PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   3.5" SATA HDD-ovi od 640 GB do 1 TB (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=149919)

Carlinov duh 06.10.2009. 20:08

Pozdrav,

bas planiram kupit novi hard kad izadu win 7, pa cu ih instalirat na njega. U uzem krugu su

http://www.nabava.net/samsung-1tb-sa...m__22873_p.php

, wd black i vidim da ljudi hvale hitachi, pa ako moze i preporuka za jednog. isto 1 Tb, 32 Mb cache...

Problem je sto imam ovu plocu:

http://www.gigabyte.com.tw/Products/...ProductID=1802

ona ne podrzava sata II, a svi ovi diskovi su sata II. Mogao bi trazit neki sata disk, ali vidim da razlike u cijeni skoro nema, a i ne iskljucujem mogucnost da nabavim plocu koja podrzava sata II, ili kupim novi komp., pa cu rade imat sata II disk u njemu.

Jeli mi moze netko potvrdit dali bi recimo taj samsung f1 radio na toj ploci i dali ima s tim kakvih problema i sl?

Mr.Ex.President 06.10.2009. 20:25

Radit će bilo koji disk, kod nekih eventulano treba prebacit jumper, neki sami prepoznaju o čemu se radi, uglavnon radit će. A tu razliku između SATA I (150 MB/s) i SATA II (300 MB/s) u praksi nećeš osjetit, ni najmanje.

Moj savjet je ili WD black ili Samsung F3;) Osobno Hitachi ne bi, buka me odbija.

Carlinov duh 06.10.2009. 20:54

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 1449218)
Radit će bilo koji disk, kod nekih eventulano treba prebacit jumper, neki sami prepoznaju o čemu se radi, uglavnon radit će. A tu razliku između SATA I (150 MB/s) i SATA II (300 MB/s) u praksi nećeš osjetit, ni najmanje.

Moj savjet je ili WD black ili Samsung F3;) Osobno Hitachi ne bi, buka me odbija.

E, to se trazi :goood: A kazes F3? On bi trebao bit bolji od F1? Ako je tako onda su malo fulali s tim imenima, jer ce vecina pretpostavit da je F1 kao u formuli 1 najbolji. Citao sam neki test, ali nije bilo datuma. Uglavnom F1 je bio najbolji/brzi, jer ima 3 ploce, za razliku od drugih na testu koji su imali 2 ploce. Kazem, mislim da je taj test malo stariji, a i procitao sam tu iz ove teme onaj tomshardware test i vidim da su wd i samsung 1 Tb vjerojatno najbolji izbor.
Bitna mi je pouzdanost/trajnost, pa da je tih, pa tek onda brzina. Jel, kaj ce mi disk koji crkne za 2 godine i jos pri tom buci, al kao brz je pa neka ga. E nemoze :D

EDIT: evo bas citam test ovog F3

http://www.bit-tech.net/hardware/sto...3-1tb-review/1

zgleda odlicno

Cisto iz znatizelje me zanima dali ovi ssd diskovi mogu na ovakvu plocu? Ne planiram kupovat uskoro, ali kad pojeftine mozda bi kupio.

killah_tm 08.10.2009. 13:06

a od 750gb? da li uzeti wd black ili čekati f3?

Carlinov duh 08.10.2009. 13:10

Kad vec kupujes 750, ubodi 1 TB. Nije neka razlika u cijeni.

Ja kupujem F3 1 TB, pa ako netko prodaje javite se.

killah_tm 08.10.2009. 13:16

Citiraj:

Autor Carlinov duh (Post 1450759)
Kad vec kupujes 750, ubodi 1 TB. Nije neka razlika u cijeni.

Ja kupujem F3 1 TB, pa ako netko prodaje javite se.

ma netreba mi toliko prostora... čak mozda i 640gb. da li ima velike razlike u brzini između 640gb i 1tb?

Rain Man 08.10.2009. 15:09

@killah, razlike u cijenama su premale da bi isao na manju varijantu. Mozda bi ti se isplatilo ako ubodes nekog 6400AAKS preko trznice, no diskovi se dosta rijetko prodaju, bar ovi veci i "jaci".

