PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia GF100 "Fermi" Thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=146187)

Razer 07.01.2010. 16:15

Evo nekoliko mrvica informacija o Fermiju sa CES-a.

Halos 07.01.2010. 16:58

Baš mrvice majku im :D

A slike, tak tak, nekako sam i očekivao da nece biti velike razlike između gtx200 i gtx300 serije...

Igor_Zg 08.01.2010. 01:24

video GF100

http://www.youtube.com/watch?v=gkI-ThRTrPY

Majo 08.01.2010. 01:36

Nije da leti na 60fpsa...
Mah previse sranja od njih,ajd da posalju nekim "rivjuerima" koju karticu,pa da doznamo iz 2. ruke o cemu se radi,ovo je samo smoke screen za nesto lose ili nesto zbilja opako...

Igor_Zg 08.01.2010. 01:39

rečeno je da izlazi na tržište u 1. kvartalu

ima i tu nekaj slika i video

http://www.techpowerup.com/112242/NV...ng_at_CES.html

JuiceBox 08.01.2010. 01:45

Ak je to istina, pocinjem skupljat za novu kantu , jes da su usrali motku s tim odgadanjem , al nvidia meant to be played :D

Igor_Zg 08.01.2010. 01:51

počni skupljati :roller:

brijem da će nova top single core nvidia koštati 3500+ kuna :D

Doink the Clown 08.01.2010. 15:17

So it begins - finally :)
U koje su to kućište potrpali, ima čudan layout?

blue#13 08.01.2010. 16:20

mislim da je silverstone raven ,ali nisam siguran

De5tr0yer 08.01.2010. 18:28

Citiraj:

Autor Igor_Zg (Post 1532607)
počni skupljati :roller:

brijem da će nova top single core nvidia koštati 3500+ kuna :D

Taman pola naplatiš svoj proizvod kojeg nitko nije ikada vidio i imaš para ko blata.

Igor_Zg 08.01.2010. 18:47

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 1533194)
Taman pola naplatiš svoj proizvod kojeg nitko nije ikada vidio i imaš para ko blata.

Pa kaj si nervozan? Ja nisam, ja samo čekam narudžbu, sve ostalo je riješeno. :chears:
A što se tiće GF100, sigurno je neću kupiti čim izađe ;)

EDIT:
BTW: patent tj. proizvod je bio predstavljen na sajmu inovacija u Iloku i Zagrebu. U Iloku je osvojena kristalna plaketa, a u Zagrebu srebrna medalja. ;) Treba znat di gledat prije službenog predstavljanja ;)

EDIT2: nećemo u OT ;)

Igor_Zg 08.01.2010. 20:42

on topic

Fermi Triple SLI watercooled

http://www.hwupgrade.it/news/skvideo...oni_31216.html

http://www.hwupgrade.it/immagini/fermi_geforce_back.jpg

http://www.hwupgrade.it/immagini/fer...triple_sli.jpg

stef 08.01.2010. 23:53

Kapaju lagano i realne informacije (Corsair) :)

Majo 09.01.2010. 00:00

GTX380 ce biti pendant za 5870 ali ce biti jednu 14% do 16% bolji prosecni performance.

LOL preskacem GTX300 :) tj GF100...Ocekivo sam barem 140% do 160%,a kad ono :D.

stef 09.01.2010. 00:16

Inače, lik ima reference, nije neki nadobudni padobranac.

Herr Flick 09.01.2010. 00:25

Kak su najavljivali tu karticu čovjek bi pomislio da će imati min. 30% bolje preformance od 5870, a na kraju bude "Tresla se brda, rodio se miš" :D
Ak ništa drugo bar če pasti cijene 58xx serije :D

Majo 09.01.2010. 00:28

Pa niti to,ako ce GT100 biti preko 2,5k kn,nece biti razloga za spustat cijene...
Bas sam se ponado necem zelenom :D.

DraŽ 09.01.2010. 04:23

Slična situacija kao sa rv770 i g200.

pinkskin 09.01.2010. 09:22

Ovo je najbolje: " Dual Kartice ce jos trajati, posto hoce da sacekaju novi ATX Standard. ili ce biti 75W Board + 75W 6Pin + novi Standard 250/300W 10+2 Pin ili 75W Board + 2x 6+2Pin (2x 150W). "

Izgleda da će dost trošit te kartice.

