PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

potemkin.hr 02.05.2025. 17:51

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3802362)
Microsoft ostaje Microsoft :goood:

Samo jako :banana:

tomek@vz 02.05.2025. 20:36

Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 3802431)

A LOLCINA ZESCA :lol2: Neznam jel treba za ovakve gluposti kriviti lose developere, ChatGPT ili los management. Ili sve?

Deamon101 03.05.2025. 09:09

Kod deploymenta obavezno isključiti bitlocker plus korisnicima pod obavezno mrežni folder za podatke.

Ali da se može takvo nešto forsirati, po defaultu...stvarno pokvareno i loše, ne znam što drugo reći.

A za kućne korisnike...ako zaborave te initial podatke...podaci stvarno izgubljeni zauvijek? Katastrofa.

S druge strane đavolji odvjetnik bi pitao "a što ako izgubiš laptop negdje te ga se dokopaju zli Rusi?".

p.s. komentari u članku od običnih ljudi su zanimljivi.

BinaryJesus 03.05.2025. 10:41

Problem kod Bitlockera je šta se TPM hoće zblesirati. Nekad sam od sebe a nekad nakon BIOS updejta i onda treba upisati onaj famozni recovery key. On bi kod tog automatskog bitlockera trebao biti spremljen u MS account ali ljudi zaborave lozinku od njega. A postoje i neki bugovi kod ms accounta npr. ako bitlocker ključ bude spremljen u ms acc i onda taj korisnik taj račun poveže s nekom organizacijom npr. školom ili poslom taj recivery ključ postaje nedostupan. Postoje stranice i stranice tih problema na ms support forumima već preko 10 godina.

Apple ili Android nema tih problema s TPMom ali šta možemo kad je današnja moderna x86 PC arhitektura za k****. Sve je fragmentarno na desetke vendora svaki sa svojom bugovitom UEFI BIOS implementacijom.

mkey 03.05.2025. 12:52

Ja se užasavam momenta u budućnosti kada me netko bude pitao da mu instaliram 11. Jednostavno, osjećam da nisam dorastao tom zadatku :D Mogu to odraditi jedino uz garanciju od 0 dana i debelu ogradu.

Evo, tu ću ti na papiru napisati te lozinke, i kada odem gotovo je, sve je na tebi, vodi računa da u bilo kojem trenu možeš ostati bez svih podataka. Ako se to dogodi i pogubiš lozinke, gotovo je, ne poznamo se, nemoj me zvat.

spawn 03.05.2025. 13:22

Citiraj:

Autor xlr (Post 3802284)
To bi trebao biti ok sajt, sebi i okolini sam tu uzeo kljuceve za W10... Kasnije sam skuzio da mi je massgrave HWID aktivacija cist fajn jer ne mijenjam maticnu po 5+ godina i ne treba mi retail key. Kljuc se upisuje u bios pa nema reaktivacije kod reinstalacije.

Kod ovih jeftinih kljuceva je najcesce pitanje jesu li OEM, retail ili volume kljucevi:
https://answers.microsoft.com/en-us/...5-f520d89f9c80

Koje postavke moraju biti postavljene u biosu da bi se kljuc upisao u bios prilikom instalacije winsa?

xlr 03.05.2025. 13:30

Isto i za setup egradjana, pinove, pukove, mailove od penzica, za sve te moderne pizdarije koje bi toboze penzici trebali pamtiti imam jedan folder u password manageru samo za svih njih (familija, jasno). Drukcije ne ide. Je, napisem ja to na papir i pustim na kompu ali taj papir za 7 dana nestane. I onda punica kupi novi mob i treba se logirati gmailom, pa koji je pass, di te totp, zeli nesto na egradjanima, koji je pass od certilie, koji je pin od kartice, ma mrs. Nemam vremena za to, zato i cuvam to kod sebe.

Za prijatelje i poznanike i dalje furam onu "a ne znam vam ja to, ja sam jos na win 7 ili 10, stvarno ne znam, sori ovo ono, ke kuzim se u laptope, nisam u toku s novim kompovima moj komp je star 7 godina...". Mislim da sam nekome zadnje pomogao oko kompa tamo kad sam bio u srednjoj skoli.

potemkin.hr 03.05.2025. 13:42

Citiraj:

Autor spawn (Post 3802493)
Koje postavke moraju biti postavljene u biosu da bi se kljuc upisao u bios prilikom instalacije winsa?

Nikad se ključ ne upisuje u BIOS od strane korisnika, ako isti postoji dolazi zapečen od OEMa koji prodaje laptop. Kod instalacije se bilo koji key može upisati koji odgovara nekoj verziji windowsa, ali ne treba realno, može se i preskočit pa poslije u samom windowsu aktivirati.

Dule 03.05.2025. 16:10

Citiraj:

AFAIK ključ se ne upisuje u bios nego je ekipa sa massgrave složila da se tvoj HWID ilegalno registrira na MS serverima, zato prilikom druge instalacije aktivacija prođe uredno.

Koliko će dugo to raditi, ne znam, verojatno će kad tad patchirati taj exploit da se ne može više aktivirati, ali već aktivirane HWID-eve ne vjerujem da će ikad brisati.

