![]() |
Molio bih savjet. Uzeo sam na testiranje Sapphire Radeonku 7870 a bila je u planu i kupnja dotične aaaali....
Događa mi se tzv "flickering" u igrama tj. pojavljivanje čudnih textura na ekranu na milisekundu, ne znam kako drugačije to objasniti. Primjer flickeringa: http://www.youtube.com/watch?v=bbtzLObQr8o Testirano s 2 verzije drivera na Skyrimu, Witcheru 2 i CoD - BO2. Negdje je izraženije (kod witchera) a drugdje je tako rijetko (BO2) da ga tek "istrenirano" oko primjeti :). Da li je ovdje riječ o lošim driverima ili je jednostavno grafička - neispravna? Savijet, molim!! Netko sa sličnim iskustvom?? |
Probaj je na drugom kompu ili s drugim driverima.
|
Probano s dvije varijante drivera, kako sam i naveo. Večeras probam i s trećom, za svaki slučaj. Testiranje na drugom kompu - nije izvedivo bez uvlačenja u dupe, čekanja da nam se smjene "poklope" (itd. itd.). Dakle, skraćeno, nije izvedivo.
|
S koje dvije verzije drivera?
Piše u komentarima ispod videa s kojim verzijama drivera su ljudi riješili problem. Jesi probao 13.5 B2 http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=377590 ? Vidim da si imao nVidiu prije 7870,jesi počistio drivere sa Driver Fusionom ili Driver Cleanerom? |
Ručno obrisani pa zatim u safe modeu temeljitije obrisani sa driver sweeperom.
Probam s driverima koje je veki preporučio pa javim rezultate... Edit: Pokušano sa 12.8 official, 12.11 beta11, 13.4 official i 13.5 beta2 (uz kompletno brisanje prethodne verzije drivera u safe modu driver sweeperom) - flickering problem i dalje ostaje. Kako sada stvari stoje, najvjerojatnije ostajemo i dalje na....nVidiji. |
Osim vtx 7870 tahiti le, jel ima koja grafa tahiti le nereferentna?
|
|
Ima, ali ko da je nema.
http://www.sapphiretech.com/presenta...id=1790&lid=1# Edit: Pa sam si ga zamijeniš, samo pazi da ne oštetiš stock šarafe. :) Naravno da hladnjak nije usporediv s onim na Sapphire. |
Koja banana. Ne znam kakvi su nasi servisi po pitanju stavljanja drugog hladnjaka na vtx3d..
Kolko god hvale tu vtx3d i taj njezin hladnjak, al i dalje sam skeptican po tom pitanju.. |
Mislim da ti oni nemaju naljepnice na šarafima, tako da uz malo pažnje, možeš bez problema zamijeniti hladnjak, a da se ne primjeti.
|
Citiraj:
http://upload.slike.com/slike/PALpk.png prezadovaoljan graf. što se tiče glasnoće i temp.(Još se nije ni ohladila do kraja,izašao iz WOT-a).Koliko se sjećam nemaju naljepnice kao recimo XFX grafičke. http://upload.slike.com/slike/tDdhC.png hladna ko špricer |
Grafa radi OK a temperature su isto OK bez problema u idle-u 28-30c dok u loadu neprelazi 68-72c i grafa blago clockana(1000-1550 putem MSI Aftera) što mislim da je OK:) grafa u potpisu "Moj komp":D
Mislim da nema razloga za zabrinutost glede temperatura i promjena coolera mislim da nije potrebna jedino radi tišine koga to pati, ja svoju ni nećujem od ventova na kučištu koji su glasniji :D ali me to nepati pogotovo kad igram. |
Mene su AC sustavi hladenja razmazili i tako da sam stavio i na novu drugi vent nista se ne cuje i temp ne prelaze 58c tako da sam zadovoljan. Isto tako kuciste mi je ultra tiho samo se cuje strujanje 200mm ventova na kucistu kad su do kraja navrnuti.
