![]() |
|
Može mala pomoć, pokušao sam bootati ubuntu 20.04 s usb-a no javlja mi nekakav ACPI bios error, radi se o ryzenu 3700x. Instalirao sam najnoviji BIOS i onaj chipset driver.
|
Citiraj:
https://askubuntu.com/questions/1234...20-04-problems Kako si instaliro chipset drivere ako ti se ne boota Ubuntu? Ako misliš na Win, to ti nema veze jedno sa drugim. EDIT: Možda da probaš Linux Mint 19.3, em je sučelje vrlo nalik prozorima (Cinamon), em nisam vidio da ekipa ima problema sa Ryzenima. Probao bi na svom, ali trenutno radim backup koji će potrajat. :( EDIT 2: Probao i Mint radi normalno. |
9 ventova u kučištu za 3600 :lol2: Makni bočnu stranicu i gotovo :D
|
Citiraj:
Tako imaš fini pozitivni airflow u jednom smjeru, i imaš prašinu samo na prednjoj stranici/filteru. Ne znam koje kućište imaš, ali ovisno koliko ti je donja stranica odmaknuta od poda ti ovisi koliko donji ventovi mogu povući zraka. Ako su preblizu podu, onda im se znatno smanjuje efikasnost. |
Hvala na savjetima, sad mi se više ništa ne da. Jedva sam se natjerao rastaviti case da ugradim ventove i napatio se da ih sve ugradim, sad mi ne pada napamet rastavljati. Buka mi je manja nego što je bila bez ventova, tako da - ja sam ovako zasad zadovoljan.
|
Kod mene razlika 15C, stock cooler i Freezer 33 DUO. 85 vs 70. Mozda zato vise ovog DUO nema na nabavi ili slabo googlam.
Jos da nekako 1080ti mini natjeram ispod 80C bilo bi bajno. |
Ajde probajte:
https://www.techpowerup.com/268260/h...ing-ryzen-cpus Ja sam opteretio sa OCCTom i meni javlja cca 85% što je baš ta shema da prijavljuje krivu potrošnju da bi se više boostao. |
1 privitaka
Evo sto Dr. Ian Cutress ima za reci o toj temi...
|
Doktor objasnio ono što ja pričam cijelo vrijeme za "elektromigracije" - kaže da će zbog veće voltaže degradirat vće 1% brže u 10 god. :D
|
Joj taj Tom's Hardware, kakva hrpa potplaćenog ološa.
Ryzen Burnout :D |
Da ziher, mogu procesori itekako brže i prije degradirati
|
Citiraj:
Imao sam i Bartona koji je pod h2o išao na 2,8ghz, ali je degradirao još brže od ovog pentiuma. Evo ga još radi na 2,2ghz pod volcano 9 mislim. :) ALi ovo što sam linkao, nije bilo zbog neke moje brige, nego čisto da vidimo kolko ko laže i maže. A vidjeli smo i da na z490 svi negdje malo maznu pa da budu bar 1% brži od konkurencije. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Na windowsima nemam tih problema, i skenirao sam više puta s memtestom i nije našao ništa.
|
Citiraj:
@Manuel: Ta greška na Linuxu je vezana uz proc i njegov power managment (vidi link koji sam dao). Evo ti link, skini 64bit Cinnamon verziju i prebaci ju sa Rufusom na stick: https://www.linuxmint.com/download.php |
Citiraj:
|
Pozdrav,
u zadnje vrijeme mi se dosta cesto desava ovaj problem, ne znam sto ga uzrokuje? Koristim onaj AMD Ryzen High Performance. Obicno restart PC-a rijesi problem, ali ne znam zasto dolazi do tog da takt padne tako nisko, imam i vise nego solidan Noctua cooler... https://i.imgur.com/ibTCj3f.jpg |
Citiraj:
Valjda se stvarao vakuum u kucistu kad mi je i taj bocni na bocnoj stranici u visini graficke puhao van, sad puse unutra. Ali slazem se trebalo bi neko kvalitetno rjesenje i tu, ali kad idem jeftinocom, haha |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
1 privitaka
Intelu nesreco… 9900KF i Z390 Ace ne bootaju na 4400 MHz ram sa XMP profilom.
Ustekao ih u ryzen build, ploca od 75 eura, odma boota, radi, nikakvih problema… Za mene je to to, nikakvi inteli vise do daljnjega... |
nemoj me zezat da si i ti napokon preso u amd tabor
ajd javi se pa da zaigramo malo |
Citiraj:
I šta si s tim dobio? Inifity fabric ti se prebaci u 2:1 mod iznad 3733mhz, a pogledaj si i latenciju... https://images.anandtech.com/doci/14...9-page-017.jpg Najbolji ram speed za ryzen je 3733mhz i što niža latancija (CL14 po mogućnosti, ali to mora biti neki top ram, ne znam za ploču dal može). BTW kupit ćeš ti i dalje svaku novu platformu kada izađe :D To su samo izgovori za promjenu :D |
Citiraj:
Sve u svemu read, write i copy performanse su debelo losije nego na intel platformi no uvjeren sam da to ima dosta veze i sa plocom koju koristim... @Overclock_freak To mi je privremeni setup za odradit tranziciju, da prodam intela dok jos vrijedi neke novce :D |
|
Rasturili su u multithread performansama, svaka čast. Kakva je situacija s potrošnjom SOC-a u idleu ili nešto malo više od idlea? Tu je prošla generacija dosta kaskala za Intelom, uz tradicionalno slabije single core performanse. Naravno, mislim na U procesore jer su, na mašinama u koje su ugrađeni, takve stvari bitne zbog autonomije.
|
Jača Ryzen braća troše neku sitnicu u stanju mirovanja, tak da nema brige za ovaj 4500U model.:) Veli Australac da se budu na potrošnju i izdržljivost baterije dodatno osvrnuli kad recenziraju i ostale U modele.:chears:
Citiraj:
|
Eeee, to su već ozbiljne (male) brojke ;)
Baš sad gledam i Lenovo specke za isti model IdeaPad 5, za AMD i Intel verzije. Također navode veću autonomiju na sve 3 baterije koje se mogu konfigurarati na tom modelu, u korist AMD-a. |
Citiraj:
Nema tu razlike u praksi u ničemu, osim u gamingu sa high end gpu na 1080p |
|
Ako stave takve cijene bolje da ih ni ne izbacuju
No nikad nisam vjerovao leakovima iz trgovina dok ih nemaju ni recenzenti, niti postoje kao gotov proizvod |
1 privitaka
Uspio sam dobiti odlican clock i vrlo niske latencije no write speed mi se cini dosta nizak. Jel to normalno na amd ili je to vise od ove budget ploce?
|
Normalno za Zen 2, i meni je na prvu bilo čudno kad sam prešao sa Zen 1, koji ima duplo veći write.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Onda je ovo odlicno. Ostat cu na toj konfi dok ne izade nesto novo.
|
AMD B550 Motherboards Prices Unveiled
https://wccftech.com/amd-b550-mother...rock-gigabyte/ B550 Taichi, okruglo 300$... druge top-tier ploče isto tu negdje, je da su dobre i vrm-ovi isto vrlo solidni, ali ovo je too much neisplativo u odnosu na postojeće X570. |
Bome najave cijena B550 i novih zen2 modela probijaju guzove cijenom... ne miriše na dobro. Šta će biti sa zen3 tek...
|
Nije to ni loše, barem izgubiš motivaciju razmišljati o hardveru :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:58. |