PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SSD-ovi ili solid-state diskovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=112475)

Sinac 21.06.2011. 20:12

Citiraj:

Autor newyxX (Post 1928434)
nesto sam nasao na netu pa me zanima sto je to
PCI-E SSD
mozete li mi objasniti kako radi

Upikne se kao kartica u PCI-Express slot. Neisplativa investicija u odnosu na klasičan 2.5" disk. Po specifikacijama isti kao i klasičan disk ali ima i svojih mana.
Vidi jedan review s time da uzmi u obzir da su na kartici zapravo 2 "diska" spojena u RAID pa same rezultate read/write gledaj s rezervom, prepolovi otprilike na pola da dobiješ rezultate nekog jeftinog PCI-E diska...

Baja 001 21.06.2011. 23:02

Citiraj:

Autor NemoRS (Post 1928649)
Počinju problemi i kod mene sa SSD-om. Iako neznam jel bih to mogao nazvati problemom. Kad sam postao prvi video o vremenu koliko je potrebno da se windowsi dignu, sad sam primjetio da mi se to vrijeme dosta produzilo. Konkretno imao sam cca 15 sekundi od trenutka samog dizanja windowsa do pojave desktopa, a sad imam 25.Mjereno vise puta. I na ocigled primjetim kako mi ona slika Starting Windows duze traje, konkretno tih cca 10sekundi. U čemu može biti problem?

Iskljuceno sve od programa pri dizanju, imam samo par osnovnih stvari. Nema ni jedne igrice, pokrenuti cc cleaner i tune up utilities sve očišceno i sredjeno s njima.
AHCI je odmah ukljucen bio. To sam primjetio unazad tjedan dana. Atto pokazuje neznatni pad performansi, a crystal disk kaze da je ssd good 100%:

http://imageshack.us/f/535/unleddvo.jpg/
http://imageshack.us/f/87/unled2u.jpg/

A software. Normalno je da će Windowsi nakon nekoliko startupa i programa ić sporije, i zašto se svi zamarate bootom kad to nije primana namjena SSDa.

Garro 21.06.2011. 23:57

Po mom iskustvu, kod RAIDanja SSD-a je najbolje kada se primjeti pad performansi napraviti image sa Acronisom, secure erasati SSD-ove i vratiti image.

Nije TRIM, ali meni dobro radi sa Intelima G2:)

NemoRS 22.06.2011. 19:00

Nemam se sto zamarat. Znam da je startup bio brzi. I danas sasvim slucajno sam i otkrio sto je bio problem. Nedavno sam instalirao web kameru i ustekao je u usb3.0 utor na maticnoj. I krenio sam sa svjezom instalacijom i idem prvo istekat nju i sve sa usb-a sto imam i restartam i odmah primjetim sve leti. Vratim kameru nazad u usb i opet sporo. Tada sam je stavio u usb2.0 i sve opet leti. Zasto je sporije dizanje windowsa ako je ustekana kamera u usb 3.0 utor?

dh41400 22.06.2011. 19:27

Citiraj:

Autor NemoRS (Post 1929083)
Nemam se sto zamarat. Znam da je startup bio brzi. I danas sasvim slucajno sam i otkrio sto je bio problem. Nedavno sam instalirao web kameru i ustekao je u usb3.0 utor na maticnoj. I krenio sam sa svjezom instalacijom i idem prvo istekat nju i sve sa usb-a sto imam i restartam i odmah primjetim sve leti. Vratim kameru nazad u usb i opet sporo. Tada sam je stavio u usb2.0 i sve opet leti. Zasto je sporije dizanje windowsa ako je ustekana kamera u usb 3.0 utor?

http://img571.imageshack.us/img571/9388/image2xr.th.png

Po mojoj slobodnoj procjeni, vrlo vjerojatno SATA kontroler u koji si uštekao disk dijeli PCIe staze sa USB kontrolerom i osakaćuje brzinu oba kontrolera kada su istovremeno u funkciji.

Ako ti je bitan USB 3.0, probaj disk uštekati u drugi SATA 3 kontroler (pošto ih imaš 2 ako se ne varam).