@duh. I ja kupujem F3 ili 7200.12 od 1TB no to su sad novi modeli i oni koji su ih kupili ih nece mijenjat tako brzo. Ako su naravno zadovoljnji njima.

Carlinov duh 08.10.2009. 16:50

Citiraj:

Autor Rain Man (Post 1450889)
@killah, razlike u cijenama su premale da bi isao na manju varijantu. Mozda bi ti se isplatilo ako ubodes nekog 6400AAKS preko trznice, no diskovi se dosta rijetko prodaju, bar ovi veci i "jaci".

To i ja kazem. Premala razlika a 360 Gb nije malo prostora. Inace me cudi po kojim cijenama se ti diskovi prodaju. osobito na plavom oglasniku. Ono diskovi od 160 Gb po po 200-300 kn, a ovih novijih diskova se tu i tam vidi. Nije to neka roba za vrcenje okolo. Kupis, stavis u komp i zaboravis.

Citiraj:

@duh. I ja kupujem F3 ili 7200.12 od 1TB no to su sad novi modeli i oni koji su ih kupili ih nece mijenjat tako brzo. Ako su naravno zadovoljnji njima.
I s ovim se slazem, ali stavio sam oglas za svaki slucaj. Mozda netko bas prodaje, samo me brine kaj to tocno prodaje i zasto. Mislim da cu na kraju ipak kupit u ducanu.

Bas me zanima kad bi mogla cijena ovog F3 malo past? Pretpostavljam tek oko bozica?

bego2 09.10.2009. 15:29

****** i ve-mulju nema ni jednog veceg sigejta, ni 500,750gb a ni onog od 1tb...**** ih ja...

kill 12.10.2009. 21:22

zašto nema ecogreen f3 diskova u ostalim trgovinama, ne samo diskont24 i slične? :(

Alfa_R 13.10.2009. 11:40

Koja je razlika izmedju ova dva modela?

Seagate ST31000333AS, 1TB 32MB 702,00 702,00 3 god.
Seagate ST31000528AS, 1TB 32MB 698,00 698,00 3 god.

Visage 16.10.2009. 23:05

Citiraj:

Autor thedream (Post 1448695)
Mislim da ću zaobići njuškalo ubuduće,u širokom luku,nije prvi put,kad si tako razjasnio stvari,da naiđem na ovakvo što.

Njuškalo je vjerovatno najgora HR provalija u smislu kvalitete ili pouzdanosti. Blesav sustav, nerealni prodavaci i jednostavno najdosadniji site koji mi je poznat takvog tipa. Ne sjecam se kad sam tamo izdrzao vise od minute :kafa:

Rain Man 16.10.2009. 23:19

Citiraj:

Autor Alfa_R (Post 1454694)
Koja je razlika izmedju ova dva modela?

Seagate ST31000333AS, 1TB 32MB 702,00 702,00 3 god.
Seagate ST31000528AS, 1TB 32MB 698,00 698,00 3 god.

Razlika je 4 kn. Ovaj drugi model ti ima 2 ploce, prvi ima 3. Drugi je serija 7200.12, prvi je valjda 7200.11. Uzmi model s 2 ploce.

bego2 17.10.2009. 04:32

onda radije 7200.12

vidim da je sigejt 750gb 7200.12 odličan disk? dobro vidim? :D

srale7 23.10.2009. 14:01

Di je ona tema o tome kako se mjenjaju slova na particijama diska? trazim i nemogu nac?

hvala

Mr.Ex.President 23.10.2009. 14:07

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1464591)
Di je ona tema o tome kako se mjenjaju slova na particijama diska? trazim i nemogu nac?

hvala

Control Panel-Admin tools-Computer Management-Disk Management

I onda s desne strane odaberi particiju, desni klik pa "change drive letter or paths"

srale7 23.10.2009. 14:15

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 1464599)
Control Panel-Admin tools-Computer Management-Disk Management

I onda s desne strane odaberi particiju, desni klik pa "change drive letter or paths"

Hvala Pecjedniče.

