoji neki očiti i bazični razlog zašto ne bi mogli napraviti tu kombinaciju.

Velikus 04.02.2022. 10:06

njušim diferencijalnu jednadžbu s balansiranjem oko 0

jel po zakonu da se višak mora prodati HEP-u?

Miners looking to move to the desert should be cautious for other reasons, though: mining in the heat can cause rigs to break down more easily.

:D

Igorr 04.02.2022. 10:54

Citiraj:

Autor Velikus (Post 3581593)
jel po zakonu da se višak mora prodati HEP-u?

Ne moraš višak prodavati HEP-u.

dadoremix 04.02.2022. 11:03

i ja se spremam na solarno
pošto trošim 350-450 kwh mjesečno, preporučeno mi je 4kw paneli i 6kw inverter

any hint, na što pripazit ?
navodno hep nema dvosmjernih brojila, pa se tu mnogo čeka, i do godinu dana
ja imam staru analognu vuro, koja se može kretat unatrag, al navodno kad hep vidi solare na krovu, dođu mjenjat na digitalni sat, koji ti onda mjeri potrošenu struju + koju si dao njima isto kao potrošeno win win situacija za njih.
za sad još čekam papirnatu ponudu, al rečeno je 950€ po kw , dakle 28-30k kn total cijena

Velikus 04.02.2022. 11:36

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3581604)
digitalni sat, koji ti onda mjeri potrošenu struju + koju si dao njima isto kao potrošeno win win situacija za njih.

ili se njima prodaje sve, a struja se otkupljuje od njih?
zvuči logično da bi tako postavili pravila igre
ko mjenjačnica, zarada na tečaju :)

dadoremix 04.02.2022. 12:21

navodno digitalni sat mjeri one way
pa ti kad crpiš hep, sat se okreče i platiš
kad daješ u mrežu tj hepu, sat se opet vrti za hep korist, dao si im ali po satu izgleda ko da si uzeo iz hepa :)

johnsmith 04.02.2022. 13:05

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3581604)
za sad još čekam papirnatu ponudu, al rečeno je 950€ po kw , dakle 28-30k kn total cijena

Jel to kljuc u ruke sistem ili? Na projektu 10kw kojeg su mi napravili pred cca 2god (ono za kucanstva, znaci on-grid), racunica je bila ravno 100k :D Po 950e kak kazes, ispada da danas to kosta cca 70k sto je super.

Što se hepa tiče, navodno stave svoje brojilo samo za solare pa se tam prati "čista" situacija.

pinkskin 04.02.2022. 19:26

Što se tiče sat od Hepa, Hep ugrađuje 4-kvadrantno brojilo koje broji koliko se energije preuzelo iz mreže a koliko poslalo u mrežu i hep onda nakon očitanja napravi obračun.

Kada Hep oprema mjerno mjesto za priključenje elektrane koja daje energiju u mrežu, brojilo je potrbno izmjestiti na mjesto gdje HEP uvijek može istom pristupit. Prilikom ugrdnje 4- kvadrantnog brojila ugrađuje se dvopolna (uslučaju monofaznog priključka) odnosno četveropolna (kod trofaznog priključka) kako bi u slučaju radova na mreži se mogla elektrana odvojit od mreže.
Pravilo je da ako postoji elekrana na izvodu od trafostancije, isti izvod se mora obilježit i stavit upozorenje na kojem kučnom broju se nalazi elektrana. to se radi iz razloga jer se izmjenjivač može pokvarit pa slat energiju u mrežu i kada nema mrežnog napona, zato je i potrebno izmjestit brojilo na mjesto na kojem HEP uvijek ima pristup.
Inače svaki ispravan izmjenivač šalje energiju u mrežu samo kada ima mrežnog napona, kada nama napona izmjenjivač se mora isključit.

Što se tiče priključenja elektrane na mrežu, potrebno je imat projekt ovlaštenog projektanta, završni izvještaj nadzornog elektro inženjera te potvrdu izvođača radova da je instalacija na priključenju izmjenjivača izvedena ispravno.

Treba razlikovat dvije vrste korisnika koji su spojeni na Hepovu mrežu, proizvođač i potrošač, svi oni koji imaju elektranu koja daje u mrežu više nego je priključna snaga priključka oni su klasificirani kao proizvođači te se kod njih ugrađuje posebno brojilo na priključak od elektrane.

Ako je snaga elektrane manje od snage priključka, onda je korisnik "potrošač" te se ugrađuje samo jedno brojilo i to četverokvadratno.

Inače največa snaga koju elekrana može slat u mrežu na monofaznom priključku je 3,6kW a kod trofaznog priključka 5kW. Naravno izmjenjivač može biti jači ali onda mora biti softverski ograničen da u mrežu šalje samo dozvoljenu snagu.

npr. izmjenjivač je snage 8 kW (na krovu je panela za 9kW), potrošači kući u jednom trenutku trebaju 1,5kW snage, priključak je trofazni. Znači Inverter daje 6,5kW na izlazu, 1,5kW se potroši na potrošače, 5kW daje se u mrežu.

Velikus 05.02.2022. 07:01

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3581627)
Na projektu 10kw
(...)
danas to kosta cca 70k sto je super.

za koliko vremena je realno očekivati da će se investicija isplatiti?
(uz pretp da je "sve" proporcionalno)

Igorr 05.02.2022. 08:58

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3581585)
Nisu mi još uvijek rekli, bilo je samo da se to jednostavno ne može.
Danas se nalazim sa njihovim zaposlenikom koji bi mi trebao sve detaljnije objasniti.

