PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Telemach - Optika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308323)

Stipest 24.12.2021. 15:41

Citiraj:

Autor Prezime (Post 3571260)
Na HT-u i A1 ovisi koji stream te zanima. Ping je meni na HT-u na 500/250 uvjek 1-2ms. Brzina prema Neflix serverima nije mi nikad ispod 400/180 uz ping cca 10-16ms
Netflix UHD, a ponekad i HD stream-ovi stekaju u "prime time" terminima (petak i subota uvecer), iako su brzine na optici uvjek na max zakupljenim vrijednostima.
Ocu reci da stekanje doticnih stream-ova nije samo do "brzina" na optici, nego ovise i o dostupnosti bandwidth-a prema Netflix serverima. Nama u HR su dostupna tri servera i dogodi se da u spomenutim trenucima povremeno stekaju.

Koristim Netflix i HBO GO više godina, od nedavno i EON, i nikad, ali baš nikad mi nije zaštekala slika, u bilo koje doba dana ili noći. Imam 150 Mbit/s od A1. TV je spojen žično, ali ne znam da iti jedan TV ima 1Gb LAN port. Svi imaju 100 Mbit port, pa je tako i brzina ograničena na tih do 100 Mbit/s.
https://www.youtube.com/watch?v=PIef8iRZhLE

Marko :) 24.12.2021. 17:52

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3571239)
Je li se ovo ikome više dešava, tko ima nekog od ova tri velika operatera? Osbno, ne vjerujem.

Citiraj:

Autor Prezime (Post 3571260)
Na HT-u i A1 ovisi koji stream te zanima. Ping je meni na HT-u na 500/250 uvjek 1-2ms. Brzina prema Neflix serverima nije mi nikad ispod 400/180 uz ping cca 10-16ms
Netflix UHD, a ponekad i HD stream-ovi stekaju u "prime time" terminima (petak i subota uvecer), iako su brzine na optici uvjek na max zakupljenim vrijednostima.
Ocu reci da stekanje doticnih stream-ova nije samo do "brzina" na optici, nego ovise i o dostupnosti bandwidth-a prema Netflix serverima. Nama u HR su dostupna tri servera i dogodi se da u spomenutim trenucima povremeno stekaju.

Znam da je prije bilo priče kako na HT-u radi zagušenja linkova negdje u Njemačkoj dolazi do štekanja manje legalnih streamova, ali i problema s igrama (visok ping, packet loss) u prime time-u.

Marko :) 27.12.2021. 19:55

Telemach preuzima Optimu—sada i službeno...

https://www.bug.hr/preuzimanja/telem...telekoma-24912

torq1337 05.01.2022. 11:31

Ahoj ahoj, naletio u nadi da ga već netko ima al eto i mene.

Stanujem u Novom Zagrebu, kod bundeka u nedugo su nam kroz zgradu proveli optiku od telemacha, lijepa kutijica stoji isprad ulaza. Uglavnom, trenutno sam na T-comu cca 14mjeseci, od čega sam imao 12 mjeseci otvoren kvar zbog problema s PINGom kao što Marko kaže. Ping bi navečer bio oko 70 80 prema frankfurtu, što je fucking nightmare jer je ono 90% servera u tom smjeru :)

Anyways, in general sam zadovoljan s T-Comom jer imam 1Gbit i plaćam oko 220kn, al napet mi je i Telemach jer bi ga mogao jeftinije plaćati obzirom na količinu brojeva koju imam.

Eh sad, kad sam izlajao sve ove beskorisne informacije, veselim se nekom REVIEW-u.

Marko :) 05.01.2022. 16:16

Citiraj:

Autor torq1337 (Post 3574159)
Ahoj ahoj, naletio u nadi da ga već netko ima al eto i mene.

