PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=234127)

strikoo 01.11.2023. 17:12

Citiraj:

Autor xlr (Post 3706758)
Ovaj Sunshine radi bogovski i filing je kao da igram na hostu, ne vidim nikakve mane. Mislim da cu njega zadrzati, samo da skuzim to oko zvuka.

snapappimagewatthever ?

probaj zbildati moonlight iz sorsa ako ne pomogne nešto s google.
jutros sam zbildao na debianu. out of the box sve šljaka

tomek@vz 01.11.2023. 17:26

Citiraj:

Autor Disco (Post 3706855)
Vjeruj mi popravilo mi je winse više puta na taj način, doma sam radio 1, ali na poslu sam to napravio više puta. Znam da je uvijek bolja friška situacija, ali u enterprise orkuženju gdje netko ima omanju hrpicu razno-raznih programa za koje ni sam ne zna čemu mu sve služe je uvijek brže i jednostavnije skarabuđit da radi u npr 1-2h, nego izgubiti 8+h da mu sve napraviš ispočetka. Plus korisnik nema to vrijeme, mora radit. ;)

Hvala za BT prijedlog. Čudilo me kako se identičan problem dešava i u Ubuntuu i u Mintu, onda skužim da su oba bazirana na istom kernelu/distribuciji ili kako se to već veli kod Linuxa.
Ugl, ovo mi služi za učenje, winsi su mi i dalje go to OS na laptopima jer baterija traje osjetno dulje čak i nakon što sam instalirao neko čudo na Linux za uštedu (3 slova nešto, ne sjećam se imena, ali interneti su to preporučili).

TLP :fiju: Pocinjem se pitat jel uopce itko cita tutorijal :kafa:

A kaj se ovog nacina upgrejda tice - ima distribucija koja to dozvoljavaju (OpenSuse na primjer) al ni u snu tako nebih radio - uvijek volim to drzat na oku da unaprijed znam kaj moram popravljat nakon upgrejda :lol2:

mkey 01.11.2023. 17:59

Ja sam načuo od kolega da win10+ odrade taj inplace upgrade korektno. Nisam dugo to probavao, još moguće iz doba win7 beta kad me sjebalo u par navrata pa sam to lagano otkačio. Preko preče, okolo brže.

Inače volim odraditi čistu reinstalaciju OS particije ako ništa drugo zato da mogu očistiti svo nagomilano sranje :D Reinstaliraš aplikacije koje koristiš a ono čega se ne sjećaš nije niti bitno. Appimage mi se u tom smislu pokazao super jednostavan. Jedino integracija nekih aplikacije je banana (primjer koji pada na pamet je LibreOffice).

Doduše, ono o čemu moram početi voditi računa je da si priremim jedan ozbiljan dev environment i da ga ne diram. Nedavno sam se prebio dok sam osposobio GAE za jednu stariju aplikaciju koju imam (python2) tako da taj dio moram pametnije složiti. Kada budem nešto drugo instalirao mislim da ova Manjaro instalacija bude ostala u rezervi.

Isto tako sam protratio pola dana na pokušaj ospobljavanja da vinci resolve. Manjaro vjerojatno nije najbolja baza za to :D Iako oni imaju onaj ISO samo za DVS, ali temeljen je na Cent. A ja nije baš da to koristim profesionalno.

Gledao sam distribucije tipa BlendOS, ideja containera mi se čini odlična za setupiranje raznih environmenta. Otvoriš novi container, napraviš sranje obrišeš container i ajmo dalje kao da se ništa nije dogodilo.

strikoo 01.11.2023. 18:28

ide to i na win serverima bez beda

https://learn.microsoft.com/en-us/wi...grade-overview

Disco 02.11.2023. 04:51

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3706869)
TLP :fiju: Pocinjem se pitat jel uopce itko cita tutorijal :kafa:

A kaj se ovog nacina upgrejda tice - ima distribucija koja to dozvoljavaju (OpenSuse na primjer) al ni u snu tako nebih radio - uvijek volim to drzat na oku da unaprijed znam kaj moram popravljat nakon upgrejda :lol2:

Daj mi pliz link na tutorial za TLP da bacim oko. Ekipa po forumima/redditu je većinom pisala da je out of box poštelan na neki optimum pa da je kao bolje ne dirati.
Čak i siteovi na kojima sam našao preporuku za TLP isto vele da je fire and forget, međutim linux i nakon instalacija žvače baterije 3-5 puta brže od win.

tomek@vz 02.11.2023. 08:56

Citiraj:

Autor Disco (Post 3706939)
Daj mi pliz link na tutorial za TLP da bacim oko. Ekipa po forumima/redditu je većinom pisala da je out of box poštelan na neki optimum pa da je kao bolje ne dirati.
Čak i siteovi na kojima sam našao preporuku za TLP isto vele da je fire and forget, međutim linux i nakon instalacija žvače baterije 3-5 puta brže od win.

Mislio sam na Ubuntu Tutorijal gdje spominjem TLP. Da ne duljim: instaliraj, aktiviraj servis i ne diraj, Linux ima jednostavno losiji Power Management nego Windows.

Disco 02.11.2023. 12:28

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3706958)
Mislio sam na Ubuntu Tutorijal gdje spominjem TLP. Da ne duljim: instaliraj, aktiviraj servis i ne diraj, Linux ima jednostavno losiji Power Management nego Windows.

E tako sam i napravio, onda je to to. :)

BlackDwarf 02.11.2023. 13:07

Lenovo V15
Ne rade tipkovnica i touchpad.
Citam ima patch za arch, a meni treba za mint/xubuntu.

Ima netko iskustvo s tim?

tomek@vz 02.11.2023. 13:34

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3707028)
Lenovo V15
Ne rade tipkovnica i touchpad.
Citam ima patch za arch, a meni treba za mint/xubuntu.

Ima netko iskustvo s tim?

https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/707571

1. Cekas noviju verziju sa novijim kernelom
2. Probaj bootat distru sa novijim kernelom od ovoga sto imas

Fedoru probaj bootat pa javi jel ima isti problem.

BlackDwarf 03.11.2023. 07:40

Neki spominju da radi na starijim verzijama kernela, ali u mom slučaju to nije tako.

Tražio sam distribucije koje imaju noviji kernel... Uglavnom ne radi.

tomek@vz 03.11.2023. 07:59

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3707158)
Neki spominju da radi na starijim verzijama kernela, ali u mom slučaju to nije tako.

Tražio sam distribucije koje imaju noviji kernel... Uglavnom ne radi.

Zadnje sto mozes probat su Manjaro i iduci tjedan kad izade novu Fedoru 39. Ak tamo ne radi - hebiga nije kompatibilno. Gdje si nasao ovo za kernel Patch?

BlackDwarf 03.11.2023. 08:36

nasao na bugs.launchpad

korisniku nije problem da za sada koristi externu tipkovnicu i mis.. no vidim da ima malo vise problema da u njihovoj aplikaciju koju su kreirali u unity ne pokrece kameru i live video.
za kameru mislim da je veci problem build jer s drugom verzijom aplikacije to radi... a ovo drugo vjerojatno neki codec.

stavio gore zadnji kernel. isti je problem.
probat cu jos manjaro.

ako nista drugo neka pricekaju koji tjedan na neku drugu distribuciju.

tomek@vz 03.11.2023. 08:50

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3707174)
nasao na bugs.launchpad

korisniku nije problem da za sada koristi externu tipkovnicu i mis.. no vidim da ima malo vise problema da u njihovoj aplikaciju koju su kreirali u unity ne pokrece kameru i live video.
za kameru mislim da je veci problem build jer s drugom verzijom aplikacije to radi... a ovo drugo vjerojatno neki codec.

stavio gore zadnji kernel. isti je problem.
probat cu jos manjaro.

ako nista drugo neka pricekaju koji tjedan na neku drugu distribuciju.

A da das link...mozda bih ti mogao pomoci to implemntirat...mozda???

P.S. Mozda....:stoopid:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...x/+bug/2034477 << Ovo?

BlackDwarf 03.11.2023. 08:54

Da to je to.

Manjaro nije pomogao.

tomek@vz 03.11.2023. 08:59

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3707180)
Da to je to.