Nego jel znas jes se moze tu sta poremetit, ako recimo nek programi vuku neke stvari sa odedjene particije npr D: i ja ju promijenim u E: jel ce onda vuci sa E ili cu morati rucno premjestit putanju?

Mr.Ex.President 23.10.2009. 14:31

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1464610)
Hvala Pecjedniče.

Nego jel znas jes se moze tu sta poremetit, ako recimo nek programi vuku neke stvari sa odedjene particije npr D: i ja ju promijenim u E: jel ce onda vuci sa E ili cu morati rucno premjestit putanju?

Sve bi trebalo uredno radit. Radija san to masu puta jer iamn par diskova, pa kad instaliram Win zbog brzopletosti uvijek mi se slova pomješaju:D

pingmachine 24.10.2009. 12:06

to ne može raditi nikako. ako programi gledaju na D, a to se prebaci na E, otkud da to programima bude jasno? osim ako odeš kopati po registryu i eventualnim config fajlovima pa sve promijeniš.

netko kupio F3?

xlr 24.10.2009. 12:18

Hm, mjenjanje slova particija uredno radi pod XP x64. Been there, done that. Kad sam slagao PC komp je na svoj način mapirao sata uređaje i to je u Windowsima izgledalo koma pa sam sve morao premještati uključujući i slova za optiku.

pingmachine 24.10.2009. 12:26

nitko nije rekao da promjena slova particija ne radi.

xlr 24.10.2009. 12:34

Htio sam reći da sve uredno radi glede programa. Brzopleto sam se izrazio. Ukratko, slova particija sam ispremještao i programi rade kao prvog dana.

Brko 26.10.2009. 22:40

Dvoumim se između 2 diska:

1. WD Caviar Black 1TB a.k.a. wd1001fals
2. Seagate 7200.12 1TB

WD ima 5 godina gare, ali ih nikada nisam imao. Uvijek sam imao Maxtore i Seagateove i nikada mi ni jedan disk nije prdnuo. Čak ni ova puljkava serija od 500GB :D

Ima li ko iskustva sa tim WD-ovima?

ivo1950 26.10.2009. 22:53

ja imam blacka,brz je,zna radit buku ako defragmentiras ili nesto radis sa diskon,inace kad mi gori komp po noci njega opce ne cujem nego samo ventove.
temp. na 23C sobne wd black je 35C.

Imagine 26.10.2009. 23:09

Citiraj:

Autor pingmachine (Post 1465436)
netko kupio F3?

misliš Samsung ?

Imam 1Tb model nekih tjedan dana i mogu reči da sam ugodno iznenađen kako brzo stvar zapisuje veče fajlove. Koristim ga za 'skladište'.
Ne mogu namjestiti onaj 'tihi' mod ali i bez njega rošta uhu podnošljivije od F1 serije s tim modom. Doduše ni blizu 'ugodno' kao S166 serija ali...
Jedino imam dojam gore vibracije nego s F1 a da ne govorim o F2.
No opet nije nešto što smeta , bar meni u tih par minuta upotrebe dnevno da prebacim nešto u 'skladište' . Jedino šta pomalo ide na živce je neki čudni zvuk pri svakom paljenju. Kao tiho pucanje iz mitraljeza u par serija.

DraŽ 28.10.2009. 20:22

Evo kupio sam ja F3, danas mi došao nakon 2.5 tj. čekanja

HDTune rezultati oko 23h, usporedba sa WD6400AAKS kojeg mi je sada glavni.

HDTune:
(Disk -> Average read)

WD -> 90.3 MB/s

Samsung -> 114 MB/s

HDTach (long test)

WD -> 95.4MB/s

Samsung -> 120.9 MB/s

kundak 30.10.2009. 00:02

@DraŽ: Koji je tiši od ta 2 u siku

DraŽ 31.10.2009. 03:19

Citiraj:

Autor kundak (Post 1470445)
@DraŽ: Koji je tiši od ta 2 u siku

WD6400AAKS je tiši, mislio sam da će samsung biti još tiši.

Najbolje je kada se pali to je kao turbina mora se prvo zalaufat, koji su to zvukovi LOL

Disk je malo brži od WD-a, ali zato 360GB većeg kapaciteta i barem se nekih 5-8C manje grije od WD-a.

