PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   F1 sezona 2020 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=301855)

draksa 05.03.2020. 15:39

Lako moguće da je Ferrari nekako zaobišao taj prvi senzor onih par utrka di su bili najbrži (od Spa do Austina) i onda kad je FIA ugradila drugi senzor da su primjetili pad snage na motoru. U tom slučaju nemaju konkretne dokaze da je Ferrari varao, ali isto tako imaju dokaze da vjerojatno jesu.

Mljac 05.03.2020. 15:40

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3385182)
Čmarko ga isto sere da je spušio drugo mjesto zbog toga pa sad oće 24 milja. Mogo je angažirat boljeg drugog vozača umjesto Gaslyja i Albonca pa bi bio drugi u WCC.

Ovako je stvarno jadniji nego što inače je.

Sad još nek otkazu pol sezone radi corone onda stvarno u 3pm i formula :fuming:

igofanatic 05.03.2020. 15:55

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3385178)
DAS (Mercedes) je izum kao što je bio i Flex floor (Ferrari), F-Duct (McLaren), Double floor diffuser (BrawnGP), Exaust-blown diffuser (Red Mulj), Mass Dumper (Renault)... i da ne nabrajam Williamsove i Benettonove gadgete iz 90tih.

Sve su to inovacije timova zbog kojih su drugi plakali i cvilili kad nisu ili uspjeli kopirati ili su kopirali ali nije dobro ispalo.

Zato kažem da DAS nema nikakve veze sa kompromisima sa Ferrarijem nego jednostavno su pustili da to da ljudima ne propadnu milijuni love u razvoju. Svi ovi gadgeti koje sam nabrojao su zabranjeni krajem te sezone ili krajem slijedeće od kad su uvedeni ili u slučaju Mass Dumpera usred sezone. I eto DASa nema na godinu :)

Svi oni savijaju pravila do besvjesti. I ako prođe, prođe.

slažem se da svi traže način kako koju desetinku po krugu ugrabiti.

a kaj se DAS tiče, to je direktno uplitanje u ovjes, odnosno geometriju. bez obzira kaj je to mehanički, nije po pravilima da se geometrija smije narušavati. ima članak pravilnika o tome.

samo opet ponavljam, ako je merc htio pokrenuti tužbu, onda su trebali puno ranije. To je ona priča, da naprave nestabilnost u ferrariju, jer očito nemaju dovoljno jak bolid, pa da se osiguraju ovakvim neredom.

ali ajde da vidimo koliko će im to sve pomoći da pobijde sve. ako im koronica dopusti. :)

Brko 05.03.2020. 16:08

Citiraj:

Autor draksa (Post 3385187)
Lako moguće da je Ferrari nekako zaobišao taj prvi senzor onih par utrka di su bili najbrži (od Spa do Austina) i onda kad je FIA ugradila drugi senzor da su primjetili pad snage na motoru. U tom slučaju nemaju konkretne dokaze da je Ferrari varao, ali isto tako imaju dokaze da vjerojatno jesu.

To ti je ono ko onaj vic kad deda priča unuku kak je u njegovo vrijeme bilo sve jeftino. A sad ima previše kamera :D

Šta je mazno, mazno je. Tako i Ferkan.

Roso 05.03.2020. 16:12

Citiraj:

Autor igofanatic (Post 3385194)

a kaj se DAS tiče, to je direktno uplitanje u ovjes, odnosno geometriju. bez obzira kaj je to mehanički, nije po pravilima da se geometrija smije narušavati. ima članak pravilnika o tome.

Onda možeš reć i da je okretanje volana i smjera prednjih kotača uplitanje u ovjes? DAS radi upravo to, zakreće kotače. Po meni je bez dileme regularan, jedino di bi ga drugi mogli ić rušit je sigurnosni aspekt, npr,. tvrdit da kod kreša može oslijedit vozača i sl. Ništa od toga...

Gigi1 05.03.2020. 16:22

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3385182)
Čmarko ga isto sere da je spušio drugo mjesto zbog toga pa sad oće 24 milja. Mogo je angažirat boljeg drugog vozača umjesto Gaslyja i Albonca pa bi bio drugi u WCC.