NemoRS 22.06.2011. 19:39

SSD je ustekan u sata 3 0 ili 1 nisam siguran. Mogu se malo poigrat ali kameru sam stavio u obican usb2.0 i uopce mi za nju nije potreban usb3.0.Jedino ako cu kasnije ustekavati nesto u usb 3.0.

Sata 3 i sata 2 imam isto kao i na tvojoj slici samo sto sata 3 blize meni a ne dalje od mene. A uostalom Asrockovu p67 extreme plocu imam:)

OrMar 27.06.2011. 16:57

Ovo je ipak malo zivlja tema pa molim preporuku za optimalni izbor 120MB SSD-a za laptop (Toshiba Qosmio) s SATA150 interfaceom i Windowsima XP Pro (MCE).

Hvala

flame146 28.06.2011. 09:29

Mislim da mi se usporava SSD?

Bok svima, dakle imam SSD Corsair F80, i nekako s vremenom čini mi se kao da se usporava?... npr pri bootu windowsa onaj getting started ekran bi uvjek samo blinknuo na stotinku, sad stoji cca 2 sekunde...

po bootu programa mi se nekako čini da su usporeni, se može nekako testirati brzina, ili dali je netko imao sličan problem

konfiguracija upisana pod "moj komp"

Hvala svima

flame146 28.06.2011. 09:55

btw sad sam napravio benchmark s ATTO benchmark putilityem i on veli da je brzina oko 225mb r/W

but the box says 285/275

zwer 28.06.2011. 10:12

Citiraj:

Autor OrMar (Post 1931390)
Ovo je ipak malo zivlja tema pa molim preporuku za optimalni izbor 120MB SSD-a za laptop (Toshiba Qosmio) s SATA150 interfaceom i Windowsima XP Pro (MCE).
Hvala

Valjda 120 GB. SATA standardi su kompatibilini unazad, pa ti je svejedno dal' je disk SATA1, 2, ili 3.

Windows XP ne podrzavaju TRIM, pa ne znam koliko ti se isplati trpat SSD u (pretpostavljam zbog SATA1) stariji laptop.

Preporuke su recimo OCZ Vertex2, Corsair Force ili Samsung 470. A to si vec mogao zakljucit citajuci ovaj thread 3-5 postova unazad. :fiju:

Citiraj:

Autor flame146 (Post 1931731)
btw sad sam napravio benchmark s ATTO benchmark putilityem i on veli da je brzina oko 225mb r/W
but the box says 285/275

AHCI upaljen? Trim radi? Nisi u medjuvremenu instalirao 20 GB programa pa da se zato Windowsi duze bootaju?

Rjesenje za sve koji si slamaju jaja oko 2 sec extra boot timea u Windowsima je da ne gasite komp, ko ja :D

Exy 28.06.2011. 17:36

Citiraj:

Autor flame146 (Post 1931721)
Bok svima, dakle imam SSD Corsair F80, i nekako s vremenom čini mi se kao da se usporava?... npr pri bootu windowsa onaj getting started ekran bi uvjek samo blinknuo na stotinku, sad stoji cca 2 sekunde...

Mislim da je to normalno. Meni još uvijek blinkne odmah ali samo tjedan dana je stara instalacija. Kad ga nakrcaš programima naravno da će mu trebat malo više. Isto tako, kad se virtualna memorija preseli na hdd (što se svakako preporučuje)
to utječe na nešto duži boot jer winsi baš moraju zavrtit hdd bar malo :D
No mislim da se ne bi trebao zamarati tim stvarima previše.
Ako te to toliko muči, napravi testove sa crystal disk markom i postaj rezultate pa ćemo vidjeti! :chears:

Chiron 28.06.2011. 17:43

ak o imas 8 gb rama ne treba ti virtual memory..

Tomy B. 28.06.2011. 18:09

@ OrMar: moja preporuka je Samsung 470 ili Intel 320

@ flame146: ako ATTO ne pokazuje maksimalne prijednosti onda nešto nije u redu. Kako je zwer rekao, provjeri ACHI.