Recimo sada WD- 35C, Samsung - 27C

kundak 31.10.2009. 18:19

Ty. Triban uzet veci disk pa san vidia da ima dosta 640aaks za male pare, ali san prije cita da su glasni. Ova barica sta iman mi se cuje po noci i zivcira me. Mislia se izmedju novog samsunga i wd black od 1Tb i 640aaks. Izgleda da samsung otpada ...

ABuser 31.10.2009. 18:48

Ovako, prije 2, 3 mjeseca sma namjeravao uzeti novi disk, ali neke stvari su iskrsnule pa na kraju nisma do sad to učinio. ALi evo, ovih dana bih u kupnju novog diska, pa jel može neka preporuka. Tj, konkretnije, ovako, da ne izmišljam toplu vodu, kriteriji su mi isti kao i prije par mjeseci pa evo c/P:

Treba mi disk koji će mi služiti isključivo za pohranu podataka (slike, filmovi, glazba i gluposti), dakle zamjenit će jedan od 2 160GB barica što sad imam, a drugi će i dalje nastavit obavljat funkciju sistemskog diska. Pa prema tome, ono što meni treba je , PRVENSTVENO da je pouzdan, što manje kvarljiv, i drugo, da je što manje bučan. A naravno, i što jeftiniji, no prva 2 kriterija su mi važnija, tek onda cijena, jer to su kolko sma vidio minimalne razlike.

Pa eto, ako može preporuka prvenstveno nekog dobrog 500GB diska, ili 2, po kriterijima koje sam naveo.

E sad, tada, negdje u 8.mj ste mi preporučili ovaj disk:
http://www.nabava.net/western-digita...pm__8376_p.php

Pa mene sad zanima jel se promjenila šta situacija u ta 3 mjeseca i bi li mi danas preporučili neki drugi disk koji zadovoljava moje uvjete za te novce i tog (ili možda većeg) kapaciteta?
Te drugo pitanje, koje je povezano sa ovim iznad - ako se nije pojavio nijedan disk vrijedniji kupnje za te moje zahtjeve, zanima me bi li ipak bolji bio možda ovaj:
http://www.nabava.net/western-digita...m__47469_p.php
odn ovaj:
http://www.nabava.net/western-digita...m__47892_p.php

Jer cijena im je podjednaka, a kao što rekoh, taj će mi disk služiti samo za pohranu datoteka (slika, filmova, glazbe, te nekih tekstualnih i sl. fajlova), pa prema tome, ako je sporiji od onog "blue", mislim da to ne bi trebao biti problem za ono za što meni treba, a vjerojatno je, tj trebao bi biti još tiši, POUZDANIJI (najvažnije) itd. Ili se varam i ipak je "blue" bolja kupnja?

EDIT:
Zaboravih reći, financije su ovakve - mogu dati jedno oko 250kn (par desetaka kn više-manje)+lovu koju dobijem za svoju baricu, koja ne znam kolko trenutno vrijedi - valjda mogu oko 100kn dobit za nju, dakle negdje oko 350kn imam, i 500GB mi je puno više nego dovoljno, dakle nije mi važno ako netko ima prijedlog nekog diska većeg kapaciteta za te novce. Važnija mi je pouzdanost. OK, ako se može dobii jednako kvalitetan disk za par desetaka kn više, a većeg kapaciteta, to bih razmislio, ali 500GB mi je dovoljno.

DraŽ 31.10.2009. 21:31

Citiraj:

Autor kundak (Post 1471380)
Ty. Triban uzet veci disk pa san vidia da ima dosta 640aaks za male pare, ali san prije cita da su glasni. Ova barica sta iman mi se cuje po noci i zivcira me. Mislia se izmedju novog samsunga i wd black od 1gb i 640aaks. Izgleda da samsung otpada ...

WD black baš nebih rekao da je tiši od samsunga i od wd blue.

kundak 31.10.2009. 23:08

Znan da black nije tisi, ali posto izgleda da ovih dana nijedan nije black to barem opravdava preformansama. Blue od terabajta nisan nigdi vidia za kupit.

