![]() |
Citiraj:
Gle, ova konfa je savršena, svako daljnje "poboljšanje" je nepotrebno tjeranje maka na konac. Možda možeš uštedjeti koju kunu kopajući po nabavi, ali kupovina svega u jednom dućanu ima svojih prednosti usprkos možebitno većoj cijeni. |
Razumijem. Nisam nikad koristio vodeno hladenje jer mi je Noctua bila odlicna pa me zanimalo hoce li biti ok za 3900X bez overclockanja. Nekak mi je sigurnije jer sam baksuz.
Thx znaci Noctua moze ostati :) |
Naravno
|
Citiraj:
i moja najveca dilema zasto AORUS elite a ne designare? i kako to da si uzeo 2070 umjesto 2080ti 11gb koja je i do 30% bolja u resolveu? ako je zbog cijene onda kuzim |
30% bolja, 150% skuplja, možda je to dovoljno :D
Na koju točno designare misliš? |
Citiraj:
ali nekako gledam da bi komp kad ga vec uzmes za takvu svrhu trebao trajati par godina. doduše ja pokušavam složiti nešto što ce mi dati najbolji omjer uloženo - dobiveno i za premiere i za resolve. Gigabyte ima tu AORUS seriju i Z390 DESIGNARE seriju za Intel koja je po pugetu top ovo sam složio, a vi mi kažite ako mislite dal je nešto overkill jer više ni sam ne znam dal da idem na intel ili na AMD Intel Core i9-9900K 3.60GHz, LGA1151 Gigabyte Z390 DESIGNARE, s.1151 V2 Zotac RTX2080Ti Twin Fan 11GB GDDR6,ZT-T20810G-10P 2x DDR4 32GB (2x16) Corsair 3000MHz LPX Black C15, CMK32GX4M2B3000C15 Samsung SSD 500GB 970 EVO PLUS M.2, MZ-V7S500BW Samsung SSD 2TB 970 EVO Plus, M.2 NVMe 1.3, MZ-V7S2T0BW Noctua NH-U12S Corsair 850W RM850X Black 2018 Fractal Design Define R6 TG Black, USB-C DELL P2319H (imam vec jedan takav pa bi uzeo jos jedan da mi pašu) |
Ako ti već treba za softver koji se bolje vrti na Intelu, možeš pričekati nove HEDT modele kojima je drastično srezana cijena (~50%) pa za malo više uzmeš 12 ili 14-core a ni 18 više nije tako daleko.
|
Za vas koji se bavite video editingom... pretpostavljam da radite sa ogromnim file-ovima...
Jeste razmišljali o PCIE 4.0 SSD-ovima... ? kao npr - CORSAIR SSD 1TB Force Series Gen.4 NVMe Ako dobro kužim... trenutno su ovakvi diskovi jedino iskoristivi na Ryzenu... možda sam u krivnu, ne pratim tematiku kao nekad :) |
Skupo. Gb Aorus takav isti je na skupom Amazonu 252€+dostava.
|
Iskreno, nisam ni gledao SSD-ove, ali za te novce svakako bi uzeo M.2 SSD-ove.
|
To i jesu M.2 SSD-ovi.
|
Da, vidim sada, mislio sam da su obični 2.5".
Onda nema razloga za brigu. |
Citiraj:
Po meni će brži disk puno više doprinjeti za video-editing nego procesor. A Samsung SSD 2TB 970 EVO Plus je cijenom tu negdje kao i Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 - govorim o 2 TB modelima Ovaj Aorus je definitivno super cijena |
Trebam konfiguraciju / radnu stanicu bez monitora i periferije do 20000kn.
Mora vrtit After Effects, Premiere, Photoshop, Illustrator, Cinema 4D, InDesign, Pro Tools i Lightroom S time da mi je za početak dovoljan manji SSD disk od recimo 512 gb i 32GB rama koje onda mogu još nadograditi naknadno Po mogućnosti Links il neka trgovina oko Varaždina |
Citiraj:
Uzimam konfu koja ce biti aktualna sljedecih nekoliko godina i koju mogu nadogradit. Rayzen uzimam zato jer mi je bolja opcija za buducnost ( da ne spominjem vise jezgri ).Skuzio sam da puget gura intel jer su im sponzor, a te neke stvari u kojoj je intel brzi trenutno vjerojatno ce se promjeniti ( iako su mi te prednosti zanemarive ). Vise su mi vazniju buduci Gen 4 diskovi koji bi mogli pridonjet brzini. 2070 Super mi je i vise nego dovoljno buduci da mi na starom kompu 1060 koja radi odlicno. Razlike u cijeni su ogromne od 2070 a dobivena brzina mala. 2080ti bi kupio da imam love na bacanje i da se zelim igrat u 4k na visokim postavkama :) Uzmi u obzir jednu stvar. Bez obzira kakv komp uzimas ( realno se i za 8000 slozi super masina ) problem je u Adobe programima ( LR, PR ) koji imaju prastri kod i totalno su neoptimizirani....a kako Adobe ima monopol i briga ga za svoje korisnike dok nema konkurencije, sumnjam da ce se nesto promijeniti. Zato se prebacujem u potpunosti na Capture one i DaVinci :) |
Citiraj:
Mislim cijeli ovaj moj komp je 26k kn što i nije toliko puno više od tvoje 22k konfe. |
Citiraj:
Ako je neki od CPU (nativni, VRay, Corona) onda ne bi bilo loše pričekati nove Threadrippere ili bar Ryzen 3950X. Od postojećih, 3900X je odličan omjer snage i cijene. |
Citiraj:
kolko dugo pričekat? |
Citiraj:
Na papiru i po testovima bi to trebalo biti ultra brzo, ali nije tako velika razlika u praksi ( sata SSD i m.2 ), bar sto se rada i ucitavanja tice. Mislim da je dobra opcija uzeti neki brzi m.2 za OS i programe, a drugi jeftiniji i veci za radne fajlove ( fotke i video ) i cache...nesto tipa intela 660p 2T koji malo sporiji ali skoro duplo jeftiniji... |
Ne znam gdje uzimaš računalo, ali između CORSAIR SSD 1TB, Force Series, Gen.4 NVMe i Samsung SSD 1TB 970 EVO PLUS je razlika u cijeni cca 200kn...