@ Exy: nema smisla virtualnu memoriju prebacivati na HDD. Ako ste SSD kupili da sve radi brže, koji je smisao sve trpadi na HDD?

Exy 28.06.2011. 18:19

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1932010)
@ Exy: nema smisla virtualnu memoriju prebacivati na HDD. Ako ste SSD kupili da sve radi brže, koji je smisao sve trpadi na HDD?

U pravu si, vidio sam freakove koji prebacuju cache od browsera na hdd, malo ubijaju smisao ssd-a takve akrobacije :D
VM ima smisla prebaciti kod ljudi poput mene (40/60 GB SSD) jer oslobodi
dosta prostora za neke pametnije stvari. Ali ako je prostora dovoljno, svakako da se ne isplati. SSD je tu da služi mene, ne ja njega :chears:

Tomy B. 28.06.2011. 21:22

Evo kako je kod mene podešena virtualna memorija.
Imam 3 GB RAM-a, jednom mjesečno ugasim laptop i rijetko mi pagefile.sys ide preko 16 MB.

kasko 28.06.2011. 23:08

Jel si probao i toliko dugo drzat Win7 mozda upaljen, meni xp isto lijepo radi nakon par dana ali win7 se vec nakon 1 dana pocen vuk ko krepana kokos, nemam ssd ali pitam informativno.

Tomy B. 28.06.2011. 23:19

Da, imam Win 7 i nisam primjetio da nešto sporije radi nakon par dana.

MAGARAC 29.06.2011. 00:24

Poceli su se pojavljivat i Corsair Performance 3 sa Marvellovim kontrolerom. Najjeftiniji 64gb kosta oko 1150kn i ima spec 365/110mb i 50k Iopsa.

Baja 001 29.06.2011. 04:31

Citiraj:

Autor zwer (Post 1931743)
Rjesenje za sve koji si slamaju jaja oko 2 sec extra boot timea u Windowsima je da ne gasite komp, ko ja :D

To je generalno rješanje za sve S3 je Bog i batina. To se samo žale ljudi koji su uzeli SSD radi boota.
Citiraj:

Autor kasko (Post 1932241)
Jel si probao i toliko dugo drzat Win7 mozda upaljen, meni xp isto lijepo radi nakon par dana ali win7 se vec nakon 1 dana pocen vuk ko krepana kokos, nemam ssd ali pitam informativno.

Meni uredno radi po 30 dana. Sve normlano. Quad + 8GB, bez SSDa. Memeorija je normalna ovisno o intenzitetu rada, nikad se nije nešto zagušilo. Restart samo po updateima.

fre@k 29.06.2011. 15:34

evo nesto zanimljivo

http://www.icydock.com/goods.php?id=135

znaci da objasnimo (iako sam pomalo skeptican):
kupimo 128gb ssd i spojimo ga na extender s 1tb diskom, ssd dobije povecanje kapaciteta za 256gb ssd i radi u nesto sporijim brzinama (10-20% gubitka) dok ostalih 750gb radi na deklariranih brzinama, stvarica kosta oko 50$

Old Iggy 29.06.2011. 15:55

Citiraj:

Autor fre@k (Post 1932690)
evo nesto zanimljivo

kupimo 128gb ssd i spojimo ga na extender s 1tb diskom, ssd dobije povecanje kapaciteta za 256gb ssd i radi u nesto sporijim brzinama (10-20% gubitka) dok ostalih 750gb radi na deklariranih brzinama, stvarica kosta oko 50$

Poprilično glupo ako je samo za AV obradu, ima dosta "rupa" za ostale načine rada, a imam dosta pitanja za proizvođača, samo... :stoopid:

Baja 001 29.06.2011. 16:06

Citiraj:

Autor fre@k (Post 1932690)
evo nesto zanimljivo

Nisan baš siguran kako radi na 4k. Ili služi kao buffer za HDD ili kao HDD + SSD. Izgleda prilično glupo.

Cuky 29.06.2011. 16:08

To mi vise djeluje kao onaj hybrid od seagate-a. Ni vrit ni mimo.