Ovako je stvarno jadniji nego što inače je.

ok je to, na stranu sto cmarko inace kenjaka, ali meni je ovo sasvim ok, realno ako je ferkan varao(a 99% da je samo je pitanje dokaza/volje fie) onda ne samo da RB treba dobiti pare, nego i sve momcadi koje su završile ispod ferkana, tj pomaknut ih za jedno mjesto gore i prema tome dati lovu.

s druge strane koliko je npr mcl spušio love od moguceg marketniga da su im se vozaci koji put popeli na postolje, a bome su se i mogli popeti ohoh puta kad se vet i lcl maknu iz poretka.

ukratko, ocekujem da ce i druge momcadi imati izjave u slicnom pravcu kao i cmarko.

igofanatic 05.03.2020. 16:27

Citiraj:

Autor Roso (Post 3385200)
Onda možeš reć i da je okretanje volana i smjera prednjih kotača uplitanje u ovjes? DAS radi upravo to, zakreće kotače. Po meni je bez dileme regularan, jedino di bi ga drugi mogli ić rušit je sigurnosni aspekt, npr,. tvrdit da kod kreša može oslijedit vozača i sl. Ništa od toga...

zbilja? ja mislio da je sve to zavareno. lool
šalim se.
drugo je zakretanje kotača volanom kolega. ovo je promjena geometrije, ili ti toe.
https://qph.fs.quoracdn.net/main-qim...3e4ade29482564

to uvelike pomaže kod perfomansi na ravnome, odnosno u zavojima. zato se autima tako radi geometrija da dobe kompromis u zavojima i ravno.
k tome je pravilo da se po ovijesu ne dira od qual do završetka trke. što znači, da kada je recimo kišan vikend, odnosno ne zna se dali je qual ili race bolje podesiti za kišu ili neki kompromis napravi između, tako da imaju dobre rezultate. mnogi se tu kockaju. i upravo zbog tog pravila se ne može prčkati po ovjesu. a ovo je direktno na stazi prčkanje po ovjesu.
k tome, to vjerujem da je skroz nelagodno za korištenje.

a dodatno je pitanje dali to uopče LH i bota mogu do kraja apsolvirati, jer je to drugačiji stil vožnje koji trebaju nanovo učiti. moglo bi biti svega u bliskim borbama na stazi sa ostalima ako se ne prilagode na taj sistem.

PS
zaboravio sam dodati, da sa tim pomicanjem kotača ponajviše bi trebalo utjecati na smanjenje trošenja guma. graining. a znamo da je to mečki najveća boljka.

igofanatic 05.03.2020. 16:37

Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3385203)
ok je to, na stranu sto cmarko inace kenjaka, ali meni je ovo sasvim ok, realno ako je ferkan varao(a 99% da je samo je pitanje dokaza/volje fie) onda ne samo da RB treba dobiti pare, nego i sve momcadi koje su završile ispod ferkana, tj pomaknut ih za jedno mjesto gore i prema tome dati lovu.

s druge strane koliko je npr mcl spušio love od moguceg marketniga da su im se vozaci koji put popeli na postolje, a bome su se i mogli popeti ohoh puta kad se vet i lcl maknu iz poretka.

ukratko, ocekujem da ce i druge momcadi imati izjave u slicnom pravcu kao i cmarko.

ako će se tako reagirati, onda bi trebalo pročešljati sve sezone prije, pa da vidimo koliko će govana isplivati na površinu.
a da ne velim da su svi zaboravili sumnjivosti oko pirelli/mečka, odnosno kako su prijašnjih sezona gume jedino ili naj više odgovarale mečki. ok, da. zato jer je mečka napravila bolid prema tim gumama. pitam se samo kako su znali da će baš takve gume dobiti. i tako nekoliko sezona.
ne sječam se točno, ali je ono i bila neka afera sa zakretanjem zadnjih kotača na mečki u nekoj od sezona.
nisam neki analitičar, odnosno ne pamtim sve, ali dalo bi se toga dosta izčupati.

bolje da se ne pačamo tamo di nam nije mjesto svi zajedno.

Roso 05.03.2020. 16:39

Možemo se mi ovdje nabacivati terminima do mile volje. Toe se podešava zakretanjem kotača oko iste osi kao i skretanje volanom, okomitom osi, z. Po meni je to najvažnije u cijeloj priči. Npr, camber bi bio nešto drugo, zakretanje kotača oko horizontalne osi, u ovom slučaju y.