Razer 10.01.2010. 00:19

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 1450806)
Sljedeći post koji ne bude konkretno vezan za GT300 ili u bilo kojem vidu bio orijentiran na spam, flame i ostale oblike hranjenja trolova rezultirati će kartonom i lockanjem teme do datuma izlaska GT300 na tržište.

Držite se teme i provjerenih informacija a ne rekla-kazala i ostalih čitanja iz kristalne kugle.

Kako bi kolega Wolverine rekao...nemojte da bude ključanja i kartona.

De5tr0yer 10.01.2010. 00:34

Citiraj:

Autor Igor_Zg (Post 1533232)
Pa kaj si nervozan? Ja nisam, ja samo čekam narudžbu, sve ostalo je riješeno.

Ja nervozan? :D Šališ se, ono je bio samo sarkastičan komentar i metafora kako se u našoj državi zaradi na visokim cijenama. ;)

Igor_Zg 10.01.2010. 16:56

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 1534661)
Ja nervozan? :D Šališ se, ono je bio samo sarkastičan komentar i metafora kako se u našoj državi zaradi na visokim cijenama. ;)

kapitalizam donosi sve veći gap između bogatih i siromašnih, tako da idu stvati koje su full skupe ili china

a što se tiče famoznih 3 kabla u GPU, mislim da se radi o ovome

http://img109.imageshack.us/img109/6...0204028957.jpg

+ i kabel 6 pinski i to je po meni kako je složena kartica što se napajanja tiče :D

DeadMan+ 13.01.2010. 12:18

konacno

:kafa:

NVIDIA CEO: GF100 in volume production

Doink the Clown 13.01.2010. 12:21

Citiraj:

Autor DeadMan+ (Post 1537723)

Još da su objavili okvirnu cijenu, gdje bi im bio kraj? :)

thedream 13.01.2010. 12:30

Dosta su i ovi šturi specsi za osmijeh,ali,384bitna propusnost,pih.:D Šteta, već sam vidio 512bit bus unutra,ali bi valjda 999$ koštale onda.:hitthewal:

coconut 13.01.2010. 12:35

@klaun
Ajde priznaj da sliniš za dotičnom da konačno zamijeniš sranje od grafe koju imaš :fiju:

maX 13.01.2010. 12:39

Jedva čekam da izađe... Taman da jeftino ubodem jednu ili dvije GTX295 :D

Halos 13.01.2010. 13:25

Zašto se meni čini da tu netko nekoga vuče za nos...opet :D
Jako cudno ovo sve, ali dobro moguce su dvije solucije: jedna da stvarno misle nešto napraviti od "fermija", a druga je da su u takvoj banani da je to strašno :D

hehe, bilokako bilo, potpis na zadnjih 6 maXovih riječi ;)

edit: Gledam video..., povlačim gornja 2 reda :)

Majo 13.01.2010. 13:54

Uff,to je to :D!

Gjurovski 13.01.2010. 14:05

Citiraj:

Autor thedream (Post 1537737)
Dosta su i ovi šturi specsi za osmijeh,ali,384bitna propusnost,pih.:D Šteta, već sam vidio 512bit bus unutra,ali bi valjda 999$ koštale onda.:hitthewal:

Cemu biflat toliki bus kada ima DDR5 memu?

thedream 13.01.2010. 14:10

Citiraj:

Autor Gjurovski (Post 1537834)
Cemu biflat toliki bus kada ima DDR5 memu?

Imali su ga već implementiranog na high-endu(GTX285) kao i na GTX295(448bit sendvič x2),mislim osobno da ih je više koštao razvoj novog 384-bitnog uparenog sa DDR5,IMO naravno,očito da nije kad su se za njega odlučili,a možda spremaju već i neki 512bit model.:)

Vidiš da ionako nitko ni ovdje,ni vani nema stvarno pojma šta se dešava.:D

Vidjet ćemo,bude zanimljivo uz 512SP-a,tu si u pravu da im očito ni ne treba fors bandwidth,ionako čitam kako se i nije pokazalo da 512bit zaista daje duplo više gb/s nad 256bit busom,i slično.