Manjaro nije pomogao.

https://git.kernel.org/pub/scm/linux...270a0aaa6656c6

Trazi distru sa kernelom 6.5.10 ili noviji.

Patch ide na kernel modul/source > to je malo tricky. Stavi Linux on hold 6 mjeseci - pa probaj ponovo.

c-shadow 03.11.2023. 09:07

U mintu i ubuntu neće dobiti taj kernel tako skoro. Drže se stabilnih LTS kernela ko pijan plota.
Ako patch postoji, mislim da mu je jedino rješenje da skine source i kompilira sve sam, a to nije za početnika.
Jbg, previše nov hardver bez dobrog supporta za linux. Događa se :)

Chuby 07.11.2023. 23:29

Dakle zabavljam se malo s Linuxom Ubuntu.
Disk 0 Win 10 install
Disk 1 Ubuntu install.
Primjetio sam da prilikom odabira boot drivea, tablica kaze da je windows boot manager završio na drive 1 na kojem je Ubuntu.

Što bi značilo da ako tj. kad formatiram Ubuntu drive više ne mogu bootati Win10?

Mogu li nekako razmjestit boot managere po pripadajucim drajvovima?

ili što mogu učiniti da idući put to završi tamo gdje treba biti?

Disco 08.11.2023. 04:32

Zato se preporuča kod instalacije W10 iskopčat sve druge diskove, jer se šire ko kuga po svemu. A za ovo si izguglaj, vj postoji neka mogućnost. Sjećam se da sam 1 davno popravljao boot manager na W10 jer mi se neš skršilo.

tomek@vz 08.11.2023. 05:00

Citiraj:

Autor Chuby (Post 3708085)
Dakle zabavljam se malo s Linuxom Ubuntu.
Disk 0 Win 10 install
Disk 1 Ubuntu install.
Primjetio sam da prilikom odabira boot drivea, tablica kaze da je windows boot manager završio na drive 1 na kojem je Ubuntu.

Što bi značilo da ako tj. kad formatiram Ubuntu drive više ne mogu bootati Win10?

Mogu li nekako razmjestit boot managere po pripadajucim drajvovima?

ili što mogu učiniti da idući put to završi tamo gdje treba biti?

Ak je Legacy boot > znaci da ti je disk 1 oznacen kao boot drive i tu je Win isto zapisao MBR boot. Rijesenje bi ti bilo izbisat samo Ubuntu particije a ostalo ne dirat i reinstalirat Windows boot loader (bootas sa recovery i ima par komandi).
Ak je EFI boot > isto ko i gore - ali ne diraj EFI particiju. Samo iz Linuxa izbrisi /boot/efi/EFI/ folder. I onda reinstall Windows boot managera (drukcije komande nego kod Legacy boot restore-a).

E sad > ak mislis umjesto Ubuntu nekaj drugo instalirat - jednostavno postojece Linux particije prepisi a Grub ce odraditi svoje.

Uglavnom - prva instalacija Windowsa - istekaj sve osim Win diska. Windows se siri ko kuga di mu pase ak ne pazis.

Chuby 08.11.2023. 14:10

Dakle najprimitivnija rjesenja daju rezltate :D
Hvala na odgovorima

strikoo 08.11.2023. 15:02

https://learn.microsoft.com/en-us/wi...iew=windows-11

https://neosmart.net/EasyBCD/

mkey 08.11.2023. 19:59

Meni je slično i linux napravio u par navrata (kako koja distribucija) pa je boot loader znao završiti svakuda. Ali za windows to je garant.

A vađenje M2 diskova je tlaka. Pogotovo ako na taj disk misliš staviti home.

medo 08.11.2023. 20:37

Ovisi koj distra. Obično te kod instalacije OSa pita na koji divajs želiš instalirati boot loader.

domy_os 08.11.2023. 20:43

Najbolje sve manualno, pogotovo kad se instalira u kombinaciji s LUKS-om, nema greške.

mkey 08.11.2023. 21:12

Ne sjećam se više koji je instaler bio u pitanju, ali znam da me jednom prilikom nije niti pitao kamo želim da instalira. Pa je sam gađao i promašio.

tomek@vz 23.11.2023. 05:47

Ako koristite OpenZFS 2.2 - updejt sto prije moguce.