Old Iggy 29.06.2011. 16:26

Citiraj:

Autor cuks (Post 1932717)
To mi vise djeluje kao onaj hybrid od seagate-a. Ni vrit ni mimo.

Onaj hibrid je jako OK, koliko sam vidio, no ovo mi je poprilično besmisleno.

fre@k 29.06.2011. 19:35

neznam decki kako i sta vidio sam pa stavio da komentarisete, ako netko ima vise info-a savrseno

Quantum 01.07.2011. 06:01

OCZ RevoDrive 3 X2 480GB Review

Totalno me oduševio uređaj - performansama, cijenom i skalabilnošću. Da živim u Americi, već bi se ovo našlo u mom računalu.

LINK na review.

dh41400 01.07.2011. 08:09

Iskreno, meni bi se ovako nešto našlo u računalu za dvostruko manje love (da imam potrebu za takvim setupom fkors) :)

http://img96.imageshack.us/img96/6995/2k99t.th.jpg http://img32.imageshack.us/img32/7074/30x5f.th.jpg

BTW cijena tog 480GB Reva na eBayu iznosi 2,700$ (znači ~3,300$ sa PDV-om) ... ne znam da li sam jedini, ali znam da me to nimalo ne oduševljava :D

Naravno postoje i modeli manjeg kapaciteta, ali onda niti performanse više nisu iste kao kod 480GB modela.

Ugl puno para, a relativno malo muzike ...

Quantum 01.07.2011. 10:33

Pa mene bi iskreno zadovoljio i ovaj od 240 GB :)

Poveži 4 SATA3 SSD-a u RAID0 polje pa ćemo vidjeti koliko to košta - mislim da će samo kontroler koštati koliko i ovaj SSD (ja još nisam vidio ploču sa onboard 4 SATA3), tu je i cijena 4 OCZ Vertex 3 60 GB diska, pa šumetina kablovinja prostrtoj po utrobi računala, pa činjenica da TRIM instrukcije ne rade u SSD RAID poljima te (možda i najbitnije) - smanjeni MTBF na polje koje se ionako sastoji od NAND čipova koji imaju smanjeni broj R/W ciklusa u odnosu na prošlu generaciju (25 nm vs 32 nm).

Uz sve navedeno, ovaj uređaj ima još prednost - PCI-X sabirnicu (koja neće baš tak brzo zastarjeti - i.e. veća upward scalability).

Za 700 zelembaća dobiti takvo rješenje s takvom brzinom i tolikom pouzdanošću - mislim da nije moguće.

Old Iggy 01.07.2011. 12:13

Citiraj:

Autor Quantum (Post 1933754)
Za 700 zelembaća dobiti takvo rješenje s takvom brzinom i tolikom pouzdanošću - mislim da nije moguće.

Ovo s pouzdanošću me brine. A performanse teško da mogu zamisliti upotrebljive u praksi.

dh41400 01.07.2011. 23:48

Citiraj:

Pa mene bi iskreno zadovoljio i ovaj od 240 GB :)

Upravo o tome pričam - performanse su osjetno slabije kod modela manjeg kapaciteta (link).

Obično se ljudi navuku jer vide kako funkcionira najskuplji model i onda pomisle nabaviti manji, uz pretpostavku da su isti po "snazi" - 0 bodova.

Citiraj:

Poveži 4 SATA3 SSD-a u RAID0 polje pa ćemo vidjeti koliko to košta
Upravo to i planiram :)

Citiraj:

mislim da će samo kontroler koštati koliko i ovaj SSD
Nope ... najjeftiniji 240GB Revo je ~675$ sa dostavom i naravno udarit će ti carinu i PDV na to (bez obzira što pričali da se ne carini ova oprema). To ti je znači već 850-900$.

Pošten SATA 3 kontroler se nađe sa dostavom, carinom i PDV-om za nekakvih 450$ (iako ima i jeftinijih naravno).

Citiraj:

(ja još nisam vidio ploču sa onboard 4 SATA3)
... to je samo pitanje vremena ...