Mast3r Chi3f 13.01.2010. 14:19

Citiraj:

Autor Halos (Post 1537793)
Zašto se meni čini da tu netko nekoga vuče za nos...opet :D
Jako cudno ovo sve, ali dobro moguce su dvije solucije: jedna da stvarno misle nešto napraviti od "fermija", a druga je da su u takvoj banani da je to strašno :D

hehe, bilokako bilo, potpis na zadnjih 6 maXovih riječi ;)

edit: Gledam video..., povlačim gornja 2 reda :)

istina je uvijek u sredini.
realno bi bilo ocekivati prosjecno 15% bolje performanse(u igrama iz the way... malo vise u onim atijevim manje)

ostaje pitanje potrosnje i zagrijavanja koje ce valjda rijesit kako spada.

u svakom slucaju ati odavno vec odavno ima spremne neke refreshane modele(vjerojatno nista specijalno) tako da po mome skromnom misljenju ovaj put ce bit tu negdje i zato ce se na radost svih poklat ko nikad:D

Rino 13.01.2010. 16:21

Citiraj:

Autor thedream (Post 1537737)
Dosta su i ovi šturi specsi za osmijeh,ali,384bitna propusnost,pih.

Čemu tolika opčinjenost što širom memorijskom sabirnicom?

Šira sabirnica = više slojeva PCB-a = viša (zbog više škarta) cijena proizvodnje!

Bolje je ići s bržom memorijom...na taj način grafa je jeftinija, a bandwidth (tko bi rekao) isti!

Mad_Duke 13.01.2010. 16:36

Citiraj:

Autor Rino (Post 1537977)
Čemu tolika opčinjenost što širom memorijskom sabirnicom?

Šira sabirnica = više slojeva PCB-a = viša (zbog više škarta) cijena proizvodnje!

Bolje je ići s bržom memorijom...na taj način grafa je jeftinija, a bandwidth (tko bi rekao) isti!

Pa fora je zlatna sredina između brzine memorije i memorijske propusnosti. Ali, puno je lakše napraviti širu sabirnicu (i skuplje), nego srediti bržu memoriju. Zato je ATi imao jeftiniji čip sa 4xxx serijom od nvidia G2xx serije.

Zato svi čekamo G3xx seriju da vidimo u kojem bu se smjeru stvari odvijale!

Citiraj:

Autor Mast3r Chi3f (Post 1537850)
u svakom slucaju ati odavno vec odavno ima spremne neke refreshane modele(vjerojatno nista specijalno) tako da po mome skromnom misljenju ovaj put ce bit tu negdje i zato ce se na radost svih poklat ko nikad:D

Kako stvari stoje, to klanje je bilo sa prošlom serijom. Nvidiji će glavni problem biti konkurentna cijena. Te će jako jako puno toga ovisiti o ATijevom odgovoru kaj se tiče dumpinga cijena. Ali kaj je je. Biti će zanimljivo "polugodište"

thedream 13.01.2010. 16:39

Apsolutno,đuka me preduhitrio,makar koliko sam gledao,dosta je skupa DDR5 memorija.:rolleyes: Da su na neki nabrijaniji DDR3 nalupali tih 512SP-a sa 512bit busom,pitanje pod a) je li DDR3 sposoban prožvakati takvu sabirnicu i obrnuto,tj. iskoristiti ju maksimalno, i pod b) nije pitanje,nego vidoviti milan izjava,kako bi se nosilo sa 256bit + 4.8ghz DDR5 kombinacijom ATi-ja, osobno smatram vrlo dobro,čak da bi se i iznenadili.

Pa pogledaj samo GTX285 i 5850 testove,evidentan primjer 512bit busa vs. 256bit busa + DDR5 na 4.8 :):chears: , sad bi ja dodao e da je baba muško tj. da GTX285 ima primjerice 512SP-a na sebi,kako bi to veselo bilo.

Mad_Duke 13.01.2010. 16:49

Nisi uzeo u obzir i veličinu samo GPU-a. Koja je dosta veća kod nvidije, a biti će još veći sa novom serijom. Pa uzmi koliko ih se može "nagurati po wafferu". Eto ti opet cijene.

