PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Iskustva s IT trgovinama (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=66)
-   -   EU se bliži, a cijene? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=215143)

coconut 02.07.2013. 10:36

Izračun je prilično logičan. Naime, zakon je propisao da tvrtke koje imaju promet s nekom zemljom veći od xy EUR godišnje (mislim 250k), moraju obračunavati pdv zemlje u koju šalju paket. Obzirom da Amazon je takva tvrtka zato ti na 60 EUR ide naš pdv.
Kako god okreneš, ispasti će ti jeftinije nego kod nas.

windfucker 02.07.2013. 10:47

Citiraj:

Autor SilentException (Post 2423792)
Moj Njemački temelji na "danke schon" i "ja schnell", sa Amazon.de sam kupio prvi put prije jedno 4,5 godina i nisam imao nikakvih problema :) Ajde, baš su jednostavni za razumjet :D

Ono što vjerujem malo buni sve je izračun cijene na kraju narudzbe ali i to je jako jednostavno.

Recimo da artikal dode 50€ a poštarina 10€ (sve bez poreza). Sad ima 2 mogućnosti: slanje izvan EU ili unutar EU. Za van EU, Amazon će automatski računati sve poreze i špedicije tako da će paket samo stići bez muke. Ali od jučer je za HR malo drugačije: Amazon će na cijene bez poreza, u ovom slucaju 60€ dodati još PDV 25%, dakle ukupna cijena je 75€. Ukoliko bi isti artikal naručivali u Sloveniju, ukupna cijena bi bila 73.2€ (DDV 22%) a za Njemačku 71.4€ (MwSt 19%). U biti bi za Slo ili Njemačku ukupan iznos vjerovatno bio još manji zbog niže poštarine ali zbog jednostavnosti računam sa istim iznosom poštarine 10€. To je sve :)

:eek:
Čekaj malo, kada ja ukucam amazon.de, i tražim npr. ovo, što košta sa uključenim njem.porezom (MwSt) 436,47EUR, trebam odbiti 19%MwSt, dodati 25%PDV+ cca 10EUR poštarine i to je to?

Hebemu, pa onda sam ja dobro shvatio, u prvome postu sam tako i napisao...
OMFG, šta je sada na kraju točno?!
:stoopid::stoopid:

@coconut: sada me i ti zbunjuješ :D, jer...
Citiraj:

Autor coconut (Post 2423538)
Da skratimo - ako nešto naručuješ iz EU (bilo koja zemlja), platiš koliko košta i to je to. Nema carine, nema pdv (ni njegovog povrata). Pri kupnji ti si platio MwSt, IVU ili VAT tj. stranjski pdv, a u EU nema duplog oporezivanja niti povrata poreza između njihovih članica.

I da, u tome slučaju po zadnjemu tvome postu ti baš i nije neka bajna ušteda, osim ako nisu neke hebačke akcije (npr. za MSI gtx770 u amazonu razlike gotovo i nema u odn. na naše web shopove, ma ispod 100kn... )

coconut 02.07.2013. 11:03

Amazon je specijalan slučaj jer spada pod odredbu koju sam naveo tj. da ima promet sa HR veći od xy EUR. Da se radi o nekoj drugoj firmi, platio bi tih 436 EUR+poštarina. Uostalom, probaj naručiti pa ćeš vidjeti što ti ispada na kraju.

windfucker 02.07.2013. 11:26

Citiraj:

Autor coconut (Post 2423814)
Amazon je specijalan slučaj jer spada pod odredbu koju sam naveo tj. da ima promet sa HR veći od xy EUR. Da se radi o nekoj drugoj firmi, platio bi tih 436 EUR+poštarina. Uostalom, probaj naručiti pa ćeš vidjeti što ti ispada na kraju.

Mislim da bi bilo pošteno reći: sve iole pouzdane firme sa korektnim cijenama u EU jesu taj poseban slučaj, tako da...

