PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Preporuka Banke (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212558)

Piksa 23.04.2025. 13:53

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3800818)
18.04 ti je neradni dan za ECB, a time i za TARGET sustav pa time i za TARGET-HR i posljedično za EuroNKS.

A vikendom ne provode jer su to neradni dani za EuroNKS, ali ih to ne spriječava da implementiraju EuroNKSInst (Prije NKSInst) i da imaju instant transakcije koje neke banke imaju godinama a neke još uvijek nemaju.

Daj sad to pliz reci na hrvatskom. :) Kaj nije nedavno bila vijest da banke moraju uvesti instant plaćanje, a rok za uplate je negdje u 10/2025 (iako mi nije jasno kako to može biti razdvojeno).

robimarko-bug 23.04.2025. 13:59

Moraju za SEPA plaćanja zbog uredbe EU 2024/886, rok za primanje je bio 09.01.2025. a rok za slanje je 09.10.2025.

Ali već godinama u HR imaš instant plaćanja za banke koje su to htjele i bile dio prvo NKSInst-a (Za kune) a onda i EuroNKSInst (Za EUR) ali je potpuno dobrovoljno.

c-shadow 23.04.2025. 14:01

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3800818)
18.04 ti je neradni dan za ECB, a time i za TARGET sustav pa time i za TARGET-HR i posljedično za EuroNKS.

A vikendom ne provode jer su to neradni dani za EuroNKS, ali ih to ne spriječava da implementiraju EuroNKSInst (Prije NKSInst) i da imaju instant transakcije koje neke banke imaju godinama a neke još uvijek nemaju.

Aha, znači od tamo nekih EU institucija kreće priča i svi u nizu još nisu (a mogu) implementirali instant transakcije.
A ja mislio da je to neki zaostatak iz YU SDK-Fine i sličnih institucija :)
Imaju li te instant transakcije uopće koje banke kod nas i u EU?

Piksa 23.04.2025. 14:02

Znači od 9.10.2025 bude sjela uplata i u nedjelju i obavezna je za sve banke?

robimarko-bug 23.04.2025. 14:07

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3800826)
Aha, znači od tamo nekih EU institucija kreće priča i svi u nizu još nisu (a mogu) implementirali instant transakcije.
A ja mislio da je to neki zaostatak iz YU SDK-Fine i sličnih institucija :)
Imaju li te instant transakcije uopće koje banke kod nas i u EU?

Instant plaćanja postoje već neko vrijeme, ali implementacija nije bila obvezna.
Kod nas već dosta dugo imaš instant plaćanja (Prvo su bila kunska a sada EUR), trenutni popis članova EuroNKSInst-a je:
https://www.hnb.hr/documents/20182/1...=1672575899124

Sada su već više manje sve banke članice zbog implementacije uredbe, ali PBZ tipa to ima već dugi niz godina i plaćalo se tipa 5 centi više (Sada više ne, jer je uredbom definirano da nesmiju dodatno naplaćivati)

Citiraj:

Autor Piksa (Post 3800827)
Znači od 9.10.2025 bude sjela uplata i u nedjelju i obavezna je za sve banke?

Samo ako plaćanje napraviš kao instant plaćanje, inače i dalje bude išlo preko EuroNKS-a i to po onom katastrofa radnom vremenu.

Iskreno, ne vidim poantu ne-instant plaćanja nakon što svi implmentiraju i slanje jer se ne naplaćuje dodatno.

Libertus 23.04.2025. 14:30

Kolega robimarko-bug dobro zbori. HPB i PBZ to imaju godinama. HPB ako se nevaram je prvi koji je uveo instant transakcije s cijelom EU. Ostale banke ne žele uvesti jer si vjerojatno smanjuju likvidnost i imaju manje prihoda od kamata (pretpostavljam).

Npr. Erste izmišlja maksimalno i uvodi samo ono što mora. A oni su isto tako kada zadaš EUR transakciju unutar EU, imali (možda još imaju) obavezno čekanje 1 dan. Desilo mi se npr. da u petak u 8 ujutro napravim transakciju u EUR unutar EU, i svakom normalnom bi to trebalo biti izvršeno isti dan. Ali kod ERSTE to znači +1 dan, a to je subota, a to je neradan dan, a to je onda ponedjeljak... wtf

medo 23.04.2025. 15:16

Neke banke su imale “žurne transakcije” koje su masno naplaćivale a to je bio Instant :D

Kolega robimarko je već sve rekao. Dodao bih samo da će nakon listopada sve SEPA transakcije morati proći unutar 9sec.