Ono što bi mi htjeli je da potežemo koliko god nam treba sa solara (i baterija), te potencijalne manjkove potezati svatko sa svog brojila.

I po mogućnosti imati kontrolu nad tim da jedno kućanstvo (koje bi financiralo većinu troškova) ima primat, u smislu da to kućanstvo namiri svoje potrebe sa solara, a potencijalni višak ide za potrebe drugog kućanstva, te onda ostatak u baterije.
(*za vrijeme radnog vremena nam je solidno manja potrošnja jer se drastično smanji broj ukućana, što je dobro vrijeme za napuniti baterije)

Evo sad po zadnjem će se ipak uspjeti nešto iskombinirati :)

Jedino što mi preporučuju da odvojimo veće potrošače od baterije (dizalica topline, indukcijska ploča...), da oni mogu dobijati struju samo preko solara ili HEP-a.
Jer kao ako dođe do nestanka struje i trenutno solari ne daju dovoljno struje ili ne daju uopće, prenaglo će potegnuti od baterije što kao drastično utječe na bateriju i njezinu dugovječnost.

Ovo mi ima smisla za neke "starije" tipove baterija, ali mi nema za ove nove LiFePO4, bar po onome što sam čitao, ali ono... internet... pa sam možda stekao krivi dojam.

U ponedjeljak će doći kod mene doma pa ćemo napraviti neki detaljniji plan, pa ću usput vidjeti i što s baterijama.

Zero Cool ZG 05.02.2022. 11:18

Citiraj:

Autor Velikus (Post 3581767)
za koliko vremena je realno očekivati da će se investicija isplatiti?

(uz pretp da je "sve" proporcionalno)

Ovo i mene zanima. Po nekim mojim okvirnim računicama za ZG, meni bi povrat investicije bio 10-15 godina (ovisno o cijeni struje, vremenu, kvarovima...), a taman nakon toga treba lagano razmišljati i o zamjeni solara jer navodno gube na funkciji.

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk

Velikus 05.02.2022. 12:07

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3581776)
U ponedjeljak će doći kod mene doma pa ćemo napraviti neki detaljniji plan, pa ću usput vidjeti i što s baterijama.

svakako pitaj jel' se sva proizvedena struja pod mus mora prodavati ukoliko je objekt spojen na mrežu i koji su uvjeti (gdje piše? :rtfm: )

uz takve postavke razdjelnik stvarno ne bi imao smisla

generic 05.02.2022. 12:57

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3581776)
Evo sad po zadnjem će se ipak uspjeti nešto iskombinirati :)

Jedino što mi preporučuju da odvojimo veće potrošače od baterije (dizalica topline, indukcijska ploča...), da oni mogu dobijati struju samo preko solara ili HEP-a.
Jer kao ako dođe do nestanka struje i trenutno solari ne daju dovoljno struje ili ne daju uopće, prenaglo će potegnuti od baterije što kao drastično utječe na bateriju i njezinu dugovječnost.

Ovo mi ima smisla za neke "starije" tipove baterija, ali mi nema za ove nove LiFePO4, bar po onome što sam čitao, ali ono... internet... pa sam možda stekao krivi dojam.

Sve se može kad se hoće. ;) IMHO, nisam baš siguran u to što ti je rekao, to say the least. Uostalom, svaki ozbiljniji sustav ima podnaponsku zaštitu (od predubokog pražnjenja) i u takvoj situaciji bi jako pao napon baterije i došlo do isklopa baterijskog prekidača. Ako baš inzistira na tome, lako se napravi shema da se ti potrošači napajaju samo dok ima mrežnog napona (npr. preko sklopnika) ili da se automatski isklope njihovi prekidači kad nestane mrežnog napona (pa ih onda ručno digneš kad se vrati mreža).

Citiraj:

Autor Zero Cool ZG (Post 3581814)
Ovo i mene zanima. Po nekim mojim okvirnim računicama za ZG, meni bi povrat investicije bio 10-15 godina (ovisno o cijeni struje, vremenu, kvarovima...), a taman nakon toga treba lagano razmišljati i o zamjeni solara jer navodno gube na funkciji.

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk

Za optimalnu južnu strehu krova u Zagrebu ti sigurno nije povrat toliko dug, ali ovisi o tome koliko trošite i koji je dogovor oko otkupa struje s opskrbljivačem. Neću ulaziti u cijene, odnosno držat ću se elektrotehnike i metoda prst-puta-oko ti kaže da u Zg dobiješ godišnje oko 1100 kWh po instaliranom vršnom kilovatu snage (za spomenutu optimalnu južnu strhu). Zato su kolegi dadoremixu za potrošnju od 350-450 kWh/mj (4200-5400 kWh/godišnje) predložili 4 kW vršne snage (znači oko 4400 kWh godišnje).

Citiraj:

Autor Velikus (Post 3581820)
svakako pitaj jel' se sva proizvedena struja pod mus mora prodavati ukoliko je objekt spojen na mrežu i koji su uvjeti (gdje piše? :rtfm: )

uz takve postavke razdjelnik stvarno ne bi imao smisla

Ne moraš, zašto bi morao? Ne moraš ništa prodavati.

segregator 05.02.2022. 13:12

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3581627)
Jel to kljuc u ruke sistem ili? Na projektu 10kw kojeg su mi napravili pred cca 2god (ono za kucanstva, znaci on-grid), racunica je bila ravno 100k :D Po 950e kak kazes, ispada da danas to kosta cca 70k sto je super.

Što se hepa tiče, navodno stave svoje brojilo samo za solare pa se tam prati "čista" situacija.

I mene zanima, jer meni EON za 4.8kW traži 70k, ključ u ruke

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:23.