Mislim, da slažeš intel konfiguraciju... ok, ali novi Ryzen bi to trebao fino iskoristiti... |
Citiraj:
Najviše glasina spominje da će prvi model biti 24-core a poslije ostali. Po dosadašnjim rezultatima Zen 2 Ryzena, to bi mogao biti ekvivalent sadašnjeg 32-corea (2990WX). Sad kad je Intel spustio cijene svojih HEDT modela za 50% (isto samo najavljeni, nema ih još u prodaji), bit će to zanimljiva cjenovna bitka :). |
Citiraj:
Diskovi toliko ne utjecu na brzinu rada u premieru (brze ucitavanje fajlova jedino )...imam doma 2 Samsunga 970 evo plus m.2 u dual setup konbinaciji za foto i video. |
Pozdrav ekipa,
trenutno sam u fazi kupovine nove kante vrijednosti +/- 10000 kn. Puno sam proučavao po webu ali što više čitam imam više nedoumica. Okvirno sam sastavio konfiguraciju uzevši u obzir stvari koje sam ubrao, ali bi volio čuti vaše mišljenje. INTEL CORE i5 9600K COOLER BeQuiet Dark Rock 4 Pro ili Scythe fuma 2 MB ASUS PRIME Z390-A GPU MSI RTX 2060 6GB RAM 16GB (2X8GB), DDR4 3000, Corsair Venegance LPX ili 1X16GB SSD SAMSUNG 250GB 860 EVO ili Kingston a2000 PSU EVGA 750W SUPERNOVA G1+, 80 PLUS GOLD Zalman z9 neo plus white (ili neko drugo bijelo kučište sa kaljenim staklom - veliki plus je integrirani sd card reader) Ovo je okvirno ono što želim, slažem si kompjuter za grafički dizajn (+ after effects) i povremeno video editing te igrice. Mislim kupiti komponente za vrijeme black fridaya pa se nadam popustima da uguram i7 umjesto i5 :) Isto bih vas molio ako znate koji web shopovi prakticiraju black friday ili cyber monday da mi ih navedete. Ako imate kakav prijedlog za izmjenu komponenti ne gubeći puno na performansama slobodno mi je predložite. |
Ja bih ovako, značajno bolje:
CPU AMD Ryzen 7 3700X (4.4GHz,36MB,65W,AM4, 8C/16T) box with Wraith Prism cooler Intel SSD 512GB, 660p, M.2, 1500/1000 MB/s, SSDPEKNW512G8X1 Napajanje Corsair 650W RM650X 2018 DDR4 32GB (2x16) G.Skill 3200MHz TridentZ Series, F4-3200C16D-32GTZSW MSI B450-A Pro Max, AM4, 7B86-022R MS midi tower Black Widow Pro gaming silent Gainward RTX2060 SUPER Ghost, 8GB GDDR6, DVI, HDMI, DP, 1198 Ukupno: 9.993kn Kućište možeš mijenjati i za ovo koje si već odabrao. |
Hvala ti na prijedlogu, samo bi te molio da mi obrazložiš (osim cijenovnog aspekta) zašto je ryzen bolja opcija?
Frend radi u 3D maxu i povremeno u premieru i kaže mi da mu intelov procesor radi ~30% brže u oba programa. Ako je u parama problem stvorit ću još 500-1000kn koje na ukupnu cifru i onako ne rade veliku razliku ;) |
Frend uspoređuje i5 i Ryzen 7?
Pogledaj si ovaj video, 3:30 min, i7 je sporiji od Ryzena, kamoli i5. U svakom slučaju, taj Ryzen 7 jede svaki i5. Možda i postoji neki program od Adobe-a gdje je i7 (ne i5) bolji izbor, ali generalno, nema uopće smisla uspoređivati ta 2 procesora. 8 core-ova i 16 threadova, mašina od procesora. |
Citiraj:
Adobe je navodno više optimiziran na Intel, pa si provjeri kako se ryzen ponaša u njihovim aplikacijama... Ali u istom cjenovnom rangu AMD jede Intel za doručak... |
Pozdrav svima,
dugo lurkam tu po forumu, uglavnom u potrazi za informacijama za PC komponente evo sad je dosao tren da i ja kupim PC nakon sto trenutni furam 6 (7? ne sjecam se) godina. Treba mi stroj za gaming. Budzet oko 13k kn.