EDIT: Evo probao naručiti, registrirao se i izbacuje mi grešku, da se navodno proizvod ne može poslati na tu adresu (barem po google translator-u) :lol2:

Mad_Duke 02.07.2013. 11:26

Znači, ja sada mogu legalno otići u švabiju, naručiti sa Amazona tamo i platiti švabski pdv i onda se vratiti sa tim doma. Ali u slučaju da poštom naručujem moral bum platiti umjesto švabskog naš pdv.

Znači, isto kao i sada samo kaj si prije morao muljati na granici, a sada pokažeš račun iz švabije recimo.

windfucker 02.07.2013. 11:30

Čini se baš tako :)
(tj.::()

Old Iggy 02.07.2013. 11:33

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2423820)
Znači, ja sada mogu legalno otići u švabiju, naručiti sa Amazona tamo i platiti švabski pdv i onda se vratiti sa tim doma. Ali u slučaju da poštom naručujem moral bum platiti umjesto švabskog naš pdv.

Znači, isto kao i sada samo kaj si prije morao muljati na granici, a sada pokažeš račun iz švabije recimo.

Nije isto jer si onda plaćao bez Mwsta, sad plaćaš.

windfucker 02.07.2013. 11:46

Iako, meni je ta granica od xy prometa debilna totalno: mislim ako u zakonu stoji da firme koje imaju tu trgovinsku sumu obračunavaju PDV(bla-bla), šta nije bilo bolje da ostave prvu godinu matični porez, podvuku crtu na kraju godine i onda krenu na osnovu dokazanoga prometa provoditi zakon.
Čisto sumnjam da je amazon već napravio toliki promet (ili se računa i promet u ranijm godinama, prije EU?).
Opet, ni to nema smisla, kruške/jabuke situacija...čini se meni da bez obzira na ulazak u EU mi ne možemo bez "Balkanskoga posla".

@Old Iggy: nisi plaćao MwSt samo ako si se usudio kockati (ili drugi porez npr. u Mađarskoj, meni bliži primjer) pa si molio Boga da nisu u dosluhu carinici da te ne oderu pri povratku preko naše grane (a što su u pravilu bili, u dosluhu mislim). Morao si prijaviti na carini u Mađi šta iznosiš ako si htio povrat.

Sada ćemo plaćati kešom kada odemo vani i kriti osobnu/kreditnu jer ne bi me iznenadilo da ako zatraže podatke u trgovini automatski kasa uračuna PDV u jednome od tih "specijalan slučaj" shopova vani...tj.unutra...u EU mislim.
:D

coconut 02.07.2013. 11:47

Kupio ti nešto u Švabiji s Amazona ili u trgovini, isto ti ga dođe - platiš cijenu koliko košta i dofuraš doma.

SilentException 02.07.2013. 11:48

Tako je kao što ste shvatili. Ali ja ne gledam na to kao na odbijanje Njemačkog MwSt pa dodavanje PDV, nego samo kao PDV na cijenu bez poreza. Ako kupuješ u HR imaš 25%, u Njemačkoj 19%. Kad si u njemačkoj kupuješ sa njihovim porezom. Dalje u bezcarinskoj zoni nosi taj proizvod gdje te volja. Poštom u HR kupuješ u HR i platit ces nas porez. Sasvim logično.

coconut 02.07.2013. 11:51

http://www.amazon.de/gp/help/custome...deId=200223930
http://www.amazon.de/gp/help/custome...?nodeId=526796

windfucker 02.07.2013. 11:59

Citiraj:

Autor SilentException (Post 2423827)
Tako je kao što ste shvatili. Ali ja ne gledam na to kao na odbijanje Njemačkog MwSt pa dodavanje PDV, nego samo kao PDV na cijenu bez poreza. Ako kupuješ u HR imaš 25%, u Njemačkoj 19%. Kad si u njemačkoj kupuješ sa njihovim porezom. Dalje u bezcarinskoj zoni nosi taj proizvod gdje te volja. Poštom u HR kupuješ u HR i platit ces nas porez. Sasvim logično.

Ja sam išao kraticom:
na istaknute HW (konkretno) cijene sa amazona, dodam 6% + poštarina i to je to.