Stanujem u Novom Zagrebu, kod bundeka u nedugo su nam kroz zgradu proveli optiku od telemacha, lijepa kutijica stoji isprad ulaza. Uglavnom, trenutno sam na T-comu cca 14mjeseci, od čega sam imao 12 mjeseci otvoren kvar zbog problema s PINGom kao što Marko kaže. Ping bi navečer bio oko 70 80 prema frankfurtu, što je fucking nightmare jer je ono 90% servera u tom smjeru :)

Anyways, in general sam zadovoljan s T-Comom jer imam 1Gbit i plaćam oko 220kn, al napet mi je i Telemach jer bi ga mogao jeftinije plaćati obzirom na količinu brojeva koju imam.

Eh sad, kad sam izlajao sve ove beskorisne informacije, veselim se nekom REVIEW-u.

A znači taj problem s pingom i zagušenjem linkova prema Njemačkoj još uvijek nije riješen? Pa taj problem je prisutan već sigurno više o 7 godina. :D

Također čekam neki detaljniji review. Volio bih vidjet brzinu prema van RH, popularnim destinacijama (London, Frankfurt, Amsterdam, Dublin itd.), traceroute prema Google-u, Facebook-u, Amazonu, Microsoft i sličnim popularnim davateljima usluga, te MTR da vidimo ako se i gdje pokazuje packet loss. To bi bilo idealno sve napraviti u prime time-u, kada je najviše ljudi doma i na internetu jer je tada opterećenje i najveće, pa ako će bit nekih probelma, bit će tada.

Ovo surfanje 24sata, Facebook i mail, to radi odlično i na internetu s 200ms pingom, te brzinom od 10 Mb/s, pa to i nije neko preveliko mjerilo. Traceroute i MTR su pravi testovi jer ako oni pokazuju loše rezultate, visok ping prema popularnim destinacijama ili čak poveći packet loss, gaming je na takvom internetu nemoguć.

Stipest 08.01.2022. 13:37

Je li misle oni ići van Zagreba sa optikom i kad?

Marko :) 08.01.2022. 15:41

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3574842)
Je li misle oni ići van Zagreba sa optikom i kad?

Misle, još prije mjesec dana objavljeni su planovi za izgradnju optičke mreže u Bulevaru u Zadru.

Objava namjere gradnje Bulevar 1 DČ4

Objava namjere gradnje Bulevar 2 DČ5

I kad smo već kod optike, objavljeni su planovi za izgradnju optičke mreže u Dugavama i Travnom.

https://telemach.hr/podrska/opci-dok...amjere-gradnje

Exomaniac 12.01.2022. 13:05

S tim kartama vrlo precizno paze da ne bi slučajno pokrili i dijelove s kućama :D

Možda HT nije neka sreća al oni barem generalno kad rade fino potegnu komad po cijelom kvartu. Ovo od Telemacha je baš precizno pokrivanje onih baš najgušćih dijelova zasad.

Marko :) 12.01.2022. 18:02

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3575974)
S tim kartama vrlo precizno paze da ne bi slučajno pokrili i dijelove s kućama :D

Možda HT nije neka sreća al oni barem generalno kad rade fino potegnu komad po cijelom kvartu. Ovo od Telemacha je baš precizno pokrivanje onih baš najgušćih dijelova zasad.

Mislim da je stvar u tome što nemaju dopuštenje HEP-a da koriste njihove bandere za postavljanje optičkog kabela. HT i A1 imaju dopuštenje, pa ni ne čudi što optiku grade i po kućama.

Ove što žive u kućama ništa ne košta pitat mogu li i njima provest optiku ako se odluče za njihovu uslugu.

Exomaniac 12.01.2022. 20:15

Ovisi gdje. U Zagrebu po ovome šta su postavljali ima solidan dio gdje ima DTK

kopija 13.01.2022. 05:20

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3576035)
Mislim da je stvar u tome što nemaju dopuštenje HEP-a da koriste njihove bandere za postavljanje optičkog kabela. HT i A1 imaju dopuštenje, pa ni ne čudi što optiku grade i po kućama.