I da, još uvijek se ručno provjeravaju neke transakcije ovisno o vrsti transakcije odnosno o vrsti naloga.

Libertus 23.04.2025. 15:24

Citiraj:

Autor medo (Post 3800855)
Dodao bih samo da će nakon listopada sve SEPA transakcije morati proći unutar 9sec.

Objasni molim te. :)
Želiš reći da sadašnja SEPA kao takva nestaje i ostaje samo instant ili?

bilicvitak 23.04.2025. 15:31

Kolko ja znam Erste još uvijek nije uveo instant uplate

robimarko-bug 23.04.2025. 17:09

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3800861)

Ne nestaje, bit ce obje verzije dostupne.
Iako kazem, posto instant nesmije kostati vise od obicne varijante ne vidim smisao

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

domy_os 23.04.2025. 17:15

Citiraj:

Autor xlr (Post 3800820)
Ako recimo neki scam sajt nije u tom sustavu, to znaci da unosom podataka s kartice lova jednostavno ode i transakcija je prosla? No questions asked? Ne nailazim bas na sajtove koji nemaju 3DS pa sam samo radoznao.

Zar ne bi banka trebala forsirati tu zastitu radi svojih korisnika, a ne trgovaca?

Aliexpress tako radi, doslovno u dva klika kupiš i platiš, nema pitanja, kodova, ničega. Možda čak i eBay, ali s njega dugo nisam kupovao pa se ne sjećam.

bilicvitak 23.04.2025. 17:17

I na ebayu je tak

c-shadow 23.04.2025. 18:51

I na naplatnim kućicama na AC je tako :D

Pupo 23.04.2025. 19:31

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3800886)
I na naplatnim kućicama na AC je tako :D

Zapravo nije, drugačije je. Na naplatnima ti samo skine, neovisno o stanju, taman ošao i u nedozvoljeni/nepostojeći minus.

mann 23.04.2025. 21:52

Citiraj:

Autor bilicvitak (Post 3800862)
Kolko ja znam Erste još uvijek nije uveo instant uplate

Erste možeš primiti instant ali ne možeš poslati instant. Zato što je primanje tj. priljev Instant obavezan sada za sve. Slanje još nije obavezno kako se već gore pisalo.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Hamm 23.04.2025. 22:01

Slanje još nije obvezno zakonom. Kada će biti sve će banke biti spremne.

Po pitanju AC ne raid se ni upit u stanje niti autorizacija jer ako je sporo ili nekaj ne radi to bi dovelo do kaosa. ;)

BinaryJesus 24.04.2025. 11:31

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3800879)
Aliexpress tako radi, doslovno u dva klika kupiš i platiš, nema pitanja, kodova, ničega. Možda čak i eBay, ali s njega dugo nisam kupovao pa se ne sjećam.

Koliko se ja sjećam mene je na Aliexpressu prvi puta tražilo autorizaciju ali poslije ne. Dok npr. za PayPal me traži svaki put za pojedinačna plaćanja ali za pretplate samo prvi put.

medo 24.04.2025. 11:47

Preporuka Banke

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3800861)

Krajnjem klijentu sve ostaje isto kao i prije. Bar bi tako trebalo biti ovisno kako banke to implementiraju. Razlika je u tome kako banke “pričaju” sa sustavima. Nije to baš jednostavno realizirati jer ima puno provjera za napraviti u vrlo malo vremena na obje strane prije izvršenja same transakcije.