Ogromna prednost stavljanja brže memorije je u tome što ako to uspiješ imaš dugoročniju prednost pred konkurencijom. Jer kao što rekoh. Širu sabirnicu možeš "uvijek ugurati".

Ali eto. Sve bu to skoro na svijetlo dana (ali u kompove, ne u ruke nekog lika na press konferenciji :P )

greg SE 13.01.2010. 22:10

ddr3 na sirokoj sabirnici ili ddr5 na uzoj....tehnicki trenutno svejedno, s obzirom na cijenu ddr5 sumljam da ima i neke velike razlike u konacnoj cijeni kartice. Ali marketing radi cuda, koliko je ljudi samo dalo vise love za one ddr4 glupe modele znajuci da nisu nista brzi ali nisu si mogli pomoci jer ih je ta cetvorka toliko vuklaaaa :D
ali ddr5 svakako pomogne kada su u pitanju potrosnja i zagrijavanje. Kraj divoskih GPUa prilicno bitna stavka

Mast3r Chi3f 15.01.2010. 12:11

Citiraj:

Autor greg SE (Post 1538355)
ddr3 na sirokoj sabirnici ili ddr5 na uzoj....tehnicki trenutno svejedno ...

Hmm, ne bi bas rekao: veca sabirnica ne trazi samo veci broj slojeva pcb vec trazi veci i kompleksniji memorijski kontroler na samom chipu sta povlaci sa sobom i vece dimenzije(automatski i cijenu) potrosnju, zagrijavanje, udio neispravnih cipova...
Odlican primjer je "propao" atijev 2900 XT, kod kojeg je dobar komad chipa potrosen na onaj njihov superdumper 512-bitni ring bus kontroler koji na kraju zajedno s neiskoristenim tesalatorom nije sluzio nicemu osim sto je zauzimao veci dio chipa i povecavao potrosnju.
Ali ne bi amd-ovi inzinjeri na silu gurali tako nesto kompleksno da nije bilo racunice, da je tesalator ukljucen u u directx10 specifikaciju kao sta je prvobitno planirano onakva sabirnica bi imala i vise nego smisla. Iz istog razloga xenox (gpu xboxa 360) pored sebe ima Nec-ov cip s 10 Mb eDRAM memorije koja danas sluzi vise manje samo za besplatni 4xaa.

Tesalizacija je divna stvar koja devloperima omogucava da brzo kreiraju jednostavan objekt/scenu koju onda tesalator "mufte" fila s ekstra poligonima. Takodjer rjesava programere zajebancije s LOD-om, danas svaki objekt mora imati hrpu razlicitih tekstura ovisno za udaljenost na kojem se nalazi da bi se ustedjela kod prikaza na memoriji i resursima. Takodjer donosi jos hrpu fitchera koji itekako imaju smisla samo je problem sto za sve ove treba krenuti s razvijanjem igri prakticki od nule

ovdje mozete vidjeti sto je zapravo u matematici tesalizacija http://www.coolmath4kids.com/tesspag1.html
a ovdje sto je pod directx-om http://developer.download.nvidia.com...Compatible.pdf

Codemasterovaci su priznali da Dirt2 koristi tesalizaciju samo kod animacije navijaca i kod dinamike odjece i vodenih povrsine (citaj prodali su ovima iz amd maglu za milijune$ a ovi su je pak zdusno nastavili prodavati nama), sve u svemu ta igra prave tesalizacije vidjela nije kao sto i nece bilo koja druga igra u blizoj buducnosti.
Cak i da nekako nadodaju tesalizaciju danasnjim igrama (ne da bi dobro dosla, recimo Dragon age kojeg upravo mazem kao da je radjen s tesalizacijom na umu:D) to bi samo tako zaklalo danas i najjaci hardware-cypress.