Citiraj:

tu je i cijena 4 OCZ Vertex 3 60 GB diska
Ne bi ih uzimao, ne vrijede toliko ...

Citiraj:

pa šumetina kablovinja prostrtoj po utrobi računala
... snalazim se u kejbljaving poslićima ...

Citiraj:

pa činjenica da TRIM instrukcije ne rade u SSD RAID poljima
... također pitanje trenutka kada izađu Intelovi/AMD driveri, a koliko sam čuo, intenzivno se radi na tome ... iako mi to ne znači mnogo s obzirom na sirovu snagu koju mogu izvući iz diskovlja ako ih se kvalitetno postavi u polje.

Citiraj:

te (možda i najbitnije) - smanjeni MTBF na polje koje se ionako sastoji od NAND čipova koji imaju smanjeni broj R/W ciklusa u odnosu na prošlu generaciju (25 nm vs 32 nm).
Nope - to me nikad nije brinulo, jer volim raditi backup, a garancija od 3 godine mi je sasvim dovoljna za normalno korištenje.

BTW pokušaj ostvariti garanciju (ukoliko je uopće dobiješ internacionalno) na uređaje poput Reva i izračunaj koliko će te koštati (slanje poštom) u stranu državu, dok je garancija na ovdašnje SSD-e besplatna.

Citiraj:

Uz sve navedeno, ovaj uređaj ima još prednost - PCI-X sabirnicu (koja neće baš tak brzo zastarjeti - i.e. veća upward scalability).
PCIe x8 SATA 3 diskovni kontroler je ovdje u prednosti naspram PCIe x4 Reva ... zar ne :)

BTW PCI-X pojam i PCIe pojam su dvije različite stvari.

Citiraj:

Dakle, nije 700 "zelembaća", brzina je daleko od 480GB modela, a za pouzdanost bih se složio sa Iggijem ... u ovom trenutku je upitna/neprovjerena.

P.S.

Zaboravih napomenuti, diskovni setup sa dvije slike iz mog prethodnog posta ispada oko 1,200$ i jednostavno briše prašinu sa 3,000$ vrijednim 480GB Revom.

McG 02.07.2011. 02:59

Citiraj:

ja još nisam vidio ploču sa onboard 4 SATA3

Većina AM3+ ploča baziranih na 900 seriji čipseta dolazi sa četiri do šest SATA3 konektora podržanih od strane čipseta, te dva SATA3 konektora podržana od strane Marvell čipa. Isto tak većina novih LGA-1155 ploča baziranih na Intelovom Z68 čipsetu podržava četiri do šest SATA3 konektora. Dva SATA3 konektora su nativno podržana od strane Z68 čipseta, dok je ostatak podržan u obliku Marvell ili ASMedia čipova. Čak i AMD A75 čipset koji je namijenjen srednjem tržišnom segmentu, nativno podržava šest SATA3 konektora, a radi se o pločama koje koštaju $100 - $150. Intel Z68 čipset podržava RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5, dok AMD 990FX podržava RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, JBOD i RAID 5, a AMD A75 podržava RAID 0, RAID 1 i RAID 10 za SATA3. Sve u svemu, ploče s četiri SATA3 konektora i pripadajućim kontrolerima (više) nije teško naći:), a sve su već u prodaji.

Quantum 02.07.2011. 04:51

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1934313)
Upravo o tome pričam - performanse su osjetno slabije kod modela manjeg kapaciteta (link).

Obično se ljudi navuku jer vide kako funkcionira najskuplji model i onda pomisle nabaviti manji, uz pretpostavku da su isti po "snazi" - 0 bodova.

OK, jasno je da padaju performanse s manjim kapacitetom, ali link koji si stavio uspoređuje najjači RevoDrive 3 s najslabijim(?) RevoDriveom prijašnje(?) generacije. Nije ni čudo da je bahato pobrisao pod sa svima. :)

Neka je pad performansi najmanjeg RevoDrivea 3 nekih 10-20% u odnosu na najveći - nije da će to u nekakvom karakterističnom enthusiast-desktop scenariju ikad biti primjetljivo.