Ima caka: neoprezni klijent krivo uplati (krivi račun ili krivi iznos), autorizira nalog i onda kada skuži što je napravio zove support da mu storniraju nalog prije sljedećeg ciklusa. Onda se vrlo neugodno iznenadi kada mu kažu da je parsto tisuća eura ili čak koji milijun ojra već otišlo i sjelo tamo gdje je poslao novce :D

Libertus 24.04.2025. 11:49

Sve razumijem, samo ja nisam shvatio da će instant biti default, nego da će biti opcija uz redovnu sepu.

medo 24.04.2025. 12:20

Preporuka Banke

Ja sam uvjeren da će biti tako. Bit će manje opterećenje na instant jer neke banke još uvijek muči tih 9sec. I ne samo banke ;)

A djelatnici koji ručno obrađuju naloge imaju još do penzije… ili na prekvalifikaciju :)

jp_rv 08.05.2025. 22:09

se netko kad susreo sa SPLITIT servisom?

kupujem neki namještaj, i prodavač ne procesira naplatu direktno ako se odaberu rate, već ide preko tog nekog opsukrnog američkog servisa.

no dobro, reko ajde probat, ali kod plaćanja i izbora rata, iskače mi notifikacija da autoriziram cjelokupan iznos.
e sad, kupio sam i tv u hgspotu na rate na diners i ne mogu se sjetit koji sam iznos autorizirao.
je ta priča sa tim posrednikom OK ili da se klonim toga?

Ivan357 08.05.2025. 22:47

jel to nešto kao leanpay?

Hamm 12.05.2025. 06:43

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3801008)
Sve razumijem, samo ja nisam shvatio da će instant biti default, nego da će biti opcija uz redovnu sepu.

Instant neće biti default. Stvarno bi volio vidjeti sustav koji u peaku loada gdje mu klijenti rokaju pain001 sa par hiljada komada naloga sve precesuria u tih par sekundi. :)

the.elles.d 12.05.2025. 07:45

Instant nije namijenjen za b2b kanale, nego za klijentske naloge. I kao takav mogao bi biti default uz opciju klasičnog kada instant ne radi. Jer niti sada ti sustavi nisu raspoloživi 24/7 kako se reklamira.

benny_blanco 12.05.2025. 07:51

Jel koristi tko Raiffeisen mobilnu aplikaciju? Kakvo vam se pokazala? Manjkavosti?

Libertus 12.05.2025. 07:52

Zašto instant nije namijenjen za business? Kod primanja robe, ne moraš više avansno plaćati ili akreditive imati, dogovori se plaćanje kod isporuke prije istovara npr.
Svi porezi se mogu plaćati zadnji dan u mjesecu bez obzira da li je praznik ili vikend. Itd...

Hamm 12.05.2025. 07:57

Citiraj:

Autor the.elles.d (Post 3803589)
Instant nije namijenjen za b2b kanale, nego za klijentske naloge. I kao takav mogao bi biti default uz opciju klasičnog kada instant ne radi. Jer niti sada ti sustavi nisu raspoloživi 24/7 kako se reklamira.

A nece biti za b2b? Znaci sa doradim specku za dobavljaca?

Hamm 12.05.2025. 07:58

Citiraj:

Autor benny_blanco (Post 3803591)
Jel koristi tko Raiffeisen mobilnu aplikaciju? Kakvo vam se pokazala? Manjkavosti?

Da.

Osobno mi nedostaju limiti tj.podesavanje istih.

Svakako pogledaj ratinge na storovima za banke koje su ti u konkurenciji.

the.elles.d 12.05.2025. 12:45

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3803592)
Zašto instant nije namijenjen za business? Kod primanja robe, ne moraš više avansno plaćati ili akreditive imati, dogovori se plaćanje kod isporuke prije istovara npr.

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3803593)
A nece biti za b2b? Znaci sa doradim specku za dobavljaca?

Ne u kontekstu da su zabranjeni u b2b okruženju putem pojedinačnih plaćanja - pojedinačna plaćanja nisu problem, ali kako to provesti u pain.001.001.09 datoteci koji ima nekoliko tisuća naloga i to sve obraditi unutar 10 sekundi, koje treba ići prema 5 sekundi, kako je definirano pravilima?

c-shadow 12.05.2025. 13:06

Citiraj:

Autor benny_blanco (Post 3803591)

Nešto konkretno te zanima?
Teško je reći u uporedbi s ostalim bankama, ali IMHO čini mi se nešto manje funkcionalnosti nego neke druge naše banke.
Inače imaju dvije app:moja RBA (klasično bankarstvo) i RaiPay za plaćanje s moba :)
Ovu drugu ne koristim pa nemam pojma kako radi :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:23.