Slobodno me ispravi ako griješim :chears:

igofanatic 05.03.2020. 16:47

nepotrebno da se mi oko toga mučimo svi skupa, kad će i onako oni sve odlučivati. a mi se samo možemo ježiti ovako jedni na druge zbog njihovih glupiranja.

begi 07.03.2020. 20:18

Upravo gledam i snimam "F1 - GP Confidental" na SK 3 HD, super emisija. Sve o tehnikalijama u F1. Obavezno negdje pronaći i pogledati...

aski 08.03.2020. 13:49

Bahrein samo na TV-u. Nema gledatelja u toj pustari zbog korona virusa.

Upravo izaslo na Autosportu.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

nub 08.03.2020. 14:04

1 privitaka
Evo ni Luji nije svejedno

Brko 08.03.2020. 14:36

Citiraj:

Autor aski (Post 3385872)
Bahrein samo na TV-u. Nema gledatelja u toj pustari zbog korona virusa.

Upravo izaslo na Autosportu.

A dobro, nije da čujemo publiku i navijanje :)

aski 08.03.2020. 15:30

True, ali opet izgleda grdo.

Podjednako ko i Indy 2005. 6 bolida i sacica ljudi na tribinama.

Brko 08.03.2020. 15:32

Paaaa, bolje utrka bez gledatelja nego gledatelji brz utrke ili više od pola bolida ako već moram birat :)

pci_e3x 08.03.2020. 22:06

Citiraj:

Autor begi (Post 3385727)
Upravo gledam i snimam "F1 - GP Confidental" na SK 3 HD, super emisija. Sve o tehnikalijama u F1. Obavezno negdje pronaći i pogledati...

je li to ovo?

https://www.amazon.com/GP-Confidenti.../dp/B06ZYM3Q32

begi 09.03.2020. 18:24

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3385997)

Ne, ovo je emisija za ovu sezonu. Ima sve o Ferariju (bolid), Mercedesu (DAS) itd. Komentatora biraš hr, sr, slo. Realizacija Sport klub. Imam snimljeno, ali je problem što fajl možeš gledati samo preko Total resivera.

Večeras u 19,55 ide repriza na Sport klub 3. Pokušaj pronaći live strim.

http://www.jagledam.com/Sport-Klub-3-SR-uzivo-stream

pci_e3x 09.03.2020. 20:05

Citiraj:

Autor begi (Post 3386216)
Ne, ovo je emisija za ovu sezonu. Ima sve o Ferariju (bolid), Mercedesu (DAS) itd. Komentatora biraš hr, sr, slo. Realizacija Sport klub. Imam snimljeno, ali je problem što fajl možeš gledati samo preko Total resivera.

Steta.. ne stignem sada pogledati, radije bih posudio u nekoj videoteci..
sckako hvala na info!

Gigi1 10.03.2020. 10:30

Citiraj:

Autor begi (Post 3386216)

možes li ukratko napisati neki zakljucak bar za prve tri momcadi?

begi 10.03.2020. 13:36

Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3386386)
možes li ukratko napisati neki zakljucak bar za prve tri momcadi?

Ovo je bila kratka emisija, ali zato ne propustite emisiju koja ide u Četvrtak na
Sport klub 1 od 16-18h., a zove se "U susret startu F1". Tu će biti dovoljno
informacija da steknemo bolji uvid u stanje pripremljenosti ekipa.

Brko 10.03.2020. 19:52

Evo je i u Melburnu :(

begi 11.03.2020. 14:00

Upravo riješio neke nedoumice. Naime zadnji godina sam pratio F1 putem Sportkluba. Odjednom vidim informaciju da isti ne prenosi ovu sezonu. Međutim prenos je preuzela
Nova sport HD. Prenosiće sve treninge, kvale i utrku. Dakle nema spavanja Petak jutro.
Toliko za info.

xlr 11.03.2020. 14:02

https://f1.pulsmedia.hr/46671/f1-tv-...vn-australije/

Brko 11.03.2020. 21:24

https://www.grandprix247.com/2020/03...ri-settlement/

A ko bi drugi...

Nikky 11.03.2020. 22:14

Eh sad tebe, i tamo funkcionira sistem zovi / imam čovika 😀

HCS 12.03.2020. 12:30

https://www.motorsport.com/f1/news/m...q1rqaSX-meru3I

Pocelo je lagano, bas super.

Brko 12.03.2020. 12:34

Nema utrke u nedjelju.

Lewis 12.03.2020. 12:38

Ode sezona, to ce sve biti otkazano sad :(.

Kolko sam cito jso 4 covjeka iz HASSa su u karanteni cekaju rezultate.

Brko 12.03.2020. 12:41

Ovo su svi jedva dočekali osim Mercedes/Hamilton fanova.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:17.