Pupo 03.05.2025. 17:14

Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 3802431)

Gluplji naslov dugo nisam vidio.

Enkripcija fajlova je generalno dobra stvar, al razumijem da su useri nemarni i da im zapravo netreba jer su već odavno podijelili i broj gaća i slike djece na druŝtvenim mrežama pa im je ovo samo smetnja i još jedan password koji moraju zapamtiti.

mkey 03.05.2025. 19:44

To je samo još jedan pokazatelj kako ljudi koriste opremu koju nisu sposobni održavati, i to masovno.

xlr 03.05.2025. 20:01

Citiraj:

Nisam vidio post. Ja sam malo tudum za te stvari konkretno i ocito sam krivo shvatio kako HWID radi, ali vidim da su kolege to bolje objasnile.

Deamon101 04.05.2025. 02:02

Citiraj:

Autor mkey (Post 3802520)
To je samo još jedan pokazatelj kako ljudi koriste opremu koju nisu sposobni održavati, i to masovno.

Zato treba inzistirati na nagrađivanju znanja i ne popuštati. :no2drug:

tomek@vz 04.05.2025. 07:02

Kaj se tice cijele te "guram ti sigurnost kroz grlo" spike koju MS implementira u zadnje vrijeme - nije bedasto "per se". Ali problem je da je 85% normalnih korisnika totalno nezainteresirano za to i ne zeli shvatiti koncept racunala kao alata i sto dolazi sa time. Samim time kad se ovako nekaj dogodi (1. pravilo IT-a: "Shit Happens") - veca je ljutnja korisnika. No kao sto vec rekoh - ljudi ce izgubiti podatke ali se nista nece promjeniti. Isti ti ce u vecini slucajeva reinstalirat Windows i zivot ide dalje. Ovaj put ce mozda radit backup.

tomek@vz 04.05.2025. 07:03

Ovo je malo problematicnije :fiju:

Citiraj:

Windows Remote Desktop Protocol contains a login backdoor Microsoft refuses to fix. It's not a bug, but a feature, Microsoft confirmed to concerned researchers.
> Techspot

domy_os 04.05.2025. 11:31

Bome, upravo reproducirao s Azure AD accountom i NLA, upada čak i kad se remote mašina restarta. Ništa, preko Intunea ćemo pustiti policy za isključiti local password cache.

mkey 04.05.2025. 12:07

Citiraj:

Autor Deamon101 (Post 3802542)
Zato treba inzistirati na nagrađivanju znanja i ne popuštati. :no2drug:

Kako bi to izgledalo u ovom kontekstu? Ne gubljenje podataka bi trebala biti sama sebi nagrada. Moje iskustvo je da je ljudima, od stvari koje imaju na računalu, u 99% slučajeva jedino stalo do fotografija. I, također u pravilu, ljudi ne razmišljaju baš o tome što bude sutra. Pa, kako kaže Tomek, jedino ih eventualni gubitak podataka može pritisnuti da malo razmisle, ali i to je vjerojatno rijetkost, pogotovo što se podaci baš i ne gube tako često. Možda sada bude malo češće :D iako neće to biti pitanje gubitka podataka već gubitka pristupa podacima (a.k.a. ransomware).

potemkin.hr 04.05.2025. 12:28

Bome ja rano naučio radit backupe, davno još dok mi krepao Maxtor od 40 giga, odlična serija od koje je valjda svaki drugi krepao. Tad sam naučio da ništa od Maxtora više ne kupujem makar ne imao disk.

Velika većina ljudi koje znam nema teoretske šanse da samoinicijativno radi backup podataka, eventualno ako koriste neki cloud provider koji to odradi za njih kroz popup pa samo kliknu. Tako da totalno očekujem da će još gro ljudi naguziti bitlocker i nesnalaženje ljudi.

Deamon101 04.05.2025. 12:40

Citiraj:

Autor mkey (Post 3802571)
Kako bi to izgledalo u ovom kontekstu? Ne gubljenje podataka bi trebala biti sama sebi nagrada. Moje iskustvo je da je ljudima, od stvari koje imaju na računalu, u 99% slučajeva jedino stalo do fotografija. I, također u pravilu, ljudi ne razmišljaju baš o tome što bude sutra. Pa, kako kaže Tomek, jedino ih eventualni gubitak podataka može pritisnuti da malo razmisle, ali i to je vjerojatno rijetkost, pogotovo što se podaci baš i ne gube tako često. Možda sada bude malo češće :D iako neće to biti pitanje gubitka podataka već gubitka pristupa podacima (a.k.a. ransomware).

U kontekstu da ako Microsoft "zakomplicira", manji broj ljudi će uspijevati to "sređivati", pa bi posljedično zbog povećane potražnje za takvim uslugama trebalo doći do rasta vrijednosti "majstora". Ali dobro, možda sam malo preširoko i filozofski otišao van teme.
Citiraj:

Autor potemkin.hr (Post 3802576)
Bome ja rano naučio radit backupe, davno još dok mi krepao Maxtor od 40 giga, odlična serija od koje je valjda svaki drugi krepao. Tad sam naučio da ništa od Maxtora više ne kupujem makar ne imao disk.