Grafa se ne cuje previse ali ponovo kad se ude u igre cuje se promjena i postane glasnija e sada meni je to dosta nekome to nece predstavljat problem. |
Nitko baš ne spominje ZeroCore Power Tehnology.Dali to funkcionira i dali ima 7870-ica koje to ne podržavaju.Uglavnom to mi je prevaga nasuprot gtx660 pa me zanimaju vaša iskustva.?
|
Da li je moguče da je Seasonic S12II 430W napajanje http://www.overclock3d.net/reviews/p...430w_atx_psu/1 preslabo za overclock VTX 7870 Black Edition pa čak i za boost sa 925 na 975MHz?
Prije 2 dana mi je stigla kartica i rijetko kad uđe u boost na 975MHz,kad uđe bude u boostu 1-2s i onda opet na 925MHz. Kad stavim Power Limit na 20 onda malo češče boosta ali mi se nakon 20-30min samo zacrni ekran i moram restartati. Kad OC-am na 1100 i stavim Power Limit na 20 onda mi se prebacuje stalno između 925 i 1100MHz(sve gledano u igri preko MSI AB-a) i također bude crni ekran ili nekad čak ode na 90C i moram gasiti igru i vračati na default taktove. Jedino mogu normalno igrati da ništa ne diram,ni taktove ni Power Limit. Na grafi je Accelero S1 Rev.2 + 12cm vent na 1900okr,temp pri igranju kad je sve default su GPU max 53 i VRM max oko 50C. Gledao sam u GPU-Z,grafička vuče oko 70A dok je bivša 5850 vukla 40A. Gledao sam i preko wattmetra,komp vuče oko 280W pri igranju,max dođe do 300W nekad. Pošto se ne kužim baš u struju jel moguče da to napajanje ne može "dati" dovoljno ampera grafičkoj bez obzira što je dovoljno watta? |
Uzmi multimetar, skopčaš na +12V i očitaš u idle i u igranju. Ako je velik pad, možda cak i izvan specifikacija, do napajanje je.
Po reviewima vele da troši dosta struje, dok s druge strane ako je točna vrijednost što watmetar baca, problema ne bi smjelo biti. |
:D Dobro si ti to sve potjero i velika vjerojatnost je da fali struje za potjereti to sve, jer kako kažeš dok klokuješ grafu:D eto i problemi, a na defaultu sve radi normalno pa sve asocira na napajanje koje je možda malćice preslabo, nema veze što je to Seasonic430W :D premda bi njegovih 348W tj. 29A na +12 trebalo biti OK ali...... oćito nije za tako sve nabrijano:D probaj CPU spustiti na 4.0GHz ili na default pa clckni grafu da vidiš radi li tako.
|
430GB mora biti dosta za ovakvu konfu, na defaultu ili sa nekim pristojnim OC-om. Međutim, 2500K na 5.0 GHz ima strmu krivulju potrošnje u odnosu na ~4 GHz i pristojni napon, tak da u kombinaciji sa ovakvom grafičkom nije nikakvo čudo što stvarno ne može to potjerat :)
|
Da, taj model je malo i jaći od starijeg koji sam naveo dakle bez te oznake 430W GB ima 36A na +12 ali svejedno izgleda da nezadovoljava specifikacijama za sve navedeno +visoki clock:D neka proba kako sam naveo pa nek vidi radi li ili ne, ako da sve je jasno dakle za max. clock nije dosta tih 430W Seasonic-a.
|
Procesor je na 4.5GHz i 1.29V,moja greška,zaboravio sam napisati,ovih 5GHz je max OC.
Prema GPU-Z 12V padne na 11.69V sa default taktovima grafa a pri 1100MHz padne i do 11.6V. Probat ču spustiti procesor pa javim rezultate.Hvala na odgovorima. |
Do napajanje je,stavio sam proc na default(3.3GHz) i voltažu na default,oko 1.16 bude,stavio Power Limit na 20 i cijelo popodne nije bilo rušenja u igri,boost malo radi,malo ne al valjda ako mora.
|
Eto barem si otkrio krivca:D u prodaju pa na jaći model ako hoćeš ganjati max. komponenti:D ili ih potjeraj umjereno probaj do kuda će ići ali mislim da bi sa 3.8GHz i clockanom grafom to trebalo raditi malo se zabavi isprobavanjem da otkriješ krajnje mogućnosti Seasonica naravno ako ti se da.
|
Ja bi svakako mjenjao napajanje, a ne da trazim koliki je max clock grafe i proca a da napajanje moze dati dovoljno struje...nije bas zdravo da napajanje radi "u crvenom"...kao i kad motor vozis stalno na najvisljim okretajima, nesto mora riknit...nije napravljeno da bude stalno u max. opterecenju....