Takoder, imam 24" 60 hz Dell monitor. Moze li jedan monitor funkcionirati na 144 hz kad ustekam drugi od 60 hz? Hvala vam unaprijed, kopam po threadu i fakat rasturate. |
Može funkcionirati, radi kako koji može...
Za gaming ti definitivno ne treba 32gb... Dakle prvo monitor: Samsung C32JG56 - 2885kn Zatim konfiguracija za 10k: Gigabyte RTX2070 SUPER Windforce OC 3X 8G - 4490kn CPU AMD Ryzen 5 3600 ~ 1650kn Arctic Cooling Freezer 34 ~ 190kn MSI B450 Tomahawk Max ~ 950kn 2X DDR4 8GB (1x8) Crucial 3200MHz Ballistix Sport LT ~ 630kn Intel SSD 512GB, 660p, M.2, 1500/1000 MB/s ~ 550kn Napajanje Corsair 550W RM550X ~ 760kn Ostane ti nekih 800+ kn za kućište (i više nego dovoljno) - stvar ukusa... Uz jednu napomenu da mnoge AAA igre nećeš moći igrati na max detaljima i fps preko 100... dakle tu te očekuje kompromis (smanjiti detalje za preko 100 fps ili se pomiriti sa fps-om debelo manjim od 144) |
Citiraj:
Edit: Imam jos par pitanja:
|
Nikakve.
Ovisno o igri, ali 1440p je još svima trn u oku. Ni 2080ti ne može lockati većinu AAA naslova na 144hz. Po meni, ako ti nije važno ganjati neke ultra detalje a da u isto vrijeme patiš na FPS, je najbolje uzeti 1440p monitor s RX5700 XT ili 2070. AAA naslovi će biti između 60-100FPS-a, tako da nećeš imati brige s tim. Nije važno lockati 144hz-a, važno je imati 144hz monitor da se frejmovi ne trgaju i sve je fluidnije. Uzmi 1440p IPS monitor i gotovo. |
Citiraj:
Ima igara koje se uopće ne mogu vritit ni blizu 144fps-a na 1440p, čak ni sa najjačom gpu što postoji rtx 2080Ti... Citiraj:
1. Zato što je to najjača gpu što ti stane u budžet. Na kraju krajeva amd ni nema ekvivalenta u toj kategoriji 2. Kako kome. Nekome je sitno, nekome je OK. Indvidiualna stvar (vid, udaljenost, dosadašnje iskustvo itd.) Citiraj:
? Pa frejmovi se mogu trgati i u tom slučaju... Sve je to zbog nepoklapanja refresh ratea monitora i fps-a, zato ima freesync odnosno "gsync compatible" Inače nema budžet za 1440p IPS 144hz monitor, ono mu je VA. |
Tearing se dešava ako GPU proizvodi više FPS-a nego što je refresh rate monitora. Može se naravno dešavati i na 144hz, ali znatno manje.
Veći refresh rate = manje tearinga. Pa zato kažem da je bitno imati 144hz monitor ;) |
A kako vam se cine Gigabyte AD27QD i Asus ROG Swift PG279QZ?
Gledam malo recenzije i cini mi se da sam dovoljno blizu s lovom plus cekat cu black friday sad kad je iza ugla. Bi li to bio dobar izbor za ovaj hardver? Bonus pitanje vezano uz RAM: Vidim da su drugima preporucili G.Skill RAM umjesto Crucial Ballistixa. Jel to do osobne preferencije? I hvala jos jednom, stvarno ste mi puno pomogli. |
Ram, što jeftiniji, nema razlike.
Monitor, radije ovaj https://www.nabava.net/monitori/asus...-16-9-85685951 pa uloži ostalo u nešto drugo :D |
Citiraj:
|
Ma samo zbog cijene, no smatram da za tu lovu koju ti daješ, 1440p IPS je must have.
Ali gledaj, 4000kn, ispod toga neće ići monitor. Možda da razmisliš o kompromisu pa da ideš na VA 1440p? Pa imaš 2000kn još za grafu npr. |
Ali ti si mu preporučio 27" 1080p monitor.
@mogh87 Umjesto AD27QD ti je bolje FI27Q uzeti. Druga opcija ti je LG 27GL850, ali to za sada možeš samo sa Amazona naručiti. Kod nas ga još nema. Jefitnija opcija ti je BenQ EX2780Q, koji ako se ne varam isto korisiti panel od LG-a. No to su sve wide gamut monitori pa ako želiš sRGB po mom mišljenju ti je najbolje čekati LG 27GL83A. |
Citiraj:
Sto se tice napajanja, 550W je dovoljno za ovu konfiguraciju? |
Dosta i previše.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:29. |