2x disk za filmove&glazbu + 2x disk fotke/ostalo, jedan od njih je uvijek offline, a update možda jednom godišnje. Što se Maxtora tiče imam jedan koji dan danas radi, 80gb, ali samo ako stavim veliki magnet iznad onog djela gdje je čitač koji ide lijevo desno.

1v@n 04.05.2025. 15:44

Kaj imate protiv Maxtora. Radi ko urica
https://i.postimg.cc/qgqYSjRS/temp-Imaged-Ke-FBf.avif

potemkin.hr 04.05.2025. 16:11

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3802594)

http://c.tenor.com/2jQTAljrt5MAAAAd/tenor.gif

Dottore 04.05.2025. 17:36

Lol :)

Ivo_Strojnica 05.05.2025. 09:43

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3802594)

Eh, tebi je vani, meni još uvik u kompjuteru, veselo radi, mislim da je već nekih 22 god. :D

1v@n 05.05.2025. 11:27

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3802682)
Eh, tebi je vani, meni još uvik u kompjuteru, veselo radi, mislim da je već nekih 22 god. :D

Vani je bio samo zbog čišćenja prašine. I dalje veselo vrti

tomek@vz 07.05.2025. 08:48

Citiraj:

Microsoft has unveiled a substantial AI-focused update for Windows 11 and Copilot+ PCs, introducing features that leverage neural processing units across the operating system. The update centers on AI-powered helpers across core Windows apps, with an intelligent agent in Settings that can locate and adjust options via natural voice commands. Key additions include expanded Click To Do functionality, allowing users to draft Word content based on screen context, engage Reading Coach, or send details directly to Excel tables.

The Photos app gains a relight feature with support for three customizable light sources, while Paint adds object selection and text-to-sticker generation. Snipping Tool will automatically detect and crop prominent screen content, adding text extraction and color picking capabilities. System-level enhancements include an updated Start menu with phone companion integration, AI-powered actions in File Explorer for content summarization, and text generation in Notepad with new formatting options.

Most features will debut first on Windows Insider builds for Snapdragon-powered Copilot+ PCs before expanding to systems with AMD or Intel chips. Several tools, including Ask Copilot and Reading Coach, are already available to Insiders.

Citiraj:

Fedora Linux is now officially available as a Windows Subsystem for Linux (WSL) distribution! That's right, folks, following prior testing, you can now run Fedora 42 natively inside Windows using WSL. As someone who considers Fedora to be my favorite Linux distribution, this is a pretty exciting development.

Installing it is simple enough. Just open up a terminal and type wsl --install FedoraLinux-42 to get started. After that, launch it with wsl -d FedoraLinux-42 and set your username. No password is required by default, and you'll automatically be part of the wheel group, meaning you can use sudo right out of the gate.

domy_os 07.05.2025. 15:15

Je li tko kad imao problem s ubacivanjem PC-a bez serijskog broja u Azure AD? Krasni Gigabyte ne zapisuje S/N u BIOS kao svi drugi proizvođači i sad imam s*anja, a nije mi do editiranja BIOS-a na novoj MBO. Autopilot ne prolazi, ne povlači policies, aplikacije,...

tomek@vz 08.05.2025. 07:03

Citiraj:

The Windows Hardware Program supports partners signing drivers for use in pre-production environments. The CA that is used to sign the binaries for use in pre-production environments on the Windows Hardware Program is set to expire in July 2025, following which a new CA will be used to sign the preproduction content starting June 9, 2025.

Hardware Dev Center

tomek@vz 08.05.2025. 07:10

Citiraj:

Does the prospect of more AI features coming to Windows 11, including an agent that can adjust user settings at your request, fill you with excitement? Possibly not, but Microsoft is introducing them anyway. Copilot+ PCs will get the updates first, but the AI flood is also coming to traditional x86 systems.

The AI agents will initially arrive via the Windows Insider program for those using Copilot+ PCs. Microsoft writes that finding and changing settings on a PC are among the most common frustrations among users, so the feature allows you to use natural language to describe what you want to do or are looking for.
> Techspot

:D

Najbolji komentar :

Citiraj:

Oh great, just what we needed, Microsoft. Forcing everyone to upgrade their PCs just so we can ask an AI how to make the mouse pointer smaller, instead of, you know, Googling it in two seconds or navigating a simple settings menu.

Big thumbs up. You’ve really outdone yourselves this time.

Or, and here's a wild idea, you could focus on making system settings less bloated and actually user friendly. Because for a lot of people, especially those with accessibility needs, relying on AI just adds another layer of confusion instead of solving anything.

Mladenxy 08.05.2025. 08:52

Start-settings-personalization-mouse cursor i tu onda mijenjaš veličinu miš pokazivača.
četiri klika, tri sekunde.

mkey 08.05.2025. 11:06

> writes that finding and changing settings on a PC are among the most common frustrations among users

Control panel je bio zlo kojeg je valjalo eliminirati.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:32.