Veki ja bi na tvom mjestu ubacio XFX 550W (Seasonic iznutra), to bi tu sjelo ko budali samar...tjeralo bi bez problema proc i na 5ghz ako treba i grafu na max oc, a jos ti ostane snage viska i moze pogurat i neku jacu grafu...:) |
Ma neču je sad klokati nikako,imao sam par "infrakta" kad se gasio ekran na 1 dan staroj grafi :D
Nek zasad radi na defaultu a napajanje če pričekati bolje dane,vidim da nema ništa što se meni sviđa ispod 800kn... |
:stoopid: kako nema ima odlićnih napajanja za tu lovu 1. 2. 36mj gare odnosno 60mj. onda sljedeći izbor 3. ima ih poprilićno sve zavisi od zahtjeva može i XFX ali njega nisam stavljao radi manje garancije samo 2god što je i jedini nedostatak barem meni.:)
Ali naravno ako si kratak s lovom to je OK, smanjiš doživljaje i taj Seasonic će gurati to zadovoljavajuće. |
|
|
vrijedi li s 4870x2 prijeci na 7870?
|
Vrijedi.
neznam kakav si sa financijama i jel imas para za tu grafu, ali sama potrosnja grafe bi ti bila 3x manja, a performanse vece. EDIT: 800-ti post :D |
Citiraj:
|
za svoju grafu racunaj oko 600kn jer grafa doslovno guta struju i dosta se grije. Savjet uzmi VTX Black 7870 i dobit ces duplo bolje performanse tu negdje.
|
Ako je ta konfa u moj komp radije uzmi noviju platformu s četverojezgrenim procesorom i 8 Gb rama, a grafu za sad ostaviš dok ne budeš u mogučnosti uzet noviju dx11.
|
Slazem se sa kolegom iznad, upgrade grafe ti se uopce nebi osjetio na toj konfi s tim e8500...
e sad, ako mislis dati 1800kn, proc mozes prodati za nekih 350kn, plocu isto za nekih 350kn i ram za 100, to je 800kn + 1800kn = 2600kn, za 1500kn imas u extreme digitalu i5 3570k, i jos ti ostane 1100kn, za te pare kupis neku plocu solidnu za ~700-800kn i za ostatak 8GB DDR3 i preporodit ces se performansama....a kasnije prodaj grafu (hd4870x2) za ~600kn i dodaj jos toliko i imas HD7850 i zvijer od kompa :D to ti je moj prijedlog i mislim da ti je to najbolja kombinacija....:) |
Citiraj:
Koliko sam skužio, smanjio si takt i napon na procu i nakon toga je prolazio OC grafe. U tvom slučaju radi se o napajanju tzv. "group regulated" vrste - u prevedenom radi na principu klackalice. Opterećenje na +5V utječe na visinu napona na +12V i obrnuto. Veće opterećenje na +5V podiže napon +12V raila. U slučaju moderne konfiguracije kao što je tvoja, poprilično je malo opterećenje na +5V, pa napon +12V rail nerijetko potone ispod dozvoljenih granica (<11.4V) zbog gotovo isključivog opterećenja +12V raila. Ovaj problem se javlja i kod nove Haswell platforme, gdje je situacija obrnuta - proc ulazi u C6/C7 stanje i znatno se smanjuje opterećenje na +12V (ukoliko nema neke jače/zahtjevnije PCIe grafe), te na taj način napon na +5V potone, a napon +12V ode preko dozvoljenih granica (>12.6V). Ovo je jednostavno način na koji sva jeftinija napajanja reguliraju napone na railovima, zbog jeftinijeg načina izrade. U ovo ulaze napajanja poput Seasonica S12 520/620W, XFX 450/550W, OCZ Silencer MK III 400/500/600W, Corsair CX430/500/600W tj. praktički sva napajanja dostupnih proizvođača u kategoriji ispod cca 600kn. Ovaj problem se zaobilazi korištenjem