PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Monitori veći od 27" (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=268214)

Juice 11.12.2025. 13:01

Kakav je ovaj monitor, samsung G5 G55C?
Namjena 98% za posao (excel prvenstveno), ovih 2% ako spojim plejku.
Upgrejdao sam home office i s novim stolom trenutni monitor mi premali postao. Ovaj se za tu lovu čini okej, ne znam, možda i griješim. Ili ima neki drugi best buy do 300€?

Mommistake 11.12.2025. 14:26

Ja ti imam Odyssey G5 32" ali IPS, noviji model.

Meni jako dobar.

Nikad nisam imao neke ekstra skupe monitore, ali za rad i gaming, meni odličan.

https://www.nabava.net/monitori/sams...16-9-605460431

zvonac 14.12.2025. 14:02

...............

Može brisanje..

Tichma 17.12.2025. 14:01

Ekipa trebam preporuku nekog ultrawide monitora za rad (programiranje), narucio sam Samsung G9 OLED G93SD, ali imam dovoljno vremena za otkazati ako nadjem bolju opciju.
Ono sto me muci kod tog G9 OLEDa je max svjetlina jer mi je stol u uredu tako postavljen da je monitor prema jugu i ugl. imam uvijek direktnog svjetla, ok mogu zamraciti ali to bas i ne zelim. Iako G9 ima neki "glare free" skeptican sam.
Trazim nesto slicno 49" jer mi pase 32:9 aspect ratio i 110 ppi. Mozda bitna informacija je da sam na Macu, ali ok mogu izvuci 120hz za tu rezoluciju preko kvalitetnijeg kabela (USB C na DisplayPort).
Koje su mi uopce alternative Dell U4025QW? Neki LG?

T0m3K 17.12.2025. 15:50

Ja sam u sličnoj situaciji, pikiram Alienware AW3425DW s tim da bi bilo 70% browse/office/programiranje i 30% gaming. Malo me strah OLED-a u toj kombinaciji. Volio bi OLED, al dugoročno nije baš neka sreća sa puno statičnih elemenata na displayu i po netu vele da se osjeti text finging radi subpixel layouta. Sve mi se čini da ću na neki IPS ili VA kao kompromis. Ili čekati nove modele sa tandem oledom, al pitanje je kad će se oni pojaviti i koliko će koštati.

Yoman 21.12.2025. 20:53

Pozdrav, trebao bih preporuku za kupovinu 3 monitora -> 32'', 1440p, 144Hz+.

Monitori će biti korišteni za Sim racing.
Bitno je da je monitor brz, i da dobro prikazuje brze scene bez smearinga. Koji paneli su najbolji za to?
Prikaz boja je manje bitan. G Sync i Free Sync ne koristim pa mi nisu bitni.
Također bitno je da je bezel uzak sa bočnih strana.

Zasada mi se svidio Acer Nitro XZ322QUP3bmiiphx.
Jedino što mi na njemu ne paše je što je zakrivljen. Ima li nešto slično a da je ravan panel?

Buđet je 150-250 EUR po komadu. Thx

pogi 21.12.2025. 21:14

Listaj malo unazad i vidi spominjanje HP OMEN monitora. Jedan korisnik je takodje kupio bas taj monitor za sim setup. Vidi post 2559 pa dalje

Yoman 21.12.2025. 21:28

Našao, thx.
Lijepo je vidjeti da nas i ovdje ima (PC racera).

EDIT: Ima možda nesto blize 200tinjak EUR?

Roverinho 04.01.2026. 16:26

Pozdrav.

Zanima me informacija najviše od osoba koje imaju 32" monitore ali na QHD rezoluciji.
Trenutno imam 27" QHD, ali razmišljam kupiti veći. Sad pretežno koliko sam uspio preko gugla iskopati, svi pričaju da je 32" najidealniji za 4K.
Ako se koristi za QHD da text nije baš najbolji za čitat, ikone su čudne..
Pa eto, ako može kakav info iz prve ruke bio bih zahvalan ;)

Yoman 04.01.2026. 16:34

Po meni 32'' 2k - super kombinacija za gaming i multimediju.