BTW, zbilja me čudi da u ti reviewovi odmah ne uspoređuju više veličina istog modela.

Citiraj:

Nope ... najjeftiniji 240GB Revo je ~675$ sa dostavom i naravno udarit će ti carinu i PDV na to (bez obzira što pričali da se ne carini ova oprema). To ti je znači već 850-900$.
Pa ne bi smjeli udariti carinu - nije li to u istoj kategoriji s knjigama i slično? Mislim, ne znam te propise, ali to bi definitivno trebalo biti tako. Ne znam, također, mijenja li se išta ulaskom HR u EU....

Citiraj:

... snalazim se u kejbljaving poslićima ...
Cable management u dobrom kućištu je gušt, ali govorimo tu o 4 SATA3 kabla i 4 molex-to-SATA kabla. Ja u svom Antec P183 ne vidim baš načina kako bih to izveo - osim ako negdje ne bih našao kablove približno točne udaljenosti kolika mi je potrebna (jer kako se riješiti gvale viška žica?). Pretpostavljam, doduše, da bi to uz dosta truda ipak bilo izvedivo.

Citiraj:

BTW pokušaj ostvariti garanciju (ukoliko je uopće dobiješ internacionalno) na uređaje poput Reva i izračunaj koliko će te koštati (slanje poštom) u stranu državu, dok je garancija na ovdašnje SSD-e besplatna.
Da, slažem se - to jest problem i gnjavaža. Pretpostavljam da je tu sad samo pitanje koliko čovjek želi riskirati da bi se jeftinije dočepao takvog komada hardvera.

Citiraj:

PCIe x8 SATA 3 diskovni kontroler je ovdje u prednosti naspram PCIe x4 Reva ... zar ne :)
Apsolutno, ali tu već zalazimo u 500US$ price-range kontrolera (kako si i sam rekao), koji čini 70% cijene najslabijeg Reva 3. Kada si rekao da ne bi stavljao Vertexe3 u RAID, nisi rekao koje bi diskove prije stavio? Intela? Samsunga?

Citiraj:

BTW PCI-X pojam i PCIe pojam su dvije različite stvari.
Lapsus calamis :)

Citiraj:

Dakle, nije 700 "zelembaća", brzina je daleko od 480GB modela, a za pouzdanost bih se složio sa Iggijem ... u ovom trenutku je upitna/neprovjerena.
Slažem se da je to neprovjeren komad hardvera, iako kad sam govorio o tome mislio sam na matematičku pouzdanost - uz pretpostavku da je elementima pouzdanost "približno jednaka", manja je vjerojatnost da krepa jedan element nego sustav od četiri elementa (od kojih je svaki element kritičan za taj sustav, a to je slučaj u RAID0 polju).

BTW, OCZ rejta taj svoj disk sa MTBF od 2 milijuna sati, dok je recimo Intel 510 (a njihovi diskovi slove kao etalon pouzdanosti, AFAIK) rejtan na 1.2 milijuna sati. Neka je OCZ napuhao taj svoj broj za 50%, svejedno mi se čini da je RAID0 nepouzdaniji. Bez obzira na backup (mislim, zbilja je suludo držati 4x RAID0 neštićen, to je non-issue), pitanje je tu i outage timea....

Citiraj:

Autor McG (Post 1934373)
Većina AM3+ ploča baziranih na 900 seriji čipseta dolazi sa četiri do šest SATA3 konektora podržanih od strane čipseta, te dva SATA3 konektora podržana od strane Marvell čipa.

OK, štima, ali postoji li ploča s 4x Intel kontrolerom? Koliko čitam, Marvell se performansama nije baš iskazao.

Također, možda sam neopravdano konzervativan, ali baš i ne bih povjerio svoje 4x RAID0 polje nekakvoj Asmediji.....