Mad_Duke 02.07.2013. 12:01

"
If you enter a non-German delivery address, the VAT automatically changes to the rate that is applicable in your country. For EU customers outside of Germany, amounts of VAT charged are in accordance with the local legislation in each country.
"

Pa to govorim. Ovisi striktno o adresi na koju naručuješ. Ako ja naručim artikl na njemačku adresu, plaćam njihov VAT. Ja mogu fizički doći autom, pokupiti to i odnijeti u HR.

Ako istu stvar naručim direkt u HR. Plaćam naš VAT i dolazi mi na kućni prag.

windfucker 02.07.2013. 12:18

I u tome i jeste sav debilizam.
Nešto tako važno i veliko kao PDV&co. vezati uz adresu narudžbe, i po adresi raspodjeljivati dobit državama. A onda će se špekulirati kod iole vrijednije robe jel' se isplati otići po to preko grane (cijena goriva)...opet špekulacije, mizerna korist za krajnjega kupca u odnosu na prije a po pitanju uštede. jedino se nadam da razina usluge (reklamacije i sl.) će vrijediti sve te zahebancije sa naručivanjem iz non-CRO EU zone :)

Princ288 02.07.2013. 12:24

I da je sto kuna jeftinije nego kod nas, ušteda je ;) a pogotovo zbog razine usluge, i riješavanja reklamacija isplati se.

1v@n 02.07.2013. 12:27

Citiraj:

Autor windfucker (Post 2423835)
Nešto tako važno i veliko kao PDV&co. vezati uz adresu narudžbe, i po adresi raspodjeljivati dobit državama. A onda će se špekulirati kod iole vrijednije robe jel' se isplati otići po to preko grane (cijena goriva)...opet špekulacije, mizerna korist za krajnjega kupca u odnosu na prije a po pitanju uštede. jedino se nadam da razina usluge (reklamacije i sl.) će vrijediti sve te zahebancije sa naručivanjem iz non-CRO EU zone :)

Pa takav je način poslovanja normalan za unije. Najbolji ti je primjer SAD.
Na koju god stranicu da dođeš, cijena ti je izražena bez poreza. Kad kod podataka o shippingu staviš svoj poštanski broj, doda na cijenu porez koji u toj državi vrijedi.

Opet, Amazon je specifičan i u US je preveslao vladu i sjedište smjestio u jednu od država s 0% sales tax. Kad se od njih naručuje, bez obzira gdje se u US nalazili, porez je 0%.

Ne očekujem da će reklamacije ići direktno u EU. Prije da će naši zastupnici preuzeti rješavanje reklamacija, barem zasad.

Old Iggy 02.07.2013. 12:29

Citiraj:

Autor windfucker (Post 2423835)

PDV je previše bitna stvar da se ne bi pazilo na takve stvari. Nije cilj isključiva "dobit" kupca. Ako je 6% razlike puno, treba razmisliti treba li ti to uopće.

windfucker 02.07.2013. 12:49

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2423842)
PDV je previše bitna stvar da se ne bi pazilo na takve stvari. Nije cilj isključiva "dobit" kupca. Ako je 6% razlike puno, treba razmisliti treba li ti to uopće.

To mi je jasno koliko je PDV bitna stavka za državu, jer da nije mi ga ne bi imali u iznosu od 25%, to sigurno, kao i sve ostale sje*** ekonomije, uostalom. Ako ne možeš stvoriti i plasirati vrijednost, onda oderi po PDV-u.

Btw, ja ne živim/zarađujem/profitiram profesionalno od kupovine i uporabe hardware-a, tako da ja ne mogu računati sa amortizacijom i dobiti da bi mi se živo j*** za 6%, i dalje tu nemam šta razmišljati, stari moj Iggy, zato bolje ne poteži dalje u tome smjeru ;)

Nybelung 02.07.2013. 13:13

Meni se osobno nikako ne isplati naručivati posebno komponente izvana tj. s Amazona. Tih 50kn uštede na hardware do 1000kuna ne vrijedi čekanja pošiljki, borbe s njemačkim jezikom :D, i tko zna kakvim reklamacijama u tko zna kakvim rokovima. Ako netko uspješno reklamira grafičku preko Amazona i dobije novu za manje od tjedan dana nek se javi. :)