Sama teslizacija je REVOLUCIJA (kao sto su to bili pixel i vertex shaderi) a ne evolucija, stvar koja olaksava zivot programerima, donosi ekstra ficere i plus toga jos oslobadja uvijek ogranicene resurse grafickog procesora, samo za njenu implementaciju treba vremena.
Svi oni dodatno poligoni sa tesalizacijom se zaista DOBIVAJU BESPLATNO ali problem je u tome sta oni nisu izmisljeni (ne vise u zraku :)) oni su tamo i TREBA IH NEKAMO SMJESTIT a mjesta ima jedino gdje drugdje nego u memoriji
Sljepo crijevo cypressa je bandwith prakticki jedina stvar koju nisu poduplali u odnosu na proslu seriju a u biti jedina koju su za tesalizaciju trebali :D
Da se nisu opekli sa ring busom kod 2900 gotovo sam siguran da bi danas kod top modela atija imali 512 sabirncu pa cak im po cijenu nesto manjeg broja stream procesora.
Zakljucak koliko god mocno danas 5870 s ovim zastarjelim softwerom izgledao (vrhunske igre danas vise manje sve odreda dolaze na ut3 engine-u kojeg solidno vrti i atijev xenos, cipic od 233mil tranzistora ), kada dojde pravi directx11 soft ovi sto su danas izdvojili 3k+ krznasa moci se samo gledat i plakat.
Tko god ne vjeruje neka pogleda Unheaven benchmark gdje se ljepo vidi da cim se ukljuci tesalizacija detaljnost drasticno raste a framerate drasticno pada
Sad suprotno onome sto vecina ljudi misli udar na stream procesore je minimalan tj graficka ne izracunava gotovo nista vise nego sto je do tada, ali do usporavanja dolazi zbog toga sto usljed ogromnog povecanja komleksnosti scene automatski se strasno povecava zauzece memorije i bandwidtha.

...it’s the small details that help blur the lines between animation and photo realism, but more detailed characters can result in memory, bandwidth and storage issues...

Sama 2900 serija je na kraju i to ponajvise zahvaljujuci microsoftu i nvidiji ali i zbog nesposobnosti tadasnje amd-ove uprave i PR-a(duga je to prica i mislim da sam je vec jednom ispricao) zavrsila kao totalni fijasko. Na kraju su imali neupotrebljiv tesalator (izvan api-a) ogromnu propusnost (koja im realno vise nije trebala), ogroman i skup chip, strasno zagrijavanje i potrosnju pod opterecenjem.
Realno za onaj broj stream procesora, bez upotrebe tesalatora 256 bitna sabirnica je i vise nego dosta.
Da je tome tako nabolje se vide iz 3870 koja je gotovo nista druga doli 2900xt prebacena na finiji proces sa skresanom 256 sabirnicom.
Da ironija bude veca ta jedna od trzisno najgorih kartica u povijesti s inzinjerske strane(izuzmemo li porodjajne muke)je jedna od boljih/inovativnijih.

Citiraj:

Autor thedream (Post 1537993)
... Da su na neki nabrijaniji DDR3 nalupali tih 512SP-a sa 512bit busom,pitanje pod a) je li DDR3 sposoban prožvakati takvu sabirnicu i obrnuto,tj. iskoristiti ju maksimalno, i pod b) nije pitanje,nego vidoviti milan izjava,kako bi se nosilo sa 256bit + 4.8ghz DDR5 kombinacijom ATi-ja, osobno smatram vrlo dobro,čak da bi se i iznenadili...

Znas kako bi se nosio, nikako:D
Koliko sam ja uspio saznat trenutno GDDR5 chipovi su trenutno cca. samo 20% skuplji u odnosu na GDDR3 dok su im potrosnja i zagrijavanje manji, imaju duplu vecu propusnost i kao sto je netko spomenuo John Doe ce prije iskesirat za kutiju s natpisom ddr5 nego za onu s ddr3.. Sve u svemu koliko je GDDR4 bila promasen slucaj toliko je opcija s DDR5 must have. Jedine poteskoce s njom su sto je za nju potrebno redizajnirati memorijski kontroler i sto ima veci broj kontakata tj. pinova sto relativno komplicira ugradnju.

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1537991)
Pa fora je zlatna sredina između brzine memorije i memorijske propusnosti. Ali, puno je lakše napraviti širu sabirnicu (i skuplje), nego srediti bržu memoriju. Zato je ATi imao jeftiniji čip sa 4xxx serijom od nvidia G2xx serije.