Mr.Ex.President 31.10.2009. 23:22

Citiraj:

Autor ABuser (Post 1471416)
Jer cijena im je podjednaka, a kao što rekoh, taj će mi disk služiti samo za pohranu datoteka (slika, filmova, glazbe, te nekih tekstualnih i sl. fajlova), pa prema tome, ako je sporiji od onog "blue", mislim da to ne bi trebao biti problem za ono za što meni treba, a vjerojatno je, tj trebao bi biti još tiši, POUZDANIJI (najvažnije) itd. Ili se varam i ipak je "blue" bolja kupnja

Teško je reć koji disk je pouzdaniji;) Naravno da ti je to najvažniji kriterij, kao šta je i svim nama, ali nemoguća je podjela na pouzadane i nepouzdane, a i kad se "pročuje" da je neka serija diskova lošija, uglavnom je kasno jer je već razgrabljen i svako treći čovik ga ima:D

Šta se tiče tvog izbora, po meni je skroz svejedno, green je malo sporiji, al tiši, ovaj je malo brži, al bučniji, razlike su ne znam, po meni više kozmetičke, pa odaberi šta ti je draže:) Ja ti osobno mogu preporučit Samsung, koji mi se pokaza odličan, tih, hladan, a i ne suviše spor. Točan model te link za kratki review, imaš u sigu;) Iako, mislim da te serije više ni nema za kupit, al ovi noviju su samo bolji, koliko čujem bar, mene nema više u toj kategoriji do 500, prebacio sam se klasu iznad:D

ABuser 31.10.2009. 23:46

Znam da sma zatucan i glup, ali ne znam, ja se bojim tih Samsunga - kad mi nekto kaže Samsung, meni su asocijacija televizori, i onda mi nekao nejdu ta dva pojma zajedno, pa, kakvi god da bili, kada čujem Samsung HDD imam dojam da će to krepat brzo. Znam, glup sam, ali ono, to mi je baš nekako, kao da npr nvidia napravi auto - ne znam koliko bih vjerovao u to:D

Mr.Ex.President 31.10.2009. 23:59

Citiraj:

Autor ABuser (Post 1471627)
Znam da sma zatucan i glup, ali ne znam, ja se bojim tih Samsunga - kad mi nekto kaže Samsung, meni su asocijacija televizori, i onda mi nekao nejdu ta dva pojma zajedno, pa, kakvi god da bili, kada čujem Samsung HDD imam dojam da će to krepat brzo. Znam, glup sam, ali ono, to mi je baš nekako, kao da npr nvidia napravi auto - ne znam koliko bih vjerovao u to:D

A slušaj, tvoje je pravo imat fobiju od bilo čega, pa i od Samsunga:D Kupi onda WD i amen.
Ja ti samo mogu reć da moj jedan radi još malo pa 2 godine, dok ovaj drugi radi malo manje od godine, nedavno su spojena u RAID polje i rade ok, doduše performanse polja nisu ultra mega sjajne, jer su to relativno "stariji", a samim tim i sporiji diskovi od ovih sadašnjih, al ja zadovoljan jer su svakako brži nego van polja:D Uglavnon, rade do sada jel, u 24/7 režimu šta je važno spomenit, tako da računaj da je onaj jedan koji je tu 2 godine skupija popriličan broj sati...

Doduše ni ostatak ekipe se ne žali na Samsunge...iako u biti, rijetko se danas itko žali na neki brand, doduše Seagate je na ledu sad, znamo svi zbog čega, al osim toga, sve ovo ostalo je "sreća" Tako da ono, ako te potrefi lošiji primjerak i ako baš tebi crkne, jebiga, to je možda 1:10000 prodanih šta je crka, nisi imao sreće. Backup je majka:)

dh41400 01.11.2009. 00:03

@ABuser

Definiraj sto te smeta kod diskova ... seek ili idle?

Ako je u pitanju seek, to uopce nije problem jer se svakom WD-u moze namjestiti AAM pomocu Hitachi Feature Toola, pa cak i Black postaje relativno tih u seeku (tisi nego taj Seagate koji sad imas - imam jednog takodjer).