Ja sam na 34'' ultrawide 3440 x 1440.

Za uredski rad, npr excel, programiranje i sl. bi mogao biti problem s pixelacijom i ne jasnim tekstom - ovisi od osobe do osobe.
Ja ga gledam s malo veće udaljenosti cca 70-100cm i sve mi izgleda kristalno čisto.

Ako glavu približim baš na blizu, 20-30cm, onda primjetim pixelaciju na tekstu.

Roverinho 04.01.2026. 16:59

Citiraj:

Autor Yoman (Post 3838873)
Po meni 32'' 2k - super kombinacija za gaming i multimediju.

Ja sam na 34'' ultrawide 3440 x 1440.

Za uredski rad, npr excel, programiranje i sl. bi mogao biti problem s pixelacijom i ne jasnim tekstom - ovisi od osobe do osobe.
Ja ga gledam s malo veće udaljenosti cca 70-100cm i sve mi izgleda kristalno čisto.

Ako glavu približim baš na blizu, 20-30cm, onda primjetim pixelaciju na tekstu.

Ok,hvala za info.
Ma i sam se razmisljam između qhd i 4K.
Za gaming mislim da mi je qhd i vise nego dovoljan.
4K grafe su malo skuplje.
Ako računamo 5090.
A 9070xt bi mi bila solidna za qhd.
Ma i zbog programiranja bih najviše uzeo veći, jer praktički često koristim split screen.
Text s jedne strane i IDE s druge.
Pa bi mi pasalo da je veći monitor.
To me najviše brinulo za text.
Meni je udaljenost pretežno kako i kažu dok ispružiš ruku.
Ajmo reći 50-70 cm
30 je definitivno preblizu :)

Ovo sam našao guglajući :

• Productivity (text, spreadsheets, coding):
    • If you keep monitor close, consider 27" 1440p or 32" 4K for crisper text.
    • If you sit a bit farther back or use scaling (125–150%), 32" 1440p is very usable and gives large workspace.
    • Text and UI are less crisp than on 27" 1440p (~109 PPI) or 32" 4K (~140 PPI).
    • At typical desktop viewing distances (60–90 cm / 24–36 in) 93 PPI can look slightly soft for small text unless scaling is used.
    Znači pretežno spominju da bih morao scaling radit ako bih koristio 32" na 1440p
    Tak da ne znam 100% ni sam sada.
    Ili možda uzet ipak 4K, pa ako bude za gaming slabi fps, onda koristit FSR ili neku upscaling tehnologiju..

A kakva je situacija recimo ako na 4k monitoru gejmaš u 1440p ?
    Nije slika full screen ili se degradira ?

• Yoman 04.01.2026. 19:30

Scaling (onaj u Windowsima) nije uopce losa stvar, ne moras to gledati kao nesto negativno.
    Taj scaling nema veze sa igrama i aplikacijama koje pokreces. Sve standalone aplikacije se vrte u svom scalingu nevezano za tu opciju.

Meni osobno na 34'' 2k monitoru vise pase staviti taj scaling na 125-150% i sjesti 20cm dalje od monitora.
    Na 100% su mi tekst, ikone i opcenito svi GUI elementi presitni i moram se ili pribliziti ili skiljiti.

Na 4k ces morati još veći postotak scalinga staviti jer je sve još sitnije nego na 2k.

Gaming na rezoluciji koja nije nativna monitoru mi se nikako ne sviđa. Probao jednom prije 10 godina i više nikad.
    Eventualno nešto iskemijat da igru ostaviš na nativnoj rezoluciji, ali da ju downscalas sa 0.5 faktorom ako sama igra to podrzava i ima tu opciju. Moguce da postoji i neka SW varijanta od AMD ili nVidie koji to rade.