McG 02.07.2011. 10:47

Intel još nema nativnu podršku za tolki broj SATA3 konektora, tek sa X79 čipsetom i Sandy Bridge-E procesorima stiže podrška za veći broj (deset nativno podržanih) SATA3 konektora.
AMD zasad jedini nudi četiri i više nativno podržana SATA3 konektora, dok su se stariji SATA2 zadržali samo na pločama baziranim na 700 seriji čipseta.
Ja sam se samo osvrnul na to da postoje ploče koje nude četiri SATA3 konektora, bilo nativno podržanih, bilo kombinacijom dodatnih kontrolera.

dh41400 02.07.2011. 11:01

Citiraj:

Autor Quantum (Post 1934385)
OK, jasno je da padaju performanse s manjim kapacitetom, ali link koji si stavio uspoređuje najjači RevoDrive 3 s najslabijim(?) RevoDriveom prijašnje(?) generacije. Nije ni čudo da je bahato pobrisao pod sa svima. :)

U pravilu je veća razlika od one koju bi korisnici željeli ... to je ujedno i uzrok tolike razlike u cijeni između 240GB i 480GB modela. Uglavnom, vjerojatno će s vremenom i modeli manjeg kapaciteta doći na red za testiranje ... strpljen - spašen.

Citiraj:

Neka je pad performansi najmanjeg RevoDrivea 3 nekih 10-20% u odnosu na najveći - nije da će to u nekakvom karakterističnom enthusiast-desktop scenariju ikad biti primjetljivo.
E tu već dolazimo do pitanja, da li je potrebno "enthusiast desktop" korisniku 160K IOPs-a za pokretanje svakodnevnih aplikacija.

Citiraj:

Pa ne bi smjeli udariti carinu - nije li to u istoj kategoriji s knjigama i slično? Mislim, ne znam te propise, ali to bi definitivno trebalo biti tako. Ne znam, također, mijenja li se išta ulaskom HR u EU....
Mislim da se to zove carinska procjena, kao i procijenjena carinska vrijednost ... ugl. imaju potpuno "slobodne ruke" prilikom obavljanja carinjenja. Iskustvom poučen :D

Citiraj:

Cable management u dobrom kućištu je gušt, ali govorimo tu o 4 SATA3 kabla i 4 molex-to-SATA kabla. Ja u svom Antec P183 ne vidim baš načina kako bih to izveo - osim ako negdje ne bih našao kablove približno točne udaljenosti kolika mi je potrebna (jer kako se riješiti gvale viška žica?). Pretpostavljam, doduše, da bi to uz dosta truda ipak bilo izvedivo.
Dva ovakva komada, plus malo zabave kod izrade jednostavnog 2.5" kaveza ... znam točno gdje bi to sve sjelo u ovu P182-jku ispod stola :D

Citiraj:

Apsolutno, ali tu već zalazimo u 500US$ price-range kontrolera (kako si i sam rekao), koji čini 70% cijene najslabijeg Reva 3. Kada si rekao da ne bi stavljao Vertexe3 u RAID, nisi rekao koje bi diskove prije stavio? Intela? Samsunga?
Svega ima na tržištu ... po raznim cijenama, recimo da se i jedan Crucial ili Corsair također mogu vrlo solidno složiti u setupu (premda dolazi i još par solidnih imena na svjetsko tržište).

Zanimljivo je, da je jedan Crucial upravo sa Marvellovim kontrolerom napravio solidan posao u SSD segmentu.

Citiraj:

BTW, OCZ rejta taj svoj disk sa MTBF od 2 milijuna sati, dok je recimo Intel 510 (a njihovi diskovi slove kao etalon pouzdanosti, AFAIK) rejtan na 1.2 milijuna sati. Neka je OCZ napuhao taj svoj broj za 50%, svejedno mi se čini da je RAID0 nepouzdaniji. Bez obzira na backup (mislim, zbilja je suludo držati 4x RAID0 neštićen, to je non-issue), pitanje je tu i outage timea....
Možda nije naodmet spomenuti, da je i Revo ustvari neka (pod)vrsta RAID polja ...

Citiraj:

OK, štima, ali postoji li ploča s 4x Intel kontrolerom? Koliko čitam, Marvell se performansama nije baš iskazao.