Nisam još gledao stanje s fotoaparatima, televizorima i laptopima. Na tome i na kompletnim konfiguracijama bi moglo bit nekakvih ušteda...

coconut 02.07.2013. 13:24

Laptopi bi trebali biti povoljniji, pogotovo high end modeli.

windfucker 02.07.2013. 13:32

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2423863)
Meni se osobno nikako ne isplati naručivati posebno komponente izvana tj. s Amazona. Tih 50kn uštede na hardware do 1000kuna ne vrijedi čekanja pošiljki, borbe s njemačkim jezikom :D, i tko zna kakvim reklamacijama u tko zna kakvim rokovima. Ako netko uspješno reklamira grafičku preko Amazona i dobije novu za manje od tjedan dana nek se javi. :)

Nisam još gledao stanje s fotoaparatima, televizorima i laptopima. Na tome i na kompletnim konfiguracijama bi moglo bit nekakvih ušteda...

Ma, drito to, tih 6% treba promatrati u širemu kontekstu, tu je granica za svakoga individualna, netko od toga živi pa ima jednu računicu, drugima je to gušt/hobi pa imaju drugu računicu, i :amen:
...

'ajd, i ja sam se malo uhvatio amazona k'o pijan plota, treba malo pričekati da isplivaju iskustva drugih ljudova i drugi shopovi, pa ćemo vidjeti.
U svakome slučaju, sijevnu tu-i-tamo dobre akcije, samo treba pratiti i pripremiti karticu pa će biti dobroga shopping-a.
Kako god bilo, imamo opciju više, a to uvijek dobro dođe.
Snimajte, njuškajte i- dijelite linkove ;)
Thx

Brko 02.07.2013. 13:34

Ljudi, krenite pustošiti http://www.memoryc.com/ dok je DDR3 relativno povoljan. Za mjesec dva, ode DDR3 opet u nebo, i sada više nema straha od c(K)arine da vam roknu PDV kao prije :D Ima nešto refurbiošd SSD-ova sa 1g jamstva.

syss 02.07.2013. 13:36

do kraja godine nekih 70ak% ide gore koliko imam spoznaja za unas, vjerovatno i globalno.

Brko 02.07.2013. 13:43

Da da, zato sada treba kupiti kakvih 32GB ili više i onda preprodavati :D

syss 02.07.2013. 13:56

pošto sam taj info imam već par mjeseci, bolje da mi ne vidiš šupu :D :D :D

Brko 02.07.2013. 14:02

Citiraj:

Autor syss (Post 2423898)
pošto sam taj info imam već par mjeseci, bolje da mi ne vidiš šupu :D :D :D

Budem ju posjetio kada dođem u ZG za koji dan :D

zkljaja 02.07.2013. 14:10

Mozete me uputit na temu na kojoj pise nesto vise o tom poskupljenju?

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2423914)
Ne piše nigdje, usmena predaja od naših uvoznika.

slobodno napisete nesto o tome, moze i na PMako se kosi s vasim poslovnim planovima :D

Brko 02.07.2013. 14:11

Ne piše nigdje, usmena predaja od naših uvoznika.

syss 02.07.2013. 14:28

pa ovo kaj sam ti ja napisao gore... spominjalo se i 100% do kraja godine, sada da li su to neke špekulacije zbog obujma narudžbe - ne znam.

Rade0n 02.07.2013. 14:44

Citiraj:

Autor nino (Post 2423633)
Ocito tebi ne pase platiti 20-30% jeftinije za istu stvar. Ima i takvih. :p

Joj daj mi nađi neki webshop izvana preko kojeg mogu naručit neku komponentu, da mi ju dostave doma pred vrata i da to sve ispadne 20-30% jeftinije nego u najjeftinijem dućanu kod nas.
I ne, ne zanimaju me high-end grafičke od par tisuća kn, nego 'normalne' komponente.

Evo primjerice, treba mi SSD od 120GB, u diskont24 je 673 kn, a ti mi sad linkaj 'EU' cijenu zajedno s poštarinom, pa da vidimo tih 20-30%.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:54.