Dosta modernih monitor panela izgube performanse panela kada ne vrte nativnu rezoluciju. Npr naraste im input lag, izgube G2G brzinu pixela, izgube flicker free i sl ...
    Nisam siguran koliko je ovo actually cesta pojava, ali moj monitor i neki drugi koje sam gledao kada sam ga kupovao moraju bit u nativnoj rezoluciji da bi radili kako treba.

Trebaš negdje probati 2k 32'' i za 20 minuta ces vidjeti da li ti treba ili netreba 4k.
    Ako se odlucis za 4K, trebas imati u vidu da ces uvijek morati imati najnoviju/najskuplju grafu ako aktivno igras novije naslove.
    Ako igraš competitiv igre tipa CS, Valorant, ... bjezi od 4K.

Roverinho 04.01.2026. 20:22

Citiraj:

Autor Yoman (Post 3838889)
    Scaling (onaj u Windowsima) nije uopce losa stvar, ne moras to gledati kao nesto negativno.
    Taj scaling nema veze sa igrama i aplikacijama koje pokreces. Sve standalone aplikacije se vrte u svom scalingu nevezano za tu opciju.

Meni osobno na 34'' 2k monitoru vise pase staviti taj scaling na 125-150% i sjesti 20cm dalje od monitora.
    Na 100% su mi tekst, ikone i opcenito svi GUI elementi presitni i moram se ili pribliziti ili skiljiti.

Na 4k ces morati još veći postotak scalinga staviti jer je sve još sitnije nego na 2k.

Gaming na rezoluciji koja nije nativna monitoru mi se nikako ne sviđa. Probao jednom prije 10 godina i više nikad.
    Eventualno nešto iskemijat da igru ostaviš na nativnoj rezoluciji, ali da ju downscalas sa 0.5 faktorom ako sama igra to podrzava i ima tu opciju. Moguce da postoji i neka SW varijanta od AMD ili nVidie koji to rade.

Dosta modernih monitor panela izgube performanse panela kada ne vrte nativnu rezoluciju. Npr naraste im input lag, izgube G2G brzinu pixela, izgube flicker free i sl ...
    Nisam siguran koliko je ovo actually cesta pojava, ali moj monitor i neki drugi koje sam gledao kada sam ga kupovao moraju bit u nativnoj rezoluciji da bi radili kako treba.

Trebaš negdje probati 2k 32'' i za 20 minuta ces vidjeti da li ti treba ili netreba 4k.
    Ako se odlucis za 4K, trebas imati u vidu da ces uvijek morati imati najnoviju/najskuplju grafu ako aktivno igras novije naslove.
    Ako igraš competitiv igre tipa CS, Valorant, ... bjezi od 4K.

Hvala ti za detaljno objašnjenje.
    Moram još vidit, dosta guglati i odlučit.
    Istina što kažeš. neki scaling mora biti jer će inače bit sitno previše.
    Ma razmišljao sam 4K prvenstveno kao future proof.
    Sad jesu poprilično skupe grafe za 4K, ali za koju godinu možda to ne bude slučaj pa da onda ne moram opet monitor uz GPU kupovati.
    Gledao sam ove QD Oled, lijepe su to boje i sve to stoji.
    Ali malo se pribojavam ovog Burn-ina kojeg svi spominju.
    Vidim da sad svi zapeli za MiniLed da je dobra alternativa za to.
    Ali poprilično su skupi kod nas.
    Nekako mi je zapeo ovaj 4K za oko, nije preskup a čini se ok:

https://www.uzishop.hr/monitori/166569-monitor-msi-mag-322upf-32-uhd-ips-160hz-1ms-gtg-black.html?search_query=MSI+MAG+322&results=2

Šta misliš o tome ? Znaš možda nekog tko ga ima ili općenito tko ima sličan MSI monitor ?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:44.