Ove što žive u kućama ništa ne košta pitat mogu li i njima provest optiku ako se odluče za njihovu uslugu.

Netreba ti "dopuštenje" nego moraš platiti naknadu za korištenje bandere.

quazar912 13.01.2022. 08:38

Citiraj:

Autor kopija (Post 3576151)
Netreba ti "dopuštenje" nego moraš platiti naknadu za korištenje bandere.

Aha to je u redu i dobra poslovna politika,
a kad ja nešto imam privatno i ne želim to posudit nekom. onda sam škrt i bezobrazan i ne želim pomoć drugome :D

bed-boy11 13.01.2022. 09:04

Kod Poljanica pokrivaju i jednu ulicu s kućama. Vidio sam da na bandere postavljaju kabel.

Marko :) 18.01.2022. 15:19

https://telemach.hr/eon-trio-paketi

Internet+telefon+televizija+TIDAL = 224 kn/mj. za postojeće korisnike uz ugovornu obvezu na 24 mj.

Stipest 18.01.2022. 16:04

Citiraj:

Autor Marko :) (Post 3577561)
https://telemach.hr/eon-trio-paketi

Internet+telefon+televizija+TIDAL = 224 kn/mj. za postojeće korisnike uz ugovornu obvezu na 24 mj.

Za tri kvarta u Zagrebu :fuming:

Marko :) 18.01.2022. 18:54

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3577574)
Za tri kvarta u Zagrebu :fuming:

Uskoro više u Zagrebu i dva u Zadru. :D

James Dean 18.01.2022. 23:04

koji kvartovi su u pitanju?

johnsmith 18.01.2022. 23:27

Citiraj:

Autor James Dean (Post 3577683)
koji kvartovi su u pitanju?

Ovdje proskrolaj nabrzinu https://telemach.hr/podrska/opci-dok...amjere-gradnje

njuskalo 19.01.2022. 11:56

Dali se public IP nalazi iza CG NAT-a? Ako da, dali je moguće zatražiti da se to ugasi (kao što je moguće na A1)?

dnb 20.01.2022. 13:03

Citiraj:

Autor njuskalo (Post 3577788)
Dali se public IP nalazi iza CG NAT-a? Ako da, dali je moguće zatražiti da se to ugasi (kao što je moguće na A1)?

WAN IP u routeru je jednak Public IP-u, tak da se optička usluga ne nalazi iza CGNAT-a (barem kod mene je trenutno takvo stanje, hoće li kad doći do promjena bez najave, kao kod A1 - ne znam:) )

Mario92 20.01.2022. 13:13

Ja sam bil iza CG NAT-a, moral sam tražiti prek maila SZK da me maknu

njuskalo 20.01.2022. 14:30

Super, bitno da se može zatražit da me maknu ako budem iza CGNAT-a.
Zatražio sam upravo uvođenje usluge (EON trio paket). Dobio sam ponudu 6 mjeseci za kunu jer su doveli svoju optiku, 3 mjeseca za kunu ide ako moraju koristit HT-ovu optiku (vjerojatno samo onaj dio po zgradi, kod mene nema HT-a već samo A1 (koaksijalci po zgradi) i sad Telemach s optikom u stan ulazi.
Čak i kad platim penale A1, računam nekih 300kn, i dalje sam u dobrom plusu s ovom ponudom, a i kad istekne promocija ostane 10kn jeftinija cijena nego sad imam na A1, i 5 puta brži net.

Stipest 20.01.2022. 15:35

Citiraj:

Autor njuskalo (Post 3578143)
Zatražio sam upravo uvođenje usluge (EON trio paket). Dobio sam ponudu 6 mjeseci za kunu jer su doveli svoju optiku, 3 mjeseca za kunu ide ako moraju koristit HT-ovu optiku (vjerojatno samo onaj dio po zgradi, kod mene nema HT-a već samo A1 (koaksijalci po zgradi) i sad Telemach s optikom u stan ulazi.