Citiraj:

Those using OpenZFS 2.2 will want to update to OpenZFS 2.2.1 right away. A block cloning bug was uncovered that is causing data corruption issues for users.
Gentoo users reported a block cloning bug where some copied files are corrupted. Chunks are being replaced by zeroes. This has happened to multiple OpenZFS 2.2 users. With OpenZFS 2.2.1 they have resorted to disabling block cloning by default. Block cloning was one of the new features of OpenZFS 2.2 but is now deemed not stable and shouldn't be enabled by default.

:fiju:

Nick7 23.11.2023. 09:13

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3711462)

.. osim ako koristite LUKS.
https://github.com/openzfs/zfs/issues/15533

Bas su napravili fijasko sa 2.2 verzijom...

Inace, sa 2.2.0 je dosta disejblati feature za block cloning.
Mmda... block cloning feature se moze samo enable/disable kod kreiranja poola.

Ivo_Strojnica 23.11.2023. 10:25

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3711462)

Bog te blagoslovio. :chears:

tomek@vz 23.11.2023. 10:32

Nedam se ja od LVM+EXT4 / XFS nikak :lol2:

mkey 23.11.2023. 18:20

Ako se sjećate mojeg relativno nedavnog slučaja s neprepoznatim USB-C portom na B550...

Bilo je na kraju dio vusranog biosa. Neki dan sam išao skinuti novi bios (mislim da sam onaj prethodni montirao pred kakvih 7 mjeseci) i port je magično proradio. Tako da predmetni USB-C hub prenosi LAN bez problema, ali eto vidiš nisam probao da li bi i sliku dao kroz to.

Edit: jok, ne daje sliku. Možda bi to i radilo da matična ima integriran video izlaz??

Nick7 24.11.2023. 09:30

Eto.. ispada da nije ZFS 2.2.0 uzrok korupcije, vec od prije issue.. i to od 2.1.4 verzije, ali je block cloning samo 'izvukao' to na povrsinu.

https://www.reddit.com/r/zfs/comment...ta_corruption/

strikoo 24.11.2023. 16:55

sva sreća da mi je sve bitno da na ntfsu :spam:

Cuky 24.11.2023. 17:05

Za kucne stvari uvijek ext4.

Ivo_Strojnica 25.11.2023. 01:46

Citiraj:

Autor strikoo (Post 3711916)
sva sreća da mi je sve bitno da na ntfsu :spam:

Pa neloš izbor, NTFS je super filesystem.

tomek@vz 25.11.2023. 06:27

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3712014)
Pa neloš izbor, NTFS je super filesystem.

Pa i je :D

https://duckduckgo.com/?q=ntfs+data+...=v404-6&ia=web

Uvijek ima takvih buhica al mora se razlikovat izolirane probleme (ZFS gore) od poluproizvoda (BTRFS).

strikoo 25.11.2023. 12:46

nema za što nećeš naći bugove tako :roller:

mkey 25.11.2023. 13:47

Što bi bio najbolji izbor za format diska kojeg bih dijelio između linuxa i Spyware OSa?

strikoo 25.11.2023. 15:12

linux skroz ok radi sa ntfsom. sto se za windows i ext4 ne može reći .

tomek@vz 25.11.2023. 15:14

Citiraj:

Autor mkey (Post 3712098)
Što bi bio najbolji izbor za format diska kojeg bih dijelio između linuxa i Spyware OSa?

NTFS naravno.

mkey 25.11.2023. 15:34

NTFS mi sa ove strane ima stvarno loš write speed. Što bi bilo OK, kada bih koristio windowse, a linux povremeno. Ali kako sam 99+% na linuxu, to mi stvarno nema smisla. Tako sam i krenuo, sa NTFS diskom i nije išlo nikako.

Pa sam se prebacio na BTRFS ali onda gledam write speed na SATA SSD je isto tako očajan, i to s linux strane. Windows ima nekakav BTRFS driver koji je dovoljno dobar za tih <1% koliko meni treba.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:35.