napajanja koja posjeduju tzv. "Independent regulated" (rjeđe) i "DC-DC regulated" (češće) topologiju sekundara, ali su nerijetko takva napajanja i nešto skuplja. Najjeftinija napajanja na našem tržištu koja koriste primjerice "Independent regulated" topologiju su OCZ-ovi ZS i ZT modeli (550/650/750W), dok su "DC-DC" napajanja uglavnom skuplji modeli svih proizvođača (Seasonic G i X serija), Corsair (GS, noviji HX, noviji TX, AX/AXi, CX750), XFX (noviji 650+W modeli) itd. Pošto si tražio preporuku do 800kn, jedan Seasonic SS-550G (ili SS-450G) bi trebao biti sasvim dovoljan za tvoje potrebe, plus što je kompatibilan sa najnovijim Haswell standardima, te s njime ne bi imao probleme koje sad imaš sa 430W Seasonicom i trenutnom konfom. Ukratko :beer: |
Svaka čast,ovo je the odgovor :)
Hvala :care: |
Evo več se 2 tjedna mučim sa VTX3D 7870 Black Edition.
Danas mi je stiglo napajanje Seasonic G 550W i zamjenilo staro Seasonic S12 430W. Nemam više pad napona na 11.4V na grafičkoj,stalno je iznad 12V ali i dalje imam problem sa boostom/amperima. Na grafičkoj je Accelero S1 rev.2 sa 1900okr ventom i još je dodatno za testiranje stavljen 14cm vent na oko 1800okr,temperature kad sve radi normalno ne prelaze 60C,ni GPU ni VRM,obično su na oko 55C,dakle hlađenje nije problem. Sa 031 biosom,s kojim je došla grafička,boost skoro uopče ne radi kad je Power Limit na defaultu,večinom je GPU na 925MHz,sa Power Limitom na 5 je slično,skoro uopče ne radi boost,kad stavim Power Limit na 6,7,10,15 ili 20 onda malo češče boosta,stalno se svitcha između 925 i 975MHz ALI onda nakon otprilike 10min BF3 počinju ludovati amperi,sa uobičajenih 60-70 počnu rasti i preko 100A,jednom sam vidio i 130A i temperature odu u nebo,preko 80-90C i moram brzo gasiti igru.Voltaža GPU-a ne luduje. Ovako to izgleda http://i696.photobucket.com/albums/v...psf7d826cc.jpg Probao sam i sa 028 i 032 biosima za koje ljudi kažu da su im riješili probleme,i s njima imam boost konstantan u prvih 2-3minute igre,dakle grafička radi kako bi trebala ALI onda nakon te 2-3min počinje se opet prebacivati između 925 i 975MHz te ist nakon otprilike 10-20min amperi i temperature polude kao s 031 default biosom. Ovako to izgleda sa 028 i 032 biosom http://i696.photobucket.com/albums/v...ps433b50cc.jpg Prvih 2min sve super,onda počinje 925-975,temp. počinje rasti i izlaz i igre. Ovako radi ispravna kartica,čak je i clockana http://i696.photobucket.com/albums/v...ps1e9b9a1a.gif Dakle konstantan boost,i oko 80A sa OC-om,sliku sam našao ovdje http://www.overclock.net/t/1373543/o...ners-club/2330 gdje sam našao i biose,postao ovaj problem i tamo ali niko još nije imao problem kao ja s amperima i temp. Pošto nije do napajanja ili hlađenja,ostaje samo kartica,valjda nešto sa regulacijom napona ne štima ili što več. Pošto ima taj Power Limit u CCC-u znači da bi trebala kartica normalno raditi kad se to poveča a ne zakucat se na 100C. Planiram grafičku poslati na reklamaciju a več mi je muka unaprijed od objašnjavanja i čekanja(moram slati u ZG)... |
E to je već drugi par rukava ... zagrijavanja, promjene taktova, nestabilnosti.