Također, možda sam neopravdano konzervativan, ali baš i ne bih povjerio svoje 4x RAID0 polje nekakvoj Asmediji.....
Vjerujem da bi se ovo već u jednoj od sljedećih generacija Intelovih chipseta i ploča trebalo promijeniti, jer backward (SATA3 -> SATA1) kompatibilnost je neupitna, a brzine nikad naodmet.

Kakve li pomisli, jedan jeftin onboard kontroler jednostavno zaustavlja sve ove rasprave :)

Cuky 04.07.2011. 22:06

Buduci da sam nabavio ssd, konkretno ovaj, imam par pitanja:

1. Uz ssd koristim i sata hdd pa me zanima da li cu sta olaksat "izrabljivanje" ssd-a ako npr. download folder prebacim na hdd?

2. Stavio sam zadnje AMD AHCI drivere, zavrtio hd tune benchmark i read ne ide preko 200MB/s. Ne dira me to toliko, ali me zanima da li bi dobio bolje performanse sa nekim drugim driverima na ploci sa AMD 880g chipsetom?

zwer 04.07.2011. 22:52

1. ne zamaraj se sa pi**arijama, ako ne crkne sam od sebe, taj SSD ce dozivjet vise godina nego ti, pod uvjetom da se koristi pod prosjecnim desktop pc loadom. Ako imas mjesta, skidaj na njega, iako nema nekog smisla, neces skuzit razliku u odnosu na skidanje na obicni disk, a preporucljivo je SSD ne trpat glupostima :)

2. Google - SSD tweaker - pa provjeri settingse da ti je sve dobro poštelano. Za usporedbu benchmarkova vidi zadnjih 7-8 stranica threada i koristi iste alate ko i ostatak ekipe (atto, as ssd, itd). ciljas na performanse kakve ima ocz vertex2 / corsair force... slicno tome. I uglavnom prosvrljaj zadnjih 10 stranica ovog threada, 99% pitanja koja mozda imas je odgovoreno.

rodriguez 04.07.2011. 23:08

Znači kolko kužim isplati se uzet SSD i imat na njemu samo OS?
Trpanje programa nema smisla?

zwer 04.07.2011. 23:21

:hitthewal:

Pa jedini razlog zbog kojeg kupujes SSD na desktop kompu je da na njega nabijes OS i sve programe koje koristis. Mjuza, filmovi, igre i ostale pi..darije idu na HDD. Jel ti citas ovaj thread ili samo zaje_avas?

Cuky 04.07.2011. 23:27

Citiraj:

Autor zwer (Post 1935998)
1. ne zamaraj se sa pi**arijama, ako ne crkne sam od sebe, taj SSD ce dozivjet vise godina nego ti, pod uvjetom da se koristi pod prosjecnim desktop pc loadom. Ako imas mjesta, skidaj na njega, iako nema nekog smisla, neces skuzit razliku u odnosu na skidanje na obicni disk, a preporucljivo je SSD ne trpat glupostima :)

Draze mi je da ja duze pozivim :D
Citiraj:

2. Google - SSD tweaker - pa provjeri settingse da ti je sve dobro poštelano. Za usporedbu benchmarkova vidi zadnjih 7-8 stranica threada i koristi iste alate ko i ostatak ekipe (atto, as ssd, itd). ciljas na performanse kakve ima ocz vertex2 / corsair force... slicno tome. I uglavnom prosvrljaj zadnjih 10 stranica ovog threada, 99% pitanja koja mozda imas je odgovoreno.
Po bench alatima sve je ok. Tnx na pomoci ;)

BojanZD 08.07.2011. 16:38

Ajd brzo, koji od ova 2 -MUSHKIN Callisto Deluxe MKNSSDCL60GB-DX ili KINGSTON V100, SATA, 2.5'', SV100S2N/64G?
Ode kasnije do Linksa kupit, cijena je tu negdje-Mushkin je na nekoj akciji pa ispadne 20kn jeftiniji od Kinstona?
Koristit ću ga isključivo za OS i osnovne programe te normalni rad na računalu, znači internet, gaming, MS office.. i tak.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:10.