Da to sa sabirnicaom definitivno stoji premda to nije bio jedini a bogami ni glavni razlog atijeve "jeftinoce"
Evo iz ovog grafa se ljepo vidi glavni problem nvidije u zadnje vrijeme i zasto je nvidija od kad se pojavio cypress u umjetnoj nestasici sa gt200 cipovima
http://img191.imageshack.us/img191/1936/grafr.jpg

Nazalost nisam pronaso konkrentne brojeve za 48xx seriju ali ako je die edge(duljina brida) za nju samo 14mm a cijena 55 nm wafera 4000$ lako je zakljuciti da je chip bagatela.
Evo ovdje kalkulatora kojim je ovo racunato, pa ako netka skuzi kako njime baratat neka javi :)
http://mrhackerott.org/semiconductor...tor/Input.html

Jos nesto amd/ati zbog svoje suradnje i partnerskog odnosa s TSMC-om na razvijanju finijih proizvodnih procesa (uvijek su atijevi chipovi prvi koji prelaze na manji tj. oni su u neku ruku i pokusni jer se na njima usavrsava i debugira novi node) ima s njima poseban ugovor u koji je ukljucena neka vrsta zastitne klauzule.
Pojednostavljenim rijecnikom amd za razliku od svih ostalih TSMC parnera ukljucujuci tu i nvidiju ne placa wafere vec funkcionalane chipove tako da njih za razliku od nvidije trenutacni yield show puno manje brine.
Doduse izgubili su zbog njega na mogucem ekstra profitu jer im kosooki sve do nedavno nisu bili u stanju isporucit chipova koliko su ih ovi bili sposobni prodat.

Gledajuci sve ovo covijek bi pomslio da je nvidje propala firma, ali nije sve tako crno za nvidiju. Gadne probleme s zagrijavanjem su rijesili doslovno izrezivanjem dva clustera iliti po nvidiji streaming multiprocessora(2x32SP) iz dizajna i u principu time instant smanjili temperature potrosnju za nekih cca 10%, bubam sa nekih 100C na 90C :D
http://img709.imageshack.us/img709/2539/blockgo.jpg
lako moguce, u biti je najvjerojatnije da zbog nedostatka vremena zapravo ta dva clustera nisu ni izbacili iz dizajna vec su ih samo onesposobli da smanje potrosnju. Kad bolje rjese hladjenje ili ako predju na finiji proces izrade samo ce ih opet ukljucit nazad.

Takodjer imat ce ogromnu prednost u propusnosti zahvaljujuci 384 bitnoj sabirnici, sad koliko ce to iskoristit ostaje da vidimo.
Gore se ljepo vidi da kako je memorijski kontroler (DRAMI/F) rijesen u 6 segmenata po 64 bita i da zauzima relativno dosta mjesta chipu, doduse ne toliko (zbog manjeg procesa izrade) koliko je recimo zauzimao kod G80 ) ali ipak zauzima a bogami i trosi

Takodjer sto se tice yielda kod G300 i placanja chipova gotovo sam siguran da ce TSMC morat progutat nvidijino govno i to jos sa smijeskom na ustima da se ovi slucajno ne osjete uvrijedenim.
Zasto? Eto zasto http://www.globalfoundries.com/
Novac od nafte radi cuda jos pogotovo kada se skuzi da te nafte nece biti vjecno i da treba u nesto ulozit a ne samo trosit.
Vec sad imaju testne 28nm wafere dok prozvodnja krece na ljeto, kompletno prebacuju dresdenske fabove na 32 i 28nm, krenuli su s izgradnjom faba u okolici New Yorka , kupili su treceg najveceg nezavisnog proizodjaca poluvodica Chartered Semiconductor(samo su TSMC i UMC bili ispred), pripremaju papirologiju za najveci i najnapredniji fab u okolici Abu Dhabija, ono igraju s miljaradama kao rusi s miljunima:)
Izgleda da su vec sad kod njih dobar dio proizvodnje prebacili Qualcomm, STMicroelectronics, Broadcom, ARM navodno se sprema i Toshiba i to sve vise manje naustrb TSMC.
Jos sad kad vidim da ce do 2012 nvidijina tegra nalazit u svakom novom vozilu iz wolksvagen grupe, ma lizat ce oni njima ako zatreba i ono mjesto koje sunca vidjelo nije:D

Jackson 15.01.2010. 13:31

+1

Strašan post.

Halos 15.01.2010. 14:06

+1

Uf, nema...izrsno :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:41.