Uglavnom ovaj post me podsjetio na tvoj - http://forums.guru3d.com/showthread....30#post4374130 Ukratko malo sam prošao po toj temi i počeo se križati zbog mase ljudi koja ima problema s tim karticama. Netom nakon toga naišao sam i na ovaj članak: http://www.behardware.com/news/12705...-solution.html Povezano ili ne s tvojim slučajem - ne znam, ali znam da je ovo nenormalno što se događa hrpi ljudi. Odmah se sjetim gorkih uspomena, i razloga zbog kojih sam prestao koristiti ATI kartice. Specifično, ovaj tvoj problem mi smrdi na pregrijavanje regulacije i probleme s dotičnom. Znam iz iskustva, jer mi se ista stvar događala na staroj 2900Pro seriji ... kada se zagrijala (regulacija), počela je vući veću količinu ampera, što je logično jer se ista stvar događa i sa procevima (vuku više struje kada je temperatura veća). Pogledao sam malo slike te VTX-ice bez coolera na sebi, te je lagano za primjetiti da je ovaj jedan jedini aluminijski "hladnjačić" izuzetno malih dimenzija, a ostali dijelovi ni nemaju nekakav hladnjak/ježiće na sebi. Ovo se pogotovo ističe ako dozvoliš grafi da povuče struje preko regulacije (Power limit). Vidio sam sliku na linku foruma kojeg si dao - osobno ne bi držao ovaj bočni vent u toj pozi, već bi možda bilo dobro da se privremeno montiraju 2x 120mm venta na AC, jer ovako stvaraju samo nepotreban crossflow. Ovo su savjeti koji mi padaju nabrzinu napamet, ali bilo kako bilo, kartica nije u redu definitivno, u stanju u kakvom trenutno je. Ovakva čuda stvarno ne bi trebalo izvoditi kako bi natjerao karticu da radi na stock taktovima :/ |
Citiraj:
čitam ovo i sjetim se situacije od prije par dana. 7950 u kompu, malo išao kemijati oko postavki za OC, ništa ekstremno, na stock naponu, vrtio Ungine u loop-u. I sad, sjedim pred kompom, prćkam po mobitelu i čekam...10-ak minuta sve šljaka, temp. max.55C, sve5...a onda u doslovno 20-ak sekundi temp. se naglo počne penjati do 90C i nešto sitno :eek: ono,:wtf2: Očima nisam mogao vjerovati. Jasno, exit ekspresno, otvaraj kućište, prva pomisao da su ventovi riknuli. Naravno, nisu. Skinem grafu, gledam cooler, sve sjedi bez greške. Pokušam ponovo, sa manjim taktovma, sve O.K. Dignem ponovo na "problematične" taktove- sve O.K. (pola sata pratio). Ostavio tako, u igrama uvijek OSD, nikakvih problema do sada. ... Moguće je da ovaj predzadnji driver ima nekakav bug u naponskoj regulaciji, ili neki q, ja čekam da se ponovo dogodi pa ću dalje kemijati (najnoviji nisam još stavio). |
evo ja sam isto pratio za kolegu svoju vtxicu i nema nikakvih problema sto se tice toga ja nisam dirao regulaciju napona jer nema potrebe vidim da grafa radi uredno. Meni isto boost na 975 i 925 stalno switcha ocito po potrebi koliko mu trenutno treba. Temperatura sa twin turbom zakucana na 60 i nikad nisam imao izlete temperature iznad 60. To sve govorim kad igram igre benchmark i ostalo me ne interesira. Veki mislim ako ti se stalno dogada problem pregrijavanja da grafu vratis nazad na reklamaciju. Mislim da bi trebao poslati mail sa grafom ili isprintat sve to sto ti se dogada dok si testirao i poslati zajedno sa grafickom to ti je jedini nacin.
|
Citiraj:
Stavljal sam neke BIOS -e na 7950. Od Sapphire, Asus do XFX sličnih modela. Sa nekima su voltaže bile iste (ili manje), ali grafa je vukla 350 - 400W. Samo oriđiđi i jedna varijanta Black model BIOS -a su radile normalno ... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:32. |