Nema šanse da koriste HT-ovu optiku. Pa nudili bi onda to svugdje, a ne samo u par kvartova u ZG. Ja imam HT (Iskon) optiku do stana i na upit su mi rekli da usluga nije dostupna nigdje u Splitu, a u Splitu ima dosta HT-ove optike. To mora biti njihova optika do stana. Jedino što po zgradam koriste kanalice od A1, iako se A1 žestoko buni, ali tako je HAKOM presudio da imaju pravo.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...abele-15112839

njuskalo 20.01.2022. 15:59

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3578171)
Nema šanse da koriste HT-ovu optiku. Pa nudili bi onda to svugdje, a ne samo u par kvartova u ZG. Ja imam HT (Iskon) optiku do stana i na upit su mi rekli da usluga nije dostupna nigdje u Splitu, a u Splitu ima dosta HT-ove optike. To mora biti njihova optika do stana. Jedino što po zgradam koriste kanalice od A1, iako se A1 žestoko buni, ali tako je HAKOM presudio da imaju pravo.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...abele-15112839

Tako mi je rekao agent preko telefona, da mora provjerit dal je baš njihova optika uvedena u zgradu ili moraju plaćat najam HT-u i da o tome ovisi 3 ili 6 mjeseci za kunu. Ako je on mene lagao onda i ja ovdje lažem :fiju:
Ovo za kanalice mi je isto rekao da im je HAKOM dozvolio jer sam pitao na koji način će razvući optički kabel da se znam pripremiti na bušenje i štemanje :D
Sva sreća pa je kod mene ful jednostavno (not), A1 koaksijalac iz haustora dolazi do kutije u spavaćoj sobi (vanjski zid najudaljeniji od haustora), pa onda drugim bužirom kroz spavaću sobu ide do kutije u dnevnoj, da bi na kraju iz te kutije došao na suprotan zid, kanalicom koja ide uza strop (postavljali A1 tehničari kad sam prvi put uzeo uslugu), na kojem se zapravo nalazi router/TV/radni stol :goood:

dnb 20.01.2022. 16:34

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3578171)
Nema šanse da koriste HT-ovu optiku.

ima ima šanse, ja sam na Telemachu a infrastrukturu u zgradi je radio HT. Došao tehničar iz Telemacha i proveo dio po stanu, od ulaznih vrata do routera ;).

Stipest 20.01.2022. 17:40

Citiraj:

Autor dnb (Post 3578186)
ima ima šanse, ja sam na Telemachu a infrastrukturu u zgradi je radio HT. Došao tehničar iz Telemacha i proveo dio po stanu, od ulaznih vrata do routera ;).

Ne vidim razloga zašto onda ne nude to svugdje? Barem optike od HT-a ima povučene skoro svugdje. Ponavljam, Split je velikom većinom pokriven optikom od HT-a, a Telemach ne nudi svoju uslugu nigdje ?!

Exomaniac 20.01.2022. 18:05

Ma on misli na dio po stubištu. Ono što tamo provuče bilo koji telekom je tehnički vlasništvo stanara. Ali prvo mora Telemach doći do stubišta nekako :D

Stipest 20.01.2022. 20:10

Ni po stubištu ne koriste optiku od HT-a. Zašto bi se onda svađali sa A1 da im dozvole da provlače SVOJU optiku, kroz njihove kanalice.

Marko :) 20.01.2022. 20:40

Čekajte, a što je s onima koji imaju već provučen optički kabel u stanu? Sad sam na A1 (kabel je proveo Amis još davno). Hoće li oni koristiti taj kabel ili će provlačiti novi?

njuskalo 20.01.2022. 20:59

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3578234)
Ni po stubištu ne koriste optiku od HT-a. Zašto bi se onda svađali sa A1 da im dozvole da provlače SVOJU optiku, kroz njihove kanalice.

Možda je stvar u tome što A1 provlači koaksijalce a ne optiku?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:49.