Isprobano uzivo na WD1001FALS.

Ako je idle u pitanju, onda idi na Green, jer je prakticki necujan dok nista ne radi, a niti seek nije glasan.

Plus sto se moze i kod njega buka sa HFT namjestiti u seeku :)

Wolverine 01.11.2009. 09:21

Citiraj:

Autor ABuser (Post 1471627)

I ja imam fobiju od Samsunga no to je možda zato što sam imao problema sa ama baš svakim kojeg sam koristio, a niti od kolega u servisima ne čujem lijepe riječi o njihovim diskovima. :D
Dva 160GB SATA modela su proizvodila nevjerojatan cvilež u idleu i odma sam ih se rješio, 250GB SATA model je jednog dana samo crko, 750GB F1 crko... Za razliku od njih 80GB Hitachi radi već četvrtu godinu
U glavnom sad me intrigira F3 ali ne znam dal da slušam instinkt i odyebem Zmazung i uzmem WD ili da mu opet dam šansu. Nova je serija pa je valjda bolja. Sa F1 je bilo dosta nezadovoljnih kupaca što vani što kod nas.

ABuser 01.11.2009. 09:25

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1471635)
@ABuser

Definiraj sto te smeta kod diskova ... seek ili idle?

Ako je u pitanju seek, to uopce nije problem jer se svakom WD-u moze namjestiti AAM pomocu Hitachi Feature Toola, pa cak i Black postaje relativno tih u seeku (tisi nego taj Seagate koji sad imas - imam jednog takodjer).

Isprobano uzivo na WD1001FALS.

Ako je idle u pitanju, onda idi na Green, jer je prakticki necujan dok nista ne radi, a niti seek nije glasan.

Plus sto se moze i kod njega buka sa HFT namjestiti u seeku :)

A to je jedina razlika znači zbgo kje bih trebao birati između blue i green? A iskreno, što se tiče buke, mislim općenito, ali ono, meni je ovaj Seagate koji imam OK po pitanju buke, bilo idle, bilo seek, tako da, ako nije bučniji od njega, dobar mi je disk, smao da ne bude bučniji. Npr, bivša cura mi ima nekog Hitachija Deskstar, ne znam sada oznaku, ne sjećam se, mislim da 320GB, i nešto poput toga npr ne bih htio - u seeku je očaj. Ne znam jesu li svi Hitachiji tako, pa ako jesu, zna se o čemu pričam, ali taj njen, to ružiiii i krčiii...

@Mr.Ex.President - evo, nsima jeidni koji ima fbiju od njih, iako Wolverine ima opravdanu:D

Wolverine 01.11.2009. 09:33

Pa jel na Hitachiju uključila AAM i smanjila ga?
Kad se stiša preko AAM-a onda više ne ''ruži'' toliko
jedino je bad kaj im neke serije jako vibriraju pa u lošim kućištima jako zvone tj zvoni cijeli case

antrax 01.11.2009. 10:11

@abuser.. sve sto se promjenilo u zadnjih par mjeseci u tom low segmentu je da su dosli samsungi f3, koji su poprilicno brzi, al su samsungi i kao vas jedan dio i ja se grozim na njihov spomen. Po mom iskustvu vecina hardvera koji samsung proizvede je relativno niske kvalitete - potrosacka elektronika, a kod diskova je to narocito bitno posto su oni jedini dio kompa koji sadrzava nesto sto se prenosi iz jednog u drugi. Dok ne budu imali 3 uzastopne serije koje ce od pocetka do kraja zivotnog vijeka biti adekvatno dobre, za mene ne hvala. Dakle wd blue 500gb je vrlo dobar izbor, dovoljno brz, a dosta su pouzdani vec neko vrijeme.

@wolv.. strpi se jos malo da i wd izda "male" diskove s 500gb plocama. Cijene 2tb modela su popadale, znaci napokon ima ploca u vecem broju, dakle mogli bi novi modeli sljedit uskoro. To i ja cekam, pa da zamjenim neke od postojecih :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:58.